Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

ΠΥΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - BURGAS BULGARIA



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα ξεκινήσει το οδοιπορικό μας στην Ανατολική Ρωμυλία, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στην Βουλγαρία.

Στα Θρακικά παράλια της Μαύρης θάλασσας από τον 6ο αιώνα π.Χ. δημιουργήθηκαν πολλές Ελληνικές πόλεις.
Η αλιεία, το εμπόριο και η γεωργία συνετέλεσαν στην ακμή του Ελληνισμού στην περιοχή.

Διάβασα ότι 600.000 Έλληνες ζούσαν στην περιοχή, με βασικό κέντρο την Φιλιππούπολη, την οποίαν λεπτομερώς σας την παρουσίασα στο blog μου. Πάρα πολλές ήταν οι εκκλησίες, τα σχολεία, οι μαθητές. Ήθη και έθιμα πανάρχαια Θρακικά και Ελληνικά, διασώζονται μέχρι σήμερα.

Το 1878 ο Ρωσικός στρατός απελευθέρωσε τα Αν.Βαλκάνια από τον Οθωμανικό ζυγό που διήρκεσε 6 αιώνες και με την συνθήκη του Αγ.Στεφάνου η Ρωσία ζήτησε την δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας.

Οι λοιπές μεγάλες δυνάμεις δεν συμφώνησαν σ΄αυτό και ακολούθησε το συνέδριο του Βερολίνου το 1878, όπου δημιουργήθηκε το πριγκιπάτο της Βουλγαρίας και η ηγεμονία της Ανατολικής Ρωμυλίας (τότε δόθηκε η ονομασία αυτή). Όμως δεν κράτησε για πολύ, γιατί ο Βουλγαρικός στρατός κατήργησε την ηγεμονία και ίδρυσε την Ν.Βουλγαρία.

Έτσι άρχισε ο οδυνηρός διωγμός των Ελλήνων, το κλείσιμο των σχολείων και των εκκλησιών. Παρέμειναν λίγοι Έλληνες, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που με σπασμένα Ελληνικά μας μιλούσαν με αγάπη και λαχτάρα, όπου και όποτε τους συναντούσαμε.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές εκδρομές στην Μαύρη θάλασσα, σε μια απ΄αυτές πήγαμε κι εμείς στις 25 Μαρτίου του 2017.

Πρώτος μας σταθμός ο Πύργος (Burgas), μία όμορφη παραθαλάσσια πόλη, ένα σημαντικό βιομηχανικό, συγκοινωνιακό και τουριστικό κέντρο. Το λιμάνι του είναι το μεγαλύτερο της Βουλγαρίας και διακινεί μεγάλο αριθμό αλιευμάτων. Ο πληθυσμός του ξεπερνάει τις 200.000/

Έχει επίσης ένα πολύ μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου.

Είναι η πατρίδα του μεγάλου μας ποιητή και λογοτέχνη Κώστα Βάρναλη. Εδώ στον Πύργο γεννήθηκε το 1884.

Ξεκινάει η περιήγηση μας από τον νέο-μπαρόκ, εκτάσεως 2.088 τ.μ. σε σχήμα γάμα, σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που κτίστηκε το 1866 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά απέκτησε την σημερινή του λάμψη το 1922. Τον βλέπετε στην εισαγωγική μου φωτογραφία και εδώ για να "δέσει" με την ξενάγηση στον πεζόδρομο.


Έχει χαρακτηριστεί ως αρχιτεκτονικό μνημείο!

Απέναντι του ακριβώς αρχίζει ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης, η λεωφόρος Alexandrovska. Δεν είναι μεγάλος, μόνον 1000 μ. Έχει κομψές κατοικίες, καταστήματα, καφέ, ρεστοράν, ξενοδοχεία και πολλά συντριβάνια.

Το κτίριο της επόμενης φωτογραφίας μου είναι Τράπεζα.



Εδώ βλέπετε μία μικρή πλατεία-παρκάκι, με γλυπτά δελφίνια, τα οποία το καλοκαίρι πετούν νερό.






Κάπου εδώ, στο κέντρο του πεζόδρομου, ήταν και το ξενοδοχείο μας το Hotel Bulgaria, με 20 ορόφους και με μια θαυμάσια θέα στην πόλη και μέχρι το λιμάνι.


Ξύπνησα χαράματα για να φωτογραφίσω την θέα από το παράθυρο του δωματίου μας. Η πρωινή ομίχλη την έκανε ονειρική!


Η ομίχλη έφυγε σιγά-σιγά...


Στις προηγούμενες και στην επόμενη φωτογραφία μου, θα παρατηρήσατε μια μικρή εκκλησία, πίσω από το ξενοδοχείο. Είναι η Αρμενική εκκλησία, την οποία θα επισκεφθούμε, μόλις πάρουμε το πρωινό μας.


Στην επόμενη φωτογραφία, στο κέντρο της, βλέπετε μία εκκλησία με δύο καμπαναριά ένθεν και ένθεν. Είναι η εκκλησία της Παναγίας (St. Virgin Mary), από το 1840, η παλαιότερη της πόλης. Διάβασα ότι η εκκλησία φιλοξενεί εικόνες ζωγραφισμένες από Αγιορείτες μοναχούς. Τα δύο καμπαναριά έγιναν το 1927 και ο Ι.Ναός κηρύχθηκε μνημείο πολιτισμού.


Και μια τελευταία από το ξενοδοχείο


Η Αρμενική εκκλησία Surp Hach, αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό, κτίστηκε στην θέση μιας παλαιότερης μικρής Αρμενικής εκκλησίας, όταν το 1673 πέρασε απ΄εδώ ένας εξέχων ποιητής και αρχηγός της Επισκοπής της Κριμαίας, που ταξίδευε για την Ιερουσαλήμ.
Αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της πόλης.




Έξω από το ξενοδοχείο κυκλικό παγκάκι ξεκούρασης γύρω από ένα δέντρο.


Και απέναντι όμορφα σπίτια


Πολύ κοντά στην Αρμενική εκκλησία, το Δημαρχείο του Burgas


Εκεί σ΄ένα μικρό πάρκο, είδαμε ένα εκθεσιακό υπαίθριο χώρο αφιερωμένο στην παραλία της πόλης. Το μπλε ήταν κυρίαρχο χρώμα!







Ο περίπατος στον πεζόδρομο συνεχίζεται με ωραίες εικόνες!




Στον δρόμο υπήρχαν πάγκοι με μέλι και βασιλικό πολτό. Μόλις άρχισαν να ανοίγουν οι πάγκοι και να κυκλοφορεί ο κόσμος, γιατί ήταν πολύ πρωί. Δεν είχαμε πολύ χρόνο στην διάθεση μας, γιατί με το γκρουπ θα πηγαίναμε στην Βάρνα.



Συναντήσαμε τεράστιες αφίσες, με υπέροχες φωτογραφίες από τους υγροβιότοπους του Πύργου, με την πλούσια βιοποικιλότητα.
Η λίμνη του Μπουργκάς, που βρίσκεται δίπλα στην πόλη είναι η μεγαλύτερη της Βουλγαρίας και ζουν σ΄αυτην πάνω από 250 είδη πουλιών. Κάθε χρόνο σταματούν στην λίμνη κατά την μεταναστευτική τους διαδρομή, πάνω από 20.000 πουλιά.





Τράβηξα κι εγώ δύο φωτογραφίες από την λίμνη καθώς πηγαίναμε.



Ήδη φτάσαμε στην κεντρική μεγάλη πλατεία της πόλης, την Troikat, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ένα μνημείο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που δείχνει έναν στρατιώτη τον Alyosha, να στέκεται σε ένα στύλο ύψους 18μ. Το μνημείο κτίστηκε το 1953.

Δεξιά του μνημείου βλέπετε το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Αριστερά του μνημείου ένα μοντέρνο κτίριο.




Εδώ φαίνεται το Δικαστικό Μέγαρο και δεξιά του ένα αρχοντικό.


Η πλατεία είναι γεμάτη συντριβάνια!Εδώ γίνονται όλες οι γιορτές, μουσικές βραδιές το καλοκαίρι, διεθνή Φεστιβάλ, γιορτή σαρδέλας και πολλά άλλα δρώμενα.


Το κτίριο TRIA, είναι ένα καινούργιο εμπορικό συγκρότημα με έναν υπέροχα ασυνήθιστο θόλο, από ανοξείδωτο χάλυβα και υαλοβάμβακα και δεν είναι τίποτα άλλο, παρά υπέροχα γλυπτά περιστέρια που με τον αέρα κινούνται!
Το έργο είναι του γλύπτη Todor Todorov και την νύχτα φωτίζεται με ωραία χρώματα!



Εκεί κοντά και ένα ωραίο μοντέρνο κτίριο,


καθώς και το χάλκινο σημείο μηδέν της πόλης


Φεύγοντας για την Βάρνα, μέσα από το πούλμαν, είδαμε τις ανισόπεδες διαβάσεις


Τις υπόγειες διαβάσεις


Την εκκλησία την αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη της Ρίλα (St.Ivan Rilski), στον ταπεινό θαυματουργό Άγιο, προστάτη της Βουλγαρίας,


Το Burgas Free Universityl, αριστερά της εκκλησίας


Το Νοσοκομείο LIFE


την μαρίνα με τον φάρο του Burgas, που φωτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.


Όπως θα διαπιστώσατε το Burgas είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη, καθαρή, σύγχρονη! Στην παραλία της κάθε χρόνο, το καλοκαίρι γίνεται Φεστιβάλ Γλυπτικής από άμμο και τα καλλιτεχνήματα παραμένουν εκεί όλο το καλοκαίρι.

Συνεχίσαμε προς Βάρνα, την οποία θα σας παρουσιάσω την επόμενη φορά.

Όταν επιστρέψαμε ήταν νύχτα και ο σιδηροδρομικός σταθμός όμορφα φωτισμένος!


Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας!

13 σχόλια:

  1. Αχ τι ωραία,συμπληρώνεις την ξενάγηση μου σ΄αυτά τα μέρη τα οποία έχω επισκεφτεί τέλη Αυγούστου 1918,αναγνωρίζω μερικά σημεία όπως αυτό με το ρολόι και την άγκυρα,ευχαριστούμε και περιμένουμε την επόμενη ανάρτηση με τη Βάρνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι "γειτονιές του κόσμου" με την έξοχη φωτογραφική ματιά της Μάγδας.
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ενας ασυνήθιστος προορισμός που δεν είναι στις πρωτες επιλογές μας, αλλά φαινεται τόσο όμορφος!!
    Κι εδω χαμένες πατριδες κι άνθρωποι ξεριζωμένοι....
    Φιλιά πολλά Μαγδα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάγδα μου, αγαπημένη!
    Άλλη μια φορά "Ευχαριστώ" για την ξεχωριστή σου παρουσίαση.
    Φιλιά από μακρια... Δεν σε ξεχνώ! "Αστοριανή"
    Υιώτα Στρατή, από ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Un lugar delicioso para viajar y regrear con la tarjeta de l cámara llena de buenas imágenes, que puedes conservar toda tu vida.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια ακομα καταπληκτική ξενάγηση Μάγδα μου..σε μέρη πολύ όμορφα.. μου έκαναν εντύπωση τα χρώματα που έχουν βάψει τα κτήρια τους δίνουν μια χαρούμενη όψη στην πόλη.. ομως κάποιες φωτογραφίες δεν ειναι ανοιχτές..για ρίξε μια ματιά..
    Να είσαι καλά να περνάς όμορφα στα ταξίδια σου..να ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σου.. φιλιάαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα Μάγδα μου!
    Δεν έχω πάει Μπουργκάς και το έμαθα, απο τον αγωγό χχεχεχεχ
    Όμορφη πόλη, καθαρή , με συγχρονα κτιρια!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας, Μάγδα. Η Βουλγαρία είναι ελάχιστα γνωστή σε μένα, εκτός από τις θέσεις στη θάλασσα. Ενδιαφέρουσες παρουσιάσατε το Μπουργκάς και είναι μια ευχάριστη πόλη. Επέστρεψα στο blog, αλλά δεν έχω πολύ ενθουσιασμό. Δεν νομίζω ότι ήταν ενεργός. Χαιρετισμοί και αγκαλιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Se ve una ciudad muy alegre y moderna. La estación es preciosa. Y fantástico lugar de paso tienen las aves ahí amiga.
    Deseo que estes bien. Cuídate Magda.
    Desde casa te mando este abrazo 🙅

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hi my friend, how you doing? Thanks for sharing your lovely trip and beautiful photos. With the current situation, take care and stay safe.

    ΑπάντησηΔιαγραφή