Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Ιερά Μονή Κεχροβουνίου ΤΗΝΟΥ - Tinos Island Greece Part 7 (last part)



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Πολύ κοντά στην Χώρα της Τήνου, μόλις 12 χλμ. βρίσκεται η Ιερά Μονή Κεχροβουνίου ή Κυρίας των Αγγέλων.

Είναι ένα γυναικείο μοναστηριακό συγκρότημα, που ιδρύθηκε κάπου στον 10ο αιώνα και φιλοξενούσε 120 μοναχές. Σήμερα έχει μόνον δώδεκα.

Ξεκινήσαμε από την Χώρα της Τήνου με ένα πούλμαν εκδρομικό με προορισμό την μονή.

Οι επόμενες φωτογραφίες είναι από την διαδρομή και μέσα από το πούλμαν. Αναβαθμίδες με ξερολιθιές, όμορφα χωριουδάκια κάτασπρα με θέα στο Αιγαίο, περιστερώνες-έργα τέχνης και υπέροχη θέα!

















Στην επόμενη φωτογραφία, που τράβηξα επίσης μέσα από το πούλμαν, διακρίνεται το Εξώμβουργο, το ψηλότερο μέρος της Τήνου!

Έχει ύψος 640 μ. και είναι μία φυσική οχυρή θέση. Αρχαιολογικές ανασκαφές μαρτυρούν ότι το Κάστρο του Εξώμβουργου, υπήρχε από την προχριστιανική περίοδο. Αργότερα οι Τηνιακοί, κατά τον μεσαίωνα από τον φόβο των πειρατών, κατοίκησαν το Κάστρο, ενισχύοντας το με ισχυρά τείχη.Το ονόμασαν Κάστρο της Αγίας Ελένης.

Αυτό κράτησε και κατά την Ενετοκρατία, αλλά το 1715 έπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι και το κατέστρεψαν. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να κατοικήσουν στα ριζά του κάστρου, αλλά σιγά σιγά μεταφέρθηκαν κάτω στην θάλασσα, στην σημερινή Χώρα.


Το Εξώμπουργκο ή Ξώμπουργκο ή Εξώμβουργο, έχει ψηλά στην κορυφή του γρανιτένιου βράχου έναν πελώριο Σταυρό, από το 1900.

Σήμερα υπάρχει στους πρόποδες η Ιερά Μονή Καρδίας του Χριστού και δύο χωριουδάκια, ο Κουμάρος και η Ξυνάρα ή Ξινάρα.

Στην επόμενη φωτογραφία μου διακρίνεται το κίτρινο επιβλητικό μέγαρο, που είναι η έδρα της Καθολικής Επισκοπής, το Δημαρχείο και η έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.


Όμως ήδη φτάσαμε στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου. Φυσούσε τόσο δυνατά, και επειδή η μονή είναι πολύ ψηλά και ο αέρας πολύ δυνατός,
με κόπο ανεβαίναμε. Ο ξεναγός μας γελούσε και μας είπε ότι το "αεράκι" αυτό δεν είναι τίποτα, μπροστά στους πραγματικούς ανέμους, που ρίχνουν κάτω τους ανθρώπους.



Το κτιριακό συγκρότημα της μονής, μοιάζει με παραδοσιακό Κυκλαδίτικο χωριό. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Θα ακούσετε πολλούς να το αποκαλούν ¨μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας", γιατί εδώ ασκήτευσε η Αγία Πελαγία, η οποία οραματίστηκε την εύρεση της Ιερής εικόνας της Παναγίας στις 30 Ιανουαρίου 1823.

Είναι η θαυματουργή εικόνα που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας της Τήνου.

Εδώ βλέπουμε μία μαρμάρινη βρύση, δωρεά, όπως αναγράφεται στις μαρμάρινες πλάκες.


Η παράδοση λέει ότι τρείς ευλαβείς αδελφές από τον Τριπόταμο, ήρθαν εδώ γύρω στον 10ο αιώνα και έκτισαν ανά ένα κελί δίπλα από τις τρείς εκκλησίες που υπήρχαν (Αγίας Τριάδος, Τιμίου Προδρόμου και Παμμεγίστων Ταξιαρχών). Έτσι σιγά σιγά μεγάλωσε η Μονή.

Το καθολικόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, το διακοσμημένο με φύλλα χρυσού.



Έξω από τον κεντρικό Ναό και αριστερά του, υπάρχει ένα ταμείο απόρων και ασθενών μοναχών από το 1893.


Υπάρχουν εδώ τα κελιά των μοναχών, μία αξιόλογη βιβλιοθήκη και ένα Μουσείο.



Ο Ιερός Ναός που κτίστηκε το 1973 προς τιμήν της Αγίας Πελαγίας, φέρει το όνομα της και εδώ φυλάσσεται και η Αγία Κάρα της.


Η Αγία Πελαγία ήταν κόρη ιερέως, ο οποίος απεβίωσε πολύ νέος. Από μικρή επισκεπτόταν μία θεία της, μοναχή στην μονή Κεχροβουνίου. Ήταν 15 ετών, όταν κατάλαβε πως ήταν προορισμένη να αφιερωθεί στον Θεό.
Συμπαραστεκόταν με αυταπάρνηση στις άρρωστες και φτωχές μοναχές.

Η μνήμη της εορτάζεται στις 23 Ιουλίου εκάστου έτους, ημέρα κατά την οποίαν η Ιερά εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας έρχεται από την Χώρα της Τήνου και παραμένει όλη την ημέρα στο μοναστήρι.



Το ησυχαστήριον της Αγίας Πελαγίας είναι επισκέψιμο.








Φεύγοντας είχαμε από ψηλά μία εκπληκτική θέα του Εξώμβουργου


Διαβαίνοντας δε τα στενά δρομάκια της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου, θαυμάσαμε την εξαιρετική Τηνιακή αρχιτεκτονική και την άψογη καθαριότητα του χώρου!



Έξω από την Μονή ένας πλούσιος πάγκος μικροπωλητού, με όλα τα αγαθά της Τηνιακής γης!



Ευλαβικά αποχαιρετήσαμε την Μονή και πάλι μέσα από το πούλμαν, θα σας γνωρίσω γωνιές όμορφες του νησιού.







Στην επόμενη φωτογραφία υπάρχει ένας μύλος. Μας είπε ο ξεναγός ότι εδώ γυρίστηκε η παλιά διαφήμιση "Ακάκιε μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι ΜΙΣΚΟ". Όσοι είστε της ηλικίας μου, θα την θυμάστε :)






Βρισκόμαστε στην περιοχή του χωριού Ταραμπάδος, γύρω από το οποίο υπάρχουν είκοσι περίπου περιστερώνες αναπαλαιωμένοι και καλά διατηρημένοι.

Το πούλμαν απλά κοντοστάθηκε για λίγο και τους προσπέρασε. Μακάρι να ταξιδεύει κανείς με δικό του μέσον, σκέφτηκα, γιατί ήθελα πολύ να περπατήσω στο πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί σ΄αυτούς, ν΄ακούσω τα τρεχούμενα νερά, να δω τα περιβόλια.

Οι περιστερώνες της Τήνου, σύμφωνα με γραπτές πηγές, ανάγονται στο 1726. Είναι πραγματικά έργα τέχνης, είναι κέντημα πάνω σε πέτρα!

Οι Τηνιακοί εκτρέφουν περιστέρια και για το κρέας τους, αλλά πολύτιμα είναι και τα περιττώματα τους, τα οποία αποτελούν εξαιρετικό λίπασμα.


Διάβασα ότι κανένας περιστερώνας δεν είναι ίδιος με τον άλλον και ότι ανήκαν σε ευγενείς και πλουσίους.



Και η τελευταία μου φωτογραφία


Επτά αναρτήσεις χρειάστηκαν για την υπέροχη Τήνο. Δεν θα μου έφταναν άλλες τόσες, γιατί απ΄ότι διάβασα υπάρχουν τόσα πολλά που δεν είδαμε. Χωριά, ακρογιαλιές, μουσεία...

Όπως θα διαπιστώσατε η Τήνος δεν είναι μόνον ο κορυφαίος θρησκευτικός προορισμός. Είναι ένα εκπληκτικό νησί καλλιτεχνίας και πολιτισμού!

Σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!

13 σχόλια:

  1. Γεια σας Magda. Ο τόπος του μοναστηριού είναι μαγευτικός, μπορείτε να δείτε το νησί από ψηλά. Το μοναστήρι είναι εντυπωσιακό και η πόλη με λευκά σπίτια. Είναι καλό που δεν πήγες εκεί εξαιτίας του ισχυρού ανέμου. Σας ευχαριστώ που δείξατε αυτό το μέρος. Αγκαλώ και φιλάω πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Precioso reportaje de un lugar con belleza, que he llegado a conocer gracias a tus buenas fotos.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. This was my first Greek Island I went to with my husband:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hello Magda!
    A beautiful place and great photos.
    I was delighted with the monastery, I love such temples.
    Greetings.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πω πω δεν ήξερα ότι είναι τόσο μεγάλη η Τήνος ότι έχει τόσα πράγματα να δεις
    πήγαμε για δυο μέρες , μόνο στη Παναγία της Τήνου
    χαίρομαι που μέσα από όλες τις αναρτήσεις σου γνώρισα όλα αυτά για τη Τήνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι όμορφο νησί Θεέ μου ! Όπου και να κοιτάς μαγεύεσαι! Καλά οι περιστεριώνες με ξετρέλαναν. Κομψοτεχνήματα ! Νά είσαι καλά Μάγδα μου . Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδη ειμαστε φης ιδιας κλασεως μαγδα μου και εγω τη θυμαμαι τη διαφημιση.7αναρτησεις που κουρασφικες να μας δειξεις για να θαυμασκυμε και εμεις αυτα που δεν ειχαμε δει.Σε ευχαριστουμε πολυ και να εισαι καλα να ξαναπας
    καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφες φωτογραφίες και πολύ όμορφα μέρη, κάθε φορά που ερωτεύομαι περισσότερο την Ελλάδα.
    Ένα μεγάλο φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Hello.

    Brilliant works.
    Μια μαγευτική θέα. Όμορφη πόλη και ωκεανός.

    I wish You all the best.
    Greeting and hug.

    From Japan, ruma ❃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mάγδα κάνεις σπουδαία και προσεγμένη δουλειά.
    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πήγα σε μερικά από αυτά τα μέρη στη Αγία Πελαγία έμεινα χαμηλά λόγο του δυνατού αέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή