Τρίτη 25 Απριλίου 2017

TRIESTE (Τεργέστη) - ITALIA





Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Μετά από την Bergamo, που είδατε στην προηγουμένη ανάρτηση μου, πήγαμε με το τρένο στην Τεργέστη, στο βορειοανατολικό άκρο της Ιταλίας, στο πιο στενό της μέρος, που συνορεύει με την Σλοβενία.

Η Τεργέστη, είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Friuli-Venezia Giulia (Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια). "Αρχόντισσα της Αδριατικής" την αποκαλούν και έχουν απόλυτο δίκιο!

Είναι εξαιρετικά όμορφη πόλη, με εκπληκτικά κτίρια-παλάτια, μιας και αποτελούσε μέρος της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας επί πέντε αιώνες!

Στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτέλεσε σταθμό της λογοτεχνίας και της μουσικής.

Κτισμένη πάνω στην Αδριατική, αποτελεί κέντρο ναυτιλίας, ναυπηγικής και ασφαλιστικών εταιριών.

Ας ξεκινήσουμε την φωτογραφική μας ξενάγηση που θα συνοδεύεται, όπως πάντα, με ενημερωτικές και ιστορικές πληροφορίες.

Λίγο πριν φτάσουμε στην Τεργέστη, όπως έτρεχε το τρένο, φάνηκε η πόλη και ο Φάρος της Νίκης. Ολοκληρώθηκε το 1927, έχει ύψος 68 μ., υπάρχει στην κορυφή του το άγαλμα της Ελευθερίας και εκτός του ότι φωτίζει τον κόλπο της πόλης, είναι και ένα μνημείο υπέρ των πεσόντων ναυτικών κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Τεργέστης, όπου φτάσαμε το μεσημεράκι, μετά από αλλαγή τρένου στην Βενετία.
Εγκαινιάστηκε το 1857 από τον Αυτοκράτορα Franz Joseph της Αυστρίας, για να εξυπηρετεί την γραμμή Βιέννη-Τεργέστη. Είναι νεο-αναγεννησιακό το στυλ του.


Μπροστά από τον σταθμό, υπάρχει μια μεγάλη πλατεία-πάρκο, η Piazza della Libertà,


όπου κυριαρχεί το χάλκινο άγαλμα της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, της αγαπημένης όλων μας, Σίσσυ.
Γύρω του, υπάρχουν αγάλματα από τα ονομαστά μάρμαρα της Carrara!


Από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου μας, ενός στενού δρόμου με εξαιρετικά κτίρια, είδαμε στο βάθος το καμπαναριό της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Αμόλυντης Καρδιάς της Μαρίας.


Απέναντι από τον σταθμό ένα εντυπωσιακό κτίριο, ναυτιλιακής εταιρίας.




Η περίτεχνη πρόσοψη του


Βαδίζουμε στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης


Τα κτίρια από την εποχή των Αψβούργων, είναι παλάτια! Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις στους δρόμους της Τεργέστης! Το επόμενο κτίριο ανήκει στην BANCA D' ITALIA.


Εδώ βλέπουμε το καμπαναριό μιας Ευαγγελικής Λουθηρανικής εκκλησίας.


Το επόμενο παλάτι ανήκει στην μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ιταλίας την Generali, η οποία ιδρύθηκε το 1831.


Η πρόσοψη του κτιρίου, όπου τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας.


Δίπλα του, το κόκκινο κτίριο, ανήκει στην ίδια εταιρία και λέγεται Palazzo Barlam, από το όνομα του αρχιτέκτονος. Οι Barlam ήταν τρεις γενιές ξακουστών αρχιτεκτόνων. Ήταν πρώτα ο πατέρας, μετά ο υιός και τέλος ο εγγονός. Ο τελευταίος απεβίωσε το 1946.
Τα περισσότερα λαμπρά κτίρια της Τεργέστης, είναι αρχιτεκτονικής της οικογενείας Barlam.


Αμέσως μετά συναντούμε το Canal Grande, ένα πλωτό κανάλι, που δημιουργήθηκε το 1754 για να περνούν τα σκάφη στο κέντρο της πόλης και να ξεφορτώνουν τα αγαθά τους.
Στο βάθος απέναντι ο Καθολικός νεοκλασικός Ναός του Αγίου Αντωνίου του Θαυματουργού, που ολοκληρώθηκε το 1849.
Δεξιά του στο βάθος με ένα μεγάλο μπλε θόλο, είναι η Ορθόδοξη Σερβική εκκλησία της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σπυρίδωνα.
Δεξιά του καναλιού, το μεγάλο κτίριο που ανακαινίζεται είναι το πλαϊνό μέρος του Palazzo Carciotti.


Αριστερά του καναλιού, το πρώτο κόκκινο κτίριο είναι το Palazzo Barlam και ανήκει -όπως είπαμε- στην εταιρία Generali. Αμέσως μετά βλέπουμε το Palazzo Gopcevich, που κτίστηκε το 1850 πάλι από τον αρχιτέκτονα Barlam, για λογαριασμό ενός πλούσιου εμπόρου του Gopcevich.
Είναι εμπνευσμένο από το Παλάτι των Δόγηδων της Βενετίας. Σήμερα είναι Θεατρικό Μουσείο.


Το Palazzo Carciotti. Ατενίζει την θάλασσα!

Πόσο υπερήφανη ένοιωσα όταν διάβασα ότι το παλάτι αυτό αναγέρθηκε από έναν θαυμάσιο Έλληνα, τον Δημήτριο Καρυτσιώτη ή Καρτσιώτη, ο οποίος το 1756, όντας 15 ετών πάμφτωχος, επί Τουρκοκρατίας, ξεκίνησε με έναν θείο του από το Άστρος της Κυνουρίας, για να δουλέψει στην Σμύρνη, όπου πρόκοψε ως έμπορος. Στην συνέχεια πήγε στην Τεργέστη, όπου εξελίχθηκε σε σημαντικό παράγοντα της οικονομίας.

Το παλάτι έχει κίονες Ιωνικού ρυθμού και κοσμείται από αγάλματα.

Ο Δημήτριος Καρτσιώτης ευεργέτησε τον τόπο του, ιδρύοντας δύο σχολεία στην πατρίδα του, καθώς πίστευε ότι η μόρφωση των νέων θα αποτίναζε τον Τουρκικό ζυγό.΄Εκανε επίσης και ένα υδραγωγείο στην πατρίδα του.

Σήμερα το παλάτι ανήκει στην πόλη της Τεργέστης.


Η παλιά εντυπωσιακή είσοδος του



Δίπλα του ακριβώς είναι το Palazzo Marineria του 1839, όπου η έδρα της Fincantieri SpA, μιας μεγάλης ναυπηγοεπισκευαστικής εταιρίας.

Για πολλά χρόνια, μέχρι το 1975 ήταν ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, στο οποίο φιλοξενήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Giuseppe Verdi , που εδώ έγραψε την συμφωνία Stiffelio,ο βασιλεύς Όθωνας της Ελλάδος, ο Gabriele D'Annunzio ,ο Adalbert Stifter και ο Ricciotti Garibaldi. Πέραν αυτών και πολλοί αριστοκράτες, πρεσβευτές και καλλιτέχνες.

Το 1913 , για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Giuseppe Verdi, τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα αριστερά της πρόσοψης του κτιρίου.

Επίσης στα δεξιά της πρόσοψης, υπάρχει άλλη μία αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του Adalbert Stifter, Αυστριακού συγγραφέα, ζωγράφου και εκπαιδευτικού.


Ακολουθεί ο Ελληνικός Ορθόδοξος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Κτίστηκε πριν από 235 χρόνια από τους ομογενείς της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης. Μπροστά στην θάλασσα.


Οι Έλληνες ομογενείς στην Τεργέστη, τηρούν με ευλάβεια όλες τις θρησκευτικές εορτές. Χαίρουν της εκτιμήσεως των Ιταλών, οι οποίοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ενεργά. Και μάλιστα ο Δήμος της πόλης, στέλνει την μπάντα του στον αγιασμό των υδάτων, κατά τα Θεοφάνεια και όταν ο καιρός το επιτρέπει, τους διαθέτει και σκάφος της Ιταλικής ακτοφυλακής, στο οποίο επιβαίνει ο ιερέας και τα παλικάρια που θα πέσουν στην θάλασσα, να πιάσουν τον Σταυρό.


Υπάρχει και οδός Αγίου Νικολάου. Οι Έλληνες μετανάστες της Τεργέστης, μεγαλούργησαν από την πρώτη στιγμή της αφίξεως τους, ιδρύοντας μεγάλες ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και άλλες επιχειρήσεις.
Σήμερα η Ελληνική Κοινότητα, απαρτίζεται από 800 μέλη.




Επόμενο παλάτι είναι το Teatro Verdi, Λυρικό Θέατρο. Η είσοδος για το κοινό είναι στην πίσω πλευρά, στην πλατεία Βέρντι.
Εγκαινιάστηκε το 1801 και είναι χωρητικότητος 1300 ατόμων. Είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη για το Διεθνές Φεστιβάλ Οπερέτας (1950-2011).
Εδώ παρουσιάζονται οι καλύτερες όπερες! Έχει τραγουδήσει και η Μαρία Κάλλας!


Το τελευταίο στην σειρά είναι ένα διαμάντι αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, το Palazzo del Governo. Αυτή είναι η πλευρά του που βλέπει στην θάλασσα. Διακρίνονται τα ψηφιδωτά με τα μέλη του Αυτοκρατορικού οίκου των Αψβούργων, καθώς και τα οικόσημα τους (δικέφαλος μαύρος αετός).


Η κυρία του είσοδος είναι στην Piazza DELL'UNITA' D'ITALIA.
Στην μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης, μπροστά στην θάλασσα! 12.500 τ.μ!

Ονομάστηκε έτσι το 1955, όταν προσαρτήθηκε η πόλη στην Ιταλία. Σαλόνι της Τεργέστης την αποκαλούν και έτσι είναι. Κι εγώ προσθέτω πως είναι το πιο αριστοκρατικό σαλόνι, αφού είναι γεμάτο παλάτια, απίστευτης ομορφιάς!


Πάμε να δούμε τα παλάτια ένα προς ένα, αρχής γενομένης από το πρώτο αριστερά στην φωτογραφία, που είναι το Palazzo Governo, του οποίου η πλαγία όψη βλέπει την θάλασσα, όπως είπαμε.


Κτίστηκε το 1905 από τον αρχιτέκτονα Emil Artmann.Το μπαλκόνι θυμίζει αρχιτεκτονική Φλωρεντίας και τά οικόσημα στην πρόσοψη αντικαταστάθηκαν με αυτά της Σαβοΐας (άσπρος σταυρός σε κόκκινο φόντο).

Σήμερα το παλάτι είναι η έδρα του Νομού, του Νομάρχη.



Δίπλα του ένα άλλο παλάτι με Ελληνική υπερηφάνεια, το Palazzo Stratti, άλλου σπουδαίου Έλληνα, του Νικολάου Στρατή, χρηματιστή και φιλάνθρωπου.
Κτίστηκε το 1839 από τον αρχιτέκτονα Antonio Buttazzoni σε νεοκλασικό στυλ με μαρμάρινα γλυπτά.

Αγοράστηκε από την ασφαλιστική εταιρία Cenerali.


Στο ισόγειο του παλατιού, υπάρχει το ιστορικό Caffè degli Specchi, το καφέ με τους καθρέπτες.
Θελήσαμε να το δούμε και να πάρουμε έναν καφέ, αλλά είχε ένα απαγορευτικό σχοινί, γιατί εκείνο το απόγευμα του Ιουνίου 2013, φιλοξενούσε τα μέλη μιας σχολής χορού.
Η πλατεία γέμισε από τους θαυμάσιους νοσταλγικούς ήχους Αργεντίνικου τάγκο και κομψά ζευγάρια ερασιτεχνών χορευτών, ευχαρίστησαν την ψυχή και τα μάτια μας!


Απολαύστε και εσείς το δίλεπτο βιντεάκι μου.



Εδώ είχα μια ευχάριστη γνωριμία με τέσσερις συμπαθέστατες κυρίες από την Τεργέστη. Ευγενικές, καλόκαρδες και με χιούμορ! Τις στέλνω την αγάπη μου και τους χαιρετισμούς μου. Να είναι πάντα καλά!


Δίπλα στο παλάτι Στρατή κολλητό, είναι το Palazzo Modello, από το 1871 με αρχιτέκτονα τον Giuseppe Bruni.
Χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι μια σειρά αγαλμάτων στην κορυφή.
Εδώ εδρεύει η Δημοτική επιχείρηση.


Η αριστερή πλευρά της πλατείας τελείωσε κι απέναντι μας ακριβώς, δεσπόζει το Palazzo del Municipio, το Δημαρχείο της πόλης. Έχει θέα την θάλασσα.
Κτίστηκε το 1875 από τον τοπικό αρχιτέκτονα Giuseppe Bruni.
Πάνω στον πύργο του καμπαναριού, υπάρχουν δύο χάλκινα αγάλματα που κάθε ένα τέταρτο της ώρας χτυπούν την καμπάνα που είναι ανάμεσα τους.


Δεξιά του Δημαρχείου βρίσκεται το Palazzo Pitteri, από το 1780, που ήταν η κατοικία του συγγραφέα Riccardo Pitteri. Είναι το παλαιότερο κτίριο της πλατείας. Σήμερα ανήκει στην ασφαλιστική εταιρία Lloyd Adriatico.

Δίπλα του δεξιά, είναι το πολυτελές Grand Hotel Duchi d'Aosta (1873). Κάτω απ αυτό το Restaurant-Cafe Harri's.



Και το τελευταίο εκθαμβωτικό παλάτι στα δεξιά της πλατείας και πρώτο στην θάλασσα, το Palazzo del Lloyd. Κτίστηκε το 1883 από τον Βιεννέζο αρχιτέκτονα Heinrich von Ferstel.
Πάνω στο στηθαίο δεσπόζουν τα αγάλματα των Θεών Αιόλου, Ερμή, Volcano και Ποσειδώνα.

Κάτω αριστερά και δεξιά υπάρχουν δύο βρύσες, η μία με το άγαλμα της Θέτιδας από τον γλύπτη Giuseppe Pokorny και η άλλη με το άγαλμα της Αφροδίτης του γλύπτη Ugo Haedti.






Μπροστά στο Δημαρχείο υπάρχει ένα συντριβάνι, το Fontana dei Quattro Continenti, δηλαδή των τεσσάρων Ηπείρων.


Λίγο πιο εκεί, η πέτρινη στήλη με το λευκό άγαλμα του Charles VI. Ο Βιεννέζος Αυτοκράτορας ήρθε το 1728 στην Τεργέστη και προς τιμήν του, έκαναν το άγαλμα του.
Το αριστερό χέρι του αγάλματος δείχνει το παλιό λιμάνι. Να πούμε ότι χάρις σ΄αυτόν η Τεργέστη είχε ελεύθερο λιμάνι.


Στην πλατεία έκαναν την βόλτα τους και όμορφα σκυλάκια!


Τώρα θα πάμε αριστερά του Δημαρχείου για να γνωρίσουμε την Piazza della Borsa, την δεύτερη σημαντική πλατεία της Τεργέστης.
Η πλατεία αυτή είναι το οικονομικό κέντρο της πόλης, καθ΄όσον σ΄αυτήν δεσπόζει το παλιό Χρηματιστήριο, Τράπεζες, γραφεία και καταστήματα.

Κι εδώ υπάρχουν πολύ αξιόλογα κτίρια και παλάτια.



Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε το παλιό Χρηματιστήριο (1755) δεξιά και σήμερα Εμπορικό, Βιομηχανικό και Αγροτικό Επιμελητήριο. Είναι νεοκλασικό.
Δίπλα του αριστερά, το Palazzo del Tergesteo. Κτίστηκε το 1840 στην θέση του παλιού Τελωνείου. Σήμερα έχει γκαλερί, καταστήματα, καθώς και ιδιωτικά διαμερίσματα.




Στην μέση της πλατείας υπάρχει η Fontana del Nettuno, η κρήνη του Ποσειδώνα.


Απέναντι της, το Casa Bartoli, σε στυλ Liberty, ή πράσινο σπίτι. Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Max Fabiani. Κάτω έχει καταστήματα και επάνω ιδιωτικά διαμερίσματα με μπαλκόνια.


Ένα ακόμα σπίτι αξιόλογο κτίριο στην Piazza della Borsa, είναι το Casa Moreau


Η στήλη του Leopoldo I d'Austria, πατρός του Charles VI, του οποίου η στήλη βρίσκεται στην Piazza DELL'UNITA.


Κι άλλα εξαιρετικά σπίτι βρίσκονται εδώ, όπως το Palazzo Steinfeld από το 1903 από τον αρχιτέκτονα Edoardo Turek.


Στην Piazza della Borsa είδαμε την μικρογραφία της Τεργέστης


και ωραία καταστήματα





Λίγο νωρίτερα, όταν είχε αρχίσει να σουρουπώνει, πήγαμε στην παραλία να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα, το οποίο στην Τεργέστη έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, γιατί τονίζονται τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των παλατιών.






Την ώρα αυτή ο κόσμος μαζεύεται στον Molo Audace, στην προβλήτα των 246 μ. που είναι απέναντι ακριβώς από την πλατεία. Είναι σαν να είσαι σε πλοίο! Είναι το μέρος απ' όπου μπορείς να δεις όλα τα παλάτια της παραλίας και ειδικά το βράδυ που είναι εξόχως φωτισμένα!
Ο Molo Audace πήρε το όνομα του από το ομώνυμο αντιτορπιλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας.


Στην παραλία, στην είσοδο της προβλήτας υπάρχουν δύο θαυμάσια γλυπτά! Το ένα δείχνει ένα στρατιώτη με την σημαία, εις μνήμην της προσάρτησης της Τεργέστης στην Ιταλία το 1918


και το άλλο δείχνει δύο γυναίκες που ράβουν την σημαία και τα δύο έργα του γλύπτη Fiorenzo Bacci.



Ένα κορίτσι με τον σκύλο της, απολαμβάνει την θέα και τον ήχο της θάλασσας!





Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε στο κάτω μέρος της πλατείας δύο στήλες 25 μ.εκάστη, που στην κορυφή τους έχουν από μία αλαβάρδα (είδος μεσαιωνικού όπλου που είναι ταυτόχρονα κοντάρι και τσεκούρι) και στην βάση τους υπάρχουν τεράστια χάλκινα γλυπτά του τοπικού καλλιτέχνη Attilio Selva, αφιερωμένα στους πεσόντες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Οι βάσεις με τα γλυπτά



Τα φώτα άναψαν στα παλάτια! Στο δάπεδο της πλατείας υπάρχουν διάσπαρτα μπλε φώτα και στην παραλία μοβ.





Τα αγάλματα λάμπουν μέσα στην νύχτα!



Φωτισμένη υπέροχα η πλατεία


το ίδιο και η παραλιακή


καθώς και το Canal Grande




Και κάπου εδώ, τελείωσε η ξενάγηση μου σ΄αυτήν την θαυμάσια και αξέχαστη πόλη!

Νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε για την Κροατία ( είναι δίπλα, πολύ κοντά), της οποίας το οδοιπορικό θα ξεκινήσει από την επόμενη ανάρτηση μου.

Ως τότε, σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!

16 σχόλια:

  1. Όπως κάθε σου ξενάγηση, έτσι κι αυτή μ άφησε με το στόμα ανοιχτό.
    Τί να πρωτοθαυμασω;
    Τα κτήρια, Την καθαριότητα, Το ότι δεν τα ισοπέδωσαν όλα στο όνομα της ανοικοδόμησης;
    Τί από όλα;
    Οι Έλληνες μεγαλούργησαν όπου βρέθηκαν, Εδώ ποιά κατάρα δεν μας αφήνει να προκοψουμε;
    Να είσαι καλά Μάγδα μου. Αφού δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, απολαμβάνουμε τα δικά σου ταξίδια.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά Μάγδα μου. Αφού δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, απολαμβάνουμε τα δικά σου ταξίδια. ...
    'οπως γράφει και η κ. Ρενα Χ.

    ...αλλά να βρεις και το ...δικό μας παλάτι: Νικολάου Στρατή!!!!!!!!!!!!!!!!! Ε!!! αυτό δεν το "περίμενα".
    Μάγδα μου γλυκιά, βέβαια αστειεύομαι, μα να άκουγες τον δικό μου Δημήτρη!!!!!
    Χρόνια σας πολλά και με υγεία.
    Φιλιά από καρδιά,
    Υιώτα
    "αστοριανή"

    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεμισαν τα μάτια μας ομορφια!! Τι υπέροχη πόλη!
    Και σε τούτη τη γωνιά η Ελλάδα αφηνει το στίγμα της είτε με τα παιδια της που έφτασαν εδω και μεγαλούργησαν, είτε με τις επιρροές από τον πολιτισμό της!
    Χρόνια πολλά Μαγδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dear Magda!
    Great relationship with Triester. I am delighted with your beautiful photos.
    I love Italy is another country that I am very keen to visit.
    Greetings from the cold Poland.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hello Magda,
    Very nice pictures.
    The shots by night are really amazing.

    Best regards,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Good tour, for the city, that teaches us places and buildings, very interesting.


    Kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Μάγδα μου !!! Πραγματικά χαζεύω την αρχιτεκτονική και την άψογη συντήρηση των παλατιών , για την λεπτομερή περιγραφή που κάνεις , νομίζω ότι η Τεργέστη είναι μια πόλη πολύ όμορφη και μην ξεχνάμε ότι πολλοί Ελληνες διέπρεψαν εκεί . Αλλωστε το αποδεικνύουν τα αρχιτεκτονικά τους οικοδομήματα αλλά και η ύπαρξη της ελληνικής παροικίας !! Πόσο όμορφα τα ταξίδια σου καλή μου !!! Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πανέμορφη πόλη και η ξενάγησή σου την περιγράφει εξαιρετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντυπωσιάστηκα ,ενθουσιάστηκα ,μελαγχόλησα ,ζήλεψα-θαύμασα ,ξεσηκώθηκα, απόλαυσα ...
    Πόσο πολύ σ'ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ολα τα κτίρια παλάτια είναι σ'αυτή την πόλη
    υπέροχα βέβαια αλλά?
    Τα απολαύσαμε κι ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύτιμα φωτογραφίες, Μάγδα, η ιταλική πόλη δεν ξέρω. Κατά την επίσκεψή μου στην Ιταλία ορισμένες πόλεις με άφησε για προβολή θα έρθουν πίσω!
    Οι νυχτερινές λήψεις που ήταν πολύ ωραίο.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. °.♪♫╮
    Viagem fantástica! Fotos preciosas!

    Bom fim de semana com tudo de bom!
    Beijinhos.
    ╰⊰✿⊰ه° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μάγδα και καλό μήνα. Απολαμβάνω και πάλι τους υπέροχους περιπάτους που μας χαρίζεις. Μετά από την επίθεση που δέχτηκα τα http://eftanhsa.blogspot.com και http://hellascafe.blogspot.com αρχίζουν και πάλι την δράση τους. θα χαρώ να δω να περνάς από αυτά. Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Μάγδα. Σήμερα έδειξε ένα μεγάλο ταξίδι. Όμορφη πόλη και να απολαύσετε ό, τι είναι σε αυτό. Δεν ήμουν σε αυτό, δυστυχώς. Χορεύοντας τανγκό ζεύγη Αργεντινής ήταν ωραίο αξιοθέατο. Είμαι ήδη στο σπίτι μετά τις διακοπές της Τοσκάνης. Με φιλικούς χαιρετισμούς και στέλνω πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχη η ταξιδιωτική σας περιγραφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή