Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.
Click photo to enlarge.
Σήμερα θα επισκεφθούμε ένα εξαιρετικό θεματικό πάρκο, αφιερωμένο στον Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη, ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα, δίπλα στην Ολυμπιάδα.
Είναι γνωστό, ότι εφέτος κλείνουν 2400 χρόνια από την γέννηση του.
Χάρις στην ανάληψη της πρωτοβουλίας του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η UNESCO απεδέχθη την πρόταση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, για την ανακήρυξη του 2016 ως «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη».
Με πολλές εκδηλώσεις από την αρχή του έτους, τιμάται και θα συνεχίσει να τιμάται ο μεγάλος Μακεδόνας Αριστοτέλης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μέχρι το τέλος αυτού του επετειακού έτους 2016.
Υπάρχει όμως ένας δήμος στην κεντρική Χαλκιδική, ο Δήμος Αριστοτέλη,που πήρε το όνομα του από τον σπουδαίο φιλόσοφο και πολυεπιστήμονα και που από το 2003 τον τίμησε και θα τον τιμάει ες αεί, διότι δημιούργησε το μοναδικό θεματικό πάρκο στην Χαλκιδική με πειραματικά όργανα, που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά».
Χιλιάδες μαθητές, αλλά και πολλοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο αυτό το τόσο ενδιαφέρον πάρκο!
Απέχει 104 χλμ.από την Θεσσαλονίκη.Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που οδηγούν εκεί, αλλά ο συντομότερος είναι μέσω Αρναίας.
Το πάρκο βρίσκεται λίγο πριν φθάσουμε στο χωριό Στάγειρα, σε ένα πανέμορφο άλσος, όπου εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται το άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα.
Το ερείπιο πίσω από το άγαλμα είναι ο πύργος του Μαδέμ Αγά μαζί με το κονάκι του, που αποτελούσε και το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής.
Λίγο πριν από το πάρκο, υπάρχει αυτή η πινακίδα,
Μια εκκλησούλα ψηλά στον καταπράσινο λόφο, αφιερωμένη στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη
και αμέσως μετά από 2-3 στροφές θα βρείτε αυτήν την πινακίδα.
Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πάρκινγκ και ακολουθεί το ταμείο όπου η είσοδος είναι 1 ευρώ. Όποτε πήγα, πάντα ευγενείς και χαμογελαστοί άνθρωποι ήταν στο ταμείο, πρόθυμοι να σου δώσουν κάθε πληροφορία, καθώς και ενημερωτικό έντυπο.
Δίπλα από το ταμείο, μια πέτρινη βρυσούλα, γεμάτη λουλούδια, ξεδιψάει τους επισκέπτες
και αμέσως μετά, το πρώτο διαδραστικό όργανο, ο υδροστρόβιλος, με την ανάλογη ενημερωτική πινακίδα!
Την δεύτερη φορά που πήγαμε, ήταν ένα σχολείο από τον Σταυρό. Καμάρωσα τα παιδιά, γιατί έκαναν όλα τα πειράματα με ενθουσιασμό!
Λίγο πιο εκεί, πάνω στο γκαζόν είχε οπτικούς δίσκους που μπορείς να τους περιστρέψεις με ταχύτητα και να βλέπεις ένα συνεχές οπτικό σύνολο.
Λίγο παρακάτω βλέπουμε δύο τεράστια παραβολικά κάτοπτρα με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Δύο άτομα χρειάζονται γι αυτό το πείραμα.
Ο ένας μιλάει ψιθυριστά στο ένα κάτοπτρο και ο άλλος τον ακούει πεντακάθαρα από το απέναντι.
Αυτό γίνεται, γιατί τα ηχητικά κύματα ανακλώνται στο κάτοπτρο, η ενέργεια τους συγκεντρώνεται στο κέντρο και περνάει στο αυτί του συνομιλητή.
Σφαίρες αδράνειας. Εδώ παίζοντας ανακαλύπτουμε ότι η αρχική ορμή διατηρείται κατά την κρούση των σφαιρών και μεταφέρεται ως την τελευταία.
Πάμε τώρα στο εκκρεμές. Πρόκειται για μπάλες, οι οποίες κρέμονται από αβαρή νήματα και εκτελούν απλές αρμονικές ταλαντώσεις.
Εδώ έχουμε τον συγκεντρωτικό φακό ενέργειας και την πινακίδα του.
Τα παιδιά κατάφεραν με υπομονή, να συγκεντρώσουν την ηλιακή ενέργεια και να κάψουν σε δύο σημεία το χαρτί που κρατούσαν!
Εδώ έχουμε το πρίσμα, όπου μπορούμε με την βοήθεια των ηλιακών ακτίνων, να δούμε τα χρώματα της ίριδος.
Το Πεντάφωνο.
Αποτελείται από πέντε μεγάλα κομμάτια γρανίτη, έτσι υπολογισμένα, ώστε όταν τα χτυπάς, να παράγει το καθένα και μια διαφορετική νότα. Είναι η αρχαία πεντατονική μουσική κλίμακα.
Εδώ έπαιζε με αφοσίωση και ενδιαφέρον ένα παιδάκι.
Όπως θα διαπιστώσατε, μικροί και μεγάλοι στην ηλικία, ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι!
Μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη, υπάρχει η Πυξίδα, στην οποίαν απεικονίζονται η κατεύθυνση και η απόσταση των πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο, σε σχέση με το Πάρκο του Αριστοτέλη.
Η Πυξίδα όμως μπροστά στο άγαλμα, θυμίζει σε όλο τον κόσμο, ότι η επιστημονική σκέψη ξεκίνησε από την Ελλάδα του Αριστοτέλη και όλων των αρχαίων φιλοσόφων κι έγινε κτήμα όλων των ανθρώπων της γης!
Και τώρα θα δούμε το μεγάλο ηλιακό ρολόι, που από την σκιά του γνώμονα, βλέπουμε την ακριβή ώρα Σταγείρων, καθώς επίσης και τον μήνα.
Σας παρουσίασα τα διαδραστικά όργανα του Πάρκου. Ανάμεσα σ΄αυτά, πάνω στο γρασίδι, υπάρχουν διάσπαρτες πλάκες με εδάφια από τα σπουδαία έργα του εξαιρετικού φιλοσόφου Αριστοτέλη που, ειρήσθω εν παρόδω, υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Εγώ ανήκω στην τυχερή γενιά των μαθητών, που στο εξατάξιο Γυμνάσιο, όλα μας τα χρόνια διδασκόμασταν τα Αρχαία Ελληνικά και την Γραμματική του Τζάρτζανου.
Έτσι μάθαμε να εκφραζόμαστε σωστά και μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα αρχαία κείμενα, καθώς και την εκκλησιαστική γλώσσα.
Δεν βλέπετε που στο εξωτερικό, όλο και περισσότερο, διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά!
Η παραμονή των επισκεπτών στο άλσος του Αριστοτέλη, εκτός από ενδιαφέρουσα, είναι και πολύ ευχάριστη από άποψη περιβάλλοντος!
Είμαστε στα 500 μ., πράσινο παντού, λουλούδια, δίπλα μας τα Στάγειρα, έχουμε μια καταπληκτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στο Άγιον Όρος, που ενισχύεται από τα δύο τηλεσκόπια του Πάρκου.
Υπάρχει και καφέ-εστιατόριο με υπέροχη θέα
Ελπίζω να σας άρεσε αυτό το θαυμάσιο Πάρκο του Αριστοτέλη και να το επισκεφθείτε μικροί-μεγάλοι!
Θα χαρείτε πολύ και θα διδαχθείτε!
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δεν επιτρέπονται νέα σχόλια.