Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΣΙΑΤΙΣΤΑ - Μέρος Α΄ Γεράνεια



Κάνετε κλίκ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα επισκεφθούμε την αρχοντική Σιάτιστα ( 5.500 κάτοικοι), η οποία είναι κτισμένη σε υψόμετρο 950 μ. στο βουνό Βέλια, προέκταση της οροσειράς Άσκιου ή Σινιάτσικου Όρους. Είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Βοϊου και έχει όλες τις υπηρεσίες. Είναι επίσης, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.

Ας την δούμε στον χάρτη. Βρίσκεται στον Ν.Κοζάνης και απέχει 28 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης και 130 χλμ. από την Θεσσαλονίκη.
Είναι δίπλα στην Εγνατία οδό.


Είναι χωρισμένη σε δύο πανέμορφους και γραφικούς οικισμούς. Στο κάτω μέρος της είναι η Γεράνεια, ο παλαιότερος οικισμός


και στο πάνω μέρος ψηλότερα, είναι η Χώρα, μεταγενέστερος οικισμός. Χαρακτηριστικό κοινό γνώρισμα και των δύο οικισμών, είναι τα πανύψηλα καμπαναριά τους. Το, της Γεράνειας είναι μεταγενέστερο.


Με την είσοδο μας στην Σιάτιστα, βρήκαμε ένα γραφείο τουριστικών πληροφοριών, όπου μας εφοδίασαν με κατατοπιστικά φυλλάδια. Έξω δε απ αυτό, υπήρχε ένας πίνακας με φωτογραφίες και ονόματα, από τα αξιοθέατα του τόπου. Πολύ οργανωμένοι!


Πιθανολογείται ότι η Σιάτιστα ιδρύθηκε μετά τον 15ο αιώνα, μετά την κατάκτηση των Τούρκων, όταν πολλοί Χριστιανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να καταφύγουν σε βραχώδη υψώματα. Έτσι δημιουργήθηκε η Σιάτιστα και η συνοικία Γεράνεια.

Αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών, κατέφυγαν εκεί κι έτσι δημιουργήθηκε και η Χώρα.

Αργότερα το 1612 ήρθαν κι άλλοι Έλληνες μετανάστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Κατευθυνθήκαμε με το αυτοκίνητο προς την κεντρική πλατεία της Γεράνειας, αλλά επειδή είχε κίνηση, ανεβήκαμε λίγο παραπάνω και παρκάραμε μπροστά στο ΚΑΠΗ της Σιάτιστας. Εξαιρετική ήταν η θέα στο γυμνό βουνό!


Και να το πρώτο αρχοντικό μπροστά μας, εντυπωσιακό, ζωγραφισμένο, μοναδικό δείγμα Μακεδονικής αρχιτεκτονικής! Είναι το αρχοντικό του Ζαμάνη, καθηγητή φιλολόγου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που γεννήθηκε το 1874 και τιμήθηκε με τον αργυρό και χρυσό Σταυρό του τάγματος του Γεωργίου του Α΄.
Ήταν μισογκρεμισμένο,όταν το αγόρασε και το αναστήλωσε η οικογένεια της κ.Πατρώνα-Τάτη. Διαμένουν οι ίδιοι εδώ.



Ήταν και η γατούλα τους εκεί :)



Από τα μέσα του 17ου αιώνα, μέχρι και αρχές του 19ου, η Σιάτιστα γνώρισε μία τεράστια οικονομική ανάπτυξη. Πραματευτάδες, αγωγιάτες,έμποροι, μετέφεραν δέρματα, γουναρικά, βαμβάκι και διάφορα άλλα προϊόντα στις αγορές της Βενετίας, Τριέστης, Βουκουρεστίου και Βιέννης.

Εισήγαγαν δε μεταξωτά υφάσματα, κρύσταλλα, πορσελάνες, κοσμήματα.

Εξ αιτίας του πλούτου της,η Σιάτιστα ονομαζόταν και Φλωροχώρι! Οι κάτοικοι πλούτισαν, αλλά μετέφεραν τα πλούτη τους στην πατρίδα τους!!!!! Έκτισαν θαυμάσια και περίτεχνα αρχοντικά και πολλά σχολεία. Γι αυτό και η Σιάτιστα αναδείχθηκε ως ένα από τα σπουδαιότερα εκπαιδευτικά κέντρα της Μακεδονίας!

Ο φακός μου αποτυπώνει ένα ακόμα παλιό σπίτι


Όπως κατεβαίνουμε πεζή προς την πλατεία της Γεράνειας, αριστερά μας είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών. Την έκτισε το 1798 ο ιερομόναχος και διδάσκαλος Ιωνάς, Σιατιστινός, ο οποίος ενώ καταγόταν από πλούσια αρχοντική οικογένεια, διέθεσε την περιουσία του για να κτίσει αυτόν τον Ναό! Δυστυχώς ήταν κλειστός και δεν μπορέσαμε να δούμε την αγιογράφηση του.


Και να το, ύψους 25 μ. εξάγωνο, με πελεκητές πέτρες, καμπαναριό του 1862.Κτίστηκε από Ζουπανιώτες μαστόρους (από τον Πεντάλοφο Κοζάνης). Ανήκει στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και Αγίας Αικατερίνης, που κτίστηκε το 1677.




Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής


Η είσοδος


Εξωτερικά ο Ναός μοιάζει σαν ένα μακρόστενο σπίτι. Υπάρχει βέβαια αγιογράφηση στους εξωτερικούς τοίχους.


Το καμπαναριό, όπως φαίνεται μέσα από τον αυλόγυρο, στον οποίο κάποτε υπήρχαν πολλά κελιά με μοναχούς.


Πηγαίνουμε προς την είσοδο του Ναού της Αγίας Παρασκευής, θαυμάζοντας την αγιογράφηση των εξωτερικών τοίχων.





Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται "αερική", έχει δε ένθεν και ένθεν δύο αγγέλους. Είναι μια τοιχογραφία Βυζαντινής τέχνης.




Η εκκλησία ήταν κλειδωμένη και ρωτώντας βρήκαμε μια θαυμάσια νεαρή κυρία, εθελόντρια ξεναγό!!!
Με χαμόγελο, με περίσσια ευγένεια και προθυμία τηλεφώνησε αμέσως σε ένα συνάδελφο-εθελοντή, ο οποίος ήρθε με την ίδια χαρά, προθυμία και ευγένεια, φέρνοντας τα κλειδιά του Ναού. Ήταν μέλη μιας εθελοντικής ομάδας της Σιάτιστας.
Άφησαν και οι δύο τις ενασχολήσεις τους και μας ξενάγησαν στο εσωτερικό της Αγίας Παρασκευής. Και το έκαναν με την ψυχή τους, επί πολύ ώρα, με πολύτιμες για μας λεπτομέρειες και πληροφορίες.
Αυτή είναι η αγάπη προς την πατρίδα, αυτή είναι η αληθινή Ελληνική φιλοξενία.
Και οι Σιατιστινοί, αγαπούν ΠΟΛΥ τον τόπο τους, θα το δείτε σε κάθε σας βήμα.

Με χαρά σας παρουσιάζω την κ.Περιστέρα Μάνιου και τον κ.Χρήστο Καρακουλάκη!


Η ξενάγηση στην εκκλησία έγινε από τον κ. Χρήστο Καρακουλάκη.

Η είσοδος στον Ναό


Και ενώ απ΄έξω, για λόγους προστασίας από τους Τούρκους, φαινόταν σαν ένα απλό σπίτι, η εκκλησία μέσα είναι ένα θαυμάσιο μνημείο της Μεταβυζαντινής τέχνης!
Είναι θολωτή με τρούλους και αψίδες!
Το τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος, ο άμβωνας και το προσκυνητάρι είναι έργα εξαιρετικής Γιαννιώτικης ξυλογλυπτικής τέχνης και επιχρυσωμένα! Τα σκαλιστά στο τέμπλο παρουσιάζουν την άμπελο.
Λέγεται ότι 18 χρόνια χρειάστηκαν οι τεχνίτες για την αποπεράτωση του έργου τους!




Την προσοχή μας τραβούν οι δύο εξαιρετικοί πολυέλαιοι, ο μεγάλος, ορειχάλκινος από την Περσία και ο μικρότερος, κρυστάλλινος από την Βιέννη!




Οι δεσποτικές εικόνες είναι Κρητικής Σχολής με στοιχεία μπαρόκ και είναι έργα του Χανιώτη αγιογράφου Θεοδώρου Πουλάκη, ο οποίος σπούδασε επί δέκα χρόνια στην Βιέννη και επηρεάστηκε από την τεχνική του μπαρόκ.

Το επάνω μέρος του Ναού, είναι κλασσικά αγιογραφημένο, το κάτω μέρος όμως,που αγιογραφήθηκε μεταγενεστέρως, έχει πιο λαϊκή αγιογράφηση, με ζωηρά χρώματα.




Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, δείχνει την Αγία με αργυρό περίβλημα και γύρω της εικόνες από το μαρτύριο της μέχρι την Κοίμηση της.


Συνεχίζουμε με εικόνες





Μέσα και δεξιά του Ιερού, βρίσκεται μία κρύπτη με έναν ειδικό αεραγωγό, που χρησίμευε ως κρυψώνας από τις επιδρομές των Τουρκαλβανών και μάλιστα θρυλείται ότι λειτούργησε και ως κρυφό σχολειό.



Στο Ιερό επίσης φυλάσσεται ένα σπάνιο κειμήλιο, ένας υφασμάτινος χάρτης της Ιερουσαλήμ. Και οι Σιατιστινοί για να τον προστατεύσουν, τον κάλυψαν με ένα κομμάτι δέρματος σκαλισμένο στο χέρι.



Λεπτομέρειες από τον Ιερό Ναό









Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής μαζί με την Αγία Αικατερίνη, αγιογραφήθηκε το 1740


Και τώρα θα ανεβούμε αυτά τα ψηλά σκαλοπάτια για να επισκεφθούμε τον γυναικωνίτη της Αγίας Παρασκευής.


Η είσοδος του γυναικωνίτη


Υπάρχει ένα πλέγμα Οθωμανικού τύπου, που προφύλασσε τις γυναίκες από τα βλέμματα των ανδρών, που ήταν στον κυρίως Ναό.
Μπορούσαν να βλέπουν μέσα από το καφασωτό, αλλά όχι να τις βλέπουν.
Περίμεναν υπομονητικά να φύγουν οι άντρες και μετά να κοινωνήσουν. Ή ερχόταν ο ιερέας και τις κοινωνούσε στον γυναικωνίτη.


Επειδή οι άντρες έλειπαν στο εξωτερικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η γυναίκα ήταν αυτή που κρατούσε το σπίτι και κανόνιζε και τα οικονομικά της οικογένειας. Έπρεπε να σέβονται τον εαυτό τους και να μη δινουν το παραμικρό δικαίωμα.
Στον γυναικωνίτη υπάρχει ξύλινη πόρτα που απ αυτήν έμπαιναν και έφευγαν οι γυναίκες στην εκκλησία.

Πάνω στο πλέγμα η εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Θ.Πουλάκη.


Ο γυναικωνίτης φημίζεται για τους πολλούς τρούλους του, όπου υπάρχουν εικόνες από την ζωή του Χριστού, από την ζωή και την αποκάλυψη του Ιωάννου και από την Παλαιά Διαθήκη.





Στην επόμενη φωτογραφία, στον τρούλο, βλέπουμε την Βασιλεία των Ουρανών, τον Χριστό που κάθεται πάνω σε ουράνιο τόξο, που απεικονίζεται με τρεις γραμμές και γύρω του εξαπτέρυγα.


Το πιο ξακουστό όμως κομμάτι της αγιογράφησης της Αγίας Παρασκευής, είναι το γενεαλογικό δέντρο του Ιησού, αρχίζοντας από τον προπάτορα Ιεσσαί.
Το πιο πρωτότυπο όμως είναι ότι τον Ιεσσαί πλαισιώνουν αρχαίοι Έλληνες σοφοί, με την σειρά, ο Πλούταρχος, ο Αριστοτέλης, ο Σόλων, ο Θουκυδίδης, ο Πλάτωνας και η Σίβυλλα, της οποίας οι χρησμοί ήταν ξακουστοί. Είχε μάλιστα μαντέψει την έλευση του Χριστού.

Εδώ βλέπουμε ένα συγκερασμό της θρησκείας με το πνεύμα και με την άνθηση των γραμμάτων. Η ίδια απεικόνιση υπάρχει και σε ένα εξωκκλήσι του 1701, στον Προφήτη Ηλία της Σιάτιστας.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος ήταν η επιθυμία των Σιατιστινών, να μην ξεχαστεί η ιστορία της Ελλάδας μέσα στην Τουρκοκρατία. Όποιος έβλεπε τους αρχαίους σοφούς, θυμόταν τις ρίζες του. Έτσι κρατούσαν την ιστορία ζωντανή.


Στο μέσον του γυναικωνίτη, υπάρχει μία κλειστή κολυμβήθρα όπου γινόταν οι βαπτίσεις. Ούτως ή άλλως κατά την βάπτιση, ο πατέρας στεκόταν έξω από τον Ναό και περίμενε να του αναγγείλουν τα παιδάκια το όνομα. Αυτό γινόταν και γίνεται ακόμα.


Οι επόμενες φωτογραφίες είναι και οι τελευταίες από τον περίλαμπρο αυτόν Ναό!




Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής υπάρχει η μικρή εκκλησούλα της Παναγίας, στην οποία γινόταν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.



Ακριβώς απέναντι είναι ο ενοριακός Ναός της Γεράνειας του Αγίου Νικολάου


Και δίπλα του, το Μουσικό Σχολείο της Σιάτιστας. Από το σχολικό έτος 2006-2007 το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στεγάζεται σ' ένα καινούργιο, σύγχρονο διδακτήριο, δωρεά των Μεγάλων Ευεργετών του σχολείου, Κωνσταντίνου & Ελένης Παπανικολάου.
Το σπουδαίο είναι ότι αποπερατώθηκε μέσα σε ένα χρόνο!
Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου, γουνέμπορος, νυν συνταξιούχος, ευεργέτησε κατ΄επανάληψιν την πατρίδα του και απέσπασε πλήθος τιμητικών διακρίσεων.

Το πιο σημαντικό βραβείο είναι η απονομή σ΄αυτόν του Οφικίου του Άρχοντος Μαγίστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. (Μαγίστωρ ήταν ο Μουσικοδιδάσκαλος του εκκλησιαστικού χορού στο Βυζάντιο και το ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα για όσους βοηθούσαν στην ανάπτυξη της εκκλησιαστικής μουσικής και την ίδρυση Μουσικών Σχολείων).


Βρισκόμαστε στην κεντρική πλατεία της Γεράνειας που λέγεται πλατεία 4ης Νοεμβρίου. Πήρε το όνομα της από μία μάχη που έγινε, όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την Σιάτιστα, η οποία ελευθερώθηκε μόνη της στις 12 Οκτωβρίου του 1912.


Μπροστά μας ο Ιππικός και Πολιτιστικός Σύλλογος "Άγιος Μόδεστος".
Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, οι καβαλάρηδες προσκυνούν την, από το 1603, εικόνα της Παναγίας στο Μοναστήρι του Μικροκάστρου και παρελαύνουν. Αυτό το έθιμο κρατάει από την Τουρκοκρατία, όταν τα παλικάρια μας έδειχναν την λεβεντιά τους και τον πόθο τους για την ελευθερία!


Περπατάμε στα δρομάκια της Γεράνειας, καμαρώνοντας τα σπίτια, τις παλιές πόρτες,τους υψηλούς αυλόγυρους, τα αρχοντικά της!





Το επόμενο πετρόκτιστο σπίτι ανήκει στην οικογένεια Χρ.Τσιότσιου-Τατιάνας Ντέρου, που το αναστήλωσαν με ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι επισκέψιμο και παρουσιάζει μια εξαιρετική λαογραφική συλλογή! Θα το επισκεφθούμε στην συνέχεια.


Το αρχοντικό της Πούλκως (1752) από τα καλύτερα διατηρητέα αρχοντικά. Δυστυχώς ήταν κλειστό, λόγω συντήρησης και ανακαίνισης.


Δίπλα του κι άλλο αρχοντικό που χρήζει ανακαίνισης


Συναντήσαμε έναν ευγενέστατο κύριο που μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για τον τόπο του. Είναι πραγματικοί άρχοντες οι Σιατιστινοί!


Ένα "παράθυρο" με θέα στην Γεράνεια


Και πολύχρωμες κότες μέσα στα χαλάσματα


Μια βόλτα στα στενά δρομάκια, μέχρι να φέρει το κλειδί η κ.Περιστέρα Μάνιου, για την επίσκεψη μας στην ιδιωτική λαογραφική συλλογή του κ.Χ.Τσιότσιου.












Και τώρα θα επισκεφθούμε την λαογραφική συλλογή που σας υποσχέθηκα. Το σπίτι που την φιλοξενεί, αποτελούσε μέρος του αρχοντικού της Πούλκως. Ήταν ένα παράσπιτο στην γωνία, προφανώς για την στέγαση του προσωπικού.
Την αγόρασαν ο κ.Χρήστος Τσιότσιος και η σύζυγος του κ.Τατιάνα Ντέρου και με απίστευτο μεράκι και αγάπη προς την παράδοση μας, κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό το Μουσείο, που θα σας ενθουσιάσει!



Η εξώπορτα άνοιξε



Ανεβαίνουμε μερικά σκαλιά και βρισκόμαστε στον επάνω όροφο του σπιτιού, όπου είναι η σάλα, η κουζίνα, οι κρεβατοκάμαρες, ο χειμωνιάτικος οντάς.
Μένουμε άφωνοι από την πληθώρα των αντικειμένων, από το γούστο και την καλλιτεχνία του αρχοντικού!
Μπροστά μας ένας ολόκληρος θησαυρός της ιστορίας μας, της Μακεδονίας μας, της αρχοντικής Σιάτιστας!

Ξεναγός μας εδώ η κ.Περιστέρα Μάνιου.


























Η κουζίνα, πόσο εξοπλισμένη!!!!





Ο νιπτήρας με λαξευμένο μάρμαρο


Μία συλλογή παλιών βιβλίων και εγγράφων


Συλλογή νομισμάτων και διαφόρων άλλων μικροαντικειμένων


Και τώρα θα κατεβούμε στο κατώι του σπιτιού. Βγαίνοντας βλέπουμε και λεπτομέρειες από το αρχοντικό της Πούλκως.


Άλλοι θησαυροί κρύβονται εδώ, εξαιρετικά κομμάτια, που πια δεν τα χωράει το σπίτι! Εδώ βρίσκονται τα βαρέλια με το εκλεκτό Σιατιστινό κρασί το "ηλιαστό", μπακίρια, βότανα, τσουκάλια,εργαλεία, ο αργαλειός, στρωσίδια, στολές, εσώρουχα, νυφιάτικα παπούτσια και τόσα πολλά άλλα...












Η οικογένεια ετοίμασε και ένα πολύ κομψό ημερολόγιο με φωτογραφίες της λαογραφικής της συλλογής! Πόσα συγχαρητήρια και έπαινοι αξίζουν σ΄αυτούς τους ανθρώπους, που με δικές τους δαπάνες, με κόπο και μεράκι, μας χάρισαν πολύτιμες στιγμές από το παρελθόν μας.
Βλέποντας αυτά τα αντικείμενα, οι μεγαλύτεροι θα συγκινηθούν, όπως εμείς και οι νεότεροι θα διδαχθούν.


Εδώ αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι, τελειώνει το οδοιπορικό μας στον πανέμορφο και αρχοντικό οικισμό της Γεράνειας-Σιάτιστας.
Ευχαριστώ θερμά την κ.Περιστέρα Μάνιου και τον κ.Χρήστο Καρακουλάκη, γιατί χωρίς την παρουσία τους και την εξαιρετική τους ξενάγηση, δεν θα γνωρίζαμε, όσα παραπάνω είδατε.

Στην επόμενη ανάρτηση θα γνωρίσουμε τον εξ ίσου ενδιαφέροντα πάνω οικισμό την Χώρα!
Μέχρι τότε γεια σας και σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας και τα σχόλια σας!


69 σχόλια:

  1. Πεθαίνωωωωω :))) Μα δε θέλετε μια φωτογράφο (επιπλέον) μαζί σας να σας κάνει μετά πλήρες φωτορεπορτάζ;;;;; Χαχα υπέροχα, ξανά μπράβο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμμ εντυπωσιακος προορισμος!

    Καλη εβδομαδα Μαγδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστική η ξενάγηση σου σε ένα τόσο καταπληκτικό μέρος.
    Υπέροχες οι φωτογραφίες σου.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Magda, fantastic great and informative post. The contributions are happy to return. It needs more time than I have at the moment.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική λεπτομερής καταγραφή του ύφους της πόλης. Τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάρη σε εσάς και Μάγδα και Περιστέρα Μανιού k.Christo Καρακουλάκης, που έχουν διδάξει τη ζωή, τα έθιμα και την ιστορία αυτής της όμορφης πόλης!
    Υπέροχο φωτογραφίες, όπως πάντα.
    Happy Monday.
    Ένα φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικό οδοιπορικό! Περιμένω τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Quanto mi piace viaggiare insieme a te!!!!!!!!!! Questo visita è stata meravigliosa, più di tutto mi ha affascinato la chiesa, sono rimasta a bocca aperta. Grazie Magda per mostrarci questo mondo fantastico. Un abbraccio
    Emi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι όμορφο οδοιπορικό! Πλούσιο σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες !!! Ανοίγει την όρεξη για εκδρομές και εξορμήσεις κι ας είναι ο καιρός μουντός και βροχερός!!! Περιμένω με αγωνία και το υπόλοιπο μέρος !!! Καλησπέρα και καλή βδομάδα, Μάγδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχος ο περ'ιπατος και σπουδαία όσα είδα. Τους θρησκευτικούς θησαυρούς, την παραδοασιακή αρχιτεκτονική, την αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο τους.
    Όλα φανταστικά όμορφα.
    Μάγδα μου την αγάπη μου και περιμένω τη συνέχεια.
    Καλή σου βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι υπέροχη ξενάγηση!! Φανταστικός ο ναός της Αγίας Παρασκευής με τους θησαυρούς του, αλλά και το σπίτι/μουσείο!!!!!
    Καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tolle bilder von der Fototour schöne Beschreibung.

    Gruß
    Noke

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. I love this post Magda. As always, very interesting, beautiful photo's and so much background information. I am always suprised so much of the historical things in your country are saved. I love to see your next post.
    Have a wonderful evening Magda.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Bonitas imagenes y bien documentadas, interesantes los detalles del interior de la iglesia, así como las fotos de las colecciones.

    Saludos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. magda mou, what a nice town and a wonderful church! i love it to peaces! thanks for showing, big hugs!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άλλη μια εξαιρετική ανάρτηση για ένα πολύ ενδιαφέροντα προορισμό. Συγχαρητήρια Μάγδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τί ωραία ξενάγηση! Και οι φωτογραφίες σου και οι ιστορικές πληροφορίες που μας μεταφέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχες όλα τα μέρη που επισκέπτεστε.

    όμορφες εικόνες.

    φιλιά
    http://ventanadefoto.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αυτό το οδοιπορικό το έχω κάνει και εγώ αγαπημένη μου Μάγδα.
    οι υπέροχες φωρογραφίες σου το έφεραν ξανά μπροστά στα μάτια μου!
    σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ όμορφη Βόλτα ..και όμορφες φωτογραφίες ..
    Μου άρεσε πολύ το Μουσείο ...πολύ μου αρέσουν τα λαογραφικά μουσεία...
    Ευχαριστω για την Ξενάγηση ...
    περιμένω το δευτερο μέρος
    πολλα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είχα πάει πριν μερικά χρόνια στη Σιάτιστα,πράγματι ολόκληρη
    η πόλη είναι ένα μουσείο,δεν είχα την τύχη να δω εσωτερικό
    σπιτιού μόνο ένα αρχοντικό που το ανακαινίζαν υποθέτω ότι
    είναι αυτό που περιγράφεις,τότε δουλεύανε μαστόροι,αλλά και
    πάλι εντυπωσιάστικα με της σκάλες δωμάτια κ.λ.στα οποία
    φαινόταν ο παλιός διάκοσμος,
    Επίσης εκεί που αναφέρεις ότι η κάτοικοι ταξιδεύανε και φέρνανε
    διάφορα αντικείμενα,είναι σωστό γιατί μου έλεγε η Γιαγιά μου ότι
    πήγαινε τότε που ήταν νέα κια ψώνιζε διάφορα πολλά από τα
    οποία τα έχω τώρα εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρηκα αγαπητή μου φίλη που σε ξαναπήγα στην Σιάτιστα!
      Χαίρομαι δε περισσότερο για τα κειμήλια της γιαγιάς σου! Σίγουρα θα είναι πολύ αξιόλογα!

      Διαγραφή
  22. Wnętrze kościoła jest przepiękne. Dobrze, że byli życzliwi wolontariusze i dzięki temu, ty mogłaś wejść do środka, a my zobaczyć te wspaniałości. Muzeum również było bardzo interesujące. Dziękuję za wspaniałą wycieczkę. Pozdrawiam cieplutko i ślę dużo buziaków.
    Το εσωτερικό του ναού είναι όμορφη. Λοιπόν, ήταν φιλικοί εθελοντές και ως εκ τούτου, θα μπορούσε να πάει μέσα, και βλέπουμε τα καλούδια. Μουσείο ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ για ένα μεγάλο ταξίδι. Χαιρετίζω θερμά και στέλνω πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dziękuję za komentarz u mnie i za podpowiedź dotyczącą komentarzy. Właśnie one są moją bolączką i muszę to przemyśleć w trakcie przerwy na blogu. Jesteś kochana i ślę dużo buziaków.
      Σας ευχαριστώ για την απόσπαση για μένα και για την άκρη για τα σχόλια. Ότι είναι ο πονοκέφαλος μου και έχω να το σκεφτώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για το blog. Σας αγαπάμε και στέλνω πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  23. Στρογγυλοκάθισα και απόλαυσα Μάγδα μου όλες τις φωτογραφίες σου μία προς μία και την περιγραφή σου επίσης. Τόση ομορφιά που δεν την γνώριζα καν και χαίρομαι απίστευτα που πήρα την πρώτη γεύση από σένα . Κάποια στιγμή θα πάω στην Κοζάνη και ναι υπάρχει σοβαρός λόγος να πάω και στη Σιάτιστα.
    Ευχαριστούμε πολύ πολύ και σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστώ για το Χάρτη,
    κι όλους τους θησαυρούς μας!!!! Υπέροχο!
    Ευχαριστώ πάμπολλες φορές,
    Υιώτα,
    αστοριανή,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. j'ai juste survolé ce billet..il me faut revenir pour regarder plus en détail..je pense que tu as ici ton plus beau post.. l'intérieur de l'église est exceptionnelle ..les fresques et peintures une merveille! merci magda..je reviens bientôt!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. My dear friend Magda, What a beautiful tour you have taken us on today. As always, I have enjoyed walking along with you, your pictures and soaking and appreciating the beauty of this wonderful city.

    Thank you for sharing my friend and here's wishing you a beautiful week ahead, keep writing. Lots of love and greetings.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Thanks for these beautiful pictures you have taken from this lovely place.
    Have a nice week, Magda.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Um verdadeiro tesouro que você postou , nunca teria visto tantos lugares lindo assim,
    da não fosse a tecnologia da internet e da bondade de pessoas como você que posta conteúdo tão bom.
    beijinhos.
    http://eueminhasplantinhas.blogspot.com.br/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. υπεροχη..μύρισα ΕΛΛΑΔΑ... χωριό, σπιτιά παραδοσιακά... Ορθοδοξια.. ολα μαζυ...μπραβο Μάγδα..νασαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΠΟΙΟΝ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΑΤΖΗ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΠΑΔΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝΕ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΝΩΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Γιώτη Παναγιώτου, καλημέρα σας και ευχαριστώ για την επίσκεψη σας.
      Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μου που θα δείχνει την Χώρα, θα γνωρίσουμε κι άλλους εθελοντές.
      Τα παιδιά μας μίλησαν για την εθελοντική ομάδα, αλλά δεν ήταν υποχρεωμένα να πουν όλα τα ονόματα. Έτυχε εκείνη την ημέρα, να βρούμε αυτούς μπροστά μας.
      Είμαι σίγουρη ότι και ο κ.Ιωάννης Μπατζής θα είναι το ίδιο φιλόξενος!
      Οι Σιατιστινοί γενικά είναι φιλόξενοι, και ευγενικοί άνθρωποι!
      Με εκτίμηση

      Διαγραφή
  31. Ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες Μάγδα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΣΙΑΤΙΣΤΑ......ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ.....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Δέσποινα Τέρτη, καλώς ήρθατε και σας ευχαριστώ θερμά για το επαινετικό σας σχόλιο!
      Η Σιάτιστα είναι ένα διαμάντι του τόπου μας και οι κάτοικοι της άρχοντες, ευγενικοί και φιλόξενοι, αγαπούν δε ιδιαίτερα τον τόπο τους και τον υποστηρίζουν!
      Χαίρομαι που συνέβαλα κι εγώ στην προβολή της!
      Με εκτίμηση

      Διαγραφή

      Διαγραφή
  33. Όμορφη Siatitsa επίσκεψη σε ένα μέρος σίγουρα γοητευτική. Ευχαριστίες για τη διανομή, αγαπητό φίλο και τα σχόλια σας στο blog μου. Μια αγκαλιά από την Ισπανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Such a comprehensive cover of this lovely town. The church was magnificent and I particularly liked the crypt. We had a similar experience with a tiny church outside of Patras where the priest came out of his house to let us in although the church was being restored.
    Thank you for following my humble blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Magda, alcune persone dicono che sul mio blog si viaggia, ma anche qui da te non si scherza. Non ho tradotto tutto, ma quanto basta per capire. Le foto sono tutte belle e non saprei quale scegliere. I miei quattro gatti, per spirito di corpo, preferiscono quella con il gatto sulle tegole. Ciao ed alla prossima.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Un viaje maravilloso Magda y perfectamente relatado con tus bellas imágenes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Un magnífico reportaje en el que nos muestras toda la belleza de sus paisajes y arte.

    Abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αυτές οι φωτογραφίες είναι εντελώς διαφορετικό κόσμο! Η εκπληκτική σειρά εικόνων και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Very nice shots. You have worked very well. Kisses from Italy.
    Erika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Hi my dear Magda, how you doing? Thanks for the wonderful tour. All the scenery are exceptionally beautiful and impressive. Love those priceless treasure, look so vintage and beautiful. You sure enjoy travelling and I'm sure you 'd lots of fun too. Excellent photography skill.

    With lots of love and hugs to you. Regards.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. πρεπει ναμαστε μπλογκοφίλοι.. βρηκα σχόλιο σου στο μπλογκ μου... θα τα λεμε κι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τι όμορφα που μας ταξιδεύεις Μάγδα μου!!!!
    Υπέροχες όλες οι λήψεις σου
    Η ξενάγηση στην Αγ. Παρασκευή απίστευτη!!!!!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Υπέροχη ξενάγηση με λόγια και φωτογραφίες, στην ομορφιά, την ιστορία & την παράδοση. Αν και δεν την έχω επισκεφτεί δυστυχώς ποτέ, ήταν σαν να πήγα νοερά μέσα απ' την ανάρτησή σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  44. Erinomainen matkakertomus kaunista historia kiitos oli ilo olla sinun matkalla mukana
    katsella kaikkia kaunista historia. Terveisiä Magda:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Nessa minha visita gostaria
    de dizer tantas coisas.
    Dizer o porque dessa minha ausência
    que tanto me faz sofrer.
    Quisera poder falar tudo que vai na minha alma
    e no meu coração.
    O tempo é cruel e voa diante dos nossos olhos
    marcando cada dia a mais absoluta saudade.
    È por sentir saudades que estou aqui
    para desejar um abençoado e feliz final de semana.
    E dizer que você é muito importante para mim
    sua amizade traz alegria para o meu coração.
    Desejo um abençoado final de semana.
    Beijos no coração.
    Evanir.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μοναδικές φωτογραφίες από έναν άγνωστο για μένα τόπο.
    Υπέροχα ξεχωριστά σημεία από την αγαπημένη μας Ελλάδα.
    Ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση.
    Καλό απόγευμα Κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. απιθανο οδοιπορικο!φοβερα ενδιαφερον!
    να σαι καλα που μας δειχνεις υπεροχα μερη που αξιζει ολοι να τα δουμε!!!
    Να σαι καλα και να περασεις μια ομορφη κ δημιουργικη βδομαδα!!!σε φιλωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. This article really prooves that everywhere is something interesting! Very beautiful churches here, and interesting museum. Thanks for sharing, Magda!

    Under "adriana" it's me, Traveling Hawk!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Υπέροχη η ξενάγησή σου Μάγδα μου πραγματικά αξίζεις πολλά συγχαρητήρια για τον τρόπο που μας γνωρίζεις κομμάτια του πολιτισμού και της πατρίδος μας.
    Η Αγ.Παρασκευή μαρτυρά πόσο εύποροι ήταν οι κάτοικοι της απ'τον πλούσιο διάκοσμο της.
    Μου έκανε εντύπωση ο γυναικωνίτης στην εκκλησία, κάτι που είχα συναντήσει πέρσι όταν επισκέφτηκα πρώτη φορά τη Β.Ελλάδα.Φαίνεται πάνω στην Β.Ελλάδα ήταν πολύ πατριαρχικές οι οικογένειες και η γυναίκα δεν είχε τόσο σημαντική θέση.Εδώ στο νησί και σε άλλα κυκλαδονήσια που έχω επισκεφτεί σπάνια συναντάς γυναικωνίτες στις εκκλησίες!

    Να'σαι καλά και να μας ταξιδεύεις πάντα με το φακό σου!

    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θερμά σ΄ευχαριστώ αγαπημένο μου Αρμενάκι για τούς επαίνους σου!
      Χαίρομαι πολύ που σε ταξιδεύω και σ΄ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες σου, σχετικά με την μη ύπαρξη του γυναικωνίτη στα Κυκλαδονήσια.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  50. Μαγδα μου, πανεμορφη ξεναγηση, ειναι σαν να την ακου με τα αυτια μου.
    Υπεροχες οι φωτο σου, ενα ολοκληρωμενο ποστ με ενδιαφερουσες φωτογραφιες που αναφερονται στην ομορφια του τοπου και της λαικης του παραδοσης.
    Νασαι καλα, και καλη νυχτα!

    Φιλια πολλα!
    Μπεττυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Estive ausente do meu blogue mas voltei e estou visitando os amigos.
    Magda, que maravilha de fotos...tão reais que eu estive também lá nos locais por onde passaste..Devias publicar um livro...
    Eu viajo contigo e assim vou conhecendo o mundo..
    Bem hajas por nos dar a conhecer tanta beleza.
    beijo amigo
    Graça

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Magda, a beautiful trip. Your photos are always of excellent quality.
    I admire the great Orthodox churches, ethnographic museum, beautiful scenery and stunning architecture.
    I wish you a nice, sunny weekend.
    Lucia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Hoje Dia Do Blogueiro..
    Venho te deixar meu abraço
    carinho e agradecimento
    por caminhar comigo .
    Que durante muitos anos ainda possamos
    caminhar juntos levando paz e amor.
    Beijos no coração .
    Evanir.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Mahtavia kuvia on sinun blogissasi.
    kolibrin-kiemurat kirsikka










    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μου αρεσει που αυτη τη φορα το αφιερωμα αφορα την αγαπημενη μου δευτερη πατριδα, Ελλάδα...δεν πήγα σε αυτό το τόπο..χαίρομαι που τον έμαθα με την όμορφη ανάρτηση σου, πληροφορίες και φωτογραφίες... μου αρέσει να μαθαίνω από που πήραν το όνομα τους ο κάθε τόπος..τα αρχοντικά μου αρέσουν επίσης...ευχαριστούμε για το όμορφο ταξιδι..μου αρεσαν οι φωτος της παραδοσιακης κατοικιας Ντερου-Τσιοτσιου ,αρχοντικό Πούλκως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Hello Magda
    Colorido, antigüedades y bonitos detalles del interior de la iglesia, además de un buen repertorio de fotos. Me gusta!!!

    Un saludo
    Jose
    TROTASENDES BENICALAP

    ΑπάντησηΔιαγραφή