Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

RAVELLO - ITALY



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.


Σήμερα θα επισκεφθούμε το Ravello, ένα πανέμορφο χωριό, άκρως καλλιτεχνικό, ένα χωριό που "κρέμεται" κυριολεκτικά πάνω από το Τυρρηνικό Πέλαγος, με μια υπέροχη θέα και που πάρα πολλά ζευγάρια επιλέγουν να τελέσουν εκεί τον γάμο τους.

Οι δύο πρώτες φωτογραφίες, είναι χαρακτηριστικές του Ραβέλλο. Δηλαδή, το "ομπρελοειδές" πεύκο πάνω από τους τρούλους της Chiesa dell'Annunziata (της εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) του 1200, που κτίστηκε από την οικογένεια Fusco και η ατελείωτη θέα!

Βρίσκεται πάνω από το Αμάλφι, προς τους λόφους, απέχει απ αυτό 7 χλμ. και φθάνεις εκεί σε μισή ώρα με το μπλε λεωφορείο της SITA.
Λόγω των πολλών τουριστών και του ετήσιου Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής το καλοκαίρι, τα λεωφορεία γεμίζουν, οπότε πολλοί αναγκάζονται να κατεβούν στο Αμάλφι με τα πόδια!

Εμείς το επισκεφθήκαμε αρχάς Μαίου του 2014 και πάλι το λεωφορείο ήταν φουλ!

Ας το δούμε στον χάρτη


Το Ravello, έχει 2.500 κατοίκους, ανήκει στην Καμπανία, την επαρχία του Σαλέρνο και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως και όλη η Costiera Amalfitana ή Ακτή Αμάλφι.

Ανεβήκαμε στο λεωφορείο από το Αμάλφι


Η διαδρομή καταπράσινη, με πεζούλες γεμάτες λεμόνια και όμορφη θέα στον Πέλαγος!





Είχε ομίχλη όλο το πρωί και η θέα στην θάλασσα ήταν περιορισμένη, δυστυχώς :(


Λεωφορεία απαγορεύονται μέσα στο χωριό, μόνον ΙΧ, για τα οποία υπάρχει ένα μόνο δημοτικό πάρκινγκ. Όμως τα μοναστήρια και οι βίλες-ξενοδοχεία, έχουν το δικό τους. Το λεωφορείο μας άφησε έξω από το τούνελ εισόδου στο Ραβέλλο.


Να και η πρώτη όμορφη νυφούλα που είδαμε! Πολλές ευχές!


Διασχίζουμε το τούνελ και βγαίνουμε στην κεντρική πλατεία. Περιβάλλεται από καφέ, ρεστοράν, μαγαζάκια με κεραμικά, με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ.


Εδώ οι κυρίες μπορούν να βρουν σανδάλια σε πολλά χρώματα και σχέδια









Στο Ραβέλλο υπάρχουν δύο ξακουστές και πολύ αξιόλογες βίλες. Η Villa Rufolo και η Villa Cimbrone. Θα τις επισκεφθούμε και τις δύο.

Στην πλατεία βλέπετε έναν πύργο,τον Torre Maggiore, 30μ. ύψους, όπου είναι η είσοδος της βίλας Rufolo. Ο πύργος έγινε τόσο ψηλόας για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την έλευση των πειρατών. Το εισιτήριο ήταν το 2014, 5 ευρώ κατ΄άτομον, με εκπτώσεις για τους κάτω των 12 και άνω των 65 ετών.


Η Villa Rufolo κτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα από την εύπορη οικογένεια εμπόρων Rufolo. Είναι το ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο του Ραβέλλο.
Ο Boccaccio, ένας από τους πρώτους συγγραφείς της ιταλικής αναγέννησης, έγραψε μια ιστορία για τη βίλα και τον ιδιοκτήτη του στο έργο του Decameron , η οποία δημοσιεύθηκε το 1353.
Στην βίλα φιλοξενήθηκαν διάσημοι και βασιλείς.

Μετά τον θάνατο της οικογενείας η βίλα παραμελήθηκε έως ότου ένας Σκωτσέζος βοτανολόγος ο Sir Francis Neville Reid, την αγόρασε το 1851, γοητευμένος από το Μαυριτανικό στυλ της.

Το 1880 επισκέφθηκε την βίλα ο περίφημος Γερμανός μουσικοσυνθέτης Richard Wagner και ενθουσιάστηκε τόσο, ώστε έγραψε εδώ στο Ραβέλλο, την δεύτερη πράξη της όπερας Πάρσιφαλ, όντας 67 ετών. Και πραγματικά πρόλαβε να μας χαρίσει το θαυμάσιο αυτό έργο, γιατί τρία χρόνια μετά πέθανε.

Προς τιμήν του λοιπόν, από το 1953 πραγματοποιείται στην βίλα αυτή το ετήσιο καλοκαιρινό Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής!

Από το 2012, το παραμυθένιο σκηνικό του Ραβέλλο, προσείλκυσε διάσημους γλύπτες, οι οποίοι εκθέτουν τα έργα τους, προς τέρψιν ημών των επισκεπτών.

Το 2014 που επισκεφθήκαμε την βίλα, φιλοξενούσε τα έργα της γλύπτριας Alba Gonzales, που ζει και δημιουργεί στην Ρώμη.
Η έκθεση της είχε τίτλο AMOR MARIS " The Sculpted Myths" και ήταν αφιερωμένη στην γυναίκα.

Στην είσοδο το γλυπτό της με την ονομασία "Χίμαιρα"


Περνάμε στους κήπους καμαρώνοντας την παλιά βίλα, τους κήπους και τα γλυπτά. Τα ονόματα των γλυπτών δεν τα ξέρω όλα, αλλά όσα ανακάλυψα θα σας τα αναφέρω.



Εδώ το γλυπτό Chira, Centaura di Enea


Γλυπτά Le Pattinatrici


Γλυπτά χάλκινα Sfinge



Μπορείτε να δείτε το Μαυριτανικό στυλ της βίλας






Βλέπετε διάφορες γωνιές των κήπων της βίλας Rufolo


και του σπιτιού




Το γλυπτό αυτό αριστούργημα φέρει τον τίτλο "Paolo e Francesca"


Εδώ διακρίνουμε δύο διαφορετικά κιονόκρανα


Το έργο Gli-Achei


Εδώ προσέξτε τις ρίζες!











Στην μικρή λιμνούλα με το μπλε έργο τέχνης, κολυμπούν αναρίθμητα ψαράκια





Τώρα θα ανεβούμε μερικά σκαλάκια μέχρι το ψηλότερο μέρος των κήπων



για να απολαύσουμε την απόλυτη θέα στην λουλουδιασμένη κεντρική βεράντα των κήπων!


Σ΄αυτήν την υπέροχη "βεράντα" λαμβάνει χώραν το ετήσιο Φεστιβάλ του Ravello Κλασσικής Μουσικής, που ξεκινάει από 20 Ιουνίου και τελειώνει 5 Σεπτεμβρίου 2016, για όσους τυχερούς ενδιαφέρονται για το προσεχές καλοκαίρι.

Σας παραθέτω εδώ μία φωτογραφία από το Ίντερνετ για να πάρετε μία ιδέα του Φεστιβάλ. Η σκηνή είναι πέρα από την κεντρική βεράντα με υποδομή μεγάλη προς τα κάτω. Ο κόσμος παρακολουθεί καθισμένος ανάμεσα στα λουλούδια, φαντάζομαι την μαγεία μιας συναυλίας εκεί με πανσέληνο!!!




Συνεχίζουμε την περιήγηση στους κήπους


Το γλυπτό έχει τον τίτλο L'Innesto (Το μόσχευμα)





Το γλυπτό τιτλοφορείται Di-AMore-si-vive (Η αγάπη είναι ζωντανή)




Gli Sposi (Νεόνυμφοι)


Sfinge


Τώρα θα πάμε στην Sale Superiori της βίλας Rufolo, όπου υπάρχει μία έκθεση ζωγραφικής







Μέσα στους κήπους υπάρχει μία μικρή αίθουσα με καθίσματα, όπου σε μία τηλεόραση προβάλλονται βίντεο από παλιές συναυλίες, 1964 κλπ.

Κατευθυνόμαστε προς την έξοδο ενθουσιασμένοι


Βγαίνοντας από την βίλα Rufolo, βλέπουμε τον Καθεδρικό Ναό στα δεξιά μας


Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, που είναι ο Πολιούχος του Ραβέλλο. Εδώ διατηρείται το αίμα του. Κτίστηκε το 1086.


Η είσοδος είναι στο πλάι και κοστίζει 3 ευρώ, μαζί με το Μουσείο.

Το εσωτερικό του Duomo


Αριστερά υπάρχει ο μοναδικός άμβωνας στην Καμπανία με δύο εισόδους. Με πράσινο χρώμα απεικονίζεται το θαλάσσιο τέρας που καταπίνει τον Ιωνά και στην συνέχεια τον αποβάλλει.


Στα δεξιά και απέναντι του σώζεται ένας θαυμάσιος άμβωνας, έργο τέχνης του Nicola di Bartolomeo Φότζια (1272), δωρεά του Nicola Rufolo.
Οι έξη κίονες με τα ψηφιδωτά, στηρίζονται σε γλυπτά λιοντάρια. Οι λεπτομέρειες του είναι εντυπωσιακές!


Και εδώ ο υπέροχος άμβωνας και το εκκλησιαστικό όργανο.


Το Μουσείο του Καθεδρικού Ναού και ένα μέρος από τις σημαντικές συλλογές του











Βγαίνοντας από το Μουσείο του Καθεδρικού Ναού, ακούσαμε μουσική. Όντως στις σκάλες του Duomo, ένα τρίο, έπαιζε για τον κόσμο μουσική από την Galicia της Ισπανίας. Η πινακίδα έγραφε Paesaggi Musicale δηλαδή μουσικά τοπία, μουσικές απ όλο τον κόσμο.


Το άγνωστο σε μας έγχορδο όργανο λέγεται Hurdy-gurdy και παράγει ήχο από μία μανιβέλα, όπως ακριβώς η δική μας λατέρνα. Μόνο που αυτό έχει το σχήμα βιολιού.

Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία, την κατέγραψα σε βίντεο μόλις 3 λεπτών.



Και μετά απ αυτό το ευχάριστο διάλειμμα πάμε να περπατήσουμε στα στενά γραφικά δρομάκια του Ravello. Πάμε πρώτα προς τα δεξιά του Καθεδρικού.



Εδώ διακρίνουμε την αψίδα του παλιού τείχους, που τώρα σώζεται ένα μέρος του



Ένα ατελιέ ζωγραφικής


Στενάκια με μικρά μαγαζάκια


οικογενειακές φάμπρικες κατασκευής κεραμικών



Η εκκλησία S. Maria a Gradillo



όπου γινόταν γάμος. Πολύ κομψό ζευγάρι και εξαιρετικά τρυφερή η εικόνα τους! Είθε να είναι ευτυχισμένοι σ΄όλη τους την ζωή!


Το μοναδικό δημοτικό πάρκινγκ


και η θέα από την πλατεία προς το βουνό


Τώρα από την κεντρική πλατεία όπου ο Καθεδρικός, θα πάμε προς τα αριστερά για να επισκεφθούμε την άλλη πανέμορφη και ξακουστή Villa Cimbrone. Χρειάζεται να διανύσουμε περίπου 600 μ. λίγο κουραστικά, περπατώντας σε στενά (άλλοτε ανηφορικά και άλλοτε κατηφορικά) ή να χρησιμοποιήσουμε το κομμάτι με τα σκαλοπάτια.
Κάθε λίγα μέτρα υπάρχουν πινακίδες που σε οδηγούν.

Υπάρχουν δύο επιλογές. Στην επόμενη φωτογραφία υπάρχει μία καμάρα. Εάν στρίψουμε δεξιά της καμάρας θα πάμε σε δρομάκια ανηφοροκατηφορικά, όπως σας είπα πριν. Εάν περάσουμε κάτω από την καμάρα θα χρειαστεί να ανεβούμε αρκετά ανηφορικά σκαλοπάτια και μετά πάλι στενά δρομάκια ως την βίλα Cimbrone. Εμείς πήγαμε δεξιά της καμάρας και γυρίσαμε, κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, δηλαδή κάναμε ένα κυκλικό δρομολόγιο.

Αυτά δεν τα διαβάζουμε σε κανέναν τουριστικό οδηγό.Γι αυτό σας μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία, για να επιλέξετε το δρομολόγιο που προτιμάται.


Εάν προτιμήσετε να ανεβείτε τα σκαλιά, στο ψηλότερο μέρος τους θα συναντήσετε την εκκλησία του San Francesco, η οποία είναι αφιερωμένη στον πολιούχο της Ιταλίας. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου θρησκευτικού κτιρίου, αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Φραγκίσκος επισκέφθηκε την εκκλησία το 1222, για να προσκυνήσει τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα.
Βλέπετε την εκκλησία ψηλά δεξιά, στην επόμενη φωτογραφία.


Η αρχική γοτθική εκκλησία ανακαινίστηκε πλήρως το 1700, ώστε να συμπεριλάβει όλα τα μπαρόκ στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σημερινό κτίριο.
Φαίνονται και οι σκάλες που σας είπα παραπάνω.


Στον κύριο βωμό της εκκλησίας φυλάσσεται το σώμα του Beato Bonaventura da Potenza,ιεραπόστολου και πατέρα των Φραγκισκανών, ο οποίος πέθανε στο Ravello το 1711.


Το Μοναστήρι φυλάσσει πολύτιμα έγγραφα του 16ου αιώνα και πολύ συχνά οργανώνει συναυλίες κλασσικής μουσικής.



Απέναντι του ένας κήπος τεράστιος με κληματαριές.


Στον δρόμο μας κι αυτό


Τώρα θα σας δείξω τι είδαμε, διαλέγοντας τον άλλο δρόμο που οδηγεί στην Villa Cimbrone, τον χωρίς σκαλοπάτια.




Τα φαγιάνς πλακίδια σε όλη την ακτή Αμάλφι, έχουν την τιμητική τους, το ίδιο κι εδώ!





Μία ωραία πινακίδα διαφημίζει την Βίλα Μαρία, ξενοδοχείο και ρεστοράν, που τα λαχανικά τους όλα είναι οργανικά και παράγονται στον κήπο τους



Εδώ έχουμε και μια μακρινή θέα προς τα χωριά και την ακτή Αμάλφι.



Το Μοναστήρι της S. Chiara είναι εδώ, από το 13ο αιώνα και θεωρείται το αρχαιότερο γυναικείο Μοναστήρι των Φραγκισκανών.
Παράγει πολλά εξαιρετικά προϊόντα τα οποία πωλούνται στο εκθετήριο.




Και τώρα το δρομάκι μας οδηγεί στον τελικό μας προορισμό, στην Villa Cimbrone.




Ο χοντρός πέτρινος τοίχος του μονοπατιού, είναι καλυμμένος, σχεδόν εξ ολοκλήρου, με λευκά τριαντάφυλλα και με αμπέλοψη.






Η είσοδος με τα λιγοστά φαρδιά σκαλιά




Μετά από την είσοδο με τις παλιές ξύλινες πόρτες του 16ου αιώνα και τον καταπράσινο πύργο, βρίσκεται το ταμείο, όπου πληρώσαμε 7 ευρώ ο καθένας μας. Φθηνότερα εισιτήρια υπάρχουν μόνον για γκρουπ ή παιδιά κάτω των 12 ετών.

Αυτό το ιστορικό κτίριο βρίσκεται σε ένα χώρο 60 στρεμμάτων, κατάφυτων, με συντριβάνια, με αγάλματα και το κεντρικό κτίριο που είναι ξενοδοχείο.

Έχει μία ανεμπόδιστη θέα στην ακτή Αμάλφι και υπάρχει εδώ από τον 11ο αιώνα. Την σημερινή του μορφή απέκτησε στην αρχή του 20ου αιώνα, χάρις στον Ernest William Μπέκετ (αργότερα Λόρδος Grimthorpe).

Είναι κτισμένη σε μια βραχώδη προεξοχή γνωστή ως "Cimbronium" εξ ου και η ονομασία της.

Το πρώτο που βλέπουμε αριστερά είναι η εκκλησία και οι σκήτες, που είναι κτισμένες σε Αραβικό - Σικελίας ρυθμό τύπου Norman.
Είναι διακοσμημένες με κοσμικά και θρησκευτικά στοιχεία.






Απέναντι ακριβώς είναι το Tea-Room, ένα περίπτερο σε Μαυριτανικό στυλ.



Το κεντρικό κτίριο-ξενοδοχείο 5 αστέρων




Η μαρμάρινη πινακίδα μας ενημερώνει ότι εδώ έζησαν ώρες μυστικής ευτυχίας το 1938, η διάσημη ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο με τον Leopold Stowkowski.


Το σαλόνι του αρχοντικού ξενοδοχείου, πολύ απλό και κομψό με εξαιρετικές αντίκες!



Από το παράθυρο, φαίνεται ο κήπος. Πιο κάτω είναι η πισίνα.


Τώρα θα σας δείξω μερικές γωνιές του κήπου, γιατί είναι τόσο μεγάλος, που χάνεσαι...Κάθε τόσο συναντάς αγάλματα,αμφορείς από τον 16ο αιώνα, μικρούς Ναούς, μαρμάρινα παγκάκια, καλόγουστα πλεγμένα καλαθάκια αχρήστων, πράσινο και πολλά λουλούδια, δεν υπάρχει φυτό που να μην το είδαμε!


Τα ανθισμένα φούλια μοσχομύριζαν!







Πολλοί διάσημοι επισκέπτες ήρθαν στη βίλα κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπέκετ. Ήταν ένα αγαπημένο στέκι της Ομάδας Bloomsbury , συμπεριλαμβανομένης της Βιρτζίνια Γουλφ , ​​Leonard Woolf , EM Forster , ο John Maynard Keynes , και Lytton Strachey . Άλλοι επισκέπτες που περιλαμβάνονται DH Lawrence , Vita Sackville-West , Edward James , Diana Mosley , Henry Moore , TS Eliot , ο Jean Piaget , ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Δούκας και η Δούκισσα του Κεντ.




Τώρα θα περπατήσουμε την Viale dell'Immenso, η οποία είναι σκεπασμένη με πέργκολες, απ όπου κρέμονται μπλε και άσπρες Wisteria (γλυτσίνιες)!


Ο κεντρικός δρόμος συνεχίζεται και στο βάθος του σε έναν μικρό Ναό, υπάρχει το άγαλμα της Θεάς Δήμητρας (Statua di Ceres).



Αμέσως μετά βρισκόμαστε σε μια μαγευτική βεράντα, γεμάτη με μαρμάρινες προτομές, πάνω σε βράχο ύψους 365 μ.από την θάλασσα, με μια μοναδική θέα σ΄αυτήν!!!

Η φανταστική αυτή βεράντα λέγεται Terrazza dell'Infinito (Αίθριο του Απείρου)









Και η θαυμάσια θέα στο Τυρρηνικό Πέλαγος και στην μοναδική Ακτή Αμάλφι!




Τελευταίο το αναμνηστικό μαγνητάκι για την συλλογή μου:)


Αυτό ήταν το γοητευτικό και καλλιτεχνικό Ravello!
Φαντάζομαι να γοήτευσε κι εσάς!

Σας ευχαριστώ θερμά!

24 σχόλια:

  1. Καλώς ήρθατε στο Μάγδα. Είμαι ικανοποιημένος με αυτό το χωριό. Είναι θαυμάσια τοποθεσία. Υπάρχει ένα υπέροχο κήπο, τον καθεδρικό ναό και το Villa Rufolo. Είναι όμορφα δρομάκια, πολύχρωμα πλακάκια. Τα πάντα μου άρεσε. Σας ευχαριστούμε για το ταξίδι σε αυτό το υπέροχο μέρος. Regards, στέλνω αγκαλιές και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είσαι απίστευτος θησαυρός !!!!!
    Τι καταπληκτική ξενάγηση ,
    μ'έχεις ξεσηκώσει απίστευτα με όλες αυτές τις αναρτήσεις της Ιταλίας.
    Αλλά ευγνωμονώ ειδικά γι αυτήν γιατί δεν νομίζω να καταφέρω ποτέ να πάω.
    Τι γλυκιά ομορφιά !!! Λιτή , απέριττη και συγκλονιστική όταν βάζει απλώς ένα μπαλκόνι στο άπειρο .....
    Έχω τρελλαθεί . (λιμοντσέλλο δοκίμασες;;; :-)))
    Καλά ο μπόμπιρας που μπήκε στην κομπανία απίθανος .
    Σταματάω , άμα τα σχολιάσω όλα θα πάμε ως το πρωί .
    Σ'ευχαριστώ τόοοοσο πολύ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Cara Magda, un grandioso post,le foto mi anno veramente incantato, questa passeggiata con te la ho veramente molto gradita e non la dimenticherò facilmente.
    Ciao e buona serata cara amica, sempre sorridendo.
    Tomaso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικό το ταξίδι που μας προσφέρεις μέσα από τις πανέμορφες και γεμάτες εικόνες φωτογραφίες σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ταξιδέψαμε έστω και νοητά με τις πανέμορφες φωτογραφίες σου!! Πρέπει να είναι υπέροχο μέρος, εύχομαι κάποτε να μπορέσω να το επισκεφτώ. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαγεμένη είδα όλο το οδοιπορικό σας Μάγδα μου από το Ravello και το ερωτεύτηκα!!Με μάγεψαν τα υπέροχα γλυπτά το πολύ πράσινο ΄εξαιρετική θέα!!! Εύχομαι κάποτε να πάω !!! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Italy is so beatiful! and this part is additionally so green!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ciao Magda, complimenti per l'ottimo reportage ricco di notizie e particolari. L'anno scorso in occasione del Congresso Nazionale della U.I.F.( Unione Italiana Fotoamatori)anche io ho visitato la costiera amalfitana, e Ravello è stata una tappa di obbligo. Fa piacere rivedere posti che hai fotografato, ma da un'altra angolazione, si scoprono sempre nuove emozioni e particolari. Brava e ancora complimenti, un abbraccio Angelo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπαμε Ιταλια και σενα που μας προσφερεις τοσο υπεροχο υλικο
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο !!!!

    Σε ευχαριστώ,
    Υιώτα
    ¨αστοριανή¨
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. dear magda, again u have showed alot of amazing pictures, efraxisto poli :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μαγδα μου γεια σου.σε ευχαριστω που με τα ματια τα δικα σου ταξιδευουμε και εμεις εστω νοητα.καλα ταξιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. It is a pleasure to visit the city to through of your images .

    kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από τα υπέροχα ταξίδια που μόνο εσύ ξέρεις να μας χαρίζεις.
    Πανέμορφο χωριό. Και τι να πρωτοθαυμάσεις.
    Νάσαι καλά Μάγδα μου καλή μου.
    Φιλιά από όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάντα με απορροφούν οι αναρτήσεις σου Μάγδα. Σήμερα με μάγεψαν οι φωτογραφίες. Σ' ευχαριστώ γι' αυτό το υπέροχο ταξίδι, με τόσες πληροφορίες.. τόσος ευσυνείδητος κόπος για μοίρασμά τους..!!
    Καλημέρα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οχι μονο μας μαγεψε το ταξιδι σου Μαγδα μου ..αλλα έχουμε χορτασει απο ομορφια και εικονες πανέμορφες .. ταξιδι που το απολαυσαμε χάρη στις καταπληκτικες φωτογραφίες σου.. ταξιδι όνειρο.. σε ευχαριστουμε να περνας ομορφα οπου και να ταξιδευεις.. καλο σου βραδυ .. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απίστευτα όμορφο μέρος!!! ευχαριστούμε για τις πανέμορφες φωτογραφίες αγαπημένη μας φίλη!!! μας ταξίδεψες μαζί σου!!! φιλάκια και καλά ταξίδια !!! περιμένουμε πάλι τα νέα σου ταξίδια!!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Hello Magda,
    Very impressive post. Great with all these wonderful pictures from this nice place in Italy.
    It's amzing to get that view from that high position of the rocks. So fantastic.
    Nice picture of that shoe shop.

    Many greetings,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χάνεται το βλέμμα σου και ταξιδεύει στην ομορφιά, στα χρώματα και στην καλαισθησία!!!! Φοβερά καλαίσθητος λαός.
    Να είσαι καλά, Μάγδα μου, που με ταξιδεύεις, έστω και νοερά, κάθε φορά που σε διαβάζω. Έχω αραχνιάσει εδώ μέσα!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. une belle visite, dans un mois...si tout va bien...je retourne à naples et environ...
    tu as fait un voyage organisé avec un groupe? bises

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άλλο ένα πανέμορφο χωριό!
    Νάσαι καλά Μάγδα με τις υπέροχες ξεναγήσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Helo Magda! Wonderful post!Stunning photos! A dream place! I love Italy! Thanhs for sharing all this beauty!
    Have a great weekend!
    Hugs and love from Portugal,
    Ana Love Craft
    www.lovecraft2012.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  24. ✿‿⎠
    Ravello é magnífica!!!
    Tantas flores!!! Arte, arquitetura e estáturas preciosas!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    ╰✿╯

    ΑπάντησηΔιαγραφή