Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Μια μέρα στην Ρώμη - A day in Rome Italy

Κάνετε κλικ για μεγέθυνση κάθε φωτογραφίας

Click photo to enlarge

Σήμερα φίλες και φίλοι μου, θα σας ξεναγήσω στην υπέροχη Ρώμη, μέσα από το ανοιχτό κόκκινο διώροφο τουριστικό λεωφορείο Hop-on Hop-off Tour, όπως σας ξενάγησα και από την Γένοβα.

Όταν χρησιμοποιούμε στα ταξίδια μας πτήσεις χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair, θα ξέρετε ότι τα ωράρια τους είναι λίγο δύσκολα, πολύ νωρίς το πρωί, αργά το βράδυ κλπ. Τον Μάιο λοιπόν του 2014 είχαμε επισκεφθεί την  Costiera Amalfitana της Ιταλίας (μπορείτε να την βρείτε λεπτομερώς στο blog μου) και στην επιστροφή μας είχαμε διαθέσιμη μία ολόκληρη μέρα στην Ρώμη, γιατί η πτήση μας αναχωρούσε πολύ πρωί.

Με 15 ευρώ το άτομο ανεβήκαμε στο τουριστικό λεωφορείο και γυρνούσαμε όλη μέρα. 

Ξεκινήσαμε από την Piazza de Cinquecento, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ιταλίας, ο Roma Termini, από το 1863.


Πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό βλέπουμε το Palazzo Massimo alle Terme, από το 1883, σήμερα έδρα του Εθνικού Ρωμαϊκού Μουσείου και της Ειδικής Αρχής Αρχαιολογίας Καλών Τεχνών και Τοπίου της Ρώμης.


Στην συνέχεια η μεγαλύτερη παπική βασιλική στην Ρώμη, αφιερωμένη στην Santa Maria Maggiore σε παλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική έως και μπαρόκ, από το 432. Εδώ φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, προστάτιδας των κατοίκων της Ρώμης.

Και μια όμορφη παρεμβολή με ολάνοιχτα τα φτερά στην φωτογραφία μου!








Αμέσως μετά την εκκλησία και επί της Via Cavour βλέπουμε το επιβλητικό Palazzo Giolitti από το 1888, εκλεκτικής αρχιτεκτονικής (είναι η αρχιτεκτονική που ακολουθήθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου). Το παλάτι πήρε το όνομα του από τον ιδιοκτήτη του, που διετέλεσε πέντε φορές Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Στην φωτογραφία μου αριστερά του παλατιού, το ροζ κομψό κτίριο ανήκει στην πρεσβεία της Αργεντινής.


Στην συνέχεια βλέπουμε την μπαρόκ εκκλησία San Francesco di Paola ai Monti, από to 1645. Είναι επάνω στον λόφο Fagutale και μπορείτε να διακρίνετε τον τοίχο συγκράτησης, ύψους 11 μ.


Περνάμε τώρα στην Via dei Fori Imperiali, η οποία μας οδηγεί στο Colosseum. Δεξιά μας βλέπουμε έναν μεσαιωνικό οχυρωμένο πύργο του 1238, τον Torre dei Conti.

Διασχίζουμε την τόσο ενδιαφέρουσα οδό, βλέποντας γύρω μας τα Ρωμαϊκά μνημεία.




Δεξιά μας βλέπουμε την Basilica dei Santi Cosma a Damiano του 6ου αιώνα, αφιερωμένη στους δύο αδελφούς ιατρούς, μάρτυρες και Αγίους Κοσμά και Δαμιανό.




Ήδη φαίνεται το Κολοσσαίο. 



Αυτό το ξακουστό οβάλ αμφιθέατρο, στο Ρωμαϊκό Φόρουμ, είναι το μεγαλύτερο μόνιμο αμφιθέατρο στον κόσμο!
Άρχισε να κτίζεται το 69 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. 



Το εσωτερικό του, στο οποίο γινόταν μονομαχίες, εκτελέσεις και αναπαραστάσεις μαχών. Χωρούσε 65.000 θεατές.


Αν και καταστράφηκε λόγω σεισμών και ληστειών, εξακολουθεί να παραμένει το έμβλημα της Ρώμης, το πιο τουριστικό αξιοθέατο της και μάλιστα περιλαμβάνεται στα νέα επτά θαύματα του κόσμου!






Απέναντι και αριστερά βλέπουμε το Ρωμαϊκό Φόρουμ καθώς και τον Παλατίνο λόφο. Στον τελευταίο βρισκόταν όλα τα παλάτια των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων.
Από την άλλη, στην θέση της Ρωμαϊκής αγοράς, κτυπούσε η καρδιά της πόλης. Υπήρχαν κυβερνητικά  κτίρια, εκκλησίες, κατοικίες, αψίδες, οι αναστηλώσεις των οποίων και τα ερείπια προσελκύουν χιλιάδες επισκεπτών.

Ακριβώς απέναντι σας στην φωτογραφία μου, βλέπετε τον μεγαλύτερο Ναό στην αρχαία Ρώμη, τον Ναό της Αφροδίτης και των Ρωμαίων από το 121 μ.Χ. και πίσω του το καμπαναριό από το μοναστήρι της Santa Maria Nova του 16ου αιώνα.


Μία άποψη από το Forum Romano


Αριστερά του Κολοσσαίου, βλέπουμε την αψίδα του Κωνσταντίνου, από το έτος 315, ένα αριστούργημα Ρωμαϊκής γλυπτικής.


Ψηλά στον λόφο Παλατίνο, μέσα στο πράσινο διακρίνουμε την εκκλησία του Bonaventura al Palatino και το παρακείμενο μοναστήρι από το 1675.


Και αμέσως μετά, την είσοδο και το εκδοτήριο εισιτηρίων για το Foro Romano Palatino.


Καθώς το τουριστικό λεωφορείο προχωράει στην Via S.Gregorio, βλέπουμε ένα αρχαίο υδραγωγείο, το Aqua Claudia, το οποίο έγινε το έτος 52  από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο.


Ακολουθεί η μπαρόκ εκκλησία του 16ου αιώνα, αφιερωμένη στον Άγιο Γρηγόριο και το παρακείμενο μοναστήρι των Βενεδικτίνων στον λόφο Celio. 


Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ στα υπέροχα πεύκα της Ρώμης που μοιάζουν με ομπρέλες! Τα έχω δει σε όλη την Ιταλία. Πρόκειται για το πέτρινο πεύκο, με την επιστημονική ονομασία Pinus Pinea. Τα κουκουνάρια τους είναι βρώσιμα γι' αυτό αι καλλιεργούνται από τους προϊστορικούς χρόνους.

Συνεχίζουμε την ξενάγηση...

Βλέπουμε το μεγαλύτερο στάδιο της Ρώμης για αρματοδρομίες, το Circus Maximus του 6ου αιώνα δηλαδή τον Ιππόδρομο, ο οποίος χωρούσε 250.000 θεατές.
Μπροστά μας είναι ο Torre della Moletta, από το 1145, κατά τον μεσαίωνα είχε δίπλα του έναν μύλο, εξ ου και η ονομασία του. 


Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους , του Palatine Hill και του Aventino. Στην επόμενη φωτογραφία μου έχουμε μια ωραία θέα στα αυτοκρατορικά παλάτια του Palatine.


Πολύ κοντά ένα όμορφο πάρκο το Roseto di Roma Capitale, πρώην Εβραϊκό νεκροταφείο, φιλοξενεί 1.100 είδη τριαντάφυλλων απ' όλο τον κόσμο!
Πίσω από το πάρκο, ψηλά βλέπετε το γυναικείο Μοναστήρι των Benedittine Camaldolesi.


Μπροστά από το πάρκο ένα μνημείο το A Mazzini la Patria, αφιερωμένο στον δικηγόρο, συγγραφέα, πολιτικό και δημοσιογράφο Giuseppe Mazzini.


Και τώρα το τουριστικό λεωφορείο κινείται στην Via della Greca, όπου κατοικούσαν Έλληνες και των οποίων η συνοικία έφτανε μέχρι τον ποταμό Τίβερη. Όλη η περιοχή αυτή ονομάζεται Ripa.


Στην αρχή της οδού βλέπουμε το Μέγαρο της Δημοτικής Αστυνομίας,


ένα παλιό αρχοντικό απέναντι


και στρίβουμε δεξιά στην Piazza della Bocca della Verita, που είναι μία πλατεία με πολύ ενδιαφέροντα κτίρια ιστορικού ενδιαφέροντος. 
Βρίσκεται μέσα σε μία αρχαία περιοχή την Forum Boarium (αρχαία αγορά βοοειδών).
Ας δούμε ό,τι την περιβάλλει.

Κατ' αρχήν η μικρή βασιλική εκκλησία με την μπαρόκ πρόσοψη Santa Maria in Cosmedin από τον 6ο αιώνα. Η λατινική λέξη Cosmedin, είναι παρμένη από την ελληνικήν και  σημαίνει κοσμίδιον, δηλαδή κόσμος, κόσμια, στολισμένη, κομψή. 
Το πανύψηλο εξαώροφο καμπαναριό της, εντυπωσιάζει!


Στο κάτω αριστερό μέρος της εκκλησίας, στην αριστερή στοά βρίσκουμε την Bocca della Verita, δηλαδή το στόμα της αλήθειας.
Είναι μία τεράστια μαρμάρινη μάσκα 1300 κιλών για την οποίαν ο θρύλος λέει, ότι αν είσαι ψεύτης και βάλεις το χέρι σου στο στόμα της, θα σε δαγκώσει.

Οι τουρίστες περιμένουν ουρά για το τεστ αληθείας, είναι δε πολύ γνωστή η ταινία "Διακοπές στην Ρώμη" με την Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Γκρέγκορι Πεκ σε μας τους μεγαλύτερους, που έβαλαν το χέρι τους κι αυτοί , οπότε ο τόπος είναι πολυδιαφημισμένος!

Και ιδού ένας ειλικρινής και χαμογελαστός άντρας! Προφανώς σώθηκε το χέρι του :)


Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία Santa Maria in Cosmedin, βλέπουμε το πρώτο εργοστάσιο ζυμαρικών της Ρώμης από το 1878, που λέγεται πια Ex Pastificio Pantanella, γιατί στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε χέρια, μετακόμισε σε άλλη περιοχή και τελικά περιήλθε στην ιδιοκτησία της πόλης, όπου στεγάζονται δημοτικά γραφεία κλπ.


Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει η Fontana dei Tritoni, από το 1610, με δύο Τρίτωνες (από την ελληνική μυθολογία ξέρουμε ότι ο Τρίτων ήταν γιός του Ποσειδώνα και της Νηρηίδας Αμφιτρίτης).


Στην απέναντι πλευρά της πλατείας και ενώ το λεωφορείο κινείται επί της λεωφόρου Luigi Petroselli, στο Forum Boarium βλέπουμε έναν ρωμαϊκό κυκλικό ναό, που περιβάλλεται από είκοσι Κορινθιακούς κίονες. Είναι ο Ναός του νικητή Ηρακλή και χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ.


Αμέσως μετά, το Tempio di Portuno, Ρωμαϊκός Ναός αφιερωμένος στον Portunus, προστάτη των λιμανιών, μιας και ο ποταμός Τίβερης είναι δίπλα. Χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και περιβάλλεται από Ιωνικούς κίονες.


Απέναντι, στην άλλη πλευρά του δρόμου βλέπουμε Arco di Giano, την αψίδα του Ιανού με τέσσερα περάσματα από τον 4ο αιώνα μ.Χ.  Είναι από λευκό μάρμαρο και οι κόγχες της φιλοξενούσαν 48 αγάλματα από τα οποία απέμειναν ελάχιστα.


Στην επόμενη φωτογραφία μου, αριστερά ένα μέρος του Δημαρχείου της Ρώμης


και μετά ο ναός San Nicola in Carcere, του 16ου αιώνα.


Απέναντι η Area Sacra di S.Omobono, μία ιερή αρχαιολογική περιοχή, που ανακαλύφθηκε το 1937 κοντά στην εκκλησία του S.Omobono. Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. βρέθηκαν δύο δίδυμοι αρχαϊκοί ναοί αφιερωμένοι στην θεά της τύχης Fortuna και την Mater Matuta, την θεά της αυγής. 
Η φυλασσόμενη αυλή είναι γεμάτη από σπουδαία ευρήματα.


Κινούμαστε πλέον στην Via de Teatro di Marcello, που πήρε το όνομα της από το ομώνυμο αρχαίο θέατρο.
Καθώς βλέπουμε το αρχαίο θέατρο, διαπιστώνουμε ότι μοιάζει πολύ με το Κολοσσαίο.
Το δημιούργησε το 50 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας και το συνέχισε ο αυτοκράτορας Αύγουστος τον 13ο αιώνα, ο οποίος το δώρισε στον ανιψιό του Μάρκελλο, εξ' ου και το όνομα του θεάτρου.
Πολύ αργότερα κτίστηκε το Κολοσσαίο.
Οι κολώνες είναι Δωρικές στην βάση και Ιωνικές στο άνω μέρος, χωρούσε δε πάνω από 15.000 θεατές.



Θα παρατηρήσετε ότι πάνω από τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου, υπάρχουν διαμερίσματα, τα οποία αποτελούν το παλάτι της οικογενείας Ορσίνι, που αγόρασε όλο το οικοδόμημα.
Στα δεξιά του θεάτρου υπάρχει το Tempio di Apollo Sosiano, δηλαδή ο Ναός του Απόλλωνα στο τσίρκο. Διακρίνονται τρείς Κορινθιακές στήλες.


Δίπλα από το θέατρο Μαρσέλλο, υπάρχει η Santa Rita da Cascia in Campitelli, μία παλιά εκκλησία, που τώρα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.


Στην συνέχεια το Monastero delle oblate di Santa Francesca Romana, ένα πνευματικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα.


Torre dei Pierleoni, ένας πύργος με την εικόνα της Παναγίας στον τοίχο του, που ανήκε σε μια πλούσια οικογένεια Εβραίων. Περιβάλλεται από κήπους.



Καθώς το πούλμαν προχωρά, διακρίνουμε το Εθνικό Μνημείο του Vittorio Emanuele II.


Και φτάσαμε στον λόφο του Καπιτωλίου, ο οποίος ήταν ο ιερός λόφος της αρχαίας Ρώμης, διότι εδώ υπήρχε ο Ναός του Δία. Από τον μεσαίωνα το Καπιτώλιο ήταν η έδρα της πολιτικής διοίκησης της Ρώμης.
Η πλατεία με τα τρία παλάτια απέκτησε την σημερινή της μορφή τον 16ο αιώνα, όταν τον σχεδιασμό της ανέλαβε ο περίφημος γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής Michelangelo Buonarroti.
Γλυπτά, αγάλματα, γκαλερί και το αρχαιότερο μουσείο στον κόσμο, κοσμούν την υπέροχη πλατεία!

Οι πολλές σκάλες αριστερά οδηγούν στην εκκλησία Santa Maria in Aracoeli.




Δίπλα στο Καπιτώλιο, βλέπουμε το λαμπρό μνημείου του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄. Μεταξύ των δύο βλέπουμε αρχαία ερείπια από ναούς, οι οποίοι γκρεμίστηκαν για να γίνει το μνημείο.


Αυτό το τεράστιο από λευκό μάρμαρο και Κορινθιακούς κίονες Μνημείο, το Vittoriano, κτίστηκε προς τιμήν του πρώτου βασιλέα της ενοποιημένης Ιταλίας Vittorio Emanuele II.
Βρίσκεται στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Ρώμης, την Piazza Venezia. Εδώ είναι η καρδιά της Ρώμης, ακριβώς στους πρόποδες του Καπιτωλίου λόφου.


Ολοκληρώθηκε το 1925, έχει πλάτος 135 μ. και το ύψος του φτάνει τα 81 μ. Εξαιρετικοί γλύπτες δούλεψαν γι' αυτό.
Στο κέντρο του μνημείου δεσπόζει το χάλκινο άγαλμα του βασιλιά στο άλογο του. Είναι τεράστιο και μεγαλοπρεπές! Έχει μήκος 10 μ. και ύψος 12 μ.
Κάτω απ' αυτό υπάρχει το Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, που το προστατεύει το άγαλμα της θεάς Ρώμης. Εκεί μία φλόγα καίει ασταμάτητα.
Επίσης, δύο αγάλματα της φτερωτής Νίκης αντιπροσωπεύουν την ελευθερία και την ενότητα.
Δύο κρήνες ένθεν και ένθεν αντιπροσωπεύουν τις δύο θάλασσες, την Αδριατική και το Τυρρηνικό πέλαγος.
Στην επόμενη φωτογραφία μου βλέπετε την Fontana de Tirreno.


Μέσα στο μνημείο υπάρχουν εκθέσεις καθώς και το Μουσείο Ενοποίησης της Ιταλίας. Υπάρχει η δυνατότητα να ανεβείτε με γυάλινο ανελκυστήρα στην κορυφή του μνημείου και να απολαύσετε την θέα προς όλη την πόλη της Ρώμης.

Και αφού σας παρουσίασα εκτενώς το μεγαλοπρεπές μνημείο, θα δούμε και τα άλλα εμβληματικά κτίρια της Piazza Venezia, όπως το Palazzo Venezia του 15ου αιώνα.
Είναι Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και ήταν κατοικία των καρδιναλίων της Ρώμης. Σήμερα είναι μουσείο και εκθεσιακός χώρος.



Ένα ακόμα κτίριο-παλάτι νέο-αναγεννησιακό από το 1906, σχεδόν όμοιο με το Palazzo Venezia, κτίστηκε από την ασφαλιστική εταιρία Assicurazioni Generali, την μεγαλύτερη στην Ιταλία. 
Πάνω από την βεράντα της πρόσοψης, υπάρχει ένα ανάγλυφο του 16ου αιώνα που απεικονίζει το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.



Δίπλα από το Palazzo Generali, βλέπουμε την αναγεννησιακή καθολική εκκλησία της Santa Maria di Loreto από το 1507. Μπροστά της υπάρχει η στήλη του Αυτοκράτορα Τραϊανού.


Δίπλα της η δεύτερη εκκλησία που διακρίνεται είναι μπαρόκ και λέγεται Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano. Είναι από το 1736.


Δεξιά η αγορά και το forum του Τραϊανού. Είχε διαδήλωση εκείνη την ημέρα και δεν μπορούσε το τουριστικό να προσεγγίσει.


Στην επόμενη φωτογραφία μου βλέπετε τον Πύργο της Πολιτοφυλακής - 1198- (Torre delle Milizie), ύψους 50 μ. στην αρχαία αγορά του Τραϊανού.


Αφήνουμε την Piazza Venezia και συναντούμε την μπαρόκ εκκλησία του 1568, την αφιερωμένη στον Ιησού.


και σε λίγο το Largo di Torre Argentina, το τετράγωνο στο οποίο οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα ερείπια τεσσάρων Ναών και του θεάτρου του Ρωμαίου στρατηγού και πολιτικού Pompeius. Ήταν ιερός χώρος του 4ου αιώνα.
Εδώ ανάμεσα στα ερείπια βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες γάτες.


Λίγο παρακάτω η μπαρόκ εκκλησία Sant' Andrea della Valle, από το 1650.



Στην συνέχεια σε μια μικρή πλατεία την Piazza di San Pantaleo, βλέπουμε ένα χάλκινο άγαλμα ύψους 11 μ. αφιερωμένο στον πολιτικό Marco Minghetti.
Δεξιά του μνημείου, το μέγαρο με την κόκκινη πινακίδα είναι το Museo di Roma από το 1930. Είναι ένα μουσείο τέχνης, με πολλές συλλογές. Το παλάτι όπου φιλοξενείται το μουσείο λέγεται Palazzo Braschi.


Μπροστά του ένα χαρακτηριστικό περίπτερο με σουβενίρ.


 Ανοίγω παρένθεση για να σας πω ότι πολύ κοντά είναι η υπέροχη Piazza Navona, με συντριβάνια εκπληκτικά, ένας ιδιαίτερος χώρος για να απολαύσεις έναν καφέ στα πολυάριθμα στέκια της! Πολλές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα εδώ ακόμα και η Χριστουγεννιάτικη αγορά.
Το τουριστικό λεωφορείο δεν πέρασε από την πλατεία Ναβόνα. Είναι προσωπική μου εμπειρία.


Κλείνει η παρένθεση και το δρομολόγιο συνεχίζεται με το Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής του Giovanni Barracco, συλλέκτη-δωρητή της εξαιρετικής συλλογής του στην πόλη της Ρώμης, το 1902.


Το Palazzo della Cancelleria, αναγεννησιακό του 1513, της Παπικής Καγκελαρίας.
Διακρίνεται στον τοίχο του ένας παπικός θυρεός. Το παλάτι θεωρείται ως πολιτισμικό αγαθό της Ιταλίας.
Μέσα στο παλάτι στεγάζεται η σπουδαία διαδραστική έκθεση των μηχανών του μεγαλοφυούς Λεονάρντο Ντα Βίντσι!


Στο επόμενο κτίριο με τις κολώνες, υπάρχει ένα ενδιαφέρον διαδραστικό μουσείο που δείχνει την ιστορία της Ρώμης. Ονομάζεται Welcome to Rome, Corso Vittorio Emanuele II, 203.


Στην συνέχεια βλέπουμε ένα μεγάλο θρησκευτικό τετράγωνο, το οποίο αποτελείται από το σπίτι των Oratorium, μια κοινότητα Καθολικών και λαϊκών μοναχών του Αγίου Φιλίππου Νέρι από τον 16ο αιώνα και δίπλα η εκκλησία τους, η αφιερωμένη στην Παναγία της κοιλάδας ή η Νέα εκκλησία.


Όσο το τουριστικό διασχίζει την Corso Vittorio Emanuele II, βλέπουμε όλο αρχοντικά...



Σε λίγο στρίβουμε προς τον Τίβερη, βλέποντας την μπαρόκ εκκλησία του San Giovanni dei Fiorentini, του 16ου αιώνα, που είναι η εθνική εκκλησία της Φλωρεντίας στην Ρώμη.


Μετά περνάμε πάνω από την γέφυρα Vittorio Emanuele, που εγκαινιάστηκε το 1911, διακοσμημένη με φτερωτές νίκες και μαρμάρινα αγάλματα! 



Αντικρύζουμε το επιβλητικό και πανύψηλο Castello d' Angelo, το οποίο κτίστηκε το 123 μ.Χ. ως μαυσωλείο για τον αυτοκράτορα Αδριανό και την οικογένεια του. Με το πέρασμα των χρόνων, έγινε στρατιωτικό φρούριο , στην συνέχεια κρατική φυλακή και τελικά από το 1925 έγινε ένα ενδιαφέρον μουσείο.
Την ονομασία του την οφείλει στον αγαλμάτινο άγγελο που δεσπόζει του κτιρίου.






Διασχίζοντας την γέφυρα του Vittorio Emanuele, βρεθήκαμε στην απέναντι όχθη του Τίβερη. Μπροστά μας το ιστορικό μνημείο Complesso Monumentale Santo Spiritoin Sassia. Είναι το παλαιότερο νοσοκομείο της Ευρώπης. Ιδρύθηκε  από τους Σάξονες τον 7ο αιώνα μ.Χ. για να καλωσορίσει τους προσκυνητές του τάφου του Αγίου Πέτρου.
Προηγουμένως όμως υπήρχαν εκεί αυτοκρατορικές κατασκευές και μεγάλοι κήποι που έφταναν εως τον Τίβερη. Υπάρχουν ακόμα κάτω από το αρχαίο νοσοκομείο ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και αγάλματα.
Αργότερα μετατράπηκε σε νοσοκομείο για φτωχούς, ηλικιωμένους, ανάπηρους και παρατημένα βρέφη.
Σήμερα φιλοξενεί θαυμάσιες συλλογές, αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και το αρχαίο φαρμακείο.
Στο όλο συγκρότημα με την ίδια επωνυμία, περιλαμβάνεται και ένα σύγχρονο νοσοκομείο, όπως φαίνεται στα αριστερά της φωτογραφίας μου.




Ίσια επάνω ο δρόμος οδηγεί στο Βατικανό.


Απέναντι η Porta Castello, στα τείχη που κτίστηκαν για να προστατεύσουν το Βατικανό, το οποίο είναι ανεξάρτητο παπικό κρατίδιο μέσα στην Ιταλία. Δεξιά η Κινεζική Πρεσβεία.


Μέσω της Via della Concilliazione, η οποία απέχει 500 μ. από το Castello d' Angelo, οδηγούμαστε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. Η οδός αυτή, αποτελείται από παλάτια, θρησκευτικά κτίρια, πρεσβείες, βιβλιοθήκες, ξενοδοχεία και αξιοσημείωτα είναι τα φωτιστικά της, πάνω σε μεγάλες κολώνες, ένθεν και ένθεν του δρόμου.


Η εντυπωσιακή μεγάλη πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπροστά από τον ομώνυμο Ναό, περιστοιχίζεται από 284 τετραπλής σειράς δωρικούς κίονες και στην μέση υπάρχει ο Αιγυπτιακός οβελίσκος, ύψους 41 μ. από το 1586. 
Επίσης μπορείτε να διακρίνετε και τα δύο γρανιτένια συντριβάνια του 1675.
Πάνω στις κιονοστοιχίες υπάρχουν αγάλματα.
Επειδή, πριν από 22 χρόνια επισκεφθήκαμε με τις ώρες το Βατικανό, πρέπει να σας πω ότι γοητευθήκαμε από τα έργα τέχνης που υπάρχουν εκεί, τόσο στον Ναό, όσο και στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα! Είναι απίστευτες οι νωπογραφίες που οφείλονται στους καλύτερους ζωγράφους της Αναγέννησης.
Δεν μπορώ να ξεχάσω την συγκλονιστική Pieta του Μιχαήλ Άγγελου Μπουοναρότι, στην είσοδο του Αγίου Πέτρου. Είναι συγκλονιστική!




Τα τουριστικά λεωφορεία ήταν το ένα πίσω από το άλλο.




Στον τοίχο του μεγάρου που βλέπετε είναι ανάγλυφο το διαχρονικό σύμβολο της Ρώμης, που δείχνει την λύκαινα να θηλάζει τα δίδυμα αδέλφια Ρώμο και Ρωμύλο.


Μετά την βόλτα γύρω από το Βατικανό, η περιήγηση συνεχίζεται, καθώς πηγαίνουμε παράλληλα προς τον Τίβερη.




Ένα όμορφο σπίτι με ένα "πάρκο" στην ταράτσα του!


Περνάμε μπροστά από την γέφυρα Ponte Sant' Angelo, που ολοκληρώθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 134 μ.Χ. Έχει δέκα αγάλματα αγγέλων και στην είσοδο της, ένθεν και ένθεν, βλέπουμε δύο τεράστια αγάλματα του Πέτρου και Παύλου.
Η γέφυρα είναι πεζόδρομος.


Δεξιά του Castello d' Angelo, βλέπουμε το μεγαλοπρεπές Palazzo di Giustizia της Ρώμης από το 1889, στην Piazza Cavour. Είναι η έδρα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ρώμης , δηλαδή ο Άρειος Πάγος της Ελλάδος.
Εδώ επίσης στεγάζεται ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ρώμης καθώς και η Κεντρική Νομική Βιβλιοθήκη.
Η αρχιτεκτονική του είναι αναγεννησιακή και μπαρόκ και είναι στολισμένο με γλυπτά.


Αυτήν την υπέροχη θέα έχουμε καθώς κινούμαστε στην παραποτάμια λεωφόρο Lugotevere Tor di Nona.


Δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο, είναι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ρώμης και δίπλα η εκκλησία Sacro Cuore del Suffragio, δηλαδή η εκκλησία της Ιερής Καρδιάς του Ιησού, από το 1921, Νεογοτθικού ρυθμού.



Συνεχίζουμε να κινούμαστε στον δρόμο δίπλα από το ποτάμι.

Ένα όμορφο δημοτικό σχολείο που φέρει το ένδοξο όνομα ενός στρατιωτικού, του Alberto Cadiolo, που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο ανδρείας.


Κοντά του ένα κτίριο που έχει στην πρόσοψη του ένα γάιδαρο με φτερά. Εδώ φαίνεται πως πετάει ο γάιδαρος :)


Σ' όλη την παραλιακή διαδρομή εξαιρετικά αρχοντικά, με θέα το ποτάμι και τα απέναντι παλάτια!


Φτάσαμε σε μία μικρή πλατεία την Piazza del Porto di Rippeta. Το 1704 ήταν εδώ ένα λιμάνι όπου γινόταν η εκφόρτωση των προϊόντων από τον ποταμό. Αλλά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, έγιναν ανακατασκευές, καινούργιες γέφυρες λόγω των πλημμυρών και η θαυμάσια παραποτάμια λεωφόρος και έτσι το λιμάνι εξαφανίστηκε.
Παρέμεινε η κρήνη των πλοηγών και μία στήλη όπου σημείωναν τα επίπεδα των εκάστοτε πλημμυρών.


Στην πλατεία και η πρεσβεία της Ισπανίας, που αποτελεί μέρος του Palazzo Borghese.


Στην συνέχεια βλέπουμε δύο εκκλησίες, η εξ αριστερών San Rocco all' Augusteo, νεοκλασική του 17ου αιώνα, αφιερωμένη στον Άγιο του Μονπελιέ της Γαλλίας και η εκ δεξιών η San Gorolamo de Croati, η εκκλησία των Κροατών από το 1587.


Διασχίζουμε ακόμη την Via Tomacelli, βλέποντας τα υπέροχα αρχοντικά


καθώς και το Palazzo dell' Ex Militare, το παλάτι του 1900 της πρώην Στρατιωτικής Ένωσης, το οποίο έχει έμβλημα τον αετό. 


Περάσαμε στην Via del Corso, όπου σ' ένα υπέροχο Art Nouveau παλάτι του 1922, στεγάζεται η Galleria Alberto Sordi (όνομα Ιταλού παλιού ηθοποιού), που είναι εμπορικό κέντρο.



Δίπλα η εκκλησία Santa Maria in Via από το 1165.


Κοντά είναι και η περίφημη Fontana di Trevi από το 1732, το μεγαλύτερο μπαρόκ συντριβάνι ύψους 26 μ. και πλάτους 40 μ. Βρίσκεται σε μία πλατεία, όπου συμβάλλονται τρείς δρόμοι και στο σημείο αυτό υπήρχε το πρώτο αρχαίο υδραγωγείο, που τροφοδοτούσε με νερό όλη την Ρώμη. 
Είναι διακοσμημένη με μαρμάρινα αγάλματα. Εδώ γυρίστηκαν πολλές ταινίες με πιο γνωστή την Dolce Vita.
Κάθε μέρα συνωστίζονται πλήθη τουριστών που ρίχνουν πάνω από τον ώμο τους ένα κέρμα κάνοντας την ευχή να επιστρέψουν στην Ρώμη. Πολύ προσοδοφόρο :)


Συνεχίζουμε...



Φτάσαμε στην Piazza Barberini, μια μεγάλη πλατεία του 16ου αιώνα, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Στο κέντρο της, βλέπουμε την Fontana del Tritone, γλυπτό του διάσημου γλύπτη Bernini.
Η πλατεία πήρε το όνομα της από το Palazzo Barberini, το οποίο είναι προς τα δεξιά, αλλά δεν φαινόταν.
Από την πλατεία ξεκινά η Via Veneto, από τις πολυτελέστερες, αριστοκρατικές και ακριβές οδούς της Ρώμης. Εδώ την δεκαετία του 1960 σύχναζαν όλοι οι κινηματογραφικοί αστέρες.


Συνεχίζουμε στην Via Barberini, η οποία κοσμείται από εξαιρετικά κτίρια



και φτάνουμε στην πλατεία Santa Susanna, όπου βλέπουμε το παλάτι Canevari του 1873, σήμερα Γεωλογικό Μουσείο.
Αριστερά στην φωτογραφία μου διακρίνεται το λευκό αφηρημένο γλυπτό του Pietro Consagra.


Δίπλα στο Γεωλογικό μουσείο βλέπουμε την καθολική εκκλησία του 1620 Santa Maria della Vittoria, μπαρόκ αρχιτεκτονικής.



Παρεμβάλλεται η Via Venti Settembre και αμέσως μετά η Fontana del Mose.
Όπως σας είπα παραπάνω, κατά την αρχαιότητα για να πιούν νερό οι κάτοικοι της Ρώμης, έπρεπε να πάνε στο μοναδικό υδραγωγείο που υπήρχε, στην θέση της σημερινής Fontana di Trevi.
Όμως ο Πάπας Sixtus V, έκανε κι άλλο υδραγωγείο εδώ, στο νέο μνημειακό συντριβάνι του Μωυσή. 
Έχει την μορφή μιας αρχαίας ρωμαϊκής αψίδας, προέχει το μεγάλο άγαλμα του Μωυσή κι ακολουθούν κι άλλα περίτεχνα γλυπτά.


Δίπλα στην Φοντάνα του Μωυσή, ένα ωραίο παλάτι, είναι το ιστορικό Grand Hotel Roma, από το 1894.
Είναι στην Via Vittorio Emanuele Orlando.


Αμέσως μετά βλέπουμε το Octagonal Hall of the Baths of Diocletian, δηλαδή τα Οκταγωνικά Λουτρά του αυτοκράτορα Διοκλητιανού που κτίστηκαν το 298 μ.Χ. και ήταν τα μεγαλύτερα λουτρά στην Ευρώπη. 
Βρίσκονται πολύ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Termini της Ρώμης.
Τα λουτρά κατεστράφησαν το 537 από τους Οστρογότθους.
Σήμερα φιλοξενείται εδώ το Museo Nazionale Romano.


Στην συνέχεια φτάνουμε στην όμορφη Piazza della Repubblica, η οποία είναι μπροστά από τα λουτρά του Διοκλητιανού.
Κοσμείται από δύο ημικυκλικά τοξωτά παλάτια με κιονοστοιχίες από το 1887 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Caetano Koch.


Στην μέση της πλατείας υπάρχει η Fontana delle Naiadi, από το 1901.


Η πλατεία επίσης κοσμείται από την Basilica di Santa Maria degli Angeli a dei Martiri του 16ου αιώνα και αποτελεί ένα μέρος από τις θέρμες του Διοκλητιανού. Μάλιστα το Ελληνικό κομμάτι της, το διακόσμησε ο Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότι.



Στην ίδια πλατεία υπάρχει και το Museo Storico della didattica Mauro Laeng, Μουσείο Εκπαίδευσης από το 1870. Το όνομα του το πήρε από τον καθηγητή Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης και διευθυντή του Μουσείου Mauro Laeng.


Φεύγουμε από την όμορφη πλατεία


και κατευθυνόμαστε προς την Via Nazionale. Βλέπουμε την Chiesa di San Paolo entro le Mura, μία Αγγλικανική εκκλησία του 1973.


Μετά, το Palazzo delle Esposizioni, νεοκλασικό από το 1883, που είναι εκθεσιακός χώρος, πολιτιστικό κέντρο και μουσείο. Περιλαμβάνει έναν κινηματογράφο, ένα αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη και ένα μεγάλο ρεστοράν.


Ύστερα η Banca d' Italia - Palazzo Koch, από το 1886 σε στιλ νεοαναγεννησιακό.



Η Villa Aldobrandini αρχικά κτισμένη από τον 2ο αιώνα, άλλαξε πολλά χέρια, σήμερα έχει όμορφους κήπους ανοιχτούς στο κοινό.


Βλέπουμε την Military Cathedral of Santa Caterina a Magnanapoli, μια μπαρόκ εκκλησία από το 1608.
Πίσω από την εκκλησία βλέπουμε καθαρά τον Torre delle Milizie που βρίσκεται στο φόρουμ του Τραϊανού, στα αυτοκρατορικά φόρουμ. Έγινε το 1198 και άλλαξε κι αυτός πολλούς ιδιοκτήτες, έως το 1911 που ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο της Ιταλίας.


Η ευχάριστη πρόσοψη αυτού του παλατιού του 18ου αιώνα ανήκει στο Hotel Traiano.


Στην συνέχεια ένα εξαιρετικό παλάτι των αρχών του 20ου αιώνα, κατασκευασμένο από τον φημισμένο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Armando Brasini, στο οποίο φιλοξενείται η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Ινστιτούτου Ασφαλίσεων κατά Εργατικών ατυχημάτων (INAIL).



Το Palazzo Valentini, πολύ κοντά στην Piazza Venezia, από το 1873 αποτελεί την βάση της επαρχιακής και Νομαρχιακής διοίκησης της Ρώμης.
Την είσοδο του παλατιού κοσμούν γλυπτά του Sandro Chia. Το εξ αριστερών γλυπτό παρουσιάζει τον Αινεία, τον μυθικό πρόγονο των Ρωμαίων, ο οποίος φεύγοντας ηττημένος από την Τροία, αντί να πάρει -με την άδεια των Αχαιών- πολύτιμα αντικείμενα, προτίμησε να σηκώσει στους ώμους του τον πατέρα του Αγχίση, μία πράξη που τον έκανε δημοφιλή!
Το εκ δεξιών γλυπτό παρουσιάζει την Ευρώπη.


 Εάν θα βρεθείτε στην Ρώμη, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον λόφο Τζιανίκολο, πηγαίνει λεωφορείο. Από κει θα έχετε μια πανέμορφη θέα στην πόλη.


Εδώ τελείωσε η σημερινή μου ξενάγηση. Αυτά που είδατε είναι ένα μικρό κομμάτι της αιώνιας πόλης.
Υπάρχουν τόσα πολλά αξιοθέατα, μουσεία, πάρκα, αριστοκρατικές βίλες με παραδεισένιους κήπους...
Εκπληκτικές πίτσες με το μέτρο! με απίστευτη ποικιλία γεύσεων!

Κοιμηθήκαμε σ' ένα ξενοδοχείο κοντά στον σταθμό και χαράματα πήραμε το πούλμαν που φεύγει έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό και πήγαμε στο αεροδρόμιο G.B. Pastine (Τσιαμπίνο) απ' όπου η Ryanair μας γύρισε ασφαλώς στην Ελλάδα.



Σας ευχαριστώ πολύ που ταξιδέψατε μαζί μας!

20 σχόλια:

  1. Una ciudad que me encanta y en donde has hecho muy buenas fotografías.

    Gran reportaje.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Μάρθα μου!!!
    Τεράστια Ιστορία... και το... στόμα της Αλήθειας! Θαυμάσια ξενάγηση. Πρέπει να ξανάρθω!
    Χρόνια Πολλά και για την Γιορτή του Πατέρα, Αγαπημένη Φίλη.Ευχές πολλές. Με Υγεία. Σας φιλώ Υιώτα, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου, σ' ευχαριστώ πολύ!
      Χαίρομαι που σου άρεσε! Τώρα ζούμε με αναμνήσεις μόνο. Κύριος οίδε αν και πότε...
      Σου εύχομαι ένα γαλήνιο καλοκαίρι!
      Με αγάπη και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Τζένη μου!
      Καλό καλοκαίρι και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική ξενάγηση, Μάγδα μου!!!! Πολύ την χάρηκα, διότι εγώ μόνο τα βασικά έχω επισκεφθεί (Βατικανό, Κολοσσαίο, Φόρουμ και κάποια άλλα) στα ενδιάμεσα κενά ενός συνεδρίου!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου, σ΄ευχαριστώ θερμά! Χαίρομαι που πήγες και σου εύχομαι ολόψυχα να ξαναπάς!
      Καλό καλοκαίρι και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πω πω τι λεπτομερή ξενάγηση ήταν αυτή Μάγδα μου!! όλη η Ρώμη είναι ένα μουσείο τι καταπληκτικά κτήρια και πόσο όμορφα τα συντηρούν!!
    Πράγματι φοβερή εμπειρία και ένα από τα ωραιότερα ταξιδια που μπορεί να κάνεις κανείς και να του ,μείνουν αξέχαστα!!!
    Να είσαι καλά να ταξιδεύεις όσο μπορείς γιατί είναι όμορφα τα ταξιδια...
    Καλό καλοκαιρακι να έχεις καλο σου βράδυ!!! φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σμαραγδάκι μου, ε' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
      Δυστυχώς τα ταξίδια ανήκουν στο παρελθόν.
      Μακάρι κάποτε να ξαναμπορέσουμε...
      Καλό καλοκαίρι και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Μέσα απο τα δικά σου μάτια ξανάζησα την αιώνια Πόλη που λατρεύω όπως όλη την Ιταλία.Είναι ενα απέραντο Μουσείο που σε ξαφνιάζει σε κάθε γωνιά της. Οσο και να μείνεις βλέπεις λίγα απο ο,τι σου προσφέρει και προσφέρει πάμπολλα, όλων των εποχών!Θυμάμαι οταν βρέθηκα μπροστά στην PIETA,ασυναίσθητα άρχισα να κλαίω. Είναι απίστευτη η συναισθηματική φόρτιση που σου δημιουργεί! Πόσο θάθελα να ξαναβρεθώ κοντά της αλλά τώρα που τ αποφάσισα έπεσε η πανδημία και ούτε απο το Νησί δεν ξεμυτάω.
    Σ ευχαριστουμε για την εμπεριστατωμένη ξενάγηση θα την επισκεφθώ πολλές φορές ακόμα να τη χορτάσω. Φιλια πολλά κι ευχομαι τα ταξίδια να συνεχιστουν κάποια στιγμή και νάναι ασφαλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου, σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο με τα τόσο ευγενικά σου λόγια! Στην Pieta βούρκωσα κι εγώ κι ένοιωσα την ίδια συγκίνηση κατά την ανάρτηση μου. Νομίζω ότι είναι το συγκλονιστικότερο έργο του Μιχαήλ Άγγελου!
      Κι εμείς έχουμε κλειστεί και δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε και πότε να νοιώσουμε ασφαλείς.
      Σου εύχομαι ένα ευχάριστο καλοκαίρι κι έχει ο Θεός...
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  7. Πολύ μεγάλη βόλτα στην αιωνία πόλη, άθλος η φωτογράφιση παρουσίαση και περιγραφή αυτής της πόλης!!!Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σ΄ευχαριστώ Frezia μου για τα επαινετικά σου λόγια! Η φωτογράφιση ήταν παιχνίδι, η ταυτοποίηση και οι πληροφορίες, μου πήραν πάρα πολύ χρόνο. Χαλάλι, αφού το χαρήκατε!

      Διαγραφή
  8. Magnífico reportaje, Magda, Roma es una ciudad encantadora y la has sabido fotografiar muy bien.
    Muchos besos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Magnífico recorrido por la ciudad. Roma tiene mucha belleza y una impresionante arquitectura, digna de contemplar.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά με υγεία, αξιοπρέπεια, έμπνευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή