Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΑΓΑ Το Κάστρο της Πράγας - PRAGUE Prague Castle Μέρος 3΄


Το Κάστρο της Πράγας - Prazsky Hrad

Η περιοχή λέγεται Χρατσάνι (Hradcany)


Κάνετε κλίκ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Το βλέπετε απέναντι σας στην φωτογραφία, πάνω από το ποτάμι, ψηλά!
Το πιο σημαντικό μνημείο της Πράγας, μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γραμμένο στο Guinnes Book, ως το πιο συνεκτικό παλιό συγκρότημα κτιρίων στον κόσμο!!! Καταλαμβάνει 70.000 τμ. Έχει πολλές κρήνες.
Εδώ φυλάσσονται και τα κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας.


Πως θα πάτε εκεί, αν είστε μοναχικοί ταξιδιώτες, όπως εμείς :)

Υπάρχουν 5 τρόποι, όπως θα δείτε και στον χάρτη, εκ των οποίων ξεκούραστοι είναι μόνον ο πρώτος (1) και ο δεύτερος (2). Οι υπόλοιποι είναι με σκάλες πολλές και ανήφορο.

Χρησιμοποιήσαμε το τραμ 22, το οποίο διατρέχει σχεδόν όλη την Πράγα. Η απλή διαδρομή κοστίζει 24 κορώνες το άτομο. Εμείς αγοράσαμε εισιτήριο των 3 ημερών (δυστυχώς δεν έχουν εβδομαδιαία, το ανώτερο τους είναι για 3 ημέρες) και κοστίζει 310 κορώνες για ένα άτομο, ισχύει δε για απεριόριστες διαδρομές σε όλα τα μέσα μεταφοράς, λεωφορεία, τραμ, μετρό. Το ακυρώνεις στο μηχάνημα ΜΟΝΟ την πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσεις και μετά το έχεις μαζί σου πάντα, μήπως γίνει έλεγχος.
Εισιτήρια βρίσκαμε σε σταθμούς μετρό και στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων.Και ακόμα μία χρηστική συμβουλή. Κορώνες αγοράζαμε μόνον από Τράπεζες, οι οποίες δίνουν 24, 18 κορώνες στο ευρώ. Αυτό κάθε μέρα μπορεί να παίζει λίγο.

Κατεβήκαμε στην στάση Prazsky-hrad (στον παραπάνω χάρτη η στάση με το νούμερο -1- και προχωρήσαμε ευθεία μπροστά σε μία από τις εισόδους του Κάστρου. Πολύ εύκολος δρόμος για ηλικιωμένους και παιδάκια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βλέπετε,μέσα κι εμείς, ήρθαμε με το τραμ.


Στο πλακόστρωτο αυτό μας υποδέχθηκαν ωραία κτίρια, ένα καφέ με θέα, η είσοδος στους βόρειους κήπους, η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Βίτου και η ανακτορική φρουρά.
Στην επόμενη φωτογραφία, αριστερά του Ναού είναι και ο πύργος Mihulka Powder TowerΠροχωρήσαμε στον αυλόγυρο. Στα δεξιά του, υπάρχει το εκδοτήριο των εισιτηρίων. Είναι τόσα πολλά τα είδη εισιτηρίου, που δεν ξέρεις ποιο να πάρεις. Για μικρό γύρο, για μεγάλο γύρο, για συγκεκριμένα κτίρια, για άδεια φωτογράφισης (σε πολλά κτίρια απαγορεύεται και τελείως η φωτογράφιση), για ξενάγηση κλπ. Υπάρχουν και πολλές εκπτώσεις, για παιδιά, για οικογένειες, για γκρουπ, για ηλικιωμένους. Ο μεγάλος γύρος κοστίζει 15 ευρώ το άτομο.

Ευτυχώς είναι δωρεάν η βόλτα γενικά στο Κάστρο.
Στην επόμενη φωτογραφία το στρογγυλό εκκλησάκι είναι η St Cross Chapel


Το Κάστρο της Πράγας είναι αρχαίο σύμβολο του Τσεχικού εδάφους.

Ιδρύθηκε το 880 από τον πρίγκηπα Borivoj και από τότε συνεχώς μεγάλωνε με την προσθήκη ανακτόρων και εκκλησιαστιακών κτιρίων, τόσο Ρωμαϊκού στυλ όσο και γοτθικού.Μια μασίφ κομψή κλειδωμένη πόρτα και μέσα στρωμένο ένα κόκκινο χαλί.
Το Κάστρο, κατά καιρούς υπήρξε έδρα των εκάστοτε Βασιλέων της Βοημίας, Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και Προέδρων της Τσεχοσλοβακίας.


Από το 1918 είναι η επίσημη κατοικία του εκάστοτε Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Σ' αυτό το σημείο κάθε μέρα στις 12.00 γίνεται αλλαγή φρουράς. Ήδη ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται.


Παρακολουθήστε την κι εσείς από το μικρό μου βίντεο. Η όλη διαδικασία κρατάει 1.17΄Έξω από την είσοδο ακόμα ένα κομψό κτίριο το STERNBERG PALACE. Κτίστηκε το 1697 και σήμερα στεγάζει περίφημα έργα της Εθνικής Πινακοθήκης. Τιμή εισόδου 150 κορώνες, αλλά μετά τις 4 το απόγευμα 80 κορώνες.


Το άγαλμα του πρώτου Προέδρου της ΤσεχοσλοβακίαςΛίγο πιο κάτω, δίπλα στην είσοδο του Κάστρου, ένα κουαρτέτο παίζει για μας μια χαρούμενη πόλκαΚαι μετά το χαρούμενο μουσικό διάλειμμα πάμε να επισκεφθούμε τον Ρωμαϊκό, Καθολικό, Καθεδρικό Ναό του St.Vitus!

Εξαιρετικό παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής και ο μεγαλύτερος Ναός στην χώρα!!! διαστάσεων 124 χ 60. Ο κύριος πύργος του έχει ύψος 95 μ.

Λεπτομέρειες του

Μεγαλοπρεπής!!!Ένα κομψό κτίριο το Old Royal Palace


Προχωρούμε κατηφορικά θαυμάζοντας τα διάφορα κτίρια, αγάλματα και Ναούς
Κατηφορίζουμε προς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πάντα μέσα στο Κάστρο.
St. George's Basilica

Η παλαιότερη εκκλησία μέσα στο Κάστρο της Πράγας. Η βασιλική ιδρύθηκε από τον Vratislaus I της Βοημίας το 920. Η πρόσοψη είναι μπαρόκ και έγινε τον 17ο αιώνα.
Σήμερα στεγάζονται εδώ έργα τέχνης και πραγματοποιούνται συναυλίες.Κρήνη έξω από τον Ναό του Αγ.Γεωργίου


Κτίριο αφιερωμένο στην Μαρία Θηρεσία


Συνεχίζουμε για το Χρυσό Στενό. Δρόμος μέσα στο Κάστρο με μικρά σπίτια. Είπαν ότι οι αλχημιστές εδώ προσπαθούσαν να βρουν τον τρόπο να παράξουν χρυσό. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ οι Αλχημιστές δεν έζησαν εδώ, όπως διάβασα στην Wikipedia.Στην επόμενη φωτογραφία, είναι το χρυσό σοκάκι. Έχει μαζευτεί κόσμος, δεν ξέρω με τι εισιτήρια, αλλά στην είσοδο ζητούν ξεχωριστό εισιτήριο για το δρομάκι.


Ο αριθμός 22 συνδέεται με τον Φράντζ Κάφκα, ο οποίος έζησε σ αυτό το σπίτι 2 χρόνια, γράφοντας.


Λίγο πιο κάτω υπάρχει ένα μουσείο παιχνιδιών. Έψαξα να βρω εκδοτήριο εισιτηρίου, πουθενά. Μαζί μου και ένα άλλος κύριος.
Μπήκαμε μέσα στο κτίριο,με την πεποίθηση ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, ανεβήκαμε 3 ορόφους με ξύλινες σκάλες και τότε μάθαμε πως επάνω εκδίδονται τα εισιτήρια.
Φύγαμε τελικά εκνευρισμένοι. Έπρεπε να κατεβούμε, να πάρουμε τους συντρόφους μας και να ανεβούμε πάλι τόσα σκαλιά. Και μετά από τόση κούραση...
Στην αυλή του Μουσείου παιχνιδιών υπάρχει και αυτό το άγαλμα.Το γκρουπ γελάει γιατί ο ξεναγός τους θυμίζει ότι αν αγγίσεις το άγαλμα, θα ξανάρθεις στην Πράγα. Φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να επιστρέψουν :)


Εδώ τελειώνει για σήμερα η περιήγηση στο Κάστρο. Την επόμενη εβδομάδα θα περιηγηθούμε στους πολύχρωμους φθινοπωρινούς κήπους του Κάστρου.

Σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!

26 σχόλια:

 1. Cudowne zdjęcia.Narobiłaś mi ochoty na wycieczkę do Czech:)Pozdrawiam.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπέροχες φωτογραφίες από την όμορφη πόλη της Πράγας.
  Ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση .
  Την εποχή της επίσκεψης μας, είχαμε ατελείωτη βροχή σε σημείο που οι φακοί από τις μηχανές είχαν υγρασία.
  Όμορφο βράδυ να έχεις !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Przypomniałam sobie miejsca, które też podziwiałam i dziękuję za to. Zmiany warty jednak nie widziałam sama. Cieszę się, że ją pokazałaś, bo lubię to oglądać. Z biletami jest tam trochę bałaganu niestety. Piękna jest Praga. Pozdrawiam cieplutko i dodaję dużo buziaków.
  Θυμήθηκα τον τόπο, το οποίο επίσης θαυμάζουν και σας ευχαριστώ για αυτό. Η αλλαγή της φρουράς, αλλά δεν είδα τον εαυτό μου. Χαίρομαι που έδειξε, γιατί μου αρέσει να παρακολουθήσετε. Με εισιτήριο είναι ένα κομμάτι από ένα χάος εκεί, δυστυχώς. Η Πράγα είναι πανέμορφη. Χαιρετίζω θερμά και να προσθέσετε πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. those are again really wonderful pictures magda mou. have a great day.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι μια ευχαρίστηση θα σας συνοδεύσει σε ένα όμορφο ταξίδι και να επισκεφθείτε τα κυριότερα μνημεία της.

  φιλιά

  http://ventanadefoto.blogspot.com.es/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κι εμείς ευχαριστούμε για την όμορφη ξενάγηση :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όμορφη πόλη, ότι πλησιάζουμε αυτή τη φορά μέσω, όπως πάντα, λιανοπωλητών και όμορφη φωτογραφία σας.Μάγδα ευχαριστώ για αυτές τις μεγάλες εκθέσεις.
  Μια αγκαλιά.
  Ramón

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Hello Magda!:)
  Really wonderful photos. The cathedral is a beautiful building both inside and out, in fact I like all the architecture that you have shown. The gateways,and fountains are most impressive.
  Have a nice day.
  Kisses.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. I love Prague!!! Beautiful post!!!
  Have a wonderful weekend, dear Magda!!!:)))

  Besos, desde España, Marcela♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Hello Magda
  Praga, bonita de verdad la conozco, estuve allí hace tres o cuatro años y me gustó mucho...

  Un saludo
  Jose
  TROTASENDES BENICALAP

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. τέχνη, μαγεία , τέχνη ομορφια!!!!!! τι ωραία πόλη!! ναασαι καλά Μάγδα μου!!!!
  καλό Σαβ/κο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Hello Magda,
  Very wonderful shots!! Great to see all these amazing buildings.
  And the shots of the big cathedral are fantastic!! You must have be a great time all there.

  Best regards and hugs,
  Marco

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πόσο ευτυχισμένος θα αισθάνεται ένας φωτογράφος να βρίσκεται σ' αυτούς τους χώρους!!! Τα κλικ θα ήταν ατελείωτα. Καλημέρα Μάγδα. Καλό Σαββατοκύριακο.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Είσαι ένας καλός ταξιδιωτικός οδηγός Μάγδα. Καλή εξήγηση και τη μεγάλη εικόνα fotos.La 21 28 πόρτα και το παράθυρο της εκκλησίας, σαν εμένα
  Έχετε ένα καλό Σαββατοκύριακο.
  Ένα φιλί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ευχαριστούμε για το ταξίδι και την ξενάγηση ήταν υπέροχο!!!!!!
  Αν αγγίξω το άγαλμα από την οθόνη μου θα πιάσει λες;
  Φιλάκια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Τώρα που βλέπω της φωτογραφίες σου διαπιστώνω ότι δεν είδα τίποτα στην Πράγα και θα ήθελα να ξαναπάω.Από το κάστρο θυμάμαι καλά το κτίριο στις πρώτες φωτογραφίες εκείνο με τα γεωμετρικά σχέδια που μυάζουν ανάγλυφα ενώ είναι ζωγραφιστά και μάλιστα έβαλα το χέρι μου να βεβαιοθώ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. UM FINAL DE SEMANA
  NA PAZ E NA LUZ DE JESUS.
  VAMOS LUTAR POR UM MUNDO
  MELHOR NEM QUE SEJA EU E VOCÊ.
  QUERO QUE SAIBA VOCÊ FOI
  E É IMPORTANTE DEMAIS PARA MIM.
  CARINHOSAMENTE ,EVANIR.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Hello dear Magda,

  Spectacular captures, I love taking my tours with you. I feel like I am walking there right along with you. Thank you for taking us along in this journey. Your shots are beautiful, my favorite scene is the cathedral, so magnificient!

  Greetings and big hugs,

  Arti

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΄Ομορφη εμπειρία, υπέροχος τόπος !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Απόλαυσα και το γ μέρος .. τις φώτος και τις πληροφορίες σου όλες ..όλο το κέιμενο...όλες τις φώτος..και το βίντεο με την αλλαγή φρουράς το είδα μου άρεσε πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Hi my dearest Magda, thank you so much for the beautiful tour. I really enjoyed looking at all the pictures. Very spectacular scenery, amazingly beautiful. Love all those churches, they are really stunning and outstanding.

  Have a lovely week ahead,regards.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Olá amiga, obrigada por partilhar essas lindas imagens tão ricas em detalhes!!!
  Um doce abraço, Marie.

  ΑπάντησηΔιαγραφή