Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

BRUGGE (ΜΠΡΙΖ) BELGIUM



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα γνωρίσουμε μία πανέμορφη μεσαιωνική πόλη του Βελγίου, την Μπριζ!
Με τα καλοδιατηρημένα γοτθικά κτίρια της, με τα κανάλια της και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της, αποτελεί έναν σπουδαίο τουριστικό προορισμό, που μαγεύει!

Ξεκινήσαμε την ξενάγηση από την μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, την 'T Zand, όπου κάθε Σάββατο γίνεται υπαίθρια αγορά. Προσφέρεται επίσης και για υπαίθριες συναυλίες.
Η πλατεία κοσμείται από ένα τεράστιο συντριβάνι με τέσσερα ξεχωριστά γλυπτά των Stefaan De Puydt και Livia Canestraro, που εκπροσωπούν τον τοπικό πολιτισμό.
Σ΄αυτήν την πλατεία βρίσκεται και το Μέγαρο Μουσικής της Μπριζ. Είναι το κόκκινο κτίριο.



Τώρα θα προχωρήσουμε προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο αποτελεί ένα εξέχων Μνημείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO!

Και ξεκινάμε με την Πλατεία της Αγοράς, την Markt (market square).
Η πλατεία αυτή, περιβάλλεται από κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, τα οποία κτίστηκαν σε διαφορετικές περιόδους.
Την ονομασία Markt την έχει από το 1836, υπάρχει όμως, ως πλατεία, από τον 10ο αιώνα με διαφορετικές ονομασίες.

Η Μπριζ είναι η πρωτεύουσα της Δυτικής Φλάνδρας και έχει 118.000 κατοίκους.

Η ιστορία της ξεκινάει από τον 1ο αιώνα π.Χ, από την Ρωμαϊκή περίοδο, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας κατέλαβε την περιοχή και έχτισε τα πρώτα τείχη για να την προστατέψει από τους πειρατές.

Τα κτίρια της, γλύτωσαν από δύο παγκοσμίους πολέμους, ευτυχώς!

Η χρυσή εποχή της ήταν, η μεταξύ 12ου και 15ου αιώνα, όταν ήκμασε το εμπόριο, από μαλλιά, δαντέλες και μπαχαρικά, λόγω της εξαιρετικής στρατηγικής της θέσης, που οφειλόταν στην παλιρροϊκή είσοδο της. Την μαρτυρούν τα υπέροχα μπαρόκ κτίρια!
Όμως, μετά το 1500 έγιναν προσχώσεις στο λιμάνι της και έτσι τελείωσε η χρυσή εποχή της, δίνοντας την σκυτάλη στην Αμβέρσα.
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, γνώρισε την αναγέννηση, έχοντας γίνει από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς!

Αυτό φαίνεται στα εξαιρετικά κτίρια, που αναπαλαιώθηκαν με επιτυχία, και στα εκατομμύρια των τουριστών, που την επισκέπτονται.

Ένα στενό δρομάκι μας οδηγεί στην πλατεία αγοράς.


Στην πλατεία δεσπόζει το μεσαιωνικό Καμπαναριό του 13ου αιώνα, που χρησίμευε ως παρατηρητήριο για πυρκαϊές και άλλους κινδύνους.


Η είσοδος του βρίσκεται στην εσωτερική αυλή, απ΄όπου 366 σκάλες οδηγούν στην κορυφή του, στα 83 μ.!
Είναι από τα ωραιότερα καμπαναριά και έχει 47 καμπάνες!


Στην μέση της πλατείας της αγοράς, υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες πατριώτες, Jan Breydel και Pieter de Coninck, οι οποίοι το 1302 αντιστάθηκαν σθεναρά κατά των Γάλλων.


Ένα άλλο κομψό και εντυπωσιακό κτίριο στην πλατεία, είναι το Provinciaal Court, επαρχιακό δικαστήριο, κτισμένο το 1887.


Δίπλα του ακριβώς, προς τα δεξιά, εξ ίσου εντυπωσιακό, είναι και το ταχυδρομείο του 1891, με τα κόκκινα τούβλα.


Και αριστερά του Provinciaal Court, το γκρίζο γοτθικό κτίριο είναι το Historium museum of arts, που παραδόθηκε στο κοινό, το 2012.


Η παλαιότερη πρόσοψη στην πλατεία Markt, είναι το κτίριο Huis Bouchotte . Ήταν το σπίτι του Καρόλου Β της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια μέρους της εξορίας του, από το 1656 έως 1657. Είναι το κτίριο αριστερά της φωτογραφίας μου, με το ρολόι.


Δεξιά του, το κομψό ιστορικό κτίριο με τον λεπτό πυργίσκο, είναι το Cranenburg House. Εδώ φυλακίστηκε ο Maximilian της Αυστρίας το 1488, όταν συνελήφθη από τους ντόπιους. Σήμερα είναι πανδοχείο και εστιατόριο.


Ένα δικό τους χρώμα έχουν τα ρεστοράν της πλατείας. Εκτός από την χαρακτηριστική Φλαμανδική αρχιτεκτονική, έχουν και ιστορική αξία.


Όλα αυτά τα κομψά κτίρια, ανήκαν στους πλούσιους και στους αριστοκράτες της εποχής εκείνης...Από τα παράθυρά τους έβλεπαν, ο,τι διαδραματιζόταν στην πλατεία.

Οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία της αγοράς, έχουν εξαιρετικά διατηρημένα κτίρια και είναι εμπορικοί.



Άμαξες με άλογα, ξεναγούν τους τουρίστες.


Η όμορφη λιθόστρωτη πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο το Πάσχα του 2011, που ήμασταν εκεί.



Και τώρα θα προχωρήσουμε σε μία άλλη ενδιαφέρουσα πλατεία την Burg.


Το δρομάκι είναι εμπορικό με χαρακτηριστικά μαγαζάκια


και οδηγεί στην πλατεία Burg.

Εδώ εξέχουσα θέση έχει το Δημαρχείο της Μπριζ, ένα από τα παλαιότερα στο Βέλγιο. Έχει κατασκευασθεί μεταξύ 1376 και 1420.
Η αρχιτεκτονική του "χλιδή" αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία των ανθηρών οικονομικών της πόλης, την εποχή εκείνη.
Θαυμάζουμε την περίτεχνη εξωτερική πρόσοψη! 49 αγάλματα την κοσμούν, καθώς και πυργίσκοι και φεγγίτες στην κορυφή!


Αριστερά του Δημαρχείου, υπάρχει ένα ακόμη κομψό παλάτι, το Liberty of Bruges.Κτίστηκε το 1722 ως Δικαστικό Μέγαρο, αλλά από το 1984 είναι δημόσια υπηρεσία και φιλοξενεί αρχεία. Είναι το Ληξιαρχείο της πόλης.



Αριστερά του ένα ακόμα αξιόλογο παλάτι που φιλοξενεί εκθέσεις. Είδα αφίσες στην εσωτερική του αυλή.


Στα δεξιά του Δημαρχείου, υπάρχει η Βασιλική του Αγίου Αίματος (Basilica of the Holy Blood), μια μικρή Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία αποτελείται από δύο κτίρια. Το χαμηλότερο είναι Ρωμανικού ρυθμού, λιτό και το ψηλότερο, Γοτθικού ρυθμού, με περίτεχνες διακοσμήσεις.
Εδώ φιλοξενείται ένα φιαλίδιο σφραγισμένο, το οποίο περιέχει ένα κομμάτι από ύφασμα, εμποτισμένο από το αίμα του Χριστού, όταν μ΄αυτό τον έπλυνε, μετά την Σταύρωση, ο Ιωσήφ της Αριμαθαίας.
Το λείψανο αυτό, το έφερε ο Κόμης της Φλάνδρας, μετά τις Σταυροφορίες.
Κάθε χρόνο γίνεται λιτανεία του Αγίου Αίματος.


Αυτό είναι το φιαλίδιο. Πηγή της φωτογραφίας αυτής είναι η Wikipedia.


Ένα ακόμα ενδιαφέρον μπαρόκ κτίριο στην πλατεία Burg είναι η Κοσμητεία (The Deanery (1662).
Εδώ κατοικούσαν οι Κοσμήτορες του Αγίου Donatius. Σήμερα είναι δημόσιο κτίριο και κοσμείται με αγάλματα.


Κι εδώ υπάρχουν καφέ και ρεστοράν.


Τώρα θα περπατήσουμε κατά μήκος των καναλιών και θα θαυμάσουμε τα όμορφα σπίτια του 15ου αιώνα.
Θα περάσουμε από τις στάσεις που κάνουν τα καραβάκια και θα δείτε πόσοι άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά, προκειμένου να κάνουν την κρουαζιέρα στα κανάλια.
Δυστυχώς το δικό μας γκρουπ δεν είχε χρόνο για την βόλτα στα κανάλια.





Βρισκόμαστε στην αποβάθρα της Rosaire. Εδώ δεσπόζει το άγαλμα του Sint Johannes van Nepomuk.
Το ίδιο άγαλμα βρίσκεται και στην γέφυρα του Καρόλου, στην Πράγα (μπορείτε να δείτε την σχετική ανάρτηση μου), όπου αναφέρω ότι το 1993, κατ 'εντολή του βασιλιά Wenceslaus της Βοημίας ρίχτηκε από τη Γέφυρα του Καρόλου, γιατί δεν θέλησε να αποκαλύψει τα μυστικά μιας εξομολόγησης.
Τον Άγιο Ιωάννη, τον λατρεύουν και σε άλλα κράτη και θεωρείται ο προστάτης των καναλιών.


Πολύς κόσμος συγκεντρώνεται εδώ.



Tο κανάλι Dijver, είναι το πλέον πολυφωτογραφημένο! Αυτή η φωτογραφία με την Κλαίουσα Ιτιά, δεν λείπει από την φωτογραφική μηχανή, κανενός τουρίστα που επισκέπτεται την Μπριζ. Μόνο που τον χειμώνα, λείπει το υπέροχο πράσινο φύλλωμα της.

Στο βάθος δεξιά ξεχωρίζουν τα καμπαναριά της Βασιλικής της Ιερής Καρδιάς και αριστερά, δεσπόζει το πανύψηλο καμπαναριό της πλατείας Markt.


Βλέπετε τα παλιά αρχοντικά του 1300, του 1500, να στέκονται αλώβητα από τον χρόνο! Σήμερα πολλά εξ αυτών είναι ρεστοράν και ξενοδοχεία.

Όπως αυτό, το House of the Tanneurs (Huidevettershuis), το σπίτι των Βυρσοδεψών, σήμερα ρεστοράν. Δίπλα του ένας πύργος.


Βάρκες γεμάτες κόσμο, διασχίζουν το κανάλι. Θαυμάζουμε τα μεσαιωνικά κτίρια με τα υπέροχα αετώματα!



Στο βάθος βλέπουμε το πανύψηλο καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας (ύψος 122 μ.το ψηλότερο στο Βέλγιο)!


Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε το Carthusian Nuns Monastery στο Dijver κανάλι.



Αυτό το μαγαζί γράφει στην ταμπέλα του, ότι διαθέτει αντίκες.


Φτάνουμε στην εκκλησία της Παναγίας.




Διασχίζουμε την γέφυρα St Bonifacius, για να επισκεφθούμε την εκκλησία της Παναγίας. Η γέφυρα είναι του 20ου αιώνα, αν και φαίνεται πολύ παλιά.


Η εκκλησία της Παναγίας ( Church of Our Lady) χρονολογείται μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα. Το καμπαναριό της, από τούβλα, είναι 122 μ. όπως σας είπα και παραπάνω. Αυτό είναι ο ένας θησαυρός της.



Ο άλλος θησαυρός της είναι ένα γλυπτό του Michelangelo Buonarroti, του δημιουργού της πασίγνωστης Πιετά, που φυλάσσεται στο Βατικανό.
Εδώ λοιπόν στην Μπριζ, υπάρχει ένα θαυμάσιο λευκό, μαρμάρινο γλυπτό της Παναγίας και του μικρού Ιησού του 1504. Είναι το μοναδικό έργο του Μιχαήλ Άγγελου, που βγήκε ποτέ από τα σύνορα της πατρίδας του.




Ο ξυλόγλυπτος άμβωνας σε στυλ Ροκοκό, σχεδιασμένος από τον καλλιτέχνη εκ Μπριζ Jan Antoon Garemijn.


Και τα δεκάδες κεράκια των πιστών.


Πίσω από την Αγία Τράπεζα είναι οι τάφοι του Καρόλου του Bold , τελευταίου Δούκα του Valois της Βουργουνδίας και της κόρης του δούκισσας Μαρίας. Τα επιχρυσωμένα χάλκινα αγάλματα, φέρουν τα στέμματα, ο δε Κάρολος έχει πλήρη πανοπλία, καθώς και τη διακόσμηση του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος.


Δίπλα από την εκκλησία είναι το μικρό της Μουσείο, το οποίο έχει το μικρότερο γοτθικό παράθυρο στην Ευρώπη.


Δίπλα από το γεφυράκι του St Bonifacius, υπάρχει ένα πάρκο με παγκάκια και μία προτομή, που ανήκει στον λόγιο, ανθρωπιστή και πατέρα της ψυχολογίας, από την Βαλένθια, Juan Luis Vives.


Απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας, υπάρχει το παλαιότερο κτίριο στην Μπριζ, από το 1200, το Νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη (Sint-Jansspitaal).
Εδώ ερχόταν οι πτωχοί και οι άποροι και υπήρχε ένα αδελφάτο μοναχών που τους φρόντιζαν.
Σήμερα υπάρχει μία συλλογή από αρχεία, έργα τέχνης, ιατρικά εργαλεία και έξι έργα ζωγραφικής από τον Hans Memling, o οποίος μαζί με τον Jan van Eyck, ανάπτυξαν την ζωγραφική κατά τον Μεσαίωνα.



Το περίτεχνο νοσοκομείο-μουσείο από την νότια πλευρά του, στο κανάλι.


Μερικές ακόμα όμορφες εικόνες από τα γραφικά κανάλια, γύρω από την εκκλησία της Παναγίας.


Το μεσαιωνικό κτίριο αριστερά είναι ξενοδοχείο.





Σιγά-σιγά φτάσαμε στην Λίμνη της Αγάπης (Minnewater). Είναι μια λίμνη που συνδέεται με τα κανάλια, έχει μια εκπληκτική ομορφιά, έναν ρομαντισμό, χάρις στα πολύχρωμα δέντρα που την περιβάλλουν, στους κύκνους που ζουν εκεί, στα ωραία της κτίρια, στα καταπράσινα πάρκα της!



Το κτιριακό συγκρότημα που βλέπετε είναι η Beguinage, ένα σύνολο 30 μοναστηριών, η είσοδος του οποίου είναι από το γεφυράκι. Ιδρύθηκε το 1225 από μια ομάδα κοριτσιών, που δούλευαν το μαλλί για τα υφαντά, για να κερδίσουν τα προς το ζην.
Η κόμισσα της Φλάνδρας , Μαργαρίτα της Κωνσταντινούπολης , τους πήρε υπό την προστασία της το 1245.
Οι γυναίκες που έμεναν εκεί ζούσαν ως μοναχές, αλλά επισήμως ποτέ δεν πήραν τον όρκο των μοναχών.
Σήμερα ζουν εκεί 20 περίπου μοναχές, του Τάγματος του Αγίου Βενεδίκτου.


Λεπτομέρεια από την είσοδο, όπου γράφει Sancta Elisabeth 1776 κι έχει και ένα άγαλμα της Αγίας.


Κάπου εδώ φωτογράφισα ένα έργο τέχνης που μου άρεσε πολύ.


Ήταν άνοιξη, ο κήπος των μοναστηριών καταπράσινος, γεμάτος αγριολούλουδα και δίπλα τους πανσεδάκια.


Και πολλοί κύκνοι, πανέμορφοι!



Δείτε ένα δίλεπτο βιντεάκι που τράβηξα, έτσι για να αφουγκραστείτε τους τοπικούς ήχους και πολλοί από σας να θυμηθείτε...



Δίπλα από το κανάλι, υπάρχει μία κρήνη διπλή, που και στις δύο όψεις της, έχει από ένα κεφάλι αλόγου. Τιμή στα άλογα, που σεργιανούν όλη μέρα τους τουρίστες στην όμορφη πόλη!



Εξαιρετικά αρχοντικά κατά μήκος της λίμνης και των καναλιών! Η περιοχή αυτή είναι πολύ αριστοκρατική.



Κι ένας κομψός νέος άντρας, με ημίψηλο καπέλο και μπαστούνι, απόλυτα ταιριαστός με τα αρχοντικά της Μπριζ!


Ο πύργος Poertoren, ύψους 18 μ. κατασκευάστηκε το 1401 από τον πλοίαρχο Mason Jan van Oudenaerde και είναι ένα απομεινάρι από τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης. Εκείνη την εποχή, ο πύργος χρησιμοποιήθηκε για τον εφοδιασμό της Μπριζ με πυρίτιδα.


Οι επόμενες φωτογραφίες μου είναι από την λίμνη Minnewater. Ένα φανταστικό μέρος, γεμάτο ηρεμία και χρώματα! Στο βάθος φαίνεται η γέφυρα της αγάπης -όπως την ονομάζουν- απ΄όπου θα φύγουμε, δυστυχώς από την υπέροχη πόλη.



Ένας εντυπωσιακός πύργος-κάστρο, κτίστηκε το 1893 από τον αρχιτέκτονα Charles De Wulf, σε νεογοτθικό στυλ.
Ονομάζεται Kasteel de la Faille, από την ομώνυμη οικογένεια που τον αγόρασε το 1936. Σήμερα είναι ρεστοράν και καταπληκτικό στολίδι της λίμνης!




Σ αυτό το πάρκο κάθε καλοκαίρι γίνονται μουσικές συναυλίες.






Ονειρεμένη γωνιά για το διάβασμα της εφημερίδας σου ή του βιβλίου σου!


Η σημερινή ξενάγηση θα φτάσει στο τέλος της, αφού διασχίσουμε αυτό το εκπληκτικό πράσινο δρομάκι


και την γέφυρα, γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος και αμείλικτος όταν είσαι με γκρουπ.Το πούλμαν διακρίνεται στο βάθος δεξιά.


Τι να σου κάνει μισή μέρα, σ΄αυτήν την πόλη-μνημείο; Ούτε μπύρα δοκιμάσαμε, που έχει υπέροχες ούτε σοκολάτες που είναι γεμάτη η πόλη, ούτε μουσεία, ούτε βαρκάδα στα κανάλια, ούτε καν φαγητό.
Φάγαμε κάτι πρόχειρο στο χέρι, για να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη.

Αυτός είναι ο λόγος που ταξιδεύουμε μόνοι και σπάνια με γκρουπ.

Το πούλμαν στο υπόλοιπο της ημέρας θα μας κάνει ένα μικρό πέρασμα από την Γάνδη. Αυτό το μικρό πέρασμα, θα σας το δείξω μια άλλη φορά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη σας!

17 σχόλια:

  1. Γεια σου Μάγδα. Όμορφα σας δείξουμε την πόλη εικόνες, και θαύμασα αυτό. Αλλά ήταν αρκετά πριν από λίγα χρόνια και ως εκ τούτου, με ευχαρίστηση θα τους θυμόμαστε. Στη λίμνη Minnewater, δυστυχώς, δεν ήμουν. Με φιλικούς χαιρετισμούς και στέλνω τα φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα υπέροχο ιστορία για αυτή την όμορφη πόλη. Πάντα ήθελα να σας γνωρίσουμε, θα ήθελα πολύ να επισκεφθείτε.
    Ένα φιλί, Μάγδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mαγικές οι εικόνες, πληρέστατη η περιγραφή.
    Ευχαριστούμε.
    Καλή και τυχερή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε Μάγδα χάρη στις ξεναγήσεις σου μαθαίνω
    για μέρει που δεν ήξερα ότι υπάρχουν!
    Εύχομαι την καινούρια χρονιά να κάνεις ωραία ταξίδια
    με πολλές περιγραφές και φωτογραφίες!
    Καλή χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Εχω πάει τρείς φορές, την μία με γκρούπ, όπως κι εσείς και άλλες δύο με μιά ξαδέλφη μου από τις Βρυξέλλες αλλά και πάλι, δεν είχα τον χρόνο να δώ όλα αυτά τα υπέροχα κτίρια και πάρκα, ούτε να μπώ στα κανάλια για βαρκάδα. Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα υπέροχες, το ίδιο και το βιντεάκι που πραγματικά με έκανε να νομίζω πως βρίσκομαι πάλι εκεί!!
    Καλή κι ευλογημένη χρονιά, σου εύχομαι Μάγδα μου, με υγεία, αγάπη και χαρές στο σπιτικό σου και φυσικά με πολλά ταξίδια για σένα και πολλές υπέροχες ξεναγήσεις από σένα για μάς!!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι παραμυθένια βόλτα, σαν να μπήκαμε στη μηχανη του χρόνου!..
    Ευχομαι την καινούρια χρονιά να πραγματοποιήσουμε όλα μας τα όνειρα και ιδιαίτερα τα ταξιδιωτικά!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. A few years ago a relative of mine was visiting that city.

    The photos are wonderful.

    Kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο!!! Υπέροχη η ξενάγησή σου! Είχα πάει καλοκαίρι και εγώ με γκρουπ και πραγματική η μισή μέρα ήταν τίποτα. Φέτος τα Χριστούγεννα είχα την ευκαιρία να βρεθώ εκεί και πάλι για μία ολόκληρη μέρα! Φαντάσου λοιπόν όλη αυτή την ομορφιά στολισμένη χριστουγεννιάτικα!! Υπέροχες εικόνες!
    Χρόνια Πολλά με όμορφες δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. I was there a few years ago. Very nice town! Wish you a very Happy New Year!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά Μάγδα μου. Ωραία μας ξεκίνησες με αυτή την ξενάγηση.
    Όση ώρα έβλεπα, αναρωτιόμουν πόσες μέρες να έκατσες;
    ΜΙΣΉ μέρα;
    Εδώ θέλει μια βδομάδα και λίγο λέω.
    Ενδιαφέρον προορισμός, μόλις αρχίσουμε τα ταξίδια πάλι, Θα το έχω στο νου μου.
    Τώρα μεγαλώνουμε τις εγγονές.
    Να είσαι καλά, χάρη σε σένα, ταξιδεύουμε έστω και νοερά.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι ταξιδι..!!!και με πόσες πολλες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!!σαν παραμυθι ειναι αυτα τα αξιδια και εσύ τθχερή που τα έκανες.. ακαι εμεις που με τα δικα σου μαται βλέπουμε..φιλη μου να ήμασταν εκει ηταν .. η ξεναγησή σου κσθε φορα.. καταπληκτική...!!Ειχα καιρο να ταξιδεψω .. και το απολαυσα..!!!
    Να είσαι καλά Μαγδα μου να έχεις μια ομορφη χαρουμενη γεματη υγεια και αγαπη χρονια.. και πολλλα παρα πολλα ταξιδια.. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ... φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ... είναι μια πόλη για την οποία έχω ακούσει τόσα πολλά αλλά δεν έχω πάει! Τώρα είναι σαν να την επισκέφθηκα!!! Απόλαυσα τις φωτογραφίες σου!!
    Την καλημέρα μου Μάγδα και να έχεις μια υπέροχη χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη και ταξίδια!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Gracias por este paseo maravillosamente explicado y documentado con muy buenas fotografías del lugar.
    Muy agradecido por este viaje.
    Un abrazo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχη ξενάγηση σε μια μοναδική πόλη, που θα ήθελα να ξαναπάω για περισσότερο από ότι την πρώτη φορά. Νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tαξιδιωτικός οδηγός υψηλών προδιαγραφών το blog σου Μάγδα.
    Μπράβο για μία ακόμη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή