Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - BRUSSELS - Μέρος Α



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα, θα επισκεφθούμε την πρωτεύουσα του Βελγίου, αλλά ουσιαστικά και όλης της Ευρώπης, μιας και εκεί εδρεύουν τα περισσότερα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέρος αυτών φιλοξενούνται στο Στρασβούργο και στο Λουξεμβούργο.
Κάθε τόσο ακούμε και διαβάζουμε για τις "κατευθυντήριες γραμμές" των Βρυξελλών.

Η επίσκεψη μας εκεί πραγματοποιήθηκε το Πάσχα του 2011. Μιάμιση ημέρα αφιερώσαμε σ΄αυτήν την σπουδαία πόλη και φυσικά δεν ήταν αρκετή. Εμένα με γοήτευσε. Θα σας ξεναγήσω στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος.

Και όπως θα γνωρίζετε πολλοί, το ενδιαφέρον ξεκινάει από την περίφημη πλατεία του 15ου αιώνα, την Grand Place, από τις ωραιότερες του κόσμου, που από το 1998 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


Όλα τα αρχοντικά μέγαρα της πλατείας, έχουν το δικό τους αρχιτεκτονικό στυλ, είναι πλούσια διακοσμημένα με εκπληκτικές μπαρόκ προσόψεις,θόλους, αετώματα και αγάλματα!

Η υπέροχη πλατεία από τον 11ο αιώνα φιλοξενούσε εμποροπανηγύρεις. Όλα τα κτίρια και τα 39, ανήκουν σε εμπορικές συντεχνίες.

Ας ξεκινήσουμε με το L’ Hotel de Ville, το Δημαρχείο, το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της πλατείας. Η πρόσοψη του κοσμείται με 137 πέτρινα αγάλματα, ακρόπυργους και τοξωτές στοές.
Ο, ύψους 96 μέτρων, γοτθικός πυργίσκος, έχει στην κορυφή του το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ, προστάτη της πόλης.


La Maison du Roi, ο Οίκος του Βασιλιά. Παλιά χρησίμευε ως κατοικία των Ισπανών Βασιλέων. Τώρα φιλοξενεί το Μουσείο της πόλης, όπου εκτίθενται έργα τέχνης καθώς και οι 400 φορεσιές του Manneken Pis, του συμβόλου των Βρυξελλών.


La Maison des Ducs de Brabant, το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης, σε νεοκλασσικό ρυθμό. Το όνομα του το πήρε από τις προτομές των δουκών, που υπάρχουν στην πρόσοψη του.


Roi d’ Espagne, το Μέγαρο των Αρτοποιών.Ο χάλκινος οκταγωνικός θόλος του (1696) κοσμείται από ένα χρυσό χορευτή. Η επίχρυση προτομή πάνω από την είσοδό του αναπαριστά τον Άγιο Ωμπέρ (St. Aubert), προστάτη των αρτοποιών. Στον τρίτο όροφο του κτιρίου υπάρχει η προτομή του Καρόλου του Β΄ της Ισπανίας.
Κάτω υπάρχει ένα ρεστοράν.
Στην φωτογραφία μου, είναι το κτίριο, στο στο δεξιό άκρον.


Δίπλα του και αριστερά βρίσκεται το Μέγαρο της Χειράμαξας, των πλούσιων διαχειριστών, μετά ο Σάκος της συντεχνίας επιπλοποιών και βαρελοποιών, η Λύκαινα της συντεχνίας των Τοξοτών, Η Σάλπιγγα της συντεχνίας των ναυτικών και η Αλεπού της συντεχνίας των μικρεμπόρων.


Στην άλλη πλευρά της πλατείας είναι το Μέγαρο L'Étoile, 1897, όπου υπάρχει το μπρούντζινο νεκρικό άγαλμα του Everard’ t Serclaes, ο οποίος πέθανε υπερασπιζόμενος τις Βρυξέλλες το 14ο αιώνα και που φημολογείται ότι φέρνει καλοτυχία, αν κάποιος αγγίξει το μπρούντζινο μπράτσο του.

Βλέπετε κάτω αριστερά στην φωτογραφία, ένα χέρι που αγγίζει με σεβασμό και πίστη, ένα μέρος του αγάλματος.


Le Cygne, 1698, ο Κύκνος της συντεχνίας των κρεοπωλών, με έμβλημα έναν κύκνο. Εδώ έζησε ο Κάρλ Μάρξ από το 1845 ως το 1848 και έγραψε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του.
Δίπλα και αριστερά του μεγάρου των κρεοπωλών, το Μέγαρο L’ Arbre d’ Or, 1698, το Χρυσό Δέντρο της συντεχνίας των ζυθοποιών, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται επιχρυσωμένος έφιππος ανδριάντας του Καρόλου της Λωρραίνης και όπου στεγάζεται σήμερα το «Μουσείο της Μπύρας».



Στην άλλη πλευρά της πλατείας, βρίσκονται: «To Πιζόν» (Le Pigeon, 1697) της συντεχνίας των ζωγράφων, το οποίο επέλεξε ως κατοικία του ο Βικτόρ Ουγκώ κατά τη διάρκεια της εξορίας του το 1852 και «Η Χρυσή Λέμβος» (La Chaloupe d’ Or, 1697) της συντεχνίας των ραπτών, που κοσμείται στην πρόσοψή του με ένα χρυσό καΐκι και την προτομή του Αγίου Βονιφάτιου.

Είναι τα μέγαρα στο δεξιό μέρος της φωτογραφίας μου.


Πριν τελειώσουμε την ξενάγηση μας στην υπέροχη πλατεία, πρέπει να σας πω, ότι έχει πολλά εξαιρετικά ρεστοράν, καφέ και σοκολατερίες και ότι κάθε δύο χρόνια, κατά μήνα Αύγουστο, η πλατεία στολίζεται με ένα πολύχρωμο χαλί από φρέσκες μπιγκόνιες, 600.000 τον αριθμό!!!
Ο στολισμός της πλατείας, συνοδεύεται από συναυλίες και πυροτεχνήματα!

Δείτε το στην φωτογραφία, την οποία βρήκα στο Ίντερνετ στην διεύθυνση http://www.flowercarpet.be/en.
Αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το site.


Η Grand Place ότι ώρα και να πάτε, είναι γεμάτη κόσμο.



Στις Βρυξέλλες, που είναι Φλαμανδική πόλη, μιλούν οι κάτοικοι επισήμως δύο γλώσσες, Φλαμανδικά και Γαλλικά.
Επειδή όμως η πόλη είναι έδρα Διεθνών Οργανισμών, υπάρχουν πολλοί ξένοι και αντίστοιχες γλώσσες.

Καθώς φεύγαμε από ένα πλακόστρωτο δρομάκι, φωτογράφισα μερικές κομψές λεπτομέρειες.








Γύρω από την πλατεία, μαγαζάκια με σουβενίρ, δαντέλες Βελγικές και σοκολάτες πάσης φύσεως και σχήματος! Αφήστε τις βάφλες και τα παγωτά...:)






Εδώ κοντά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 12ου αιώνα.


Πίσω από το Δημαρχείο υπάρχει και το πασίγνωστο Manneken Pis, το σύμβολο των Βρυξελλών, που είναι ένα μπρούτζινο άγαλμα ενός αγοριού, που κατουράει σε ένα συντριβάνι.Κατά καιρούς το ντύνουν με διάφορες φορεσιές. Όπως σας προανέφερα, έχει πάνω από 400 στολές!
Ήταν τόσοι τουρίστες γύρω του, που δεν γινόταν να πλησιάσω.


Γύρω του, στα στενά γραφικά δρομάκια, είδα ζωγραφισμένους τοίχους, πλάι σε καφέ...


Το ξενοδοχείο μας ήταν στην πλατεία Brouckère, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου των Βρυξελλών.
Από την αίθουσα του πρωινού, είχαμε μια ωραία θέα κάτω καθώς και στις στέγες των γύρω σπιτιών.






Σ΄αυτήν την πλατεία είδαμε ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα ξενοδοχεία των Βρυξελλών, το ιστορικό Metropole Hotel από τα τέλη του 18ου αιώνα.


Η πολυτελής είσοδος του


Η ρεσεψιόν, τα βιτρό, τα Belle Époque φωτιστικά του, το περίφημο Cafe 31, αριστοκρατικά όλα και φιλόξενα!






Δίπλα από το ιστορικό ξενοδοχείο βρίσκεται το Passage du Nord, ένα κομψό γυάλινο πέρασμα με καταστήματα, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, γεμάτο με αγάλματα και κομψά φωτιστικά!


Πολύ κοντά είναι και το κτίριο Royal Belgian Mint, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου. Θαυμάσιο κτίριο, πλούσια διακοσμημένο με αγάλματα.



O Καθεδρικός Ναός των Βρυξελλών, αφιερωμένος στους Cathedral of St. Michael and St. Gudula.


Μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα εκκλησία είναι η Εθνική Βασιλική της Ιερής Καρδιάς, περισσότερο γνωστή ως Βασιλική του Koekelberg, λόγω του λόφου στον οποίον βρίσκεται.
Έχει δύο λεπτούς πύργους και έναν πράσινο θόλο από χαλκό, που υψώνεται στα 89 μ.από το έδαφος και από εκεί υπάρχει μια θαυμάσια θέα στην πόλη.
Είναι ένα θαυμάσιο μνημείο Art Deco!



Ο γρήγορος ποδαρόδρομος συνεχίζεται, για να προλάβουμε να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της υπέροχης πόλης!

Και να το Βασιλικό Ανάκτορο. Οι βασιλείς του Βελγίου, δεν διαμένουν εδώ, αλλά στα περίχωρα των Βρυξελλών.
Εδώ έχουν τα γραφεία τους, εδώ υπάρχουν αίθουσες δεξιώσεων και διαμερίσματα για την φιλοξενία υψηλών προσκεκλημένων.


Η πρόσοψη, κτίστηκε το 1900 με πρωτοβουλία του βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ.Η υψωμένη σημαία στο κεντρικό κτίριο, σημαίνει ότι ο βασιλιάς είναι στην χώρα.


Πάμε τώρα να δούμε τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Όταν πλησιάσαμε, ήταν σε εξέλιξη μία πορεία και πλήθος αστυνομικών. Οπότε τα είδαμε από μακριά.


Γύρω η πλατεία


με εντυπωσιακά κτίρια


Πήραμε τον δρόμο της Ευρωπαϊκής συνοικίας, προς τα πάνω, με σκοπό την επίσκεψη μας στο Parc du Cinquantenaire, δηλαδή στο Πάρκο της Πεντηκοστής Επετείου της Ανεξαρτησίας του Βελγίου.


Το πάρκο, που εκτείνεται σε 30 στρέμματα, είναι μία όαση πρασίνου και ομορφιάς.


Ήταν Απρίλιος και οι άνθρωποι απολάμβαναν την λιακάδα και το πράσινο!




Στο κέντρο του πάρκου υπάρχει η προτομή του Robert Schuman, Γάλλου υπουργού εξωτερικών (1886-1963), ο οποίος την 9η Μαΐου του 1950, πρότεινε τη συγκέντρωση των πόρων άνθρακα και χάλυβα της Δυτικής Ευρώπης σε έναν ενοποιημένο υπερεθνικό οργανισμό.
Γι αυτό η 9η Μαΐου, γιορτάζεται ως η ημέρα της Ευρώπης, αποτίοντας φόρο τιμής στον εμπνευστή της Robert Schuman, γιατί το όραμα του, ήταν η απαρχή της Ενωμένης Ευρώπης.


Το εντυπωσιακό όμως επίκεντρο του πάρκου είναι η Αψίδα του Θριάμβου, που την εμπνεύστηκε ο βασιλιάς Λεοπόλδος ο Β΄ το 1880. Ολοκληρώθηκε όμως το 1905.



Περιστοιχίζεται από σημαντικά Μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Βασιλικό Στρατιωτικό Μουσείο.



Στην πίσω πλευρά της, υπάρχει μία λιμνούλα με ένα συντριβάνι, χαρά Θεού για παιδιά και μεγάλους, που χαίρονται να κάθονται στο γκαζόν!



Τώρα θα πάμε στην φημισμένη περιοχή Sablon.
Υπάρχουν εδώ δύο πλατείες, η Petit Sablon και η Grand Sablon. Οι δύο πλατείες χωρίζονται από την εκκλησία Notre-Dame du Sablon.

Πάμε πρώτα στην Petit Sablon.Υπάρχει εδώ ένα θαυμάσιος κήπος, γεμάτος λουλούδια και παγκάκια, ιδανικό καταφύγιο γαλήνης και ευχαρίστησης!


Δημιουργός της μικρής πλατείας ήταν ο αρχιτέκτονας Henri Beyaert και εγκαινιάστηκε το 1890.





Η περίτεχνη σιδερένια περίφραξη του πάρκου, κοσμείται από πέτρινους πυλώνες, που στην κορυφή τους, έχουν 48 συνολικά μπρούντζινα αγάλματα, που αναπαριστούν τα παλιά ιστορικά επαγγέλματα, που μερικά εξ αυτών ακόμα υπάρχουν.



Πλέον αυτών των αγαλμάτων, υπάρχουν άλλα δέκα ένθεν και ένθεν του κήπου


και στο μέσον του πάρκου, υπάρχει ένα συντριβάνι με δύο αγάλματα των Edgmont και Horne, οι οποίοι ήταν σύμβολα της αντίστασης κατά της Ισπανικής κυριαρχίας.


Ανεβαίνοντας τα σκαλιά με τα αγάλματα, υπάρχει η πύλη του παλατιού του Sablon, του Egmont Palace.
500 χρόνια ιστορίας, αριθμεί το παλάτι αυτό. Από το 1964 και αφού άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες, είναι ένα πολυτελές συνεδριακό κέντρο.


Η εκκλησία Notre Dame du Sablon, κτίστηκε τον 15ο αιώνα και είναι γοτθικού ρυθμού.




Πάμε τώρα σε μία άλλη εντυπωσιακή και ιστορική πλατεία, στην Place Royale. Τα κτίρια που υπάρχουν γύρω της είναι από το 1783.
Εδώ έλαβαν χώραν σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η στέψη του βασιλιά Λεοπόλδου το 1831, του πρώτου βασιλιά του Βελγίου. Επίσης εδώ έγινε η κηδεία του, καθώς και άλλων πριγκίπων.

Στο κέντρο της Place Royale δεσπόζει το άγαλμα του ηγέτη της πρώτης σταυροφορίας στο 1096, Godfrey της Bouillon πάνω στο άλογο.


Το κεντρικό κτίριο στην πλατεία είναι η Εκκλησία του Saint Jacques-sur-Coudenberg , εγκαινιάστηκε το 1787 και σχεδιάστηκε από Barré και Guimard .

Γύρω υπάρχουν κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και είναι ως επί το πλείστον μουσεία, όπως το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών, με 20.000 έργα τέχνης.



Οι κήποι του με τα αγάλματα




Απέναντι ακριβώς από το Μουσείο Καλών Τεχνών, βρίσκεται το μεγαλοπρεπές παλάτι Rekenhof, νεοκλασικού στυλ, του 1780. Παλαιότερα εκεί έμενε ο εκάστοτε κόμης της Φλάνδρας.
Σήμερα είναι κρατική υπηρεσία ελέγχου, Ελεγκτικό Συνέδριο.



Η μετόπη του παλατιού


Εδώ κοντά και το Μουσείο Magritte, το οποίο φιλοξενεί έργα του υπερρεαλιστή ζωγράφου Magritte.


Στην γωνία του μουσείου είναι πάντα αραγμένο το κίτρινο αυτοκίνητο με τα παγωτά και τις βάφλες!Η χαρά μικρών και μεγάλων :)


Πόσα εξαιρετικά κτίρια μαζεμένα στην Place Royale!

Εδώ είναι το ανάκτορο του Καρόλου της Λωρραίνης, από το 1700, που στεγάζει μεγάλη συλλογή έργων τέχνης και είναι η Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου.


Λίγο παρακάτω είναι το Musical Instrument Museum, το μουσείο μουσικών οργάνων.
Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο από ατσάλι και γυαλί, το Old England, που χτίστηκε το 1899 από τον Paul Saintenoy, σε στυλ art nouveau.




Απ' εδώ έχουμε μια ωραία θέα προς τα κάτω.


Κατηφορίζουμε την Rue de la Régence, για να δούμε το παλάτι της Δικαιοσύνης.
Αριστερά μας ένα θαυμάσιο κτίριο, το CONSERVATOIRE ROYAL DE BRUXELLES, το Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών.

Το νέο-αναγεννησιακό κτίριο, κτίστηκε το 1872 σε σχήμα Π με μία αυλή στη μέση, από τον αρχιτέκτονα Jean-Pierre Cluysenaar.
Έχει μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών, μουσείο και βιβλιοθήκη.


Λεπτομέρειες της διακόσμησης του κτιρίου



Μπροστά μας το κόκκινο τουριστικό λεωφορείο Hop on / hop off , μια πολύ ωραία λύση για να δεις τα κυριότερα μέρη ενός τόπου.
Μπορείς με το ίδιο εισιτήριο να ανεβοκατεβαίνεις στα σημεία ενδιαφέροντος, όσες φορές θέλεις, για ένα 24ωρο.


Στο βάθος φαίνεται το Δικαστικό Μέγαρο.


Το Μέγαρο της Δικαιοσύνης δεσπόζει στην Place Poelaert, με τον επιβλητικό όγκο του και την Ελληνορωμαϊκή αρχιτεκτονική του!
Η επιφάνεια του είναι 26.000 τ.μ. και είναι έργο του αρχιτέκτονα Joseph Poelaert.


Ο θόλος του παλατιού της Δικαιοσύνης


Ο ουρανός σε ένα από τα παράθυρα του


H Place Poelaert είναι μία τεράστια πλατεία υπερυψωμένη, η μεγαλύτερη πλατεία των Βρυξελλών.
Στο κέντρο της βλέπουμε έναν πολύ ψηλό οβελίσκο με αγάλματα, μνημείο τιμής στους Βέλγους ήρωες, που έχασαν την ζωή τους στον A΄και Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Είναι έργο του Edouard Vereycken και βρίσκεται μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο. Στην φωτογραφία μου, φαίνεται ένας ουρανοξύστης που γράφει "THE HOTEL". Εκεί βρίσκεται η Avenue Louise, μια μεγάλη λεωφόρος, από τους πιο ακριβούς δρόμους των Βρυξελλών.
Εδώ εδρεύουν όλες οι παγκόσμιες φίρμες.


Μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, βρίσκεται ένας ανελκυστήρας που σε κατεβάζει κάτω στην περιοχή Marolles.



Από ΄δω ψηλά, η θέα προς την πόλη είναι πανοραμική. Μπορείτε να διακρίνετε το Atomium με τις ασημένιες σφαίρες του.


Εδώ που στεκόμασταν είχε έναν ανάγλυφο τουριστικό χάρτη από χαλκό.


Ήταν απόγευμα 6.40, όταν είδα να μαζεύονται πολλοί νέοι άνθρωποι.



Ήταν εδώ και περίμεναν το ηλιοβασίλεμα! Η πλατεία αυτή είναι ιδανική για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα.
Πράγματι, στην Place Poelaert, το ηλιοβασίλεμα ήταν εξαιρετικό, παρά τα σύννεφα!





Μόλις τελείωσε το ηλιοβασίλεμα στον λόφο, κατηφορίσαμε προς την περιοχή Grand Sablon. Τα φώτα στα δρομάκια και στα όμορφα σπίτια άρχισαν ν΄ανάβουν.


Στην περιοχή υπάρχουν πολλά καταστήματα με αντίκες, βιβλία, έργα τέχνης, ωραία παλιά αρχοντικά σπίτια, ξενοδοχεία, καφέ, ρεστοράν και πολλές σοκολάτες!!!








Στην επόμενη φωτογραφία το κτίριο σχεδιάστηκε το 1920, για να στεγάσει την παραγωγή γούνας Raymond Mallien.


Στην πλατεία υπάρχει η κρήνη της θεάς Αθηνάς. Την έκανε δώρο στο κράτος των Βρυξελλών, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ο λόρδος Bruce, ο οποίος αν και έζησε 40 χρόνια εξόριστος στις Βρυξέλλες, του φέρθηκαν πολύ καλά.


Ο δρόμος οδηγεί προς την Grand Place και όπως βλέπετε, έχει το αδιαχώρητο! Η πόλη σφύζει από ζωή και από νιάτα!





Ξεκίνησε η σημερινή μας ξενάγηση από το σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών, την Grand Place κι εδώ τελείωσε. Ήταν μία ολόκληρη μέρα, γεμάτη ενδιαφέρον και ομορφιά!
Οι Βρυξέλλες, είναι μια υπέροχη πόλη που αξίζει να την γνωρίσετε!

Στην επόμενη ανάρτηση θα επισκεφθούμε το Atomium και την Mini - Europe. Θα ενθουσιαστείτε μικροί και μεγάλοι!

Θερμά σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας!

16 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Μάγδα. Οι Βρυξέλλες είναι όμορφη και μπορείτε να το δείτε στις φωτογραφίες σας. Θα πρέπει να περπατήσετε πολύ για να το επισκεφθείτε. Αλλά αξίζει τον κόπο. Λουλούδι χαλί στην κεντρική πλατεία είναι υπέροχο. Ξέρω ότι αυτή η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο. Ήμουν σε αυτή την πόλη, αλλά ήταν πριν από πολύ καιρό. Ξέρω ότι έψαχνα για ένα αγόρι του χαλκού, η οποία ψάξιμο. Με φιλικούς χαιρετισμούς και στέλνω αγκαλιές και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το Μέγαρο της Χειράμαξας, των πλούσιων διαχειριστών, μετά ο Σάκος της συντεχνίας επιπλοποιών και βαρελοποιών, η Λύκαινα της συντεχνίας των Τοξοτών, Η Σάλπιγγα της συντεχνίας των ναυτικών και η Αλεπού της συντεχνίας των μικρεμπόρων. Magda

    Υπέροχο!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Η τέχνη του "Φερ φορζέ" υπέροχη. Αλλά και η επιρροή του Ελληνικού κλασσικού αιώνα, απλησίαστη!!

    Αγαπημένη μου, σε θαυμάζουμε. Φιλιά στον σύζυγο,και στα παιδιά...
    Υιώτα
    ¨αστοριανή¨
    ΝΥ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ομορφα μέρη, δεν νομίζω να τα επισκεφτούμε, τουλάχιστον, τα θαυμάζουμε μέσα απ' το μπλογκ σου.... φιλιά, αγαπητή Μάγδα... και Καλά Χριστούγεννα!!!
    Με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hello Magda,
    Very impressive pictures.
    Wonderful the big buildings in the evening with their lights.

    Kind regards,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράματα και θάματα μας έδειξες πάλι Μάγδα,ευχαριστούμε πολύ περιμένουμε την επόμενη ανάρτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  7. Good walk around the city of Brussels. In its beautiful walk, has captured extraordinary buildings of old type of the city and other extraordinarily modern.

    Kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α και είχα παει πολύ μικρή και πολύ παλια στις Βρυξελες θυμόμουν πολύ ελαχιστα απο αυτήν τοσο ομορφη πόλη..η δικη σου τοσο λεπτομερή ξεναγηση Μάγδα μου είναι τοσο κατατοπιστηκή που είναι σνα να μας πηρες απο το χέρι και ταξιδεψαμε μαζι σου... παλι.. σε ευχαρσιστουμε για το ταξιδι να είσαι καλα και να περνας ακομα καλύτερα.. οταν ταξιδευεις..καλες χαρούμενες γιορτες να περασεις ... φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μας ταξίδεψες υπέροχα... να είσαι καλά! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο Μάγδα, μπράβο!
    Πολύ αναλυτική παρουσίαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tobie, Twoim bliskim i wszystkim czytelnikom bloga na nadchodzący zimowy czas życzę wszystkiego najlepszego:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ! Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2017!

      Διαγραφή
  12. ☆ه° ·.
    Uma maravilhosa viagem virtual através de belas fotografias.

    Que o menino luz de Belém esteja em nossos corações, não só no Natal, mas em toda nossa vida!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos.

    ✧°ه.‿⎠

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Thank you for an enjoyable blog, I look forward to more of the same in 2017.
    ดูหนังออนไลน์

    ΑπάντησηΔιαγραφή