Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

CAVA de' TIRRENI - ITALY



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Στα πλαίσια της επίσκεψης μας στην Ακτή Αμάλφι, συμπεριλαμβανόταν και η Μεσαιωνική πόλη Cava de'Tirreni.
Απέχει μόνον 5 χλμ. από το Vietri sul Mare, το διάσημο χωριό των κεραμικών, αλλά είναι προς το βουνό.Είναι κατά κάποιον τρόπο, η ορεινή πύλη προς την ακτή Αμάλφι.



Έχει 54.000 κατοίκους και είναι γνωστή για το Μεσαιωνικό της κέντρο και δη για τον περίφημο δρόμο της με τις στοές, που λέγεται Borgo Scacciaventi.

Έχει σιδηροδρομικό σταθμό και συνδέεται με το Σαλέρνο, σε μόλις 10'! Επίσης συνδέεται και με λεωφορείο με όλη την ακτή Αμάλφι.

Ελάτε να την γνωρίσετε.

Στην επόμενη φωτογραφία είναι στο βάθος ο σταθμός. Καθαρή και περιποιημένη πόλη, σφύζει από ζωή!
Πάνω από τον σταθμό βλέπουμε το Monte Castello, το οποίο δεσπόζει στην κοιλάδα Metelliana.


Το κάστρο κτίστηκε πριν από το έτος 1000 και ήταν έργο των Λομβαρδών, οι οποίοι είχαν απεριόριστο έλεγχο από ψηλά της περιοχής.
Θεωρείται παράδειγμα της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής.

Το Monte Castello γιορτάζει κάθε χρόνο, από το 1656, την μεγαλύτερη θρησκευτική και λαογραφική γιορτή της πόλης, εις ανάμνησιν μιας τρομερής πανούκλας, που θέρισε τους κατοίκους.

Πρέπει να σας πω ότι εδώ στην Cava, όπως και στην Siena της Τοσκάνης με το Πάλιο (μπορείτε να το βρείτε στο blog μου), υπάρχουν ομάδες που λέγονται Pistonieri, ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ντύνονται με παραδοσιακές στολές, έχουν τις σημαίες τους και προσφέρουν καταπληκτικό θέαμα.

Λαμβάνουν κι αυτοί μέρος στην θρησκευτική τελετή που γίνεται στο Κάστρο με παρέλαση, με εντυπωσιακά παιχνίδια με τις σημαίες τους και στο τέλος φωτίζεται όλη η περιοχή από τα πυροτεχνήματα του Κάστρου.

Για όποιον ενδιαφέρεται οι φετινές γιορτές του Κάστρου, θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Μαίου μέχρι 5 Ιουνίου 2016.

Εμείς δυστυχώς βρεθήκαμε εκεί αρχάς Μαίου οπότε χάσαμε τις εκδηλώσεις :(

Στον πεζόδρομο, λίγο πριν μπούμε στην φημισμένη οδό με τις στοές, δεξιά μας συναντήσαμε το Palazzo Copolla. Σήμερα εδρεύει εκεί μία ασφαλιστική εταιρία.


Λεπτομέρειες από το Palazzo


Από την επόμενη φωτογραφία αρχίζει η ιστορική Μεσαιωνική οδός Borgo Scacciaventi.
Είναι μία οδός πεζοδρομημένη, γεμάτη καμάρες, που κτίστηκε το 400 για να προστατεύει την πόλη από τους δυνατούς ανέμους.





Το μήκος της Borgo Scacciaventi είναι 2 χλμ. είναι γεμάτη από καταστήματα διαφόρων ειδών, ταβέρνες, θέατρα, μπαράκια, καφέ!
Διακόπτεται από δύο πλατείες, όπως αυτή στην επόμενη φωτογραφία, που είναι η πλατεία του Καθεδρικού Ναού της πόλης, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Santa Maria della Visitazione.
Βρίσκεται εδώ από το 1587, αλλά ένας καταστροφικός σεισμός στα 1980 προκάλεσε σοβαρές ζημίες, οι οποίες αποκαταστάθηκαν το 1999.




Στην πλατεία του Duomo, βρίσκεται η πανέμορφη κρήνη των δελφινιών, έργο του γλύπτη Alfonso Balzico.



Λίγο παραπάνω από την πλατεία του Καθεδρικού Ναού, βρίσκεται το Δημαρχείο της πόλης και το μνημείο πεσόντων κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.


Συνεχίζουμε τον περίπατο στις μεσαιωνικές στοές, που είναι γεμάτες από επιβλητικά σπίτια-παλάτια του 15ου και 18ου αιώνα, σε στυλ μπαρόκ.
Εδώ στις στοές ακμάζει το εμπόριο και η βιοτεχνία, αλλά η νύχτα εδώ είναι εξαιρετικά ζωντανή!

Στην επόμενη εικόνα, με έκπληξη είδαμε δύο κοπέλες με στολές και τύμπανα και σε συνδυασμό με τον στολισμό της κρήνης του Καθεδρικού Ναού, καταλάβαμε ότι κάποια γιορτή έγινε εδώ σήμερα το πρωί.

Πράγματι ήταν 11-5-2014 κι αυτή η μέρα ήταν αφιερωμένη στην Cuore di mamma, δηλαδή στην καρδιά της μητέρας.
Ήταν Κυριακή και οι εκδηλώσεις στην πλατεία Duomo, είχαν αρχίσει από την Παρασκευή.
Συμμετείχαν οι μαθητές από 42 σχολεία και τα έσοδα της εκδήλωσης πήγαν στην Παιδιατρική Κλινική για καρδιολογικά προβλήματα.

Εμείς βρεθήκαμε εκεί μετά το μεσημέρι στον απόηχο της γιορτής.


Η πόλη της Cava de' Tirreni είναι Ετρουσκική.


Εδώ γιορτάζεται κάθε χρόνο, αρχές Ιουλίου, η Μεσαιωνική γιορτή της λευκής Περγαμηνής, η οποία ήταν δωρεά του βασιλιά Ferrante της Αραγονίας στην πόλη Cava, για την βοήθεια και την πίστη που του έδωσαν στην μάχη του Sarno. Η λευκή Περγαμηνή παραδόθηκε στον Δήμαρχο της Cava, το 1450 και σήμαινε ότι μπορούσαν να ζητήσουν από τον βασιλιά ότι ήθελαν.
Η περγαμηνή διατηρείται ακόμα αναλλοίωτη στο Δημαρχιακό μέγαρο.

Υπάρχουν 8 ομάδες Trombonieri, οι οποίοι παρελαύνουν με τις εντυπωσιακές στολές και τις σημαίες τους και ύστερα διαγωνίζονται σε ένα γήπεδο κατάμεστο, στην δεξιοτεχνία τους στα όπλα.




Στην επόμενη φωτογραφία είναι η εκκλησία της Santa Maria Assunta in Cielo


Αμέσως μετά βλέπουμε το Marte, έναν πολυχώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων. Εδώ λαμβάνουν χώραν, Φεστιβάλ κινηματογράφου, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, γίνονται γάμοι, συνέδρια κλπ. είναι όντως ένα παλάτι πολιτισμού.



Το μεγαλείο των Μεσαιωνικών στοών και του δρόμου Borgo Scacciaventi!


Μια υπέροχη παρέα κοριτσιών, μετά το πέρας της γιορτής για την καρδιά της μητέρας. Όμορφες, χαμογελαστές κι ευγενικές μας χάρισαν την όμορφη εικόνα τους!Τις ευχαριστώ θερμά και εύχομαι να εκπληρωθούν τα όνειρα τους!


Δύο ακόμα χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον μεσαιωνικό πεζόδρομο



και φτάσαμε στην δεύτερη πλατεία όπου βρίσκεται το Παρεκκλήσι του Αγίου Φραγκίσκου και του Αγίου Αντωνίου.
Εδώ τελειώνει και ο πεζόδρομος με τις στοές.


Ο Ναός κτίστηκε το 1544, ένα χρόνος ήταν αφιερωμένος στην Παναγία και τον Ιησού και μετά στο Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης και Άγιο Αντώνιο της Padova.

Κατά καιρούς υπέστη διάφορες ζημίες, αλλά στον σεισμό του 1980 σχεδόν ισοπεδώθηκε. Διεσώθη η πρόσοψη και το καμπαναριό, ύψους 36 μ. Με την βοήθεια των κατοίκων, ξανάγινε ο Ναός με τους θησαυρούς του.


Παρατηρείστε τα δύο σκοινιά που κατεβαίνουν από την οροφή. Η εγκατάσταση αυτή έγινε εδώ το 2010, λέγεται Botafumeiro (η ονομασία είναι Ισπανική και αναφέρεται στο τεράστιο θυμιατό της εκκλησίας του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα που υπάρχει εκεί από τον μεσαίωνα και χρησίμευε για τον καθαρισμό του αέρα, λόγω του πλήθους που συνέρρεε στον Ναό).

Το Botafumeiro της πόλης Cava de' Tirreni, είναι σήμερα το μεγαλύτερο θυμιατό στον κόσμο, με ύψος 1,60 μ.και βάρος 70 κιλά. Δέχεται 13 κιλά θυμίαμα, και είναι φτιαγμένο με ασήμι.

Μερικές φορές τον χρόνο, στις μεγάλες γιορτές κατεβαίνει μία τροχαλία από την οροφή του ναού, δένεται με αλλεπάλληλους κόμπους το τεράστιο θυμιατό σε ένα από τα σκοινιά και τα υπόλοιπα σκοινιά, με ειδικές κινήσεις από 8 ειδικευμένους ανθρώπους, το κάνουν να αιωρείται με ταχύτητα 83 χλμ. το λεπτό !!!!! και να αρωματίζει όλη την εκκλησία.

Δείτε τον μηχανισμό στην οροφή


Σας παραθέτω δύο φωτογραφίες από την τελετή, για να κατανοήσετε πως λειτουργεί αυτό που σας περιέγραψα παραπάνω.
Οι φωτογραφίες είναι από την Ιταλική σελίδα http://notizie.comuni-italiani.it/.



Δείτε μερικές ακόμα φωτογραφίες από τον Ναό






Σε ένα αίθριο, δίπλα στην εκκλησία, υπήρχε ακόμα κόσμος από την γιορτή για την Καρδιά της Μητέρας, γλαστράκια με λουλούδια και μια ωραία παρέα που μας χάρισε τα χαμόγελα της! Θερμά τους ευχαριστώ!



Δίπλα από το αίθριο, υπήρχε ένα πολυτελές ζαχαροπλαστείο με υπέροχα γλυκίσματα!





Φεύγοντας από τον Ναό, είδα τους επαίνους στον Ύψιστο Θεό από τον Άγιο Φραγκίσκο.


Κομψό το εξωτερικό του Νααού


και εντυπωσιακό το καμπαναριό


Η περιήγηση μας στην πόλη Cava de Tirreni, είχε φτάσει στο τέλος της. Η στάση του λεωφορείου ήταν μπροστά από μια εκκλησία που έγραφε Basilica Pontificia, Basilica di Santa Maria dell'Olmo.
Κτίστηκε τον 15ο αιώνα και τον θεμέλιο λίθο έβαλε ο Άγιος Φραγκίσκος της Paola.


Δίπλα στον Ναό και ένα παρεκκλήσι με την Παναγία και τον Χριστό.


Το λεωφορείο κατηφόρισε, είδαμε το Vietri sul Mare και το μπλε του Τυρρηνικού Πελάγους


και σύντομα επιστρέψαμε στο Σαλέρνο, όπου ήταν η βάση μας για τις εξορμήσεις στην ακτή Αμάλφι.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη σας.

17 σχόλια:

  1. Hello Magda,
    Very nice images.
    Great pictures of that wonderful bakery. Very well done!!

    Many greetings,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi Magda, wow...wow... another impressive tour. Thou I can't be there but your very beautiful pictures certainly good enough for me to admire and tour virtually. The churches are really beautiful, love those historical building.

    The sacher torte is my favorite, awesome chocolate cake. Thank you so much for sharing your very well taken pictures.

    Have a wonderful day, regards. Hugs to you.
    Amelia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Strolling on such colorful streets must have been pleasent!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Italy has always been on my wish list so I relished this post with great taste. Your splendid pictures take me there, dear Magda .. to a place that I so want to go. The chocolates look delicious and I love the interiors of the church, the doors are fascinating as well. Thank you for my wonderful tour, enjoyed it as always! Greetings from India, my friend :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μου Μάγδα.
    Ένας υπέροχος περίπατος.
    Τον χάρηκα.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ!! τι ομορφα που ταξιδεψα παλι μαζι σου Μαγδα μου οτι έπρεπε ηταν αυτό το ταξιδι.. τυχερή που τα είδες όλα αυτα απο κοντα αλλα και εμεις που τα θαυμασαμε μεσα απο τις φωτογραφίες σου...ωραία συντιρημενα κτήρια και πολές ομορφιες... να περνας ομορφα παντα στα ταξιδια σου... φιλακιααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα υπάρχει τέλος πάντων πόλη στην Ιταλία που να μην έχει τουριστικό ενδιαφέρον; Τι να πω; Τους ζηλεύω! Αν δεν ήσουν εσύ δεν θα μάθαινα ποτέ την ύπαρξη αυτού του μέρους! Μας άνοιξες την καρδιά!

    Καλό μήνα και καλές γιορτές Μάγδα μου! Σ ευχαριστούμε πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είσαι ο τέλειος οδηγός για όσους έρθουν στο blog σας. Περιγράψτε λεπτομερώς τα πάντα, Μάγδα. Πολύτιμες φωτογραφίες. Πολύ όμορφα, τα κορίτσια, και riquisimos κέικ. Λατρεύω τη σοκολάτα?)) Συμπαθητική αφή της Botafumeiro.
    Ένα ωραίο ταξίδι !!
    Buena semana ;)
    Besos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστιεμαι οσο τιποτα τις ξεναγησεις σου φιλη
    Ευχαριστουμε πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι η προτίμησή μου , τις πόλεις το στυλ το μεσαιωνικό . Οι φωτογραφίες σας , είναι η ζωντανή απόδειξη της ομορφιάς της .

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόση ομορφιά!!
    Να είσαι καλά, Μάγδα μου και σε ευχαριστούμε για την ξενάγηση! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άλλη μια όμορφη εκδρομή. Αλήθεια πόσες μέρες κάτσατε στο Σαλέρνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς ήρθατε στο Μάγδα. Σας ευχαριστώ, ότι θα μπορούσα χάρη στις θαυμάσιες φωτογραφίες σας για να εξερευνήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη στην ακτή Αμάλφι. Δεν ήμουν εκεί μόνο, αλλά ήμουν μαζί σου τώρα. Με φιλικούς χαιρετισμούς και στέλνω τα φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν χορταίνω να βλέπω Ιταλία!!
    να είσαι καλά που μας ταξίδεψες και μας έμαθες τόσες πληροφορίες!
    Καλή εβδομάδα φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ατελείοτα και πανέμορφα τα αξιοθέατα της Ιταλίας!
    Καλά να είσαι να μας τα δείξεις όλα,και το θετικό
    είναι ότι μας δείχνεις μέρη όχι πολύ γνωστά διότι
    τα γνωστά τα βλέπουμε και αλλού!
    Ευχαριστούμε και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή