Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Λίμνη Πλαστήρα - Ν.Καρδίτσας.


Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Βλέποντας τα χρώματα της λίμνης, θα καταλάβετε ότι σήμερα θα κάνουμε ένα φθινοπωρινό οδοιπορικό στην πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα.
Μια λίμνη τεχνητή στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στον Ν.Καρδίτσας.

Το επίσημο όνομα της, είναι λίμνη Ταυρωπού, λόγω του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα.

Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση φράγματος στον ποταμό, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος υλοποίησε το όραμα του σπουδαίου στρατιωτικού και πολιτικού Νικολάου Πλαστήρα, για την κατασκευή του φράγματος.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας, γεννημένος στο Μορφοβούνι-Καρδίτσας είδε πολλές καταστροφές στην γενέτειρα του, εξ αιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής ενός φράγματος.Έξη χρόνια μετά τον θάνατο του, έγινε το φράγμα, που έδωσε ζωή στην περιοχή, άρδευση σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και 300 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως!

Ας την δούμε στον χάρτη μου


Απέχει από την Αθήνα 320 χλμ. και 240 από την Θεσσαλονίκη.

Είναι ένας τόπος απείρου κάλλους, με γραφικά χωριά, Μοναστήρια. με ένα μοναδικό τοπίο, με τρομερή βιοποικιλότητα, εξ ου και τα μοναδικά φθινοπωρινά χρώματα που θα δείτε!

Πήραμε τον περιφερειακό της Καρδίτσας, φτάσαμε στο χωριό Μητρόπολη και αρχίσαμε το οδοιπορικό.

Μπροστά μας ο Μεσενικόλας, ένα όμορφο χωριό σε υψόμετρο 700μ. με δρύες και καστανιές!
Είναι φημισμένο για το εξαιρετικό του κρασί και κυρίως για την ποικιλία "Μαύρο Μεσενικόλα" που δεν καλλιεργείται αλλού.Πολύ κοντά στο χωριό και μέσα από ένα ρομαντικό δρόμο, γεμάτο χρώματα, βρίσκουμε την Ιερά Μονή Κορώνης, σε υψόμετρο 800 μ.
Η Μονή κτίστηκε από τον Ιωάννη Κομνηνό τον Β΄, κατά τον 12ο αιώνα, οπότε και βρέθηκε κατά τρόπον θαυμαστόν η εικόνα της Παναγίας.
Στην είσοδο της Μονής υπάρχει το ωράριο λειτουργίας της,


Ένα μικρό λιτό πέτρινο εκκλησάκι


και ένα Ηρώον αφιερωμένο στους πεσόντες ήρωες του 613 Τ.Π.κατά τα έτη 1947-49.Εδώ στην Ι.Μονή τον 16ο αιώνα, ήρθε ως μοναχός ο Άγιος Σεραφείμ, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο από τους Τούρκους στις 4-12-1601 στο Φανάρι-Καρδίτσας.
Είναι προστάτης και πολιούχος της Μονής, όπου φυλάσσεται η Αγία Κάρα του.Στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής, υπάρχει ένα τεράστιο βαρέλι και μία πινακίδα με την ιστορία του.


Το επόμενο χωριό είναι το Μορφοβούνι, η γενέτειρα του Νικολάου Πλαστήρα, σε υψόμετρο 800 μ.


Το Μορφοβούνι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Λίμνης Πλαστήρα με 485 κατοίκους.


Εδώ 2 χλμ. δεξιά του χωριού, βρίσκεται η Μονή της Αγίας Τριάδος που κτίστηκε το 1858, αλλά δυστυχώς ήταν κλειστή.


Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μορφοβούνι


και στην επόμενη στροφή το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Νικόλαος Πλαστήρας, το οποίο ιδρύθηκε το 1994 για να τιμήσει και να κρατήσει ζωντανή την μνήμη του "Μαύρου Καβαλάρη" όπως αποκαλείται ο Νικόλαος Πλαστήρας, για τους αγώνες του στους Βαλκανικούς πολέμους.
Περιέχει πολύτιμες φωτογραφίες του Νικολάου Πλαστήρα, αποκόμματα εφημερίδων με άρθρα από το 1922 και εντεύθεν και το διάγγελμα του ως Πρωθυπουργού το 1951. Επίσης προσωπικά του αντικείμενα.
Διαθέτει επίσης αξιόλογη βιβλιοθήκη και έντυπο αρχειακό υλικό.


Το Μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο. Όταν πήγαμε ήταν ήδη μέσα ένα γκρουπ. Κι έτσι είχα την τύχη να ακούσω το μεγαλύτερο μέρος μιας εξαιρετικής ξενάγησης από τον κ.Σεραφείμ Νάνο, ο οποίος είναι πρόεδρος και του τοπικού συμβουλίου του Μορφοβουνίου αλλά και του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Ν.Πλαστήρα.
Μιλούσε με θέρμη για τον στρατιωτικό και πολιτικό άντρα, για την εντιμότητα του, την ικανότητα και την φιλοπατρία του. Πέθανε πάμφτωχος, πάνω σε ένα ράντζο. Θέλησαν να του βάλουν τηλέφωνο, αρνήθηκε λέγοντας, ο λαός πένεται, πως γίνεται να έχω εγώ τηλέφωνο;

Στην είσοδο του Μουσείου δεσπόζει ένας πίνακας του Νικολάου Πλαστήρα, ως πολιτικού και ως στρατιωτικού.


Το λιτό γραφείο του με έγγραφα και προσωπικά του αντικείμενα


και πολλές φωτογραφίες με τον ίδιο και με προσωπικότητες της εποχής. Τρεις φορές ο Ν.Πλαστήρας υπήρξε Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Το 1945, το 1951-1952.
Με συγκίνηση ευχαρίστησα τον κ.Νάνο, ο οποίος μου χάρισε μία κάρτα με τον Νκόλαο Πλαστήρα, στο κάτω μέρος της οποίας είναι γραμμένο ένα θαυμάσιο ιδιόχειρο σημείωμα του σπουδαίου άντρα, που γράφει τα εξής: "Το πλανάσθαι ανθρώπινον, αλλά το ομολογείν της πλάνης είναι ανώτερος πολιτισμός και ευγενέστερος ανδρισμός. Ένας λαός ούτω μόνον σκεπτόμενος αποτρέπει τας εκ της πλάνης συμφοράς και ευημερεί". Αθήνα 7 Οκτωβρίου 1923.Ακολουθεί η υπογραφή του.


Με έντονα συναισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης, ευχαρίστησα τον κ.Νάνο και προχωρήσαμε για την γνωριμία της λίμνης.

Στην λίμνη προσφέρονται όλα τα είδη του εναλλακτικού τουρισμού. Μπροστά μας ένας όμορφος μικρός οικισμός


και ένα Saloon, η φάρμα Ζαμπέτα, πολύ κοντά στην λίμνη με τεράστια έκταση αναψυχής.


Τα όμορφα άλογα περίμεναν αναβάτες...Λίγο παρακάτω μέσα σε εκπληκτικά φθινοπωρινά χρώματα το χωριό Κερασιά.


Με ένα απλό εικονοστάσι


Όμορφα σπίτια


Παραμυθένια ατμόσφαιρα


Θέα στην λίμνη


Θέα στα βουνά


Η φθινοπωρινή πανδαισία συνεχίζεται προς το Ανθοχώρι


Στην είσοδο του Ανθοχωρίου, υπάρχει ένας νερόμυλος, όπου αλέθεται το αλεύρι με την δύναμη του νερού. Είναι το μικρό σπιτάκι που φαίνεται αριστερά.


Το τζάκι έκαιγε μέσα στον νερόμυλο


Για δείτε τον τρόπο που το καλαμπόκι μετατρέπεται σε αλεύρι και μετά οι νοικοκυρές κάνουν τον περίφημο "Μπλαστό" την Θεσσαλική πίτα!Δίπλα στον νερόμυλο, υπάρχουν νερά τρεχούμενα και ένα μονοπάτι που οδηγεί σε καταρράκτη.


Μαντάνια ή νεροτριβή.Στην συνέχεια φτάσαμε στην Πεζούλα, σε ένα πολύ όμορφο χωριό, κτισμένο σε υψόμετρο 900 μ. και με 248 κατοίκους.
Εδώ μας περίμενε η κ.Δώρα, ιδιοκτήτρια του παραδοσιακού ξενώνα "Το πέτρινο". Μας το σύστησαν με πολύ θερμά λόγια δύο καλοί φίλοι, ο Κώστας και η Δήμητρα.

Το χωριό,γεμάτο χρώματα, νερά και απέραντη γαλήνη!


Εδώ γεννήθηκε κατά τον 16ο αιώνα ο Άγιος Σεραφείμ, του οποίου η Αγία Κάρα φυλάσσεται στην Μονή Κορώνης.


Στην πλατεία ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,


Το Δημοτικό Σχολείο


και μια πέτρινη βρύση


Ο ξενώνας, παραδοσιακός, με υφαντά, βελέντζες, ασπροκέντια, τζάκια που καίνε μέρα νύχτα...Αισθάνεσαι ότι πήγες σε συγγενείς σου!


Και το αξέχαστο πρωινό του! Όλα από την νοικοκυρά του σπιτιού. Ακόμα και το μέλι είναι από τα μελίσσια των ιδιοκτητών, που είναι στον κήπο τους.Αυτές οι οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις,που οι ιδιοκτήτες τους δίνουν την ψυχή τους για να σ΄ευχαριστήσουν, μ΄ενθουσιάζουν!
Ζεστασιά, ευγένεια, φιλοξενία, καθαριότητα, κεράσματα, σπιτικές νοστιμιές, μια μεγάλη αγκαλιά και ένα μόνιμο χαμόγελο ψυχής, αυτά μας έδωσε η κ.Δώρα και την ευχαριστώ θερμά!
Και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, πρέπει να τονίσω και τις εξαιρετικά λογικές τιμές!

Πολύ κοντά στην Πεζούλα είναι το χωριό Νεράιδα, με υψόμετρο 1120 μ.μέσα στα έλατα! Από πολύ παλιά γνωστό χειμερινό θέρετρο!
Έχει 300 κατοίκους και πολύ ωραία εξοχικά πέτρινα σπίτια!
Στην μικρή πλατεία φιλοξενείται η προτομή του Νικολάου Πλαστήρα.


Ήδη ήταν σούρουπο, όταν τα χρώματα του δειλινού, σκέπασαν την λίμνη, κάνοντας την ακόμα πιο γοητευτική!Την άλλη μέρα το πρωί, διασχίσαμε τα Καλύβια-Πεζούλας, έναν παραλίμνιο οικισμό, με ξενοδοχεία, καταστήματα και ταβέρνες, για να γνωρίσουμε την πλαζ της Πεζούλας, όπου και κολυμπούν το καλοκαίρι.

Ακολουθώντας τον δρόμο η λίμνη ήταν δίπλα μαςΓια να προσεγγίσεις την λίμνη υπάρχουν 5-6 ξύλινα σκαλοπάτια και διάδρομοι. Φυσούσε λίγο και έβρεχε...φύλλα!


Το τουριστικό περίπτερο, πάντα ανοικτό


Και στην πλαζ όλα όσα χρειάζονται για να απολαύσεις την λίμνη.Επόμενη επίσκεψη το Φράγμα στην λίμνη Πλαστήρα. Για να πάμε εκεί, διασχίσαμε το Νεοχώρι, από τα μεγάλα χωριά της λίμνης.
Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο και ομολογουμένως έχει την καλύτερη θέα στην λίμνη.


Στο Νεοχώρι έχει σε ένα πλάτωμα παγκάκια και ένα κιόσκι, απ όπου απολαμβάνεις την θέα της λίμνης!


Αλλά δεν ήμασταν μόνοι, είχαμε και επισκέπτες :)Μετά το Νεοχώρι, πάμε προς το Φράγμα της λίμνης.
Περνάμε μέσα από το χωριό Μπελοκομίτης, σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά των Αγράφων, με στενά δρομάκια και κόκκινες στέγες!


Το Δημοτικό Σχολείο και η εκκλησία με μία πρωτότυπη πόρτα!


Μια φύση συναρπαστική!


Δεν χορταίνω να βλέπω και να αποτυπώνω την ομορφιά της φύσης στις φωτογραφίες μου!


Τρέχουν νερά, από παντού, ακούς αηδόνια να τραγουδούν!!!


Ένα κιόσκι και μια όμορφη θέα στην λίμνη, καθ΄οδόν προς το Φράγμα.

Στον δρόμο κυκλοφορούν ανέμελα αγελάδες


Φτάσαμε στο φράγμα. Αυτό το σπουδαίο έργο, που το οραματίστηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας. Σε λίγο θα διαβάσετε την τεράστια ενημερωτική πινακίδα του φράγματος.

Εδώ υπάρχουν πολλά μικρά μαγαζάκια στην σειρά, που πουλάνε τοπικά προϊόντα καθώς και σουβενίρ.

Και με όλα τα χρώματα της φύσης να καθρεφτίζονται στην λίμνη, φύγαμε από το φράγμα, έχοντας ως προορισμό το Μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής.


Ξαφνική συνάντηση στον δρόμο, με μια παρέα από γουρουνάκια :)


Μια ακόμα διαφορετική θέα στην λίμνη


Το χωριό Μπελοκομίτης μέσα στον ήλιο


Και η πινακίδα του προορισμού μας


Θα ανεβούμε στα 1.400 μ. στα Αγραφιώτικα βουνά. Δέος, είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί.


Και να, ψηλά στο βουνό, "κρέμεται" η Μονή πάνω από το χωριό Καρίτσα.


Έξω από την Μονή, υπάρχει πολύς χώρος για τα αυτοκίνητα και μία πινακίδα που γράφει ότι είναι ανοιχτή καθημερινώς από τις 10 πμ. έως 16.00 μμ.Η Μονή αυτή κτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον Πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 από τον νέο-Οσιομάρτυρα Δαμιανό.
Θεωρείται ως ένα σπουδαίο μεταβυζαντινό μνημείο της Ορθοδοξίας. Σήμερα δεν υπάρχουν μοναχοί, την Μονή φροντίζουν εναλλάξ μια γυναίκα και ένας άνδρας από το χωριό Καρίτσα.

Δίπλα στην είσοδο, βλέπουμε το πηγάδι


Το σήμαντρο


Με το που περνάμε μέσα στον βράχο αντιλαμβανόμαστε, ότι πελεκήθηκε ο βράχος, εξ ου και η ονομασία της.


Αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελείται από δύο Ναούς, της Αναλήψεως του Χριστού και της Παναγίας Φανερωμένης.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με τα αναθήματα των πιστών.


Το ξυλόγλυπτο τέμπλο


Η καμπάνα έξω από το παράθυρο


Ο τεράστιος βράχος του Μοναστηριού


Η έξοδος φωτίζεται από τα κεράκια


Το Αγίασμα


Έξω στο προαύλιο το απόλυτο φθινόπωρο!


Και από την πλατιά βεράντα της Ιεράς Μονής, αγναντεύουμε την υπέροχη θέα! Βλέπουμε μέχρι τον Μπελοκομήτη!Εδώ τελειώνει το οδοιπορικό μας στην υπέροχη λίμνη Πλαστήρα! Γέμισαν τα μάτια και η ψυχή μας ομορφιά! Ελπίζω να νιώσατε το ίδιο!

Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας!

50 σχόλια:

 1. Όμορφη θέα στη λίμνη και σε αυτό. Ενδιαφέρουσες χωριό. Μεγάλη μοναστήρι και μου αρέσει ένα κουδούνι από το παράθυρο. Μπορείτε έδειξε νέες θέσεις για μένα. Με εκτίμηση, και στέλνω τα φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Μάγδα. Ευχαριστώ που μου το θυμηθείτε. Σας εύχομαι μια καλή και ειρηνική 2.016 χρόνια, και εγώ εγκάρδια χαιρετώ. Στέλνω πολλά φιλιά και αγκαλιές.

   Διαγραφή
 2. Άλλη μια τέλεια ξενάγηση Μάγδα μου και σ΄ευχαριστώ! Όμορφος τόπος.... Όμορφες φωτό!....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπέροχες φωτογραφίες!!
  Λίμνη Πλαστήρα είχα πάει δύο φορές. Την μία Άνοιξη και την άλλη Χειμώνας, το ίδιο τοπίο σε διαφορετικό μοτίβο :)
  Καλές γιορτές να έχεις φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σ΄ευχαριστούμε Μάγδα μου για το μοναδικό οδοιπορικό!
  Να είσαι πάντα καλά και να μας ταξιδεύεις!
  Θαύμασα τα πάντα!φιλιά
  καλές γιορτές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Otro bonito e interesante paseo fotografico. Con bellos lugares.

  Saludos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να λοιπόν σήμερα που το οδοιπορικό μας οδηγεί σε "δικά μας" μονοπάτια.
  Έχω πάει στη λίμνη αλλά η εποχή δεν βοηθούσε για να αναδειχτεί η ομορφιά του τοπίου.
  Άλλη μια υπέροχη ταξιδιάρικη ανάρτηση, Μάγδα μου.
  Φιλιά πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν εχω παει ακομη αγαπημενη στη λιμνη αυτη αλλα το θελω πραγματικα πολυ και μεσω αυτης της αναρτησης το θελω περισσοτερο
  φιλια πολλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Desde luego una entrada estupenda...magnificas imagenes...un abarzo desde Murcia....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τον αγαπώ αυτό τον τόπο!! Έχω κάνει κι εγώ αντίστοιχο οδοιπορικό στο μπλογκ μου.
  Έχω πάει στη λίμνη (και γύρω από αυτή) και χειμώνα με χιόνια, και φθινόπωρο, και καλοκαίρι, και κάθε φορά είναι σαν να ανακαλύπτω το μέρος από την αρχή! Έχει μοναδική ομορφιά, και αισθάνομαι κάθε φορά ευτυχής που μπορώ να τη βλέπω και να την αποτυπώνω σε μερικές φωτογραφίες.
  Σε ευχαριστούμε για την ξενάγηση - οι φωτογραφίες σου υπέροχες!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. magda mou, i love your nice pictures again, looks like holiday :)
  hugs!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Λατρεύω οι φωτογραφίες που δείχνουν ότι έχετε κάνει αυτά τα φθινοπωρινά τοπία και αυτές γωνίες τόσο γεμάτη ομορφιά.
  Ένα μεγάλο φιλί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καθόλου δεν λυπάμε που δεν είχα μηχανή όταν
  επισκέφθηκα τη λίμνη Πλαστήρα,μας αποζημείωσες
  με τις πολλές και υπέροχες φωτογραφίες σου!
  Ευχαριστούμε πολύ,να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. εξαιρετικά όλα... τι χρώματα, τι όμορφια!! Ευχαριστώ πολύ!!! καλές γιορτές νάχουμε, Μάγδα!!!!! Με υγεία!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Οι τόνοι το φθινόπωρο , ομορφιά προστίθεται, σε αυτά τα τοπία.

  φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. δεν έχω επισκεφθει αυτο το μέρος! Οι φωτογραφιες σου μαγευτικές!
  Καλό Σαββατοκύριακο!
  Φιλιά :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. So beautiful. Makes me long for summertime!!!
  Wish you a beautiful christmas.
  xxxx

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Πανέμορφη λίμνη όπως και η ξενάγηση που έκανες. Πήγα πριν μερικά χρόνια και ήταν υπέροχα, όπως τα περιγράφεις. Θέλω να ξαναπάω....

  Φιλιά θαλασσένια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Φοβερη αναρτηση!!!!!!!!!!
  Περασα μετα απο πολυ καιρο για να σου ευχηθω Υγεια πανω απ ολα!!!!
  Εύχομαι η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει όλους και να μας δώσει το χαμόγελο και καθετι που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.
  ˛.°★。˛ΟΜΟΡΦΑ ��˛ ΜΑΓΙΚΑ ��˛ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ°.★* *
  ˛°_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。**
  ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ~`˛_Π_____. * ˛*
  .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*../______/~\*.
  *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ❀✿゚ه
  Toda a exuberância da Natureza em suas fotografias!!!
  Paisagens maravilhosas com excelente reportagem.

  Que o nascimento do menino de Belém traga esperança e muitas alegrias para todos nós!

  Bom fim de semana com tudo de bom!
  Beijinhos.
  ❀✿゚ه° ·.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Feliz Natal!!! Que a manjedoura do seu coração esteja pronta para receber o Menino Jesus que irá nascer!!!
  Um ano novo repleto das bençãos de Deus!!!
  Doce abraço com carinho, Marie!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Hi my dear Magda, another fantastic tour. The autumn scenery is really beautiful. The other scenery too very very nice. Thank you so much for the tour that I love it so much. Nice video.

  Merry Christmas & Happy New Year to you and family. With lots of love and hugs to you.
  Amelia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ottimo reportage cara Magda, molto ricco di notizie come è tuo solito fare, complimenti. Auguri di un sereno Natale e Felice Anno Nuovo, un bacione Angelo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. ZZ okazji świąt Tobie, Twoim bliskim i wszystkim czytelnikom składam najlepsze życzenia. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Bellissimo lago e mi piacciono anche i boschi con i colori giallo e arancio dell'autunno! Ha attirato la mia attenzione anche la grande casa decadente, ha il suo fascino.
  Complimenti per il tuo post molto esauriente! ciao e Buone Feste! Cri : )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Μια μεγάλη ιστορία !!
  Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα ♥ με την οικογένειά σας, και να συνεχίσουν την ανταλλαγή βέλτιστων φωτογραφίες ;))
  Feliz Navidad Magda!!
  Besos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. υπεροχη δημοσιευση!

  μαγδα, χρονια πολλα, καλα χριστουγεννα, πολλες ευχες για σενα κ την οικογενεια σου.

  φιλια πολλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. ░░░░░░░░░░ ★
  ░░░░░░░░░░██
  ░░░░░░░░░████
  ░░░░░░░██▒▒▒▒██
  ░░░░░██▒▒▒▒▒▒▒▒██
  ░░░░░░░██▒▒▒▒██
  ░░░░░░░░██████
  ░░░░░░░███▓▓███
  ░░░░░░░░█▓▓▓▓█
  ░░░░░░░█▓▓▓▓▓▓█
  ░░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ░░░████▓▓▓▓▓▓▓▓████
  ░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ░███████▓▓▓▓▓▓███████
  ░░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ░░███▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓███
  ░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ███████▓▓▓▓▓▓▓▓███████
  ░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
  ░██▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██
  ██████████████████████
  ░░░░░░░░██████.░░░░░░░★Felices Fiestas★MaRiBeL★

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Dear Magda - Lake Plastiras and its surrounding must be beautiful places usually and looks magically attractive when adorned with autumnal colored leaves. Thank you for this tour, Magda. I haven’t left a comment on each and every post, but I’ve thought of you from time to time. You are my blog friend for a long time since shortly after I started blogging. Hope you had a heartwarming Christmas and wish you a peaceful, healthy New Year.

  Yoko

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ανεπανάληπτη ξενάγηση !! Εχω την εντυπωση ότι μαγεύεις τις τοποθεσίες πριν τις αποτυπώσεις στον φακό σου !!!χαίρομαι που γνώρισα ενα εξαιρετικό ταλέντο φωτογραφίας και με ταξιδεύει τόσο όμορφα !!Χρόνια πολλά Μαγδούλα με υγεία και χαρά να δεχτείτε την Νέα Χρονιά Φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Ciao Magda, le foto sono una più bella dell'altra ed in modo particolare quelle del lago. Ti invio un caro augurio di un felice 2016.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Feliz ano novo!
  Seguimos nossa caminhada na construção de um mundo mais justo, fraterno, humano, harmonioso e de doação.
  Todos somos promotores da Paz...que começa em nossos corações e se estende a tudo que nos rodeia!!!
  Obrigada por fazer parte da minha história de vida!
  UM ABENÇOADO 2016!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Χρόνια σας Πολλά, αγαπημένοι μου.
  Ό,τι το καλλίτερο στους ανθρώπους που αγαπάς, Μάγδα μου!

  Τώρα που...αγόρασα ..νέα εργαλεία... θα επικοινωνούμε συχνότερα...

  Φιλιά στον σύζυγο,
  Υιώτα-Δημήτρης
  ΝΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Όσα χρόνια σπούδαζε η κόρη μου στον Βόλο, κάθε φορά που πηγαίναμε να την δούμε, λέγαμε ότι θα περνούσαμε στην επιστροφή από την Λίμνη Πλαστήρα. Κι όμως, δεν τα καταφέραμε!'Ολο και κάτι τύχαινε και επιστρέφαμε κατ'ευθείαν στην Αθήνα. Έμεινα με το παράπονο...ελπίζω όμως να αξιοθούμε κάποια στιγμη να πάμε. Σ'ευχαριστώ πολύ, Μάγδα μου, για την τόσο πλούσια ξενάγησή σου!
  Πέράσα να σου αφήσω τις πιο θερμές ευχές μου για μια καλή κι ευτυχισμένη χρονιά!!!
  Με υγεία και χαρά για σένα και τους αγαπημένους σου και ειρήνη στον κόσμο!!!
  Πολλά φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Πολλές ευχές για Καλή κι δημιουργική χρονιά !!! Με υγεία ,αγάπη και πολλές χαρές για σένα και τους αγαπημένους σου !! Και βέβαια πολλά πολλά όμορφα ταξίδια με ωραίες ξεναγήσεις και υπέροχες φωτογραφίες !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 35. Feliz 2016!!!
  All good things to you! ♩♫ه° ·.
  ❤ه° ·.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Καλή χρονιά Μάγδα, με υγεία και δύναμη εμπρός στα μελλούμενα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Το Νοέμβριο σχεδιάζαμε να πάμε στη λίμνη Πλαστήρα αλλά τελευταία στιγμή τραβήξαμε νότια! Ρούφηξα στην κυριολεξία το σημερινό ταξίδι και λίγο πιο γρήγορα τις τελευταίες αναρτήσεις από Ιταλία.
  Σου εύχομαι να έχεις μια υπέροχη χρονιά με υγεία και πολλά πολλά ταξίδια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Tι να πω .. δεν υΠιαρχουν λόγια να σου δώσω να καταλαβεις Μάγδα μου τι υπεροχα ταξιδια κανω... είναι σαν να με κρατας απο το χερι και παμε μαζι γιατί η καθε φωτογραφία σου ειναι τοσο ζωντανή..!!! και γαι μενα που δεν προκειτε ποτε να παω σ αυτα τα μερη είναι σαν να εχω παει χαρη σε σενα φιλη μου
  Τι ομορφο το μοναστήρι την Παναγιας μας επανω στον βραχο..!!!
  και τι καταπληκτικη θέα απο εκεί...είναι σαν να βρίσκεσαι κοντα στο ΘΕΌ.!! πραγματι το Φθινοπωρινο τοπίο σε ανατάμειψε πλουσιοπαροχα..!!
  Να εχεις μια ομορφη ταξιδιωτική και χαρουμενη χρονια με υγεια και αγαπη γυρω σου... φιλακιααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 39. Ótima semana com muita saúde e tudo de bom!
  Beijinhos.·ه♩♫
  ✿゚ه° ·.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Magda, ritorno per chiederti un favore. Puoi tornare sul mio blog e controllare se vedi l'ultimo clip video. Ho cambiato sistema e spero che tu lo possa aprire. Un amichevole abbraccio.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Αγαπητή μου Μάγδα καλησπέρα.
  Υπέροχο το οδοιπορικό σου.
  Η ελληνική ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο.
  Τις ευχές μας σε όλους σας για τον καινούργιο χρόνο.
  Με αγάπη, υγεία, χαρά και ευτυχία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Cara Magda, hai visitato un luogo fantastico. Bei colori autunnali , splendidi paesaggi e bellissimo il monastero. Buon 2016 . un forte abbraccio da Bari.

  ΑπάντησηΔιαγραφή