Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Η μοναδική Χαλκιδική, εκτός από καταγάλανες και πεντακάθαρες παραλίες, έχει και ορεινά χωριά, πάρα πολύ ενδιαφέροντα, που κρατούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα τους!

Ένα απ αυτά είναι η Γαλάτιστα, πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη, 40 χλμ. Είναι στα μισά περίπου του δρόμου Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, μετά από το Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, το οποίο έχω παρουσιάσει στο blog μου. Μπορείτε να το βρείτε στα περιεχόμενα.

Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα, χωρίς πολύ ήλιο, την επισκεφθήκαμε και περιπλανηθήκαμε στα στενά δρομάκια της.

Ενθουσιαστήκαμε με τους κατοίκους της! Τόσο φιλόξενοι, τόσο ευγενικοί, πρόθυμοι να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία, με χαμόγελο και αγάπη για τον επισκέπτη της πόλης τους.

Θα σας μεταφέρω βήμα προς βήμα αυτό το όμορφο οδοιπορικό, σε έναν τόπο που δεν είναι τουριστικός, αλλά αξίζει να τον επισκεφθείτε!

Ο δρόμος γεμάτος σπάρτα, που μοσχοβολούσαν! Ήδη φαίνονται τα σπίτια της Γαλάτιστας, καθώς και η πινακίδα της.Έχει 3.510 κατοίκους.
Αφήσαμε το αυτοκίνητο στην κεντρική άσφαλτο, όπου υπάρχουν όμορφα σπίτια,

λουλουδιασμένα προαύλια,ένα στενοσόκακο με σκαλιά,


Μια μεγάλη κερασιά


μια φασκομηλιά μυρωδάτη,


καθώς και μια τεράστια συκιά,


καταστήματα και το ταχυδρομείο.


Ακουλουθήσαμε τις ξύλινες καλόγουστες πινακίδες


Ένας ανηφορικός δρόμος και αριστερά μας μια πέτρινη βρύση, από τις πολλές της Γαλάτιστας, μια δροσερή γωνιά!


Συνεχίζουμε τον ανήφορο, θαυμάζοντας την Μακεδονική παραδοσιακή αρχιτεκτονική


Και να το έμβλημα, το σήμα κατατεθέν της Γαλάτιστας, ο Πύργος της και μπροστά του ο παλιός νερόμυλος


Υπάρχουν πολλές παραδόσεις για τον Πύργο. Μία απ αυτές λέει, ότι ο Πύργος ήταν ο προμαχώνας της Θεσσαλονίκης δηλαδή παρατηρητήριο και φρούριο.
Με τον καπνό την ημέρα και το φως την νύχτα, έστελναν σήματα για την έλευση των επιδρομέων.

Μία άλλη παράδοση λέει, πως στον Πύργο αυτό έμενε ο Ανθέμιος, πολιτικός του Βυζαντίου, με την γυναίκα του Γαλάτεια.
Τότε δεν υπήρχε το χωριό. Και γύρω από τον Πύργο, υπήρχε πυκνό δάσος, που τον καθιστούσε αόρατο στους επιδρομείς.
Κάποια μέρα η Γαλάτεια, κρατώντας το πλεκτό της, κατέβηκε στην βρυσούλα, εκεί της έπεσε το κουβάρι, έφτασε στα Βασιλικά, οπότε την ανακάλυψαν οι επιδρομείς και την σκότωσαν.
Έτσι η Γαλάτιστα, πήρε το όνομα της από την Γαλάτεια, μάλιστα λεγόταν Γαλάτισσα.

Άλλη εκδοχή λέει, ότι στον Πύργο έκαναν στάση οι Γαλάτες, στα από την στάση και Γαλάτες, Γαλάτιστα.
Ο Πύργος, είναι πολύ γερά κτισμένος με "κουρασάνι" όπως λένε οι κάτοικοι, εμφανίζει πολλαπλές αντηρίδες, χαρακτηριστικό αμυντικής αρχιτεκτονικής. Του λείπει 1,5 όροφος και έχει μόνο μία είσοδο σε ύψος 5μ. Αυτό φανερώνει ότι η είσοδος σ αυτόν γινόταν ή με ανεμόσκαλα ή με αφαιρούμενες σκάλες.


Επειδή δίπλα από τον Πύργο, βρέθηκαν 2 νερόμυλοι, εικάζεται ότι μπορεί ο Πύργος να αποτελούσε μέρος της φύλαξης ενός κτήματος εύπορου άρχοντα ή αξιωματούχου,που είχε άφθονο νερό που κινούσε τους νερόμυλους.

Στην επόμενη φωτογραφία, λεπτομέρειες του νερόμυλου, μετά την αναστήλωση του


Από τις ανασκαφές, πέριξ του Πύργου, βρέθηκαν βυζαντινά κεραμικά του 14ου-18ου αιώνα, αιχμές από βέλη και σπιρούνια καβαλλάρηδων.
Πάντως η Γαλάτιστα, κτίστηκε μετά τον Πύργο.

Η παλιότερη μαρτυρία που υπάρχει είναι από ένα έγγραφο του 897 μ.Χ της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας, όπου αναφέρεται η Γαλάτιστα.

Δίπλα στον Πύργο, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής του 1815


Και δίπλα από την Αγία Παρασκευή,ένα πετρόκτιστο κτίσμα με ένα σκουριασμένο εργαλείο ελαιοτριβείουΣπίτια Μακεδονικού ρυθμού, που όλα βλέπουν στην εύφορη πεδιάδα του ποταμού Ανθεμούντα.
Εκεί στον κάμπο, παλιά, υπήρχαν μικρά χωριουδάκια με τις εκκλησίες τους. Αλλά τόσο οι επιδρομές, όσο και η ελονοσία τους έκανε να ανεβούν και να κατοικήσουν γύρω από τον Πύργο. Έτσι δημιουργήθηκε η Γαλάτιστα.


Πολλά από τα σπίτια είναι αναστηλωμένα, όμορφα βαμμένα, άλλα πάλι άδεια, αντέχοντας στην φθορά του χρόνου...Στην πλατεία, το Δημαρχείο


Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου


ΚαταστήματαΠανέμορφα σπίτια
Και λεπτομέρεια των ολοφώτιστων παραθύρων του προηγουμένου αρχοντικού, με τις "κοφτές" κουρτίνες του.


Έχουμε ανεβεί αρκετά ψηλά, βρισκόμαστε στις πλαγιές του Ομβριανού όρους. Θα κατεβούμε μερικά στενάκια προς τα κάτω, για να δούμε την μία εκ των δύο ενοριακών εκκλησιών της Γαλάτιστας, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Δυστυχώς ήταν κλειστός ο Ιερός Ναός.
Γύρω του, μοσχοβολούν οι αυλέςΜετά τον Ιερό Ναό, ένα ερειπωμένο τεράστιο αρχοντικό, μας κάνει εντύπωση! Ρώτησα μία κυρία και μου είπε ότι είναι το αρχοντικό Χατζόγλου, στο οποίο έρχονται οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδάσκονται από την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα.
Απόρησα και ρώτησα πάλι, γιατί οι κληρονόμοι του δεν το συντηρούν και πήρα την απάντηση, ότι είναι πολλοί και δεν τα βρίσκουν ίσως...
Η βόρεια πλευρά του αρχοντικού


Και η νότια πλευρά του


Απέναντι του το Αστυνομικό Τμήμα Γαλάτιστας και λίγο πιο πάνω το ιατρείο του ΕΣΥ


ΔρομάκιαΑνάμεσα τους ένα πάρκο με παιδική χαρά, μια όμορφη μικρή πλατεία, με δέντρα και παγκάκιαΧανόμαστε πάλι στα στενά, με την αίσθηση και τις μυρουδιές του παραδοσιακού χωριού.
Εδώ να θυμηθούμε ότι το 1821 ο Δεσπότης Γαλάτιστας Ιγνάτιος, κηρύσσει την Επανάσταση κατά των Τούρκων, όπου πρωτοστατεί ο Καπετάν Χάψας και τα παλληκάρια του.

Ηρώον τους είναι στην είσοδο της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας.

Η Γαλάτιστα από το 1903 μέχρι το 1908 συμμετέχει ενεργά στον Μακεδονικό αγώνα. Το 1912 ελευθερώνεται η Χαλκιδική από τους Τούρκους και ενώνεται με την Ελλάδα.Από τα πολύ ωραία γκράφιτι
Το επικλινές του εδάφους προϋποθέτει γερή πέτρινη υποδομή
Μία ακόμα παλιά βρύση από τις πολλέςΑλλάζουμε δρομάκια, πάμε λίγο παρακάτω, πάλι υπέροχα αρχοντικά
Στο λιθόστρωτο δρομάκι, υπάρχει μια παλιά βρύση και τρεχούμενο νερό καθώς και μία κάβα ποτών στο όμορφο αρχοντικό


Και λεπτομέρειες από το διπλανό του αρχοντικό


Κάπου παραπάνω, ένα παράθυρο στον ουρανό,


ένα στενάκι,


ένα υπόγειο στενό με σκαλάκια,


ντεκόρ


Τώρα θα κατευθυνθούμε προς την έξοδο, που οδηγεί προς Πολύγυρο. Άλλωστε πριν γίνει ο καινούργιος δρόμος, για να πας στον Πολύγυρο ή αντιστρόφως προς Θεσσαλονίκη, περνούσες υποχρεωτικά μέσα από την Γαλάτιστα.

Μια σειρά πάλι από πανέμορφα αρχοντικά, θα μας εντυπωσιάσει!


Μια κορομηλιά στην μέση του δρόμου


Από εδώ, η θέα προς τον κάμπο είναι καταπληκτική!


Κατεβαίνουμε ένα κατηφορικό δρομάκι για να βγούμε στον κεντρικό δρόμο της ΓαλάτισταςΗ φύση γύρω φοράει τα ανοιξιάτικα της και μοσχομυρίζει!!!Μια συκιά στην άκρη του δρόμου


Και πάλι στον δρόμο δύο παμπάλαιες άσπρες μουριές, με πολύ γλυκά μούρα


Μια ματιά προς τα επάνω, γιατί κατεβήκαμε στον ευθύ δρόμο


Ένα ωραίο σπίτι, κτισμένο παραδοσιακά και ένας πατέρας με τον γιο του, που πολύ ευγενικά και πρόθυμα, απάντησαν σε μερικές ερωτήσεις μου.Από τον κήπο τους τράβηξα την επόμενη φωτογραφίαΠροχωράμε στον κεντρικό δρόμο.Όλα τα σπίτια φροντισμένα και καλόγουστα!Στο επόμενο σπίτι,μαρτυρούν οι λεπτομέρειες, ότι κάποτε ήταν όμορφο, τώρα μόνον η συκιά είναι ζωντανή...


Δρομάκι


Και εκεί στο βάθος του δρόμου, μισή πόρτα και μια σκάλα, οδηγούν σε ένα κήπο που σφύζει από ζωή, παρά την εγκατάλειψη...


Πάνω στον δρόμο, δέντρα πολλά και πανύψηλα κυπαρίσσια και κρυμμένο ανάμεσα τους, το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος


Φτάσαμε στο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Γαλάτιστας, που ονομάζεται ΑΓΑΠΕΙΟΝ.
Εδώ φιλοξενούνται, η Αγιογραφική Σχολή, η Ξυλογλυπτική Σχολή καθώς και η Σχολή Συντηρήσεως των εικόνων.

Το όνομα του το πήρε από τον εκ Γαλατίστης, Άγιο Αγάπιο, ο οποίος γεννήθηκε το 1710 στην Γαλάτιστα και διετέλεσε ιερέας του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.
Υπήρξε διδάσκαλος του Γένους και οσιομάρτυρας.Το εκκλησάκι του στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος, αγιογραφημένο από τους μαθητές της Αγιογραφικής Σχολής της Γαλάτιστας, η οποία έχει μια σπουδαία ιστορία από το 1770-1870, με έδρα τις Καρυές του Αγίου Όρους! Άξιοι συνεχιστές της παράδοσης, οι Γαλατσιάνοι αγιογράφοι!


Και λεπτομέρειες του εσωτερικού του


Πίσω από το Αγάπειον, ο ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, ο δεύτερος ενοριακός Ναός της Γαλάτιστας. Διακρίνονται οι σκάλες που οδηγούν στον Ιερό Ναό.


Πάνω στον κεντρικό δρόμο και η μικρή εκκλησία της Αγίας Τριάδος. Την στιγμή που πήγα εκεί, βρήκα τις κυρίες της ενορίας, να ευπρεπίζουν την εκκλησία.
Ήταν τόσο ευγενικές, μας κέρασαν, η δε νεαρότερη εξ αυτών μας προέτρεψε να επισκεφθούμε το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, που είναι αγιογραφημένο από τους συγχωριανούς της, καθώς και από την ίδια.


Το Δημοτικό Σχολείο, πέτρινο με μεγάλο περιβάλλοντα χώρο


Το Γυμνάσιο


Δίπλα στο Γυμνάσιο σε μία ταβέρνα, έκαναν με τενεκέδες ένα τρενάκι με λουλούδια! Μεράκι!!!


Απέναντι από το Γυμνάσιο


Και μετά προς τα κάτω, όμορφα σπίτια


Πήγαμε ίσια κάτω από το Γυμνάσιο, περάσαμε κάτω από τον κεντρικό δημόσιο άξονα Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου και βγήκαμε κάτω στην εύφορη πεδιάδα του Ανθεμούντα.

Στην γέφυρα σταθήκαμε τυχεροί, γιατί βρήκαμε έναν φιλικό και εξαιρετικό άνθρωπο, τον κ.Κάζλαρη, ο οποίος μας έδωσε πάρα πολύ σαφείς και περιγραφικές οδηγίες, για να βρούμε τα δύο εξωκλήσια της Αγίας Κυριακής και Αγίας Παρασκευής.Όντως, τα βρήκαμε με μεγάλη ευκολία.

Στο σημείο εκείνο, συναντήσαμε και έναν άλλον σπουδαίο και ευγενικό άνθρωπο, τον κ.Κωνσταντίνο, που χρησιμοποιεί ακόμα ως μεταφορικό μέσο το συμπαθές τετράποδο, το γαϊδουράκι.


Ήταν μία χαρά για μας η επίσκεψη στον εύφορο κάμπο της Γαλάτιστας! Γεμάτος ελιές, κτήματα, στάνες και κτηνοτροφικές μονάδες.
Η Γαλάτιστα φημίζεται για τα τυροκομικά της προϊόντα καθώς και για το κρέας της!
Στενός ο δρόμος, αλλά ασφαλτοστρωμένος και ρομαντικός! Με σπάρτα, με αγριολούλουδα και πλατάνια!!!
Η Αγία Κυριακή
Η εικόνα Της


Και οι εξαιρετικές αγιογραφίες της από Γαλατσιάνους Αγιογράφους


Η Αγία Παρασκευή από το 1869

Η θαυματουργή εικόνα Της. Η Αγία Παρασκευή είναι η Προστάτιδα των ματιών.


Αιωνόβια δέντρα κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο του εξωκλησιού


Εδώ τελείωσε η σημερινή μας περιήγηση στην όμορφη Γαλάτιστα! Ευχαριστώ θερμά όλους τους ανθρώπους που συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί τους!

Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, τον γεμάτο σπάρτα!!!


Ήδη, άρχισε η βροχούλα, ευτυχώς προλάβαμε και χαρήκαμε την Γαλάτιστα!!!


Αγαπημένοι φίλοι και φίλες σας ευχαριστώ πάρα πολύ, που με ακολουθήσατε σ΄αυτήν την ενδιαφέρουσα περιήγηση

59 σχόλια:

 1. Piękne zdjęcia!!! I ciekawe miejsca!!! Pozdrawiam serdecznie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι ωραία! Και να σκεφτείς ότι όλη η Ελλαδίτσα μας ήταν γεμάτη με τέτοια όμορφα αρχοντικά. Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους μας Γερμανούς που μας τα βομβάρδισαν και ένα ακόμα ευχαριστώ στους Αγγλους με τον ωραίο τους εμφύλιο που μας τα ερήμωσαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Hello Magda,
  What a great shots!!
  Wonderful to see all these wonderful places under a great blue sky. That must be a good trip. You give me a nice holiday feeling with these photos. I love it.

  Best regards,
  Marco

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. A very special place ... υπέροχα τοπία της, και το ταξίδι μέσα από τους δρόμους, δείχνοντας όμορφα μέρη.

  φιλιά

  http://ventanadefoto.blogspot.com.es/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. magda mou, those pictures are awesome, thank u alot! filakia polla!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. να ειστε καλα και να ταξιδευετε σε τοσα ομορφα μερη και μεσα απο τα ματια σας εμιεις να απολαμβανουμε τις ομορφιες της πατριδας μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λίτσα μου, σ΄ευχαριστώ που ήρθες και το το τόσο ευγενικό σχόλιο σου! Έψαξα να βρω το blog σου για να σου αφήσω σχόλιο, αλλά δεν έβγαινε τίποτα.
   Χαίρομαι πολύ που σε ταξιδεύω!

   Διαγραφή
 7. τι υπέροχο που είναι, στολίδι σκέτο! υπάρχουν στην Ελλάδα μας μέρη που χωρίς εσένα θα αγνοούσα παντελώς την ύπαρξή τους! είναι ντροπή που το λέω, μα είναι πραγματικότητα...
  καρδιά μου, Μάγδα μου αγαπημένη, σε φιλώ! να είστε όλοι σας καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Hello Magda!
  I always look forward to your next post.
  I marvel at each photo. They are so beautiful. Art!
  I marvel at the architecture, plants, monuments, landscapes.
  Yours very sincerely.
  Lucia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όμορφο χώρο ώστε φτάνουμε μέσω σας όμορφες φωτογραφίες και πληροφορίες.
  Ευχαριστούμε!
  Un abrazo.
  Ramón

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όμορφο χώρο ώστε φτάνουμε μέσω σας όμορφες φωτογραφίες και πληροφορίες.
  Ευχαριστούμε!
  Un abrazo.
  Ramón

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καταπληκτικές όλες οι φωτογραφίες Μάγδα μου! Ακόμα κι αυτές που δεν έδειχναν φύση ( πχ τα καλάθια με τα ψωμιά!)
  Φαντάζομαι πόσο χρόνο θα σου κλέβει μια τέτοια δημοσίευση! :)))
  Φιλάκια πολλά ! ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. É uma cidade muito bonita, eu nunca tinha ouvido falar,
  muito bonita.
  bjs
  http://eueminhasplantinhas.blogspot.com.br/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τη όμορφες φωτογραφίες Μαγδα μου .. μας ταξιδεψες πάλι ...είχα πολύ καιρό
  να πάω στην Γαλατιστα ...τώρα όλα από έξω περνάμε ....και είμαστε τόσο κοντά...
  μου άρεσε πολύ η ανάρτηση σου ....κάλο μηνά...καλά να περάσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Όμορφες οι εικόνες που μας μετέφερες και η ξενάγησή σου αξιολογότατη όπως πάντα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Wonderful impressions Magda. I love it ♥
  Many greetings Sabine

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Otro gran reportaje Magda. Es un placer venir por tu casa, siempre nos muestras lugares preciosos.

  Abrazos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Palavras gentis podem ser curtas e fáceis de falar, mas seus ecos são verdadeiramente infinitos.
  (Madre Tereza de Calcutá)
  Querida Magda deleitei-me com cada imagem, magníficas!!!
  Obrigada pela visita carinhosa!!!
  Beijos Marie.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. The stunning series of pictures from Greece!
  Thanks to you dear Magda!
  Hugs!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Quel reportage une fois de plus ! architecture, paysages, et toutes ces jolies fleurs. j'aime aussi les icones...tu nous donnes beaucoup de joie Magda
  Je t'embrasse fort

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Όμορφες οι θάλασσες της Χαλκιδικής αλλά αυτό που κατά τη γνώμη μου αξίζει περισσότερο είναι οι βουνίσιες εικόνες της και γενικά οι εικόνες από το "εσωτερικό" της. Και βέβαια αυτές είναι που ξέρει λιγότερο ο κόσμος.
  Σε ευχαριστώ για την όμορφη ξενάγηση που με έφερε κάτι δεκαετίες πίσω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Πέρασα από την προηγούμενη ανάρτηση με τα καθάρια νερά τη παραλίας Μάγδα μου και μαγεύτηκα !!! Αλλά και εδώ πάλι πανέμορφα είναι !!! Μα έχεις απίθανες φωτογραφίες πάντα και τα αιχμαλωτίζεις και αναρωτιέμαι πόσα όμορφα μέρη έχει η πατρίδα μας Θεέ μου!!! Ευχαριστώ από την καρδιά μου για όσα βλέπω!!
  Φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Αγαπητή Μάγδα
  Σε ακολουθώ κάθε φορά στις ξεναγήσεις σου που είναι κατατοπιστικές και ενδιαφέρουσες, όπως ετούτη.
  Πρόσφατη επίσκεψη στην Χαλκιδική μου θύμισε πόσο προικισμένος τόπος είναι.

  Να είσαι καλά και να μας ταξιδεύεις !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. το απόλαυσα πραγματικά!
  καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Καλή σου μέρα Μάγδα μου.
  Υπέροχο το οδοιπορικό σου στην πανέμορφη και ιστορική Γαλάτιστα.
  Το απόλαυσα μαθαίνοντας τόσα πολλά.
  Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Maravillosas vista y lugares.Los patios me recordaron a mi tierra.Besos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. ...κεράσια! μήλα!!! κορόμηλα!!!!!! σύκα, λευκές μούρες!!!!
  Γαρύφαλλα μοσχοβολιστά!!!!!!!!!

  Όμορφη, πλούσια η πατρίδα
  και τα ελέη της!!!

  Φιλιά νοσταλγικά,
  Υιώτα
  αστοριανή,
  ΝΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Να'σαι καλά Μάγδα μου που μέσα από τις δικές σου εκδρομές
  μαθαίνουμε και'μεις τις ομορφιές της πατρίδας μας.!!
  Τι υπέροχο χωριό,καταπράσινο με φοβερά αρχοντικά
  φαίνεται πλούσιο χωριό ακόμα και τα εγκαταλειμμένα σπίτια όμορφα ήταν
  σαν ασπρισμένα μου φάνηκαν.Ι σως απ'τα ζωντανά χρώματα γύρω τους.

  Μαγευτικό το ταξίδι μας!

  Καλό 3ήμερο να'χεις
  και πολλά φιλάκια !!.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Δεν έχω ξεναγιθεί ποτέ τοσο ομορφα και με τόσες λεπτομερειες Μάγδα μου να είσαι καλα για τις όμορφιες που είδαν τα ματια μας.. πως και δεν σε είχα ανακαλυψει μεχρι τωρα;;και μου αρέσουν τρομερα τα ταξίδια!!! θα σε ακολουθώ... .. η δέ φωτογραφία στην κεφαλιδα σου.. σε τραβάει να βουτήξεις στα γαλανα νερά..!!! οταν θα βρω χρόνο θα ξαναερθω να δώ και αλλες αναρτήσεις σου.. χάρηκα που πέρασα..να περάσεις ενα ομορφο τριήμερο... φιλακιααααα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Kuvasi ovat mahtavia oli hauska kiertää sinun kanssa katselemassa kauniita paikkoja
  Kiitos Magda :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Δεν έχω ξεναγιθεί ποτέ τοσο ομορφα και με τόσες λεπτομερειες Μάγδα μου να είσαι καλα για τις όμορφιες που είδαν τα ματια μας.. πως και δεν σε είχα ανακαλυψει μεχρι τωρα;;και μου αρέσουν τρομερα τα ταξίδια!!! θα σε ακολουθώ... .. η δέ φωτογραφία στην κεφαλιδα σου.. σε τραβάει να βουτήξεις στα γαλανα νερά..!!! οταν θα βρω χρόνο θα ξαναερθω να δώ και αλλες αναρτήσεις σου.. χάρηκα που πέρασα..να περάσεις ενα ομορφο τριήμερο... φιλακιααααα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Great shot Magda...you have captured the place extremely well! So bright, green and colourful...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Χαίρομαι κι απολαμβάνω τα ταξίδια σου, Μάγδα μου σα να 'μαι κι εγώ εκεί μαζί σας!
  Με την αγάπη και την καλημέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Με ένα χαμόγελο τόοοοοοσο απόλαυσα μαζί σας το υπέροχο αυτό ταξιδάκι!!!Γέμισες την ψυχή μου ομορφιά και θα την κρατήσω για συντροφιά όλη μέρα στις ατέλειωτες δουλειές που με περιμένουν!!!Τι να σχολιάσω πρώτα ..τα πετρόχτιστα σπίτια που λατρεύω τα γραφικά σοκάκια *την καθαριότητα* που με εντυπωσίασε την θέα του τόσο αγαπημένου νομού!!!Σε ευχαριστώ αγαπημενη μου Μαγδα για την "εξαιρετική" σου ξενάγηση.Ευχομαι να έχετε ενα όμορφο και απολαυστικό διήμερο!!!!Φιλάκια αγάπης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Πολυ ωραιο χωριο..αλλο πραγμα απ το δικο μου... αλλα παλι και παλι ...σπιτια μεσα στην φυση και την ομορφια! Νασαι καλα Μαγδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Όσο μ' αρέσει η θάλασσα, άλλο τόσο αγαπώ και τα ορεινά χωριά. Έχουν μια δική τους ομορφιά και ηρεμία που με μαγεύει. Ειδικά στη Χαλκιδική, που όσο και να τη θαυμάζεις, έχει ακόμα τόση ομορφιά που πιθανόν να μη δεις, όσα ταξίδια και να κάνεις!!!!
  Φιλιά πολλά φιλενάδα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Desde luego un reportaje muy completo, no se te ha escapado nada...un saludo desde Murcia.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Tώρα που είμαι τόσο μακριά (στην όμορφη Κρήτη) μια ανάσα πατρίδας είναι τόσο ζωτική, τόσο απαραίτητη!
  Καλημέρα Μάγδα!
  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Oi Magda!
  Fiquei encantada com o texto e as imagens lindas, sempre com um lindo céu de um azul incrível, uma maravilha de post, amei!
  Beijos!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Πολύ όμορφο και γραφικό χωριό η Γαλάτιστα και από τα μέρη που δεν έχουμε προλάβει να επισκεφτούμε!!! Οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές και η περιήγησή σου τόσο λεπτομερής και ενδιαφέρουσα, όπως κάθε φορά Μάγδα!!! Σ'ευχαριστούμε που μοιράστηκες κι αυτό το ωραίο ταξίδι!!! Καλή σου μέρα και πολλά φιλιά !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Olá Magda ! Que bela cidade, toda florida com um lindo céu de primavera!! Beijos, Lígia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Μια άλλη μεγάλη προσφορά αυτή σε μας, γεμάτο από όμορφες φωτογραφίες ταξιδιού.
  Είναι μια ευχαρίστηση να περπατήσει με σας.
  Χαιρετισμοί -.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Hallo Magda,
  wunderschöne Fotos, tolle Landschaft! Wecken richtig Sehnsucht nach Griechenland. Leider kenne ich das Land überhaupt nicht. Wäre wirklich mal eine Reise wert.
  Herzliche Grüße aus Deutschland und ein schönes Wochenende,
  Christa/Kiki

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Hello Magda!
  Your trips and photos are stunning as usual.
  I admire the great scenery, charming nooks, beautiful plants, juicy fruit!
  I came back to you again.
  Yours sincerely.
  Lucia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Θέλω πραγματικά να πάω πίσω στη χώρα σας, βλέποντας τις φωτογραφίες σας νιώθω σαν στο σπίτι, και μου αρέσει πραγματικά τις ιστορίες που αντιπροσωπεύει, επίσης,
  Χαιρετισμούς και καλό καλοκαίρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Πω πω... τι όμορφες φωτογραφίες..
  Και η ξενάγηση πληρέστατη...
  Πόσος κόπος αλήθεια, αλλά και εμφανές ανάμεσα κομματάκι ψυχής! Σ' ευχαριστούμε για το μοίρασμα, εάν πούμε ότι μας ταξίδεψες, σίγουρα δεν θα είναι υπερβολή.

  Κι έμεινα λίγο παραπάνω στα λόγια του Αριστοτέλη, στο χρώματα των βαμμένων μπαλκονιών και σε κείνο το παράθυρο το ανοιχτό στον ουρανό!

  Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Olá amiga, vim desejar-lhe uma abençoada semana.
  OBRIGADA POR FAZER-ME VIAJAR POR TÃO BELAS IMAGENS!!!!!!!!!!
  Doce abraço Marie.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Καλημέρα..απόλαυσα το ταξίδι...πληροφορίες , εικόνες.... μου αρέσει να μαθαίνω απο πού πήρε το όνομα ο κάθε τόπος...πρώτη φορά ακούω αυτό το τόπο,Γαλάτιστα...μου αρέσουν πολύ τα αρχοντικά.... μου αρεσε όλη η ανάρτηση..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Quelle belle visite, c'est magnifique et me donne envie de découvrir la Grèce, qui n'est pas très loin de chez moi.
  Merci, merci .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Συγχαρητήρια για το οδοιπορικό στο χωριό μου. Πάρα πολύ ωραίες επιλογές θεμάτων στις φωτογραφίες σας. Και ναι όντως είναι ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό χωριό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα επαινετικά σας λόγια!
   Η ομορφιά του χωριού σας, συναγωνίζεται επάξια την ομορφιά και την ευγένεια των Γαλατσιάνων!

   Διαγραφή
 50. Πανέμορφος τόπος καταπληκτικά φωτογραφημένος από το χέρι σου!!!!!!!!!
  Ευχαριστούμε για τη παρουσίαση και την ξενάγηση!!!!!!!
  Να είσαι καλά Μάρθα μου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Μπράβο για την πολύ όμορφη " δουλειά "σου ! ! !
  Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πανέμορφη ξενάγηση ,στο χωριό μου....
  Καλή συνέχεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ θερμά Κατερίνα!
   Πόσο χαίρομαι εσάς τους Γαλατσάνους! Αγαπάτε τόσο πολύ τον τόπο σας!
   Αυτό είναι ευλογία για την Γαλάτιστα!
   Καλό καλοκαίρι!

   Διαγραφή
  2. ��Καλό καλοκαίρι �� Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού Μάγδα και φέτος . . .
   Και σήμερα θυμήθηκα το πανέμορφο αφιέρωμα στον τόπο μας...
   Οι νέοι φεστιβάλ έχουν σήμερα κι αύριο , διάβασα . . .
   από εδώ απ την Θεσσαλονίκη που ζω . .
   Μπράβο στους νέους λοιπόν που συνεχίζουν , την παράδοση...
   Σ ευχαριστούμε πάρα πολύ για την δική σου αγάπη για κάθε τόπο που προβάλεις στις αναρτήσεις σου . . .
   Θα σε επισκεφθώ σίγουρα ξανά ~ να είσαι καλά :))

   Διαγραφή
 52. Ειναι το χωριο μου και ειμαι περηφανη γι αυτο!!!!!
  Ευχαριστω πολυ Μαγδα που το παρουσιασες οπως ακριβως ειναι...υπεροχο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Καλημέρα �� Μάγδα ! ! !
  Τον αγαπάμε ναι , μα από μακρυά . . .
  Για μένα μιλώ κι όχι μόνο, που βρίσκομαι και ζω στην Θεσσαλονίκη απ το 1972 . . .
  Για το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής έψαχνα και βρέθηκα ξανά εδώ
  Θα δω ξανά την πανέμορφη ανάρτησή σου για τον τόπο μου , τον τόπο μας
  Μπράβο για την αγάπη σου στην ομορφιά των τόπων και στην ανάδειξή τους με τα λόγια και τις πανέμορφες φωτογραφίες σου ! ! !
  Καλή συνέχεια καλοκαιριού και Χρόνια Πολλά . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Κατερίνα!
   θερμά σ΄ευχαριστώ για τα επαινετικά σου λόγια!
   Χαίρομαι πολύ που αγαπάς τόσο την πατρίδα σου, που είναι τόσο όμορφη κι έχει το προνόμιο να έχει μια θαυμάσια νεολαία, που την τιμά και κρατάει ζωντανή την παράδοση της!
   Χρόνια πολλά για την μεγάλη αυριανή γιορτή της Παναγιάς μας!

   Διαγραφή