Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Opatija - CROATIA



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στην πανέμορφη χερσόνησο της Ίστρια, στην Κροατία, μετά το Rovinj, θα επισκεφθούμε το αριστοκρατικό θέρετρο Opatija, που βρίσκεται στην Κροατική Ριβιέρα.

Η διαδρομή με το λεωφορείο είναι περίπου 85 χλμ. Θα σας παραθέσω φωτογραφίες και πληροφορίες της όμορφης διαδρομής, για να "ζήσετε" το ταξίδι και να γνωρίσετε την Ιστριακή ύπαιθρο και τα όμορφα χωριά της.

Δείτε τον χάρτη της Ίστρια για να καταλάβετε καλύτερα την διαδρομή.


Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς στους κήπους των σπιτιών και στα κτήματα της διαδρομής αυτής, είναι το Kazun.
Έτσι ονομάζεται η μικρή πέτρινη θολωτή κατασκευή, η οποία θυμίζει πολύ τους Trulli της Ιταλίας. Στην νότια Ίστρια και γύρω από την πόλη Pula, υπάρχουν 5.000 τέτοια κτίσματα, τα οποία θεωρούνται σύμβολα της Ίστρια.
Είναι μικρές αποθήκες, είτε για ζώα, είτε για την φύλαξη των αγροτικών προϊόντων.
Παλαιότερα όμως έμεναν εκεί και οι άνθρωποι που καλλιεργούσαν την γη.





Πηγαίνουμε προς την πόλη Πούλα, η οποία είναι η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Ίστρια, παραθαλάσσια, ονομαστή για τα Ρωμαϊκά της μνημεία, το σπουδαιότερο των οποίων είναι το Αμφιθέατρο της (Αρένα το αποκαλούν οι Κροάτες).
Είναι εξαιρετικά διατηρημένο και το καλοκαίρι γίνονται πολλές εκδηλώσεις και Φεστιβάλ σ΄αυτό.
Το λεωφορείο έκανε μία σύντομη στάση στην Πούλα


με τα ζωγραφισμένα σπίτια,


με σύμβολο την άγκυρα


και συνέχισε την πορεία του, στην εξοχή και τις μικρές πόλεις της Ίστρια.





Η επόμενη στάση έγινε στην μικρή πόλη Labin, η οποία κτίστηκε σε ένα λόφο 320 μ.κοντά στην θάλασσα, 2.000 χρόνια π.Χ. Συγκεντρώνει νεολαία και καλλιτέχνες και έχει ένα πάρκο Γλυπτικής με 70 πέτρινα αγάλματα.
Στην επόμενη φωτογραφία μου φαίνεται η παλιά πόλη.


Εδώ μέσα, σε ένα καταπράσινο περιποιημένο χώρο, είναι ο σταθμός λεωφορείων.



Στο νότιο μέρος του Labin υπάρχει ο παραθαλάσσιος οικισμός του Rabac, στον κόλπο του Kvarner. Εδώ υπάρχουν όμορφες παραλίες με γαλάζιες σημαίες.
Στην συνέχεια περάσαμε από ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό, το Plomin, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε υψόμετρο 80 μ., 11 χλμ. από το Labin.


Μετά συναντήσαμε την μικρή πόλη Rasa, η οποία δεν υπήρχε τον περασμένο αιώνα. Κτίστηκε για τους ανθρακωρύχους που δούλευαν στην περιοχή και τις οικογένειες τους.
Χαρακτηριστική είναι η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, της οποίας η αρχιτεκτονική θυμίζει στοές ανθρακωρυχείου.



Συνεχίζουμε την πορεία μας προς την Opatija και συναντούμε τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό του Plomin με καύση άνθρακα, η καμινάδα του οποίου είναι πανύψηλη, φτάνοντας τα 340 μ. αποτελώντας την υψηλότερη δομή στην Κροατία.


Ο σταθμός είναι στην άκρη ενός φιόρδ.



Αμέσως μετά το λεωφορείο έκανε μία εικοσάλεπτη στάση στο ξενοδοχείο Flanona (πρώην ονομασία του Plomin), 2 χλμ.από το Plomin.
Απίστευτα όμορφη τοποθεσία με εξαιρετική θέα στον Κόλπο Kvarner και τα νησιά Cres και Lošinj.





Το λεωφορείο στην συνέχεια ακολούθησε έναν παραλιακό δρόμο, όπου συναντήσαμε διάφορα τουριστικά θέρετρα, με τελευταίο το Lovran, λίγο πριν φτάσουμε στην Opatoja.

Ωραίες πλαζ, αρχοντικά παλιά σπίτια, παιδικές χαρές, ξενοδοχεία και δωμάτια, όλα στην υπηρεσία των επισκεπτών.















Διασχίζουμε ήδη το Lovran, μία παραλιακή πόλη, λίγο πριν την Opatija. Η θαυμάσια θέση της στον κόλπο του Kvarner και το ήπιο κλίμα, την κατέστησαν ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.





Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε ένα μέρος του Lungomare, του παραθαλάσσιου δρόμου περιπάτου, που είναι μήκους 12 χλμ. Είναι πολύ σημαντικός γιατί διασχίζει μερικά από τα καλύτερα μέρη και μνημεία της περιοχής.











Γεμάτοι από όμορφες εικόνες, τις οποίες φωτογράφησα μέσα από το λεωφορείο της γραμμής Roviji-Opatija, φτάσαμε στην αριστοκρατική Opatija.
Μείναμε εδώ τέσσερις ημέρες. Είναι ένας πολύ βολικός τόπος για εξορμήσεις στην γύρω περιοχή. Υπάρχουν πούλμαν που κάθε πρωί γυρίζουν στα ξενοδοχεία και παραλαμβάνουν τους τουρίστες για τις λίμνες Plitvice.
Μπορείτε να τις δείτε στο blog μου.
Η επόμενη εξόρμηση μας ήταν στην Rijeka και στο νησί Krk.


Παραθαλάσσιο θέρετρο στον Κόλπο του Kvarner, με εκπληκτικά κτίρια, Βενετσιάνικα, Αναγεννησιακά και μπαρόκ.
Υπήρξε το αγαπημένο θέρετρο της Αυστριακής αριστοκρατίας, των βασιλέων και των ευγενών!
Ερχόταν εδώ για να απολαύσουν την θάλασσα, τα θερμά λουτρά ή να θεραπευθούν στο σανατόριο.

Όλες οι διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής, της μουσικής, του χορού, συγγραφείς, συνθέτες και σπουδαίοι επιστήμονες, έβαλαν την σφραγίδα τους στην αριστοκρατική πόλη!

Το κλίμα της είναι Μεσογειακό, γύρω της έχει όμορφους βραχώδεις κολπίσκους και περιβάλλεται από δάση δάφνης.

Έχει πολλά και εξαιρετικά ξενοδοχεία, για όλα τα βαλάντια. Όλα τα κτίρια έχουν περίτεχνες διακοσμητικές λεπτομέρειες και δεν ξέρεις ποιο να πρωτοθαυμάσεις!

Θα ξεκινήσω με το ξενοδοχείο Kvarner, το οποίο κτίστηκε το 1884, είναι το πρώτο που έγινε στην Αδριατική ακτή και έχει φιλοξενήσει διάσημους επισκέπτες όπως τον Αυστριακό Αυτοκράτορα Φραντς Ιωσήφ Ι και την διάσημη χορεύτρια Isadora Duncan.


Η περίφημη αίθουσα Crystal 800 τ.μ. και η όμορφη βεράντα του, έχουν πάντα εντυπωσιακές εκδηλώσεις!


Το δεύτερο ξενοδοχείο, που κτίστηκε στην Αδριατική, το 1885 σε ρυθμό αρτ νουβό και έμεινε εδώ ο αυτοκράτορες Φραντς Ιωσήφ Ι και ο Βίλχελμ Β', είναι το Hotel Imperial.


Απέναντι από το Hotel Imperial, βρίσκεται το άγαλμα The Fountain - Helios και Selena , έργο του Αυστριακού γλύπτη Hans Rathautsky από το 1889.






Όλα τα ξενοδοχεία της Opatija, χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη κομψότητα και πολυτέλεια και το κυριότερο, από προσιτές τιμές.

Στις επόμενες φωτογραφίες καμαρώστε ξενοδοχεία και ιδιωτικές κατοικίες!



Το σημερινό ξενοδοχείο με το όνομα Hotel Opatija, ήταν σανατόριο.















Μετά από τα θαυμάσια κτίρια, πάμε μια βόλτα στην παραλία της Opatija.

Εκεί δεσπόζει το σύμβολο της πόλης, το Maiden με τον γλάρο, το κορίτσι με τον γλάρο.
Είναι ένα κομψό άγαλμα που στέκει πάνω σε έναν βράχο και καλωσορίζει τους επισκέπτες. Είναι έργο του γλύπτη Zvonko Car και έγινε το 1956.




Η Fountain Slatina, βρίσκεται απέναντι από την ομώνυμη πλαζ και είναι ένα ωραίο συντριβάνι που φωτίζεται το βράδυ κι έχει γύρω του πολύχρωμα λουλούδια. Αριστερά του συντριβανιού, βρίσκεται το ξενοδοχείο Grand Palace.
Δυστυχώς εκείνη την ημέρα δεν πηδούσαν νερά από το συντριβάνι.



Ήταν αρχές Ιουνίου του 2013 όταν πήγαμε και οι ομπρέλες ήταν ακόμα κλειστές.


Είχε μια υπέροχη γαλήνη και λίγους τουρίστες.



Πολλά λουλούδια σε κάθε γωνιά!



Από εδώ ξεκινάει ο Croatian Walk of Fame, κατά μήκος της παραλίας Slatina.


Υπάρχουν 32 μαρμάρινα αστέρια με ονόματα διακεκριμένων Κροατών αθλητών, επιστημόνων και καλλιτεχνών.


Εδώ το αστέρι του Νίκολα Τέσλα, εφευρέτη, μηχανολόγου μηχανικού και από τους σημαντικότερους φυσικούς του κόσμου.


Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το Lungomare, που το ανέφερα και στην αρχή, ένα μονοπάτι δίπλα στην θάλασσα, που ξεκινάει από το Lovran, διασχίζει την Opatija και τελειώνει μετά από 12 χλμ. στο Volosko.

Αυτός ο παραθαλάσσιος δρόμος ξεκίνησε το 1889. Περνάει από τις διασημότερες βίλες, από τα καλύτερα ξενοδοχεία και τα ονομαστά πάρκα της Opatija.




Η κίτρινη βάρκα προσφέρεται για θαλασσινούς περιπάτους. Οι περισσότερες έχουν γυάλινο πάτο για να βλέπεις τον βυθό και τους θησαυρούς του.






Εδώ βλέπουμε ένα γλυπτό της τοπικής γλύπτριας Tatjana Kostanjević που ονομάζεται "barkajol". Είναι ο ψαράς της Opatija που υποδέχεται τον κόσμο.




Τώρα θα σας δείξω τα δύο πανέμορφα πάρκα της Opatija, το πάρκο Angiolina και το πάρκο του Αγίου Ιακώβου.
Βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και τα διασχίζει το Lungomare.



Το πάρκο το φροντίζουν καθημερινά ικανοί κηπουροί και είναι γεμάτο χρώματα και λουλούδια απ΄όλα τα μέρη της γης. Πολλές πολύτιμες πληροφορίες μου έδωσε το όμορφο και ευγενικό νεαρό κορίτσι που φρόντιζε τα λουλούδια.


Εδώ στο πάρκο υπάρχει η Villa Angiolina, την οποία έκτισε το 1844 ένας πλούσιος έμπορος, ο Iginio Scarpa.
Ουσιαστικά η βίλα αυτή, σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Opatija και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Belle Epoque!



Το μονοπάτι Lungomare περνάει κι απ' εδώ, δίπλα από πανέμορφους κολπίσκους.





Συνεχόμενο προς το πάρκο Angiolina, είναι το πάρκο του Αγίου Ιακώβου. Υπάρχει εδώ πριν από το 1860.
Διάβασα ότι αυτά τα δύο πάρκα θεωρούνται από τα ωραιότερα της Κροατίας και κέρδισαν πολλά βραβεία!


Εδώ συναντούμε το Αβαείο του Αγίου Ιακώβου από τον 15ο αιώνα. Ήταν Μοναστήρι των Βενεδεκτίνων. Απ΄αυτό πήρε το όνομα της η πόλη. Διότι η λέξη "Abbey" (Αβαείο) στα Κροατικά λέγεται Opatija.





Έξω από την εκκλησία, υπάρχει ένα επιχρυσωμένο άγαλμα της Madonna del Mare, της Παναγίας της θάλασσας.
Αυτό είναι αντίγραφο.
Αρχικά το έργο αυτό του γλύπτη Rathausky από το Γκρατς, κάποτε βρισκόταν στον βράχο δίπλα στη θάλασσα στη μνήμη του Άρθουρ Κέσελστατ, ο οποίος πέθανε στη θάλασσα το 1891.
Αλλά από τις αλλεπάλληλες τρικυμίες το άγαλμα έπεσε στην θάλασσα το 1951. Έτσι την θέση του γλυπτού της Παναγίας, πήρε το γλυπτό Maiden με τον γλάρο.


Μπροστά από την εκκλησία βρίσκεται από το 1899, το περίπτερο τέχνης "Juraj Matija Sporer", μια ενδιαφέρουσα μοντέρνα γκαλερί.


Στο πάρκο, ένα περίπτερο μουσικής και ένα ακόμα θαυμάσιο γλυπτό της ντόπιας γλύπτριας Tatjana Kostanjević.
Το γλυπτό απεικονίζει τον βιολιστή Jan Kubelik που τον περασμένο αιώνα ερχόταν τακτικά στην Opatija για να απολαύσει την ομορφιά της θάλασσας.



Ακόμα και το καθιστικό τραπέζι στην άκρη του κήπου, έχει το σχήμα πιάνου!


Μία αναμνηστική πέτρα με την προτομή του Theodor Billroth (1829-1894). Η πόλη τιμά τον ιδρυτή της σύγχρονης κοιλιακής χειρουργικής.
Υπήρξε και ερασιτέχνης μουσικός και στενός φίλος του Γιόχαν Μπραμς.


Στο πάρκο μία προτομή του Ivan Matetić Ronjgov, Κροάτη συνθέτη της μουσικής.



Ένα ακόμα μοντέρνο γλυπτό στο πάρκο. Τιτλοφορείται "Family" ( Γλύπτης ο Andrej Savi-Sferico).


Και κλείνω με μια χαρακτηριστική πολύχρωμη αφίσα της Opatija


Σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!












11 σχόλια:

  1. Thanks for the wonderful pictures in Croatia.
    It's a beautiful and interesting place.
    Greetings.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Me gusta la imagen que encabeza la serie. Todas las fotos de tu reportaje, conduce a enfocar la belleza de ese maravilloso lugar.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Μάγδα. Είναι ωραίο να είσαι στο blog και εμφανίζεται ενδιαφέροντα μέρη στην Κροατία. Γνωρίζω εκ των οποίων μόνο Ποτ, και Opatija είναι επίσης αξίζει να δείτε με τι είδα στις φωτογραφίες. Τους αρέσει, επίσης, στα πάρκα. Σας χαιρετώ, στέλνω αγκαλιές και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πειράζει που έρχομαι μετά από τόσον καιρό, Μάγδα μου?
    'Εχω ψιλοχαθεί από τα blogs αλλά ευτυχώς που πήρα είδηση την ανάρτησή σου από το FB! Τι όμορφη και αυτή σου η ξενάγηση!!! Χρόνια άκουγα για τις ομορφιές της Κροατίας, και έχω θαυμάσει από το αεροπλάνο τα καταπράσινα νησιά της, αλλά δεν είχε τύχει να δώ κανένα ντοκυμαντέρ. Νά'σαι καλά που μας δείχνεις αυτά τα τόσο ωραία μέρη και μας τα περιγράφεις τόσο καλά! Τόσο σ'αυτή την ανάρτηση, όσο και στην προηγούμενη, πέρασα ένα ευχάριστο μισάωρο διαβάζοντας και θαυμάζοντας τις υπέροχες φωτογραφίες σου!
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, σου εύχομαι και καλή Παναγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hi Magda!
    Great relationship and very beautiful pictures. I am delighted with Croatia, monuments, vegetation and landscapes.
    Happy weekend :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Magda mou, I have never been in Croatia, but alot people tell about the wonderful nature.
    xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά καιρό απολαύσαμε άλλη μία σπουδαία ανάρτηση!
    Έξοχη η ξενάγηση, οι πληροφορίες, το φωτογραφικό υλικό.
    Να είσαι πάντα καλά Μάγδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. It looks a beautiful place, somewhere I am sure we will never visit so I have really enjoyed the tour with you. Hope all is well. Have a good week Diane

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Fiquei encantada com tanta beleza e as ruas com suas praças floridas, adorei!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για άλλη μια φορα πέρασα θαυμάσια εδώ ταξιδευοντας μαζι σου Μαγδα μου .. τι ομορφιές .. και τι υπεροχα χρωματα απο τα κτήρια της ως και τα παρκα της με τα πανεμορφα λουλουδια χάρμα οφθαλμών είναι.. τυχερή είσαι που μπορείς και πηγαινεις σε τόσο ομορφα μέρη.. να το κανεις πάντα σου ευχομαι...καλα σου ταξιδια.. !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή