Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.


Οι γιορτές πέρασαν, παρά ταύτα σας εύχομαι για ακόμα μία φορά, μια ευτυχισμένη χρονιά με υγεία και με εκπλήρωση των ονείρων σας!

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στην πανέμορφη Πελοπόννησο, θα σας θυμίσω ότι η τελευταία μας επίσκεψη, ήταν στα αρχοντικά Λαγκάδια.
Ο σημερινός προορισμός μας είναι η ξακουστή και ιστορική Δημητσάνα!

Δείτε τον χάρτη για να προσανατολιστείτε.


Φεύγοντας από τα Λαγκάδια και πολύ κοντά τους, συναντούμε έναν οικισμό τους, το Καλονέρι, το οποίο φημίζεται για το εξαιρετικό νερό του!
Και να η πέτρινη βρύση με τα αγάλματα της Αφροδίτης και του Πάνα, του Δία και της Ήρας, έργο Λαγκαδιανών κτιστάδων,ένα αρχιτεκτονικό στολίδι.


Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε την πινακίδα, που μας πληροφορεί για την ύψιστη ποιότητα του νερού, καθώς και την επίδραση του στην σεξουαλικότητα! Αλλά επειδή δύσκολα διαβάζεται, θα σας μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο.


Το Νεράκι του Χωριού μας

“Η πηγή της γονιμότητας βρίσκεται στο Μοριά”

Ο Ζευς γενάρχης των θεών και των ανθρώπων και γνωστός μπερμπάντης της αρχαιότητας, ανατράφηκε κοντά στην πηγή “Καλονέρι”, όταν η Ρέα τον έκρυψε για να μην τον καταπιεί ο Κρόνος.Η πηγή “Καλονέρι”, συγκέντρωσε τις προτιμήσεις και των άλλων θεών, γνωστών για την ερωτική τους δραστηριότητα: της Ήρας, της Αφροδίτης, του Διονύσου, του Πανός και του Ερμή. Κοντά στην πηγή υπήρχε ναός της Αφροδίτης όπου ετελούντο “νυκτερινά μυστήρια” και ιερό του Ασκληπείου για συντηρητική θεραπεία.Οι άνθρωποι εμιμήθηκαν τους θεούς και “άντλησαν” σεξουαλική δραστηριότητα από την πηγή του Καλονερίου από την οποία φαίνεται ότι ξεκινά ο ποταμός Λούσιος, για να συναντήσει τον Αλφειό.

Ένα από τα πολλά επιχειρήματα που προβάλλεται για την αποτελεσματικότητα του νερού, είναι το γεγονός, ότι οι 40 οικογένειες του χωριού έχουν από 8-10 παιδιά η κάθε μια. Γενικά, είναι διαπιστωμένο ότι το νερό της πηγής είναι θεραπευτικό και μπορεί να βοηθήσει και τους ουδέτερους να εξέλθουν … της ουδετερότητάς τους»

Αμέσως μετά το Καλονέρι, συναντήσαμε την πινακίδα, η οποία μας πληροφορούσε ότι η Δημητσάνα ήταν πολύ κοντά, μόλις στα 8 χλμ.


Ευχάριστη η διαδρομή, με πολύ πράσινο!


ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ, η μπαρουταποθήκη του Έθνους!

Και οι πρώτες εικόνες


Πέτρινα πυργόσπιτα, σκαρφαλωμένα σε ύψος 900 μ.Κτισμένη σε δυο λόφους, με θαυμάσια θέα στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου.
Η ιστορία της αρχίζει από τους Ομηρικούς χρόνους, όταν στην θέση της υπήρχε η μικρή πόλη Τεύθις.
Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της τουρκοκρατίας, με το κρυφό σχολειό και τους 14 μπαρουτόμυλους που εφοδίαζαν τους αγωνιστές του 1821 σε Μοριά και Ρούμελη.




Η Δημητσάνα είναι ένας γοητευτικός οικισμός, με αναστηλωμένα αρχοντικά, λιθόστρωτα δρομάκια, εντυπωσιακά μοναστήρια, παλιές εκκλησίες, μουσεία, με ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη, με το φαράγγι του Λούσιου, με καλόγουστους ξενώνες και με το περίφημο Μουσείο Υδροκίνησης.

Είχε σουρουπώσει ήδη όταν φτάσαμε, γι αυτό ξεκουραστήκαμε σε έναν θαυμάσιο οικογενειακό ξενώνα, με πολύ προσιτή τιμή και εξαιρετικό πρωινό!


Το επόμενο πρωί, άρχισε η περιήγηση μας στο χωριό που έχει 342 κατοίκους.


Η πινακίδα μας οδηγεί προς τα σημεία ενδιαφέροντος και έτσι αρχίζει η ανάβαση στις λιθόστρωτες σκάλες.


Καμαρώνουμε τα πέτρινα αρχοντικά, με τις χειροποίητες κουρτινούλες τους,με τις ανθισμένες γλάστρες τους!






Και φτάνουμε στον εντυπωσιακό πύργο-ρολόι, ύψους 27 μ. κτισμένο το 1928 από δωρεές Δημητσανιτών ομογενών της Αμερικής.


Και πυργόσπιτα, δίπλα από το ρολόι. Δεξιά της φωτογραφίας είναι η βάση του.


Το Δημαρχείο



Βρισκόμαστε σε μία μεγάλη πλατεία, όπου συνυπάρχουν ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Κυριακής, που είναι και Πολιούχος της Δημητσάνας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και Μουσείο, ο Ανδριάντας του Γρηγορίου Ε΄, το Δημοτικό Σχολείο και το Μνημείο προς τιμήν του Κύπριου Μητροπολίτη Δημητσάνας Φιλόθεου Χατζή.


Ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής, κτίστηκε το 1834 στην θέση παλαιότερου Ναού του 1700. Ο τρούλος της είναι με φύλλα χαλκού και εξαιρετικό το καμπαναριό της.


Το εσωτερικό του Ναού


Μπροστά από τον Ιερό Ναό, στο κέντρο της πλατείας, δεσπόζει το άγαλμα του Εθνομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄, δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε γεννήθηκε στην Δημητσάνα, διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου από τους Τούρκους.
Από τότε η πύλη αυτή παραμένει κλειστή μέχρι σήμερα, εις ένδειξιν τιμής.
Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄αγιοποιήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 1921, τα δε οστά του φυλάσσονται σε λάρνακα, στην Μητρόπολη Αθηνών.


Στο σημείο αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, που ύψωσε το λάβαρο της ελευθερίας στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων, εδώ στην Δημητσάνα γεννήθηκε.

Δίπλα από τον Ιερό Ναό υπάρχει το Μνημείο του Κύπριου Μητροπολίτη της Δημητσάνας Φιλόθεου Χατζή (1795-1821), ο οποίος αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις κατά την επανάσταση του 1821. Φυλακίστηκε από τους Τούρκους στην Τρίπολη μαζί με άλλους ιεράρχες και απεβίωσε από τις κακουχίες, λόγω της απάνθρωπης κράτησης του, δυστυχώς πριν χαρεί την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.


Η Βιβλιοθήκη-Μουσείο της Δημητσάνας, στεγάζεται στην θέση, όπου υπήρχε η περίφημη και ιστορική Σχολή της Δημητσάνας, η οποία ιδρύθηκε το 1764 και λειτούργησε μέχρι το 1821 και ήταν γεμάτη από βιβλία.
Όμως πολλά από τα ανεκτίμητα συγγράμματα της, θυσιάστηκαν στον βωμό της Ελληνικής Επανάστασης, διότι δεν υπήρχε αρκετό χαρτί για να κατασκευάζονται φυσίγγια για τα όπλα και χρησιμοποιούσαν τα βιβλία.

Ευτυχώς κατά το 1845 και με δαπάνες του μεγάλου ευεργέτη της Δημητσάνας Νικολάου Μακρή, κτίστηκαν τα σχολεία στην θέση της παλαιάς σχολής και λειτούργησε η Βιβλιοθήκη.
Σήμερα αριθμεί 35.000 τόμους περίπου, μεταξύ αυτών και σπάνιες εκδόσεις. Εξ αιτίας της σπουδαιότητας της η Ακαδημία Αθηνών το 1977 της απένειμε χρυσό μετάλλιο.


Δυστυχώς, απαγορεύονται οι φωτογραφίες εντός της βιβλιοθήκης, είδα όμως θαυμάσια εκθέματα, όπως όπλα και ενδύματα από την Επανάσταση του 1821, αντικείμενα καθημερινής χρήσης στο τμήμα του Λαογραφικού Μουσείου, φορεσιές, την λάρνακα με τα οστά του Π.Π.Γερμανού, και την σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη και με ξενάγησε πολύ εμπεριστατωμένα,μία κυρία από την βιβλιοθήκη.

Και τώρα θα επισκεφθούμε τον αντικρινό λόφο της Δημητσάνας, την γειτονιά του Κάστρου και της Πλάτσας.


Εδώ είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄. Ανακαινίστηκε πλήρως το 2007 με δαπάνες του Κωνσταντίνου Π.Αγγελόπουλου και είναι εκκλησιαστικό μουσείο, παραμένει όμως κλειστό.





Και η περίτεχνη είσοδος του, σφαλισμένη όμως, τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2014, όταν πήγαμε.


Αμέσως μετά ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων, απ΄όπου και υπέροχη η θέα προς το φαράγγι του Λούσιου, όπου οι εξαιρετικές Μονές Φιλοσόφου και Αιμυαλών, τις οποίες ελπίζω να επισκεφθούμε στο μέλλον.




Το λευκό κτίριο αριστερά είναι το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, με αμφιθέατρο και άλλες αίθουσες με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.


Και αμέσως μετά ο κομψός Ναός του Αγίου Ευθυμίου του νέου, γεννημένου στην Δημητσάνα, που αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους για την πίστη του.
Επίσης, όπως διάβασα, ο Ναός αυτός τιμά και τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄.


Τα πέτρινα μεγάλα σπίτια συνεχίζονται και σ΄αυτόν τον οικισμό



Μοβ λουλουδάκια φυτρώνουν ανάμεσα στις χοντρές πέτρες


Σηκώνω τα μάτια ψηλά και βλέπω ένα καμπαναριό, ανεβαίνουμε τα πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στον πάνω λόφο.



Υπέροχα αρχοντόσπιτα ατενίζουν αγέρωχα τις ψηλές βουνοκορφές! Μερικά απ αυτά είναι παραδοσιακοί ξενώνες.




Εδώ υπάρχει μόνο η περίφραξη, ίσως στο μέλλον αναγερθεί και κατοικία.




Ακολουθούμε τον δρόμο προς την εκκλησία. Μπροστά μας η επιβλητική οικία Αντωνόπουλου, τριώροφο του 1780. Εδώ στεγαζόταν μέχρι το 1929 το Γυμνάσιο της Δημητσάνας. Εδώ επίσης συναντήθηκαν ο ιδιοκτήτης του αρχοντικού Αθανάσιος Αντωνόπουλος, πλούσιος έμπορος, με τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας τον Παπαφλέσσα και αδελφούς Δεληγιάννη, προετοιμάζοντας τον ιερό αγώνα της επανάστασης.
Εδώ διάβασα ότι θα γίνει λαογραφικό μουσείο, για να αποσυμφορήσει την Βιβλιοθήκη.
Ωστόσο κι αυτό, ενώ είναι έτοιμο, παραμένει κλειστό.




Και το δεύτερο σπίτι της οικογένειας Αντωνόπουλου,στον ίδιο αυλόγυρο, ωραία και κομψή κατοικία με χειροποίητα παραδοσιακά κουρτινάκια. Κάτω από την καμάρα του σπιτιού, είναι το λιθόστρωτο δρομάκι που θα μας οδηγήσει στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους.


Χαρακτηριστικό παραδοσιακό παράθυρο της πίσω όψης του σπιτιού.


Η είσοδος του, από την άλλη πλευρά της καμάρας


Καθώς βγαίνεις από την καμάρα, μια πολύ όμορφη εικόνα


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος κτίστηκε το 1832 από Λαγκαδινούς κτίστες και ήταν ο πρώτος καθεδρικός Ναός της Δημητσάνας.



Πάνω από την είσοδο του, υπάρχει αυτή η επιγραφή


Μια όμορφη κρήνη, αριστερά της οποίας γράφει " Πλατεία Σταυρούλας Αιμ.Τούλα".
Η Σταυρούλα Τούλα, υπήρξε Δημητσανίτισα ευεργέτιδα!
Έδωσε μεγάλα ποσά για την ανέγερση του Αγίου Χαραλάμπους, χρηματοδότησε επίσης την μετατροπή του παλιού νοσοκομείου σε γηροκομείο.
Προς τιμήν της λοιπόν, η ονομασία της μικρής πλατείας του Αγ.Χαραλάμπους.


Στον περίβολο του Ναού, βλέπουμε την προτομή του εθνομάρτυρος και ιερομάρτυρος Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ιωσήφ Αντωνόπουλου, ο οποίος γεννήθηκε στην Δημητσάνα το 1707 και απαγχονίστηκε το 1821 από τους Τούρκους, λίγο μετά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄.



Τα λουλουδάκια στα πέτρινα σκαλιά, θαρρείς βγήκαν εις μνήμην του.


Λίγο παραπάνω από την εκκλησία, πολλά πέτρινα και μη, σπίτια πολλά, μεταξύ των οποίων και το σπίτι που γεννήθηκε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
Δυστυχώς δεν υπήρχε κάποια πινακίδα και το ανακάλυψα εκ των υστέρων.
Όμως η φωτογραφία μου ευτυχώς το περιλαμβάνει.


Στην μέση της φωτογραφίας είναι ένα έλατο. Εκεί που τελειώνει η κορυφή του είναι το σπίτι αυτό, πορτοκαλί με γαλάζια παράθυρα.
Έκοψα την φωτογραφία για να το διακρίνετε καλύτερα και να το επισκεφθείτε τουλάχιστον εσείς, αν και ακόμη στέκει κλειστό κι αυτό.


Από το πλάι της εκκλησίας υπάρχει αυτός ο δρόμος που οδηγεί στο σπίτι του Π.Π.Γερμανού και ακόμα πιο ψηλά στο Κάστρο.


Από τον περίβολο του Αγίου Χαραλάμπους, έχουμε μια ωραία θέα στον απέναντι λόφο, όπου η Μητρόπολη και η βιβλιοθήκη.


Το ίδιο και από την μικρή πλατεία, καθώς βλέπουμε το πανύψηλο Ωρολογοστάσιο.


Και την ωραιότερη θέα την άφησα για το τέλος!


Αυτή είναι η αρχοντική, ιστορική και ηρωική Δημητσάνα!

Δυστυχώς κι εδώ, όπως στα Λαγκάδια, το Γυμνάσιο έκλεισε, βάζοντας τέλος σε μια ιστορία χιλίων και...ετών, από την ίδρυση της περίφημης Σχολής της Δημητσάνας. Κρίμα...

Στην επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω το ενδιαφέρον και μοναδικό Μουσείο Υδροκίνησης!

Σας ευχαριστώ θερμά που ήσασταν εδώ!

37 σχόλια:

  1. Καλώς Μάγδα. Ένα όμορφο μέρος για να επισκεφθείτε. Πέτρινα σπίτια, στενά δρομάκια, τα μνημεία θέα. Γοητευμένοι με λουλούδια ανάμεσα στις πέτρες. Μου έλειψες. Ι εγκάρδια χαιρετώ και να στείλει πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Beautiful and interesting pictures with lovely details!!

    Happy weekend to you, Magda!<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hello Magda,
    Great to give us a look of your trip.
    Amazing shots of all buildings and small Streets.
    It must be nice to be there in real.

    Big kiss and kind regards,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Che bei posti che visiti, paesi con vicoli e chiese interessanti! complimenti per il tuo reportage! ciao Cri : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα υπέροχο μέρος, γεμάτο παράδοση και την ομορφιά.
    Μάγδα, να μου κάνουν τις όμορφες εικόνες και να ανακαλύψετε καταπληκτικά μέρη.
    Μια αγκαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τη Δημητσάνα την αγαπάμε πολύ, μας ενώνουν τόσα πολλά, φίλοι, συγγενείς και πιο πολύ οι αναμνήσεις από τα σχολικα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου που πέρασα εκεί... Δυστυχώς άλλο ένα χωριό που μαραζώνει, άλλο ένα υπέροχο σχολείο-στολίδι κλειστό...
    Στα σοκάκια της η ιστορία σεριανίζει κι ο επισκέπτης ακούει τα βήματά της. Κάθε γωνιά έχει κάτι να αφηγηθεί για χρόνια ηρωικά.
    Χαίρομαι που πήγατε και στο μοναδικό μουσείο υδροκίνησης. Τα μοναστήρια της πράγματι αξίζουν μια επισκεψη.
    Όσο για το νερό... πίστευε και μη ερεύνα, αν πιστέψει κανείς ότι είναι δυναμωτικό, τοτε ναι, είναι!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν επισκεπτόμουν τη Δημητσάνα δεν θα καταλάβαινα κάτι περισσότερο
    από ότι κατάλαβα στη δική σου ανάρτηση! Ευχαριστώ και περιμένω
    την επόμενη δημοσίευση για την υδροκίνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη!
      Πόσο χαίρομαι που σου αρέσουν τα ταξίδια!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  8. Que maravilloso todo Magda.
    Todo es bello y cuanto de historia en cada una de esas casas de piedra , bello espectáculo. gracias por hacernos llegar estas imágenes tan bonitas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρίξτε μια καταπληκτική ζωτικότητα. Ταξιδεύοντας ακούραστα με υπέροχα μέρη και πάντα κάνει πολύ καλές φωτογραφίες .

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάγδα ευχαριστώ προσέγγιση με αυτά τα όμορφα μέρη μέσω σας φωτογραφίες και πληροφορίες.
    Εξαιρετικό άρθρο γύρω από αυτή την γοητευτική πόλη.
    Μια αγκαλιά.
    Ramon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. a lot of interesting shots!
    looks like great adventure

    Have a great weekend!

    xoxo, Juliana | PJ’ Happies :) | PJ’ Ecoproject

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάγδα μου!!! Ενα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την ομορφιά που μας χαρίζεις... ειδικά σε μένα.
    Όσο για την ΑΣΤΟΡΙΑΝΗ... αύριο θα με πάρει πάλι τεχνικός... κι ο Θεός βοηθός! Πάντως, εγώ, σας βλέπω όλους σας! Φιλιά, Υιώτα, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από τα πιο ωραία χωριά της περιοχής!!!
    Πολύ ωραία οι φωτογραφίες σου, όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μέσα από την ανάρτησή σου γνωρίσαμε μια ιστορική πόλη της πατρίδας μας. Να είσαι καλά Μάγδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαγδα μου καλημερα!
    Υπεροχο το αφιερωμα σου και η παρουσιαση σου σε αυτην την ιστορικη πολη!
    Δεν τη εχω επισκεφτει ακομη αλλα θα ηθελα!
    Να εχεις ενα ομορφο σκ! Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Calles encantadoramente pintorescas. No hay nada como los lugares con historia. Besos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχη ξενάγηση, υπέροχες φωτογραφίες από ένα όμορφο μέρος που ευτυχώς το έχω επισκεφτεί μερικές φορές.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ⋰˚هჱܓ
    Maravilhosa foto reportagem...
    Que vontade de andar por essas ruas estreitas, subir essas escadas e admirar essa arquitetura fantástica, rodeada de paisagens tão lindas!!!!!

    Ótimo fim de semana!
    Com muita paz e harmonia!!!
    Beijinhos do Brasil.
    ⋰˚هჱܓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπημένος προορισμός μας για πάρα πολλά χρόνια όπως και όλη η γύρω περιοχή (Στεμνίτσα, αρκουδόρεμα, Λαγκάδια, Βυτίνα, Βαλτεσινίκο, Λιμποβίσι κλπ)
    Υπέροχη η ξενάγηση σου όπως πάντα Μάγδα!!!!!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαγδούλα μου είμαι εδώ πρώτα να σου ευχηθώ Καλή και γεμάτη υγεία χρονιά με πολλές χαρε΄ς και ταξίδια όπως σου αρμόζουν. Ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ εδώ 25 μέρες και δεν έχω διάθεση για πολλά.αλλά μία γρήγορη βολτιτσα μαζί σου την έκανα αλλά όχι όπως επιθυμώ ...δυστυχώς.Ευχομαι όμως να είσαι καλά και να μας ξεναγείς οπως μόνο εσύ γνωρίζεις τόσο καλά!!!! Τα φιλιά και την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πανέμορφο ταξιδι στην ιστορία της πατρίδας μας.. πραγματι ομορφοι τόποι ξεκουσμένοι και εσύ Μάγδα μου μας τους παρουσιάζεις τοσο παραστατικα.. που ειναι σαν να βρισκόμαστε καθε φορα και εμεις σ αυτά τα μερη μαζι σου... σε ευχαριστουμε πολύ και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να ταξιδευουμε....ΚΑΛΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΉ ΧΡΟΝΙΑ... με υγεια με αγαπη και χαμογελα φιλακιααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Υπέροχη ξενάγηση και πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου!
    Δεν έχω πάει ποτέ προς τα εκεί... οπότε, σε ευχαριστώ πολύ-πολύ για τη βόλτα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. οπως ειπε και μια φιλη πιο πανω ναι μας ελειψες.ομως μας αποζημιωσες και με το παραπανω με αυτες τις ομορφιες.και εμεις που δεν εχουμε παει το χαρηκαμε πιο πολυ.καλα ταξιδια μαγδα μου.και σε ευχαριστουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίτσα μου, καλή χρονιά γεμάτη υγεία και χαρά!
      Έλειψα αρκετά, λόγω εορτών και παιδιών :).
      Πολλές δουλειές για τις γιορτές και μετά το ίδιο.
      Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε η βόλτα!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις επισκέψεις σου και τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  24. Καλη χρονια Μάγδα μου! Ορεινη Αρκαδια με τις ομορφιες της και τα πανεμορφα επιβλητικα κτισματα!
    Καλό ξημέρωμα και μια ακόμα καλύτερη εβδομάδα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. καλήμερα Μαγδα !!
    Πανέμορφη εκδρομή ...πως μου αρέσουν τα
    παραδοσιακά χώρια .....και ωραία Ξενώνα ...
    καλή εβδομάδα ....φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μεγαλόπολη, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα έχω πάει. Πολύ καλή ιδέα για διήμερη εκδρομή. Ευχαριστούμε πολύ Μάγδα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Thanks for sharing these shots of your wonderful Greece. A big hug from Italy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η Δημητσάνα, όπως και τα άλλα γύρω χωριά είναι υπέροχα και σε συνδυσμό με το καταπληκτικό τοπίο της περιοχής κάνει ένα "σύνολο" άξιο για πολλές επισκέψεις! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγαπώ αυτά τα χωριά, όπου η πέτρα είναι ο πρωταγωνιστής σε τοίχους και δρόμους.
    Μεγάλες φωτογραφίες και μια άλλη μεγάλη ιστορία Μάγδα.
    Besos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή