Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020

Επισκοπική Βασιλική στο Σαντάνσκι ΒουλγαρίαςΚάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα επισκεφθούμε το Σαντάνσκι της γειτονικής Βουλγαρίας. Οι Βορειοελλαδίτες το ξέρουν καλά, τα δε πρακτορεία ταξιδίων της Βορείου Ελλάδος κάνουν ημερήσιες εκδρομές κάθε εβδομάδα, με 10 ή 12 ευρώ.

Απέχει από την Θεσσαλονίκη 136 χλμ. Από τα Ελληνικά σύνορα απέχει μόνον 20 χλμ. Εάν θελήσετε να πάτε με το το αυτοκίνητο σας, μην ξεχάσετε να βγάλετε ηλεκτρονικά μία βινιέτα (κάρτα διοδίων), που για ένα Σαββατοκύριακο κοστίζει 10 λέβα, δηλαδή 5,11 ευρώ.

Το Σαντάνσκι είναι λουτρόπολη και έχει 30.000 κατοίκους. Περιβάλλεται από τα όρη του Πιρίν και έχει πολλές θερμές ιαματικές πηγές. Πολλοί Έλληνες πηγαίνουν εκεί για ψώνια. Επειδή δεν κατέχω το "άθλημα" :) δεν μπορώ να σας δώσω πληροφορίες. Όμως άκουσα από ταξιδιώτες, ότι οι τιμές στις βιτρίνες είναι όπως κι εδώ και ότι έχουν ρούχα Ελληνικών βιοτεχνιών, που ανθούν εκεί.

Πάμε να το επισκεφθούμε.

Στον δρόμο διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιούνται ακόμη τα άλογα με τα κάρα.


Το Σαντάνσκι λίγο πριν μπούμε στην πόλη.


Το εκδρομικό λεωφορείο μας άφησε μπροστά στο κεντρικό ξενοδοχείο Interhotel Sandanski -Spa.


Απέναντι από το ξενοδοχείο, εκτείνεται ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης.
Κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί και βρεθήκαμε στην Επισκοπική Βασιλική. Είναι εφικτό να την δείτε απ΄έξω, αλλά αξίζει να την επισκεφθείτε. Άλλωστε το εισιτήριο κοστίζει 2 λέβα, για δε ηλικιωμένους και παιδιά 1 λεβ.


Μία πινακίδα μας ενημέρωσε πλήρως για την αξιόλογη αυτή Βασιλική (ο κυριότερος αρχιτεκτονικός τύπος εκκλησιαστικού κτιρίου, είτε απλός, είτε μετά τρούλου).


Η αρχαιολογική αυτή τοποθεσία ανήκει στην πρώιμη Χριστιανική περίοδο, τότε που ο Χριστιανισμός δεν είχε εξαπλωθεί ακόμα σ΄όλο τον κόσμο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από την καθηγήτρια αρχαιολογίας κ. Alexandra Milcheva. Άνοιξε για το κοινό το 2016.

Το εκκλησιαστικό αυτό συγκρότημα περιλαμβάνει τρεις Ναούς με νάρθηκα και κυρίως Ναό, είναι δηλαδή κτισμένο σύμφωνα με τα Ελληνικά πρότυπα.


Κτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα.


Βλέπετε τις κολώνες. Είναι Ρωμαϊκού-Κορινθιακού ρυθμού. Για να θυμηθούμε, ο Κορινθιακός ρυθμός είναι ένας από τους τρεις ρυθμούς της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Οι άλλοι δύο είναι ο Ιωνικός και ο Δωρικός.
Ο Κορινθιακός ρυθμός, ως ιδιαίτερα διακοσμητικός, χρησιμοποιήθηκε κυρίως κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Το δυτικό μέρος του Ναού, αποτελεί μέρος της αρχαίας οδού που ονομαζόταν "Ca do maximous". Ήταν η κεντρική οδός στην αρχαία πόλη.

Το δυτικό μέρος μαζί με το βόρειο, πιθανολογείται ότι αποτελούσαν την κατοικία του Επισκόπου.


Όλα τα κτίρια αποτελούν ένα κοινό αρχιτεκτονικό συγκρότημα και βρισκόταν κάτω από την σημερινή πόλη του Σαντάνσκι.

Στην επόμενη φωτογραφία μου, βλέπετε την είσοδο του Ναού,


που θα μας οδηγήσει στο εσωτερικό του, όπου υπάρχουν εναπομείναντα εξαιρετικά ψηφιδωτά!Βλέπετε στον τοίχο κομμάτια από τα ψηφιδωτά.Βρέθηκε εδώ ένα συντριβάνι.Μπορείτε να διακρίνετε μέρος από τις παλιές τοιχογραφίεςΣτην επόμενη φωτογραφία μου βλέπετε που ήταν η πηγή με το Ιερό Νερό, δηλαδή το Αγίασμα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας!

8 σχόλια:

 1. Αν και πήγαμε αρκετές φορές, τηλν εκκλησία δεν την είδαμε.
  Μάλλον θα ηταν πριν το 2016 που λες ότι άνοιξε για το κοινό.
  Τα λουτρά τα δοκιμάσαμε πάντως.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Las ruinas nos hablan de un esplendoroso pasado.

  Esos coches de caballo se ven pocos por la carretera. Por algunas ciudades aún se pueden ver, como reclamo de los turistas y ver la ciudad de forma más pausada.

  Besos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. mix of civilizations and mix of old and new-interesting place to see!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σου εξάπτει το ενδιαφερον αυτός ο ναός Μάγδα μου.. υπεροχα ψηφιδωτά που κραταν τόσα χρονια ..φανταζομαι τι αίγλη θα είχε αυτη η βασιλική οταν πρωτοχτίστηκε..
  Να περνάς ομορφα όπου και να ταξιδευεις ...και εμεις μαζί σου μέσα απο τις φωτογραφίες σου.. φιλιαααα!!!😊

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Hello Magda!
  A wonderful post, a beautiful place and excellent photos.
  Kisses.
  Lucja

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ottimo reportage cara Magda, complimenti e buon fine settimana, Angelo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Viendo tus fotos me recuerda mucho a Mérida, vivimos allí ocho años. Cuanta historia guardan estos lugares. Preciosas fotos.

  He tenido problemas para comentar en muchos blogs Magda. Entraba a verlos pero no podía dejar el comentario. Creo que lo he solucionado.
  Te deseo buena noche.
  Un abrazo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή