Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο






Τα υλικά που μας χρειάζονται είναι:

Για τα σπιτικά φύλλα:

  • 750 γρ.αλεύρι για σπιτικό φύλλο ή για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι και όσο νερό σηκώσει, για να γίνει μία μαλακή ζύμη.

Ανακατεύουμε τα παραπάνω υλικά σε ένα μεγάλο μπόλ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική. Την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 30 λεπτά.


Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • ένα ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • 1/2 μάτσο άνιθο
  • 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζάνι ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 1/4 τυρί φέτα
  • 3 αβγά

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξης: Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και το στραγγίζουμε πολύ καλά. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνιθο και τον μαϊντανό. Βάζουμε σ΄ένα τηγάνι ή σε κατσαρόλα 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε όλα τα παραπάνω και μετά ρίχνουμε το σπανάκι, αφού προηγουμένως το κόψουμε σε μικρά κομμάτια.Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Τ΄ανακατεύουμε όλα αυτά και μόλις μαραθεί το σπανάκι (περίπου στα 10 λεπτά) το αποσύρουμε απο τη φωτιά. Μόλις κρυώσει, κόβουμε τη φέτα σε μικρά κυβάκια ή την πατάμε με το πηρούνι και τη ρίχνουμε στο σπανά
κι. Προσθέτουμε τα 3 αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε για να γίνει το μείγμα ομοιογενές.


Τώρα πάμε να ανοίξουμε το φύλλο. Κάνουμε τη ζύμη μας σαν φραντζολάκι και την κόβουμε με το μαχαίρι σε 5 κομμάτια. Έχουμε πάνω στο τραπέζι τη σακούλα με το αλεύρι. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι πάνω στο τραπέζι για να μην κολλήσει η ζύμη, πασπαλίζουμε κάθε τόσο και το φύλλο με αλεύρι για να μη κολλάει στη βέργα, και με τη βοήθεια της λεπτής βέργας, το ανοίγουμε σε φύλλο όσο μπορούμε πιό λεπτό. Αλείφουμε το ταψί με ένα πινέλο που το βουτάμε στο ηλιέλαιο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Το αλείφουμε με ηλιέλαιο, ετοιμάζουμε το δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε πάλι και στο τρίτο βάζουμε τη γέμιση. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και γυρίζουμε τα 2 προηγούμενα φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού για να μη φύγει η γέμιση. Το πρώτο φύλλο δεν το γυρίζουμε, παρά μόνο στο τέλος, όταν έχουμε προσθέσει και τα δύο τελευταία φύλλα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα. Λαδώνουμε πάλι. Τη χαράζουμε επιφανειακά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια και φουρνίζουμε στις αντιστάσεις πάνω - κάτω, στους 175 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου