Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

ΖΑΚΥΝΘΟΣ - Island ZAKYNTHOS GREECE



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Το Πάσχα του 2018 επισκεφθήκαμε την Ζάκυνθο, αυτό το πανέμορφο νησί του Ιονίου πελάγους, που είναι δίπλα στην Πελοπόννησο.

Μας άρεσε πάρα πολύ, αλλά θα προτιμούσαμε να είχαμε πάει με το αυτοκίνητο μας και όχι με γκρουπ, γιατί χάσαμε πολλά... Ας ξεκινήσουμε όμως την ξενάγηση και θα σας ενημερώσω πλήρως.

Πήγαμε μέσω Κυλλήνης που είναι ο μόνος τρόπος για να επισκεφτείς την Ζάκυνθο, όπως είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει η Ζακυνθινή φίλη μου κ.Χαρά Θεοδωρίτση και την ευχαριστώ πολύ γι αυτό! Το ταξίδι κρατάει μία ώρα.


Καθώς το πλοίο ξεμάκρυνε από την Κυλλήνη, είδαμε τον Φάρο της Καυκαλίδας από το 1906, ένα σημαντικό κτίσμα, επί μιας βραχονησίδας στην οποίαν έχουν βρεθεί ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού.


Στο βαθύ μπλε του Ιονίου, τα πλοία πηγαινοέρχονταν για Ζάκυνθο. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή. Λάθος μας... Χάσαμε όλα τα δρώμενα, που έχουν ένα δικό τους χρώμα στην Ζάκυνθο και διαδραματίζονται από το πρωί έως το μεσημέρι. Άρα έπρεπε να ταξιδέψουμε Μ.Πέμπτη.


Φτάσαμε το απόγευμα στο λιμάνι της Ζακύνθου.




Μας υποδέχτηκε ο Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου, ο Πολιούχος του νησιού.


Μέχρι να δέσει το πλοίο και να κατεβούμε, χαιρόμασταν την θέα.





Αποβιβαστήκαμε από το πλοίο μας, απόγευμα.


Όλοι θα έχετε ακούσει ότι την Ζάκυνθο την ονομάζουν "Φιόρο του Λεβάντε" δηλαδή λουλούδι της Ανατολής. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τους Ενετούς που κατείχαν το νησί από το 1484 ως το 1797.

Ακόμη, ο όρος "Λεβάντες" χρησιμοποιείται από τους ναυτικούς όταν αναφέρονται στον ανατολικό άνεμο.

Δείτε τι χάσαμε από το τελετουργικό της Μ.Παρασκευής, τις πιο ιερές και συγκλονιστικές στιγμές.

Εδώ στην Ζάκυνθο γίνεται το πρωί της Μ.Παρασκευής με όλες τις τιμές, η λιτάνευση του Εσταυρωμένου και της περίφημης εικόνας Mater Dolorosa. Στις 2 περίπου το μεσημέρι αρχίζει η λιτάνευση σ΄όλη την πόλη και ο Εσταυρωμένος επιστρέφει πάλι στον Άγιο Νικόλαο του Μώλου, απ΄όπου ξεκίνησε.

Οι ιερείς είναι μαυροντυμένοι, επικρατεί πένθος στο νησί, οι νοικοκυρές δεν μαγειρεύουν, κρεμούν μαύρα λάβαρα και μοβ κορδέλες και οι καμπάνες μένουν σιωπηλές από την Μ.Πέμπτη μέχρι την Ανάσταση. Δείτε φωτογραφίες από το Ίντερνετ.




Ακόμα με λύπη και συγκίνηση βλέπω αυτές τις φωτογραφίες.

Πάμε να γνωρίσουμε την Χώρα και πρωτεύουσα του νησιού.

Η κυριότερη και μεγαλύτερη πλατεία της, μπροστά στην θάλασσα είναι η πλατεία Διονυσίου Σολωμού, προς τιμήν του Ζακυνθινού Εθνικού μας Ποιητή που έγραψε τον Εθνικό Ύμνο.

Το άγαλμα του Διονυσίου Σολωμού (8 Απριλίου 1798 − 9 Φεβρουαρίου 1857), δεσπόζει στην πλατεία.


Πάνω στο άγαλμα, υπάρχουν στίχοι του ποιητή από τον Ύμνο στην Ελευθερία, που εμπνεύστηκε από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στις πλάγιες όψεις στίχοι από το έργο του "Κρητικός".


Ο Ιερός Σταυροπηγιακός Ναός του Αγίου Νικολάου του Μώλου, είναι το παλαιότερο Βενετσιάνικο κτίριο από το 1560, όταν κτίστηκε από την συντεχνία των Ναυτικών.
Μάλιστα δε, ήταν πάνω σ΄ένα νησάκι που επικοινωνούσε με την στεριά, χάρις σ΄ένα μικρό διάδρομο.
Όταν όμως το λιμάνι επεκτάθηκε, έγιναν επιχωματώσεις και έτσι ο Ι.Ναός έγινε μέρος της ξηράς.

Είναι το μοναδικό κτίσμα που επέζησε μετά από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 και την πυρκαϊά που ακολούθησε και ισοπέδωσε το νησί.

Έχει χαρακτηριστεί ως αρχαίο ιστορικό μνημείο.


Είναι κτισμένος σε αναγεννησιακό ρυθμό και το ανακατασκευασμένο καμπαναριό του έχει βυζαντινό χαρακτήρα.
Πάνω από την είσοδο του, υπάρχει κτητορική επιγραφή στην οποίαν αναφέρεται ότι ο Άγιος Διονύσιος υπηρέτησε εδώ ως εφημέριος. Μάλιστα διάβασα ότι μέσα στον Άγιο Νικόλαο φυλάσσονται τα Ιερά Άμφια του Αγίου.

Βλέπετε το λάβαρο είναι μαύρο την Μ.Παρασκευή. Απ΄εδώ ξεκίνησε η λιτάνευση του Χριστού στις 2 η ώρα το μεσημέρι, που δυστυχώς δεν ζήσαμε...


Στην πλατεία βλέπουμε και το ορειχάλκινο άγαλμα της δαφνοστεφανωμένης Ελευθερίας του γλύπτη Γεωργίου Καστριώτη, που στην βάση του υπάρχουν κανόνια και είναι δωρεά της Αγνής Κύρου.



Μία στήλη αφιερωμένη στους Ζακυνθινούς ήρωες της Εθνικής Αντίστασης κατά τα έτη 1941-1944 που στην κορυφή της έχει ένα περιστέρι.


Επίσης η προτομή του σπουδαίου Ζακυνθινού μουσουργού Παύλου Καρρέρη ή Καρρέρ (1829-1896), ο οποίος υπήρξε ηγετική μορφή της Επτανησιακής μουσικής, με αριστοκρατική καταγωγή.


Η πλατεία Δ.Σολωμού κοσμείται από εξαιρετικά κτίρια που κτίστηκαν με αντισεισμικές προδιαγραφές και κράτησαν την αρχική αρχιτεκτονική τους όψη.

Το Δημαρχείο της πόλης, όπου με μεγάλα κεφαλαία γράμματα γράφει ένα απόσπασμα του Ζακυνθίου ποιητή Ανδρέα Κάλβου (1792-1869), από την ωδήν του «Εις Σάμον», " ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ".


Όπως αντιλαμβάνεστε βρισκόμαστε σ΄ένα νησί, όπου υπήρξε σπουδαία πνευματική άνθηση, όπου γεννήθηκαν τόσοι πολλοί σπουδαίοι ποιητές, συγγραφείς, λογοτέχνες, λόγιοι και επαναστάτες!

Βλέπουμε το κτίριο του Βυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου σε νεοκλασικό στυλ, που φιλοξενεί πλούσιες εκκλησιαστικές συλλογές και άλλα αξιόλογα εκθέματα. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με θολωτές στοές.



Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, από τα λίγα κτίρια που επέζησαν από τον τρομερό σεισμό


Η Δημόσια ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου στεγάζεται στον α΄όροφο του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου. Αριστερά της υπάρχει ο κινηματογράφος Φώσκολος και δεξιά της ένα καφέ, ο Κόκκινος Βράχος. Πιστεύω ότι την ονομασία αυτή την πήρε από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γρηγορίου Ξενοπούλου, ο οποίος γεννήθηκε μεν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά έζησε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια στην Ζάκυνθο.

Τα περισσότερα έργα που έγραψε διαδραματίζονται εδώ.



Βλέπουμε μοβ κορδέλες στις κολώνες εις ένδειξιν πένθους


Η πλατεία Διονυσίου Σολωμού, φιλοξενεί πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, έχει καφέ και ρεστοράν και σ΄αυτήν αντηχούν παιδικές φωνούλες, που παίζουν εκεί ή κάνουν ποδήλατο.

Κι ένα μοντέρνο κτίριο-ξενοδοχείο


Ανεβαίνοντας τον πλακόστρωτο πεζόδρομο βρίσκουμε ταβέρνες, τσιπουράδικα, καφέ, παγωτά και καταστήματα με σουβενίρ.





Σύντομα φτάνουμε στην πλατεία Αγίου Μάρκου, η οποία διαδραμάτισε στο παρελθόν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή του νησιού, γιατί εδώ συγκεντρώνονταν όλοι οι λόγιοι και συζητούσαν.

Εδώ ξεσηκώθηκαν οι ποπολάροι το 1797 και έκαψαν το Libro d'oro της αριστοκρατίας, επί Ενετοκρατίας. Και πάλι θυμόμαστε τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και το έργο του "Επαναστάτης ποπολάρος".

Όπου κι αν σταθείς στην Ζάκυνθο, δεν μπορεί, παρά να θυμάσαι τους σπουδαίους ανθρώπους που γέννησε.



Εδώ βρίσκεται και η μοναδική καθολική εκκλησία του νησιού, ο Άγιος Μάρκος από το 1518 ως παρεκκλήσι του μοναστηριού των Φραγκισκανών καλόγερων.

Δίπλα του το Μουσείο και το Μαυσωλείο Σολωμού, Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων.


Μια πινακίδα που απευθύνεται στους περαστικούς


και το εσωτερικό του Ναού



Από την πλατεία Αγίου Μάρκου στρίψαμε προς τα δεξιά, διασχίσαμε την οδό Μητροπόλεως


και επισκεφθήκαμε την Ιερά Μητρόπολη της Ζακύνθου για να προσκυνήσουμε τον Επιτάφιο. Εδώ, ο Επιτάφιος περιφέρεται στις 4 το πρωί, χαράματα προς Μ.Σάββατο.


Μία πινακίδα μας ενημερώνει για την αποπεράτωση του καμπαναριού.


Ο Ιερός Ναός της Μητροπόλεως, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο των Ξένων. Η ονομασία αυτή, πιθανόν να προήλθε πριν από την έλευση των Ενετών, όταν στον αυλόγυρο της εκκλησίας έθαβαν τους ξένους ταξιδιώτες, κυρίως τους ναυτικούς.

Η Ιερά Μητρόπολις, εξαιρετική, με πλούσια εικονογράφηση και ο Επιτάφιος, ένα αριστούργημα ξυλογλυπτικής τέχνης. Εδώ δεν τον στολίζουν με λουλούδια και δεν έχει το κεντημένο πανί με την ταφή του Χριστού.
Εδώ υπάρχει μια αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη εικόνα του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται "Αμνός".

Ο Επιτάφιος είναι διακοσμημένος με κόκκινο βελούδο και φύλλα χρυσού.


Βλέπουμε την μητέρα του Χριστού Μater dolorosa (Παναγία του Πάθους) και γύρω μαύρα λάβαρο.




Αφού γίνει η περιφορά αυτού του Επιταφίου τα χαράματα στις 4 το πρωί, ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου θα λάβει χώραν η πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια) και το σπάσιμο των κανατιών, που πωλούνται σε πάγκους στην πλατεία.



Η οδός Αλεξ.Ρώμα είναι εμπορικός δρόμος και είναι μετά την πλατεία Αγ.Μάρκου



Ένας καλαίσθητος πάγκος με τοπικά προϊόντα




Και μια Pasteria, που ο κατάλογος της είναι πηγή έμπνευσης!



Εδώ και το κτίριο της περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μπροστά από το Επτανησιακής αρχιτεκτονικής κτίριο, υπάρχουν δύο προτομές. Αριστερά η προτομή του Κωνσταντίνου Λομβάρδου (1820-1888), Ζακυνθινού ιατρού και πολιτικού.

Δεξιά η προτομή του Διονυσίου Ρώμα (1771-1857), αριστοκράτη πολιτικού.


Τώρα θα ξεκινήσουμε από το ξενοδοχείο μας το Strada Marina και θα γνωρίσουμε την ομώνυμη παραλιακή οδό.


Οι ψαρόβαρκες ήταν αραγμένες λόγω της ημέρας. Όσα κτίρια σας δείχνω είναι παραλιακά.











Βλέπετε το Δημοτικό Σχολείο Άμμου, κτισμένο από το 1932, είναι από τα λίγα κτίρια που δεν γκρέμισε ο μεγάλος σεισμός του 1953, λόγω της άριστης κατασκευής του.

Η περιοχή εδώ λεγόταν Άμμος, από τα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας, λόγω της μεγάλης αμμουδιάς που υπήρχε. Τώρα μπροστά από το σχολείο είναι το λιμάνι, η ονομασία όμως παρέμεινε.


Δίπλα από το σχολείο η προτομή του Ντίνου Κονόμου (1918-1990), λόγιου, συγγραφέα, άξιου συνεχιστή της πνευματικής Ζακυνθινής παράδοσης.


Και η προτομή του Γρηγόριου Ξενόπουλου, εξαιρετικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου (1867-1951) στον οποίον αναφέρθηκα παραπάνω. Στην βάση της στήλης της προτομής υπάρχει η εξής αφιέρωση " Στον Φαίδωνα, οι μαθηταί μέσης εκπαιδεύσεως Αθηνών Πειραιώς 1959-1960".

Για όσους δεν το ξέρουν, θα θυμίσω ότι ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, όντας αρχισυντάκτης στο περίφημο περιοδικό "Η Διάπλασις των Παίδων", έστελνε τα κείμενα του και υπέγραφε με την φράση " Σας ασπάζομαι, Φαίδων".



Άρχισε να σουρουπώνει, τα φώτα άναψαν στο νησί. Λίγες φωτογραφίες από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου




Και μ΄αυτό το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στο Zante, τελείωσε η πρώτη μέρα στο νησί, η ημέρα της Μ.Παρασκευής.


Το πρωί του Μ.Σαββάτου φωτογράφισα από το μπαλκόνι μας τον Άγιο Νικόλαο του Μώλου, όπου κρεμόταν πλέον το κόκκινο Αναστάσιμο λάβαρο. Ο Χριστός είχε αναστηθεί.


Μετά από ένα πλούσιο πρωινό, ξεκινήσαμε με το γκρουπ για να γνωρίσουμε την ύπαιθρο του νησιού. Αυτά θα σας τα δείξω στις επόμενες αναρτήσεις.

Όταν επιστρέψαμε το απόγευμα στην Χώρα, κατ΄ευθείαν πήγαμε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του πολιούχου της Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου, με το εντυπωσιακό του καμπαναριό.




Είναι από τα ελάχιστα κτίρια που έμειναν αλώβητα από τον μεγάλο σεισμό και την πυρκαϊά που ακολούθησε.


Στην εντυπωσιακή μαρμάρινη αγιογραφημένη είσοδο γράφει "Ιερά Αυτοκρατορική Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου" και πάνω η εικόνα του Αγίου.



Μέσα στην εκκλησία ήταν σκορπισμένα φύλλα δάφνης, από την πρώτη Ανάσταση.


Η αργυρόγλυπτη Λάρνακα που φιλοξενεί το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου (1547-1624), ο οποίος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογενείας, αλλά είχε από παιδί μία κλήση προς τον μοναχισμό.

Ήξερε άριστα την Ελληνική και την Λατινική γλώσσα καθώς και την Θεολογίαν. Από πολύ νέος αποποιήθηκε της περιουσίας του, την οποίαν άφησε στα δύο αδέλφια του.

Έγινε ιερέας, υπηρέτησε και στον Άγιο Νικόλαο του Μώλου και μετά Επίσκοπος Αιγίνης. Είναι από τους λαοφιλέστερους Αγίους.







Έξω από τον Ι.Ναό υπάρχουν δύο προτομές των, Μητροπολίτη Διονυσίου Γ΄ (1894-1933)


και του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Α΄(1934-1957)


Είχε πια νυχτώσει και επιστρέψαμε από την παραλία με κατεύθυνση την πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου θα γινόταν η Ανάσταση της Μητροπόλεως. Στην παραλία τα καφέ και οι ταβέρνες ήταν φωτισμένες, γιορτινές.




Το βράδυ της Ανάστασης όλα τα κτίρια της πλατείας Διονυσίου Σολωμού, ήταν ωραία φωταγωγημένα!




Παρακολουθήσαμε την λειτουργία της Αναστάσεως, ακούσαμε και ψάλλαμε το "Χριστός Ανέστη".




Στο ξενοδοχείο σερβιρίστηκε η παραδοσιακή μαγειρίτσα και ο καθένας είχε στο τραπέζι ένα στρογγυλό τσουρεκάκι με κόκκινο αβγό.


Και πριν κοιμηθούμε οι τελευταίες βραδυνές φωτογραφίες από την όμορφη Ζάκυνθο!




Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας!

Στις επόμενες αναρτήσεις θα σας ξεναγήσω στην ύπαιθρο του νησιού.

13 σχόλια:

  1. Ανάσταση στη Ζάκυνθο!
    Χρόνια Πολλά!!!

    ..και βέβαια με το δικό σας θα ήταν γραφικότερο στις λεπτομέρειες... μα και η ξεκούραση καλή είναι!

    Σας φιλούμε, αγαπημένη Φίλη.
    Από Νέα Υόρκη, πάντα με την Αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Ζάκυνθο δεν έχω πάει,οπότε απήλαυσα ξέχωρα την ξενάγηση σου Μάγδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Many cities in the world have some sort of Statue of Liberty sculpture. This one in your post on Zakynthos - is fascinating!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Me gustan los paseos en barcos y más si te conducen a lugares tan hemosos como este.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου άρεσαν όλα όσα μας έδειξες και ξενάγησες και η περιγραφή σου στο κάθε τι
    Ζακυνθο δε πήγα ποτέ μου , Κεφαλλονιά φυσικά πήγα {ο τόπος του πατέρα μου}
    Φαντάζομαι όλα τα Επτάνησα είναι τα ίδια , συνδυάζουν μπλε και πράσινο
    Καταστρεπτικός σεισμός του 1953 , μου λέει πάντα ο πατέρας μου για τούτον , τον θυμάται, έγινε και στη Κεφαλλονιά
    Μου άρεσαν, πολλά οι φωτογραφίες με το ηλιοβασίλεμα και οι νυχτερινές με την αντανάκλαση στο νερό
    Μου αρέσει πολύ το ηλιοβασίλεμα και αγαπώ πολλά και τα δύο μου νησιά , Κύπρο και Κεφαλλονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Fantastic to see the Island we love so much and we are celebrating our Holidays there for many following years.
    Thank you for sharing!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάγδα μου εξεπλάγην ευχαριστα οταν χθες περασμένα μεσάνυχτα είδα την ανάρτησή σου για τον Τόπο μου.Η αλήθεια είναι οτι μπαίνω σπανίως πια στον blogger, στο δικό μου δε ιστολόγιο σχεδόν καθόλου.Περιδιάβηκα κι εγω με τη δική σου ματιά μέρη γνωστά παιδιόθεν και χάρηκα που έφυγες με θετικές εντυπώσεις. Να σου εξομολογηθώ οτι εγω σαν τη Μ.Βδομάδα στη Ζάκυνθο δεν εχω !Κρίμα που δε προλάβατε ή απο την κούραση του ταξιδιού ,δεν απολαύσατε τις τελετές της Μ.Παρασκευης,που πάντα για μένα είναι οι πιο κατανυκτικές!Εμείς οι ζακυθινοί λέμε οτι το Μεγαλοβδόμαδο τελειώνει με την Πρώτη Ανάσταση κι αυτό γιατί ολο αυτό που βιώνουμε σαν τελετουργικό είναι μοναδικό και δε συγκρίνεται με τίποτ αλλο στη συνέχεια. Θα τολμήσω μόνο δυο διορθώσεις ,δεν υπάρχει σύνδεση ακτοπλοική με Πάτρα.Κάποτε είχαν βάλει Δελφίνι αλλά ήταν ασύμφορο και το σταμάτησαν.Οσο για το ξενοδοχείο ο ΦΟΙΝΙΞ ηταν το πρώτο ξενοδοχείο που ανεγέρθηκε μετά τη σεισμοπυρκαγιά,διώροφο τότε και στη συνέχεια προστέθηκαν νέοι όροφοι(δυστυχώς δεν βάλαμε μυαλό και όπως διαπίστωσες υπάρχουν κι αλλα πολυόροφα κτίρια) και τα τελευταία χρονια ανακαινίστηκε και πήρε αυτή τη μοντέρνα μορφή.
    Περιμένω την νέα σου ανάρτηση απο την ενδοχώρα, που αν είχατε την τύχη να ερχόσασταν μόνοι θα βλέπατε ομορφες εικόνες,που δεν πάνε τα τουριστικά γραφεία.
    Φιλιά πολλά και καλή ταξιδιωτική συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάγδα μου καλησπέρα οτι επίθετα και να χρησιμοποιήσω δεν θα εκφράσουν αυτά που αισθάνομαι για την ικανότητά σου αυτή!!! Είσαι μία "μάγισσα", ενας "μαέστρος" Την δουλειά σου την χαρακτηρίζει η αρτιότητα, η λιτότητα και η μεστή παρουσίαση των εικόνων σου!!! Την Αγαπημένη Ζάκυνθο την γνώρισα μεσα από τις όμορφες εικόνες με την δεινή ικανότητα της ξενάγησης σου Δεν ήξερα τίποτα από αυτό το νησί με εξαίρεση τις διαφημιστικές εικόνες του.Μέσα από αυτή σου την ανάρτηση ικανοποίησα μάτια και γνώση και σ'ευχαριστώ πολύ για αυτό Μαγδούλα μου να είσαι καλά και να μας παίρνεις μαζί σου στις όποιες εξορμησεις σου...Για μενα αυτή η ανάρτηση ηταν μία ανάσα ξεγνοιασιας μιας και δεν είμαι καθόλου καλά δεν έχω διάθεση για τίποτα δεν μπορώ να συνηθίσω την απουσία του και οι παράπλευρες απώλειες το κάνουν χειρότερα. Φιλάκια πολλά με αγάπη πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαρούλα μου, σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για τα επαινετικά σου λόγια και για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσες για την πανέμορφη πατρίδα σου!
    Δυστυχώς η εκδρομή με το γκρουπ ξεκίνησε Μ.Παρασκευή, φτάσαμε στην Ζάκυνθο γύρω στις 4 το απόγευμα όταν είχε τελειώσει όλο το συγκλονιστικό τελετουργικό της Μ.Εβδομάδας. Έβαλα ξυπνητήρι για τις 4 τα χαράματα προς το Μ.Σάββατο για να πάμε στην Μητρόπολη, αλλά η κούραση ήταν τρομερή και δεν βρήκαμε το κουράγιο, γιατί ταξιδεύαμε ήδη από τις 3 την νύχτα της προηγουμένης ημέρας. Μακάρι να είμαστε γεροί, να πάμε με το δικό μας αυτοκίνητο αρχές Μ.Εβδομάδας. Σ΄ευχαριστώ που τίμησες την ανάρτηση μου για την αγαπημένη σου πατρίδα! Θα επανέλθω με το Β΄και τελευταίο μέρος που θα περιλαμβάνει χωριά της ενδοχώρας καθώς και τις γαλαζοπράσινες πασίγνωστες παραλίες της Ζακύνθου. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hello Magda!
    Thank you very much for taking me on a fascinating journey. Your relationship and photos are great. I love the blue sky and fantastic landscapes.
    Hugs and greetings.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. περάσατε τόσο κοντά από εμένα. κρίμα που δεν είχαμε συνεννοηθεί να βρεθούμε. πανέμορφη η Ζάκυνθος. πίστη πάντα στη Λευκάδα δεν αξιώθηκα να τη γνωρίσουμε
    φιλάκια
    πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aγαπημένος προορισμός, εξαιρετική παρουσίαση!
    Αναμένουμε τη συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι ολας περασαν τρεις μηνες απο το ταξιδι σου στην αγαπημενη Ζάκυνθο Μαγδα μου εκτος οτι ειδαμε μεσα απο την ξεναγηση σου οτι ειναι ενα απο τα ωραιότερα επτάνησα..αλλά εκει μενει και η αγαπημενη μας φιλη η Χαρα..οποτε ειναι διλπα αγαπημενο μερος ..η ξεναγηση σου μας εδωσε την ευκαιρια να γνωρισουμε την ομορφια του..σε ευχαριστουμε γιατην ξεναγηση Μάγδα μου
    Να περνας όμορφα οπου και να πηγαινεις γιατι περναμε και εμεις ομορφα μαζι σου.. καλο καλοκαιρι και καλες βουτιες... φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή