Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Βουκουρέστι ΡΟΥΜΑΝΙΑ ( Bucharest ΡOMANIA)



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα σας ταξιδέψω σε μια κομψή Ευρωπαϊκή πόλη, στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 1.850.000 κατοίκους. Πήγαμε εκεί με γκρούπ τον Οκτώβριο του 2015, μέσω Βουλγαρίας. Η εκδρομή ήταν πενθήμερη και αν αφαιρέσουμε τις δύο μέρες του πήγαινε-έλα, έμειναν τρείς. Θα προσπαθήσω να σας δείξω τα καλύτερα. Έχει τόσες ομορφιές η Ρουμανία!

Στα σύνορα της Βουλγαρίας είναι η πόλη Ruse, μετά ο Δούναβης και απέναντι η Ρουμανική πόλη Giurgiu.
Τις χωρίζει μία χαλύβδινη γέφυρα 2.200 χλμ. η οποία έγινε το 1954 και έχει δύο λωρίδες για τα αυτοκίνητα, μία για τα τρένα και χώρο για πεζούς. Αυτήν διασχίσαμε και περάσαμε στην Ρουμανία.

Ονομάζεται Γέφυρα της Φιλίας ή Γέφυρα του Δούναβη.


Ο ποταμός Δούναβης αφού διασχίσει 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρουμανία, καταλήγει στην Μαύρη θάλασσα.


Χαρακτηριστικό της πόλης του Βουκουρεστίου είναι τα εξαιρετικά της κτίρια! Υπάρχουν κτίρια όλων των αρχιτεκτονικών στυλ και πολλά παλάτια! Δεν είναι τυχαίο που το Βουκουρέστι του Μεσοπολέμου το ονόμαζαν "Μικρό Παρίσι"!

Πρέπει να θυμηθούμε ότι, στο Βουκουρέστι ως πρωτεύουσα της Βλαχίας και sτο Ιάσιο, ως πρωτεύουσα της Μολδοβλαχίας, αν και ήταν υπό την κατοχήν των Οθωμανών, υπήρχαν ηγεμόνες Φαναριώτες.

Στην Ρουμανία υπήρχαν πολλοί Έλληνες που διέπρεψαν σε όλους τους τομείς. Υπήρχαν Ευεργέτες, όπως οι αδελφοί Ζάππα, ο Παναγής Χαροκόπος και άλλοι. Υπήρχε ένας δυνατός Ελληνικός πολιτισμός. Σήμερα απόμειναν λίγοι...

Επισκεφθήκαμε την Ελληνική εκκλησία του 1899, που η πρόσοψη της θυμίζει αρχαία Ελλάδα. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται και η Ελληνική Πρεσβεία.

Ένα ζεύγος Ελλήνων μας υποδέχθηκαν, κάνοντας την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας.΄Ηταν πολύ συγκινητική στιγμή!




Η εκκλησία υπέστη μεγάλες ζημίες από τον δυνατό σεισμό του 1977, αλλά ανακαινίσθηκε πλήρως το 1999, από ένα αντρόγυνο Θεσσαλονικέων Ευεργετών, τους Δημήτριο και Ελένη Γρηγοριάδη.


Η κτητορική επιγραφή που αναφέρει τον Ευεργέτη Κεφαλλονίτη Π.Χαροκόπο.



Το εσωτερικό του Ιερού Ναού, όπου βλέπουμε το μαρμάρινο τέμπλο, δωρεά του Παναγή Χαροκόπου.




Στον αυλόγυρο βλέπουμε το άγαλμα του Ρήγα Βελεστινλή - Φεραίου


Φύγαμε έμφορτοι συγκίνησης από τον Ελληνικό Ιερό Ναό και άρχισε η ξενάγηση στο Βουκουρέστι.

Το πιο εντυπωσιακό και τεράστιο κτίριο, είναι το σπίτι του Λαού με 1100 δωμάτια σε 360.000 τμ. που έκτισε ο Τσαουσέσκου στην δεκαετία του 1980 και είναι το δεύτερο μεγάλο κτίριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ! Σήμερα αποτελεί την έδρα του Κοινοβουλίου.


Στον περίβολο του παλατιού του Κοινοβουλίου, κτίζεται ο τεράστιος Ορθόδοξος Καθεδρινός Ναός της Λαϊκής Σωτηρίας, αφιερωμένος στην Ανάληψη του Χριστού και στον Άγιο Ανδρέα, που είναι Προστάτης της Ρουμανίας.

Εγκαινιάστηκς στις 25 Νοεμβρίου του 2018, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο , τον Πατριάρχη Δανιήλ της Ρουμανίας και τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.


Το παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού χτίστηκε το 2011, όπου υπάρχει ένα αντίγραφο της Εικόνας της Θεοτόκου από τη Ρουμανική Σκήτη του Προδρόμου στο Άγιο Όρος. Επίσης, εδώ είναι η λειψανοθήκη με τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου , 37ου Αρχιεπισκόπου της Κωνσταντινούπολης.


Απέναντι βρίσκεται το κτίριο του ξενοδοχείου JW Marriott Bucharest Grand Hotel


και γύρω ακριβά σπίτια





Λίγο παρακάτω βλέπουμε τους δύο υπερσύγχρονους (18 ορόφων) πύργους γραφείων, τους City Gate Towers, με 1000 θέσεις στάθμευσης.


Κι απέναντι τους, το κτίριο με την ψηλή κεραία, είναι το Casa Presei Libere, το Σπίτι του Ελευθέρου Τύπου από το 1957, πολύ ψηλό κτίριο που μαζί με την κεραία φτάνει τα 104 μ.


Ένα άλλο ορόσημο της πόλης είναι η Αψίδα του Θριάμβου, παρόμοια με την αδελφική της των Παρισίων.
Η Ρουμανική Αψίδα είναι μεταγενέστερη από την Παρισινή, κτίστηκε κατά το έτος 1921 εις μνήμην της νίκης των Ρουμάνων στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, έχει ύψος 27 μ. και εδώ γίνεται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κάθε 1η Δεκεμβρίου.

Όταν πήγαμε εμείς το 2015 γινόταν εργασίες συντήρησης του μνημείου,


αλλά δείτε το όπως πραγματικά είναι στην επόμενη φωτογραφία, που βρήκα στο διαδίκτυο.



Στην πλατεία των Αεροπόρων, βλέπουμε ένα μνημείο 20 μ.ύψους, αφιερωμένο στους αεροπόρους ήρωες, τους πεσόντες κατά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο. Στο βάθρο, στέκει ο Ίκαρος με τα φτερά του ανοιγμένα.


Η πλατεία Charles de Gaulle, όπου ένας μοντέρνος πύργος με γραφεία



Το Βουκουρέστι είναι μια πόλη που σε εκπλήσσει ευχάριστα με την ρυμοτομία της!
Έχει τεράστιες λεωφόρους, δενδροφυτευμένες, με συντριβάνια στην μέση, έχει πολλά πάρκα, λιμνούλες, άλση και έναν μικρό ποταμό που την διαρρέει, τον Ντιμποβίτσα.


Το Βουκουρέστι έχει 19 λίμνες!!! Η μεγαλύτερη είναι η λίμνη Morii, στην οποία κατασκευάστηκε ένα φράγμα για να προστατευτεί η πόλη από τις πλημμύρες του ποταμού Dambovita. Στην λίμνη γίνονται θαλάσσια σπόρ, παραστάσεις και φεστιβάλ.






Πάνω στο ποτάμι, απέναντι, βλέπουμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρουμανίας, που εγκαινιάστηκε το 2012



Επίσης, μπροστά στο ποτάμι βρίσκεται το Παλάτι της Δικαιοσύνης από το 1890. Πολύ λαμπρό οικοδόμημα!


Λεπτομέρειες από την πρόσοψη του


Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε αριστερά τον πύργο BRC και δεξιά τον ΕΥ, μεταξύ δε αυτών σε πρώτο πλάνο είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Grigore Antipa.

Το όνομα, μας παραπέμπει στην γνωστή Βυζαντινή οικογένεια, αυτήν των Αντύπα, με καταγωγή από την Ζάκυνθο.
Ο Grigore Antipa ήταν Ρουμάνος βιολόγος, διευθυντής του Μουσείου.


Το Βουκουρέστι έχει μεγάλες πλατείες και γύρω απ΄αυτές, εξαιρετικά κτίρια-παλάτια καθώς και κομψές κατοικίες!




Εδώ βλέπετε το Δικαστικό Μέγαρο


Το κτίριο στην πλατεία "21 Δεκεμβρίου" με το συντριβάνι και το ρολόι, είναι η Σχολή Αρχιτεκτονικής του Βουκουρεστίου.








Είδαμε τεράστια πανό να κλείνουν ένα μεγάλο μέρος της πρόσοψης των σπιτιών. Μας είπαν ότι αποζημιώνονται γι αυτό και ότι μπορούν να βλέπουν προς τα έξω.









Σε ένα πολυσύχναστο δρόμο, ανάμεσα σε σπίτια, βρίσκεται από το 1915, η ρωμαιοκαθολική Ιταλική εκκλησία, κτισμένη από κόκκινα τούβλα.


Κάπου αλλού, είδαμε και την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία από το 1915, που είναι αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Στο Βελιγράδι, οι πιστοί προσκυνούν με μεγάλη κατάνυξη τα Ιερά Λείψανα του Ρουμάνου Οσίου Δημητρίου του Νέου και θαυματουργού, τα οποία βρίσκονται στο Πατριαρχείο και εκτίθενται για προσκύνημα από 25 έως 29 Οκτωβρίου εκάστου έτους.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι χιλιάδες ανθρώπων, περίμεναν υπομονητικά, με τάξη, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων!







Επί πέντε μέρες γινόταν αυτό, γι αυτό και δεν μπορέσαμε να επισκεφθούμε το Πατριαρχείο. Δείτε όμως την εξαιρετική εκκλησία από φωτογραφία που βρήκα στο Ίντερνετ.


Συνεχίζουμε την ξενάγηση









To Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο της Ρουμανίας



Romanian National Opera, η Εθνική Όπερα της Ρουμανίας στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό μέγαρο από το 1954.


To Πανεπιστήμιο


Το Εθνικό Αμυντικό Πανεπιστήμιο Carol I, Στρατιωτική Ακαδημία. Το μνημείο εξυμνεί τα Ρουμανικά στρατεύματα.




Σ΄αυτό το υπέροχο σπίτι έζησε ο περίφημος πιανίστας και συνθέτης Dinu Constantin Lipatti (1917-1950) του οποίου η καριέρα διακόπηκε από τον θάνατό του, σε ηλικία μόλις 33 ετών. Μετά τον θάνατο του, τιμήθηκε από την Ρουμανική Ακαδημία που τον έκανε μέλος της.


Μια ωραία πλατεία στην οποία δεσπόζει ο πρώτος ουρανοξύστης που έγινε το 1968, και είναι το ξενοδοχείο INTERCONTINENTAL.



Δίπλα του το National Theatre.

Άνοιξε το 1973 και μπροστά του βλέπουμε ένα παράξενο γλυπτό που ονομάζεται Caruta cu Paiate , ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο θεατρικό συγγραφέα της Ρουμανίας Ion Luca Caragiale. Διαθέτει χαρακτήρες από τα έργα του Caragiale και παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2010.



Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε το Sutu Palace, από τα παλαιότερα αριστοκρατικά κτίρια στο Βουκουρέστι και ένα από τα λίγα κτίρια που παρέμειναν αμετάβλητα στα 150 χρόνια λειτουργίας του. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1833 και 1835 από τον Cistache Sutu μετά από το σχεδιασμό των Conrad Schwink και Johann Veit.

Από το 1959 φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις και ανήκει στον Δήμο Βουκουρεστίου.


Αυτό το εντυπωσιακό κτίριο είναι το Coltea Hospital από το 1700 περίπου, πρόσφατα ανακαινισμένο. Είναι το παλαιότερο νοσοκομείο της πόλης και το ίδρυσε ο Mihai Cantacuzino, μεγάλη ιστορική προσωπικότητα της Ρουμανίας.



Εκείνη την εποχή, τα νοσοκομεία εξυπηρετούσαν τους φτωχούς και ανήμπορους. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία μου, στο νοσοκομειακό συγκρότημα περιλαμβάνεται και μία εκκλησία και στην είσοδο υπάρχει το άγαλμα του μεγάλου ευεργέτη Mihai Cantacuzino.


(Εδώ πρέπει να θυμηθούμε ότι η οικογένεια των Καντακουζηνών, ήταν μία σπουδαία Βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια, από την οποίαν ανεδείχθησαν σπουδαίοι άνδρες, όπως ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης ΣΤ΄. Μέλη της οικογενείας Καντακουζηνών στην Ρουμανία, διακρίθηκαν στην πολιτική και στον στρατό, όπως ο Mihai Cantacuzino).

Πάμε τώρα να εξερευνήσουμε την Calea Victoriei, την πιο κομψή, την πιο ακριβή, την πιο αριστοκρατική λεωφόρο του Βουκουρεστίου!
Η οδός αυτή προϋπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μάλιστα δε ήταν ο μοναδικός δρόμος που αρχικά ήταν στρωμένος με σανίδες και στην συνέχεια έγινε πλακόστρωτος.
Ο,τι δείτε στις επόμενες φωτογραφίες, είναι στην Calea Victoriei.


Και μια που αναφερθήκαμε λίγο παραπάνω στην δυναστεία Cantacuzino, δείτε το υπέκομψο παλάτι Art Nouveau στο Βουκουρέστι του Gheorghe Grigore Cantacuzino, Ρουμάνου πολιτικού, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Βουκουρεστίου κατά το 1870 και στην συνέχεια Πρωθυπουργός της Ρουμανίας κατά τα έτη 1899 - 1900 και 1904 - 1907.

Την διακόσμηση του παλατιού, είχαν αναλάβει οι καλύτεροι καλλιτέχνες της εποχής.

Το παλάτι αυτό από το 1956 είναι Μουσείο George Enescu, του μεγαλύτερου μουσικοσυνθέτη, βιολιστή, πιανίστα, μαέστρου και δάσκαλου.


Ένα άλλο νεοκλασσικό λαμπρό κτίριο του 1888 είναι το Romanian Athenaeum, όπου εδρεύει η Filarmonica "George Enescu". Εδώ επίσης γίνεται το ετήσιο διεθνές Φεστιβάλ George Enescu. Από το 2007 αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Οι έξη εντυπωσιακοί κίονες έχουν ύψος 12μ. και ο θόλος από το έδαφος 41μ.

Μπροστά από το κτίριο βλέπουμε το άγαλμα του πιο διάσημου Ρουμάνου ποιητή και μυθιστοριογράφου Mihai Eminescu.



Ένθεν και ένθεν της εισόδου, υπάρχουν δύο όμοια γλυπτά.


Γύρω από το Romanian Athenaeum υπάρχει ένα μικρό πάρκο και εξαιρετικής κομψότητας παγκάκια.



Κοντά, το παλάτι της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Carol του Βουκουρεστίου από το 1895.
Μπροστά από το παλάτι βλέπουμε τον πρώτο Βασιλέα της Ρουμανίας Carol, έφιππο.


Δίπλα και δεξιά το National Museum of Art of Romania, το Μουσείου Τέχνης. Ήταν κλειστό λόγω συντήρησης, αλλά είχε μεγάλες φωτογραφίες από το εσωτερικό του.
Το κτίριο αυτό ήταν το Βασιλικό Παλάτι.


Η Piata Revolutiei, η πλατεία της Επανάστασης του 1989 κατά του Τσαουσέσκου. Εδώ ήταν η τελευταία φορά που μίλησε σε ένα οργισμένο πλήθος 100.000 ανθρώπων. Από τις ταραχές σκοτώθηκαν πάνω από 1000 άτομα. Ο οβελίσκος είναι εις ανάμνησιν αυτών.



Εδώ βρίσκεται και το κτίριο της πρώην Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας (από όπου ο Nicolae Ceauşescu και η σύζυγός του απέδρασαν με ελικόπτερο στις 22 Δεκεμβρίου 1989). Σήμερα εδρεύει εδώ το Υπουργείο Εσωτερικών.


Μπροστά του υπάρχει το μπρούντζινο άγαλμα του Iuliu Maniu, ο οποίος διετέλεσε πολλές φορές Πρωθυπουργός της Ρουμανίας.


Απέναντι από την πλατεία Επανάστασης και δίπλα στο Βασιλικό Παλάτι, η κόκκινη εκκλησία Kretzulescu από το 1720. Δεξιά της η προτομή του Ρουμάνου πολιτικού Corneliu Coposu.


Το Παλάτι της Λέσχης Αξιωματικών από το 1923.


Δεξιά του το ξενοδοχείο Capitol


Το ξενοδοχειο NOVOTEL


Το πολυτελές και ιστορικο Grand Hotel du Boulevard, το παλαιότερο ξενοδοχείου του Βουκουρεστίου από το 1873


Το επίσης πολυτελές παλάτι Grand Hotel Continental


Το παλάτι National Museum of Romanian History από το 1892. Κοσμείται από το άγαλμα του Αυτοκράτορα Τραϊανού που κρατάει έναν λύκο.




Δίπλα του το ιστορικό δημοτικό θέατρο ODEON από το 1946


Απέναντι το CEC Palace, έδρα της CEC Bank.


Απέναντι από την Τράπεζα είναι η εκκλησία Zlatari, αφιερωμένη στον Άγιο Κυπριανό, όπου φυλάσσεται το δεξί χέρι του Αγίου Κυπριανού της Αντιόχειας Συρίας.
Οι πιστοί καταφεύγουν στον Άγιο για να τους απαλλάξει από μάγια και ξόρκια.


Όλα τα κτίρια της μιας πλευράς της Calea Victoriei αντικατοπτρίζονται στην τζαμαρία της Τράπεζας BSR, με την μοντέρνα αρχιτεκτονική.





Στην Calea Victoriei υπάρχει ένα κτίριο, που αποτελεί συνδυασμό του παλιού με το μοντέρνο. Για την ακρίβεια, το παλιό είχε κτιστεί επί βασιλείας Carol, αργότερα εγκαταστάθηκε εκεί η μυστική αστυνομία και τελικά το κτίριο καταστράφηκε από την επανάσταση του 1989.
Πάνω στο κτίριο διακρίνονται οι τρύπες από τις σφαίρες.
Παρέμεινε κενό για αρκετά χρόνια, ώσπου η Ένωση Αρχιτεκτόνων το αγόρασε, έκτισε το γυάλινο μοντέρνο οικοδόμημα, χωρίς να πειράξει καθόλου το παλιό. Απλά το ενσωμάτωσε. Κι έτσι εμείς βλέπουμε ένα πρωτότυπο κτίριο και παράλληλα ιστορικό!


Άλλα ωραία κτίρια



Μπουτίκ με ωραία ρούχα και παραδοσιακές κεντημένες φορεσιές στα καταστήματα σουβενίρ.!




Ήταν το πρώτο μέρος για την πόλη του Βουκουρεστίου. Στην επόμενη ανάρτηση θα επισκεφθούμε την παλιά πόλη.

Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και την υπομονή σας!

12 σχόλια:

  1. je ne sais pas... mais la roumanie est pas une destination de voyage pour moi...trop marqué par la politique.. mais je me réjouis pour ton billet vieille ville de bucarest! bises

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Has mostrado la belleza de una gran ciudad. Gracias a tus fotos he podido disfrutar de esas maravillas.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απιστευτο.δεν ειχα ιδεα τι ομορφια υπαρχει.και σου εξομολογηθω πως καποτε που ειχε δεχτει προσκληση να την επισκευφτουμε την σνομπαρισα.Τι χαζομαρα!μπραβο Μαρθα μου.αναμενουμε και τη Βαναρηση.μεχρι τοτε να εισαι καλα και να περνας καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συγνωμη για τα λαθη.γραφω απο κινητο για τι εχω ξεμεινει απο υπολογιστη.φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντόπισα κάποια αρχοντικά που είναι πανομοιότυπα με κάποια στη Θεσσαλονίκη! Ουαου. Σ ευχαριστούμε πολύ Μάγδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαρά και απόλαυση είναι οι επισκέψεις στον τόσο αξιόλογο ιστότοπό σου Μάγδα.
    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικη η αναρτηση σου και ολη η περιηγηση που μας εκανες τελεια!!!!!!!Οι φωτογραφιες φανταστικες!!!!Να εισαι παντα καλα.Με το καλο να ερθει ο μηνας Μαρτης 🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακόμα ένα ενδιάφερον ταξίδι , πληροφορίες και φωτογραφίες
    Μου άρεσε πολλά το σιντριβάνι και τα κτίρια
    Φυσικά όλα όσα αφορούν την Ελλάδα μας και τα ορθόδοξα στοιχεία αφού και αυτοί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι
    Η βιτρίνα με τα παραδοσιακά ρούχα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σας Magda. Στο Βουκουρέστι, περνούσα απλά, πολύ κοντά για να γνωρίσω την πόλη. Δεν νομίζω ότι ήταν τόσο όμορφη και ότι υπάρχουν τόσα ενδιαφέροντα κτίρια. Αξίζει να τα δούμε, και τα έδειξαν όμορφα στις εικόνες. Χαιρετισμούς και φιλιά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έμεινα έκθαμβη ! Από τις ομορφότερες περιηγήσεις ! Εξαιρετικές οι φωτό σου. Μάγδα μου ευχαριστώ για την υπέροχη ξενάγηση ! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή