Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Rovinj - CROATIAΚάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα και στις επόμενες αναρτήσεις, θα γνωρίσετε την πανέμορφη Κροατία!

Από την Τεργέστη, σε λιγότερο από 3 ώρες (90 χλμ), φτάσαμε με το λεωφορείο, σε μια όμορφη μεσαιωνική παραθαλάσσια πόλη της Κροατίας, το Rovinj, που βρίσκεται στην χερσόνησο της Istria.

H Istria είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Αδριατικής θάλασσας! Βρίσκεται κάτω από την Τεργέστη, το 89% ανήκει στην Κροατία και το υπόλοιπο βορεινό τμήμα της ανήκει στην Ιταλία και στην Σλοβενία.


Δείτε την Istria και το Rovinj στις αεροφωτογραφίες μου.Το Rovinj αρχικά ήταν ένας οικισμός των Ιλλυριών. Μέχρι το 1763 ήταν νησί και μετά συνδέθηκε με την ηπειρωτική χώρα.
Από το 1283-1797 το Rovinj ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ίστρια κάτω από την Δημοκρατία της Βενετίας.
Στην συνέχεια ήταν μέλος της Αυστριακής αυτοκρατορίας, μέχρι τον Α'Παγκόσμιο πόλεμο.
Μετά, κατά τα έτη 1918-1947, ανήκε στην Ιταλία και στην συνέχεια στην Κροατία, που ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας.
Σήμερα είναι Κροατική από το 1991 και έχει 14.000 κατοίκους.

Κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων, μόλις κατεβήκαμε απ αυτό, είδαμε το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος (Chapel of Holy Trinity).
Είναι το πιο σημαντικό και εξαιρετικά καλά διατηρημένο Ρωμανικό κτίριο. Είναι επτάγωνο με τρούλο και έχει τρία παραθυράκια για να φωτίζεται. Σήμερα είναι γκαλερί.


Αμέσως μετά είδαμε ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα του οποίου οι σημαίες έγραφαν Adris Grupa. Είναι μία μεγάλη εταιρία καπνού και τουρισμού, που εδρεύει στο Rovinj και απασχολεί 8.000 υπαλλήλους.Το Rovinj έχει γύρω του 16 νησιά και νησίδες! Πολλά εξ αυτών είναι πνιγμένα στο πράσινο, γεμάτα δέντρα! Υπάρχουν καραβάκια που πηγαίνουν σ΄όλα!Περπατούμε κατά μήκος της παραλίας, όπου κυριαρχούν τα χρώματα! Πολύχρωμα σπίτια, λουλούδια και καταγάλανη θάλασσα!Καφέ, ταβερνούλες, πιτσαρίες και ένα υπέροχο παγωτό, απόλαυση της γεύσης και των ματιών!Ένα ευγενέστατο παλικάρι μας πρόσφερε το παγωτό και για να μας ευχαριστήσει, το έκανε φατσούλα! Μόλις 7 κούνα στοίχισε το 2013, δηλαδή ούτε ένα ευρώ.Πήγαμε στην άκρη της παραλίας, απ΄όπου είχαμε μια υπέροχη θέα στην μεσαιωνική πόλη.

Μόλις είχε μπει ο Ιούνιος, ο καιρός ήταν υπέροχος και οι τουρίστες αρκετοί.


Καμαρώναμε τα πολύχρωμα σπίτια! Θύμιζαν πολύ την Ιταλία!Σε λίγο φτάσαμε στην πλατεία.Το κίτρινο κτίριο είναι Τράπεζα.


Ένα από τα μνημεία της πόλης στην πλατεία, είναι το ρολόι. Το ρολόι με το Βενετσιάνικο λιοντάρι, σύμβολο της Γαληνοτάτης που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα, βρισκόταν στον Πύργο-φρούριο που αποτελούσε την πύλη της πόλης.Ένα ακόμα μνημείο της πλατείας, είναι το συντριβάνι, στο οποίο στέκεται ένα παιδί, που κρατάει ένα ψάρι. Δημιουργήθηκε το 1954.


Μια πολύ όμορφη άποψη της πλατείας
Στην παραλία, μια τεράστια πινακίδα, παρακινεί τους τουρίστες να επισκεφθούν το Lim Fjord, το οποίο μπορείτε να δείτε στην αεροφωτογραφία μου, λίγο παραπάνω.


Ήδη όμως έχουμε εισέλθει στην παλιά πόλη με τα γραφικά στενάκια!


Συχνά στις φωτογραφίες μου, θα παρατηρείτε κομμάτια τείχους. Όπως σας είπα το Rovinj ήταν νησί και φυσικό ήταν να υπάρχει γύρω του οχύρωση για ασφάλεια.

Στα στενά του δρομάκια, συναντούμε γκαλερί, καφέ, ταβερνάκια, πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία, πολλά δωμάτια προς ενοικίαση, γιατί το καλοκαίρι εδώ υπάρχει το αδιαχώρητο!


Απέναντι μας, το καταπράσινο νησάκι της Sveta katarina.


Συνεχίζουμε στα πανέμορφα στενά, που θυμίζουν λαβύρινθο!

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε την Πύλη του Αγίου Βενέδικτου από το 1589.Είναι η μία από τις τρεις Πύλες που σώζονται, έναντι των επτά Πυλών που προϋπήρχαν.Τα ταβερνάκια έχουν πολύ ελκυστικές φωτογραφίες με τα θαλασσινά πιάτα τους!


Από την βεράντα του εστιατορίου βλέπουμε πάλι το νησάκι της Sveta katarina, με το ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα, στο οποίο πηγαίνει καραβάκι κάθε μία ώρα, από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Ένα τέταρτο της ώρας κρατάει το ταξίδι.


Εδώ τρως, κυριολεκτικά, πάνω στο κύμα!


Εδώ βλέπουμε την Πύλη του St.Cross από το 1589. Είναι άλλη μία, από τις τρεις πύλες που σώζονται.Η απλωμένη μπουγάδα


Μία γκαλερί


Ένα beach bar πάνω στο κύμα και τολμηροί λουόμενοι!Άλλη μία εικόνα από την παλιά πόλη


Άλλο μπαράκι και ηλιοθεραπεία πάνω στους βράχους!

Ήδη φτάσαμε στην παραλία,


απ΄όπου έχουμε μια θαυμάσια θέα στα τυρκουάζ νερά του κόλπου!

Βρισκόμαστε στον λόφο της πόλης και σε λίγο θα ανηφορίσουμε για την εκκλησία της Αγίας Ευθυμίας, της πολιούχου του Rovinj.

Εδώ υπάρχουν δύο μνημεία, ένα κανόνι και μία άγκυρα.Μέρος των τειχών


Ένας φάροςΚαι ψηλά, ανάμεσα από πεύκα και κυπαρίσσια, ξεπροβάλλει ο Πύργος της Αγίας Ευθυμίας.


Είναι πάνω από 60 μ.κτίστηκε το 1654 από τον αρχιτέκτονα Antonio Manopola και είναι εμπνευσμένος από τον Άγιο Μάρκο της Βενετίας.

Ψηλά στην κορυφή, είναι το άγαλμα της Αγίας Ευφημίας, το οποίο περιστρέφεται σύμφωνα με τον άνεμο.


Ανηφορίζοντας για την εκκλησία, έχουμε μια υπέροχη θέα της θάλασσας και των νησιών.Και να η επιβλητική εκκλησία της Santa Eyfemia, πολιούχου της πόλης.
Κτίστηκε, μεταξύ 1725-1736, σε ρυθμό μπαρόκ, πάνω στα θεμέλια ενός μικρού Ναού του Αγίου Γεωργίου, που ήταν εκεί από τον 10ο αιώνα.

Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα της Αγίας Ευφημίας σε μία Ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Επίσης ο Ναός είναι πλούσια διακοσμημένος με πίνακες και αγάλματα!

Όπου κι αν σταθείς στην πόλη, ξεχωρίζει η εκκλησία με το καμπαναριό της. Φαίνονται από παντού!


Το εσωτερικόν του Ναού
H σαρκοφάγος με το Ιερό Λείψανο της Αγίας ΕυφημίαςΒγαίνοντας από την εκκλησία,


υπάρχει ένα πλατό με μια πολύ ωραία θέα! Βλέπουμε το νησάκι της Sveta katarina.


Κατηφορίζοντας προς το λιμάνι, μπήκαμε πάλι στα όμορφα στενά δρομάκια!

Η μικρή εκκλησία του Αγίου Θωμά από το 1388, αποκαταστάθηκε πολλές φορές, η τελευταία ήταν το 1963.


Παλιό πέτρινο δρομάκι με απλωμένα ρούχα!

Βλέπουμε την Πύλη του Balbi. Παλιά ήταν η Πύλη της ψαραγοράς, αλλά κατεδαφίστηκε το 1678. Η καινούργια αψίδα πήρε το όνομα Balbi, από τον Δήμαρχo Daniele Balbi.


Δίπλα είναι το Δημαρχείο της πόλης.Το Δημαρχείο ήταν κάποτε ένα Πραιτοριανό παλάτι, τα θεμέλια του οποίου χρονολογούνται από το 1308.


Βγήκαμε στην παραλία μετά απ αυτήν την υπέροχη περιπλάνηση. Τα καταστήματα με τα σουβενίρ είχαν πάρα πολλά αντικείμενα με θαλασσινά θέματα!


Αυτό ήταν το γραφικό Rovinj! Ένα πολύχρωμο μεσαιωνικό αριστούργημα! Συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών! ΑΞΙΖΕΙ!


Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας!

25 σχόλια:

 1. Κα Μάγδα σας ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες φωτογραφίες και την ενημέρωση!!Ήταν πραγματικά σαν να ήμουν εκεί!!Σας εύχομαι καλή συνέχεια στα όμορφα ταξίδια σας!!Πολλά φιλιά από την Κατερίνη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. You have at least three pictures displaying a couple holding hands. I like that. I also like the picture with the funny ice creanm cone; it breaks the monotony of the chain of solid, landscape photos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Good tour for that place, where we could contemplate, great views.

  Kisses

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γεια σου Μάγδα. Όμορφα και στις φωτογραφίες που έδειξε αυτή την όμορφη πόλη. Ήμουν στην ευχάριστη θέση να δούμε και να θυμηθούμε τα μέρη που παρακολουθούσε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. * Μετά την επιστροφή του από την Τοσκάνη έλλειψη χρόνου για μια νέα θέση. Μου παίρνει ένα κήπο. Με εκτίμηση, στέλνω αγκαλιές και φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Tαξιδιωική εγκυκλοπαίδεια και μάλιστα υψηλών απαιτήσεων το blog σου.
  Μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εκπληκτική, υπέροχη, μοναδική ποιοτική ξενάγηση Μάγδα μου!! Να πω ένα ΜΠΡΑΒΟ ακόμα :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Beautiful is your relationship and wonderful pictures.
  The city is unique and worth a visit.
  Greetings.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Piękne miasto, byłam tu wielokrotnie. Moja mama miała na imię Eufemia jak ta święta.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. wonderful trip! I want the same ice cream right now)))
  xoxo, Juliana | PJ’ Happies :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. à mon retour de voyage, je regarderai ...et avec traduction.. :)))bises

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ονειρο ζωης πια για μενα.Κροατια και Ντομπροβνικ.Γλυκεια μου Μαγδα σε ευχαριστουμε που μας ταξιδευεις.πολλα φιλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Apetece mesmo ir ai, percorrer esses cantos e recantos com imensa história. Troco uma viagem entre Grécia e Portugal.
  Abraços

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Dear Magda – Sighs in contentment and admiration! I so enjoyed this photo tour. I can imagine your smiles when touring around this beautiful island of Croatia… not only with the scenery but also that appealing ice-cone. Have happy days ahead.

  Yoko

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Γεια σας. Συγνώμη για την ενόχληση μετά από τόσο καιρό που χάθηκα από τη μπλογκογειτονιά μας -διάγραψα το πρώην μου μπλογκ το ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ- χτες εξαναεπέστρεψα στην όμορφη γειτονιά μας με νέο μπλογκ. Οπως και το δικό σου , έτσι και το δικό μου φωτογραφίες από τις βόλτες στις ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ
  www.cyprus-beauties.blogspot.com
  Ευχαριστώ και χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Μου έλειψαν οι ξεναγήσεις σου Μάγδα μου..και ηρθα να απολαυσω και εγω μαζι σου τις ομορφιες των ταξιδιων σου..που οι φωτοτογραφιες σου τα κανουν ακομα ωραιότερα.. σαν καρτ ποσταλ ειναι..σε παρα πολύ ομορφα μερη έχεις την τύχη να απολαμβανεις και μαζι σου και εμεις ...να είσαι καλά να ταξιδευεις..σε ζηλευω .. να το ξερεις με την καλη εννοια..βεβαιως βεβαίως.. φιλακιαααα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. W Chorwacji byłam trzy razy i chętnie wybrałabym się tam ponownie. To piękny kraj.
  Śliczne są Twoje zdjęcia.
  Pozdrawiam:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Hi my dear friend Magda, how you doing? Thanks again for sharing your wonderful tour. All your pictures are very well taken and spectacular. Its a beautiful city to visit, the scenery are very spectacular and beautiful.
  Looking forward to your next trip.

  Have a nice week ahead,regards. Hugs to you.
  Amelia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ciao Magda bellissime foto e quanto buono doveva essere il gelato Pinocchio. Sono passato molte volte da Rovigno perché (vedere l'isola in basso a destra della cartina) passavo spesso delle vacanze all'isola di Rab. Peccato che da quelle parti sia passata anche la guerra dopo la morte di Tito e penso ancora alla distruzione dei giardini e laghetti di Plitvice già parco nazionale oggi ricostruito. Ti auguro una buona settimana.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Stunning! Thanks for sharing! What a beautiful place to vacation.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Επεθυμήσαμε τις αναρτήσεις σου Μάγδα.
  καλά να περνάς, καλό καλοκαίρι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  ตารางคะแนน

  ΑπάντησηΔιαγραφή