Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

ΟΧΡΙΔΑ - Lake OHRIDΚάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα γνωρίσουμε την Βυζαντινή λίμνη της Οχρίδας, που βρίσκεται στο κράτος της F.Y.R.O.M, 90 χλμ. από τα σύνορα Νίκης του Ν.Φλώρινας.
Είναι μία φυσική τεκτονική λίμνη, από τις παλαιότερες στον κόσμο, με ηλικία 3.000.000 ετών!
Είναι η βαθύτερη λίμνη των Βαλκανίων, με βάθος 296 μ. !
Έχει έκταση 358 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι πολύ καθαρή και διαυγής, με κρυστάλλινα νερά και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη!

Η Βυζαντινή παλιά πόλη της Οχρίδας, με τις κατακόκκινες στέγες της, με τις εξαιρετικές εκκλησίες της, τα εναπομείναντα κτίρια της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, με τα λιθόστρωτα δρομάκια της, την παραλία της, τα καφέ και τα ρεστοράν της, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

Από το 1980, θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO!

Ξεκινήσαμε από την Ελλάδα, με μουντό καιρό, αλλά όταν πλησιάσαμε τον Ν.Φλώρινας, διαπιστώσαμε με χαρά ότι χιόνιζε!
Το πολύ χιόνι όμως, την μαγεία των χιονισμένων ελάτων, την συναντήσαμε στο Gjavato Pass, του βουνού ΒΑΒΑ. Περνούσαμε ένα πολύ ψηλό σημείο, με υψόμετρο 1169 μ. Ήταν μέσα Μαρτίου, αλλά το τοπίο ήταν Χριστουγεννιάτικο!Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα σε πανύψηλα βουνά! Το Pelister είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους BABA , με 2601 μ. υψόμετρο!
Η Οχρίδα δέχεται υπογείως νερά από την λίμνη Πρέσπα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ.σε σχέση με την Οχρίδα που είναι στα 600μ.Συνέχιζε να χιονίζει πυκνά, ακόμα κι όταν κάναμε μία βραδυνή βόλτα στην πόλη.

Ο Άγιος ΚλήμηςΟ Άγιος ΝαούμΟι Άγιοι Κύριλλος και ΜεθόδιοςΠροτομέςΟ πεζόδρομοςΗ παραλίαΗ επόμενη μέρα ήταν γεμάτη ήλιο. Το χιόνι είχε σταματήσει, αλλά συνέχιζε να στολίζει τα έλατα, τα παγκάκια, τα τραπεζάκια του κήπου και τα γύρω βουνά! Ο ήλιος διευκόλυνε πολύ την ξενάγηση μας!

Η παραλία γύρω από το ξενοδοχείο, απέναντι τα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας ( η λίμνη ανήκει κατά το 1/3 στην Αλβανία).Ξεκινάμε με μία περιήγηση στην εκκλησία του Αγίου Ναούμ, 27 χλμ. από την πόλη της Οχρίδας και πολύ κοντά στα Αλβανικά σύνορα.

Πηγαίνοντας, θαυμάζουμε την εκπληκτική λίμνη και τα τοπία της!Γραφικά χωριουδάκια

Τα γύρω βουνά του Εθνικού Δρυμού Galicica, γεμάτα χιόνια!Φθάσαμε στο Μοναστήρι του Αγίου Ναούμ.
Ο Άγιος Ναούμ έκτισε εδώ την εκκλησία τον 9ο αιώνα. Από εδώ ξεκίνησαν οι Κύριλλος και Μεθόδιος, για να διδάξουν το Κυριλλικό αλφάβητο και την βίβλο στους Σλάβους!

Η εκκλησία είναι σε ύψωμα, γι αυτό πρέπει να πάμε πεζή, ακολουθώντας ένα στενό παραλίμνιο δρομάκι 300 μ.περίπου, γεμάτο με πάγκους μικροπωλητών τουριστικών σουβενίρ.

Από την μεριά του βουνού, υπάρχει εδώ το OCTROBO, μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με δύο νησάκια και επισκέψιμο μόνο το πρώτο, γιατί στο άλλο απαγορεύεται η προσέγγιση, λόγω του ότι ενδημούν εκεί πολλά είδη πουλιών και προστατεύεται.

Εδώ, σ αυτά τα γαλήνια νερά, έρχεται ο ποταμός λευκός Δρίνος, που πηγάζει από 45 περίπου πηγές του εθνικού Δρυμού Galicicaκαι περνώντας κάτω από το γεφυράκι χύνεται στην λίμνη Οχρίδα απ αυτό το σημείοΑπό εδώ μέσω της λίμνης οδηγείται στο χωριό Struga, όπου πλέον ονομάζεται Μαύρος Δρίνος ( εξ αιτίας του ότι παίρνει σκούρο χρώμα, γιατί η λίμνη είναι πολύ βαθιά, διασχίζει όλη την Struga και μετά την Αλβανία, έως ότου χυθεί στην Αδριατική θάλασσα.

Περνάμε το όμορφο γεφυράκι, θαυμάζοντας την φύση, το υπαίθριο Λαϊκό Μουσείο παλαιών οικιακών και αγροτικών αντικειμένων, καθώς και τις πολύχρωμες βάρκες, που κάνουν τον γύρο της περιοχής των πηγών.Και ένα πρωτότυπο καφέ, πάνω σε μία σχεδίαΈνα δείγμα από τους πάγκους με τα σουβενίρΣυνεχίζοντας το δρομάκι βλέπουμε ένα γλυπτό του Αγίου Ναούμ.
Ο κορμός του σώματος του, ήταν ένας καμένος πλάτανος! Ο καλλιτέχνης τον μεταμόρφωσε σε άγαλμα, αλλά επειδή το δέντρο είναι ζωντανό, για να μην βγάζει φύλλα, το άλειψε με ένα ειδικό βερνίκι.


Ανηφορίζοντας προς το Μοναστήρι, κάτω στο ίσιωμα η εκκλησούλα της Αγίας ΠαρασκευήςΗ είσοδος του αυλόγυρου του Μοναστηριού, ένας τόπος αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, με γεφυράκια, κιόσκια, λουλούδια και πολλά παγόνια!

Η είσοδος προς τα κτίρια της Μονής


Από την αρχική εκκλησία, μόνο το Παρεκκλήσι έμεινε, όπου και ο τάφος του Αγίου Ναούμ

Σήμερα ένα μέρος της Μονής φιλοξενεί τους κοιτώνες των μοναχών και ένα άλλο έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο για τους πιστούς.Το παρεκκλήσι είναι πολύ στενό και το ένα του μέρος λειτουργεί και σήμερα ως εκκλησία. Εκεί ένα επιχρυσωμένο τέμπλο και μία επιγραφή στα Ελληνικά " 1711, Χειρ Κωνσταντίνου Ιερομονάχου. Θα θαυμάσετε τις καταπληκτικές τοιχογραφίες που απέμειναν και αναπαριστούν την ζωή του Αγίου Ναούμ, που πέθανε πολύ νέος, μόλις 39 ετών.
Όλες οι επιγραφές είναι στα Ελληνικά.


Το βαπτιστήριο

Εδώ αναπαύεται ο Άγιος Ναούμ και ο θρύλος λέει πώς όποιος πιστεύει, θα ακούσει την καρδιά του να χτυπάει. Αρκετοί πιστοί, γονάτισαν, έβαλαν το αυτί τους και όπως μας είπαν συγκινημένοι, άκουσαν τον χτύπο της καρδιάς του Αγίου.Κεράκια αναμμένα από τους πιστούς και κάθε κεράκι μία προσευχή, ένα αίτημα προς τον Άγιο Ναούμ.Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε τον 16ο αιώνα . Βλέπουμε την εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο

Από εδώ πίνουμε γάργαρο κρύο νεράκι


Η θέα είναι υπέροχη. Το χωριό που διακρίνεται είναι το Pogradec στα Αλβανικά σύνοραΚαι τα κάτασπρα βουνά της GalicicaΚατευθυνόμαστε προς την έξοδο, γεμάτοι από εξαιρετικά συναισθήματα


Φεύγοντας, ένα παγόνι μας έκανε μια εξαιρετική επίδειξη του πολύχρωμου φτερώματος του, γυρνώντας γύρω-γύρω σαν μανεκέν!
Ο κόσμος ενθουσιασμένος, έκανε ένα κύκλο και το φωτογράφιζε!Τώρα θα ξεναγηθούμε στην πανέμορφη παλιά πόλη της Οχρίδας!
Είναι η αρχαία Λυχνιδός ή Λυχνίτης ( που σημαίνει πόλη του φωτός,εξ αιτίας των διαυγέστατων νερών της λίμνης) του 4ου αιώνα. Την ονομασία αυτή την συναντούμε σε Ελληνικά έγγραφα το 353 π.Χ.
Πολύ αργότερα τον 5ο αιώνα, θα πάρει το όνομα Αχρίδα ή Οχρίδα, που σημαίνει πόλη κτισμένη στον γκρεμό.
Εδώ ήρθε ο Απόστολος Παύλος για να διδάξει την Χριστιανική Πίστη.
Έχει δικό της αεροδρόμιο, που πήρε το όνομα του Αποστόλου Παύλου.

Ξεκινάμε από την παραλία της και μέσα από γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, θα ανεβούμε μέχρι το Κάστρο του Σαμουήλ, που είναι στα 800μ. από την θάλασσα.
Η ανάβαση είναι κουραστική, αλλά αξίζει τον κόπο.
Όσοι δεν την έκαναν, θα γνωρίσουν την Οχρίδα, μέσα από τα δικά μου μάτια και τον φακό μου :)Κάνοντας περίπατο στην παραλία, ξεχνάς ότι είσαι σε λίμνη, έχεις μπροστά σου μια υπέροχη θάλασσα, γεμίζουν τα μάτια σου ΜΠΛΕ και η ψυχή, χαρά!Μία μητέρα με το παιδάκι της έριχναν τροφή στους γλάρους και στους κύκνους, δημιουργώντας έτσι ένα πανέμορφο θέαμα!

Αφήνουμε την μαγευτική λίμνη και αρχίζουμε την ανάβασηΘαυμάζουμε τα καλοδιατηρημένα κτίρια, συναντούμε μικρές εκκλησίες σε κάθε βήμα!
Έχουν καταγραφεί 365 περίπου Βυζαντινές εκκλησίες και Μοναστήρια, μία για κάθε ημέρα!
Γι αυτό και η Οχρίδα, ονομάζεται η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων!
Ένα χαμηλό, στενό δρομάκιΈνα κέντρο κουλτούραςΥπέροχη αρχιτεκτονική του σπιτιού της οικογενείας UranijaΤο επόμενο θαυμάσιο κτίριο, ανήκει στην οικογένεια Robevci και είναι μουσείοΚι άλλες εκκλησίεςΣ' αυτόν τον δρόμο, κάτω από το Μουσείο, υπάρχει το Εθνικό εργαστήριο για χειροποίητο χαρτί, πάπυρο!
Η κατασκευή χαρτιού ξεκίνησε κατά το δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα στο Μοναστήρι του Όσιου Ναούμ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το εκπληκτικό είναι ότι εδώ υπάρχει το ένα εκ των δύο μοναδικών αντιγράφων της αρχικής πρέσας του Γουτεμβέργιου!
Το πρωτότυπο εκτίθεται στο Μουσείου Γουτεμβέργιου στην Γερμανική πόλη Meinz.
Το άλλο αντίγραφο είναι στην πόλη Bled στην Σλοβενία.

Η επίσκεψη και η επίδειξη είναι δωρεάν!
Εκκλησία Αγίας Σοφίας, του 11ου αιώνα, που έγινε σχεδόν απ την αρχή, όταν καταστράφηκε από τους Οθωμανούς.
Έχουν απομείνει μερικές από τις εξαιρετικές τοιχογραφίες.
Υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Καθεδρικός Ναός της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας.Ένα μέρος των θεμελίων της σε Κορινθιακό ρυθμόΚαι η μακέτα του ΝαούΜια ακόμα μικρή εκκλησία, της Αγίας ΒαρβάραςSt.Bogorodica Perivlepta 13ου αιώνα - Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,από τα σπουδαιότερα μνημεία, που κτίστηκε και αγιογραφήθηκε το 1295.
Σε ειδικό χώρο, στην Πινακοθήκη, φιλοξενούνται 30 ανεκτίμητης βυζαντινής αγιογραφίας, εικόνες.Συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε για να δούμε το Ελληνιστικό Θέατρο, που ακόμα ανασκάπτεται.

Εδώ το καλοκαίρι δίδονται παραστάσειςΕξαιρετική η θέα στην λίμνηΗ ανάβαση συνεχίζεται, ήδη φαίνεται το ΚάστροΆλλο ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής


Η πινακίδα μας λέει πως πάμε στον Ναό του Αγίου ΚλήμηΠολύ σημαντικό θρησκευτικό κέντρο από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες!
Ο τόπος εδώ λέγεται Plaoshnik και εδώ ήρθε ο Άγιος Κλήμης, υπέρμαχος του χριστιανισμού, όπου έκτισε εκκλησία που την αφιέρωσε στον Άγιο Παντελεήμονα, πάνω από την παλιά, διότι του φαινόταν μικρή.
Ήταν μαθητής των Κυρίλλου και Μεθοδίου και δίδαξε την Κυριλλική γραφή.
Εδώ ιδρύθηκε το πρώτο Σλαβικό πανεπιστήμιο όπου σπούδασαν πολλοί φοιτητές, πριν από την Τουρκοκρατία, όταν καταστράφηκαν όλα και η εκκλησία έγινε τζαμί.
Στο περίβολο σώζονται τα ερείπια του αρχαίου Ναού καθώς και του Πανεπιστημίου, όπως και ένα Ρωμαϊκό θέατρο.

Στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, συγκεντρώνονται εδώ χιλιάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.Η εκκλησία που βλέπουμε είναι ακριβές αντίγραφο της παλιάς, κτισμένη από Αλβανούς τεχνίτες το 2002.Στην επόμενη φωτογραφία, βλέπουμε καθαρά πως σεβάστηκαν τα θεμέλια του αρχαίου Ναού και τα διεχώρησαν με μολύβι, για να διακρίνονται. Προσέξτε, αυτό συμβαίνει και μέσα στον Ναό.Βλέπετε κάτω από το μολύβι, οι παλιές τοιχογραφίες

Προς το εσωτερικό του Ναού

Στο κέντρο ακριβώς της εκκλησίας βλέπουμε με την βοήθεια ενός καθρέπτη, μία κρύπτη, όπου θάφτηκε ο Άγιος Κλήμης το 916.Εδώ βλέπουμε τα εξαιρετική ψηφιδωτά δάπεδα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Έτσι ήταν όλος ο αυλόγυρος!Το βαπτιστήριοΜία άποψη των ανασκαφώνΈνα μονοπάτι οδηγεί στο St.John Kaneo, εκκλησία 13ου αιώνα. Είναι η περισσότερο φωτογραφημένη εκκλησία, του Αγίου Ιωάννη του Ευλογημένου, λόγω της θέσεως της!


Και η ανάβαση συνεχίζεται με τον τελευταίο προορισμό μας, το Κάστρο του Τσάρου της Βουλγαρίας Σαμουήλ'
Πολλές οχυρώσεις έγιναν από τον 3ο π.χ αιώνα.
Είναι μήκους 3 χλμ. και έχει 4 πύλες!

και το εσωτερικό του ΚάστρουΕκείνο που αξίζει πολύ είναι να περπατήσεις στις επάλξεις του και να μείνεις άφωνος από την καταπληκτική θέα!

Και τώρα απολαύστε την πανέμορφη Οχρίδα από ψηλά. Στην αρχή η παλιά πόλη και μετά η καινούργια, που είναι πολύ εκτεταμένη, με χρωματιστές σύγχρονες πολυκατοικίες.Και μία πανοραμικήΚατεβαίνοντας προς την πόλη, η άνοιξη είναι φανερήΤέλος ξενάγησης, με ένα γοητευτικό ηλιοβασίλεμα στην μαγευτική λίμνη της Οχρίδας!Δείτε και το βίντεο μου με μουσική Goran BregovisΣήμερα θα σας ευχαριστήσω διπλά για την παρέα και την υπομονή σας, γιατί θεώρησα αυτήν την εκδρομή ως μία ενότητα και έτσι την παρουσίασα.
Ξέρω είναι κουραστικό για τον αναγνώστη, αλλά είναι προτιμότερο να την δείτε εσείς σε...δόσεις, παρά να την τεμάχιζα εγώ σε δύο-τρία μέρη. Θα έχανε την γοητεία της.

Σας ευχαριστώ θερμά!

90 σχόλια:

 1. Impresionantes fotografías, bellísimos paisajes y la historia, la cultura, el arte que se disfruta en cada una de las imágenes.
  Un placer conocer este lugar gracias a tus fotos.
  Un abrazo.

  Εκπληκτική φωτογραφίες, όμορφο τοπίο και την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη που απολαμβάνουν σε κάθε μία από τις εικόνες.
  Νίκαια για να ξέρετε σχετικά με αυτό το μέρος χάρη στις φωτογραφίες σας.
  Μια αγκαλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Some amazing photos here, but gosh it does look cold!! Have a wonderful week my friend, Diane

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Very much nice pictures! Looks like a great placeto be :-)

  Greetings from the Netherlands,
  DzjieDzjee

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Hello Magda!
  I am delighted with your beautiful pictures.
  I admire the landscapes, monuments ...
  The world is so beautiful, you can show this beauty.
  I send warm greetings.
  I wish good night.
  Lucia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Dear Magda
  I have surched the town Ohrid and the lake on google maps. This is in the south and there is so much snow. Where is the spring!?
  To look at all your pictures take a lot of time but they are really interesting.
  Thanks for the report and the photos.
  kisses
  Angela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. E όχι και μας κούρασες...εδώ ερχόμαστε για να ξεκουραστούμε!Το έχεις πάντως με τις ξεναγήσεις!
  Όλες οι φωτογραφίες πολύ όμορφες η πρώτη και η τελευταία όμως όλα τα λεφτά! Να είσαι καλά Magda μου
  καλο ξημέρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. like reading a beautiful book ! very nice job Madga, ciao

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οι φωτογραφίες σας είναι μεγάλη και το συνοδεύουν από τις ιστορίες που μου αρέσει να διαβάζει, δεν ήξερε για αυτή τη λίμνη και σήμερα ήμουν σε θέση να γνωρίζω, γιατί από εσάς, είμαι πολύ χαρούμενος, και εδώ αρχίζει η άνοιξη και είναι όλα πολύ ωραία, σας εύχομαι καλή άνοιξη .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Preciosa descripción,maravilloso lugar y estupendas fotografías
  Gracias por la forma en que nos las brinda
  Un saludo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Bellas fotografías y un relato bien narrado hacen de este lugar un maravilloso paseo lleno de historia…
  Gracias Magda.

  Un cálido abrazo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. No to nowe i bardzo ciekawe miejsce zobaczyłam dzięki Tobie. Piękne widoki i zabytki i napis Magda na śniegu. Nie myślałam, że u tam w marcu nie dotarła wiosna. Dziekuję za cudowne zdjęcia. *** Chcę Ci powiedzieć, że we wrześniu będę oglądać Cinque Terre.*** Ja mam dość zimy, szare myśli i brak pomysłów do bloga. Pozdrawiam bardzo cieplutko i dużo buziaków przesyłam.
  Λοιπόν, ένα νέο και πολύ ενδιαφέρον μέρος, επειδή σας είδα. Όμορφη θέα και αξιοθέατα και Μάγδα επιγραφή πάνω στο χιόνι. Δεν νομίζω ότι εκεί το Μάρτιο, την άνοιξη δεν έχει έρθει. Σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες εικόνες. *** Θέλω να σας πω ότι το Σεπτέμβριο θα παρακολουθήσουν το Cinque Terre. *** Me Είμαι άρρωστος του χειμώνα, γκρι σκέψεις και έλλειψη ιδεών στο blog. Με πολύ ωραία και ζεστή και πολλά φιλιά αποστολή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. E' sempre un grande piacere viaggiare con te carissima Magda, é bello e interessante leggere le tue descrizioni e i tuoi preziosi commenti.
  Un grosso abbraccio
  Emi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΓΑ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΜΑΓΔΑ ΜΟΥ ΤΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΠΑΛΙ. ΦΙΛΙΑ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΜΑΓΔΑ ΜΟΥ!!!
  Αυτό κι αν είναι ταξίδι!
  Γιατί ο Θεός κι η Φύση συνεργάζονται τόσο τέλεια,
  κι ο κόσμος έχει τόσες διχόνιες;;;;;;;;;;;;
  Δεν γίνεται! Θα ξαναμπώ, είναι 12.32, ξημερώματα!!!

  Σε φιλώ και σ΄ευχαριστώ για ένα ταξίδι που ποτέ δεν φανταζόμουν!!!!!!!!!!
  Υιώτα
  αστοριανή, ΝΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αν και είχα την τύχη να δω τούτες τις ομορφιές στο βίντεο που μου ’στειλες, κάτι σαν πρόγευση ή αποκλειστική πρωτιά, παρόλο αυτό όλα είναι τόσο ωραία ώστε τα βλέπεις και τα ξαναβλέπεις ευχάριστα.
  Μάγδα, στο έχω ξαναπεί: είσαι απίθανη… μια αληθινή καλλιτέχνιδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Mαγδα μου καλημέρα, τόσο κοντά μας η Οχρίδα και δεν έχουμε πάει ακόμα. Οι σημερινές σου φωτογραφίες καταπληκτικές. Μα αλήθεια είναι τόσο όμορφη η περιοχή ή είναι οι φωτογραφίες σου υπέροχες. Οπως και να είναι είσαι μοναδικη στις ξεναγήσεις που μας κάνεις. Περιμένω την επόμενη εκπληξη που μας ετοιμάζεις.
  φιλιά πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Otro bonito viaje nos hemos dado con tus fotografías, me han gustado mucho la primera, y la nocturna con la luces de colores reflejándose en el agua.

  Saludos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Så fantastiskt vackra bilder du visar från de ställen du besökt!
  Tack för att du visar dem!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. What a great tour & fantastic pictures Magda .
  Have a nice day ,
  Christine

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Μάγδα,καθόλου δε μας κούρασες!Τόσο κοντά και δεν την επισκεπτόμαστε,είναι κι αυτή η χρόνια αμάχη και αξιώσεις,που οι γείτονες εγείρουν.
  Πολύ όμορφη,γραφική η περιοχή,ομολογώ,δεν το περίμενα!Παντού,όπου και να κοιτάξεις,όλα μαρτυρούν ελληνικότητα!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. இڿڰۣ-ڰۣ—Feliz Semana Santa.

  ♥ B E S O S ♥

  ─═☆MaRiBeL☆═─

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Dear Magda,
  Whenever I visit your blog, I’m impressed with such beautiful places on this earth, and I'm grateful to you for sharing. At first, I’m excited what I will see, and in the end, I sigh in contentment. Happy Easter to you.

  Yoko

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση

  μου προκάλεσε πολλά συναισθήματα και σκέψεις

  να είσαι καλά
  ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ela magda mou, what beautiful pictures, but well, actually i dont like the snow anymore, i have had enough of it by now :) even tho its always a great view!
  hugs

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Un'incredibile escursione in siti dalla storia e dall'arte secolari! Già il solo Monastero di San Naum rappresenta un giacimento fondamentale! Condivido subito questo post!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Όμορφη ιστορία, τα μέρη που επισκέπτεστε είναι πολύ όμορφη.

  Αγάπησα τις εικόνες της λίμνης.

  Ένα φιλί

  http://ventanadefoto.blogspot.com.es/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Wonderfus impressions my dear Magda. Thank you for sharing ♥
  Sabine

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Beautiful place!!! and wonderful post!!!
  Have a good week, dear Magda!!!

  Besos, desde España, Marcela♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Αυτή η ωραία αντίθεση για να δείτε τον ωκεανό και το χιόνι μαζί :))
  Αυτό Σιέρα Νεβάδα pareca με τη δική μας, αλλά δεν έχουμε θάλασσα: ((
  Ένα μεγάλο ταξίδι που σήμερα μας φέρει πολύ καλά τεκμηριωμένη. Οι όμορφες εικόνες και όμορφα παγώνι.
  Μάγδα Ευχαριστώ για την ανταλλαγή ταξίδια σας.
  Ένα φιλί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Ciao Magda, gran bel reportage, un viaggio interessante, un lago incantevole circondato da montagne imbiancate da neve. Buona settimana, ciao Angelo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Such a great series of interesting, beautiful images.
  Thanks for this post, Magda.
  Greetings and kisses!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. ΠΟλύ ωραία ανάρτηση (όπως και όλες σας) όμορφες φωτος, ενδιαφέρουσες πληροφορίες,μου άρεσε που διατηρείται και υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο
  ευχαριστούμε για το όμορφο ταξίδι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Hello Magda
  Another truth spectacular with lots of high quality photographs.

  Keep showing us all these wonders.

  a kiss
  Jose
  TROTASENDES BENICALAP

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Precious place, abundance of captivation and History. Very good you come out in photographs, I am charmed with those of the snow, as well as the night capture and of the reflections. You are a great reportera; thank you for these places approaching and for all the interesting information you exhibit. An embrace.
  Ramon

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Impresionante reportaje...
  Magda, este lugar es maravilloso...hay fotos realmente buenas.
  Trabajas de reportera?
  Es genial!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Ευχάριστο κι ενδιαφέρον κι αυτό το ταξίδι που μας πήγες! Καλό απόγευμα Μάγδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Hi Magda, thank you again for another great tour. Very beautiful country to visit, I love those historical building. Your photography skill is very impressive, very well taken.

  With hugs and lots of love to you. Have a lovely week ahead,regards.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Quero falar de uma coisa, que anda dentro do coração!...

  ¸.•°♡
  ♡ "Que este nosso pequeno mundo virtual, nesta Páscoa,
  seja cada vez mais humano!"

  ¸.•°♡
  ♡ Feliz Páscoa!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Μάγδα μου τι οφορφιές!!! Ν' είσαι καλά να μας τις γνωρίζεις. Πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Dear MAGDA!
  You, my friend, are one
  great reason to celebrate
  this Easter season.
  Wishing you an Easter that's
  as special as can be.
  Lucia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Magda querida, que viagem linda!! Obrigada por campartilhar.
  Um grande abraço e muita paz.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Μαγδα μου, ενα πανοραμα απο φωτογραφιες και πληροφοριες.
  Καλυπτεις τοσο ωραια τα ραξιδια αυτα που παντοτε με κανεις να νομιζω οτι ειμαι εκει.

  Σου ευχομαι ενα Καλο Σαββατοκυριακο.
  Ασφαλως θα ξαναρθω να δω τις υπεροχες φωτογραφιες σου μεσα στο Σαββατοκυριακο.

  Να εισαι καλα.

  Φιλια Πολλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Wow, that beautiful landscapes and wonderful places!

  Thanks for the great pictures you sent on my email, it's always nice to know that people love my country!

  I wish you happy Easter!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Πανέμορφος και σήμερα ο περίπατος, αγαπητή μου Μάγδα, με πολλές ιστορικές και θρησκευτικές αναφορές.
  Νάσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Γεια σου Μάγδα, μια εκπληκτική και ποικίλη εισόδου με θαυμάσιες φωτογραφίες.
  Χαιρετισμούς. -

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Dear Magda, I am so glad you managed to visit Ohrid, and everything around, like Sveti Naum Monastery. I visited the place twice and everytime I enjoyed its natural and cultural beauty. I enjoyed your photos as I never seen the place covered with snow! It is great!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Wiele radosnych chwil na Święta Wielkiej Nocy
  serdecznych spotkań rodzinnych i smacznego jajka
  życzy Irena.

  Piękne zdjęcia.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Sono passato per farti i miei piu sinceri auguri di Buona Pasqua Clicca qui

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Cara Magda, scusami ma il tuo commento per un errore è stato cancellato, e non è stato pubblicato, ho visto che c'èra un indirizzo di un tuo filmato sulla Sicilia, per favore mi puoi rimandare il tuo commento? Ancora scusami e buona Pasqua, ciao Angelo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Σ'ευχαριστούμε που μας μετέφερες τις εικόνες και τις πληροφορίες σου για μέρα ιστορικά και θρησκευτικά που εγώ προσωπικά δεν ήξερα.
  Να 'σαι πάντα καλά να ταξιδεύεις και να μοιράζεσαι!
  Καλό σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 52. ¸.•°♡♡彡
  Feliz Páscoa!
  Com muita paz e harmonia no coração, na família e com todos seus amigos!!!
  Beijinhos de sua amiga
  do Brasil.
  ¸.•°♡♡彡

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Τι θαυμάσια ανάρτηση!!! οι λίμνες με μαγεύουν... αλλά αυτή!! κι όλα τα μέρη γύρω τριγύρω!!... τυχερή είσαι.. και εμείς τυχερή που τα είδαμε αυτά που φωτογράφησες!! μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. τι ωραιες οι φωτογραφιες με τα αγαλματα στη βροχη!!!
  και το καφε στη σχεδια...
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Nice series of photographs. I can see every color there, the winter's departure, the beauty of evening,the fresh sunny day, the water lake, the jewelry, the travel almost a complete package and so much to share.. Thanks for sharing....Congratulations...Loving all of your photographs.

  Have a great weekend and happy Spring season...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Υποκλίνομαι!!!! απόλαυσα την καταπληκτική ξενάγηση σου!!!!!Αψυχα και έμψυχα τα απογείωσες με τις θαυμάσιες φωτογραφίες!!!!!!!!!!Χαίρομαι που σε γνώρισα !!!Καλή και ευχάριστη Κυριακή!!! Πολλά φιλάκια φεύγω μαγεμένη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Kochana życzę Tobie i Twojej Rodzinie radosnych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiam i przesyłam dużo buziaków.
  Αγαπητοί Εύχομαι σε εσάς και την οικογένειά σας καλό Πάσχα. Cheers και να στείλετε πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Przepraszam, że nie wiedziałam kiedy obchodzicie Święta Wielkanocne, ale już wiem :). U nas zima, od rana sypie śnieg. Pozdrawiam i przesyłam buziaki.
   Λυπάμαι, εγώ δεν ξέρω πότε γιορτάζουν το Πάσχα, αλλά ξέρω :). Το χειμώνα μας, όλο το πρωί χιονίζει. Cheers και στέλνοντας φιλιά.

   Διαγραφή
 58. Hi Magda, drop by to wish you Happy Easter. God blessed you and all at home. Have a lovely weekend.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Avrei dovuto scegliere il greco e non il latino quando andavo a scuola ed ora avrei potuto apprezzare i tuoi testi. Ho capito solo che si trattava di un lago. In ogni caso posso sempre apprezzare le bellissime foto che tu fai. Ciao Magda, spero tu abbia passato una buona Pasqua.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Επιτέψτε μου στο όμορφο άρθρο σας για την Οχρίδα με τις πανέμορφες φωτογραφίες σας να προσθέσω ένα βιντεάκι με αποσπάσματα από πτήση με ανεμόπτερο Condor Simulator που έκανα πρόσφατα στην περιοχή
  http://youtu.be/nULWfWh8Ky8

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθατε κ.Τίγκα και σας ευχαριστώ θερμά για το υπέροχο δώρο σας!
   Είναι υπέροχο το βίντεο και εξαιρετικά σπουδαίο να βλέπεις τον κόσμο από ψηλά!
   Ευχαριστώ πολύ!

   Διαγραφή
 61. Σας ευχαριστούμε για την παρουσίασή σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. All photos are beautiful, but the first is gorgeous! Congratulations!
  Many greetings dear Magda!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Olá Magda!
  Que bom descobrir Ohrid no teu blog.
  Também já andei por aí . Roménia, Bulgária, Servia, Croácia,..e Albânia!
  Do lago ficou-me uma imagem de nevoeiro e chuva, apesar de ser Verão. Gostava de repetir mas por enquanto fiquei feliz ao passear aqui!! Um abraço.
  M. Emília

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Stunning photography, Magda ! What a tour you've shared with us again - spectacular scenes and architecture. Love your night shots, and the winter scenes - something a lot of tourists likely don't get to see.

  Thank you for making these available for us to enjoy. Have a wonderful week.

  Hugs.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Απαντήσεις
  1. Dear Moustis
   Many thanks for your visit and your polite comment!
   I tried to thank you in your blog, but there is no comments.

   Διαγραφή
 66. Magda, questa volta ha funzionato ed avevi ragione. Malgrado la traduzione di Google, così, così, sono riuscito a capire tutto e leggendo il testo si ha ancora più voglia di visitare questo luogo. Non si sa mai, ma per quest'anno è ancora Venezia. Un amichevole abbraccio.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Gorgeous, gorgeous photos! Such a beautiful post and nice little escape for me. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Συνεχίζεις ακάθεκτη τις εκδρομούλες σου βλέπω! αυτά είναι! Όμορφη η ξενάγηση και πλήρης, όπως ακριβώς σε θυμόμουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 69. Hello, magda.

  Lovely and heartwarming your works..
  Please enjoy the color of spring.

  Thank you for your visit.
  I thank for your usual and hearty support.
  The prayer for all peace.

  Have a good weekend. From Japan, ruma❃

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. Località meravigliosa per opere d'arte,monumenti, paesaggi da fiaba.
  Un reportage stupendo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. so beautiful..nature heritage and culture!!!.....

  loved all the photographs...wish to visit greece soon!!

  http://www.myunfinishedlife.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. º° ❤♫°
  Olá!

  Bom fim de semana!

  °º♡♡♫
  °º♡ Beijinhos do Brasil
  º° ♡ ❤♫° ·

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. Ωραία η ξενάγηση. Όμορφη η αποτύπωση της βροχής!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. Me ha gustado volver a verlo, magda, se agradece ver estas imágenes con sol, aqui seguimos con lluvias.
  Buen domingo .
  Un beso

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. Σ' ευχαριστούμε και για τις υπέροχες φωτογραφίες και για τις πληροφορίες Μάγδα μου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. Οι εικόνες σου και οι περιγραφές σου, αποζημιώνουν κάθε επισκέπτη είτε η περιήγηση είναι μια κι έξω είτε σε δόσεις!!!!
  Μας χαρίζεις απλόχερα τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες και μας κάνεις συνταξιδιώτες σου σε κάθε προορισμό. Νομίζω ότι το έχω ξαναπεί αυτό το τελευταίο, αλλά είναι αλήθεια :)
  Υπέροχη και η "σημερινή" μου εκδρομή
  Ευχαριστώ
  Πολλά φιλιά
  Καλημέρα Μάγδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. Πωωωωωωωπωπωωωωωωωωωωωωω !!!!!!!
  Καταπληκτική !!
  Και η λίμνη και εσύ .
  Νοιώθω σαν να πήγα αλλά και λαχτάρα να πάω ;-)
  Εντυπωσιάστηκα και θα ξανάρθω να μελετήσω.
  Φοβερή και η πρώτη φωτό !!!!!


  Πάρα πολύ σ'ευχαριστούμε για τον κόπο σου !!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή