Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

A walk in the neighborhood of PRAGUE - Μία βόλτα στις γειτονιές της Πράγας - Part 8th and endΚάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα κάνουμε μία μεγάλη βόλτα, γύρω από το κέντρο της Πράγας και θα γνωρίσουμε μερικές από τις πανέμορφες γειτονιές της. Θα πάμε περπατώντας.

Θα ξεκινήσουμε από το "σπίτι που χορεύει- The house dancing", που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Vltava, ακριβώς στην γέφυρα Jirasek.
Είμαστε στην καινούργια πόλη - New Town, της Πράγας.Σ' αυτήν την πλατεία βρίσκεται το χάλκινο άγαλμα του Τσέχου συγγραφέα Alois Jirasek. Πολύ γνωστός από τα έργα του FLVEk and Dark.
Το 1917 ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν το Μανιφέστο των Τσέχων συγγραφέων, για την ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας.


Λίγο παραπάνω είναι η εκκλησία του Sv.Vaclav Zderaz, γοτθική από το 1270


Πολύ κοντά και η Ορθόδοξη εκκλησία των Κυρίλλου και Μεθοδίου, μπαρόκ του 1730.


Ήδη φύγαμε από την New Town και περάσαμε στο κέντρο του Vinohrady. Από την ονομασία του καταλαβαίνουμε ότι έχει σχέση με κρασιά.
Πράγματι εδώ βρισκόταν τα βασιλικά αμπέλια τον 14ο αιώνα!Ήταν το πλουσιότερο μέρος της Πράγας.

Κατά τον 19ο αιώνα όμως γέμισε από κομψές πολυκατοικίες, στολισμένες με αγάλματα, ζωγραφισμένες, πανέμορφες κι έγινε μια συνοικία, τόσο κοντά στο κέντρο, είτε με τα πόδια, είτε με τραμ που περνούν όλη την ώρα.


Η εκκλησία του Αγίου Ignate Jesuite, μπαρόκ του 1685.


Στην πλατεία Ειρήνης (Namesti Miru) δεσπόζει η εκκλησία με τους δίδυμους πύργους, η αφιερωμένη στην St.Ludmila, νέο-γοτθική του 1886.


Απέναντι της το Δημαρχείο 2 της Πράγας


και το Vinohrady Theater , Art Nouveaou του 1907.


Εξαιρετικά κτίρια σε κάθε μας βήμα! Σ΄αυτήν την περιοχή, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κτιρίων Art Nouveau!

Και ένας σκύλος φιλικός


Απέναντι απ αυτό το πάρκο η εκκλησία Hus House Hussite, από το 1930, με τον εξαώροφο πύργο της - καμπαναριό, που στην κορυφή του έχει το χάλκινο ποτήρι - έμβλημα των Χουσσιτών, βάρους 700 kg.
Μπροστά, υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα, η οποία γράφει ότι στην βελούδινη επανάσταση του 1945, όταν το κτίριο του κεντρικού ραδιοφωνικού σταθμού της Πράγας κατεστράφη, απ αυτήν την εκκλησία εξέπεμπε ο σταθμός!


Λίγα μέτρα μπροστά απ αυτήν την εκκλησία, υπάρχει ο περίφημος Πύργος του Νερού, 7όροφος, νέο-αναγεννησιακός με 40 μ. ύψος, στολισμένος με αγάλματα. Γύρω του, τα υπέροχα κτίρια που είδατε προηγουμένως.


Κοντά εκεί και το εντυπωσιακό κόκκινο παλάτι Pavilon! Από το 1902 υπάρχει εκεί η παλαιότερη και ιστορική αγορά - Vinohrady Market Hall.


Κοντά του πανέμορφα κομψά κτίρια, μερικά εκ των οποίων ζωγραφισμένα!

Το επόμενο ζωγραφισμένο κτίριο Vinohradská 1233/22 Vinohrady είναι νέο-αναγεννησιακό του 1903 και γράφει στα Τσέχικα "όποιος σταθεί εδώ, ο Θεός να τον ευλογήσει να εξασφαλιστεί".


Ανεβαίνοντας ψηλότερα βρίσκουμε την μοντέρνα εκκλησία του 1932 Church of the Most Sacred Heart of Our Lord. Είναι η εκκλησία της καρδιάς του Κυρίου.
Βρίσκεται σε μια μεγάλη πλατεία-πάρκο.Αριστερά στην φωτογραφία διακρίνεται ο πύργος Zizkov Television Tower του 1985, 216 μ. ύψους ! Πάνω του υπάρχουν 10 χάλκινα γλυπτά βρέφη με αεραγωγούς, ως διακόσμηση.

Η περιοχή του Πύργου αυτού, είναι εργατική και φοιτητική περιοχή, έχει δε τις περισσότερες pubs στην Πράγα.
Στην πλατεία της εκκλησίας της Καρδιάς του Κυρίου, γίνεται λαϊκή αγορά των αγροτών. Πάρτε μία γεύση :)Σιγά-σιγά φθάσαμε στο μοντέρνο εμπορικό κέντρο Flora, ένα από τα πολλά πολυτελή εμπορικά κέντρα της Πράγας!!!!


Δίπλα του μία κυρία πουλούσε λουλούδια, μου άρεσαν πολύ οι πολύχρωμες Έρικες ή ρείκια


Μέσα κομψές μπουτίκ, Τράπεζα, σούπερ-μάρκετ, σινεμά και πολλά εστιατόρια, για όλα τα γούστα. Εμείς πήραμε Κινέζικο, πολύ φθηνό και μεγάλες μερίδες!Αφού τελείωσε η βόλτα μας στο Vinohrady, πήγαμε με τραμ στο κέντρο (σας είχα πει ότι είχαμε πάντα μαζί μας εισιτήρια -3- ημερών, που κόστιζαν 310 κορώνες το άτομο), στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου είναι τα όρια του Vinohrady με την Νέα πόλη.


Ο σταθμός του Masaryk, ένα νεοκλασικό κτίριο, ο παλαιότερος της Πράγας


Στην γωνία των οδών Havlickova-Na Porici, ένα υπέροχο κτίριο γραφείων και επιχειρήσεων


Εκεί κοντά και ένα θαυμάσιο κτίριο του 1794, η State Opera της Πράγας, μέρος του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, που την ίδρυσε το Υπουργείο Πολιτισμού το 1992.
Στο αέτωμα είναι ο Διόνυσος και η Θάλεια!
Το 1888 είχε ανοίξει ως Γερμανικό θέατρο και το 1949 ως Σμέτανα θέατρο.


Ένα μέγαρο ακόμα με οικόσημο


Και μια εντυπωσιακά στολισμένη εξώπορτα


Μία επίσκεψη σε ένα πολύ ενδιαφέρον εμπορικό κέντρο, στο κέντρο της παλιάς πόλης, στο Palladium, με 200 καταστήματα!Μια μικρή βόλτα με το τραμ 22 που πηγαίνει στο κάστρο της Πράγας, στο Hradcany, στην διπλωματική γειτονιά, δίπλα από το Κάστρο, βρήκαμε το μνημείο, που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες από το 1938-1945.


Στην πλατεία αυτή το λευκό παλάτι που στεγάζει το Golden Tulip Savoy Hotel.


Τώρα θα πάρουμε το τραμ 17 και θα επισκεφθούμε μία άλλη ενδιαφέρουσα γειτονιά της Πράγας, που περιλαμβάνει τον Εκθεσιακό χώρο Βιστάβιστε, το Πλανητάριουμ, το πάρκο Στρομόβκα, τον Ζωολογικό κήπο και το Ανάκτορο Troja.

Θα κατεβούμε στην στάση Vystaviste Holecovice.

Αυτή είναι η πρώτη μας εικόνα


Συνεχίζοντας, βλέπουμε μπροστά μας το Μουσείο Lapidarium, παλάτι του 1825, όπου φυλάσσονται τα πρωτότυπα αγάλματα, αυτών που είναι στην γέφυρα του Καρόλου.
Δυστυχώς γίνονται εργασίες συντήρησης και το Μουσείο είναι κλειστό.Προχωρούμε προς το κτίριο της Έκθεσης. Την ημέρα εκείνη είχε έκθεση ιατρικών μηχανημάτων.


Εξαιρετικό κτίριο Art Nouveau 1791-1891.


Λεπτομέρεια της οροφής


Ο χώρος της έκθεσης


Και η τελευταία εικόνα από τον περιβάλλοντα χώρο ένα ζωγραφισμένο κτίριο με αγάλματα


Μετά πήγαμε στην στάση του μετρό Nadrazi Holesovice. Από 'κει φεύγει ένα και μοναδικό λεωφορείο το 112 που τερματίζει στον Ζωολογικό κήπο. Εκεί στο τέρμα του είναι και το ανάκτορο Τρόγια, που είναι ο προορισμός μας.

Το λεωφορείο περνάει από πολύ ωραία περιοχή με μονοκατοικίες-βίλες. Στην επόμενη φωτογραφία είναι μία πανσιόν SVATAVA. Πόσο γαλήνια φαντάζει, κάτω από μία τεράστια πολυκατοικία!

Ελάτε μαζί μου στο λεωφορείο 112 :)


Βοτανικοί κήποι, δίπλα από το ανάκτορο. Φαίνεται ο ιστορικός Αμπελώνας του Αγίου Claire. Κρίμα που δεν υπήρχε χρόνος για επίσκεψη.


TROJA PALACE

Ένα μπαρόκ παλάτι κόκκινο-άσπρο, υπέροχο, που κτίστηκε για τους κόμητες του Sternberg 1679-1691.
Το παλάτι ανήκει στην πόλη της Πράγας και από τον 19ο αιώνα φιλοξενεί εκθέσεις έργων τέχνης.


Το εσωτερικό του έχει θαυμάσια μπαρόκ διακόσμηση η οποία αποτελεί την αποθέωση των Αψβούργων!


Η βεράντα του Ανακτόρου Τρόγια, είναι διακοσμημένη με μια σπάνια συλλογή από αγγεία Bombelli!Οι σκάλες μεταξύ παλατιού και κήπου είναι έργο δύο γλυπτών από την Δρέσδη Johann Georg και Paul Heermann.
Ο κεντρικός άξονας των έργων του κήπου, είναι οι πυργίσκοι του Αγίου Βίτου στο Κάστρο.
Στο κάτω μέρος του κήπου είναι ο ποταμός.


Στην βεράντα ψηλά είναι οι δύο γίγαντες. Όλα τα άλλα αγάλματα είναι Θεοί από την Ελληνική μυθολογία.
Εδώ συμβολίζεται η μάχη γιγάντων και Θεών.


Και από κοντά οι λεπτομέρειες


Φύγαμε ενθουσιασμένοι από το Παλάτι Τρόγια και έξω απ αυτό ήταν η στάση και μία "στήλη" που υποδήλωνε τον Ζωολογικό κήπο και την είσοδο του. Δυστυχώς ούτε εκεί πήγαμε. Που να βρεθεί χρόνος....


ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Σας παρουσίασα την Πράγα σε οκτώ (8) κατά σειράν αναρτήσεις, σε ενότητες ανά περιοχή. Είδαμε τα κυριότερα, μας λείπουν τόσα πολλά...
Η Πράγα, η πόλη του Καρόλου, του Κάφκα, του Νερούντα, η αγαπημένη του Μότσαρτ και τόσων άλλων προσωπικοτήτων, κρύβει σε κάθε της γωνιά ανεκτίμητους θησαυρούς!
Μακάρι να μπορούσα να μείνω άλλο τόσο, να γυρίζω ώρες ατελείωτες και να την φωτογραφίζω. Να είχα χρόνο, να μείνω στις θαυμάσιες εκκλησίες της και να απολαύσω ένα κονσέρτο. Να πάω στο θέατρο, στην Όπερα, σε μουσεία και σε όσες άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού.
Όταν φύγαμε, ήθελα να κλάψω.
Έχει τόση γοητεία, τόσα ενδιαφέροντα, τόσο πολιτισμό, που δεν μπορείς να την χορτάσεις, όσο κι αν μείνεις...
Και βέβαια φύγαμε με το όνειρο μιας πιθανής μελλοντικής επίσκεψης...

Σας ευχαριστώ πολύ για μια ακόμα φορά!


27 σχόλια:

 1. Μαγδα μου, ενα χορταστικο πανοραμα!
  Μια πολη που πρεπει να τη δουμε οσοι απο εμας δεν την εχουν επισκευθει.

  Καλο μαπογευμα, Μαγδουλα!
  Φιλια πολλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ciao Magda, oggi piano piano ho fatto questa passeggiata insieme a te e sono contento perché ho potuto ammirare delle cose meravigliose grazie!
  Buon ritorno in patria ciao un caro saluto

  Tiziano.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Very comprehensive series of pictures from Prague.
  Many thanks, Magda.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αχ βρε Μάγδα με έκανες να σκάσω από τη στεναχώρια μου, Έξι μέρες την όργωνα την Πράγα και γύρισα με χίλιες φωτογραφίες και ακόμα βλέπω πράγματα που δεν τα επισκέφτηκα. Έχω πάρα πολύ καιρό να κάνω ένα ταξίδι και ενώ ήθελα να δω και κάποια άλλη ερωπαϊκή πόλη θα κάνεις να πάω ξανά Πράγα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Με χαρά, δέχομαι την πρόσκληση να περπατήσετε αυτή η πόλη.

  Η εικόνα που οι περισσότεροι τράβηξε την προσοχή μου είναι η πρώτη. Το κτίριο είναι πολύ περίεργος.

  φιλιά

  http://ventanadefoto.blogspot.com.es/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. !!!!!!!!!!!!!!!!Δέν μπορώ να καταλάβω τι έβλεπα εγώ δύο μέρες στην Πράγα,την τρίτη μας πήγανε στο Κάρλοβι Μπάρι.Ευχαριστώ για την παρουσίαση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γι αυτό σου είπα Φρέζια μου, ότι ταξιδεύουμε μόνοι μας. Μόνον έτσι γνωρίζεις έναν τόπο. Χάρηκα πολύ που ευχαριστήθηκες το ταξίδι, μέσα από τις φωτογραφίες μου και σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
   Φιλάκια!

   Διαγραφή
 7. Witam, Widzę, że Pragę zwiedziłaś bardzo dokładnie. Prawdą jest jednak, że to piękne miasto i jest co podziwiać. Widziałaś biało-czerwony Pałac. Ja tam nie dotarłam niestety. Na wieży telewizyjnej podobały mi się postaci wspinające się po niej. Pięknie było. Pozdrawiam i ślę dużo buziaków.
  Γεια σου, βλέπω ότι η Πράγα zwiedziłaś πολύ προσεκτικά. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι είναι μια όμορφη πόλη και είναι κάτι για να θαυμάσετε. Έχετε δει ένα λευκό-κόκκινο παλάτι. Δεν είμαι, δυστυχώς, έφτασε. Στο πύργο της τηλεόρασης άρεσε το χαρακτήρα αναρρίχηση πάνω. Ήταν όμορφα. Χαιρετισμούς και στέλνω πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "A amizade com Deus e a amizade com os outros é a mesma coisa, não podemos separar uma da outra"
  (Santa Tereza de Ávila)
  Obrigada pela carinhosa visita!
  Maravilhosas imagens, uma verdadeira viagem !!!
  Tenha um lindo dia !!!
  Beijos Marie.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Υπέροχος και απολαυστικός ο περίπατός σου, αγαπητή μου Μάγδα, στην πανέμορφη Πράγα. Στ΄αλήθεια μάθαμε πάρα πολλά γι΄αυτή τη πόλη.
  Οκτώ αξιόλογες αναρτήσεις που με απλούς περιπάτους μας χάρισαν τόσα πολλά.
  Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. καλημερα Μαγδα μου!
  αυτος ειναι ενας τοπος που θα θελα να επισκεφτω!
  ευχαριστω για την ευκαιρια που μου εδωσες σημερα!
  φιλακια πολλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Hello Magda
  Me has hecho recordar mi viaje a Praga de hace tres años...muy chulo!!!

  Un saludo
  Jose
  TROTASENDES BENICALAP

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Miło mi, że zaglądnęłaś do mnie. Piękne zdjęcia są u Ciebie, a przede wszystkim morze:) Pozdrawiam z Polski:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Φανταστική περιήγηση ! Με πανέμορφες φωτογραφίες και πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες! Η μια εικόνα καλύτερη από την προηγούμενη απέδωσαν την κομψότητα και τη μαγεία αυτής της πόλης με τον καλύτερο τρόπο ! Καλώς σε βρήκα, Magda, και καλό σου βράδυ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η περίήγησή σου μας μάγεψε, Μάγδα μου!!!! Αν και την ξέρω αρκετά την Πράγα, ομολογώ ότι γνώρισα πολύ περισσότερα μέσα από τις αναρτήσεις σου!!!
  Νά'σαι καλά και να απολαμβάνεις τέτοια όμορφα ταξίδια!!!
  Φιλιά και καλά Κούλουμα!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ευχαριστω για τη υπεροχη βολτα, Μαγδα μου. Πολυ μου αρεσε. Εχω παει εκει, αλλα ειδες τοσα πολλα!! Μου αρεσε και ο επιλογος. ... Ταξιδευεις με hearth and soul γιαυτο - μου αρεσει τοσο να σε ακουλοθω. Πολλα φιλακια αγαπημενη φιλη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ονειρική η Πράγα, το κέντρο και οι γειτονιές της.
  Ευχαριστούμε για την τόσο εξαιρετική περιήγηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εγώ αναστατώθηκα με την τόση ομορφιά,τα ζωγραφισμένα κτίρια ,τα άψογα από αρχιτεκτονικής και όχι μόνο κτίρια την καθαριότητα και με όλα τα ονειρεμένα που μας παρουσίασες . Σου το ξαναλέω είσαι άριστη ξεναγός γιατί το κάνεις με την καρδιά σου και αυτό το εισπράττουμε όλοι!!! Φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Οι ομορφιές και οι εικόνες σου τελειωμό δεν έχουν, Μάγδα μου!
  Ποιες να πρωτοθαυμάσεις...
  Εμείς σ' ευχαριστούμε για τα ταξίδια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μακάρι να μπορούσα να μείνω άλλο τόσο, να γυρίζω ώρες ατελείωτες και να την φωτογραφίζω. Να είχα χρόνο, να μείνω στις θαυμάσιες εκκλησίες της και να απολαύσω ένα κονσέρτο. Να πάω στο θέατρο, στην Όπερα, σε μουσεία και σε όσες άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού.
  Όταν φύγαμε, ήθελα να κλάψω. Μάγδα

  ...κι εγώ, Φίλη μου,
  που ταξίδεψα μαζί σου!!!!!!!!!!!!!!!

  Να είσαι καλά
  και να έχετε ένα Καλό Μήνα.
  Πάντα με την αγάπη μου,
  Υιώτα
  αστοριανή,
  ΝΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Precious photos Magda ... I like to travel with you, accounts very well ;-)
  Great story, with lots of color and very good light. Thanks for sharing
  Have a good weekend !!!
  a kiss.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Praga è meravigliosa!
  Grazie per aver condiviso con noi queste stupende immagini.
  Ciao:)
  Luci@

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Όμορφη ιστορία. Φωτογραφίες γεμάτες λεπτομέρειες που δείχνει την γλυπτά, γωνίες, παραδόσεις και γαστρονομία.Ευχαριστώ ΜΑΓΔΑ, φορά, με την προσέγγιση αυτή όμορφη αγκαλιά Ciudad.
  Un και ευτυχισμένη την εβδομάδα.
  Ramón

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Estou aos poucos voltando a esse mundo encantado
  onde nossas amizades se eternizam com o passar
  do tempo somos vidas que se une através de sonhos ,
  e sonhos dos mais lindos ,
  é esta amizade que atravessa mares ficando sem fronteiras ,
  sem barreiras .
  A semente boa e plantada em solo forte será
  nossa colheita farta de amizades eterna,
  que seguiram nossas vidas com nossos
  mais absolutos sonhos em que sonhar é possível..
  Deus esteja contigo e comigo.
  Uma semana linda e abençoada.
  Beijos carinhos na alma.
  Evanir..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Bonito e interesante reportaje fotográfico por estos barrios de Praga, muy bueno.

  Saludos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ταξίδεψα με τις φωτογραφίες σου
  Καλή Σαρακοστή και καλό βραδάκι !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Σήμερα τελείωσα το διάβασμα των αναρτήσεων σου για την Πράγα. Τι να πω! Απλά είναι υπέροχες και με κατατόπισαν πολύ περισσότερο από κάθε οδηγό που έχω διαβάσει (και είναι αρκετοί) για το ταξίδι μου στην Τσέχικη πρωτεύουσα τις επόμενες μέρες! Σε ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι πάντα πολλά και καλά ταξίδια και όμορφες αναρτήσεις σαν κι αυτές! Νάσαι πάντα καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή