Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

PAESTUM - ITALY



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Tο Paestum (Ποσειδωνία) είναι ένας εξαιρετικά αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος στην Ν.Ιταλία, στην Καμπανία. Τελεί από το 1988 υπό την αιγίδα της UNESCO.

Είναι η αρχαία Ποσειδωνία, Ελληνική πόλη της Magna Grecia, που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους από την Σύβαρη, γύρω στα 600 π.Χ.
Αργότερα, το 273 π.Χ. έγινε Ρωμαϊκή αποικία με το όνομα Paestum.

Μερικούς αιώνες αργότερα, εξ αιτίας της ελονοσίας και των επιδρομών των Σαρακηνών, η πόλη εγκαταλείφθηκε.

Ευτυχώς, τον 18ο αιώνα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αυτούς τους εντυπωσιακούς Ναούς, καθώς και τα υπόλοιπα ερείπια της πόλης.

Το Paestum απέχει μόλις 40 χλμ.από το Σαλέρνο, ακόμα ένα συν για να επιλέξει κάποιος το Σαλέρνο, που όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση μου, είναι το κέντρο όλων των ενδιαφερόντων τοποθεσιών.

Ας δούμε τον χάρτη της Ιταλίας με την Καμπανία


Πήραμε το τρένο για το Paestum, με το εισιτήριο να κοστίζει 2,95 ευρώ για μονή διαδρομή κατ΄άτομον. Η διάρκεια του ταξιδιού ήταν 35'.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Paestum.


Ο αρχαιολογικός χώρος, εκτείνεται σε 120 εκτάρια, από τα οποία μόνον τα 25 έχουν ανασκαφεί. Το Paestum περιτριγυρίζεται από ένα τοίχο, πολύ καλά διατηρημένο μήκους συνολικού 4,75 χλμ.

Υπάρχουν 4 είσοδοι, 4 πόρτες, εδώ είναι η Porta Sirena. Διακρίνεται και ο τοίχος.


Το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου μαζί με την είσοδο στο Μουσείο, κοστίζει 10 ευρώ το άτομο.

Μένουμε εκστατικοί μπροστά στους τρεις εκπληκτικούς Ναούς σε Δωρικό ρυθμό! Ο μεγαλοπρεπέστερος και καλύτερα διατηρημένος είναι ο Ναός του Ποσειδώνα, κτίστηκε το 450 π.Χ. Έχει 6 κίονες μπροστά και 14 στο πλάι. Τα αετώματα υπάρχουν ακόμα, αλλά η οροφή έχει χαθεί.


Αριστερά και αρκετά κοντά του, βρίσκεται ο Ναός της Ήρας, ο παλαιότερος όλων, κτισμένος το 540 π.Χ. Λεγόταν και "Βασιλική" κι αυτό οφείλεται σε ένα λάθος παρανόησης των αρχαιολόγων του 18ου αιώνα. Έχει 9 κίονες μπροστά και ανά 18 στο πλάι.


Τέλος σε ένα ύψωμα, στο βόρειο άκρο του αρχαιολογικού χώρου, βρίσκεται ο Ναός της Δήμητρας, κτισμένος γύρω στο 500 π.Χ.με 6 Δωρικούς κίονες μπροστά και 13 στο πλάι.
Στην πραγματικότητα ήταν αφιερωμένος στην Θεά Αθηνά, όπως προέκυψε από μία αναθηματική πινακίδα.


Τώρα, αφού σας παρουσίασα τους τρεις Ναούς, θα περιηγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο, για να τους δείτε και από κοντά και να γνωρίσετε και ότι έχει ανασκαφεί.
Θα δείτε επίσης το Forum και το αμφιθέατρο.










Η είσοδος του Αμφιθεάτρου


και το Αμφιθέατρο





Το Μουσείο στεγάζει αντικείμενα που βρέθηκαν στις περιοχές γύρω από το Paestum.Πολυάριθμα είναι τα νεκροταφεία, που βρέθηκαν στις γύρω περιοχές.
Κυριότερο εύρημα είναι η τοιχογραφία από τον τάφο του δύτη, πλέον των 2.000 ετών.
Θεωρείται πως η βουτιά αυτή του δύτη, συμβολίζει την μετάβαση από την ζωή στον θάνατο. Η νωπογραφία αυτή είναι εξαιρετικό δείγμα ταφικής Ελληνικής ζωγραφικής!


Λίγο πριν κλείσουμε την ξενάγηση, πρέπει να τονίσουμε ότι το περιβάλλον αυτού του εκπληκτικού αρχαιολογικού χώρου, έχει και μία φυσική γοητεία, αφού είναι καταπράσινο,με τριαντάφυλλα, αγριολούλουδα και δέντρα!

Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας!

35 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μάδγα. Πραγματικά πολύ όμορφος κι εντυπωσιακός ο αρχαιολογικός χώρος. Αξίζει τον κόπο να τον επισκεφτεί κάποιος αν βρεθεί στην περιοχή. Φιλάκια και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Un article très intéressant sur un site que je n'ai plus revu depuis si longtemps! Très belles images aussi, merci!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη ξενάγηση και φωτογραφίες!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ήξερε την ύπαρξη αυτών των αρχαιολογικών πετράδια, για το ταξίδι μου στην Ιταλία Νεάπολη και είδε τα ερείπια της Πομπηίας.
    Έχετε κάνει μια θαυμάσια φωτογραφίες, Μάγδα.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όμορφες εικόνες, που προέρχονται από έναν πολιτισμό που έχει αφήσει μια σημαντική κληρονομιά , πολιτιστική .

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκπληκτικοί αυτοί οι αρχαίοι ναοί. Οι Έλληνες όπου κι αν πήγαν μεγαλούργησαν και άφησαν πολιτισμό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειχα να ταξιδέψω λκαιρό μεσα απο το μπλοκ συ Μάγδα μου αλλα με αποζιμίωσες και με τα δυο σου ταξίδια... εννοείτε και πήγα πρωτα στο Σαλερνο.. και θαυμασα την ομορφια της πόλης αλλα και τα αρχαια που μας π΄΄ηγες να δουμε ... εκει θαυμασαμε τον ελληνικο πνεύμα που υπαρχει παντα πίσω απο αριστουργήματα εκείνης της εποχής ΄πράγματι δεν τα ηξερα όλα αυτά τα μνημεία και χαρηκα που τα έμαθα χαρη σε σένα φιλη μου... να είσαι καλα και ένα θα σου πω .. πιο ομορφο τουριστικο όδηγό απο σένα δεν θα βρούμε . τα ταξιδια παρέα σου...γινονται ομορφα.. να περνας καλα όπου και να πηγαινεις... .καλο σου βραδυ.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διάβασα και την ανάρτηση σου για το Σαλέρνο Μάγδα μου και μου άρεσε ότι μείνατε σε δωμάτιο σε οικογένεια !!Αυτή σου η ανάρτηση για την Αρχαία Ποσειδωνία πολύ σπουδαία και οικεία για όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι τόσο ίδια με τα δικά μας !!!
    Ευχαριστούμε καλή μου και να μας ταξειδεύεις μοναδικά !! Σε φιλώ με την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με ταξίδεψες πραγματικά.Η Αρχαιολογία ήταν μία από τις ...επιλογές μου για επάγγελμα..με κέρδισε η Σχολή Καλλών Τεχνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Good morning Magda!:) Wonderful commentry and photos!:) These are all magnificent buildings in Campania and I never knew of their existence until now. An archialogical site, well worth a visit.

    Thank you for your visit Magda, ...I do need a break for health reasons, and appreciate your good wishes. Take care, best regards.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλώς ήρθατε στο Μάγδα. Όμορφα έδειξε τις εικόνες και τον τόπο όπου ήμουν. Με φιλικούς χαιρετισμούς και στέλνω ένα φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Wonderful series of shots Magda, thank you so much for sharing. Was good to find out the history of these ruins, merci beaucoup.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Wonderful series of shots Magda, thank you so much for sharing. Was good to find out the history of these ruins, merci beaucoup.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Fascinating trip to Paestum. It would be so interesting to visit there. Thanks, Magda, for your kind words of condolence on my blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Fascinating trip to Paestum. It would be so interesting to visit there. Thanks, Magda, for your kind words of condolence on my blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οπου έργο τέχνης εκεί και οι πρόγωνοι μας!
    Ευχαριστούμε και για αυτή την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Φρέζια μου για την επίσκεψη σου και το ευγενικό σχόλιο σου!

      Διαγραφή
  17. πόσο περηφάνεια μας δίνει αυτή η ανάρτηση... και στην Ιταλία, και αλλού τα Ελληνικά μας έργα!!! Ειδικά αυτός ο ναός (του Ποσειδώνα) είναι από τους αγαπημένους μου!!!!!!!!!!!!
    Νάσαι καλά, Μάγδα με τα ωραία σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ εντυπωσιακοί οι τρεις ναοί. Η περιήγηση άψογη, Μάγδα μου. Μας έχεις συνηθίσει σε τόσο τέλειες αναρτήσεις, σε οδοιπορικά, σήμερα είχαμε και αρχαιολογικούς χώρους.
    Σ' ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρεις, φίλη μου...
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Great photos and post!!!
    Have a good week, dear Magda!!!.)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Hello Magda,
    Very good shots. Great to see all these wonderful monuments.

    Many greetings,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Dear Magda,
    thank you for your visit and your kind words.
    Your photos are as always beautiful.
    Lots of love and hugs
    Dorothea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Dear Magda,
    thank you for your visit and your kind words.
    Your photos are as always beautiful.
    Lots of love and hugs
    Dorothea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. et dire que j'ai abandonné la visite ... il y avait un immense serpent noir devant la porte!:))
    amitiés...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Dear Magda – Nice to hear from you on my latest post, and thank you so much for your kind words. I like stand on ruins to imagine how it was in its prosperous time, so I really enjoyed this trip through your wonderful photos and words. Have happy days ahead.

    Yoko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εκπληκτικά καλοδιατηρημένοι οι αρχαίοι ναοί και εξαιρετικά όμορφα φροντισμένο το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου.

    Βρέθηκα στην περιοχή πριν χρόνια μα ο χρόνος δεν μας επέτρεψε να φτάσουμε μέχρι εκεί. Αρκεστήκαμε στη Νάπολη, Πομπηία, Βεζούβιο, Ερκολάνο, Σορέντο όπου και μέναμε.
    Όμορφη ξενάγηση, με υπέροχες φωτογραφίες όπως πάντα!

    Καλό βράδυ
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Προβολή των φωτογραφιών σας έχετε μου θύμισαν τα χρόνια ζούσαμε σε Μέριδα, Μάγδα. Εδώ υπάρχουν ρωμαϊκά ερείπια γύρω από όλα, μερικά πολύ καλά διατηρημένο.
    Όμορφη ιστορία !!
    Καλό Σαββατοκύριακο.
    Besos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστούμε εγκαρδίως για τα ωραία ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Magda... dziękuję za wycieczkę!!! We Włoszech nigdy nie byłam, piękne i ciekawe zdjęcia!!! Pozdrawiam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πολύ εντυπωσιακός χώρος. Νάσαι καλά για την γνωστοποίηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή