Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

ΣΙΑΤΙΣΤΑ - Μέρος Β΄ - ΧώραΚάνετε κλίκ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα γνωρίσουμε τον πάνω οικισμό της αρχοντικής Σιάτιστας, την Χώρα.

Φεύγουμε από την Γεράνεια, τον κάτω και παλαιότερο οικισμό και ακολουθούμε τον ανηφορικό δρόμο που θα μας οδηγήσει στην Χώρα.
Θα συνεχίσουμε από το σημείο εκείνο που ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της Γεράνειας.

Τα αρχοντικά είναι πάντα μπροστά μας, επισκέψιμα ή μη, όπως αυτό της οικογενείας της κ.Βασιλικής Σιάσιου, φιλολόγου, η οποία θα είναι πολύτιμη ξεναγός μας σήμερα.


Ανηφοριές, κατηφοριές,σκαλοπάτια, στενάκια γραφικά,σε κάθε μας βήμα


Και φτάνουμε στο Κουκουλίδειο πάρκο, όπου και το ομώνυμο Πνευματικό Κέντρο, δωρεά των Μιχαήλ και Αλεξάνδρας Κουκουλίδου, το 1999!
Στο πάρκο υπάρχουν δύο αγάλματα. Το πρώτο τιμά τον μεγάλο ευεργέτη Αργύριον Τύρνα (1901-1995), Πρόεδρο του Συλλόγου των Σιατιστέων Νέας Υόρκης-Αμερικής, που πρώτος οραματίστηκε και συνέδραμε στο μεγάλο έργο της ύδρευσης της Σιάτιστας από το όρος Μπούρινος.

Δίπλα του η θρυλική καπετάνισσα Περιστέρα Κράκα, γεννημένη το 1855 στην Σιάτιστα,η οποία σε ηλικία 18 ετών, θυσίασε τα ωραία μακριά μαλλιά της, πήρε το όνομα "Καπετάν Σπανοβαγγέλης" και πολέμησε εναντίον των Τούρκων!


Δεξιά του πάρκου και μέσα στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο, στεγάζεται η Μανούσεια Βιβλιοθήκη.
Το 1816 με δωρεά Βασιλικής Νικολάου, ιδρύθηκε στην Σιάτιστα η Ελληνική Σχολή, στην οποίαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Μανούσης, Σιατιστινός (1793-1858), δώρησε 5.000 βιβλία. Την Σχολή την έκαψαν οι Τούρκοι και κατέσχεσαν πολλά βιβλία.
Όσα διεσώθησαν στεγάζονται πλέον στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο και η δημόσια αυτή βιβλιοθήκη, έχει σήμερα 75.000 περίπου βιβλία.

Το πιο παλιό είναι η Θουκυδίδου Ξυγγραφή και τα Ελληνικά του Ξενοφώντος, βιβλίο τυπωμένο στην Βενετία το 1502 και τα άπαντα Ομήρου του 1504.


Ένα μέρος του εσωτερικού της Βιβλιοθήκης


Στις επόμενες δύο φωτογραφίες βλέπουμε την Ελληνική Λογοτεχνία, έργο του Johan Albert Fabricius (1668-1736), Γερμανού βιβλιογράφου και βιβλιοθηκάριου στο Αμβούργο-Γερμανίας.
Θεωρείται ο ιδρυτής της ιστοριογραφίας στο πλαίσιο της Ελληνικής και Λατινικής λογοτεχνίας.
Έχει εκδώσει επτά σημαντικά έργα, ένα εκ των οποίων είναι η Bibliotheca Graeca (14 τόμοι, 1705-1728) που περιέχει όλες τις εκδόσεις των Ελλήνων Συγγραφέων.Η Αγία Γραφή-δερματόδετη


Η Καινή Διαθήκη από το 1710, δερματόδετη σε περίτεχνη θήκη


Λεξικά Λατινικής Γλώσσας


Φυτολόγιον μαθητών Τραμπατζείου Γυμνασίου (1925-1930)


Κοσμά ιερέως Μπαλάνου Ιερέως (1798 εν Βιέννη-Μαρκίδες Πούλιου)


ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ εις τα της Πραγματείας ( Βιέννη 1793)


Ο Μύρων Ιωάννης


ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ή ΑΝΑΣΚΕΥΗ της του Βολτέρου βίβλου (Βιέννη 1794 - Μαρκίδες Πούλιου)


Χειρόγραφοι Ελληνικοί Ψαλμοί. Εκλογή ψαλμών (Πολυέλαιος) 1722Είδατε μερικά αντιπροσωπευτικά σπάνια ιστορικά και εντυπωσιακά βιβλία από την περίφημη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη της Σιάτιστας "ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ".

Την φωτογράφιση αυτών των θησαυρών πραγματοποίησε η εθελόντρια κ.Περιστέρα Μάνιου με την πολύτιμη βοήθεια του συναδέλφου της στον εθελοντισμό κ.Χρήστου Καρακουλάκη.

Η άδεια φωτογράφισης των σπανίων αυτών βιβλίων-κειμηλίων της Σιάτιστας, καθώς και η αγαστή συνεργασία με τους εθελοντές μας, οφείλεται στην κ.Ανδρομάχη Μπουσταντζή, προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης καθώς και στην κ.Άννα Ντέρου, βιβλιοθηκονόμο.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους ανωτέρω για την πολύτιμη συμβολή τους, στο αφιέρωμα μου στην αρχοντική και γεμάτη θησαυρούς Σιάτιστα!


Αμέσως μετά ένα εντυπωσιακό κτίριο, εξαιρετικό δείγμα Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, το Τσιστοπούλειο Δημαρχιακό Μέγαρο, δωρεά των ευεργετών Δημητρίου και Θεολογίας Τσιστοπούλου. Κτίστηκε το 1964 και είναι ακριβώς στο μέσον των δύο οικισμών.

Αγάλματα ηρώων κοσμούν τον αυλόγυρο του Δημαρχείου
Εδώ το άγαλμα του Θεοχάρη Τουρούντζια, συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου (1776-1798)


Εδώ είναι το Ηρώον πεσόντων κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες 1912-1922


Τα αγάλματα δύο Κρητικών, του Λεωνίδα Παπαμαλέκου,πεσόντα στην μάχη του 1912 για την απελευθέρωση της Σιάτιστας.
Και το δεύτερο άγαλμα, τιμά τον Μιχαήλ Ν.Αναστασάκη, εθελοντή-πατριώτη, που συνεργάστηκε με το τάγμα του Λεωνίδα Παπαμαλέκου, στην μάχη της Σιάτιστας. Τραυματίστηκε βαριά, σώθηκε και η Σιάτιστα ελευθερώθηκε!


Φεύγοντας από το Δημαρχείο, στα δεξιά μας, βλέπουμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά από το 1702. Είναι μονόκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο νάρθηκα – γυναικωνίτη και περίτεχνο τέμπλο. Σημαντικές οι τοιχογραφίες στο νότιο τοίχο του ναού.


Δεξιά μας απλώνονται τα σπίτια στις υπώρειες του βουνού Βέλια καθώς και ο Ιερός Ναός του Αγίου ΓεωργίουΦτάνουμε στον μεγάλο ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Χώρας.
Ο μεγαλοπρεπής αυτός Ναός κτίστηκε αρχικά το 1647, κατεδαφίστηκε και ξανακτίστηκε το 1801, κάηκε το 1910 για να κτισθεί ο σημερινός, από τον σπουδαίο Σιατιστινό αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο.Ο ίδιος αρχιτέκτων έκανε την αναστύλωση του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης.

Το εξαγωνικό καμπαναριό του του 1862 είναι παλαιότερο από το καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής-Γεράνειας.


Το γραφείο του Ιερού Ναού, όπου στην πινακίδα αναφέρεται ότι οι εργασίες για την ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έγιναν με δαπάνες του Σιατιστινού ευεργέτη Νικολάου Γ.Παπαγεωργίου.


Ο ιερέας σε λίγο θα τελέσει τον ΕσπερινόΆλλη μία προσφορά προς τον Ναό


Εδώ θέλω να ευχαριστήσω έναν επίτροπο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, για την καλοσύνη που είχε να μας ανοίξει να δούμε και το εσωτερικό του.Μακάρι να ήξερα το όνομα του. Μας είδε και προσφέρθηκε!!!Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Χώρα, υπάρχει το άγαλμα του μεγάλου ευεργέτη Θεόδωρου Μανούση


Επίσης απέναντι από την εκκλησία και δίπλα στην Ιερά Μητρόπολη, υπάρχει το Γυμνάσιο-Λύκειο της Σιάτιστας, δωρεά των αδελφών Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, μεγάλων ευεργετών της Σιάτιστας!
Οι ίδιοι, γουναράδες όντες, έκτισαν τον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Φρανκφούρτης και συνέβαλαν επίσης στην αποπεράτωση του ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού στην Φρανκφούρτη (έδρα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας), για τους απόδημους Έλληνες.
Δημιούργησαν το εξαιρετικό νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" στην Θεσσαλονίκη.
Ίελευταία, ανέλαβαν την πρωτοβουλία ίδρυσης της Εστίας Παπαγεωργίου στον Εύοσμο, ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων. Επίσης στο Φίλυρο την ίδρυση ιδρύματος για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Και δεν σταματούν να ευεργετούν!!!
Έχουν δεχθεί πλήθος τιμητικών διακρίσεων!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.Βαρθολομαίος, κατά την διάρκεια επίσημης τελετής, χειροθέτησε τον κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, σε άρχοντα ρεφερενδάριο οφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Στην ίδια τελετή ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος απένειμε στον Νικόλαο Παπαγεωργίου, δια χειρός Οικουμενικού Πατριάρχη, το παράσημο του Σταυρού του Αγίου μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης!

Και βέβαια τα βραβεία και οι έπαινοι ανήκουν και στους δύο αδελφούς Παπαγεωργίου, καθώς και στην οικογένεια τους!

Εδώ βλέπετε το Γυμνάσιο-Λύκειο Παπαγεωργίου της Σιάτιστας


Πίσω από το Γυμνάσιο είναι το Τσίπειο Οικοτροφείο και το λευκό κτίριο είναι το εργοστάσιο γούνας Αδελφών Παπαγεωργίου.


Στο σημείο αυτό μας περίμενε μια άλλη ευγενική και πρόθυμη κυρία-εθελόντρια, για να μας οδηγήσει και να μας ξεναγήσει στο αρχοντικό Μανούση και στην Παλαιοντολογική Συλλογή, η κ. Ζωή Ράμμου.
Τελείως αφιλοκερδώς, κουρασμένη, μόλις είχε σχολάσει από την δουλειά της, με χαμόγελο και αγάπη!

Κατεβήκαμε ένα λιθόστρωτο στενό, απέναντι από την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.

Δεξιά μας ένα άλλο εξαιρετικό αρχοντικό, με σκηνές από την μυθολογία και το Πάνθεον. Δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμο.


Λίγο παρακάτω το αρχοντικό Δίντσιου, σήμερα ξενώνας


Ένα άλλο αρχοντικό, που αγοράστηκε από ιδιώτη και θα διασωθεί, ευτυχώς!


Πόρτες παλιές, αμπαρωμένες. Με τοίχους πέτρινους ψηλούς, απροσπέλαστους! 40 αρχοντικά απόμειναν σήμερα στην Σιάτιστα!Ιωαννίδειον Νηπιαγωγείον Σιατίστης! Κι εδώ το όνομα του ευεργέτη.
Η κ. Ζωή Ράμμου, μας είπε τα εξής: " Ο,τι χρειαζόταν οι κάτοικοι, έσπευδαν οι ευεργέτες να το πραγματοποιήσουν.
Κάποτε ρωτήθηκε ένας Σιατιστινός φοιτητής από τον καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο "τι παράγει ο τόπος σου;",κι εκείνος απάντησε, "ευεργέτες, κύριε καθηγητά".


Φτάσαμε στο αρχοντικό ΜανούσηΗ ξεναγός μας κ.Ζωή


επειδή το αρχοντικό δεν ηλεκτροδοτείται, άνοιξε μερικά παντζούρια για να δούμε και να θαυμάσουμε ότι μπορούμε.
Στην συνέχεια πήγαμε στο Τραμπάτζειο Γυμνάσιο, όπου φιλοξενείται η Παλαιοντολογική Συλλογή της Σιάτιστας.

Κτίριο του 1888, δωρεά του Ιωάννη Τραμπατζή. Όταν η Σιάτιστα είχε αυτό το Γυμνάσιο, όλη η υπόλοιπη Μακεδονία, είχε μόνον τρία!


Εδώ στεγάζεται η ιστορική Παλαιοντολογική Συλλογή, με απολιθώματα προβοσκιδωτών, που έζησαν στην περιοχή της Σιάτισας και πέριξ αυτής, εκατομμύρια χρόνια πριν, παρέχοντας στοιχεία για την εξέλιξη και την εξαφάνιση τους.
Αυτό είναι όλο το χρονικό της Παλαιοντολογικής Συλλογής, σε όλα του τα στάδια.


Διάβασα ότι στις 5-5-2014 θα γίνει το 6ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημόνων για τα Μαμούθ. Αυτό θα πραγματοποιηθεί την μία ημέρα στην Σιάτιστα και την δεύτερη στα Γρεβενά.
150 ειδικοί επιστήμονες και Παλαιοντολόγοι απ'όλο τον κόσμο θα βρεθούν εδώ! Ιδιαίτερη προβολή για τις δύο πόλεις!

Θα ασχοληθούν με τα ευρήματα των μεγάλων χαυλιόδοντων, με τον μαστόδοντα της Μηλιάς και με τους απολιθωμένους ελέφαντες.

Μετά απ αυτήν την ενδιαφέρουσα ξενάγηση, αποχαιρετούμε την κ. Ζωή Ράμμου, την οποία ευχαριστώ θερμά για την εθελοντική προσφορά της!Εκτός από την κ.Ζωή Ράμμου, εθελόντρια επίσης, στο αρχοντικό Μανούση και στην Παλαιοντολογική Συλλογή,είναι και η κ.Τατιάνα Τζιούκαλια. Όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί της στον αριθμό 2465022254.

Από το σημείο αυτό και μετά, πολύτιμη ξεναγός μας είναι η κ.Βασιλική Σιάσιου, φιλόλογος και αντιπρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας " Μαρκίδες Πούλιου" ο οποίος αναπτύσσει πάρα πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ξεχωρίζει το εξαιρετικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, με 6 τμήματα και 140 χορευτές!

Μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες του Συλλόγου είναι η αναστήλωση του αρχοντικού Δόλγκηρα, που θα επισκεφθούμε αμέσως τώρα.


Να πούμε όπως δύο λόγια, για την ιστορία του ονόματος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Μαρκίδες Πούλιου".

Τα δύο αδέλφια Πούλιος και Γεώργιος, γυιοί του Μάρκου Πούλιου, εγκαταστάθηκαν στην Βιέννη όπου ίδρυσαν τυπογραφείο το 1790 και θεωρούνται πρωτοπόροι Έλληνες δημοσιογράφοι.
Συνδέθηκαν με τον Ρήγα Φεραίο τον μεγάλο Εθνεγέρτη, ο οποίος σ΄αυτούς εκτύπωσε την επαναστατική προκήρυξη του καθώς και τον Θούριο.
Τύπωσαν επίσης κείμενα του Ελληνικού Διαφωτισμού, 12 των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα και φυλάσσονται στην Μανούσεια Βιβλιοθήκη της Σιάτιστας.

Εξέδωσαν την αρχαιότερη σωζόμενη Ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο "Εφημερίς" . Πάντα το πρώτο φύλλο, το έστελναν στην πατρίδα τους.

Από το 1981 ο Σύλλογος εκδίδει ανά μήνα αυτήν την εφημερίδα.

Πάμε στο αρχοντικό, το οποίο είναι αυθεντικό, αλλά το 1800 έπεσε για άγνωστο λόγο ως τώρα.


Η κ.Βασιλική Σιάσιου, ξεκλειδώνει την βαριά εξώθυρα


Λεπτομέρειες από το εξωτερικό του Αρχοντικού που κτίστηκε το 1700 και σήμερα είναι το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης


Ένα εισιτήριο εισόδου τριών ευρώ απαιτείται για την είσοδο στο αρχοντικό-λαογραφικό μουσείο, απαραίτητο για την συντήρηση του, καθώς ο χρόνος είναι αδυσώπητος και προκαλεί φθορές.

Την είσοδο κοσμούν μία παραδοσιακή φορεσιά, ένας πίνακας του 1893 και μία κανάτα πήλινη, ζωγραφισμένη από την Φλωρεντία.


Απέναντι από την είσοδο βλέπουμε το κατώι


Λεπτομέρειες του, αντικείμενα παλιά, χρήσιμα στην καθημερινότητα, 200 ετών και άνω!


Μία φωτογραφία από τοιχογραφία με την Αδριανούπολη, από το αρχοντικό Τζώνου.


Και μια πέτρινη εσοχή με ραφάκια. Δείτε πόσο πάχος έχει ο τοίχος!!! Όλο το σπίτι είναι κτισμένο με πέτρα και ξύλινο ζωνάρι.


Αριστερά της εισόδου στο ισόγειο, βρίσκεται ο χειμερινός οντάς με τα παμπάλαια κιλίμια


Λεπτομέρειες του


Ανεβαίνουμε την ξύλινη σκάλα και μένουμε άφωνοι από τις περίτεχνες τοιχογραφίες με τα λαμπερά χρώματα, στην σάλα του αρχοντικού.
Όλοι οι καλλιτέχνες ζωγράφοι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη!
Οι πόρτες των δωματίων, κάτι περισσότερο από εντυπωσιακές!


Το εικονοστάσι, δεξιά της σκάλας με το ασημένιο καντήλι των 300 ετών!


Η πρώτη πόρτα δεξιά μας οδηγεί στον καφέ οντά, δηλαδή στο δωμάτιο που έπιναν καφέ οι κυρίες. Εδώ υπάρχουν κασέλες με προικιά και μια γυναικεία φορεσιά ολομέταξη, κάτασπρη με ένα χρυσοκέντητο γιλέκο!
Το ταβάνι είναι ένα έργο τέχνης!


Η δεύτερη πόρτα μας οδηγεί στον μπας οντά, στο δωμάτιο που μαζευόταν και κάπνιζαν οι άντρεςΣτην ζωγραφισμένη εσοχή του τοίχου υπάρχει μία καναβέτα, δηλαδή ένα ξύλινο κουτί ζωγραφισμένο με λουλούδια. Αυτό χωράει δύο μπουκάλια κρασί.Όταν ερχόταν κάποιος από τα ξένα, του τα προσέφεραν για το καλώς όρισες ή όταν έφευγε κάποιος του τα προσέφεραν για το "ώρα καλή". Επίσης στους γάμους έβαζαν μέσα ρόδια, σημάδια ευγονίας.


Και λεπτομέρειες από τον μπας οντά. Στο μέσον του δωματίου είναι το μαγκάλι.


Αμέσως μετά είναι η κρεβατοκάμαρα! Δύο υπέροχες εσωτερικές φορεσιές για το αντρόγυνο, ένθεν και ένθεν του κρεβατιού και η φωτογραφία του ζεύγους Δημητρίου Δόλγκηρα, εμπόρου και της συζύγου του Ελένης Μέμου-Δόλγκηρα.
Οι κουβέρτες χειροποίητες 100 και 150 ετών, τα δε βαφτιστικά ρούχα του μωρού, από το 1860!
Όλα δωρεές των απανταχού Σιατιστινών!!!!


Μέρος της κρεβατοκάμαρας


Κάτω από το κρεβάτι οι κεντημένες παντόφλες


Λεπτομέρειες της κρεβατοκάμαρας


Και η τελευταία πόρτα αριστερά μας οδηγεί στο κελάρι


Εδώ τελείωσε η ξενάγηση του αρχοντικού Δόλγκηρα, με τις πολύτιμες πληροφορίες της κ.Βασιλικής Σιάσιου. Ακούραστη, θησαυρός γνώσεων, φιλική, χαμογελαστή, μας μιλούσε με πάθος για την υπέροχη πατρίδα της, την Σιάτιστα και για τους θησαυρούς της!

Για να επισκεφθείτε το αρχοντικό, αρκεί να της τηλεφωνήσετε στο κινητό της: 6946834005 (Σιάσιου Βασιλική).

Κοντά στο αρχοντικό Δόλγκηρα συναντήσαμε και ένα κελάρι κρασιού της κ. Αικατερίνης Δημόλα.


Επίσης απολαύσαμε την θέα της Χώρας, ανάμεσα από τα ανθισμένα ανοιξιάτικα καρποφόρα δέντρα!Και δεν μας εγκατέλειψε η κ. Βασιλική Σιάσιου, μας πήγε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Σιάτιστας, το οποίο φιλοξενείται στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.
Εκεί, μια άλλη ευγενική κυρία, θεολόγος, η κ. Σουζάνα Σιαμσιάρα, μας ξενάγησε στους πολύτιμους θησαυρούς του Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Η Ιερά Μητρόπολις Σισανίου και Σιατίστης και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, πρώτο κτίριο δεξιά της εισόδου


Στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως δεσπόζουν Α) μία μαρμάρινη στήλη εις μνήμην του Σιατιστέως Επισκόπου Σισανίου και Σιατίστης Ζωσιμά (1686-1746) ο οποίος διετέλεσε δύο φορές Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος.
Υπήρξε μία εξέχουσα πνευματική και εκκλησιαστική προσωπικότης, η οποία σηματοδότησε την πνευματική άνοδο καθώς και την ανασυγκρότηση της Σιάτιστας.

Και Β) μία προτομή του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Ιακώβου Κλεόμβροτου,ο οποίος παρέμεινε στην Σιάτιστα κατά τα έτη 1945-1958, όταν εξελέγη Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, οπότε και απεχώρησε από την Σιάτιστα.
Μέγας ευεργέτης της Σιάτιστας, επισκέφθηκε την Αμερική, όπου και διενήργησε έρανο για το μεγάλο έργο της ύδρευσης της πόλης από το όρος Μπούρινο.

Έκλαιγαν οι πάντες όταν έφυγε από την Σιάτιστα.


Η κ.Σουζάνα μας γνωρίζει τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς του Μουσείου και πρώτα την εικόνα ΕΠΙ ΣΟΙ ΧΑΙΡΕΙ του Γ.Κλόντζα, στα τέλη του 16ου αιώνα.


Η Παναγία Οδηγήτρια, αρχές του 16ου αιώνα


Μέγας Αήρ-Δισκοκάλυμμα-Ποτηροκάλυμμα
Αργυροκεντητική 18ου αιώνα


Η Αγία Παρασκευή και σκηνές του βίου της-Δεύτερο μισό του 17ου αιώνα


Η Παναγία


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή τυπωμένων βιβλίων και χειρογράφων της Μητρόπολης, με πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα τον Κώδικα του Ζωσιμά!
Τα περισσότερα τυπώθηκαν στην Βενετία και στην Κωνσταντινούπολη τον 17ο και 18ο αιώνα.

Εδώ έχουμε ένα κάλυμμα Ευαγγελίου από το 1590 αργυρό με σμάλτο.Και η επίσκεψη μας στο Εκκλησιαστικό Μουσείο τελειώνει με τον Ξυλόγλυπτο Σταυρό Τέμπλου του 17ου αιώνα καθώς και με συναισθήματα
ευλάβειας και συγκίνησης.


Με συνοδό πάντα την κ.Βασιλική Σιάσιου, πηγαίνουμε σε ακόμα δύο αρχοντικά, του Νεραντζόπουλου και του Μαλιόγκα.
Στον δρόμο μας αριστερά θαυμάσαμε ένα ωραίο αρχοντικό του 1930, το οποίο ανήκει στην κ.Νίνα Ταχμιντζή, φιλόλογο!
Ήταν στον κήπο της εκείνη την στιγμή και πολύ φιλόξενα μας κάλεσε στο αρχοντικό της.
Με αγάπη μας φιλοξένησε για λίγο και μας κέρασε το περίφημο ηλιαστό κρασί της Σιάτιστας, ένα γλυκόπιοτο κρασί, σαν λικέρ!!!
Την ευχαριστώ θερμά!


Μετά απ' αυτό το ευχάριστο διάλειμμα , είδαμε δύο ακόμη αρχοντικά στο δρόμο μας αλλά και μία ακόμα αξιόλογη κυρία, καθηγήτρια, ευεργέτιδα της Σιάτιστας, η οποία από σεμνότητα δεν θέλησε να αναφέρω το όνομα της.
Όταν της είπα με θαυμασμό "είστε ευεργέτις" μου απάντησε με γέλια "είμαι τρελή" ! Την καμάρωσα όπως την καμαρώνει και όλη η Σιάτιστα!Φτάσαμε στα δύο αρχοντικά.Μπροστά είναι του Νεραντζόπουλου και πίσω του Μαλιόγκα.
Και στα δύο γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από την 17η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Σταθήκαμε τυχεροί, γιατί ήταν εκεί ο επί κεφαλής του συνεργείου κ.Ματθαίος Καλαμπούκας, ο οποίος μας άνοιξε και μας ξενάγησε στα αρχοντικά.
Τον ευχαριστώ πάρα πολύ!
Το πρώτο, του Νεραντζόπουλου, ήταν γεμάτο σκαλωσιές, μπήκα για λίγο και βγήκα. Δείτε το στην επόμενη φωτογραφία.


Στο αρχοντικό Μαλιόγκα, είχαν προχωρήσει αρκετά οι εργασίες συντήρησης και τράβηξα περισσότερες φωτογραφίες.Κτίστηκε το 1757 και οι θαυμάσιες εσωτερικές και εξωτερικές τοιχογραφίες του, έγιναν το 1844.


Η είσοδος
Ένα περίτεχνο τζάκι


Ο Γαλατάς στην Κωνσταντινούπολη είναι ζωγραφισμένος στους τοίχους του αρχοντικού. Συνήθως ζωγραφίζουν τις ξένες πόλεις, στις οποίες δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, την Πόλη, την Βενετία, την ΦρανκφούρτηΣκηνές κυνηγίου


Εντυπωσιακά ταβάνια, κάθε χώρος και διαφορετικό σχέδιο


Η βαριά καταπακτή που κλείνει για να κρατάει την ζέστη


Η Φρανκφούρτη και ο ποταμός Μάιν στην τοιχογραφία - Frankfurt am Main


Εκπληκτικό ταβάνι!!!


Επίσης εξαιρετικό ταβάνι


Εδώ κρέμονται από την οροφή ένα καρπούζι και ένα πεπόνι
Λαμπερά χρώματα, από σπουδαίους λαϊκούς ζωγράφους


Πλούσια και πυκνή εικονογράφηση


Το κλιμακοστάσιο με τις αψίδες


Τα δωμάτια με τα βιτρώ


Στο επάνω δεξί παράθυρο βλέπουμε κάτω τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Δημήτριο. Κάτω από το παράθυρο υπάρχει επιγραφή από 10-9-1755 η οποία εξυμνεί τα κάλλη του σπιτιού!


Και τέλος η κουζίνα


Γοητευμένοι κι απ αυτό το αρχοντικό, χαιρετήσαμε και ευχαριστήσαμε την φιλόλογο κ.Βασιλική Σιάσιου.

Η επόμενη επίσκεψη μας είναι σε ένα παραδοσιακό οινοποιείο, στο κελάρι του Ταπνού, στην Γεράνεια, στα "Ταπνάδικα", σε μια ήσυχη γειτονιά.

Εκεί σε ένα στενό δρομάκι ζούσαν οι Ταπνοί, δηλαδή οι ταπεινοί άνθρωποι.

Όπως ο Παναγιώτης και η Άννα Γκουτζιαμάνη, οι αρχικοί ιδιοκτήτες του κελαριού.


Τους διαδέχθηκαν οι Αναστάσιος και Αναστασία Γκουτζιαμάνη.

Σημερινοί ιδιοκτήτες είναι ο κ.Χρήστος Γκουτζιαμάνης και η γυναίκα του κ.Θεοδώρα.

Και τέταρτη γενιά οινοποιών, η κόρη τους κ.Γεωργία και ο άντρας της κ. Ιωάννης Πολύζος, άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των προγόνων τους.


Η είσοδος στο κελάρι-μουσείο


Ένας διάδρομος με παραδοσιακά αντικείμενα και δεξιά η πόρτα από το "νοντούλι" δηλαδή του μικρού οντά(δωματίου).


Στην επόμενη φωτογραφία, βλέπουμε λεπτομέρειες της μικρής σάλας, όπου εξέχουσα θέση έχει το μεγάλο σινί του γάμου, σκαλισμένο στο χέρι.


Το παράθυρο


Απέναντι ακριβώς η κ.Γεωργία μας ξεναγεί στο κατώι, στην κυρίως αίθουσα του κελαριού, όπου παράγεται και φυλάσσεται το κρασί.


Βλέπουμε όλα τα παλιά χρηστικά αντικείμενα, ανάμεσα στα βαρέλια με το κρασί


Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε την "γκλαβανή", δηλαδή το παράθυρο, το άνοιγμα, απ΄όπου έριχναν τα σταφύλια στο "πουστάβι" δηλαδή στο πατητήρι.


Και τέλος ένα τμήμα του κελαριού, όπου εμφιαλωμένα πια τα κρασιά, παλιώνουν σε κατάλληλες συνθήκες.


Όμως η κ.Γεωργία με τον σύζυγο της κ.Ιωάννη Πολύζο, δημιούργησαν ένα πιο σύγχρονο οινοποιείο, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινούργια τεχνολογία.

Πάμε στο σύγχρονο οινοποιείο να το γνωρίσουμε. Λέγεται "Οι δύο φίλοι", ο ένας φίλος το οινοποιείο και ο άλλος ο πελάτης.
Ο παραδοσιακός οντάς, σαλόνι, με τις όμορφες γωνιέςΤα βραβεία τους!


Και τέλος το "Πωλητήριο",όπου πωλούνται τα θαυμάσια κρασιά της οικογενείας! Ο περίφημος ηλιαστός οίνος και πολλά άλλα!


Ευχαριστώ θερμά την κ.Γεωργία Γκουτζιαμάνη και την μητέρα της κ.θεοδώρα Γκουτζιαμάνη, για την φιλοξενία και τις πολύτιμες πληροφορίες!

Φεύγοντας από το Οινοποιείο, στην Γεράνεια, την προσοχή μου τράβηξε ένα πανέμορφο παράθυρο!


Και βέβαια δεν νοείται Σιάτιστα δίχως γούνες, γι' αυτό θα επισκεφθούμε την έκθεση γουναρικών Παπανικολάου, που είναι πάνω στον δρόμο, λίγο πριν ανηφορίσουμε προς την Σιάτιστα.


Μία έκθεση γούνας εκπληκτική, με εξαιρετικά κομψές γούνες!


Ευχαριστώ θερμά τον κ.Παπανικολάου για την φιλοξενία!

Στο σημείο αυτό αγαπητοί μου φίλες και φίλοι, τελείωσε το αφιέρωμα μου στην αρχοντική Σιάτιστα, την πόλη των θησαυρών, των ευεργετών,των εθελοντών, των αληθινών πατριωτών!
Όπως είδατε, έχετε άπειρους λόγους να επισκεφθείτε την ιστορική αυτή πόλη!
Πέραν όμως αυτών έχει πολλές γιορτές και πανηγύρια, καθώς και εξαιρετικά γνήσια προϊόντα!
Εκλεκτά κρασιά, κρέατα, γαλακτοκομικά, γλυκά εξαιρετικά όπως τα παραδοσιακά σαλιάρια!
Εμείς αγοράσαμε απ' όλα αυτά, καθώς και γούνινες ζεστές παντόφλες. Τα φωτογράφισα, όταν γυρίσαμε στο σπίτι για να τα δείτε.Όμως πάνω απ΄όλα έχει υπέροχους, ευγενικούς και φιλικούς ανθρώπους, που σου ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους και την ψυχή τους!
Είμαι ευτυχής γιατί απέκτησα πολλούς φίλους στην Σιάτιστα!

Σας ευχαριστώ όλους για την επίσκεψη και τα σχόλια σας!
Την επόμενη φορά θα πάμε στην Ιταλία, στην Τοσκάνη!

Ως τότε να είστε καλά!


34 σχόλια:

 1. Πολύ όμορφη η περιοχή και εξίσου όμορφες οι φωτογραφίες!Συγχαρητήρια για το blog σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όμορφη ξενάγηση, μέσα από ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και πληροφορίες! Ευχαριστούμε!
  Καλή Κυριακή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Wow, Magda! Really nice pictures!!! Thanku U for your point of view :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ πολύ! Χαιρετίσματα από τη Ρουμανία!Μπορείτε να συμπληρώσετε τον κόσμο της ομορφιάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μάγδα ευχαριστώ από προσεγγίζουν αυτά μακρινό, για μένα, με τόσο πολύ γοητεία και την ιστορία.Εξαιρετικό άρθρο και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας δίνει.
  Μου άρεσε τα αρχοντικά.
  Μια αγκαλιά και ευτυχισμένη εβδομάδα.
  Ramón

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Flotte bilder og en fin rundreise i denne byen. Du er utrolig god å fortelle historien om bildene dine.
  Klem
  Nordis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Hello Magda,
  What a great shots you've made. It's very impressive to see the buildings, library and all the places with a lot of history. That must be a great trip for you to see these all.
  Nice shots of that dark wine cellar with all the vessels.
  It's a good and nice overview of an impressive journey. I like this, thanks!!

  Many greetings,
  Marco

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Niin paljon kaunista historia, ihania huoneita ja rakennuksia. Kiitos tästä jakamisesta
  Oli hyvin mielenkiitoista katsella.
  Hyvää viikkoa ja terveisiä Magda ! ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Boa tarde magda
  que lindo post e quanta cultura ,me emocionei adoraria conhecer este país tão rico em história e cultura.
  tenha uma boa semana.
  http://eueminhasplantinhas.blogspot.com.br/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Dear Magda, these are very impressive pictures and stories. You do not even know where to look first. So wonderful and colorful.
  Greetings Sabine

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλημέρα Μάγδα. Εκπληκτική ανάρτηση. Πρέπει να σου πω ότι ζηλεύω. Πολύ θα ήθελα να επισκεφθώ αυτά τα υπέροχα αρχοντικά. Είναι θησαυρός κι ευτυχώς τα έχουν διατηρήσει μέχρι σήμερα. Δυστυχώς εδώ στην πόλη μου έχουν καταστραφεί. Να είσαι καλά και να μας ταξιδεύεις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ευχαριστούμε και για το β μερος ... χαιρομαι να μαθαινω για τους τοπους της ελλαδας μας....δεν ηξερα τιποτε για τη σιατιστα ουτε πήγα ποτε... πολυ ενδιαφερουσες ολες οι πληροφοριες και ολες οι φωτογραφιες πολυ ομορφες.... ευχαριστουμε για το χρονο σου και που τα μοιραζεσαι μαζι μας... μου εκανε εντυπωση , δε το ξανακουσα αυτο : η θρυλική καπετάνισσα Περιστέρα Κράκα, γεννημένη το 1855 στην Σιάτιστα,η οποία σε ηλικία 18 ετών, θυσίασε τα ωραία μακριά μαλλιά της, πήρε το όνομα "Καπετάν Σπανοβαγγέλης" και πολέμησε εναντίον των Τούρκων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 13. Hello, magda.

  Good feeling works.
  Thank you for your support all the time.

  Greeting
  From Japan, ruma ❃

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Muitas vezes só necessitamos de uma palavra de conforto, de ânimo,
  de alguém que dedique um pouco do seu tempo para nós.
  E são nessas muitas vezes que encontramos nossos amigos virtuais!
  Hoje venho te abraçar pelo dia do amigo virtual.
  Você é benção na minha vida.
  Quero estar em sintonia contigo
  por muitos anos .
  Como muito carinho deixei um mimo na postagem,
  simples mais de todo coração.
  beijos te agradeço pela nossa amizade.
  Evanir.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ciao cara Magda,
  quanto mi hanno colpita i dettagli all'interno delle case, che parlano di vite vissute.. e i colorati dettagli. Hai fatto un reportage molto variegato, brava un bel lavoro!!
  tanti cari saluti,
  Dany

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Maravilloso tu blog. Blogger.Blogger no me deja seguirte de momento pero yo lo sigo intentando.Besos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Maravilloso tu blog. Blogger.Blogger no me deja seguirte de momento pero yo lo sigo intentando.Besos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αγάπησα Μάγδα. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο και καλά τεκμηριωμένη έκθεση. Οι μεγάλες εικόνες. Αυτά τα βιβλία είναι πραγματικά στολίδια.
  Καλή Πέμπτες.
  Ένα φιλί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Φαντασμαγορικός ο περίπατος σήμερα αγαπητή μου Μάγδα. Και τι να πρωτοθαυμάσω. Τα πανέμορφα σπίτια με τη χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική. Τα αρχοντικά. Τα γραφικά δρομάκια,. Τα μουσεία με τους πνευματικούς θησαυρούς. Όλα υπέροχα. Και τόσο περίτεχνα δοσμένα.
  Την αγάπη μου καλή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ολα υπέροχα ,αξιοθαύμαστα, και μοναδικά!
  Η αναφορά στους ευεργέτες Κυρίους Παπανικολάου έφερε στη
  θύμηση μου την περιπέτεια υγείας που είχε πρόσωπο του στενού
  οικογενειακού μου περιβάλλοντος.
  Μετά από δυο μήνες παραμονής του στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
  που είναι δωρεά των ομώνυμων αδελφών από τη Σιάτιστα,και την άψογη
  νοσηλεία και οργάνωση αυτού του Ιδρύματος αποκαταστάθηκε η υγεία του,
  χάρη στην προσφορά αυτών των Ανθρώπων!
  Ενα μεγάλο ευχαριστώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Φρέζια μου!
   Πόσο χαίρομαι με τους επαίνους σου, γι αυτούς τους ΕΛΛΗΝΕΣ ευεργέτες!!!
   Φωτεινά παραδείγματα για όλους μας!

   Διαγραφή
 21. Αγαπημένη μου Μάγδα πράγματι δεν εμφανίστηκε καθόλου η ανάρτησή σου και ευχαριστώ για την ειδοποίηση. Σε σένα θαυμάζω τον τρόπο που φωτογραφίζεις και είμαι σίγουρη ότι κρατάς σημειώσεις(το κάνω και εγώ) και μας παρουσιάζεις όλη την ιστορία της πόλης. Αυτά τα ταξίδια στην Ιστορία μου αρέσουν πολύ και εμένα, μια χρόνια ασθένεια του συζύγου με κρατά κοντά του και δεύτερον ήρθα μεγάλη στην Ελλάδα Μάγδα μου και μου είναι πολλά άγνωστα μέρη . Η αρχοντιά και η ομορφιά της πόλης σημαίνει ότι πέρασαν άνθρωποι με καλλιεργημένοι με περισσή αγάπη για τον τόπο τους . Μάγδα μου πέρασα υπέροχα ,ευχαριστώ πολύ πολύ.
  Σε φιλώ δυνατά και στα δυο σου μάγουλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλημέρα Μάγδα!
  Δεν ξέρω αν οι Σιατιστινοί θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα τόσο καλό οδηγό για την πόλη τους όπως αυτός που ξετυλίγεται στις δύο σου αναρτήσεις. Υπέροχη μοιάζει νάναι αυτή η πόλη και έχω ακούσει πολλά. Δυστυχώς δεν έχω πάει και μπαίνει στα υπ 'όψη για το μέλλον, μόνο νάμαστε καλά!
  Κάπου αναφέρεις την ομάδα των Κρητικών που πολέμησαν και πολλοί έπεσαν στη Σιάτιστα. Ξέρω από ένα μακαρίτη θείο μου πως στο νεκροταφείο της πόλης είναι θαμμένος και ο αδερφός του παππού μου. Άλλος ένας λόγος που πρέπει κάποτε να πάω!
  Ευχαριστώ για τις τόσες πληροφορίες!
  Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καλώς σε βρήκα και εγώ !!!! ΥΠΕΡΟΧΟ το αφιέρωμά σου σε μέρη που δεν έχω πάει
  ποτέ
  - οι μοναδικές σου φωτογραφίες αναδεικνύουν την ομορφιά τους και μαζί με τις λεπτομερείς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δίνεις γεννούν στον καθένα μας την επιθυμία να τα επισκεφτεί !!!!
  Νίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Κόλλησε ο υπολογιστής με τόσο υλικό αλλά άξιζε ο κόπος να περιμένω: είδα τόσο όμορφες εικόνες!
  Καλώς σε βρήκα Μάγδα!
  Εξαιρετική ανάρτηση ! Χαρά στο κουράγιο σου να ανεβάσεις όλο αυτό το υλικό!
  Τα φιλιά μου!
  Αριστέα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Una bella carrellata di immagini, molto ricche di dettagli e sopratutto molto comunicative sui luoghi interessati dalle immagini.
  Complimenti e a presto, un grande saluto Magda.
  Ciao
  Paolo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Μάγδα μου τι υπέροχη ξενάγηση που μας έκανες στο μαγευτικό χωριό με τόσα αρχοντικά.
  Το εσωτερικό των σπιτιών μου θύμισε τα σκηνικά του "Σουλειμάν" με τα περίτεχνα τζάκια και τα πολύχρωμα κιλίμια.
  Με τόσα που μας έδειξες έχουμε κάθε λόγο να επισκεφτούμε το χωριό με τόσα ενδιαφέροντα.
  Εγώ ζήλεψα τις παντούφλες σου, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα για γούνες δύο παντόφλες και'γω θα τις έπαιρνα:))

  Φιλάκια πολλά να'σαι καλά να μας ταξιδεύεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Olá amiga, vim desejar-lhe um abençoado final de semana.
  Amo admirar suas postagens, são verdadeiras aulas culturais!!!!Obrigada !!!
  Doce abraço Marie.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Γεια σου Μάγδα, όπως πάντα, μας προσφέρει μια όμορφη βόλτα, γεμάτο ζωή και χρώμα.
  Χαιρετισμοί -.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Να είσαι καλά Μάγδα.
  Σπουδαία η προσφορά σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Amazing photos :)

  I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Querida Magda agradeço sua visita adorei seus comentários, meu cantinho ta meio abadonado não tenho muito tempo mais venho quando posso, seu blog tbm e maravilhoso Grecia mi emcanta fiz algumas peça de teatro que era sobre a Grecía td ai tem historias fortes adorei saber que vc e uma escorpiana quando puder volto bjus bom final de semana pra ti.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Τι όμορφη συνέχεια στο οδοιπορικό σου Μάγδα !!! Τόσες πληροφορίες, τόσες όμορφες εικόνες και τα τόσα αξιόλογα σημεία για να επισκεφτεί κανείς στα Σιάτιστα. Σ'ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας αυτό το θαυμάσιο οδοιπορικό !!! Καλό σου απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Es un gusto autentico este mundo de las redes, vendré más despacio a ver "tu mundo" que es el mio a su vez bajo tu visión tan interesante,

  Besos muchos ♥♥

  tRamos

  ΑπάντησηΔιαγραφή