Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.
Click photo to enlarge.
Σήμερα θα γνωρίσετε το Split της Κροατίας, την δεύτερη μεγάλη πόλη μετά το Ζάγκρεμπ, με 200.000 κατοίκους.
Δείτε το στον χάρτη, είναι κάτω-κάτω. Ξεκινήσαμε από την Τριέστη και φτάσαμε στο Split (μπορείτε να δείτε στο blog μου όλο το οδοιπορικό λεπτομερώς).
Το Σπλιτ δεν είναι άλλο από την Ασπάλαθο, Ελληνική αποικία που ιδρύθηκε μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα, από τους Έλληνες της Σικελίας.
Στην συνέχεια τέθηκε υπό Ρωμαϊκή κατοχή με πρωτεύουσα την πόλη Salona, η οποία βρίσκεται 5 χλμ. από το Split.
Στα λατινικά είναι γνωστή ως Σπαλάτο.
Την μεγαλύτερη φήμη του το Split, την οφείλει στον Αυτοκράτορα της Ρώμης Διοκλητιανό, ο οποίος έκτισε ένα τεράστιο παλάτι, οχυρωμένο πλήρως, μπροστά στην θάλασσα, που αποτέλεσε την κατοικία του, μετά την οικειοθελή αποχώρηση του από τον θρόνο.
Δείτε το, όπως φαίνεται από την προκυμαία, η οποία είναι γεμάτη από φοίνικες.
Εδώ μπροστά ήταν η Πύλη του Χαλκού (Bronze Gate) η οποία έχει σφραγιστεί από καιρό.
Φτάσαμε στο Σπλιτ ένα βροχερό απόγευμα του Ιουνίου 2013, με το λεωφορείο της γραμμής Trogir-Split, που είναι μια διαδρομή μισής ώρας (25 χλμ).
Το τέρμα των λεωφορείων στο Split, είναι μπροστά στην θάλασσα, στο λιμάνι. Δίπλα είναι και τα εκδοτήρια των εισιτηρίων των πλοίων.
Κάπου εδώ είδαμε και το θαυμάσιο Bishop's Palace.
Είχαμε μισή μέρα μόνο στην διάθεση μας, γιατί την επομένη το πρωί θα ταξιδεύαμε με το πλοίο της γραμμής στην Αδριατική, με προορισμό το Dubrovnik.
Το άγαλμα μπροστά στην προκυμαία, ανήκει στον Franjo Tuđman, Κροάτη ιστορικό και πολιτικό. Μετά την ανεξαρτησία της Κροατίας, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της , από το 1990 ως το 1999, όταν και απεβίωσε.
Κατευθυνόμαστε προς το παλάτι, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα από τον Διοκλητιανό. Είναι τεράστιο (30.000 τμ.) και καταλαμβάνει σχεδόν την μισή παλιά πόλη του Σπλιτ.
Το μισό ήταν η κατοικία του Αυτοκράτορα και το άλλο μισό χρησίμευε για τις ανάγκες της ανακτορικής φρουράς. Είχε τέσσερις μεγάλες πύλες και παρατηρητές.
Είναι κτισμένο από άσπρη ντόπια πέτρα και λευκά μάρμαρα εκλεκτής ποιότητας.
Το Παλάτι αυτό είναι το αρτιότερο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό μνημείο στις ακτές της Κροατίας, ως εκ τούτου κατέχει μια εξέχουσα θέση στην περιοχή.
Και όπως ήταν φυσικό, από το 1979 αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Ένα πόστερ στα ερείπια του παλατιού δείχνει πως το παλάτι ήταν κυριολεκτικά κτισμένο μπροστά στην θάλασσα.
Έτσι επιθυμούσε ο Διοκλητιανός, όταν παραιτήθηκε από το αυτοκρατορικό αξίωμα του και πήγε στο Σπλιτ να ζήσει το υπόλοιπον της ζωής του.
Διάβασα στο site του παλατιού, ότι με τα χρόνια η θάλασσα υποχώρησε και μία πόλη κτίστηκε γύρω από το παλάτι.
Πάμε να το γνωρίσουμε.Δεν είναι μουσείο, δεν είναι παλάτι, είναι ζωντανά ερείπια που σφύζουν από ζωή! Ταβερνάκια, καφέ, καταστήματα, μπαράκια και πολύς κόσμος!
Τα διαμερίσματα των κάτω ορόφων έχουν διασωθεί, είναι επισκέψιμα και γεμάτα από μαγαζάκια σουβενίρ.
Το κέντρο του παλατιού ήταν το Περιστύλιο. Μια επιμήκης πλατεία, περιστοιχισμένη από κολώνες Κορινθιακού τύπου, φτιαγμένες από κόκκινο γρανίτη.
Κάτι αντίστοιχο με το Ρωμαϊκό Forum, όπου συγκεντρώνονταν όλοι οι ισχυρότεροι Ρωμαίοι πολίτες.
Εδώ οι προσκεκλημένοι φιλούσαν την άκρη του πορφυρού μανδύα του Αυτοκράτορα.
Αριστερά βλέπετε μία από τις τρεις σωζόμενες αυθεντικές Σφίγγες 3.500 ετών, τις οποίες έφερε ο Αυτοκράτορας Διοκλητιανός από την Αίγυπτο.
Στο βάθος του Περιστυλίου, είναι η είσοδος προς τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα. Σήμερα η μικρή υπέροχη πλατεία με την υπέροχη ακουστική της, φιλοξενεί συναυλίες και έργα αρχαίων λογοτεχνών.
Δεξιά του Περιστυλίου η κομψή κατοικία Grisogono, αριστοκρατών του Split, έγινε πολυτελές ξενοδοχείο.
Εδώ επίσης βρίσκονται και τα παλάτια Cipci και Skočibušić, που με την γοτθική και αναγεννησιακή τους αρχιτεκτονική, έγιναν μνημεία της πόλης.
Τα περισσότερα παλάτια που ανήκαν σε ευγενείς, άλλαξαν χρήση και σήμερα είναι μουσεία, ξενοδοχεία και ρεστοράν.
Στα αριστερά του Περιστυλίου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Domnius, πολιούχου του Σπλιτ, Επισκόπου Σαλώνων κατά τον 3ο αιώνα.
Ο Άγιος Δομνίος μαρτύρησε ως Χριστιανός κατά τις διώξεις του Διοκλητιανού.
Δίπλα του το οκτάγωνο κτίσμα που περιβάλλεται από 24 κίονες, ήταν το Μαυσωλείο του αυτοκράτορα που φιλοξενούσε το λείψανο του. Από τον 7ο αιώνα υπάρχουν εδώ τα λείψανα του πολιούχου Αγίου Δομνίου και αποτελεί μέρος του Καθεδρικού Ναού.
Στην επόμενη φωτογραφία το τέως μαυσωλείο από την πλαϊνή του όψη, όπως περικλείεται από την κιονοστοιχία.
Στο βάθος βλέπετε την μία από τις τέσσερις πύλες του ανακτόρου, την Ανατολική Πύλη, την Ασημένια Πόρτα (Porta argentea).
Και η είσοδος στο ψηλό καμπαναριό του Καθεδρικού, το οποίο ανακατασκευάστηκε το 1908. Η είσοδος του κοσμείται από δύο λιοντάρια.
Στο κάτω μέρος του Περιστυλίου και αμέσως μετά τον καθεδρικό Ναό, βλέπουμε ένα εκκλησάκι, που είναι μικρογραφία του Αναγεννησιακού Καθεδρικού Ναού του Sibenik, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον St James.
Μετά την βροχή τα τραπεζάκια στρώνονται για να υποδεχθούν τους επισκέπτες. Να σας πω εδώ ότι 3.000 άνθρωποι ζουν και εργάζονται στο χώρο του παλατιού.
"Χανόμαστε" στα γραφικά στενάκια του ανακτόρου. Τα τείχη έχουν πάχος 2 μ. Εδώ να θυμηθούμε ότι στο ανάκτορο έγιναν μερικά από τα γυρίσματα της σειράς Games of Thrones, μια σειρά που έκανε την Κροατία ακόμα πιο διάσημη.
Αυτό το γοτθικό παλάτι, σήμερα είναι ξενοδοχείο.
Εδώ είναι ο κεντρικός πριγκιπικός δρόμος η Krešimirova ulica, που ενώνει την Ασημένια Πύλη μ΄αυτήν του Σιδήρου.
Δεξιά διακρίνεται το μπαρόκ παλάτι Cindro του 17ου αιώνα.
Η Χρυσή Πύλη (Porta aurea)
Βρισκόμαστε μπροστά στην Πύλη του Σιδήρου (Gate of the Iron). Είναι η μόνη από τις τέσσερις πύλες, που όλη η ζωή των 17 αιώνων του Σπλιτ, περνάει από εδω, αδιάκοπα.
Διαβαίνουμε την Πύλη και μπροστά μας είναι η Narodni square, δηλαδή η Εθνική Πλατεία, η Pjaca.
Αυτή η όμορφη πλατεία πάντα ήταν το κέντρο της πόλης, από τον 13ο αιώνα και ήταν το μόνο κατοικημένο μέρος, έξω από το ανάκτορο.
Ακριβώς δίπλα στην Πύλη του Σιδήρου, χτίστηκε ένας ρωμανικός πύργος και τον 15ο αιώνα τοποθετήθηκε το Ρολόι της Πόλης.
Επί αιώνες χτυπάει εδώ και είναι μοναδικό γιατί αντί για 12 έχει 24 ψηφία. Πάνω του υπάρχει το καμπαναριό.
Στο ισόγειο του παλατιού με το ρολόι, μια πράσινη πόρτα γράφει "Morpurgo". Είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στην Κροατία (1860)!
Δεξιά του πύργου του ρολογιού, βλέπετε το παλάτι Ciprianis, που κτίστηκε τον 14ο αιώνα από έναν αριστοκράτη από το νησί Corcula. Χαρακτηριστικά είναι τα παράθυρα του με τους διπλούς κίονες καθώς και το άγαλμα του Αγίου Αντωνίου.
Κάθε κτίριο στην πλατεία αυτή, φέρει την ιστορία του, όπως αυτό το Hotel - Café Central, πρώην Hotel Troccoli, όπου μαζευόταν όλοι οι διανοούμενοι (αριστερά της φωτογραφίας). Στην συνέχεια του και το Pavlović Palace.
Πολύ σημαντικό κτίριο στην πλατεία Λαού είναι το παλιό γοτθικό Δημαρχείο που σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις.
Ένα άλλο κομψό κτίριο του 1902 σε στυλ Art Nouveau, είναι το παλάτι SPIRO NAKIC, πολυτελές ξενοδοχείο.
Όπως είδατε αυτή η υπέροχη πλατεία που είναι γεμάτη παλάτια, είναι γεμάτη και από ρεστοράν, ξενοδοχεία και φιλόξενα καφέ.
Μια ακόμα πλατεία πολύ ενδιαφέρουσα, είναι η Braće Radić, γνωστή επίσης ως Voćni trg, δηλαδή η πλατεία των φρούτων, μιας και κάποτε εδώ μαζευόταν γυναίκες από τις γύρω περιοχές και πουλούσαν φρούτα.
Εδώ δεσπόζει ο Mletačka Kula, ένας οκταγωνικός Βενετσιάνικος πύργος από το 1435 και τα ερείπια του παλιού φρουρίου, απομεινάρια της πολύχρονης Ενετοκρατίας.
Απέναντι του ακριβώς το υπέροχο μπαρόκ παλάτι Milesi. Η πλαγία όψις του
και στην επόμενη φωτογραφία αριστερά, η πρόσοψη του.
Μπροστά στο παλάτι υπάρχει το άγαλμα του Marko Marulic (1450-1524), Εθνικού ποιητή της Κροατίας, που γεννήθηκε στο Σπλιτ και θεωρείται πατέρας της Κροατικής λογοτεχνίας. Ένας σπουδαίος άνθρωπος!
Καλλιτέχνης του μνημείου αυτού, όπως και πολλών άλλων είναι ο Ivan Meštrović (1883-1962) Κροάτης γλύπτης και αρχιτέκτονας.
Συνεχίζοντας τον περίπατο, βλέπουμε πολλά παλιά σπίτια με πράσινα παντζούρια, πολλά καφέ και ρεστοράν, ένα πολύ γραφικό θέαμα!
Ακολουθώντας ένα στενό σοκάκι βγήκαμε στην όμορφη παραλιακή λεωφόρο, την Riva. Μπροστά μας η εντυπωσιακή εκκλησία και το Μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου από τον 13ο αιώνα.
Αμέσως μετά, η Prokurative ή πλατεία Δημοκρατίας. Με τα Αναγεννησιακά της κτίρια σε σχήμα Π, με τις καμάρες και τα κόκκινα χρώματα της, θυμίζει πολύ την Piazza San Marco της Βενετίας.
Το υπέροχο κτιριακό συγκρότημα κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Δήμαρχο Antonio Bajamonti και αποτελεί μία θαυμάσια σκηνή πολιτιστικών εκδηλώσεων, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
Ήμασταν πολύ τυχεροί! Σε λίγο θα γινόταν μια εκπληκτική φολκλορική βραδιά εκεί. Όμορφα κορίτσια και αγόρια με τοπικές ενδυμασίες και λάβαρα, ετοιμαζόταν...
Μία αφίσα μεγάλη
και ένα ομώνυμο περιοδικό που το διένειμαν δωρεάν, διαφήμιζε την περιοχή, τα προϊόντα της και τις γιορτές της.
Λίγο πιο εκεί, μια παρέα χορευτών καθόταν μπροστά σ΄ένα τραπεζάκι με τοπικά προϊόντα. Ήταν Ιούνιος του 2013 και το συγκρότημα, το KUD "VRGORSKA KRAJINA".
Πίσω τους είχαν μια αφίσα με τον Tin Ujević, Κροάτη ποιητή από το Vrgorac (1891-1955). Το χορευτικό συγκρότημα τιμούσε τον σπουδαίο συμπατριώτη του.
Δίπλα είχε μία έκθεση - πωλητήριο, παλιών αντικειμένων. Θύμιζε Λαογραφικό Μουσείο.
Η πλατεία αυτή είναι ανοιχτή στην νότια πλευρά της, κάτι που επιτρέπει να βλέπεις την θάλασσα και το λιμάνι. Οι κοπέλες του χορευτικού, προσέρχονταν με τις τοπικές ενδυμασίες τους και τα πολύχρωμα ταγάρια τους.
Το λάβαρο τους, το οποίο με βοήθησε να πάρω πληροφορίες για το συγκρότημα. Το Vrgorac είναι μία πόλη στην Κροατία , στην κομητεία Split-Dalmatia, με 6.500 κατοίκους.
Ήταν και η τηλεόραση παρούσα στην εκδήλωση. Μετά από τις απαραίτητες συνεντεύξεις,
άρχισε η γιορτή. Ήταν όλοι τους υπέροχοι.
Για να μπείτε στο κλίμα δείτε και το πεντάλεπτο βίντεο μου.
Έτσι θαυμάσια περάσαμε μισή μέρα στο τόσο ενδιαφέρον Split. Στην επόμενη ανάρτηση θα ταξιδέψουμε μαζί με το πλοίο στην Αδριατική, με προορισμό το Dubrovik.
Ως τότε να είστε καλά!
magnifique reportage...je me réjouis pour doubrovik! bises
ΑπάντησηΔιαγραφήCroatia has so nice spots!
ΑπάντησηΔιαγραφήFilakia!
Excelente recorrido por la ciudad, con interesantes imágenes. Hoy he podido viajar hasta ahí, a través de tus buenas fotos.
ΑπάντησηΔιαγραφήBesos
Το καλοκαίρι πήγε η κόρη μου Κροατία και έμεινε πολύ ικανοποιημένη !! Φαίνεται υπέροχο μέρος Μάγδα μου και σίγουρα θέλω να πάω !!! Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήrico reportaje de la ciudad de la jugoplastica. saludos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο.
Complimenti, bellissimo reportage e posti veramente interessanti da visitare! Buona giornata! Cri : )
ΑπάντησηΔιαγραφή