Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ακτή ΑΜΑΛΦΙ - ΙΤΑΛΙΑ - AMALFI COAST - COSTIERA AMALFITANA - ITALY



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα αγαπητοί μου φίλοι, θα σας ταξιδέψω στην όμορφη Ιταλία και συγκεκριμένα στην Ακτή Αμάλφι.

Δείτε πρώτα τον χάρτη της Ιταλίας για να ξέρετε που θα πάμε


και μετά τον επί μέρους χάρτη που δείχνει την Costiera Amalfitana, η οποία βρίσκεται στο Τυρρηνικό πέλαγος.


Θα την γνωρίσετε αναλυτικά, σε αρκετές αναρτήσεις. Σήμερα θα είναι η πρώτη γνωριμία με την πασίγνωστη Amalfitana!

Μερικές χρήσιμες οδηγίες, για το πως θα πάτε.
Επειδή εμείς ταξιδεύουμε συνήθως μεμονωμένα, επιλέξαμε να πάμε με μια φθηνή πτήση στην Ρώμη και μετά πήραμε το τρένο και πήγαμε στο Σαλέρνο απ' ευθείας, μέσω Νάπολης.
Σε 3 ώρες φθάσαμε στο Σαλέρνο και πληρώσαμε 28 ευρώ το άτομο για να πάμε, και άλλα τόσα για την επιστροφή.

Όποιος θέλει να έχει μαζί του αυτοκίνητο, θα πάει με το πλοίο στο Μπάρι και από κει στην ακτή Αμάλφι.

Η ακτή του Αμάλφι, θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Εκτείνεται σε μήκος 50 χλμ. και ο δρόμος της ο 163 είναι συγκλονιστικός! Nastro Azzurro την αποκαλούν οι Ιταλοί, που σημαίνει μπλε κορδέλα.

Έχει μεγάλους γκρεμούς, σπίτια πολύχρωμα, θαρρείς κρεμασμένα, ακρωτήρια, όρμους, μικρές παραλίες και πεζούλες δηλαδή τεράστιες "σκάλες" γεμάτες εσπεριδοειδή!

Τον 19ο αιώνα κυκλοφορούσαν εδώ μόνο με μουλάρια. Ήταν τελείως δυσπρόσιτη περιοχή. Αργότερα λόγω της παρθένας ομορφιάς της, ήρθαν εδώ ποιητές και συγγραφείς κι έτσι έγινε γνωστή και αγαπημένη των τουριστών.

Έχει μια πολύ καλή συγκοινωνία με λεωφορεία, με εξαιρετικά έμπειρους οδηγούς, που ξεκινούν μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Σαλέρνο.

Τα λεωφορεία είναι μπλε, γράφουν SITA και κοστίζουν 6,80 το άτομο, ισχύουν δε για ένα 24ωρο.

Σήμερα θα γνωρίσετε αυτήν την συναρπαστική διαδρομή, MONO μέσα από το λεωφορείο! Σε επόμενη ανάρτηση, θα την γνωρίσετε και από το φέρυ, καθώς θα επισκεφθούμε το κοσμοπολίτικο νησί Κάπρι!

Μην ξεχάσετε-όταν θα πάτε- να καθίσετε στην αριστερή πλευρά του λεωφορείου, από Σαλέρνο προς την ακτή Αμάλφι. Αντιθέτως στην επιστροφή θα καθίσετε δεξιά, για να έχετε πάντα την θέα του πελάγους.

Αφού διασχίσαμε την πόλη του Σαλέρνο, συναντούμε το πρώτο χωριό της Amalfi coast, το Vietri sul Mare, κέντρο της κεραμικής τέχνης.








Είμαστε στο χωριό Cetara, γραφικό ψαροχώρι με 2.500 κατοίκους. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Falerio και περιβάλλεται από ελιές και εσπεριδοειδή. Εδώ γίνεται και φεστιβάλ τόνου. Τόνοι τόνου ψαρεύονται εδώ και εξάγονται στην Ιαπωνία για την παρασκευή σούσι.


Εδώ το 879, ήρθαν οι Σαρακηνοί πειρατές και χρησιμοποίησαν το χωριό ως βάση για να επιτεθούν σε όλα τα χωριά της ακτής Αμάλφι.
Απομεινάρι εκείνης της εποχής ο πύργος που βλέπετε, πάνω στην θάλασσα.




Πολύ κοντά στην Cetara, το μικρό γραφικό χωριουδάκι Erchie, που θρυλείται ότι ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, όταν ήρθε στην Ιταλία από την Ελλάδα.



Ένας αρχαίος πύργος χωρίζει την παραλία στα δύο.


Να και οι πεζούλες που σας έλεγα με τις λεμονιές. Τις έχουν σκεπασμένες, γιατί ήταν αρχές Μαίου και υπήρχε ακόμα κίνδυνος παγωνιάς.


Κάτω το Τυρρηνικό Πέλαγος, καταγάλανο!Βρίσκεται μεταξύ της Δυτικής ακτής της Ιταλίας και των νησιών Κορσικής, Σαρδηνίας και Σικελίας.




Και εδώ μία συνάντηση με ένα μπλε λεωφορείο της γραμμής SITA που πηγαίνει προς το Σαλέρνο. Είναι φανερή η εμπειρία των οδηγών, στις δύσκολες στροφές -που είναι διαρκείς- σε τόσο στενό δρόμο.





Φτάσαμε ήδη στο Maiori,ψαροχώρι, με μεγάλη παραλία,που μεγάλωσε περισσότερο, εξ αιτίας μιας καταστροφικής πλημμύρας του 1954 που κατέστρεψε σχεδόν όλο το ιστορικό κέντρο.




Και ένα ρεστοράν με υπέροχη ταράτσα, στον αρχαίο πύργο Maiori Torre Normanna!



Το πανέμορφο αυτό ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό, ήταν το κύριο λιμάνι της ακτής του Αμάλφι. Κατά μήκος του υπήρχαν παλάτια πατρικίων, τόσο όμορφα, που ο βασιλιάς Filippo IV κήρυξε την πόλη Città Regia!


Πάνω από το λιμανάκι δεσπόζει ένας πύργος, που ο ιδιοκτήτης του Μαρκήσιος ήθελε να μοιάζει με τα Κάστρα του Λίγηρα.Πίσω από τον πύργο υπάρχει κάστρο.


Και το λιμανάκι του Maiori



Αμέσως μετά το Maiori, στα 1,800 μ. είναι το Minori, γνωστό για την υπέροχη Villa Romana, μια αρχαία Ρωμαϊκή βίλα θερινή κατοικία σπουδαίου μέλους της αυτοκρατορικής αυλής. Παρά τα 2.000 χρόνια που πέρασαν, διατηρεί ακόμα κάποιες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.
Δεν κατέστη δυνατόν να την φωτογραφίσω από το λεωφορείο, γιατί δεν πέρασε από κει.












Βρισκόμαστε ήδη στο Atrani, ένα χωριουδάκι με έκταση μόλις 0,12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι η πιο μικρή κοινότητα της Ιταλίας. Ο πληθυσμός του είναι 1000 άτομα. Λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο απέχει από το Αμάλφι.


Στην επόμενη φωτογραφία, συναντηθήκαμε με ένα ανοιχτό κόκκινο τουριστικό λεωφορείο. Με την βοήθεια της τροχονόμου, τα κατάφεραν οι δύο έμπειροι οδηγοί.

Όπως θα καταλάβατε, είναι καλύτερα να μην οδηγήσετε σ΄αυτόν τον δρόμο, όχι γιατί δεν είστε ικανοί, αλλά γιατί πρέπει να έχετε την προσοχή σας, διαρκώς τεταμένη. Άρα δεν θα τον απολαύσετε. Ειδικά το καλοκαίρι, με τόσο κόσμο, μπορεί να κάνετε ώρες να τον διασχίσετε.





Βλέπουμε έναν πύργο πνιγμένο στο πράσινο. Γράφει Hotel Luna Convento. Διάβασα την ιστορία του και σας την μεταφέρω.
Ήταν Μοναστήρι το οποίο ίδρυσε ο πιο ταπεινός Άγιος, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης το 1222. Μετά έξη αιώνες έγινε σπίτι και μετά ξενοδοχείο.
Από το βιβλίο επισκεπτών του ξενοδοχείου, προκύπτει ότι πέρασαν από εδώ σπουδαίοι άνθρωποι, όπως ο Richard Wagner, ο Ίψεν, ο βασιλιάς Gustav της Σουηδίας, η Ingrid Bergman, η νεαρή Paola of Lieges, Bismarck and Morse και άλλοι πολλοί.


Ήδη βρισκόμαστε στο Amalfi, το οποίο υπήρξε κατά τον 6ο αιώνα, μεγάλη ναυτική δύναμη και είχε σημαντική εμπορική δραστηριότητα με τον χρυσό και το μετάξι.
Θα μάθετε περισσότερα για το Αμάλφι, σε μια επόμενη ανάρτηση και θα το γνωρίσετε, μέσα από τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες μου.





Το λεωφορείο βγαίνει από το Αμάλφι, περνώντας κάτω από τα σπίτια



Κατατοπιστικές πινακίδες




Διασχίζουμε ήδη μια άλλη υπέροχη διαδρομή την Conca dei Marini, η οποία βρίσκεται μεταξύ Αμάλφι και Φουρόρε, πάνω σε λόφο και κατεβαίνει μέχρι την θάλασσα. Κάτασπρα τα σπίτια της,λες και αιωρούνται ατενίζοντας το πέλαγος!


Στο Μεσαίωνα, ήταν μια βάση διαπραγμάτευσης της Δημοκρατίας του Αμάλφι. Το 1543 λεηλατήθηκε από Τούρκους πειρατές. Το λιμάνι διατήρησε σε ένα ορισμένο βαθμό τις εμπορικές συναλλαγές μέχρι τον 19ο αιώνα, και απετέλεσε επίσης, έδρα της Tonnara μέχρι το 1956.


Η γραφική μαρίνα που πάντα φιλοξενεί τα ψαράδικα πλοία, είναι η κυριότερη παραλία και περιλαμβάνεται στις καλύτερες της Ιταλίας.




Μια άλλη ακρογιαλιά της με ένα αρχαίο πύργο


Capo di Conca, ένας πύργος-θαλασσινό παρατηρητήριο του 16ου αιώνα, που ονομάζεται και Λευκός Πύργος.
Χτίστηκε από τον αντιβασιλέα της Νάπολης, Pedro de Toledo, προκειμένου να υπερασπιστεί το έδαφος από τις επιδρομές των Τούρκων.
Σήμερα υπάρχει εκεί ένα εστιατόριο το Lido, πισίνα και ξαπλώστρες.







Στην επόμενη φωτογραφία υπάρχει πάνω στον δρόμο ένα μπαρ-ρεστοράν και παρκαρισμένα αυτοκίνητα κι αυτό γιατί απέναντι από το ρεστοράν, είναι η είσοδος του Grotta dello Smeraldo, δηλαδή ενός σπηλαίου με σταλαγμίτες, το οποίο δημιουργήθηκε από μία τεκτονική μετατόπιση των βράχων. Μερικοί γκρεμίστηκαν κι έτσι εισήλθε το θαλασσινό νερό.

Στην φωτογραφία αριστερά, το κίτρινο επίμηκες κτίριο, φιλοξενεί τον ανελκυστήρα που κατεβάζει τον κόσμο στο επίπεδο της θάλασσας κι από κει με βάρκες επισκέπτονται το σπήλαιο.


Η είσοδος. Ευτυχώς ο δρόμος εδώ είναι φαρδύς και υπάρχει μέρος για παρκάρισμα. Κάτι σπάνιο γι αυτόν τον δρόμο.


Είμαστε στο Furore, σε ένα χωριουδάκι αθέατο από τον δρόμο. Ένας άξιος δήμαρχος κάποια στιγμή αποφάσισε ότι έπρεπε να έρθουν τουρίστες στο χωριό του.Οργάνωσε λοιπόν ένα φεστιβάλ ζωγραφικής, επέλεξε τον Σεπτέμβριο και ζήτησε από τους καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν τα κτίρια. Κι έτσι έγινε πασίγνωστο.



Όμως κάτι ακόμα μοναδικό έχει το Φουρόρε με τους 800 κατοίκους. Έχει ένα φυσικό φιόρδ, ασυνήθιστο για την Ιταλία. Κι αυτό ακόμα το αξιοποίησαν οι τοπικές αρχές. Σε κάποια από τις πρώτες Κυριακές του Ιουλίου, λαμβάνει χώραν το παγκόσμιο πρωτάθλημα υψηλών καταδύσεων.

Τοποθετούν μία εξέδρα κάτω από την γέφυρα,προς την μεριά της θάλασσας, σε 28 μ.ύψος και οι τολμηροί αθλητές έχουν 3 λεπτά να συντονίσουν τις κινήσεις τους, γιατί πέφτουν με ταχύτητα 100 χλμ. στο νερό!!! Και βέβαια γεμίζει το χωριό από κόσμο.


Και φυσικά αξιοποιήθηκαν τα πάντα. Εδώ πάνω στον δρόμο ένα ξενοδοχείο και ρεστοράν.




Ήδη περάσαμε στο Praiano, που σημαίνει ανοιχτή θάλασσα. Εδώ υπήρχε μία σημαντική βιομηχανία μεταξιού, η οποία όμως εξαφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Από τότε ζουν με την αλιεία και τον τουρισμό.


Marina de Praia, από τις ομορφότερες στο Πραϊάνο. Είναι με βότσαλα και τυρκουάζ νερά! Έχει κοντά της τον αρχαίο Σαρακηνό πύργο και υπάρχει ρομαντικό δρομάκι γύρω του, μέχρι και στην ακτή.






Μια ταράτσα με δύο αγάλματα και...πάρκινγκ!!!


Και μία κομψή είσοδος!


Χρήσιμες πινακίδες


Κι ένα σπίτι με απίστευτη θέα!


Και πάλι ενημερωτικές πινακίδες


Η εκκλησία του San Gennaro από το 1602. Έχει ένα πολύχρωμο φαγιάνς τρούλο!




Φτάσαμε στον τελευταίο σταθμό της Ακτής Αμάλφι, στο Positano. Ένα ψαροχώρι φτωχικό μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα, όταν το ανακάλυψε ο John Steinbeck! Από τότε γνωστά ονόματα της τέχνης και της μουσικής βρέθηκαν εδώ, γυρίστηκαν και πολλές ταινίες και σήμερα ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία του!


Λες και κρέμεται από του βουνό! Σε όλο τον φιδίσιο δρόμο που το διασχίζει υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα.











Και με την υπέροχη θέα από το πολύχρωμο Positano, τελείωσε ο δρόμος 163 της Costiera Amalfitana! Ήταν 50 χλμ. Ελπίζω να πήρατε μία γεύση από την γοητεία του!

Στην επόμενη ανάρτηση θα πάμε στο Κάπρι με φέρυ και θα απολαύσετε την Ακτή του Αμάλφι και από την θάλασσα!

Ως τότε σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!

23 σχόλια:

  1. Bellissimo reportage fotografico che documenta perfettamente una delle migliori bellezze paesaggistiche d'italia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι για να θαυμάσετε ,οι υπέροχο εικόνες συλλαμβάνονται στην την βέβαια, του ταξίδι .

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχα όμορφος τόπος. Λατρεμένος θα έλεγα. Ξανάζησα μαζί με τις φωτογραφίες σου αξέχαστες στιγμές. Σ ευχαριστώ πολύ γι αυτό !!!!
    Τα απίθανα μέρη που έχουν τις λεμονιές και οι απαστράπτοντες τρούλοι από τις εκκλησίες !!
    Να είσαι πάντα καλά και να μας ταξιδεύεις !!!
    Καλό βραδάκι εύχομαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαίρομαι Αλέξανδρε που πήγες! Είναι υπέροχη η ακτή του Αμάλφι!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Από τα ωραιότερα ταξίδια που θα μπορούσες να μας δώσεις αγαπητή μου Μάγδα.
    Η Ιταλιά είναι ονομαστή για τις ομρφιές της.
    Περιμένοντας την συνέχεια.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όμορφοι προορισμοί. Εκεί μπορείς να φωτογραφίζεις για ώρες ή μάλλον για μέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς Maga. Θαύμαζα με μεγάλη χαρά τις φωτογραφίες σας με την πανέμορφη ακτή του Αμάλφι. Ήμουν εκεί, αλλά δεν έχω δει τόσο πολύ. Οδηγώντας μέσα από δαιδαλώδη στενά δρομάκια και είναι μια εμπειρία. Με φιλικούς χαιρετισμούς και στέλνω αγκαλιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Grotta dello Smeraldo, !!!!!!!!!!!
    Μάγδα μου! μου θύμησε την Παναγία Τρυπητή!!!

    Πανέμορφα όλα τους, καλή μου! Πολύ οργανωμένοι!
    Να είστε καλά, για επόμενο...

    Φιλιά, Υιώτα "αστοριανή" ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ, Μάγδα μου, τι όμορφο ταξίδι με πήγες πάλι σήμερα...
    Η Ιταλία είναι μια χώρα που λατρεύω, στο έχω ξαναγράψει. Αυτό που θαυμάζω περισσότερο είναι η καλογουστιά τους. Σ' αυτά τα μέρη δεν έχω πάει και τώρα μ' έκανες να λαχταρίσω ένα ταξίδι εκεί. Συγκλονιστική η διαδρομή θα έλεγα.
    Σ' ευχαριστώ για την ομορφιά που μου "μεταγγίζεις"!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ, Ιταλία! Κάθε της γωνιά είναι τόσο όμορφη! Μακάρι κάποτε να βρεθούμε και στον υπέροχο νότο της!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ciao Magda!!!!!!!!!!!!! Anche tu ti sei lasciata incantare dalla meravigliosa costiera amalfitana.......hai visto che splendore? Complimenti per i tuoi bellissimi scatti e per il tuo contagioso entusiasmo. Baci
    Emi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Complimenti Magda per il ricco reportage, posti incantevoli. A maggio ci sono stato per un Congresso Nazionale Fotografico della U.I.F. a Maiori e devo tornarci con calma perchè è un posto che merita una più approfondita conoscenza dei luoghi. Ciao e buona settimana, Angelo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Oi Magda!
    Adorei ver tudo isso, a Itália é mesmo muito bela, fiquei encantada com as lindas imagens, obrigada por compartilhar.
    Beijos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ταξίδι μαζί σου είναι πάντα υπέροχο,αλλά όταν "βρισκόμαστε " στην Ιταλία μαγεύομαι στην κυριολεξία!!!Δεν ξέρω γιατί, αλλά υποσυνείδητα αισθάνομαι "Ιταλιδα"χα χα! Να είσαι καλά και να με παίρνεις μαζί σου πάντα.Μην το ξεχνάς αυτό!!!!!!! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχο το ταξίδι σου Μαγδα ....τη όμορφη που είναι η Ιταλία ...
    με ταξιδεψες με της ομορφες φωτογραφιες σου ....
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι καταπληκτικό ταξίδι με πήγες! Πάντα μου αρέσει να μαθαίνω για μέρη που δεν έχω βρεθεί ποτέ και εσύ το παρουσίασες τόσο λεπτομερειακά που είναι σαν να έχω πάει ήδη. Ανυπομονώ για την συνέχεια με το φέρυ. Να σαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την όμορφη διαδρομή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Hoje fiz uma das mais belas viagens da minha vida sem sair do lugar
    tenho verdadeira paixão pela Italia..
    Nunca vi um blog postar tão belas imagens dessa terra Nostra.
    Um abraço carinhoso feliz final de semana beijos.Evanir..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τόσο κατατοπιστικό! Φοβερό άρθρο, συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε! Εύχομαι να πάτε, είναι υπέροχα!

      Διαγραφή