Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Λιουμπλιάνα Σλοβενία - Ljubljana Slovenia



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Φεύγοντας από το Zagreb την πρωτεύουσα της Κροατίας, πήραμε το τρένο για να περάσουμε στην Σλοβενία και στην πρωτεύουσα της Λιουμπλιάνα.

Το τρένο έκανε 2,5 ώρες περίπου, ταξιδεύοντας δίπλα από τον ποταμό Sava, ο οποίος είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Δούναβη, με μήκος σχεδόν 1.000 χλμ. Διασχίζει την Σλοβενία, την Κροατία, την Βοσνίας-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, όπου συναντιέται με τον Δούναβη, στο Βελιγράδι.

Δείτε μερικές φωτογραφίες που τράβηξα μέσα από το τρένο, πηγαίνοντας προς Λιουμπλιάνα.




Και μετά απ΄αυτές τις ειδυλλιακές εικόνες, φτάσαμε στον σταθμό της Λιουμπλιάνα.



Ήταν αργά το απόγευμα όταν φτάσαμε. Είχαμε κάνει το λάθος να μην κλείσουμε ξενοδοχείο, καλομαθημένοι τόσες μέρες από την Κροατία, όπου υπήρχε μεγάλη προσφορά και εξαιρετικά φθηνές τιμές. Αυτά γίνονται τον Ιούνιο του 2013.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, την ευγένεια, την καλοσύνη και την φιλική διάθεση ενός κυρίου στον δρόμο, που του ζητήσαμε πληροφορίες για ξενοδοχεία κι εκείνος στάθηκε δίπλα μας, μέχρι να τακτοποιηθούμε. Όποτε στην ζωή μας θυμόμαστε την Λιουμπλιάνα, γεμίζει ζεστασιά η ψυχή μας από την ευγένεια και την καλοσύνη του ανθρώπου αυτού.Να είναι καλά!

Για την ιστορία, βρήκαμε τελικά αργά το βράδυ ένα δωμάτιο σ΄ένα ακριβό ξενοδοχείο, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Αυτά σας τα λέω για να μην την πάθετε κι εσείς.

Πάμε τώρα να γνωρίσουμε αυτήν την μικρή, γοητευτική πόλη των 300.000 κατοίκων, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό κέντρο της Σλοβενίας, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991.

Είναι χωρισμένη στα δύο, από τον ποταμό LJUBLJANICA, που την διασχίζει προσφέροντας της μια περίσσια γοητεία.

Είχαμε μόνο μία ημέρα στην διάθεση μας.

Ξυπνήσαμε πρωί και από το δωμάτιο μας που ήταν στον τελευταίο όροφο, αντικρίσαμε την θέα από τις κόκκινες στέγες των σπιτιών,


από τα καμπαναριά


και τον καταπράσινο λόφο με το Κάστρο της πόλης.


Ξεκινήσαμε πρωί την περιήγηση μας στους ήσυχους δρόμους της. Δίπλα από τον σιδηροδρομικό σταθμό είδαμε το άγαλμα του Rudolf Maister, Σλοβένιου στρατιωτικού και ποιητή.


Από τα πρώτα μας βήματα, θαυμάζαμε τα αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης,όπως το Παλάτι του 1907 Bamberhouse House. Ο ιδιοκτήτης, εκτυπωτής στο επάγγελμα, ζωγράφισε γλυπτικές διακοσμήσεις με φιγούρες εκτύπωσης.


Λίγο παρακάτω το Grand Hotel Union, εντυπωσιακό παλάτι Art Nouveau, κτισμένο το 1903.


Η κρήνη με τα αγάλματα είναι στην πλαϊνή όψη του ξενοδοχείου


Βρισκόμαστε μπροστά στο VURNIK HOUSE, από τα πιο διάσημα κτίρια της πόλης! Εδώ είναι τα γραφεία της Συνεργατικής Επιχειρηματικής Τράπεζας.

Έντονα χρωματισμένο, σε στυλ Art Nouveau, κτίστηκε το 1921 από τον αρχιτέκτονα Ivan Vurnik και αποτελεί δείγμα της γνήσιας Σλοβενικής αρχιτεκτονικής!
Δυστυχώς δεν επιτρέπεται η είσοδος σε τουρίστες.


Χρώμα και κομψότητα στους δρόμους! Η εκκλησία απέναντι είναι η μπαρόκ Φραγκισκανική Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από το 1846. Από το 2008 προστατεύεται ως πολιτιστικό μνημείο εθνικής σημασίας της Σλοβενίας.


Η πρόσοψη της εκκλησίας στην πλατεία Prezeren




Μία εκπληκτική πρόσοψη του κτιρίου Zadruzna Zveza, δηλαδή της Συνεταιριστικής Ένωσης Σλοβενίας, σε στυλ Art Nouveau!


Ήδη βρισκόμαστε στην κεντρική πλατεία της Λιουμπλιάνα, την πλατεία Preseren, η οποία πλαισιώνεται από αρχιτεκτονικά αριστουργήματα!

Βλέπουμε δεξιά μας την Calerija Emporium, ένα πενταώροφο παλάτι μόδας, Art Nouveau του 1903, στου οποίου την κορυφή υπάρχει το άγαλμα του Θεού Ερμή, προστάτη των εμπόρων.


Και λεπτομέρεια από την πρόσοψη


Ένα ακόμα ωραίο παλάτι, που είναι το Κεντρικό Κτίριο Φαρμακείων της πόλης.


Εξακολουθούμε να είμαστε στην κεντρική πλατεία Preseren, όπου το ομώνυμο μνημείο από το 1905, το αφιερωμένο στον Εθνικό ποιητή της Σλοβενίας France Prešeren.


Στο πλάι του μνημείου, υπάρχουν σκηνές από τα ποιήματα του.


Στην γωνία βλέπουμε το καταπληκτικό σπίτι HAUPTMANN, από το 1873, είναι από τα λίγα που δεν επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό του 1895. Ο ιδιοκτήτης του το ανακαίνισε το 1903 σε Βιεννέζικο στυλ. Απαγορεύεται η είσοδος στους τουρίστες.


Το κτίριο του Ταμιευτηρίου της Λιουμπλιάνα (Mestna Hranilnica), από το 1903, σε στυλ Art Nouveau. Τα δύο γλυπτά που κοσμούν την πρόσοψη του, συμβολίζουν το εμπόριο και την παραγωγή.


Στην πλατεία Preseren υπάρχει και μια μινιατούρα της πόλης.


Η πλατεία είναι πάντα γεμάτη κόσμο. Εδώ γίνονται μουσικές εκδηλώσεις και πολλά δρώμενα, ιδίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.


Μπροστά στην πλατεία υπάρχει η τριπλή γέφυρα. Κατά το 1842 υπήρχε μόνον η μεσαία, αργότερα το 1929 ο αρχιτέκτονας Jože Plečnik, δημιούργησε δύο ακόμα γέφυρες, με πέτρινα κιγκλιδώματα, φωτιστικά και λεύκες.

Ο αρχιτέκτονας αυτός είναι για την Σλοβενία, ότι ο Antoniο Gaudí στη Βαρκελώνη!


Ένα υπέροχο κτίριο με αγάλματα, πολύ εντυπωσιακό, σε στυλ Ιταλικής Αναγέννησης, είναι το Κεντρικό Ταχυδρομείο της πόλης, στολισμένο με διάφορα ταχυδρομικά μετάλλια και εμβλήματα!
Κτίστηκε, μετά τον σεισμό του 1895.


Το Ταχυδρομείο, όπως αντικατοπτρίζεται στην απέναντι του γυάλινη πρόσοψη ενός καταστήματος.


Βλέπουμε το μέγαρο Nebotičnik, τον ουρανοξύστη της Λιουμπλιάνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1931, έχει 13 ορόφους και ύψος 70 μ.Το στυλ του είναι νεοκλασικό και art-deco.
Αποτελείται από γραφεία, ιδιωτικές κατοικίες, εστιατόριο και μπαρ, με θαυμάσια θέα.


Ένα μικρό πάρκο-όαση εδώ δίπλα με μια όμορφη θέα στο Κάστρο, είναι η Knafljev prehod.


Η προτομή του ποιητή Josip Murn Aleksandrov


Μια πολύχρωμη Pub


και η αυλή του σπιτιού, όπου έζησε η αγαπημένη του ποιητή Preseren, Julija Primic.



Τώρα θα διασχίσουμε την μία από τις τρεις γέφυρες, την δεξιά και θα κατευθυνθούμε στην παλαιά πόλη.
Απέναντι μας δύο εκπληκτικά κτίρια, εκ των οποίων το εξ αριστερών με τον πυργίσκο στην πρόσοψη, είναι το Κτίριο Kresija και στεγάζει το Turist Informations της πόλης.

Το κτίριο στα δεξιά της φωτογραφίας, είναι το Philip Mansion. Και τα δύο παλάτια κτίστηκαν λίγο μετά τον σεισμό του 1895 σε στυλ αναγεννησιακό. Τα δύο κομψά αυτά κτίρια σηματοδοτούν την είσοδο στην παλιά πόλη.


Η μεσαία από τις τρεις γέφυρες, όπως προείπα, είναι η παλαιότερη, από το 1280. Ήταν ξύλινη, το 1842 όμως αντικαταστάθηκε με μία πέτρινη. Μάλιστα προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Charles Franz, πήρε και το όνομα της.
Αυτό γράφει η επιγραφή στο πλάι της γέφυρας.


Στην Λιουμπλιάνα, συναντά κανείς σε κάθε δρόμο, ποδήλατα! Τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ. Νοικιάζονται ποδήλατα, με φθηνές τιμές. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Λιουμπλιάνα είναι Πανεπιστημιούπολη με 60.000 φοιτητές!

Όπως σας είπα, ήδη βρισκόμαστε στην παλιά πόλη. Λιθόστρωτοι και πεντακάθαροι δρόμοι, παλάτια μπαρόκ, αλλά και γενικά κτίρια όλων των αρχιτεκτονικών στυλ.


Δεσπόζει το επιβλητικό Δημαρχείο της Λιουμπλιάνα. Κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και η αρχιτεκτονική του είναι Βενετσιάνικης επιρροής. Φιλοξενεί και εκθεσιακό κέντρο.


Στην πλατεία του Δημαρχείου υπάρχει η Robba Κρήνη. Κατασκευάστηκε το 1751 από τον Ιταλό γλύπτη Francesco Robba και προστατεύεται ως πολιτιστικό μνημείο εθνικής σημασίας. Έχει στο κέντρο της έναν οβελίσκο 10 μ.
Το πραγματικό συντριβάνι, αφού ανακαινίστηκε, μεταφέρθηκε και φυλάσσεται στην Εθνική Πινακοθήκη, οπότε η παρούσα κρήνη της πλατείας, είναι αντίγραφο.


Ο πεζόδρομος είναι κομψός, με καταστήματα, καφέ και ρεστοράν. Μπορείτε να διακρίνετε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, με τον πράσινο θόλο του και τα δίδυμα καμπαναριά του.







Η είσοδος του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1512 και οι αλλεπάλληλες ανακαινίσεις του κράτησαν ως τον 17ο αιώνα. Απέχει από το Δημαρχείο 500 μ. και δίπλα του είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου.


Ο Καθεδρικός Ναός της πόλης, ο αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, κτίστηκε το 1706.


Το εσωτερικό του με τις εξαιρετικές ζωγραφιές


Και εικόνες από το εξωτερικό μέρος του Ναού





Συνεχίζουμε την βόλτα και βλέπουμε τις χαρακτηριστικές στέγες των σπιτιών


και τις διακοσμήσεις στις προσόψεις


Είμαστε στην Vodnik Square, την κεντρική αγορά της πόλης και βλέπουμε το ομώνυμο άγαλμα του ιερέα, δημοσιογράφου και ποιητή Valentin Vodnik. Το άγαλμα είναι εδώ από το 1889.


Μπροστά μας ένα πράσινο, ηλεκτροκίνητο, φιλικό προς το περιβάλλον, ταξί. Κυκλοφορεί μόνο στους πεζόδρομους της πόλης και εξυπηρετεί, ηλικιωμένους, μητέρες με παιδάκια και φυσικά τουρίστες!
Τον χειμώνα, κυκλοφορεί κι ένα κλειστό πράσινο αυτοκίνητο θερμαινόμενο!

Η Λιουμπλιάνα είναι πολύ προηγμένη ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, μάλιστα δε το 2015 ανακηρύχθηκε ως πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Δείτε πόσο χαμογελαστοί και όμορφοι είναι όλοι τους!


Είμαστε στην Krekov trg (Krek Square), όπου το κτίριο απέναντι με την κόκκινη στέγη και τους φεγγίτες, είναι το Mahr House, που στεγάζει το Τουριστικό Γραφείο Πληροφοριών. Στα δεξιά του, το κίτρινο κτίριο με την τζαμαρία, στεγάζει τα γραφεία της Dnevnik (Ημερολόγιο), μια από τις κυριότερες εφημερίδες της Σλοβενίας για 50 περίπου χρόνια.


Στην ίδια οδό και πλατεία βλέπουμε το LJUBLJANA PUPPET THEATRE, δηλαδή το κουκλοθέατρο, που λειτουργεί εδώ από το 1948. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και νέους, έχει χωρητικότητα 250 ατόμων και είναι γνωστό στην Ευρώπη, έχοντας κερδίσει και διεθνή βραβεία.

Μπροστά από το θέατρο υπάρχει μία φοντάνα και δεξιά του το τελεφερίκ για το Κάστρο της Λιουμπλιάνα.


Πάμε στο funicular (Ljubljana Castle funicular) που θα μας ανεβάσει στο Κάστρο. Αν θυμάμαι καλά, 3 ευρώ με επιστροφή. Κάθε 10 λεπτά, ανεβοκατεβαίνει.


Επειδή είναι γυάλινο, όσο ανεβαίνει έχεις μια θαυμάσια θέα στην πόλη.


Το Κάστρο υπάρχει εδώ από τον 11ο αιώνα. Όλη η ιστορία της Σλοβενίας, εκτυλίσσεται σε διάφορες αίθουσες μουσείων. Το εισιτήριο ήταν 7 ευρώ.

Με την βοήθεια των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων που διαθέτει το Κάστρο, μεταφέρεσαι από εποχή σε εποχή, σε κελιά φυλακισμένων, ακούς τα ουρλιαχτά τους, αισθάνεσαι την αγωνία τους...

Μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες μου από το Κάστρο














Μέσα στο κάστρο, υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αρχικά γοτθικό. Ανακατασκευάστηκε σε μπαρόκ στυλ το 1747 και διακοσμήθηκε με τα οικόσημα των επαρχιακών διοικητών, πράγμα σπάνιο για ιερό χώρο.


Ένας καλλιτέχνης, σε μια γωνιά, έγραψε το όνομα μου σε έναν πάπυρο, ως σουβενίρ από το Κάστρο. Η αμοιβή του επαφίεται στην κρίση και στην καλή θέληση των επισκεπτών. Το έχω φυλαγμένο για την συνονόματη εγγονούλα μου :)


Το ρεστοράν στις επάλξεις, πολύ ατμοσφαιρικό και με άκρως φιλικό και χαμογελαστό προσωπικό!


Και φυσικά μ΄αυτήν την θέα!


Στην συνέχεια κατεβήκαμε με το τελεφερίκ από το Κάστρο και πήγαμε προς το ποτάμι.
Βρισκόμαστε στην BUTCHERS' BRIDGE, στην γέφυρα δηλαδή των κρεοπωλών.

Αριστερά μας, μπροστά στην όχθη του ποταμού Ljubjlanica, το επίμηκες κτίριο είναι της κεντρικής αγοράς, την οποίαν σχεδίασε το 1940 ο εθνικός αρχιτέκτονας Jože Plečnik.

Η γέφυρα των κρεοπωλών, λέγεται και γέφυρα της αγάπης, γιατί σύμφωνα με μία μόδα που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, οι ερωτευμένοι "κλειδώνουν" την αγάπη τους με κλειδαριές. Αυτό το είδα για πρώτη φορά στην Ιταλία και τελευταία σχεδόν παντού :)


Η γέφυρα κοσμείται από μικρά γλυπτά


και από ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Προμηθέα


Όταν αποφασίστηκε από τον Δήμο της Λιουμπλιάνα, να συνδεθεί η αγορά με τις τρεις γέφυρες, ο αρχιτέκτων δημιούργησε ένα ανθοπωλείο στα πρότυπα των ναών της κλασσικής αρχαιότητας, γι αυτό και πρόσθεσε κίονες.

Η γέφυρα που είναι πίσω στην φωτογραφία είναι η γέφυρα των δράκων.



Στις επόμενες δύο φωτογραφίες, η κεντρική αγορά αντικατοπτρίζεται στο ποτάμι και πίσω της ακριβώς, φαίνονται τα δίδυμα καμπαναριά του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου.



Στο τελευταίο μέρος της κεντρικής αγοράς, που φτάνει στην τριπλή γέφυρα, υπάρχει ρεστοράν διακοσμημένο με πολλά λουλούδια.


Ποδήλατα προς ενοικίαση,παντού



Η πιο μικρή πλατεία της πόλης, είναι η Ribji trg (πλατεία των ψαριών), έχει ένα συντριβάνι του 19ου αιώνα, και το άγαλμα της αναπαριστά μία γυναίκα Ελληνίδα (Νύμφη) που χύνει το νερό από την κανάτα.


Και ένα παλιό σπίτι που γράφει πάνω από την πόρτα 1826 και έχει ένα καλλιγραφικό μονόγραμμα.


Μία ακόμη γέφυρα από τις 17! και στο βάθος σκάλες.


Όσο περνάει η ώρα, τα καφέ και τα ρεστοράν γεμίζουν κόσμο και όμορφες μουσικές από καλλιτέχνες του δρόμου, ευχαριστούν την ακοή μας.


Το ποτάμι κυλάει ήσυχα μπροστά μας







Θα κλείσω την σημερινή μας ενδιαφέρουσα βόλτα, με μία πινακίδα αυτοκινήτου, η οποία περιέχει την λέξη Σλοβενία, τα αρχικά της πρωτεύουσας της LJ (Ljubljana) και το έμβλημα της, που είναι το Κάστρο και ο Δράκος.


Σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας! Στην επόμενη ανάρτηση θα επισκεφθούμε το νησί Bled της Σλοβενίας.

12 σχόλια:

  1. Buen viaje emprendido, para conocer hermosos lugares y realizar bellas fotos.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφα όλα
    μου άρεσαν όλα όσα μας έδειξες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα αγαπημενη μου
    υπεροχες φωτογραφιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε θα κουραστώ να λέω πόσο απολαμβάνω αυτες τις βόλτες μεσα απο το φακό και τις περιγραφες σου! Βημα-βημα γνωρίζουμε αγνωστους τόπους και τους χαιρόμαστε, αν και συνήθως, έρχεται κι εκείνο το μικρό τσιμπηματακι της ζήλιας: γιατί κι εμείς να μην έχουμε σεβαστεί και διατηρήσει τις ομοριές του τόπου μας; Γιατί ειδικα οι πόλεις μας να είναι τόσο ασχημες οι περισσότερες;
    Σε φιλώ Μάγδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω Μάγδα μου !!! Τις υπέροχες φωτογραφίες σου η την άρτια ξενάγηση σου !!Ενα γεμάτο ταξίδι με υπέροχο κτίρια που θέλω πολύ να κάνω !!!Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...πόσο υπέροχος ο Ναός του Αγίου Νικολάου ... οι τρεις γέφυρες... πανέμορφη πολιτεία...

    Ευχαριστούμε, Αγάπη και φιλιά.

    Μπλογκ "Αστοριανή" ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστούμε!
    Ταξίδι=μορφωτική εμπειρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Thank you for sharing these amazing photos.
    All the pictures are beautiful but I especially loved the first, it is spectacular.
    Lovely blog
    Have a nice weekend
    Maria from
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όμορφη αναφορά από τη Σλοβενία, δεν ξέρω τη χώρα και το βρίσκω πολύ ωραίο και πιο εμφανές στις φωτογραφίες σας.
    Ένα φιλί, Μάγδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή