Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

SALERNO - ITALY



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Το Σαλέρνο, είναι μία όμορφη παραθαλάσσια πόλη των 140.000 κατοίκων, στην Καμπανία (νοτιοδυτική Ιταλία) στον κόλπο του Σαλέρνο.

Δεσπόζει της πόλης, το Μεσαιωνικό Castello di Arechi, το οποίο βρίσκεται σε ύψος περίπου 300 μέτρων, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με θέα την πόλη και το κόλπο του Σαλέρνο. Λέγεται Arechi διότι η κατασκευή αυτού του οχυρωματικού Κάστρου συνδέεται, κατά παράδοση, με τον Δούκα Longobardo Arechi II.
Περιτριγυρίζεται από ένα όμορφο πάρκο.

Δείτε τον χάρτη της περιοχής


Επιλέξαμε την πόλη αυτή, ως ορμητήριο, προς την ακτή Αμάλφι, που όπως είπαμε αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Σαλέρνο μας ενθουσίασε, με την υπέροχη αρχιτεκτονική του, με τα επιβλητικά μέγαρα-παλάτια του, με την παλιά του πόλη, με την ζωντάνια του, με τους φιλόξενους κατοίκους του, με τις εξαιρετικές και πυκνές συγκοινωνίες του, προς όλα τα σημεία ενδιαφέροντος!

Η πόλη αυτή είναι στο κέντρο μιας εξαιρετικής και ενδιαφέρουσας περιοχής της Ιταλίας! Από την μία πλευρά της, η Costiera Amalfitana, η Πομπηϊα,ο Βεζούβιος, το Ερκολάνο, το Σορρέντο και από την άλλη πλευρά το Paestum ή Ελληνικά Ποσειδωνία, ο πιο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος της Νοτίου Ιταλίας!

Εμείς φτάσαμε στην Ρώμη με αεροπλάνο με μια εταιρία χαμηλού κόστους και μετά πήραμε το τρένο για Σαλέρνο. Κοστίζει 28 ευρώ το άτομο για μονή διαδρομή και διαρκεί 3 ώρες ακριβώς. Το τρένο κάνει μια 5λεπτη στάση στην Νάπολη.

Φτάσαμε στον σταθμό του Σαλέρνο. Εδώ είναι η αφετηρία των λεωφορείων για την Costiera Amalfitana.


Μπροστά του η Piazza Vittorio Veneto, με το μνημείο υπέρ των πεσόντων του Σαλέρνο, στον μεγάλο Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.


Από τον σιδηροδρομικό σταθμό ξεκινάει ένας πεζόδρομος,προς τα δεξιά, ο Corso Vittorio Emanuele, που είναι το κέντρο της πόλης. Έχει κομψά κτίρια, τέλεια διατηρημένα, όπως

H Banca D'Italia


To Palazzo Ivstitia


Και πολλά καταστήματα όπως

Το κατάστημα βιβλίων και μουσικής Feltrinelli, με μια τεράστια φωτογραφίας της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου και παγκοσμίως γνωστής ντίβας της Όπερας, Μαρίας Κάλλας!!!


Φτάσαμε στην Piazza Sedile di Portanova, που τα βραδάκια γεμίζει από κόσμο! Βλέπεις οικογένειες με παιδάκια, καροτσάκια με μωράκια και αισθάνεσαι μέλος αυτού του τόπου, όχι τουρίστας.



Έτσι "οικογενειακά" νοιώσαμε και στο Salerno Antica B&B - Ξενοδοχείο Bed and Breakfast, λίγο παρακάτω από την πλατεία.
Ποτέ όπως γνωρίζετε, δεν έχω αναφερθεί σε ξενοδοχεία που μείναμε κατά καιρούς. Όμως αυτό στην ουσία, ήταν δωμάτιο σε οικογένεια. Είχα διαβάσει εξαιρετικές κριτικές στο Ίντερνετ και πήγαμε.

Μας υποδέχθηκε ο Daniele και την άλλη μέρα το πρωί, γνωρίσαμε και την αδελφή του Viviana,καθώς και τους γονείς τους! Όλοι τους θαυμάσιοι οικοδεσπότες, ένα δωμάτιο πεντακάθαρο με όλες τις παροχές ενός καλού ξενοδοχείου και σε πολύ λογική τιμή. Και η έκπληξη που συγκινεί όλους τους επισκέπτες τους, φυσικά κι εμάς, ήταν ο δίσκος καλωσορίσματος πάνω στο γραφείο του δωματίου. Δυο ποτήρια κρασί, μοτσαρέλα, μπέϊκον, αλμυρά μπισκοτάκια! Δείτε τον.


Δείτε και το πρωινό για δύο, με σπιτικές νοστιμιές που σερβίρεται στο σαλόνι του σπιτιού τους!


Η θέα από το μπαλκόνι τους, στο ιστορικό κέντρο.


Άξιοι συγχαρητηρίων, οι δυο αυτοί νέοι άνθρωποι, που με την βοήθεια και συμπαράσταση των γονέων τους, υποστηρίζουν την επιχείρηση τους, τόσο ένθερμα! Γι αυτό και πέτυχαν να μιλούν όλοι, όσοι πέρασαν από εκεί, με τα καλύτερα λόγια!

Ας επανέλθουμε στην ξενάγηση μας. Η εκκλησία που διακρίνεται αριστερά είναι η San Pietro in Vingulis


και λίγο παρακάτω η Porta Nuova, η οποία οριοθετούσε την πόλη όταν υπήρχαν τείχη. Κτισμένη το 1754 φέρει στην κορυφή της το άγαλμα του πολιούχου του Σαλέρνο San Matteo.


Θα πάμε τώρα στην Via dei Mercanti, για να εξερευνήσουμε τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο.



Εδώ υπάρχουν πολύ σημαντικά κτίρια και βέβαια η οδός αυτή είναι η πλέον εμπορική οδός του Σαλέρνο.

Το Σαλέρνο, κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, ήταν ανεξάρτητο πριγκιπάτο των Lombard. Εδώ ιδρύθηκε η ΠΡΩΤΗ στον κόσμο Ιατρική Σχολή, η οποία αποτέλεσε την βάση της σημερινής Πανεπιστημιούπολης του Σαλέρνο, της οποίας οι Σχολές βρίσκονται σε γειτονικές πόλεις.

Λένε ότι Η Σχολή προσέλαβε -4- καθηγητές, έναν Έλληνα, έναν Άραβα, έναν Εβραίο και έναν Λατίνο. Εδώ ερχόταν όλοι για να γιατρευτούν.

Η πόλη ονομάστηκε Hippocratica civitas!

Στην Via dei Mercanti, υπάρχει ένα Μουσείο Ιατρικής, το οποίο αναδεικνύει την πιο διάσημη Ιατρική Σχολή στον κόσμο! Φιλοξενείται μέσα στην εκκλησία του San Gregorio του 11ου αιώνα.


Πολύ κοντά υπάρχει το Musei Provinciali και η Pinacoteca Provinciale που φιλοξενείται σε ένα αριστοκρατικό κτίριο του 17ου αιώνα στο Palazzo Pinto.


Οι περισσότερες εκκλησίες βρίσκονται εδώ στην παλιά πόλη. Ο καθεδρικός Ναός του Σαλέρνο, στου οποίου την κρύπτη βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή. Κτίστηκε όταν το Σαλέρνο ήταν πριγκιπάτο.


Chiesa di San Rocco του 17ου αιώνα. Απεικονίζεται η Παναγία η Παρηγορήτρια, αριστερά τα αγάλματα του Αγίου Rocco και δεξιά του Χριστού.


Chiesa del Santissimo Crocifisso. Κι αυτή η εκκλησία έχει μία κρύπτη του 10ου αιώνα.


Chiesa della SS. Annunziata, του 14ου αιώνα. Βρίσκεται κοντά στη βόρεια είσοδο του μεσαιωνικού Σαλέρνο. Έχει έναν εντυπωσιακό τρούλο και ένα όμορφο καμπαναριό, που έγινε από τον αρχιτέκτονα Ferdinando Sanfelice. Το καμπαναριό έχει κίονες Ιωνικού και Κορινθιακού ρυθμού.


Δρομάκια στην παλιά πόλη







Και το άγαλμα της Ελευθερίας


Τώρα θα πάμε μια βόλτα στις λεωφόρους της πόλης, με τα γοητευτικά μέγαρα-παλάτια και επίσης Θα δούμε το λιμάνι του Σαλέρνο, το πιο πολυσύχναστο στην Μεσόγειο.

Ας ξεκινήσουμε από το λιμάνι, το οποίο μεταφέρει περίπου 11 εκατομμύρια τόννους φορτίου και 500.000 επιβάτες ετησίως!


Διακρίνουμε στο κέντρο της φωτογραφίας το Palazzo Barone, το οποίο ανήκε σε μια αριστοκρατική οικογένεια δικηγόρων και συμβολαιογράφων και που όταν το Σαλέρνο ήταν πρωτεύουσα (1944 για λίγους μήνες) το παλάτι αυτό ήταν Υπουργείο Εξωτερικών.
Σήμερα είναι ξενοδοχείο (Barone Bed & Breakfast Salerno)

Στην επόμενη φωτογραφία το θαυμάσιο μοντέρνο κτίριο είναι ο τερματικός σταθμός των φέρι του αρχιτέκτονα Zaha Hadid.


Εδώ φαίνονται καθαρά οι δρόμοι που ξεκινούν από το Σαλέρνο. Ο επάνω δρόμος είναι η Autostrada που πηγαίνει προς Νάπολη και κατ΄ακολουθίαν προς όλη την Ιταλία.
Ο κάτω δρόμος πηγαίνει στην Costiera Amalfitana και φυσικά μετά το Σορρέντο, μπορείτε να πάτε και στην Νάπολη κι όπου αλλού θέλετε. Επίσης βλέπουμε έναν από τους φάρους του Σαλέρνο.


Βαδίζοντας προς την πόλη συναντούμε το Μέγαρο που στεγάζει την γενική Διεύθυνση Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών.


Αμέσως μετά, καμαρώνουμε το Teatro Municipale Giuseppe Verdi που εγκαινιάστηκε στις 15 Απριλίου 1872.
Σχεδιάστηκε το 1863, χάρης στον Δήμαρχο της πόλης Matteo Luciani, γι αυτό έξω από το θέατρο υπάρχει μαρμάρινη πλάκα, αφιερωμένη στον Matteo Luciani, με ημερομηνία 1911.


Απέναντι ακριβώς από το θέατρο βρίσκεται η Villa Comunale, που σχεδιάστηκε το 1874 και είναι ένα θαυμάσιο πάρκο, με αγάλματα, γεμάτο δέντρα και δροσιά, μια όαση για το καλοκαίρι. Μάλιστα στην είσοδο του, γράφει " Hippocratica civitas".
Το άγαλμα στην φωτογραφία, απεικονίζει τον Giovanni Nicotera, πολιτικό άντρα και πατριώτη.


Συνεχίζουμε στην Via Roma, όπου αριστερά της λεωφόρου βρίσκονται πολύ ωραία σπίτια



και στα δεξιά του δρόμου ακριβώς απέναντι μας είναι το Δημαρχείο του Σαλέρνο (City Palace) νεοκλασικό κτίριο. Εγκαινιάστηκε το 1937 και όταν η πόλη ήταν πρωτεύουσα, απετέλεσε την Πρωθυπουργική έδρα και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας.

Στο ισόγειο υπάρχει κινηματοθέατρο χωρητικότητος 700 ατόμων.


Λεπτομέρεια του κτιρίου


Και το Δημαρχείο φωτισμένο


Δίπλα από το Δημαρχείο και στα δεξιά του,το Palazzo Edilizia, κτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα σε στυλ Liberty.


Ένα εικονοστάσι της Παναγίας της Πομπηίας κοσμεί τον τοίχο του Palazzo


Από την άλλη πλευρά του Δημαρχείου το Palazzo Natella, "Art Nouveau", το φωτογράφισα σούρουπο, όταν είχε ήδη φωτιστεί.



Palazzo della Camera di Commercio, το παλάτι του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Σαλέρνο, μεγαλοπρεπές κι αυτό, κτίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα.
Ο τελευταίος του όροφος στεγάζει την Βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί περί τις 24.000 βιβλία και δημοσιεύσεις και είναι η καλύτερη της Καμπανίας!


Λίγο πριν νυχτώσει το φωτογράφισα και από την παραλιακή λεωφόρο του Σαλέρνο Lungomare Trieste.


Ένα ακόμα αξιόλογο παλάτι το Palazzo Sant'Agostino, σε νεοκλασικό στυλ, στεγάζει την κεντρική διοίκηση της επαρχίας του Σαλέρνο.



Επίσης και το Palazzo delle Poste e Telegrafi di Salerno, κλασικό κτίριο, που εγκαινιάστηκε το 1932.


Αναρίθμητα τα εξαιρετικά κτίρια! Όπως αυτό της ACCADEMIA ITALIANA, Ιταλικής Σχολής του Σαλέρνο, με θέα την θάλασσα! Βρίσκεται δίπλα στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Το εντυπωσιακό κτίριο είναι το Palazzo Angrisani!



Και με το φεγγαράκι :)


Στην βραδινή βόλτα μας στην Via Roma, ανακαλύψαμε και ένα Ελληνικό εστιατόριο.


Πολύχρωμα σπίτια με Μεσογειακό χρώμα!


Συνωστισμός για ωραίο παγωτό :)


Και τώρα θα πάμε μια βόλτα στην παραλία του Σαλέρνο και μ΄αυτές τις εικόνες θα αποχαιρετήσουμε την όμορφη πόλη.

Ξεκινάμε από την Piazza della Concordia. Εδώ υπάρχει από το 1963, το μνημείο του ναύτη, πάνω σε μία βάση σε σχήμα αστεριού, ένας οβελίσκος 20 μ. και στην κορυφή του ένα χάλκινο άγαλμα της Παναγίας.


Είναι Κυριακή απόγευμα και η κίνηση ζωηρή. Ωραίες κατοικίες τριγύρω μας



Αυτή η όμορφη παραλία με τους φοίνικες εκτείνεται σε μήκος 8 χλμ. Γεμάτη δέντρα, πάρκα, παγκάκια , συγκεντρώνει πολύ κόσμο.
Είχε και λαϊκή αγορά,


Καθώς και κουκλοθέατρο για τα παιδάκια!



Ιδιαίτερα "οικογενειακή" και ειρηνική πόλη! Όμορφοι άνθρωποι!



Απέναντι ακριβώς διαγράφεται η αρχή της ακτής Αμάλφι, που είναι το χωριό Vietri sul Mare.


Και μια γαλάζια βαρκούλα στα γαλήνια νερά!


Ήχοι από κιθάρες γεμίζουν την ατμόσφαιρα!



Γύρω μας τα όμορφα παραλιακά σπίτια!




Σιγά-σιγά όμως βραδιάζει, πάμε προς το λιμάνι


Βλέπουμε ένα κρουαζιερόπλοιο αραγμένο.


Και με τα όμορφα χρώματα του δειλινού, αποχαιρετούμε την όμορφη πόλη του Σαλέρνο, με τις καλύτερες εντυπώσεις!



17 σχόλια:

  1. Una carrellata di bellissime immagini della bella città di Salerno, indimenticabile passeggiata!
    Buona serata da Beatris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα είδα και την προηγούμενη ανάρτηση από το Κάπρι. Ούτε που μου περνούσε από το μυαλό ότι το όνομα Κάπρι προέρχεται στα αλήθεια από τον κάπρο. :) Εντυπωσιακές εικόνες και παρουσίαση για άλλη μια φορά και από τα δυο μέρη. Πολύ καλά προτείνεις το ξενοδοχείο των παιδιών. Οι δυο νέοι το αξίζουν!
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερωτας η Ιταλια, ερωτας
    Ευχαριστουμε αγαπημενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Πράματα και θάματα"που έλεγε η γιαγιά μου.
    Καλά να εισαι αγαπητή Μάγδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Grazie per questo reportage bello e completo, conto di visitare questa città prossimamente.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όμορφες εικόνες του μια όμορφη χώρα .

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιδιαίτερα "οικογενειακή" και ειρηνική πόλη! Όμορφοι άνθρωποι!


    Πράγματι, μοιάζουμε... Μάγδα μου!
    Λάτρεψα την γαλάζια βαρκούλα...
    για όνειρα....

    Φιλιά πολλά,
    Υιώτα
    Αστοριανή
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ, Μάγδα μου, καλά και έχουμε τις φανταστικές φωτογραφίες σου και τις τόσο κατατοπιστικές ξεναγήσεις σου και ξεφεύγουμε λίγο απ' τις αγωνίες που μας "τρώνε"!
    Γιατί, για να γνωρίσω από κοντά αυτά τα ονειρεμένα μέρη, δεν το βλέπω! Ό,τι είδα, είδα! Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά που με ταξίδεψες...
    Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Hi My dear Magda, you never fail to amaze us with beautiful scenery and excellent photos. Italy is a very beautiful country to visit, looking forward to the day I get to visit. Thanks again for the beautiful tour, I really enjoyed it.

    Have a lovely week ahead,regards. Hugs to you.
    Amelia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίες εικόνες κατέγραψες Μάγδα και κατάφερες να μας μεταφέρεις νοερά κι εμας εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Meravigliose immagini di una bellissima città italiana!
    Un abbraccio e buona giornata da Beatris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη ξενάγηση!!
    Λατρεύω την Ιταλία..
    Να είστε καλά, να ταξιδεύετε τόσο όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου Μάγδα. Η όμορφη πόλη και αυτό είναι κάτι για να θαυμάσουν. Ήμουν και εγώ με τα πόδια μέσα από τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης. Θα ήταν ωραίο να θυμόμαστε την διαμονή τους εκεί. Δικός σου και στέλνω χίλια φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. υπέροχα κτήρια!!! Αβάντι , αγαπητή Μάγδα... οι ομορφιές του κόσμου στο μπλογκ σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    μάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή