Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

BERGAMO - ITALIA



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.


Ένα μεσαιωνικό διαμάντι θα γνωρίσουμε σήμερα, την πόλη Bergamo της Β.Ιταλίας. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Μιλάνο και απέχει 40 χλμ.απ΄αυτό.
Ανήκει στην Λομβαρδία και έχει 120.000 κατοίκους.

Στην προηγουμένη ανάρτηση μου, μόλις φτάσαμε στην Bergamo, απολαμβάνοντας από το λεωφορείο τις ομορφιές της διαδρομής, μεταξύ των λιμνών Iseo και Endine μέχρι την Bergamo.

Σήμερα η ξενάγηση αφορά αποκλειστικά στην υπέροχη πόλη και δη στην μεσαιωνική Άνω Πόλη.

Στο ίδιο σημείο που φτάσαμε, δηλαδή στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, που είναι δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, επιβιβαστήκαμε σε ένα αστικό λεωφορείο, με προορισμό την Άνω Πόλη.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός



Απ ότι βλέπετε,το λεωφορείο διασχίζει μία μεγάλη λεωφόρο, με πολλές λωρίδες, μερικές εκ των οποίων είναι σωστά πάρκα! με παρτέρια, με τριανταφυλλιές, με γκαζόν και με δέντρα.

Η κάτω πόλη, με τις πλατιές λεωφόρους, με τα υπέροχα καταστήματα, τα ρεστοράν και τα καφέ, είναι διαμορφωμένη από τον 20ο αιώνα, αλλά κατοικείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Όμορφα σπίτια και βίλες ένθεν και ένθεν του δρόμου





Ήδη το λεωφορείο ανηφορίζει προς την παλιά άνω πόλη και άρχισαν να φαίνονται τα Ενετικά τείχη, τα οποία την περικλείουν και που κτίστηκαν κατά τον 16ο αιώνα.







Και πάνω στην στροφή, το κομψό νεοκλασικό αριστοκρατικό Palazzo Medolago Albani! Κτίστηκε το 1770 και αγοράστηκε το 1841 από τον Conte Giacomo Medolago Albani. Κατοικείται από την οικογένεια.
Όπως προκύπτει από τις αναμνηστικές πλάκες της προσόψεως, εδώ φιλοξενήθηκαν ο αυτοκράτορας Franz Josef I της Αυστρίας και η σύζυγός του Elisabetta (η αγαπημένη Σίσσυ), καθώς και ο βασιλιάς της Ιταλίας Vittorio Emanuele II.
Το παλάτι είναι πλούσια διακοσμημένο με γλυπτά και αγάλματα!


Κι άλλα αρχοντικά



Κατεβήκαμε στην Piazza Cittadella Viscontea,που χρονολογείται από το 1379. Αυτή είναι η Ακρόπολη και τα τείχη της πόλης, πολύ διαφοροποιημένα βέβαια σήμερα. Είχαν γίνει για τις αμυντικές ανάγκες της πόλης.

Η Μεσαιωνική ρωμανική στοά, είναι εδώ από τον 14ο αιώνα και στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο.


Στο διπλανό κτίριο στεγάζεται το Museo di Scienze Naturali Enrico Caffi.


Σήμερα στην πλατεία, υπάρχει ένα μεγάλο πάρκινγκ για τους έχοντες ειδική άδεια, κατοίκους της Alta Citta, εργαζομένους, ίσως και για τους επισκέπτες.


Μια ωραία θέα από ψηλά


Περάσαμε κάτω από την μεσαιωνική πύλη και βρεθήκαμε στην μαγευτική Άνω Πόλη της Bergamo.


Είμαστε τώρα στην εσωτερική πλευρά της εισόδου, όπου ο ζωγραφισμένος Torre della Campanela.


Μπροστά μας η κεντρική και πολυσύχναστη Via Colleoni. Στενός δρόμος, γεμάτος καταστήματα, πιτσαρίες, φούρνους και ζαχαροπλαστεία με φανταστικές λιχουδιές!


H εκκλησία της Sant'Agata Del Carmine, από το 1719, ήταν κλειστή λόγω εργασιών αποκατάστασης, αλλά ένα τεράστιο πανό μας δείχνει το πλούσια αγιογραφημένο εσωτερικό της.



Υπέροχα σπίτια, με σπουδαία και κομψά αρχιτεκτονικά στοιχεία!




Κι όπως σ΄όλα μας τα ταξίδια, συναντήσαμε κι εδώ ένα ζευγάρι νεονύμφων. Δύο όμορφοι νέοι άνθρωποι, χαμογελαστοί κι ευτυχισμένοι, πόζαραν για μένα. Τους ευχαριστώ και τους εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να είναι για πάντα αγαπημένοι!


Ένα αρτοζαχαροπλαστείο - παράδεισος γεύσεων! Σχεδόν όλα τα δοκιμάσαμε :) Η πολέντα του Bergamo, αξέχαστη!



Λίγο παρακάτω, οι κήποι του Pio Colleoni, του αρχοντικού του Bartolomeo Colleoni,γενναίου ηγέτη της Ιταλίας κατά τον 15ο αιώνα, καθώς και το παρεκκλήσι με το καμπαναριό.
Ο ίδιος, το 1476 το μετέτρεψε σε ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα.


Αρχιτεκτονική στην Via Tassis δίπλα από την Via Colleoni


Και πάλι μπροστά μας οι πειρασμοί του Bergamo. Πως ν' αντισταθείς; Πάλι δοκιμάσαμε:)




Συνεχίζοντας τον περίπατο στην Via Colleoni, βλέπουμε μία εκκλησία στην γωνία της Via Rivola, με μία κομψή μετόπη και τον Άγιο Μιχαήλ στην κορυφή. Είναι η εκκλησία San Michele all’Arco, από τον 9ο αιώνα, από τις παλαιότερες της Bergamo, αλλά ανοικοδομήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και σήμερα αποτελεί μέρος της Βιβλιοθήκης Angelo Mai. Από το υψωμένο χέρι του Αγίου Μιχαήλ, λείπει το σπαθί.


Βρισκόμαστε ήδη στην Piazza Vecchia, μία γοητευτική κλειστή πλατεία, η οποία περιβάλλεται από μεσαιωνικά, αναγεννησιακά κτίρια και έναν πύργο του 12ου αιώνα.


Ανεβαίνουμε μερικά σκαλιά, γιατί είναι υπερυψωμένη.


Είναι σαν θεατρικό σκηνικό! Απέναντι μας ακριβώς το Palazzo della Ragione. Αυτό το κομψό μεσαιωνικό παλάτι κτίστηκε μεταξύ 1183 και 1198, κατά τη διάρκεια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και είναι το παλαιότερο Δημαρχείο της Ιταλίας! Από το μπαλκόνι του, ενημέρωναν τον κόσμο για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κατά την μακραίωνη διάρκεια της ζωής του, καταστράφηκε και ξανακτίστηκε πολλές φορές, αλλάζοντας πάντα και χρήση. Υπήρξε και Δικαστήριο και βιβλιοθήκη, ακόμα και θέατρο. Σήμερα φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις.


Στην πρόσοψη του βλέπουμε το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, που υποδηλώνει την περίοδο της Βενετικής κυριαρχίας.
Κάτω αριστερά βλέπουμε το άγαλμα του Torquato Tasso, του μεγαλύτερου Ιταλού ποιητή της Αναγέννησης!


Το ισόγειο του παλατιού είναι με αψίδες και στο πάτωμα, υπάρχει ο ΓΝΩΜΩΝ. Είναι ένα ηλιακό ρολόι που κατασκευάστηκε το 1798 και σηματοδοτεί ακόμη επακριβώς την τοπική ώρα και ημερομηνία!



Υπάρχει επίσης ένα εικόνισμα της Παναγίας με το Θείον Βρέφος και γράφει AVE MARIA.


Οι σκάλες που οδηγούν στο παλάτι είναι πολύ όμορφα στολισμένες με άσπρα και μπλε λουλούδια!


Δίπλα στο παλάτι υπάρχει ο Torre Civica (Campanone) που είναι 52μ.,κατασκευάστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα και εκτός από την μεγάλη καμπάνα, την μεγαλύτερη της Λομβαρδίας, έχει άλλες δύο.
Είναι επισκέψιμος και από τις 230 σκάλες του, αλλά έχει και ανελκυστήρα. Η θέα του προς όλη την πόλη είναι απαράμιλλη!
Κάθε βράδυ στις 22.00 χτυπάει η καμπάνα 100!!! φορές, εις μνήμην της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του κλεισίματος των τεσσάρων πυλών της πόλης.


Ο Πύργος ανήκει στο Palazzo Podesta, ένα μεσαιωνικό κτίριο του 12ου αιώνα, που τώρα είναι ένα διαδραστικό Ενετικό μουσείο.
Κάτω από το παλάτι ένα πολυτελές ρεστοράν.


Πάνω από την πύλη της εισόδου του παλατιού Podesta, υπάρχει επιγραφή που γράφει UNIVERCITA DEGLI STYDI DI BERGAMO.


Στην Piazza Vecchia, εκτός των ανωτέρω, υπάρχει το Palazzo Nuovo ( Biblioteca Civica Angelo Mai ). Σχεδιάστηκε από τον Vincenzo Scamozzi στις αρχές του 17ου αιώνα, αλλά ολοκληρώθηκε το 1928. Είναι η Βιβλιοθήκη, που στην αριστερή της πλευρά, έχει ενσωματωμένη την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, που σας περιέγραψα παραπάνω.


Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει η Fontana Alvise Contarini, που πήρε το όνομα της από τον Δήμαρχο της Βενετικής Δημοκρατίας, ο οποίος την δώρισε στους κατοίκους και για καλλωπισμό της πλατείας, αλλά και για πρακτικούς λόγους, δηλαδή να παρέχει νερό σε περιόδους ξηρασίας.Είναι πλούσια διακοσμημένη με αγάλματα.


Λίγη ξεκούραση για καφέ στην όμορφη πλατεία



και πάμε να γνωρίσουμε την Piazza del Duomo, η οποία είναι πίσω ακριβώς από το Palazzo della Ragione της Piazza Vecchia. Είναι μία μικρή και ασύμμετρη πλατεία, αλλά εκθαμβωτική, γεμάτη τέχνη και σπουδαία αρχιτεκτονική!

Ο Καθεδρικός Ναός Cattedrale di Sant'Alessandro, αφιερωμένος στον Άγιο Αλέξανδρο, τον πολιούχο της Bergamo.
Κτίστηκε κατά τον 5ο αιώνα στην θέση του καθεδρικού ναού του Αγίου Βικεντίου. Ανοικοδομήθηκε το 1459 και στο τέλος του 19ου αιώνα ολοκληρώθηκε ο τρούλος και η νεοκλασική πρόσοψη του.


Λεπτομέρειες από την πρόσοψη


Το εσωτερικό του, υπέροχο με ζωγραφική των Moroni και Tiepolo.



Ένα από τα παρεκκλήσια του, είναι αυτό της Θείας Ευχαριστίας



Ακριβώς απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό της Bergamo, βρίσκεται το Βαπτιστήριο, ένα κομψό οκταγωνικό κτίριο από το 1840, έργο του Ιταλού γλύπτη Giovanni da Campione.
Στην κορυφή του ο Αρχάγγελος και στον τρούλο οκτώ αγάλματα που αντιπροσωπεύουν τις αρετές Πίστη, Ελπίδα, φιλανθρωπία, Ανδρεία, Δικαιοσύνη, Σύνεση, Εγκράτεια, καθώς και Υπομονή.



Δίπλα από τον καθεδρικό Ναό η εντυπωσιακή Basilica di Santa Maria Maggiore, η οποία κτίστηκε το 1137 και συνεχίστηκε μέχρι τον 5ο αιώνα.
Είμαστε στην είσοδο επί της Piazza Duomo, η οποία αποκαλείται και Red Lions Portal, διότι υπάρχουν, όπως βλέπετε, δύο κόκκινα λιοντάρια από μάρμαρο της Βερόνας.


Η εκκλησία αυτή, έχει μια βαθιά σχέση πίστης με τους κατοίκους, γιατί το 1100, όταν έπεσε στην πόλη μια τρομερή επιδημία πανώλης που ερήμωσε και σκόρπισε τον θάνατο, οι άνθρωποι ικέτευσαν την Παναγία να τους σώσει και έταξαν μία εκκλησία στην χάρη Της. Όπερ και εγένετο!
Όλες οι πύλες της εκκλησίας έγιναν από τον Giovanni da Campione, τον Ιταλό γλύπτη.

Διάσημοι μαέστροι της χορωδίας πέρασαν απ΄εδώ, συμπεριλαμβανομένων των Simone Mayr, από την Βαυαρία, μουσικοσυνθέτη και του Domenico Gaetano Maria Donizetti, του εξαιρετικού Ιταλού συνθέτη από την Bergamo, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Γερμανού Simone Mayr.
Και των δύο οι τάφοι, βρίσκονται εδώ, στην Basilica di Santa Maria Maggiore.



Από τις αψίδες του Palazzo della Ragione, βλέπουμε τις σκάλες του Καθεδρικού Ναού και το καμπαναριό της Santa Maria Maggiore.


Πολύ εντυπωσιακή είναι η Cappella Colleoni, που είναι προσαρτημένη στην εκκλησία της Παναγίας.

Είναι ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής τέχνης! Εδώ βρίσκεται ο τάφος του Κόντε Bartolomeo Colleoni.


Μετά από τις θαυμάσιες δύο πλατείες της καρδιάς της Bergamo, συνεχίζουμε τον περίπατο στην Via Colleoni, όπου υπάρχει το σήμα του Funicolare Citta' Alta.


Μέχρι να βρούμε το τελεφερίκ, θαυμάζουμε την Άνω Πόλη και τα στενά της.


Βρισκόμαστε στην Via Gombito και ο πύργος είναι ο Torre Combito, ύψους 52μ. του 12ου αιώνα. Από το 2005 είναι το γραφείο Τουρισμού. Εδώ όμως δεν έχει ασανσέρ, αλλά 263 ! σκαλοπάτια. Η θέα θα αποζημιώσει τους τολμηρούς!




Και πάλι μπροστά μας η υπέροχη πολέντα της Bergamo και όχι μόνο :)



Μπαίνουμε στο τελεφερίκ, το οποίο είναι εδώ από το 1887. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχώς βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται.


Η όμορφη πόλη αποκαλύπτεται, καθώς κατεβαίνουμε.





Πολύ κοντά στην στάση του λεωφορείου είδαμε αυτήν την όμορφη εκκλησία αφιερωμένη στην Santa Maria Immacolata delle Grazie, που είναι στην οδό Viale Papa Giovanni XXIII.


Στην ίδια οδό, προς τον σιδηροδρομικό σταθμό, εντυπωσιάστηκα κι απ΄αυτό το αρχοντικό!


Εδώ τελείωσε η σημερινή μου ξενάγηση. Εύχομαι να μπορούσα να ξαναβρεθώ σ΄αυτήν την εκπληκτική πόλη! Έχει τόσα πολλά, που δεν είδαμε...

Σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!

17 σχόλια:

  1. Γεια σου Μάγδα. Πολύ ωραίο έως τον Αύγουστο πέρασε μέσα από την όμορφη πόλη. Σα μεγάλα σπίτια και τον καθεδρικό ναό. Τάφος Count Bartolomeo Colleoni με εξέπληξε. Με εκτίμηση, στέλνει ένα φιλί και να αγκαλιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι εκπληκτική πόλη Μάγδα,μια μικρή πόλη
    να έχει τόσα αξιοθέατα και τόση ομορφιά,
    δεν βρήκα κάτι αρνητικό όλα θετικά και τέλεια!!!
    Ευχαριστούμε πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I love, the cities, of medieval type. I see for your images, that it has a great attraction and that you have not returned of there, without leaving you something, by know, of that beautiful city.

    Kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Never been there. I'm familiar only with the Bergamo polenta. LOL.
    Bergamo of your post is a big gem of history, architecture, culture. The city walls, the palaces, the squares, the towers(torres), the museums, the churches- all of them are well worth a visit. Your wonderful photography does them great justice.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hello Magda
    Bergamo is one of the most beautiful Italian cities.
    Thank you very much for your relationship. Nice to remember the stay in this city.
    Your photos are beautiful.
    Greetings.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καθως ανεβοκατέβαινα τις φωτογραφίες σου σκεπτόμουν πόσο καλύτερα θα ήταν η Ελλάδα αν αντί για τα 4οο χρόνια της υποδούλωσης της από τον πιο άχρηστο λαο που υπήρξε ποτέ με μηδεν πολιτισμό και κουλτούρα να είμασταν υπόδουλοι των Ενετών κλπ Τουλάχιστον τα αρχιτεκτονικά απομεινάρια και ο πολιτισμός τους θα βοηθούσε να ανέβουμε σε διαφορετικό επίπεδο Βρέ τι σκέφθηκα μέσα από την απελπισια της καταστασής μας(προσπάθησα να ανέβω σε ενα συνεφάκι λευκό, ανέμελο αλλά δεν τα κατφερα) Υπέροχο και αυτό το ταξίδι μαζί σου οι δε εικόνες πέρα από επαγγελματικές !!! Φιλάκια Πασχαλινά εορταστικά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mου λειψανε τα ταξιδια σου τοσο καιρό που έχω να τα απολαυσω..και τωρα είμαι τοση ωρα εδώ.. και ταξιδευω.. στα ομορφα που κρατα το κλικ του φακού σου... παρα πολύ ομορφη πόλη τα παλια κτίρια της και εντυπωσιαστηκα πολύ με την εκελησια του Αγιου Αλέξανδρου.. τι τυχερή που είσαι που μπορείς και βλεπεις όλα αυτα τα μερη απο κοντα..!! οταν θα βρω καιρό θα κανω και μια αναδρομη σε ότι εχω χάσει..Μαγδα μου να περασεις ενα ομορφο και χαρούμενο ΠΑΣΧΑ..καλή Ανάσταση παντού με αγαπη..και πολλα ταξιδια .. φιλακιααα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάγδα μου σε ευχαριστώ που με πήρες μαζί σου και σε αυτό το ταξίδι!!!
    Καλό Πάσχα!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ¨Μάγδα μου!
    Ομορφιές και ..λιχουδιές!!!

    Καλή Ανάσταση, σε όλους σας. Από Νέα Υόρκη,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όμορφη πόλη, όμορφη περιήγηση!
    Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ciao,
    una fugace visita per farti gli auguri.
    Che questa Pasqua,sia per te ogni giorno foriera di vita e speranza.
    Buona Pasqua
    Tiziano

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Thanks for visiting my blog and for wishes! Have a a nice Sunday you too. A big hug from Bari

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Dear Magda - Bergamo is such a beautiful medieval city. Thanks for taking us around with your wonderful photos. I like the fantastic architectures as well as delicious foods. Hope you had a serene and joyous Easter Sunday and wish you happy days ahead.

    Yoko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχη ξενάγηση μιας υπέροχης πόλης! Εικόνες μαγικές που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές! Ευχαριστούμε πολύ για το νοερό ταξίδι!

    Χριστός Ανέστη!!!

    https://artdecorationcrafting.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. The blog are the best that is extremely useful to keep.
    I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
    I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
    ตารางคะแนน

    ΑπάντησηΔιαγραφή