Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Dimitrie Gusti National Village Museum - Bucharest ROMANIA



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα φίλες και φίλοι, θα επισκεφθούμε ένα ενδιαφέρον υπαίθριο μουσείο χωριού, στην πόλη του Βουκουρεστίου, δίπλα στην λίμνη Herăstrău.

Η γαλήνια λίμνη, το κιτρινισμένα φύλλα του φθινοπώεου και τα αυθεντικά παραδοσιακά σπίτια, συνέθεταν ένα εξαιρετικό σκηνικό!

Το εισιτήριο, ούτε ένα ευρώ, αν θυμάμαι καλά.


Ο Dimitrie Gusti (1880-1955), ιδρυτής της Κοινωνιολογικής Σχολής του Βουκουρεστίου, με την αρωγή του Βασιλικού Ιδρύματος «Πρίγκηπας Κάρολος», στις 10 Μαϊου του 1936 εγκαινίασε το μουσείο αυτό, παρουσία του βασιλιά Καρόλου ΙΙ.



Μέσα σε μία καταπράσινη έκταση 100.000 τμ. πάνω από 300 σπίτια αγροτικής αρχιτεκτονικής από τον 17ο αιώνα και χιλιάδες αντικείμενα, είναι εκτεθειμένα.
Ο χρόνος όταν είσαι με γκρουπ, πάντα λιγοστός... Κι εγώ έτρεχα να προλάβω να φωτογραφίσω, όσο το δυνατόν περισσότερα.









Το σπίτι Buzau (πόλη που απέχει 100 χλμ. από το Βουκουρέστι)


και το εσωτερικό του



Η αυλή του


Μια εντυπωσιακή εκκλησία



Στο υπαίθριο αυτό μουσείο, γίνονται συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις. Υποθέτω ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, θα γίνονται πολλές.

Κοιτάξτε μια εκπληκτική εξωτερική είσοδο!



Σε αρκετά σημεία υπάρχουν πινακίδες πολύ κατατοπιστικές, που μας ενημερώνουν για την προέλευση των σπιτιών, δείχνουν τον χάρτη της τοποθεσίας στην Ρουμανία και έχουν χαρακτηριστικές φωτογραφίες με το εσωτερικό των κατοικιών.








Βλέπουμε ανάμεσα από τα δέντρα και την πυκνή βλάστηση, την λίμνη.















Βλέπετε τι όμορφη φύση, δίπλα από την λίμνη!
Αν πάτε μόνοι σας στο Βουκουρέστι, αφιερώστε μια ολόκληρη μέρα, να τα δείτε όλα, να φάτε, να γαληνέψετε.



Η κατοικία που βλέπουμε τώρα, είναι του 19ου αιώνα, πιο σύγχρονη, με ζωγραφισμένα παράθυρα, δαντελένιες κουρτίνες και πολύ μπλε!













Είμαι βέβαιη πως όσοι είχατε την τύχη να γεννηθείτε σε χωριό, θα σας είναι πολύ οικείες αυτές οι εικόνες.




Και η "πλάβα", η ξύλινη βάρκα, μιας και η λίμνη είναι δίπλα.











Όπως βλέπετε το πάρκο περιβάλλεται από σιδερένια κάγκελα, αλλά φαίνεται ένα κομψό περίπτερο απ΄έξω, που ατενίζει την λίμνη.


Και τα απαραίτητα εργαλεία για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.



Ένα εικονοστάσι ζωγραφισμένο


Και τέλος μια βιαστική ματιά στην αίθουσα με τα σουβενίρ, όπου είδαμε πίνακες με ζωηρά χρώματα από την ζωή των αγροτών καθώς και δύο αξιόλογες φορεσιές!




Ελπίζω να σας άρεσε το υπαίθριο μουσείο. Εμένα, ο,τι έχει να κάνει με χωριό, με λαογραφία, με παρελθόν, μ΄ενθουσιάζει!

Εάν υπήρχε χρόνος θα βλέπαμε πιο πολλά...Κρίμα, πολύ θα ήθελα να περάσω μια ολόκληρη μέρα εκεί.

Σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!

Στην επόμενη ανάρτηση θα ανηφορίσουμε προς τα Καρπάθια όρη της Ρουμανίας.

10 σχόλια:

  1. μονο μας αρεσε Μαγδα μου?δεν εχω ξαναδει κατι τετοιο.εχω επισκεφθει βεβαια χωρια και εχω μνημες αλλα οχι σαν αυτο.πολλα φιλακια και να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι μας ταξίδεψες Μάγδα μου με τις εξαιρετικές σου φωτογραφίες .Πανέμορφο το υπαίθριο μουσείο, καθαρό και καλοσυντηρημένο!Το εσωτερικό του σπιτιού θυμίζει πολύ σπίτια της Καστοριάς και Ιωαννίνων.Ευχαριστούμε Μάγδα και για αυτή σου την ξενάγηση.Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Such a superb display of rural houses! Ive been there in summer 2011 and spent half a day walking among the houses. One could spend entire days there and never get bored.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τϊ ομορφιά, ΜΑγδα μου!!!

    Τουλάχιστον να χαίρονται τα μάτια μου...

    Σας φιλώ και τους δυό σας,

    "αστοριανή" Ν.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέω να πάω μια βόλτα μαζί σου εκτός Ελλάδας στο υπαίθριο Μουσείο που σε πολλά στοιχεία θυμίζει Β.Μακεδονία και κατόπιν να επιστρέψω για τις καθιερωμένες
    δουλειές του σπιτιού με τον μαγικό τρόπο που γνωρίζεις τόσο καλά Εκτός της τεχνοτροπίας της σκεπής τα σπίτια είναι ολόιδια με τα σπιτια σε αγροτικές περιοχές επίσης ενας ναός μου θύμισε Κίνα με εξαίρεση την ανυπαρξία χρυσου φανταχτερών χρωμάτων και γενικά στολιδιών...στο επόμενο ταξίδι σου να με ειδοποιήσεις νωρίτερα να προλάβω μα ετοιμάσω φαγητό για την οικογένεια και ετσι θα απολαύσω απερίσπαστη την υπέροχη ξενάγισή σου Ενα αναψυκτικό και ενας καφές θα σφραγίσει την ομορφιά της φανταστικης συνεύρεσης!!! Καλή Κυριακή ευχάριστη Καθαρη Δευτέρα και καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Buen paseo por un lugar espectacular. las casas y sus interiores son maravillas.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας. Η μουσική του χωριού είναι όμορφη. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Μου άρεσε ιδιαίτερα τα μπλε αξεσουάρ στο σπίτι. Έχουμε επίσης μέρη όπως αυτό και μου αρέσει να τα επισκεφθώ. Σας ευχαριστώ που μείνατε μαζί μου. Στρώνω και φιλάω φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή