Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Σόφια - Βουλγαρία (SOFIA - BULGARIA)



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα επισκεφθούμε την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, την Σόφια. Δυστυχώς μόνο για μία ημέρα. Όμως θα σας δείξω τα κυριότερα αξιοθέατα.

Η Σόφια είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας με πληθυσμό 1.250.000 κατοίκους. Η πόλη υπάρχει από το 7000 π.Χ.

Σήμερα είναι μία μοντέρνα πόλη, καθαρή, με εξαιρετικές εκκλησίες, πανεπιστήμια, μουσεία, πάρα πολλά πάρκα, μεγάλες λεωφόρους, μνημεία, αγάλματα, μοντέρνα αγορά και φιλικούς κατοίκους.

Μείναμε σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο Ελληνικών συμφερόντων, στο Balkan Hotel. Ένα αρχοντικό, με Ελληνική φιλοξενία.
Μπροστά από το ξενοδοχείο το μετρό (στάση Serdica) και γύρω του όλα τα αξιοθέατα.


Κάτω από την κεντρική στάση του μετρό "Serdica", υπάρχουν τα ερείπια της ομώνυμης Ρωμαϊκής πόλης.
Αυτό το αρχαιολογικό σύμπλεγμα είναι ανοιχτό για το κοινό από το 2016 και καταλαμβάνει μία έκταση 9000 τμ.
Περιλαμβάνει 8 δρόμους, μία προχριστιανική Βασιλική και ερείπια σπιτιών από τον 4ο αιώνα.



Δίπλα από τα ρωμαϊκά ερείπια υπάρχει μια μικρή εκκλησία, του 15ου αιώνα η Sv.Petka Samardzhiyska, αφιερωμένη στον μάρτυρα Πέτκα.
Επειδή κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την συντηρούσε η συντεχνία των σαμαροποιών ή σαμαράδων, ονομάστηκε Samardzhiyska.



Βλέπετε το τζαμί Μπάνια Μπασί ή μουλά Εφέντη από τον 16ο αιώνα, ο οποίος το έκτισε εις μνήμην της συζύγου του. Είναι επισκέψιμο.


Δίπλα στο τζαμί βλέπουμε ένα εντυπωσιακό κτίριο, στο οποίο κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας υπήρχαν ιαματικά λουτρά. Οι Οθωμανοί έκαναν χαμάμ (δημόσια λουτρά) και ο κόσμος συνέρρεε εκεί.Σήμερα είναι μουσείο, αλλά υπάρχουν κάποιες βρύσες έξω από το κτίριο και ο κόσμος πίνει θεραπευτικό νερό.


Το αρχαιολογικό σύμπλεγμα Serdica καλύπτεται από υάλινους μοντέρνους θόλους, που σου επιτρέπουν να δεις τα Ρωμαϊκά ερείπια.

Στην φωτογραφία μου βλέπετε αριστερά το Μέγαρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Σόφιας, απέναντι το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης ( πρώην γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος) και δεξιά το προεδρικό Μέγαρο.

Το σύνολο των κτιρίων αυτών, έγινε το 1950, λέγεται "Largo" και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής. Σ΄αυτό περιλαμβάνεται και το Hotel BalKan, το οποίο είναι στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με το Προεδρικό Μέγαρο.



Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε το εκκλησάκι Sv.Petka και πίσω του το ιστορικό κτίριο TZUM του 1956. Είναι το κεντρικό εμπορικό κέντρο, που στους 6 ορόφους του, φιλοξενεί καταστήματα παντός είδους από τις πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως.
Στην πρόσοψη του βλέπουμε τις Μαρτινίτσες, δύο κούκλες μια θηλυκή και μια αρσενική σε άσπρο και κόκκινο (το έθιμο του Μάρτη).


Έξω από το Tzum ο κόσμος απολάμβανε τον καφέ του στην λιακάδα.



Στην στάση του μετρό Σέρντικα βλέπουμε επίσης ένα πανύψηλο άγαλμα χάλκινο που το ονομάζουν "Αγία Σοφία".
Δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Περισσότερο μοιάζει με αρχαία θεά.


Το πολυκατάστημα Tzum γειτνιάζει άμεσα με το Μέγαρο του Υπουργικού Συμβουλίου (αυτό με τις κολώνες). Το κόκκινο κτίριο δίπλα του, φιλοξενεί υψηλούς καλεσμένους της χώρας.



Εδώ βλέπουμε και μία από τις υπόγειες διαβάσεις.


Το Προεδρικό Μέγαρο της Σόφιας με την φρουρά. Εδώ στεγάζεται και το Υπουργείο Παιδείας.


Αριστερά της κυρίας εισόδου υπάρχει το φυλάκιο του Μεγάρου και μία μεγάλη είσοδος για το κοινό.


Λεπτομέρεια της θύρας εισόδου


Εδώ στον εσωτερικό κήπο του παλατιού της Προεδρίας, θα γνωρίσουμε την πιο παλιά εκκλησία της Σόφιας, την Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου από τον 4ο αιώνα.

Ανήκει στο αρχαιολογικό σύμπλεγμα Serdica.

Υπάρχει μία ενημερωτική μαρμάρινη πέτρα, όπου σε διάφορες γλώσσες μας ενημερώνει για την Ρωμαϊκή της καταγωγή.


Διακρίνονται τα ερείπια από τους δρόμους της αρχαίας πόλης


Και η πλάγια όψη του Αγίου Γεωργίου. Όπως βλέπετε είναι κτισμένος από κόκκινο τούβλο, το αρχαιότερο οικοδομικό υλικό από τους αρχαίους χρόνους.


Πάμε να τον επισκεφθούμε




Όπως θα δείτε ψηλά στο εσωτερικό του Ναού, διατηρούνται ακόμα οι νωπογραφίες από τον 10ο αιώνα. Κατά τον 12ο αιώνα οι Οθωμανοί μετέτρεψαν τον Ναό σε τζαμί, αλλά μετά την αποχώρηση τους, έγινε και πάλι τόπος χριστιανικής λατρείας.



Βγαίνουμε από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου θαυμάζοντας την μπαρόκ αρχιτεκτονική του



Μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο υπάρχει μία μικρή πλατεία με το όνομα Atanas Burov και στην μέση βρίσκεται μία κρήνη.

Απέναντι ακριβώς βλέπουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας. Είναι το παλαιότερο Μουσείο, γιατί το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ήταν το μεγαλύτερο και παλαιότερο Οθωμανικό τζαμί που κτίστηκε το 1451 και ολοκληρώθηκε το 1494.



Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1905 και φιλοξενεί όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης.

Στο προαύλιο του υπάρχουν σκαλιστές πέτρες από την Ρωμαϊκή Σερντίκα.






Πίσω από το Μουσείο, βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα Βουλγαρίας, που ιδρύθηκε το 1879




Αμέσως μετά, η μεγαλύτερη πλατεία της Σόφιας, η πλατεία του Πρίγκηπα Αλέξανδρου του Battenberg, του πρώτου άρχοντα της Βουλγαρίας από το 1879 μέχρι την παραίτησή του το 1886.

Η πλατεία αυτή, με τα συντριβάνια και τα αγάλματα, είναι γεμάτη από κόσμο πάσης ηλικίας! Εδώ γίνονται συναυλίες, παρελάσεις και άλλα δρώμενα.

Κοσμείται από εξαιρετικά κτίρια! Όπως το πρώην Βασιλικό παλάτι που τώρα στεγάζει δύο μουσεία, την Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Εθνογραφικό Μουσείο και τα δύο με πλούσιες συλλογές.



Στο πάρκο δίπλα από την Εθνική Πινακοθήκη βλέπουμε ένα άγαλμα αφιερωμένο στον Yordan Radichkov (1929-2004), σπουδαίο συγγραφέα μυθιστορημάτων, διηγημάτων, θεατρικών καθώς και κινηματογραφικών έργων.


Απέναντι από την Πινακοθήκη έχει ένα ωραίο πάρκο με συντριβάνια, αγάλματα, παγκάκια, παιδική χαρά, παγωτό και γκαζόν, όπου αράζουν νεανικές παρέες.





Η καρδιά του πάρκου κοσμείται από το εντυπωσιακό κλασικό Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ. Εγκαινιάστηκε το 1907.



Η πλαγία του όψη, κι αυτή διακοσμημένη με αγάλματα


Κι επειδή δεν υπάρχει ταξίδι μου, στο οποίο να μην συναντήσω νεόνυμφους, εύχομαι και σ΄αυτούς τους όμορφους ανθρώπους, βίον ανθόσπαρτον!


Ενδιαφέροντα κτίρια τριγύρω


Κομψές κατοικίες,


Υπουργεία, όπως αυτό της Εθνικής Άμυνας και πίσω του, το της Δικαιοσύνης.


Μετά από την Εθνική Πινακοθήκη βλέπουμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία. Κτίστηκε στην θέση ενός Οθωμανικού τζαμιού, μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας.

Κτίστηκε από την Ρωσική κοινότητα και την αντίστοιχη πρεσβεία και ο Ναός πήρε το όνομα του, από τον Ρώσο αυτοκράτορα Νικόλαο Β΄. Όταν πήγαμε είχε λειτουργία και ήταν κατάμεστος από πιστούς.


Απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο, ένας εξαιρετικός μπαρόκ θόλος, ανήκει σε ένα κτίριο του 1914 - ορόσημο της πόλης, που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας DZI.


Μετά η Κεντρική Στρατιωτική Λέσχη


Λίγο πιο πέρα το άγαλμα του ένθερμου φιλέλληνα Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Σερκέγιεβιτς Πούσκιν.


Ύστερα το μνημείο των Βουλγαρικών εθελοντικών μονάδων (ονομάζεται "opulchentsi") που πολέμησαν με τον Ρωσικό Στρατό κατά της Οθωμανικής Τουρκίας στον Βουλγαρικό Απελευθερωτικό Πόλεμο του 1877-78.




Και το άγαλμα του τσάρου Βούλγαρου Σαμουήλ


Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι παλιά, από τον 4ο αιώνα και χάρισε το όνομα της στην πόλη της Σόφιας.
Είναι κτισμένη από κόκκινα τούβλα σε Βυζαντινή αρχιτεκτονική και βρίσκεται στην μέση μιας νεκρόπολης της ρωμαϊκής πόλης Σερντίκα.




Δεξιά της Αγίας Σοφίας, υπάρχει το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου καίει η αιώνια φλόγα. Υπάρχει και ένα άγαλμα λιονταριού.





Απέναντι το εντυπωσιακό παλάτι της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρίας από το 1905. Είναι η κατοικία του Βούλγαρου Πατριάρχη και δεν είναι επισκέψιμο.


Ο καθεδρικός Ναός του Alexander Nevsky, σε νεοβυζαντινό στυλ, τεράστιος και εντυπωσιακός δεσπόζει στην πλατεία.
Το όνομα του το πήρε από τον Ρώσο πρίγκιπα και θεμελιώθηκε το 1879 προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν για να απελευθερώσουν την Βουλγαρία από τους Οθωμανούς κατακτητές.



Η επιφάνεια του είναι 3.170 τμ. και μπορεί να φιλοξενήσει 5.000 άτομα μέσα. Έχει 12 καμπάνες και επιχρυσωμένο θόλο.




Αριστερά του Ναού υπάρχει η κρύπτη του, στην οποία όπως διάβασα, φιλοξενείται ένας μεγάλος αριθμός εικόνων. Ήταν κλειστή.




Η κρύπτη, όπως και ο κεντρικός Ναός, έχουν εξαιρετικά μάρμαρα!



Στην ίδια περιοχή και γύρω από τον καθεδρικό Ναό, είναι η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών,


Επίσης η Εθνική Γκαλερί της Βουλγαρίας από το 1948, με πάνω από 41.000 έργα τέχνης,


Το μέγαρο του Κοινοβουλίου σε νεοαναγεννησιακό στυλ. Ιδρύθηκε το 1879.


Απέναντι από το Κοινοβούλιο, το μνημείο προς τιμήν του Ρώσου τσάρου Αλεξάνδρου Β΄που απελευθέρωσε την Βουλγαρία από τους Οθωμανούς κατακτητές.


Το πανεπιστήμιο της Σόφιας "St. Kliment Ohridski", ιδρύθηκε το 1888 και το οικοδόμημα του πανεπιστημίου κατασκευάστηκε μεταξύ 1924 και 1934 με την οικονομική υποστήριξη των αδελφών Evlogi Georgiev and Hristo Georgiev (τα γλυπτά των οποίων κοσμούν την πρόσοψή του).

Έχει έκταση 18.624 m² και 16 σχολές.


Εθνική Βιβλιοθήκη Κυρίλλου και Μεθοδίου, από το 1878.


Το μνημείο του Σοβιετικού στρατού


Σ΄αυτήν την κεντρική περιοχή, γύρω από τον Καθεδρικό, υπάρχουν πολλές πρεσβείες και προξενεία.

Μετά από την μεγάλη αυτή περιήγηση, θα επιστρέψουμε στο κέντρο της πόλης για να επισκεφθούμε την ορθόδοξη εκκλησία της St Nedelya, δηλαδή της Αγίας Κυριακής, του 10ου αιώνα. Είναι μπροστά στο ξενοδοχείο Balkan.





Έξω από την εκκλησία περνούν τα πολύχρωμα τραμ



Υπάρχουν ρεστοράν και καφέ τριγύρω.


Ένα από τα φαγητά που δοκιμάσαμε κάπου εδώ...


Στην αρχή του πεζόδρομου υπάρχει το Παλάτι της Δικαιοσύνης με τα δύο λιοντάρια από το 1930.


Από το σημείο αυτό ξεκινάει ο πεζόδρομος Vitosha, στον οποίον δεν πρόλαβα να περπατήσω. Μία βιτρίνα μόνο απέναντι από τα Δικαστήρια φωτογράφισα, έτσι για να λέω ότι πήγα:)



Στο ξενοδοχείο μας ήταν ένα κινηματογραφικό συνεργείο που επί μέρες γύριζε μία ταινία, Αμερικανικής παραγωγής. Πάρτε μια ιδέα...


Τελευταία φωτογραφία με το φεγγαράκι να φωτίζει την πλατεία της Αγ.Κυριακής.



Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας!

7 σχόλια:

  1. You've seen quite a lot in one day! I visited Sofia for a week. I liked it very much, and your stunning photos have brought back pleasant memories to me. Thank you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια θεαματική αναφορά, μου αρέσει να δείχνεις όλα τα μνημεία και τα στοιχεία αυτής της πόλης.
    Ένα φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hello Magda!
    Great photos and a beautiful relationship with the Bulgarian capital.
    Hugs and greetings.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Un sólo día, pero muy bien aprovechado. Hay que ver la cantidad de belleza que has recopilado.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραια μεη Μαγδα μου.καθαρα τακτοποιημενα.ξερουν να φυλαγουν την πολιτισμικη τους κληρονομια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαιρό εχω να κανω ταξιδακι Μαγδα μου με χαρα μου ήρθα να δω που θα με ταξιδευες παλι...μα κανεις κάτι ομορφα ταξιδια!!!! ποσο ωραια τα περιγραφεις...που ειναι σαν να μας περνεις απο το χερι και μας δειχνεις οτινομορφοτερο υπαρχει εκει που πας μεσα απο τις πανεμορφες φωτογραφιες σου ειναι σαν να εχουμε πάει και εμεις ..
    Να εισαι καλα σε ευχαριστουμε πολύ να περνας παντα ομορφα.. οπου και να ταξιδευεις.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή