Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Το κοχύλι (VIEIRA) του Santiago De Compostela

Πολλοί αναρωτιούνται, τι είναι αυτό το αστέρι-κοχύλι που συναντάμε παντού στην Βόρεια Ισπανία;
Είναι το έμβλημα του Αγίου Ιακώβου ( Santiago de Compostela), ο οποίος έφερε τον Χριστιανισμό στην Ισπανία.Στην πρωτεύουσα της Γαλικίας, στο Santiago, υπάρχει ένας τεράστιος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο, που αποτελεί έναν από τούς πιο σημαντικούς τόπους προσκυνήματος, γνωστός ήδη από τον 9ο αιώνα ως Camino ( δρόμος) de Santiago.
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια προσκυνητές απ όλο τον κόσμο επισκέπτονται ετησίως τον ναό.
Πολλοί πιστοί όμως, ακολουθούν το παλιό μεσαιωνικό μονοπάτι που ξεκινάει από την Γαλλία (900 χιλ.) και το διανύουν ολόκληρο η μέρος του με τα πόδια !!! Όλες οι σημάνσεις εκεί έχουν το κοχύλι.
Στην διαδρομή αυτή υπάρχουν πανδοχεία που φιλοξενούν τούς προσκυνητές δωρεάν και μάλιστα τούς εφοδιάζουν με ένα πιστοποιητικό-διαβατήριο που σφραγίζεται απ όλους τούς σταθμούς ξεκούρασης και αποτελεί επίσημη απόδειξη, του ότι περπάτησαν τον δρόμο αυτό.
Τώρα όσον αφορά στο κοχύλι, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία είναι ότι, επειδή η Γαλικία είναι στον Ατλαντικό ωκεανό και έχει πολλά κοχύλια, οι πιστοί μετά το πέρας του ταξιδιού τους έπαιρναν μαζί τους και ένα κοχύλι και έπιναν μ αυτό νερό και έτσι το καθιέρωσαν ως έμβλημα τους.
Η άλλη εκδοχή λέει, πώς κάποτε ένας έφιππος έπεσε στη θάλασσα, την στιγμή που περνούσε από εκεί ο Άγιος. Ως εκ θαύματος ο ιππέας και το άλογο βγήκαν σώοι και καλυμμένοι με κοχύλια.

3 σχόλια:

 1. Πόσο όμορφα με ταξιδεύεις καλή μου Μάγδα!!!!
  Ε!... έχεις τον τρόπο σου!....
  Φιλιά πολλά και να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συνέχεια ανακαλύπτω ομορφιές εδώ μέσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστώ πάρα πολύ, χαίρομαι !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή