Τρίτη 8 Απριλίου 2014

SIENA ITALY



Κάνετε κλίκ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα γνωρίσουμε μία πανέμορφη μεσαιωνική πόλη, στην καρδιά της Τοσκάνης, την Σιένα.

Δείτε τον σιδηροδρομικό χάρτη της Τοσκάνης, γιατί εμείς κινηθήκαμε με τρένα στο τελευταίο ταξίδι μας στην Ιταλία.
Οι Ιταλικοί σιδηρόδρομοι είναι συνεπείς στο ωράριο τους, φθηνοί και έχουν πυκνό δίκτυο προς πάσα κατεύθυνση!


Η βάση μας ήταν η La Spezia (άνω αριστερά στον χάρτη), γιατί ο σιδηροδρομικός σταθμός της καλύπτει απολύτως τις Cinque Terre μέχρι και την Γένοβα από την μία πλευρά και από την άλλη, αποτελεί ορμητήριο για την Τοσκάνη.

(Για όσους φίλους δεν είδαν τις αναρτήσεις μου, δεξιά στα περιεχόμενα του blog μου θα τις βρουν).

Η Σιένα είναι ο μακρύτερος προορισμός από την La Spezia, 187 χλμ. Via Empoli (δηλαδή αλλάζεις τρένο εκεί) και κόστιζε τον Μάιο του 2012, 26,20 ευρώ το άτομο με επιστροφή.

Το ευχάριστο με το τρένο είναι το ότι χαζεύεις από το παράθυρο, δεν έχεις το άγχος της οδήγησης στον ξένο τόπο και το κυριότερο δεν χάνεις χρόνο, ψάχνοντας πάρκινγκ:)

Πάρτε μία ιδέα από την διαδρομή προς την Σιένα. Η Τοσκάνη είναι ένας παράδεισος με αμπέλια, λόφους κατάφυτους, λιβάδια, ελαιώνες, αρχοντικά και μεσαιωνικά χωριά!

Πάντα το τρένο περνάει από την Carrara, με τα ξακουστά της μάρμαρα!!! Τα βουνά που θα δείτε δεν είναι άσπρα από χιόνια, είναι γεμάτα μάρμαρα!!!





Ποτάμια, πράσινο, παπαρούνες και αμπελώνες μέχρι την Σιένα






Κι αυτό που βλέπετε ως ένα μεγάλο κάστρο, ναι είναι κάστρα που περιτριγυρίζουν απολύτως ένα μεσαιωνικό χωριό, πολύ κοντά στην Σιένα, το Monteriggioni!


Και έτσι, απολαμβάνοντας από το παράθυρο του τρένου τις ομορφιές της Τοσκάνης, φθάσαμε στον σύγχρονο και πολυσύχναστο σταθμό της Σιένα, ο οποίος όμως απέχει από το ιστορικό κέντρο της πόλης 2 χλμ.



Γι αυτό πήραμε ένα λεωφορείο, με εισιτήριο 1,10 ευρώ το άτομο και βγήκαμε στην Piazza Matteotti της Σιένα.


Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε το ταχυδρομείο.


Όμως παντού γύρω μας βλέπουμε σημαίες και τύμπανα ηχούν στα αυτιά μας! Η τύχη ήταν μαζί μας, γιατί παρακολουθήσαμε ένα υπέροχο θέαμα που θα το μοιραστούμε!


Είναι τα μέλη της Contrada (γειτονιά, Ενορία) del Drago.
Ίσως θα έχετε ακούσει ή δει στην τηλεόραση, για την εντυπωσιακή γιορτή-έθιμο της Σιένα, το Palio!
Είναι ένας συναρπαστικός αγώνας ταχύτητας με άλογα, που γίνεται δύο φορές τον χρόνο, 2 Ιουλίου και 16 Αυγούστου, τιμώντας την Παναγία, εδώ και 700 χρόνια!!!
Και βέβαια δεν είναι μόνο ο αγώνας, είναι οι πολύχρωμες παρελάσεις με τις σημαίες και πολλές άλλες εκδηλώσεις.


Συμμετέχουν 7 κοντράτες, μία απ αυτές είναι αυτή που βλέπετε και που θα παρελάσει σε λίγο σε όλη την Σιένα.
Κάθε γειτονιά, έχει την λέσχη της, την εκκλησία της, την σημαία της, το μουσείο της και έχουν όλοι ως έμβλημα από ένα ζώο.


Η σημερινή κοντράτα έχει ως έμβλημα τον χρυσό δράκο και τα χρώματα της είναι κόκκινο, πράσινο και κίτρινο. Σ΄αυτήν την γειτονιά, οι κάτοικοι παραδοσιακά, ήταν τραπεζίτες!


Οι τουρίστες, είχαμε ενθουσιαστεί!!!


Δείτε και το μικρής διάρκειας βίντεο μου, για να μπείτε στην μαγεία της προετοιμασίας της παρέλασης, να δείτε το πέταγμα της σημαίας ψηλά και να ακούσετε τους τυμπανιστές!



Το μεγάλο κτίριο στο πίσω μέρος της πλατείας, είναι το Επιμελητήριο Εμπορίου, Βιομηχανίας, Γεωργίας και Χειροτεχνίας της Σιένα.

Δίπλα από την λέσχη της Contrada del Drago, είναι η κρήνη τους, έργο του γλύπτη Vico Consorti, που έγινε το 1977 και παριστάνει ένα παιδί που παίζει Pallone, δηλαδή με τις μπάλες του, μπίλιες θα λέγαμε εμείς. Η μία από τις μπάλες, έχει τα χρώματα της κοντράτα.


Όλη η γειτονιά ήταν στολισμένη με σημαίες και φωτιστικά της ομάδας!



Αρχίσαμε να κατεβαίνουμε τα στενά σοκάκια. Η Σιένα είναι ένας εκπληκτικός Μεσαιωνικός λαβύρινθος με δρομάκια μικρά! Τελεί δε υπό την αιγίδα της Unesco, ως μέλος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της.


Κάποιος καλλιτέχνης του δρόμου, ζωγράφισε πάνω στον δρόμο


Στον δρόμο εναλλάσσονται τα σπίτια με τα παλάτια! Η Σιένα στον Μεσαίωνα ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της Ευρώπης, χάρις στον τραπεζικό τομέα και την κλωστοϋφαντουργία.
Αναπόφευκτα συγκρούστηκε με την εξελιγμένη επίσης Φλωρεντία. Η Σιένα όμως είχε την ατυχία, κατά το 1348 να υποστεί μία επιδημία πανούκλας, η οποία αποδεκάτισε 70.000 ανθρώπους, επί συνόλου 100.000 κατοίκων.
Κι έτσι η Φλωρεντία υπερίσχυσε και ανέκοψε κάθε προσπάθεια της Σιένα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να παραμείνει η πόλη όπως ήταν.

Είμαστε μπροστά στο Αναγεννησιακό Palazzo Salimbeni (1472), σημερινή έδρα της παλαιότερης Τράπεζας στον κόσμο, της Monte dei Paschi di Siena!
Το άγαλμα τιμά τον Sallust Antonio Bandini (1677-1760), θρησκευτικό άντρα, πολιτικό και οικονομολόγο.
Η αγάπη του η μεγάλη για τον πολιτισμό, τον οδήγησε στην συγκέντρωση μιας τεράστιας συλλογής βιβλίων και χειρογράφων, που την δώρησε στην πόλη της Σιένα!



Κάπου εδώ τελειώνει η γειτονιά της κοντράτα του Δράκου.


Ένα "πέρασμα" με εικονοστάσι


Το άγαλμα της λύκαινας που θήλασε τους μυθικούς ιδρυτές της Ρώμης, Ρωμύλο και Ρέμο, υπάρχει σε πολλά σημεία της Σιένα.
Σύμφωνα με τον μύθο, η Σιένα ιδρύθηκε από τους δύο γιους του Ρέμου.


Η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου από τις παλαιότερες και τόπος συνάντησης της Bell από τον 12ο και 13ο αιώνα.


Απέναντι του, το Palazzo Tolomei, 1205, από πέτρα, η παλιότερη ιδιωτική κατοικία στην Σιένα και μπροστά του η στήλη Sienese Wolf (1610)


Μια κομψή βιτρίνα με παραδοσιακά γλυκά με αμύγδαλο


Και ένα νιόπαντρο ζευγάρι! Να είναι πάντα ευτυχισμένοι!


Μπροστά μας και αριστερά, ένα θαυμάσιο κτίριο με αγάλματα!
Η περίφημη Loggia della Mercanzia ή Loggia di San Paolo! Ένα φινετσάτο κτίριο από το 1417-1444, σε στυλ Γοτθικό και Αναγεννησιακό. Είναι διακοσμημένη με τα αγάλματα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και των San Savino και San Victor.




Οι θόλοι είναι διακοσμημένοι από τον 16ο αιώνα. Σήμερα εδώ φιλοξενείται η Nalle Logge, η παλαιότερη κλειστή λέσχη των ευγενών, η οποία ιδρύθηκε στις 13-11-1657.



Αυτά τα υπέροχα Ιταλικά παγωτά!!!


Και να οι σκάλες που οδηγούν στην ξακουστή πλατεία, στην καρδιά της Σιένα, στην Piazza del Campo, σε σχήμα αχιβάδας, για τον φόβο των πλημμυρών. Την πλατεία θα την δούμε λίγο παρακάτω.



Μια άποψη του δρόμου, εξαιρετικά γραφική, όπως όλη η Σιένα


Είμαστε στην Via di Citta και μπροστά μας βλέπουμε ένα από τα πιο σημαντικά παλάτια,το Palazzo Chigi Saracini,του 12ου αιώνα, το οποίο στεγάζει μία πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης, καθώς και την διάσημη ιδιωτική Ακαδημία Μουσικής.



Υπάρχει εδώ ένα πηγάδι στην αυλή, όπου ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή! Αυτό συνηθίζεται πολύ στην Ιταλία, σε κάθε φοντάνα.


Το άγαλμα του Ποντίφηκα Maximus Christophora de Saragenis.


Καθώς και μία κρήνη


Και μια υπέροχη βιτρίνα με τα αγαπημένα μακαρόνια


Και ποδιές σουβενίρ


Μια στάση για φαγητό πεντανόστιμο!



Ήδη η παρέλαση της Contrada del Drago, διέσχιζε τους δρόμους της Σιένα


Στην γωνία των οδών Banchi di Sotto-via Rinaldini, που βγάζει στην πλατεία, υπάρχει το Αναγεννησιακό παλάτι του 1469, με οικόσημα,το Palazzo Piccolomini, το οποίο έκτισε η Caterina Picollomini, αδελφή του Πάπα Πίου του Β΄.
Σήμερα στεγάζει κρατικά αρχεία, καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά, καθώς και την περίφημη Galleria delle 103 Tavolette Dipinte από τον 13ο-18ο αιώνα!


Από το παλάτι αυτό βγαίνεις κατ΄ευθείαν στην πλατεία.


Στην πλατεία δεσπόζει το Δημαρχείο, το Palazzo Pubblico, κόκκινο και άσπρο. Άρχισε να κτίζεται το 1297 για να στεγάσει το Συμβούλιο των Εννέα, γι αυτό και οι εννιά γραμμές στο δάπεδο της πλατείας εις ανάμνησιν τους. Επίσης συμβολίζουν τον μανδύα της Παναγίας, προστάτιδας της πόλης.

Η πλατεία που περιστοιχίζεται από τους τρεις λόφους της Σιένα, ήταν κάποτε αγορά.
Γεμίζει ασφυκτικά στην γιορτή του Palio.


Αριστερά, μπροστά στο Δημαρχείο, βρίσκεται μια μικρή εκκλησούλα πέτρινη, από το 1348, για να ευχαριστήσουν τον θεό για το τέλος της πανώλης.


Και πίσω από το εκκλησάκι υψώνεται μεγαλοπρεπής ο πύργος-κωδωνοστάσιο Torre del Mangia , ύψους 100 μ.από το 1338, με 503 σκαλιά και υπέροχη θέα!





Η παρέλαση έφθασε στην πλατεία


Μια ματιά στην κορυφή του Δημαρχείου, που λες κι αγγίζει τον ουρανό!


Στολίδι της πλατείας είναι και η Fonte Gaia, μία επιμήκης άσπρη μαρμάρινη κρήνη, διακοσμημένη με αγάλματα της Παναγίας και των χριστιανικών αρετών. Είναι το καταληκτικό σημείο των νερών της πόλης. Έγινε το 1419 εις αντικατάσταση της πρώτης του 1342 που πρωτοέφερε το νερό και πανηγύριζε ο κόσμος μέρες!


Γεμάτη κέρματα κι αυτή:)


Και ήρθε η ώρα να κατευθυνθούμε προς τον Duomo, τον Καθεδρικό Ναό της Σιένα.


Ο λαβύρινθος συνεχίζεται...


Μια παλιά ωραία πόρτα


Μικρές πλατειούλες ξεφυτρώνουν, γραφικές με το μοναδικό χρώμα τους


Η Εθνική Πινακοθήκη


Και να ο υπέροχος, εντυπωσιακός Καθεδρικός Ναός της Σιένα, του 1284 σε γοτθικό και Ρομανικό ρυθμό, με ανάγλυφες περίτεχνες διακοσμήσεις, με τρομερές λεπτομέρειες, έργο του αρχιτέκτονος και γλύπτη Giovanni Pisano.

Ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Santa Maria Assunta δηλαδή στην Κοίμηση της θεοτόκου. Είναι σε άσπρο και μαύρο, τα δύο συμβολικά χρώματα της Σιένα, που εκπροσωπούν τα λευκά και μαύρα άλογα των ιδρυτών της πόλης senius και Aschius.



Το εσωτερικό του




Και εδώ, στην προέκταση του ναού, μπορεί κάποιος να ανεβεί σ΄αυτά τα παράθυρα και να δει μια εκπληκτική θέα!


Τα γύρω δρομάκια







Η Βασιλική του San Domenico , επίσης γνωστή ως Βασιλική Cateriniana, είναι επίσης μια σημαντική εκκλησία, γοτθική του 14ου αιώνα.
Περιέχει τα λείψανα της Αγίας Αικατερίνης της Σιένα


της οποίας το σπίτι, είναι εκεί κοντά.Η Αγία Αικατερίνη της Σιένα υπήρξε Σχολαστική φιλόσοφος και Θεολόγος.


Και αφού περπατήσαμε ένα μεγάλο μέρος των λόφων, στα βόρεια της πόλης, τώρα θα ακολουθήσουμε ένα άλλο λαβύρινθο από στενά, στο νότιο μέρος της πόλης, πίσω από το Δημαρχείο της Piazza del Campo, για να απολαύσουμε μια ωραία θέα της Σιένα από ψηλά.


Ένα πέρασμα...Μόνο μηχανάκια και ποδήλατα επιτρέπονται.





Αρχίζει ο ανήφορος


Εδώ βρισκόμαστε σε μια άλλη κοντράτα, την Onda (κύμα). Η κρήνη που βλέπουμε με τα ορειχάλκινα δελφίνια, έγινε το 1972 και ανήκει στην Contrada.



Λίγο πιο πάνω βγαίνουμε αριστερά από μια πόρτα και βρισκόμαστε στην εκκλησία του San Giuseppe. Λίγα μέρα ανηφοριάς ακόμα και στρίβουμε αριστερά μέσα από μια μεγάλη πόρτα, όπου υπάρχει και πάρκινγκ αυτοκινήτων και είμαστε πια στο Prato Si Agostino.
Ένα ψηλό μέρος, πάρκο, πράσινο με μια εκπληκτική θέα και προς όλη την Σιένα και την εξοχή της.




Η εκκλησία που βλέπουμε αριστερά μας με το ψηλό καμπαναριό, είναι του 15ου αιώνα και τιμά την Santa Maria dei Servi.


Μία πανοραμική








Φύγαμε μαγεμένοι από την εξαιρετική θέα, ανηφορίσαμε λίγο ακόμα, στην Μονή του Αγίου Αυγουστίνου



και τελειώσαμε το ταξίδι μας στην υπέροχη Σιένα, φεύγοντας με ένα ταξί προς τον σταθμό, από την Porta All Arco που οδηγεί στην Via San Pietro και είναι από το 1180.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρέα σας και σ΄αυτό το ταξίδι!


81 σχόλια:

  1. αχ Ιταλια Μαγδα μοΥ!
    μια χωρα που θελω να επισκεφτω!
    τι ομορφες φωτο!
    μακαρονια, πιτσες, παγωτα, ολα ολα ειναι υπεροχα!
    ευχαριστω τοσο γι αυτο το ταξιδι!
    με εκανες να χαρω πολυ!

    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Så fantastiskt vackra bilder från ett vackert Siena som jag besökte för en tid sen!
    Härligt att återse bilder därifrån!
    Tack för att du visar!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περίμενα τόσο καιρό πως και πως να με ταξιδέψεις με τις αναρτήσεις σου!
    Ευτυχως το έκανες σημερα :)
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα απολαμβάνω τα ταξίδια σου (κι ας μην αφήνω σχόλια)
    Αλλά εδώ δεν μπορούσα ... ερωτας με την Τοσκάνη... θέλω πάααρα πολύ να πάω κι ότι έχει Τοσκάνη με συνεπαίρνει.
    Ευχαριστώ για τις όμορφες εικόνες Μάγδα

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Stunningly beautiful series of images Magda, thanks so much for takin me along :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφησα όλες μου τις δουλειές να απολαύσω τούτη την ανάρτηση! Με γύρισες 30 χρονια πίσω Μάγδα,εκεί που έχω αφήσει την καρδιά μου ολοκληρωτικά,γιατί δε με βλέπω να πραγματοποιώ την υπόσχεση που έδωσα για επιστροφή. Ενας κόμπος δένει την καρδιά μου απο τη συγκίνηση,γιατί ποτέ δε την ξεχνώ και οι φωτό σου με τις αναλυτικότατες πληροφορίες σου με έφεραν πάλι στα νεανικά μου βήματα.
    Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ,ειλικρινά απο καρδιάς, η Σιένα είναι ένας ανυπέρβλητος προορισμός που δε θα ξεχάσεις ποτέ!
    Φιλάκια πολλά και συγκινημένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μάγδα.
    Η επίσκεψη στην ονειρεμένη Σιένα είναι το κάτι άλλο. Κάθε γωνιά και μια ζωγραφιά.
    Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς.
    Νάσαι καλά και να μας ταξιδεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. dear magda mou, it looks so great, i have never been yet, but surely i really want to, filakia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι υπέροχα όμορφο μέρος Μάγδα μου!!! Το επισκεφτήκα δύο φορές πριν χρόνια. Τη μία μάλιστα πετύχαμε και τις ιπποδρομίες. Η ωραία σου ανάρτηση μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μέρη που δεν προλάβαμε να τα δούμε, καθώς το ταξίδι μας ήταν ομαδικό με πρακτορείο. Και βέβαια γευτήκαμε τα ωραιότατα γλυκά και πήραμε μαζί μας κουτάκια με γευστικότατες καραμέλες. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχη ανάρτηση, όπως πάντα, για μια πόλη που ονειρεύομαι να τη γνωρίσω κάποτε! Νάσαι καλά να μας ταξιδεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. άλλο ένα μαγευτικό ταξίδι τελείωσε... για άλλη μια φορά μπροστά στα μάτια μας εξέθεσες τον πλούτο σου. εκείνο τον πλούτο, αγαπημένη μου, που διόλου με το χρήμα δεν έχει να κάνει... μέσα απ' την καρδιά μου σου εύχομαι σ' όλη σας τη ζωή έτσι πάμπλουτοι να είστε!
    σε φιλώ με βαθιά εκτίμηση και πολύ-πολύ αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Thank you for these great images, Magda.
    Spring greetings, Sirpa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εντάξει με πέθανες!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μη συνεχίζεις... πλιζ :)
    Λατρεύω αυτό το κομμάτι της Ιταλίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Magnífico reportaje de esta región tan bella de Italia, yo estuve hace años y es un lugar encantador ¡la comida también es excelente!
    Has hecho unas fotografías realmente bonitas, te felicito, Magda.
    Un beso.

    Magnificent ιστορία αυτού του πολύ όμορφη περιοχή της Ιταλίας, ήμουν χρόνια και είναι ένα υπέροχο μέρος για το φαγητό είναι εξαιρετικό!
    Έχετε κάνει κάποια πραγματικά ωραίες φωτογραφίες, συγχαρητήρια, Μάγδα.
    Ένα φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Que sonho viajar de trem e deslumbrar de uma paisagem tão bela , até castelos medievais fazem parte do roteiro.
    beijos.
    http://eueminhasplantinhas.blogspot.com.br/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εκπληκτικές φωτογραφίες,ένα χορταστικό αφιέρωμα!Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ενα ακόμα υπέροχο και απολαυστικό ταξίδι, που γίναμε συνοδοιπόροι σου.Να σαι πάντα καλά καλή μου Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι απίστευτα μέρη!!
    Θα ήθελα να μπορούσα να γυρίσω την Ιταλία πόντο-πόντο... τη λατρεύω και έχω δει ελάχιστα μέχρι στιγμής! Και έχει τόσα να δεις...
    Σ΄ευχαριστούμε για την υπέροχη ξενάγηση! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι ωραία περιήγηση στα δρομάκια της Σιένα. Δεν τρελαίνομαι για την πίτσα αλλά το γλυκό με τα αμύγδαλα είναι το κάτι άλλο.
    Ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση.
    Όμορφο βράδυ σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Alguns anos se passaram sonhava voar como as borboletas ,
    em meus pensamentos voei sobre os mais lindos jardins em flor.
    O tempo foi passando sonhava voar como um colibri,
    e voei nos meus pensamentos na velocidade do beija flor.
    Em cada jardim beijava colhendo o néctar das flores
    e sonhava com a felicidade a cada quilometro de voou.
    Alguns anos se passaram meus sonhos mudaram
    hoje sonho voar como a Águia quem
    sabe alçar livre meu último voo ,
    ir de encontro ao firmamento e finalmente encontrar
    a paz para meu coração.
    Que bom é estar perto de ti
    Sentir tua paz em meu coração.
    Deus abençoe o seu Dia e o meu também.
    Paz e Luz de Jesus.
    Evanir.
    A sala abaixo é para vc escolher aquilo que vc gostar
    por favor deixar o recado que levou estarei fazer um award do seu blog
    e colocando no rolando junto com os outros.
    Que esta a esquerda do blog.
    http://aviagempremiosoferecidos.blogspot.com.br/
    Desde já meu agradecimento pela sua amizade.
    Breve estarei me afastando de vocês.
    Eu acredito que não vou conseguir
    continuar sem me afastar
    talvez a partir do final desse mês.
    Agradeço o carinho que sempre recebi de si
    Deus é pai e sabe quanto amo cada um de vcs
    que sempre dedicou o melhor de si
    para mim.
    www.aviagem1.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Hi my dear Magda, wow.. that a lovely and amazing Italy tour. I really enjoyed your very well taken pictures. Very impressive photography skill.

    The scenery is really exotic and beautiful, very interesting country to visit. The food sure look awesome and I love the colourful spaghetti, look so cute.

    Have a lovely week ahead,regards. With lots of love and hugs to you.
    Amelia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Διαπιστώνω, για άλλη μια φορά και φυσικά το υποστηρίζω, καλή κι αγαπημένη μου φίλη Μάγδα, πως από τις αναρτήσεις σου μαθαίνει -και γνωρίζει- κάποιος περισσότερα από το να τα επισκεφτείς...

    Υ.Γ. Είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι το μικρό κι ασήμαντο πρόβλημα της περασμένης ανάρτησης, σε είχε απογοητεύσει, χαίρομαι το λανθασμένο της σκέψης μου.
    Να 'σαι καλά, φίλη μου και να μας ταξιδεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. merci pour ces belles images..je connais sienne..malheureusement je n'ai jamais vu le palio...mille bises

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ένα πολύ όμορφες εικόνες ..... και μια όμορφη βόλτα.

    Χαιρετισμοί -.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Άλλη μια υπέροχη ξενάγηση όπως και όλες οι προηγούμενες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τί υπέροχες φωτογραφίες,Μάγδα μου!!Πανέμορφη πόλη η Σιένα!
    Ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση!!Καλό βραδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Beautiful, beautiful pictures, Magda - such vivid colors and sights for us to savor! Your posts always take me right there! Thank you so much, love your works and talent so much! Your pictures are always the next best thing to actually being there. Big Hugs from India, my friend. Have a wonderful weekend ahead! ~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Θαυμάσιο ταξίδι ενα θα σου πω θα 'ηθελα να ζω στην Ιταλία !Αγαπω κάθε τι που προέρχεται από εκεί ..... δεν γνωρίζω τον λόγο που είμαι τόσο φανατική αλλά από παιδάκι λάτρευα τα πάντα ...ακόμη και τα λατινικά χαχα!!! φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Dear Magda, You make a very nice work. Wish you a nice w.e.
    Erika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πραγματικά, λάτρεψα αυτή την ξενάγηση που μας έκανες, Μάγδα μου!!! Έχω μείνει με το παράπονο ότι δεν κατάφερα ποτέ να επισκεφθώ την Τοσκάνη ενώ πήγα σε άλλα μέρη της Ιταλίας. Υπέροχη φαίνεται η Σιένα και με τόσα που μας έδειξες με τις ωραιότατες φωτογραφίες σου, είναι σαν να την γνώρισα από κοντά!
    Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  32. Hello, magda.

      Attractive works.
      You are the excellent artist.

      I thank for your usual and hearty support.
      Have a good day.  
      From Japan, ruma ❀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. This is an amazing city which I would like to see. Thanks for your presention, Magda!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. What a fantastic, impressive place. Thank you so much for the tour.
    Love from Mum
    xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. magic Italy :-)
    you are better than a guide !!
    ciao Magda, well done, I hope you had a good time... saluti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Lovely place!!! great post as always, dear Magda!!!
    Happy Easter to you too!!!

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Oh Magda!!!!! Eri così vicina alla mia città, Perugia dista solo 100 km da Siena, se lo avessi saputo ti avrei incontrata. Ti prego, la prossima volta che capiti da queste parti, fatti sentire, potremo incontrarci. Buona Pasqua cara
    Emi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. εκπληκτικές φωτο... θαυμασια πολη.. νασαι καλά να ξαναπάς!!!
    καλή μου Μάγδα, σου εύχομαι κι εγώ καλό Πάσχα!! με υγεία και χαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Hello Magda
    Another trip to the championship, it is clear that you do not stop lol.

    Greetings and Happy Easter
    Jose
    TROTASENDES BENICALAP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Very nice town and beautiful pictures as always :) Greetings form Prague and wishing Happy Easter to you and all of your family :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Tämä oli hyvä matka Kauniita maisemia kaunis kaupunki kiitos jakamisesta oli ilo näitä kaikkia katsella. Hyvää pääsiäistä Magda :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλημέρα Μάγδα!
    Άλλο ένα υπέροχο ταξίδι...
    Η Ιταλία είναι πανέμορφη αλλά στα δικά μου μάτια είναι πάντα πιο άχρωμη. Όταν είναι στην εξοχή βλέπω καφέ και πράσινο σε μονοτονία ενώ στην πόλη καφέ και μπορντώ και καφέ ξανά σε όλες τις αποχρώσεις. Τα σπίτια είναι αρκετά ψηλά και δημιουργούν πολλές σκιές, γλάστρες θα δεις σπάνια γιατί δεν έχουν μπαλκόνια απ'έξω στο δρόμο,οι δρόμοι είναι πέτρινοι καφέ-γκρι και οι προσόψεις των κτιρίων μπεζοκαφεμπορντώ.
    Στις δικές σου φωτογραφίες πώς γίνεται και όλα είναι πολύχρωμα και ενδιαφέροντα;

    Σε φιλώ!
    ΑnD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Fantastic Μάγδα, πόσο υπέροχο! Αγάπησα την ιστορία και τις φωτογραφίες 19, 22, 30, 86 από τα ποδήλατα :)))
    Ευχαριστώ Μάγδα. Είμαστε στο σπίτι. Paco πηγαίνει καλά.
    Ένα φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. I came visiting via the other Rosemary in Canada - lovely to see your photos of Sienna. I have visited twice, but could never tire of it and would happily return. Glad that you had a wonderful time there. I am now following you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Hello Magda!
    I am charmed by your relationship with Italy.
    Wonderful are your photos.
    Happy Easter.
    Greetings ♥ ♥ ♥
    Lucia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Φανταστικο Μαγδα μου!! Τι ωραιο που φαινετε!! Δεν εχω παει ποτε. Καλο Πασχα να εχετε φιλεναδα. Με πολυ αγαπη και φιλια απο μενα στην Ινδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Dear Magda, thank you for your lovely wishes for Easter. Translate into English is more accurate than into Greek, so I used English.
    Your series of photos is extensive, view it later when I have more time. These are interesting photos.
    Also, for you have a nice Easter. Best of luck.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μαγικες φοτογραφιες, σου
    εύχομαι ολόψυχα καλό Πάσχα!
    Πολλά φιλιά
    Μριτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ονειρικό μέρος, πανέμορφο κτίρια και τι καταπληκτικές φωτογραφίες Μάγδα !!!! Και η ξενάγηση σου εξαιρετική, όπως πάντα, με τόσες πολλές και ξεχωριστές πληροφορίες !!! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σου εύχομαι ολόψυχα !!! Και πάντα τέτοια όμορφα ταξίδια !!! Πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. WSPANIAŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH!!! Zdjecia piękne i bardzo ciekawe!!! Pozdrawiam serdecznie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Boa tarde
    Passei pra te desejar uma feliz páscoa com cristo no coração.
    http://eueminhasplantinhas.blogspot.com.br/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Εμεις σ' ευχαριστούμε που μας παίρνεις μαζί σου!!!!!!!!!
    Εκπληκτικό βίντεο!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλή Ανάσταση!!!!
    Καλό Πάσχα!!!!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Very nice shots. I see that you love Italy. Happy Easter!
    Kisses from Italy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. É Páscoa! Cristo está vivo, o túmulo está vazio, Ele ressuscitou!!! A mais bela festa dos Cristãos.
    Crentes no Amor de Deus Pai que nos deu seu Filho Jesus Cristo que permanece conosco pela força do
    Espírito Santos, seguimos nossa caminhada na construção de um mundo mais justo, fraterno, humano,
    harmonioso e de doação.
    Todos somos promotores da Paz!
    Feliz, Santa e Abençoada Páscoa.
    Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Hello Magda,
    Thank you for showing of all these fantastic shots!! So nice to see this place of Italy with beautiful landscapes and in the city all great buildings. Nice that movie and shots of the parade, very funny. The meals are looking good,..hmmm...!!

    Greetings and a happy eastern!!
    Big kiss, Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Μάγδα τι όμορφη ανάρτηση!και τι τύχη να είσαι στη περίοδο του palio!Η τοσκάνη είναι στην καρδιά μου για πολλούς λόγους που θα έχεις διαβάσει στο μπλογκ μου...και η Σιέννα είναι πραγματικά υπέροχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλώς σε βρήκα Μάγδα! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα και σ΄εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Hello dear friend, although you are in advance I wish you a very happy Easter to you and the people you care.
    P.S. you all Italy tours that let me know if you come to Treviso and you come to say goodbye in person
    Hello a hug.
    Tiziano.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Hello, dear Magda, this is another fascinating travelogue to Italy of yours. Nice and punctual railway system would have made your trip comfortable and convenient, I know it because we have such a kind of railway in Japan, too. I thoroughly enjoyed this wonderful tour with you and the Italian ice cream, pizza, salad, and so on made me hungry.

    Yoko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ να περνάς χαρούμενα με πολλές αγκαλίτσες ,πολλά φιλάκια και απέραντη ευτυχία!!!! Φιλάκια από μία ιταλίδα γιαγιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Es fantástico querida Magda, has hecho un gran reportaje, mucho arte y buenas fotos.
    Un beso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. un très très intéressant voyage avec toi Magda, en Italie
    que de belles photos à regarder !

    après une très longue absence, me voilà de retour sur blog ...

    http://annniedufarwest.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  63. Hello, magda.

    Good feeling works.
    Thank you for your visiting always.

    I wish You all the best.
    Greeting
    From Japan, ruma ❃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Με ταξίδεψες σε ένα μέρος που έχω πολλά χρόνια να πάω. Πέρασα για ευχές και αγάπη γλυκιά μου, να είσαι καλά ότι και να κάνεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. je connais bien pise..tes photos sont très belles ..mais le farfalle de toutes les couleurs... un must!!¨:)))) bisou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. You are an artist . Well done and thanks for loving my Italy. Kisses from Italy to Greece.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Con i tuoi reportage si potrebbe fare un libro! ; )
    Complimenti ancora per questi bellissimi reportage! ciao Cri : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. TENHA UM BOM E ABENÇOADO FIM DE SEMANA.
    BEIJINHOS
    http://eueminhasplantinhas.blogspot.com.br/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Acredite no Tempo, na Amizade, na Sabedoria, e principalmente no Amor.
    Aí com certeza um dia eu, a Felicidade, baterei em sua porta.
    Tenha Tempo para os seus sonhos,
    eles conduzem sua carruagem para as estrelas.
    Tenha FÈ em DEUS.
    Tenha um excelente Final de semana
    E não esqueça, SORRIA sempre para a vida.
    O sei sorriso pode alegrar a vida dos que te cercam,
    e a minha também.
    Deus abençoe poderosamente seu final de semana.
    Beijos no coração carinhos na alma.
    Até sempre se Deus me permitir.
    Carinhosamente...Evanir
    Magda fiz a viagem mais incrivel da minha vida no seu blog
    nem nos meus sonhos imaginei conhecer um pedaço do Mundo tão lindo assim.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. J'ai fait un beau voyage en Italie il y a quelques années, j'ai adoré Pise et Florence ,tu nous fais voyager à travers ton regard , ma chère amie Magda
    je pense bien souvent à toi...je t'embrasse fort
    Zagapo poli :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Μπράβο σου! Οι φωτογραφίες σου είναι καταπληκτικές και πάρα πολλές! Που εγώ υπομονή για να βγάλω τόσες ! Η αλήθεια είναι ότι είδα γωνιές της Σιενα που εμένα μου ξέφυγαν! Τη μέρα της δικής μας επίσκεψης (16 Αυγούστου) γίνονταν οι ιπποδρομίες και η πλατεία ήταν όοοολη στρωμένη με τόνους χώμα! Εντυπωσιακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Life time Replacement is a thing that you barely find, any time you Buy facebook reviews. Exclusively a handful of good services give this. buy facebook page reviews

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. You might additionally need these U.S.A Facebook Suches as for gaining competitions that are held online. buy targeted facebook likes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Next, you require to increase twitter followers quickly to become well known to our world. Buy Twitter Permanent followers

    ΑπάντησηΔιαγραφή