Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

STARE MESTO (OLD TOWN) PRAGUE Part' 7



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα γνωρίσετε λεπτομερώς την παλιά πόλη της Πράγας (Stare Mesto-Old Town), η οποία αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco!
Δημιουργήθηκε κατά τον Μεσαίωνα και επεκτάθηκε τον 14ο αιώνα από τον Κάρολο IV.
Η, πάντα γεμάτη κόσμο, ευχάριστη πλατεία της, υπήρξε κάποτε αγορά, τόπος πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και εκτελέσεων.
Σήμερα σφύζει από ζωή και προκαλεί τον θαυμασμό των επισκεπτών, διότι είναι γεμάτη από κτίρια, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Η περιήγηση μας ξεκινάει από το στενό δρομάκι που διασχίσαμε στην προηγουμένη ανάρτηση μας, ερχόμενοι από την πλατεία Wenceslas.


Η πρώτη εικόνα είναι ο πύργος του παλιού Μεσαιωνικού Δημαρχείου, με το πασίγνωστο Αστρονομικό ρολόι, το Orloj, παράφραση της Ελληνικής λέξεως "ρολόι".


Αποτελείται από ένα αστρονομικό καντράν που αντιπροσωπεύει τον Ήλιο και την Σελήνη. Επίσης με διάφορα χρώματα, μας δείχνει την πορεία του ήλιου κατά την διάρκεια της ημέρας.
Ακόμα περιλαμβάνει και ένα ζωδιακό κύκλο.
Οι ώρες εμφανίζονται με χρυσούς Ρωμαϊκούς αριθμούς.
Ένθεν και ένθεν του πάνω ρολογιού, υπάρχουν 4 φιγούρες, εξ αριστερών είναι κάποιος που αυτοθαυμάζεται, βλέποντας το πρόσωπο του σε ένα καθρέπτη, μετά είναι ο φιλάργυρος με ένα σακουλάκι χρυσό στο χέρι. Δεξιά του ρολογιού είναι ένας σκελετός που υποδηλώνει τον θάνατο και μετά ο Τούρκος που εκπροσωπεί την διασκέδαση.
Πάνω από το ρολόι υπάρχουν δύο μικρά παραθυράκια, τα οποία κάθε ώρα ακριβώς ανοίγουν και εμφανίζονται οι 12 Απόστολοι.


Το δεύτερο ρολόι είναι το ημερολόγιο του Manes. Κι εδώ υπάρχουν 4 φιγούρες ένθεν και ένθεν. Εξ αριστερών, ο πρώτος εκπροσωπεί το εμπόριο, στην συνέχεια ο Άγγελος-τιμωρός με την ασπίδα,εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης, μετά ο τρίτος με ένα τηλεσκόπιο που συμβολίζει την έρευνα και τελευταίος ο λόγιος με ένα βιβλίο που συμβολίζει την Επιστήμη.

Όμως άρχισε να μαζεύεται κόσμος για την ατραξιόν που προσφέρει το ρολόι!


Όσοι πρόλαβαν βρήκαν μία θέση στα γύρω καφέ που είναι πάντα φουλ από κόσμο. Περιμένοντας, βλέπουμε κάτω από το ρολόι του Δημαρχείου, μια ευτυχισμένη οικογένεια να φωτογραφίζεται! Μόλις είχαν παντρευτεί! Τους εύχομαι μια υπέροχη ζωή!


Την ίδια στιγμή ένας αμαξάς περνούσε από μπροστά μας


Όμως είναι η ώρα της παράστασης που κρατάει ελάχιστα. Δείτε την σε ένα πολύ σύντομο βίντεο. Ο σκελετός-Χάρος, κτυπάει την καμπάνα και περνούν οι Απόστολοι.



Και τώρα πάμε να θαυμάσουμε τα εκπληκτικά κτίρια. Έστρεψα την κάμερα στον ουρανό για την επόμενη φωτογραφία. Απέναντι οι πύργοι της εξαιρετικής, Γοτθικού ρυθμού, εκκλησίας της Παναγίας της Tyn.


Ένα μέρος του παλιού Δημαρχείου, το μέγαρο KRIZ από το 1360, που γράφει Praga Caput Regni, η παραδοσιακή ονομασία της. δηλαδή η Πράγα επικεφαλής της Βοημίας.


Ένα εντυπωσιακό ζωγραφισμένο κτίριο του 15ου αιώνα, είναι το White Lion, με sgraffito από το 1919. Απεικονίζονται εδώ, σκηνές κυνηγίου, σκηνές της Βίβλου καθώς και κλασσικής ιστορίας.
Εδώ έζησε ο Franz kafka σε ηλικία από 6 έως 13 ετών.


Στην πλατεία, δεξιά στην φωτογραφία του Πύργου του Ρολογιού, δεσπόζουν τα καμπαναριά της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, από το 1735. Πρώτα ανήκε στους Βενεδικτίνους, τώρα ανήκει στην εκκλησία της Τσεχοσλοβακίας Hussite. Συχνά δίδονται εδώ κονσέρτα.
Έχει ένα θαυμάσιο πολυέλαιο-στέμμα που κοσμείται από τα εξαιρετικά κρύσταλλα Harrachov!


Στην επόμενη, για όσους ενδιαφέρονται, ακριβώς ίσια κάτω και δεξιά της εκκλησίας, υπάρχει Μαύρο Θέατρο.





Στολισμένες άμαξες σταθμεύουν πάντα εκεί, για να προσφέρουν μια ρομαντική βόλτα


Προς τα δεξιά μας βλέπουμε περίτεχνης αρχιτεκτονικής κτίρια


Στο μέσον αυτού του κτιριακού τετραγώνου βλέπουμε το εντυπωσιακό Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-Ministerstvo Pro Mistni
και δίπλα του ένα άλλο κυβερνητικό κτίριο, που γράφει στην κορυφή Salvator Mundi και έχει αγάλματα του Αγίου.



Προς τα δεξιά ένα επίσης εξαιρετικό κτίριο, το πιο όμορφο ροκοκό κτίριο της Πράγας, τραβάει την προσοχή μας, το Kinsky Palace, του 1755.
Αυτό ανήκε σε μια από τις πιο επιφανείς οικογένειες της Αυστροουγγαρίας. Τον Φεβρουάριο του 1948 ο Klement Gottward διακήρυξε από το μπαλκόνι του, τον κομμουνιστικό κανόνα.
Σήμερα είναι Εθνική Πινακοθήκη και γράφει επάνω Narodni Calerie.



Στα δεξιά του, το κτίριο Stone bell House, που σήμερα είναι γκαλερί.


Αμέσως μετά απ αυτό υπάρχει ένα πολύ μικρό στενάκι που οδηγεί στην Γοτθική εκκλησία Our Lady before Tyn. Υπάρχει εκεί από τον 14ο αιώνα, χαρακτηριστικό της παλιάς πόλης.
Οι πύργοι της, 80 μ. έκαστος. Μέσα υπάρχει το παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Πράγα ! από το 1673.


θα σας κάνει εντύπωση η ονομασία της, Η Παναγία πριν από την Tyn. Tyn σημαίνει προστατευμένο μέρος. Πίσω από την εκκλησία, υπήρχε μια καλά οχυρωμένη αυλή, γιατί εδώ ερχόταν οι έμποροι με τα προϊόντα τους. Πλήρωναν κάποια είσοδο και έτσι βρισκόταν υπό την προστασία του Βασιλέως. Η εκκλησία της Παναγίας, κτίστηκε εμπρός από την Tyn, εξ ου και η ονομασία της.

Η κυρία είσοδος της Παναγίας μέσα στο στενάκι


Στο κέντρο της πλατείας, το υπό ανακαίνιση μνημείο, το αφιερωμένο στον ιερέα, φιλόσοφο και μεταρρυθμιστή Jan Hus, που έγινε το 1915 για να σηματοδοτήσει τα 500 χρόνια από τον θάνατο του στην πυρά.


Δεξιότερα της εκκλησίας της Παναγίας, βλέπουμε μια σειρά από πολύχρωμα κτίρια, όλα εξαιρετικά με την δική του ιστορία το καθένα!


Το Storch Hous ή Vergin Mary Stone, νέο-γοτθικό με τοιχογραφίες. Η μεγαλύτερη τοιχογραφία δείχνει τον Άγιο Wenceslas στο άλογο,
υπάρχει ακόμα ο μανδύας ενός Αγίου, εραλδικά εμβλήματα των Βασιλέων και την σφραγίδα της πόλης.

(Εραλδική είναι ένας βοηθητικός κλάδος μελετών της ιστορίας, στην οποία περιλαμβάνονται, η οικοσημολογία, η γενεαλογία και η βιβλιοσημολογία,καθώς και ιστορικές μελέτες των μεσαιωνικών και ιπποτικών χρόνων).

Δίπλα του Storch House, Υπάρχει το σπίτι, όπου ο Albert Einstein , έπαιζε βιολί για τον Franz Kafka, όταν ο πρώτος ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, το 1911.


To Museum Voskovysh Figurin, Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, σε ένα κομψό και στολισμένο κτίριο.


Τελειώνοντας τον γύρο της πλατείας της παλιάς πόλης, βλέπουμε μερικές εικόνες της, καθώς και διάφορες ατραξιόν!






Αφήστε τις μοσχοβολιές, σε κάθε βήμα!!!


Το σήμα της Πράγας στην πλατεία


Κάποια κορίτσια θέλουν να φωτογραφηθούν στον αέρα


Έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δύο συμπαθέστατα παλληκάρια, ταλαντούχα μας χαρίζουν μουσικά κομμάτια, με την βοήθεια μιας κιθάρας και μπουκαλιών!!!!! Ακούστε τους, αξίζει! Παίζουν το Let it be-Beatles και το YMCA.



Και μετά το μουσικό διάλειμμα, θα ακολουθήσουμε την οδό Celetna, από τους παλαιότερους δρόμους, που το όνομα της το πήρε, από πλεγμένα ψωμάκια που ψήνονταν τον Μεσαίωνα. Είναι γεμάτη από ωραία παλιά κτίρια, πόρτες εξαιρετικές και οικόσημα.
Υπάρχουν καταστήματα με μαριονέτες, με κρύσταλλα Βοημίας, με παπούτσια και ρούχα.




Ένας οδοκαθαριστής !!! Θα πίστευε κάποιος ότι είναι άγαλμα, ένας καλλιτέχνης του δρόμου, πολύ επιτυχημένος!!!!Δεν κουνιόταν καθόλου!!!


Λίγο πιο εκεί το μοναδικό κυβιστικό κτίριο της Πράγας, το κτίριο με την Μαύρη Μαντόνα από το 1911. Το άγαλμα της είναι δεξιά στην γωνία.

Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος, φιλοξενούν το γνωστό Crand Cafe Orient. Στους επάνω ορόφους υπάρχει Μουσείο Τσέχικου Κυβισμού.



Κατευθυνόμαστε προς τον Πύργο της Πυρίτιδας - Powder Tower. Αποτελούσε μία εκ των 13 πυλών της παλιάς πόλης που υπήρχαν, για να προφυλάσσονται από τις συνεχείς επιδρομές των Τατάρων.
Στον πύργο, που αποτελεί μέρος-επέκταση του Δημοτικού Μεγάρου, κατά τον 17ο αιώνα φύλασσαν την πυρίτιδα, εξ ου και η ονομασία του.
Την σημερινή του μορφή την πήρε το 1876, έχει 65 μ. ύψος και είναι πλούσια διακοσμημένος με αγάλματα.

Ένα κομψό ξενοδοχείο και αμέσως μετά ο Πύργος της Πυρίτιδας



Royal Court Palace, το Δημοτικό μέγαρο, έδρα των Βασιλέων της Βοημίας! Υπέροχο κτίριο Art Nuveau του 1905 και είναι σήμερα κτίριο συναυλιών.
Η μεγαλύτερη αίθουσα συναυλιών της Πράγας με 1200 καθίσματα είναι εδώ και ονομάζεται Smetana Hall!
Σ΄αυτήν την αίθουσα το 1918 έγινε η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας.


Πάνω ψηλά, διακρίνεται ένα υπέροχο ψηφιδωτό του Karel Spilar , αφιέρωμα στην Πράγα!


Και απέναντι του ακριβώς το Stavovske Divaldo - Estates Theatre του 1783.
Το παλαιότερο θέατρο στην Πράγα, νεοκλασικό.
Εδώ το 1834 έκανε πρεμιέρα η όπερα του Mozart "Don Giovanni"


Ένα άλλο θέατρο με παντομίμα, με χορευτικά και δρώμενα είναι η Laterna Magika σε ένα πολύ μοντέρνο χώρο


Βρισκόμαστε ήδη στην Namesti Republicky,σε ένα δρόμο με θέατρα, με εμπορικά κέντρα,στάση μετρό, περίπτερα στον δρόμο με τοπικά προϊόντα και νοστιμιές, το γουρουνόπουλο στα κάρβουνα από ξύλα και περίτεχνα κτίρια!




Μια εκκλησία εκεί του Αγίου Ιωσήφ. Υπάρχει στο προαύλιο μία ξύλινη βάση στον τοίχο, όπου υπάρχουν καρτούλες με ονόματα των ευεργετηθέντων από τον Άγιο.


Επιστρέφουμε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, για να κατευθυνθούμε προς την Εβραϊκή συνοικία.
Πανέμορφα κτίρια, το καθένα με την δική του κομψότητα και στολισμό. Δεν ξέρεις τι να θαυμάσεις πρώτα!





Πάλι πρωτότυπα μηχανοκίνητα για βόλτα, αλλιώτικα αυτή την φορά


Κατατοπιστικές πινακίδες, κάθε τόσο


Και μία ωραία εικόνα, διαφήμιση άραγε; Δεν έγραφε φίρμα. Δύο κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, κρεμασμένοι πολύ προσεκτικά. Πάντως μια άλλη φορά που περάσαμε δεν υπήρχαν.


Κι ένα μοντέρνο γλυπτό στην παλιά πόλη


Φτάσαμε σε μία απείρου κάλλους εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, Church of St James (kostel Sv. Jakuba Vetsiho).
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία στην Πράγα, μετά τον Άγιο Βίτο του Κάστρου.
Είναι μπαρόκ του 1689 και έχει 23 παρεκκλήσια!
Εξαιρετικός ο διάκοσμος και το καμάρι της είναι το εκκλησιαστικό όργανο από το 1702.



Λίγο μακρύτερα ανάμεσα από εντυπωσιακά κτίρια, βλέπουμε μία άλλη εκκλησία, την Holy Spirit old Town, γοτθική του 1350




Το άγαλμα του Franz Kafka


Δύο ολόιδια κτίρια


Η Ισπανική Συναγωγή σε Μαυριτανικό στυλ του 1868


Η εκκλησία του St.Simon and Juda (Hospitallers), μπαρόκ του 1630, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του τετραγώνου



Ένα σχολείο απέναντι από την εκκλησία


Kαι θα τελειώσουμε την παλιά πόλη με την επίσκεψη μας στο Μοναστήρι της Αγίας Αγνής Convent of St Agnes- γοτθικό κτίριο του 1234.
The National Gallery's medieval

Η Αγία Αγνή, αν και ήταν πριγκίπισσα, απαρνήθηκε τα εγκόσμια και ίδρυσε αυτό το Μοναστήρι που σήμερα είναι Εθνική πινακοθήκη.
Έδειξε αφοσίωση και ζήλο και κατάφερε, χάρις στις διπλωματικές της ικανότητες, να αποκτήσει η Βοημία άριστη σχέση με το Βατικανό.

Δυστυχώς η πινακοθήκη ήταν κλειστή, την ημέρα που πήγαμε. Μπορείτε να δείτε την μακέτα του Μοναστηριού.


Εδώ νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά που ήρθατε και να σας ζητήσω συγγνώμη που σας κούρασα, αλλά η κάθε ανάρτηση είναι μία ενότητα, που μπορεί να σας ξεναγήσει στην γοητευτική Πράγα.

Στην επόμενη όγδοη και τελευταία ανάρτηση-αφιέρωμα στην Πράγα, θα περπατήσουμε τις γειτονιές της και θα δούμε ευχάριστα και ενδιαφέροντα πράγματα.

Ως τότε, γεια σας!


47 σχόλια:

  1. Μάγδα μου καλή σου μέρα.
    Ακόμη ένας απολαυστικός περίπατος στην πανέμορφη Πράγα.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Complimenti per questo stupendo reportage di Praga! Una bellissima città piena di storia e monumenti importanti! Bravissima!!! ciao Cristina : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Magda, each time I am seeing these colorful pictures from your trip to Prague I feel like more and more visiting this place!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικός προορισμός. Υπέροχα κτίρια!!!! Εκεί θα μπορούσα να φωτογραφίζω μέρα νύχτα. Καλό απόγευμα Μάγδα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Again, great pictures from Prague! You have found many beautiful and interesting destinations.
    There would be even more nice to visit ...
    Thanks Magda.
    Greetings!<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. u cant make enough pictures of prague, ist honestly one of the most beautiful citys :) indeed! filakia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. My son Evan and I visited Prague in 2012. Your blog brought back very good memories. Thanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξέρω τι να πώ Μάγδα υγράνθηκαν τα μάτια μου
    αισθάνομαι ότι τώρα ταξίδεψα στην Πράγα.
    Τίποτα δεν είδα από κοντά σε σχέση μ'αυτά που μας δείχνεις.
    Να είσαι καλά...με τις ευχαριστίες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Frezia
      Είσαι η μόνη που δεν μπορώ να επισκεφθώ. Το blog σας είναι ανενεργό. Σε έψαξα στο FB δεν σε βρήκα.
      Χαίρομαι τόσο πολύ που σου άρεσε η ξενάγηση μου.
      Να γι αυτό δεν πάω οργανωμένες εκδρομές, γιατί δεν προλαβαίνεις να δεις τίποτα.
      Αν μπορώ να σε βρω στο FB ενημέρωσε με.
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Pokazałaś kolejną piękną część Pragi. Tam można spacerować i spacerować i podziwiać piękne budowle i budynki. Stałam pod zegarem wśród tłumu ludzi i czekałam na pełną godzinę, żeby zobaczyć apostołów. Oprócz historii, jest i rozrywka, której dostarczają uliczne występy. Śliczne zdjęcia :). Pozdrawiam serdecznie i ślę dużo buziaków.
    Μπορείτε έδειξε ένα άλλο όμορφο μέρος της Πράγας. Εκεί μπορείτε να περπατήσετε και να περπατήσετε και να απολαύσετε τα όμορφα κτίρια και κατασκευές. Στάθηκα κάτω από το ρολόι στο πλήθος των ανθρώπων και περίμενε για μία ολόκληρη ώρα για να δείτε τους αποστόλους. Εκτός από την ιστορία, είναι, και την ψυχαγωγία, τα οποία παρέχουν παραστάσεις δρόμου. Χαριτωμένο φωτογραφίες :). Τις καλύτερες ευχές μου και στέλνω πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bardzo dziękuję za wizytę u mnie:) W Pradze też byłam i też mi się podobało. Piękne zdjęcia zrobiłaś. Pozdrawiam serdecznie:)

      Διαγραφή
  10. να έρχομαι εδώ, να γεμίζω τα μάτια μου μ' ομορφιά και πολιτισμό... το έχω τόσο ανάγκη, αγαπημένη μου Μάγδα!
    σε φιλώ με το πιο γλυκό φιλί μου και σ' ευγνωμονώ για την απόλαυση που μου χαρίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ciao Magda, come sempre i tuoi post sono ricchi di angoli favolosi panorami mozzafiato
    e tanto sole, un caro saluto
    Tiziano.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. joli reportage et comme souvent..un mariage sur les chemins :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τέλειες φώτο... τέλεια πόλη!!! Είσαι τυχερή , καλή μου φιλη!!!!!! (θα πάρω και μεζεδάκι, εννοείται!!!... )...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όμορφη Πράγα!
    Όμορφη και εκτενή έκθεση που μας αφήνουν. Καλή φωτογραφίες και τα μέρη της ποικιλίας, μου αρέσει 15, 24, 42 :)))
    Μάγδα Goodnight;)
    Ένα φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχη ανάρτηση και άριστη ξενάγηση!!!
    Ευχαριστώ για τις τόσες λεπτομέρειες που δεν γνώριζα ή κάποιες που δεν θυμόμουν!
    Περιμένω και την συνέχεια!
    Καλό ξημέρωμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραια πηγα και στη Πραγα που δεν ειχα παει , μπραβο σου μου αρεσε πολυ η ξεναγηση και ο ηχος των μπουκαλιων με συνεπηρε, φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου Μάγδα..απόλαυσα και αυτό το έβδομο ταξίδι σου και περιμενω και το όγδοο να δω ολα οσα αναφέρεις ότι θα μας δέιξεις...απόλαυσα και τα προηγούμενα έξι...καθόλου κουραστικό κανένα τους ούτε το σημερινό..μου άρεσαν ολες οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες... εντύπωση μου έκανε η λέξη Orloj, παράφραση της «ρολόι» όπως επίσης και η ονομασία «Η Παναγία πριν από την Tyn». Επίσης πολύ ενδιαφέρον και ωραίο να δεις από κοντά το σπίτι του Albert Einstein..ευχαριστούμε για το ταξίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πραγματικά είναι για ΒΡΑΒΕΙΟ η εξαιρετική δουλειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Dziękuję za wycieczkę:))) Praga, piękne miasto!!! Wspaniała architektura!!!Zdjęcia cudowne!!! Pozdrawiam serdecznie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πόσο υπέροχη, χορταστική, με απίθανες εικόνες, η ξενάγηση σου!!! Να είσαι καλά Μάγδα! Χάρηκα που ήρθα εδώ, σήμερα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Bellissime foto e video, cara Magda. Mi piaccciono i colori delle case, dei monumenti ed il cielo azzurro. Buona Vita!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χάρη στην εξαιρετική έκθεσή σας, ήμουν σε θέση να έχετε μια ευρύτερη άποψη της πανέμορφης αυτής πόλης.

    φιλιά

    http://ventanadefoto.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι θησαυρούς κρύβει αυτή Πράγα! Θαυμάζω αναρωτιέμαι συγκρίνω και θυμώνω!!!Θαυμάζω τα υπέροχα στολιδια που στέκουν καμαρωτά φροντισμένα με πλούτο εσωτερικό και εξωτερικό μέσα την καθαριότητα ... αναρωτιέμαι γιατί εμείς μείναμε τόσο μίζεροι , γιατί δεν αναδεικνύουμε αυτά τα λίγα που υπάρχουν (το ξέρω βέβαια αλλά δεν το ξεστομίζω) συγκρίνω ...τι να συγκρίνω;εδώ μόνον προσφυγιά αλληλοσκοτωμοί ,καρφώματα και ποιός θα φάει τα περισσότερα.....!Θυμώνω γιατί αυτήν υπέροχη και ευεργετημένη από τον θεό Ελλάδα την σκοτώνουμε κάθε μέρα!!
    Μαγδα μου τι να πω οι φωτογραφίες με την επαγγελματική λήψη είναι αξαιπέραστες και η ξενάγηση σου ισοδύναμη με την καλύτερη ξεναγό του κόσμου!!! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ...σας διάβασα μέχρι κάτω... Μάγδα μου!!!!!!! Τρέλα! Οχι μόνο για Βραβείο. Τιμητικό άλμπουμ, για όλους μας! απίθανες φωτογραφίες!
    Χαρά στα μάτια σου!
    Φιλί και στον ακούραστο συντροφό σου, να μη τον ξεχνάμε!!
    Φιλιά από Νέα Υόρκη,
    Πάντα με την αγάπη μου,
    Υιώτα
    αστοριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ωραίες αναμνήσεις. Λοιπόν Μάγδα, έχει ένα ακόμα κυβιστικό κτίριο, μία διάσημη βίλα, πάνω στην όχθη του ποταμού , ίσια κάτω από το κτίριο που χορεύει. Θα στο δείξω όταν το ανεβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ohhh such an amazing! I'd like to be thereeeeee so much :)

    www.izabielaa.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Love, love, love your post, dear Magda!!!
    Lovely photos of Prague!!! thank you so much for your visit and your friendship!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Me gusta viajar visualmente con tus fotos, Magda, bonito reportaje.

    Saludos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν έχω ταξιδέψει ποτέ στην Πράγα, αλλά όπως φαίνεται θα το κάνω!
    Να εισαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Magda, thank you for your comment on my blog PETRO50. It was me pleasure to visit your blog. You present a lot of beautiful photography of Prague. I have to admit that some places do not even know. A series of good photography presents the the city of Prague. Lots of photos could be used in catalogs of travel agencies. Many greetings and wishes for you nice days.

    Μάγδα, σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας στο blog μου PETRO50. Ήταν χαρά μου να επισκεφθείτε το blog σας. Θα παρουσιάσει μια πολύ όμορφη φωτογραφία της Πράγας. Οφείλω να ομολογήσω ότι ορισμένα μέρη δεν ξέρουν ακόμη. Μια σειρά από καλής φωτογραφίας παρουσιάζει την πόλη της Πράγας. Πολλές φωτογραφίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καταλόγους των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Πολλούς χαιρετισμούς και ευχές για εσάς ωραίο ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μα τι υπέροχη πόλη. Πόσο θα ήθελα να την επισκεφτώ... Οι φωτο σου υπέροχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Dear Magda, another beautiful post from one of the most beautiful city, Prague! Always a treat to walk along with you and see the wonders of a world so beautiful that we live in, thank you for capturing all the details and bringing them to us! Lots of love and hugs from India. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. °º♫♬° ·.


    Bom fim de semana!
    Beijinhos.

    ¸.•°♪♬♫º°。♪

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  34. Hello, magda.

    Good feeling works.
    Thank you for your visiting always.

    Good week is coming.
    Greeting
    From Japan, ruma ❃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γεια σου Μάγδα!
    Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις φωτογραφίες σας.
    Είναι πολύ όμορφο. Παλιά Πόλη της Πράγας είναι ένα φανταστικό μέρος.
    Σας ευχαριστώ, χάρη σε σας ότι θα μπορούσα να τους ξαναδώ.
    Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μάγδα μου , σ'ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι!!!μα τόσο όμορφες φωτό, βίντεος μπράβο σου καλή μου!Καταπληκτικά όλα!!! Πολύ καλή φωτογραφιση!!
    Έχω διαγωνισμό στο μπλογκ μου αν θέλεις πέρνα να πάρεις μέρος!! φιλάκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλώς σε βρήκα, Μάγδα!
    Τι όμορφη βόλτα που μας πήγες... Το ευχαριστήθηκα. Πρέπει να έχω χάσει πολλά, μιας και αυτό είναι το 7ο μέρος. Θα επανέλθω και θα τριγυρίσω κάποια στιγμή, να δω και τα υπόλοιπα.
    Πολύ όμορφες οι λήψεις σου και μου άρεσαν και τα βίντεο, ειδικά αυτό με τους μουσικούς!
    Καλό βράδυ, θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ciao Magda, non mi stanco mai di guardare le tue foto. Dai proprio voglia di visitare Praga. Buonanotte.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανεξάντλητη η Πράγα Μάγδα μου,εμένα όμως μ έχεις εξαντλήσει συναισθηματικά. Μ έχεις καταρρακώσει...ΖΗΛΕΥΩΩΩΩ...
    Φιλάκια πολλά τυχερή μου φιλενάδα, καλή εβδομάδα σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ακαταμάχητη η Πράγα, απίστευτη αρχιτεκτονική, σαν να ζεις σε παραμύθι!
    http://mygenerouslife.blogspot.it/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ακαταμάχητη η Πράγα, απίστευτη αρχιτεκτονική, σαν να ζεις σε παραμύθι!
    http://mygenerouslife.blogspot.it/

    ΑπάντησηΔιαγραφή