Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Περιβόλι - Γρεβενών (Βάλια Κάλντα)



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα πάμε μια βόλτα, γύρω από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, που ονομάζεται "Βάλια Κάλντα" και που στα Βλάχικα σημαίνει "Ζεστή Κοιλάδα".

Η Βάλια Κάλντα είναι μία πανέμορφη κοιλάδα 69.000 στρεμμάτων, πλαισιωμένη από πανύψηλα δέντρα, απότομες χαράδρες, νερά και άγρια ζώα.

Βρίσκεται μεταξύ των ορίων του Ν.Γρεβενών και Ιωαννίνων, κοντά στο Μέτσοβο και περικλείεται από τα χωριά, Κρανιά, Μηλέα, Περιβόλι και Βωβούσα.

Σήμερα θα κινηθούμε στον Ν.Γρεβενών.

Ξεκινήσαμε την βόλτα μας, θέλοντας να γνωρίσουμε πρώτα το Γεφύρι του Σπανού, στον Βενέτικο ποταμό, στον δρόμο προς το χωριό Κηπουρειό. Γι αυτό, παρακάμψαμε για λίγο από την αρχική μας διαδρομή, αλλά άξιζε τον κόπο!

Είναι το μεγαλύτερο γεφύρι στην Μακεδονία μας που σώζεται. Είναι πεντάτοξο από πελεκητή πέτρα,με πολύ επιμελημένη κατασκευή από το 1846. Έχει μήκος 85μ.



Στην αρχή του υπάρχει ένα παλιό πέτρινο εικονοστάσι.


Κι εδώ η αφρισμένη πορεία του Βενέτικου ποταμού, που πάει να συναντήσει τον ποταμό Αλιάκμονα, μιας και είναι από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του.

Ο Βενέτικος ποταμός είναι ξακουστός για τα 19 πέτρινα γεφύρια του, από τα οποία σώζονται αρκετά και σπουδαία!


Λίγο παραπάνω, ανεβαίνοντας δηλαδή προς το χωριό Κηπουρειό, βρίσκεται ένα άλλο γεφύρι πέτρινο, αυτό του Σταυροπόταμου, παραπόταμου του Βενέτικου. Είναι κι αυτό εξ ίσου παλιό, από το 1880, με τέσσερις καμάρες.
Αυτό έχει μήκος 45 μ. και περνούσαν από πάνω του, τα καραβάνια για Θεσσαλονίκη.


Δίπλα μας τα γαλάζια νερά του ποταμού,


Πάνω μας η Εγνατία οδός.


Λίγο παραπάνω ένα εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα και δίπλα του το Μνημείο πεσόντων από τους Γερμανούς, 41 κατοίκων του Κηπουρειού, με έναν κατάλογο ονομάτων και ηλικιών, που περιλαμβάνει βρέφη, παιδάκια, νέους ανθρώπους, μεσήλικες καθώς και τον ιερέα του χωριού.
Δεν γίνεται να συγκρατήσεις τα δάκρυα μπροστά σε τέτοια φρίκη.



Ακόμα ένα Ελληνικό χωριό βουτηγμένο στο πένθος και στον πόνο. Εκεί ψηλά στα 800 μ. αχνοφαίνονται τα σπίτια του Κηπουρειού,το οποίο συνεχίζει να ζει με την καρδιά του στο παρελθόν και την ματιά του στο μέλλον.


Στην είσοδο του κάναμε στροφή προς τα πίσω, όπου σε μια πέτρινη κατασκευή με βρύση, υπάρχει μία πινακίδα, που καταδεικνύει την ομορφιά του!



Επιστρέφουμε στον δρόμο προς Βάλια Κάλντα. Τα χρώματα του φθινοπώρου, εντυπωσιακά!



Ακολουθούμε την πινακίδα


Οι κορυφές των βουνών χιονισμένες! Φαίνεται το χωριό "Ζιάκας" και δεξιά χιονισμένο, το Καϊμακτσαλάν.



Σύντομα φτάσαμε στο ξακουστό γεφύρι του Ζιάκα, πάνω στον ποταμό Βελονιά, παραπόταμου του Βενέτικου.
Κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και έχει μήκος 41 μ.


Ο δρόμος που περνούσε από πάνω του, λεγόταν "Βασιλική Στράτα" και τον ακολουθούσαν τα καραβάνια που πήγαιναν προς την Θεσσαλία.


Την επόμενη φωτογραφία μου, την είχα τραβήξει σε μία άλλη μας βόλτα, τον Οκτώβριο του 2009, όταν η φύση γύρω ήταν καταπράσινη. Ήρθε η ώρα να βρει την θέση της :)


Μετά από 3 χλμ. βλέπουμε αριστερά μας το χωριό Ζιάκας, στους πρόποδες του όρους Όρλιακα, που το ύψος του είναι 1460 μ. Ένα βουνό με πυκνή βλάστηση και φιλόξενη φωλιά αγρίων ζώων και ειδικά αρπακτικών πτηνών.
Απέχει 19 χλμ. από τα Γρεβενά.
Ο Όρλιακας έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού και ιστορικού κάλλους.


Διασχίζουμε το όμορφο χωριό, που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 900 μ. και που έχει 500 περίπου κατοίκους, κτηνοτρόφους και γεωργούς.
Το όνομα του το πήρε από τον ξακουστό οπλαρχηγό Θόδωρο Ζιάκα.


Ακολουθούμε την ενημερωτική πινακίδα προς Περιβόλι.


Μετά το χωριό, βρισκόμαστε σε ένα κατάφυτο δάσος!


Γύρω μας πανύψηλα δέντρα μαύρης πεύκης, οξιές, βαλανιδειές! Βρισκόμαστε ήδη στην περιφερειακή ζώνη του δρυμού.
Όλα αυτά τα υπέροχα δάση περιβάλλουν την Βάλια Κάλντα, αυτόν τον υπέροχο Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, με τα άγρια πουλιά και ζώα!


Στην επόμενη φωτογραφία διακρίνονται τα βλαχοχώρια Περιβόλι και Αβδέλλα και αριστερά το βουνό με τα χιόνια είναι ο Βόρας ή Καϊμακτσαλάν (2524 μ.)

\



Για να επισκεφθείς την Βάλια Κάλντα, πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο και να ακολουθήσεις κάποιον έμπειρο οδηγό, διότι είσαι πλέον αντιμέτωπος με την άγρια παρθένα φύση, που περιλαμβάνει κακοτράχαλους δρόμους, απότομες και επικίνδυνες πλαγιές, λίμνες καθώς και άγρια ζώα. Εδώ είναι το σπίτι της αρκούδας, του λύκου, του αγριογούρουνου, του ζαρκαδιού, του αγριόγατου.

Σε συνδυασμό με την ποικιλία των αρπακτικών πτηνών ή των μικρότερων πουλιών και των αμφιβίων, της πέστροφας και των διαφόρων ερπετών, προκύπτει ότι εδώ υπάρχει ένα μοναδικό οικοσύστημα!

Εμείς περιμετρικά μόνον απολαμβάνουμε την ομορφιά της.


Βρισκόμαστε στην θέση "ΕΞΑΡΧΟΣ" (τοπωνύμιο), όπου ένα κεραυνοβολημένο δέντρο, το μετέτρεψαν σε έργο τέχνης. Νερά τρέχουν από τον κορμό του, όμορφα πέτρινα σκαλοπάτια σε οδηγούν σ΄αυτό και γύρω ο μαγικός κόσμος των μανιταριών του Ν.Γρεβενών!

Ένας κατάφυτος χώρος αναψυχής, όπου σταθήκαμε για λίγο.




Στον Ν.Γρεβενών έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 είδη μανιταριών, πολλά δε εξ αυτών δεν απαντώνται πουθενά αλλού! Η μεγαλύτερη ποικιλία βρίσκεται στον Όρλιακα και στην Βάλια Κάλντα.


Ακόμα και παχύφυτα συνάντησα.





Η μαύρη Πεύκη που ευδοκιμεί εδώ φτάνει και τα 45 μ. στο ύψος.



Μπροστά μας ο μεταβυζαντινός Ναός του Αγίου Νικολάου, κτισμένος από το 1803. Ξεχωρίζουν οι δίδυμοι τρούλοι του.


Η αυλόπορτα ήταν ανοιχτή, αλλά ο Ιερός Ναός κλειδωμένος, για λόγους ασφαλείας.



Δεν υπάρχει κτισμένο καμπαναριό, η καμπάνα κρέμεται σε ένα κλαδί δέντρου.


Η θέα από τον αυλόγυρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου προς τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου.


Έξω από τον Άγιο Νικόλαο, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, υπάρχει μία πέτρινη βρύση και ένας περιποιημένος χώρος αναψυχής για τους διαβάτες.


Λίγο παρακάτω συναντούμε ένα τμήμα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Βασιλικής Στράτας, που ένωνε την Ήπειρο με την Μακεδονία. Γι αυτό συναντούμε σ΄αυτές τις περιοχές, αυτά τα τόσα πολλά θαυμάσια πέτρινα γεφύρια-έργα τέχνης! Ήταν αναγκαία για την διέλευση των ανθρώπων, των ζώων τους και των προϊόντων τους.


Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο Βλάχικο χωριό Περιβόλι.


Δεξιά μας λίγο πριν το χωριό, ένα εικονοστάσι καλά προφυλαγμένο, κάτω από τα τεράστια δέντρα.


Το υψόμετρο εδώ είναι 1280 μ. Πριν αρχίσουμε την ανάβαση στο χωριό με το αυτοκίνητο, στάθηκα στην άκρη του δρόμου και σήκωσα ψηλά τα μάτια και την μηχανή μου. Ανάμεσα από τα πεύκα, είδα το Περιβόλι να στέκει περήφανα εκεί ψηλά, στα βουνά της Πίνδου μας και συγκεκριμένα στο όρος Λύγκος, που αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Ηπείρου.



Οι Περιβολιώτες συμμετείχαν ενεργά στην Επανάσταση του 1821 καθώς και στον Μακεδονικό Αγώνα!




Τρέχουν γάργαρα νερά έξω από το χωριό, πάνω στον δρόμο από την Βάλια Κάλντα, η οποία διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Περιβολίου. Από εδώ είναι η κυριότερη πύλη προς την Βάλια Κάλντα.


Ένα ρυάκι με μπόλικο νερό τρέχει και κάτω από την γέφυρα της εισόδου του χωριού.



Οι κάτοικοι εδώ γύρω στους 500, αλλά το καλοκαίρι δεκαπλασιάζονται!Και είναι πολύ φυσικό, γιατί εδώ είναι παράδεισος! Κι άλλωστε υπάρχουν οι υποδομές για τους επισκέπτες.Τα γαλακτοκομικά εδώ και τα κρέατα είναι εξαιρετικά και γνήσια.

Διασχίσαμε τον ανηφορικό δρόμο του χωριού και σταθήκαμε σ' ένα ψηλό μέρος με υπέροχη θέα. Το μεγάλο κτίριο απέναντι, δίπλα στο δάσος είναι το ξενοδοχείο "Βάλια Κάλντα", όπου η κ.Αγγελική, μία ευγενική κυρία μου έδωσε πολλές πληροφορίες για το Περιβόλι, τηλεφωνικώς.Την ευχαριστώ και πάλι, μέσα από την ανάρτηση μου.


Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται αριστερά το γήπεδο στο χωριό Περιβόλι και δεξιά η Αβδέλλα, ένα άλλο Βλαχοχώρι.


Πήραμε τον δρόμο προς Βωβούσα, ένα δρόμο που πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε.


Με ευχάριστη έκπληξη είδαμε χιόνια στον αυχένα του βουνού, μέχρι κάτω στην άσφαλτο.



Εδώ πάνω στέκεσαι με δέος και ευχαρίστηση, αναπνέοντας τον καθαρό αέρα των βουνών μας! Εδώ ξεχνιέσαι και γίνεσαι κομμάτι της φύσης!







Μετά από 15 χλμ.θα βρεθούμε στον Ν.Ιωαννίνων, στο χωριό Βωβούσα, μία ακόμα πύλη της Βάλια Κάλντα. Αλλά αυτό το οδοιπορικό, θα σας το περιγράψω στην επόμενη ανάρτηση μου.

Σας ευχαριστώ θερμά που ταξιδέψατε και πάλι μαζί μου!

14 σχόλια:

  1. Hello Magda!
    Wonderful landscapes, beautiful, very colorful autumn, wonderful church.
    Magda, thank you very much for the beautiful post.
    Greetings.
    Lucja

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεφύρι του Σπανού, ....

    ....Μάγδα μου, ...λες να ήταν κάποιος από το σόι του ...πατέρα μου;;;!!!
    Άγρια, δυνατή φύση, όπως η η ψυχή της πατρίδας...
    Να είστε καλά, "οδηγός κι ...επιβάτης" Σας αγαπούμε. Φιλιά. Υιώτα, "αστοριανή", ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Why are some of the names on the sign circled? And why does it say Grizzly?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσουν πολύ οι βόλτες και τα ταξίδια
    Ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι
    για ακόμα μια φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάγδα μου σας εύχομαι καλή χρονιά , με υγεία και πολλές όμορφες αποδράσεις.
    Πολύ όμορφες εικόνες σε μια φανταστική περιοχή. Ο Ν Γρεβενών και γενικότερα η οροσειρά της Πίνδου προσφέρει τόση μαγεία και δυναμική που ικανοποιεί κάθε επισκέπτη.Σύντομα η επόμενη εξόρμησή μας ,καιρού επιτρέποντος, θα είναι στα Μαστοροχώρια Γρεβενών , που και αυτά είναι κοντά στη Βάλια Κάλντα. Και πάλι χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. El río que cruza bajo el puente tiene un buen caudal de agua, seguramente procederá de la nieve de la montaña.

    Caminar por lugares tan preciosos como este, ha sido un placer en tu compañía.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλοτάξιδη και πλούσια εμπειριών η Νέα Χρονιά Μάγδα μου.
    Πολύ όμορφα τα μέρη που μας ταξίδεψες ,όπως πάντα άλλωστε,με πολλές πληροφορίες και εντυπωσιακές εικόνες.
    Νάσαι καλά.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας Magda. Όμορφες παλιές γέφυρες, αλλά και όλο το ταξίδι είναι μεγάλη. Σας ευχαριστώ. Με χαρά, αγκαλιάζω και φιλάω φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια, Μαγδα.
    Πριν από λίγο καιρό είχα πρόβλημα με το blog και έχασα αρκετούς φίλους. Ευχαριστώ για το σχόλιό σας, θα σας ακολουθήσω ξανά και λυπάμαι που δεν ήρθα εδώ. Μεγάλες φωτογραφίες φίλη. Αγαπώ αυτές τις αρχαίες γέφυρες. Αυτά τα ορεινά χωριά είναι όμορφα.
    Ahora tenemos mucha nieve en Béjar.
    Te deseo un buen jueves.
    Besos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ταξιδεύοντας στα βουνά της χώρας μας,δεν γίνεται να μη θαυμάζεις τα πέτρινα γεφύρια της και να αναλογιστείς πως κατάφεραν και τα έφτιαξαν εκείνα τα χρόνια.
    Και να μη σταθείς να προσκυνήσεις στα αμέτρητα μνημεία που στήθηκαν για τις εκατόμβες των θυμάτων των Γερμανών.
    Δυστυχώς για τις καινούργιες εκατόμβες δεν υπάρχουν εμφανείς αποδείξεις και δεν θα στηθούν άλλα μνημεία.
    Να είσαι καλά Μάγδα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. What a beautiful post. I have never been to Greece and your photos certainly make me want to go there. Hope that you are well Diane

    ΑπάντησηΔιαγραφή