Υλικά:
- 2 κιλά αλεύρι Ρόμπιν Χούκ
- 300 γρ.νωπή μαγιά
- 1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
- 4 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ σε σκόνη ή μαστίχα Χίου
- 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό
- 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο Φυτίνη και
- 12 αυγά
Εκτέλεση:
Σ' ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε αρκετό αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φούσκες στην επιφάνεια.
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε τα 11 αβγά και το ασπράδι απο το δωδέκατο αβγό και κρατάμε τον κρόκο χώρια, για να αλείψουμε μ αυτόν τα τσουρέκια στο τέλος, πρίν τα φουρνίσουμε. Με το σύρμα απλώς τα ανακατεύουμε καλά, μετά προσθέτουμε τη μαγιά, το ζεστό γάλα, το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το ζεστό βούτυρο. Τα ζυμώνουμε απαλά μέχρι να τελειώσει το βούτυρο. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να είναι η ζύμη μας μαλακή και κυρίως ζεστή. Δεν πρέπει να τη "κουράσουμε' πολύ.
Σκεπάζουμε πρώτα με μία πετσέτα και αμέσως απο πάνω ρίχνουμε μία κουβέρτα ή ένα παπλωματακι και το κουκουλώνουμε. Ακόμη και το δωμάτιο πρέπει να είναι ζεστό. Η επιτυχία θα φανεί σε 2 ώρες περίπου, όταν θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία.
Μετά, χωρίζουμε την φουσκωμένη ζύμη, σε 20 κομμάτια. Αλευρώνουμε λίγο το τραπέζι , πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε πλεξίδες, μετά βάζουμε λαδόχαρτο ή αν δεν έχουμε, λαδώνουμε 2 ταψιά και τα αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Μετά τα αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τα ψήνουμε στούς 180 βαθμούς επί 30 περίπου λεπτά. Πρός το τέλος, μπήγουμε ένα ξυλάκι απο σουβλάκι και αν βγεί καθαρό, χωρίς ίχνη ζύμης σημαίνει ότι ψήθηκαν. Αν πάλι,δεν έχουν ψηθεί καλά απο μέσα, αλλά απο πάνω είναι ωραία ψημένα, τότε τα σκεπάζουμε με ενα κομμάτι αλουμινόχαρτο .
Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε. Θά μοσχομυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι και τα παιδιά θα θυμούνται σ΄όλη τους τη ζωή, αυτές τις μυρουδιές !!
Καλή επιτυχία, καλό Πάσχα σε όλους σας !!
Αχ τι νόστιμα που τα κάνετε τα τσουρέκια! Και τι ωραία που μοσχομυρίζει το σπίτι όταν ψήνονται! Ειδικά όταν βγαίνουν από τον φούρνο ζεστά είναι το κάτι άλλο. Κανένα ζαχαροπλαστείο δεν τα κάνει τόσο νόστιμα! Σαν τα σπιτικά δεν έχει! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυρία Μάγδα Χρήστος Κ εδώ:). Βλέπω τα τσουρέκια και γλείφομαι ο χριστιανός α,πα,πα, μας κολάσατε πάλι με τη μαγειρική σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Χρήστο,σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ!Πάντα ήσουν fan της μαγειρικής μου.Χαίρομαι πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα μου τώρα ήρθα να τα δω που έγραψες στην Ελένη μας...Τι ωραία που σου γίνονται!!!!!!Θα τα φτιάξω έτσι!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!!!!!!!!
Πάλι εδώ κόλλησα.....χαχαχα...καλό πάσχα Μαγδα μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThat looks delicious. I love tsoureki.
ΑπάντησηΔιαγραφή