Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - KASTORIA LAKE - GREECE
Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ ή αρχαία Ορεστίδα και η ομώνυμη λίμνη Ορεστιάδα.

Από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας!
Μια γοητευτική λίμνη σε υψόμετρο 703 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γύρω της οι επιβλητικές οροσειρές Γράμμος και Βίτσι και πάνω σ΄αυτό το σκηνικό, κτισμένη η αρχοντική Καστοριά σε χερσόνησο, τυλιγμένη από την Βυζαντινή της λάμψη!
Μοιάζει με νησί!

Βλέπουμε στον χάρτη της Ελλάδα τον Ν.Καστοριάς.Από την Θεσσαλονίκη απέχει 290 χλμ. και χρειάζονται 2 ώρες περίπου, μέσω της Εγνατία οδού. Επιτρεπτό όριο ταχύτητας 130 χλμ.
Να προτιμήσετε την έξοδο προς Καστοριά, από την πρώτη πινακίδα που γράφει Καστοριά Νότια και κάτω απ αυτήν γράφει προς Δισπηλιό.
Ο δρόμος αυτός σε βγάζει κατ' ευθείαν στην παραλιακή και κάνεις τον γύρο της λίμνης.

Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπουμε την Εγνατία οδό, το χωριό "Πολύμυλος" και τις ομορφιές της φύσης που χαιρόμαστε κατά το ταξίδι!

Φθάνουμε στο Δισπηλιό 8 χλμ. πριν από την Καστοριά, όπου θα επισκεφθούμε τον Προιστορικό Λιμναίο Οικισμό!
Είναι ένα ταξίδι στην Νεολιθική εποχή, που μαρτυρά την ύπαρξη κατοίκων, το 5500 π.Χ.
Ο οικισμός ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Α.Κεραμόπουλο, όταν σε μια περίοδο ξηρασίας είχαν τραβηχτεί τα νερά και φάνηκαν χιλιάδες ξύλινοι πάσσαλοι, που αποτελούσαν τα θεμέλια των σπιτιών, μέσα στην λίμνη.
Μετά από 60 χρόνια, ξεκίνησαν ανασκαφές από τον καθηγητή αρχαιολογίας Γ.Χουρμουζιάδη.

Το εισιτήριο εισόδου τιμάται 4 ευρώ κατ΄άτομο, συμπεριλαμβανομένης και της ξενάγησης, από ιδιαιτέρως ευγενικούς και καταρτισμένους ξεναγούς. Δείτε τον χώρο των 20.000 στρεμμάτων, όπου επιχειρήθηκε επιτυχώς, η αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού, βάσει των ευρημάτων.Όπως είδατε, τα υλικά κατασκευής των χειροποίητων καλυβών, πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες, έγιναν από κορμούς δέντρων, από κλαδιά, και την λάσπη από την λίμνη. Υπολογίζεται ότι έζησαν εδώ περί τα 3.000 άτομα.
Όπως μαρτυρούν τα εργαλεία που βρέθηκαν, είχαν ασχοληθεί με την αλιεία, το κυνήγι και την γεωργία.
Βρέθηκαν και τρεις φλογέρες, οι δύο από οστό προβάτου και μία από οστό πελεκάνου.
Επίσης βρέθηκε μία βάρκα από μονοκόμματο ξύλο.
Δείτε τώρα το εσωτερικό των σπιτιών και τα εργαλεία τους για κάθε τομέα της καθημερινότητας τους.Ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα για την αρχαιολογία είναι και μία ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα σημεία, που ενδεχομένως να αποτελούν ένα σύστημα επικοινωνίας. Προέκυψε ότι η πινακίδα αυτή έγινε το 5260 π.Χ.Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα πρωτότυπα ευρήματα, φυλάσσονται στο Μουσείο του Δισπηλιού, στον ίδιο χώρο με τον οικισμό.
Τα πραγματικά είναι αυτά. Σας τα δείχνω σε μεγάλες φωτογραφίες, όπου είναι εμπεριστατωμένα και θα τα δείτε καλύτερα.Οι φωτογραφίες είναι από το Μουσείο.Το σπουδαιότερο εύρημα

Φεύγουμε πλουσιότεροι σε γνώσεις και πάμε να κάνουμε τον γύρο της πανέμορφης λίμνης. Υπάρχουν αρκετά πλατό στον δρόμο, για να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν οι επισκέπτες την λίμνη.
Είναι κι αυτή ανοιξιάτικα ντυμένη!

Να και μια ωραία παρέα από χήνες!!!Η λίμνηΌλη η παραλία είναι γεμάτη από καφέ και ρεστοράν, από τώρα κι ύστερα είναι υπέροχα να κάθεσαι εκεί!Η Καστοριά, κατοικείται εδώ και 2.000 χρόνια. Ταλαιπωρήθηκε από πολιορκίες και κατακτητές, από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, μέχρι το 1912 που την απελευθέρωσε ο Ελληνικός στρατός.
Η στρατηγική θέση και η φυσική ομορφιά της, προκάλεσε και το ενδιαφέρον των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου.
70 Βυζαντινές εκκλησίες υπάρχουν στην Καστοριά και στα περίχωρα της.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αναγκάστηκαν πολλοί έμποροι να πάνε στην Βενετία και στις παραδουνάβιες περιοχές της Ευρώπης για δουλειά, πλούτισαν και με τα χρήματα τους έκτιζαν περίφημα αρχοντικά που σώζονται μέχρι σήμερα. Αυτά τα Μακεδονίτικα παραδοσιακά αρχοντικά, κτίστηκαν κατά τον 17ο αιώνα.
Αργότερα στα τέλη του 19ου αιώνα κτίστηκαν και πολλά νεοκλασικά κτίρια.
Σ αυτό συνετέλεσε και η ακμή της εμπορίας και διακίνησης της γούνας, επί πολλούς αιώνες!

Διαβαίνοντας λοιπόν την παραλιακή οδό, την γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, θα καμαρώσουμε τα περίφημα αρχοντικά της Καστοριάς, με αποκορύφωμα αυτά της παλιάς πόλης, που ονομάζεται Ντολτσό! Όποια αρχοντικά έχουν την πινακίδα του ιδιοκτήτη, θα σας το λέω, τα άλλα απλώς θα τα θαυμάζετε. Παράλληλα θα βλέπετε και φωτογραφίες της λίμνης.

Το πρώτο αρχοντικό που βλέπουμε είναι το αρχοντικό του Αλεξάνδρου Παπατέρπου, δωρεά στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.Στο επόμενο δεν αναφέρεται το όνομα του ιδιοκτήτη, αλλά υπάρχει η χρονολογία κατασκευής του, 1934.Όλη η παραλία και οι γειτονιές, μοσχοβολούσαν από τις ανθισμένες πασχαλιές!Η λίμνη έχει βάθος 8-12 μ. και οι ακτές της είναι 30 χλμ.Έχει πλούσια ορνιθοπανίδα με 200 είδη πουλιών!Χαρακτηριστικό της παλιάς πόλης είναι τα λιθόστρωτα δρομάκια!Το αρχοντικό ΣΚΟΥΤΑΡΗ του 1750.Άλλη όμορφη παρέα!!!

και το τόσο καλαίσθητο γραμματοκιβώτιο τουΝα και δύο όμορφες γατούλες!Και ένα ζευγάρι πελεκάνων!

Αυτό είναι τσιπουράδικο!Τραπεζάκια έξω και μοσχοβολιές !

Εδώ τελειώνουν τα αρχοντικά της παραλιακής οδού και μπαίνουμε στο Ντολτσό, στην παλιά πόλη.
Το πρώτο εξαιρετικό αρχοντικό και Ενδυματολογικό Μουσείο είναι το αρχοντικό ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, των αδελφών Εμμανουήλ - Εθνομαρτύρων που θανατώθηκαν μαζί με τον Ρήγα Φερραίο.Το αρχοντικό του Μ.ΜΠΑΣΑΡΑ, γουνέμπορου, από τα παλαιότερα του 18ου αιώνα.Από το 1976 περιήλθε στο κράτος, είναι σε κακή κατάσταση και προτάθηκε για μουσείο γούνας. (Οι πληροφορίες για τα αρχοντικά, είναι από το istorikakastorias.blogspot.gr).Οι επόμενες φωτογραφίες είναι από τον μεταβυζαντινό ναό Αγ.Νικολάου Καρίβη.

Περιδιαβαίνοντας τα δρομάκια της παλιάς πόλης

Θα δείτε τώρα το αρχοντικό Πηχεώνος, το οποίο κατασκευάσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Φιλόλαο, γιο του πρωτεργάτη του Μακεδονικού αιώνα Αναστάσιο Πηχεών.
Οι πινακίδες που έχει στην είσοδο του, γράφουν ότι το 2005 το αναστήλωσε ο Δήμος και ότι η ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς και η μετατροπή του σε Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, έγινε με δωρεά του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου το 2010.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσω ότι η Καστοριά αποτέλεσε τον πυρήνα του Μακεδονικού Αγώνα.
Στην πλατεία ένα άλλο αρχοντικόΑρχοντικό Ωρολογόπουλου. Γράφει η πινακίδα ότι πραγματοποιείται η αποκατάσταση του διατηρητέου κτίσματος και η μετατροπή του σε παραδοσιακό ξενοδοχείο ΑΑ τάξης.Μια παλιά πόρτα που γράφει IC XC+NIKA 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 1861


Στα επόμενα αρχοντικά υπάρχει η πινακίδα: Ανάπλαση πιλοτικού πυρήνα Αγίων Αποστόλων

Τα αρχοντικά δεν τελειώνουν, θα ήθελα να είμαι μέρες εκεί και να θαυμάζω...Σκεφθείτε ότι είναι πάνω από 140 !!!Ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Η παλιά πόλη τελείωσε και επόμενος σταθμός μας θα είναι το Σπήλαιο του Δράκου !
Ειδυλλιακές οι εικόνες της λίμνης!

Φθάσαμε στο σπήλαιο με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Είναι 6.000.000 ετών!!!
Έχει μήκος 300 μ. και είναι απείρου κάλλους!!! Έχει 7 λίμνες και δύο γέφυρες, εκ των οποίων η μία είναι πλωτή. Ένας ευγενέστατος ξεναγός μας ενημέρωσε με κάθε δυνατή λεπτομέρεια.
Ανακαλύφθηκε το 1953 από ερασιτέχνες εξερευνητές και εγκαινιάστηκε το 2009. Από τότε το έχει αναλάβει ο Δήμος και είναι ανοιχτό για το κοινό.Το εισιτήριο εισόδου είναι 6 ευρώ το άτομο.

Έχει δε ένα εξαιρετικό περιβάλλοντα χώρο! Το καραβάκι κάνει τον γύρο της λίμνης, αλλά στις 26 Απριλίου 2013, δεν είχε αρχίσει ακόμα.

Φεύγουμε από το σπήλαιο του δράκου ενθουσιασμένοι και κατευθυνόμαστε προς το ξακουστό Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας.

Κι άλλη βυζαντινή εκκλησούλα, πάνω στην λίμνη, του Αγίου Νικολάου, λαξευμένη στον βράχο!Η Μονή υπολογίζεται ότι κτίστηκε επί εποχής του Αλεξίου Α΄Κομνηνού κατά τον 11ο αιώνα.
Επί τουρκοκρατίας όμως οι τοιχογραφίες της, υπέστησαν φοβερές ζημιές. Τα μάτια των Αγίων είναι σβησμένα εντελώς, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες εκκλησίες και μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα.
Δίπλα είναι κτισμένο το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του 16ου αιώνα, όπου το 1552 ο ζωγράφος Ευστάθιος Ιακώβου, φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του.


Ο πλάτανος, μου είπε ο ηγούμενος της Μονής, είναι 1.000 ετών όσο και το Μοναστήρι.

Ο περίβολος της ΜονήςΈνα εστιατόριο υπάρχει εκεί,πάπιες και χήνες που κολυμπούν πέρα δώθε, σκιά από τα πλατάνια και ωραία θέα στην λίμνη!

Μετά το μοναστήρι, ανάμεσα από τα δέντρα της παραλίμνιας ρομαντικής οδού, τελειώσαμε την ημερήσια επίσκεψη μας στην τόσο όμορφη Καστοριά!
Ο δρόμος μας βγάζει στην συνοικία Απόζαρι, όπου και το αρχοντικό Τσιτσιαπά, από το 1754, από τα ψηλότερα σπίτια.Μια σύντομη επίσκεψη στην Παναγία την Καστριώτισσα την Κουμπελίδικη (κουμπέ σημαίνει τρούλος), η μοναδική που έχει τρούλο και την απεικόνιση της Αγίας Τριάδος. Είναι από τις αρχές του 11ου αιώνα.

Και τι το καλύτερο, από γούνινα παιδικά παντοφλάκια, για την εγγονούλα μου :)θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την επίσκεψη σας στο blog μου.

66 σχόλια:

 1. magdaki mou, this is awesome, even tho its not the sea and just a lake, its looks so peaceful and beautiful. seems there is no stress, no hectik, but peace all over. i love the pictures from the churches as well, very old and full of pride.
  thank u for those lovely post.
  filakia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Oh la! What a fabulous series of images Magda, enjoyed all of them, the vistas were magnificent ..and of course the little black cat won my heart :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Olá Magda!

  Que País lindo é a Grécia, suas fotos são maravilhosas,

  Lugares encantadores! parabéns!

  Um ótimo dia pra Voce!

  Saúdações do Brasil.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι ομορφιά!!!! Από τα μέρη που έχω βάλει "στόχο" για να πάω :)
  Άσε που θα βρω εκεί και τη φίλη μου τη Ντίνα!!!!
  Πολλά φιλιά
  Καλό Πάσχα Μάγδα και καλή Ανάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καταπληκτική Μάγδα μου. Την Καστοριά την ξέρω και την έχω περπατήσει πολλές φορές αλλά μέσα απο τις δικές σου φωτογραφίες την θαύμασα για άλλη μιά φορά και είδα ομορφιές που δεν είχα προσέξει.
  Δεν ήξερα όμως καθόλου την υπαρξη του προιστορικού οικισμόυ και δεν είχα ουτε ακουστά το χωριό Δισπηλιό. Την επόμενη φορά που θα πάμε στην Καστοριά (πάμε συνήθως στην Κλεισούρα και φτάνουμε και στην Καστοριά για βόλτα) θα το επισκεφτούμε όπωσδήποτε.
  φιλιά κορίτσι μου Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα για σένα και την οικογένειά σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τι τέλειο. Δεν έχω βρεθεί ποτέ μου εκεί. Γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμη ανεξερεύνητη για μένα. Πανέμορφα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αγαπημένη Μάγδα..ευχαριστούμε που μας ταξιδεύεις στις ομορφιές της Ελλάδας μας..Πολύ όμορφες όλες οι φώτος σου...Και η ξενάγηση,ιστορική,φωτογραφική κλπ.. Μου άρεσε που ξανακαναν τον παλιό οικισμό αναπαράσταση και τον έχουν... Τα αρχοντικά επίσης έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά..Πάνω από 140;;; Το σπήλαιο του δράκου, ο πλάτανος 1000 ετών....όλα υπέροχα...Το εκκκλησάκι του Αγ.Νικολάου στους βράχους,κοντά στη θάλασσα,άλλωστε ειναι ο προστάτης των ναυτικών.... Οι χηνούλες και οι παπιούλες μου άρεσαν...Ωραία τα γούνινα παντοφλάκια της εγγονούλας. Να την χαίρεσται.. Ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι..Στην παλιά Καστοριά με τα πέτρινα στενά δρομάκια της, ένοιωσα σαν να ήμουν εκεί..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Με απόλαυση τριγύρισα στις γειτονιές μου βλέποντας τις φωτογαφίες της Μάγδας!
  Μία εξαιρετική παρουσίαση,από μία εξαιρετική παρουσία :)

  Πολλά φιλιά,καλό Πάσχα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τόσο όμορφη πόλη,Μάγδα μου,πλάι στο νερό,που την περπατήσαμε μέσα από τις υπέροχες-πάντα-φωτογραφίες σου!
  Υπέροχη αρχιτεκτονική,πλούτος πολιτιστικός,ομορφιές παντού!
  Καλή Μ. Εβδομάδα,Μάγδα!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Spectacular images, Magda! Always love the trails you take us on through your beautiful pictures and words, love the silence infused in the landscape. Wish you a wonderful day ahead :)

  Greetings,

  Arti

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εντυπωσιακή δουλειά, φίλε. Μέσα από τις φωτογραφίες σας είμαι ένας συμμετέχων από αυτό το όμορφο περιοδεία.

  Ένα φιλί.

  http://ventanadefoto.blogspot.com.es/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ακόμα και τα μέρη που έχω επισκευθεί οι φωτογραφίες σου με κάνουν να τα βλέπω με άλλο μάτι.
  για άλλη μια φορά μπράβο, αγαπημένη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. always interesting... and some of the photos are really nice !
  ciao Magda!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αγαπημένη μου Μαγδα, τί κρίμα που δεν μου είπες ότι θα πήγαινες στην Καστοριά Υπαρχει εκεί ένα αρχοντικό με σαχνισίνια όπως το δικό μου που έχει την ίδια τοχογραφία της Πόλης με τη δική μου πολύ θα ήθελα να την βρείς και να την φωτογραφίσεις. Προφανώς είναι του ίδιου λαικού καλλιτέχνη που τότε ήταν και αρχιμάστωρες. Φαντάζομαι ότι θα περάσεις το Πάσχα με την εγκονή σου.Εγώ όχι δυστυχώς σήμερα τους έστειλα ένα μεγάλο δέμα με όλα τα καλούδια της Πασχαλιάς. Πολλές ευχές και φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ciao Magda, bellissimo reportage, degno di un documentario, ricco di foto e notizie storiche geografiche, grazie che ci fai conoscere questi posti splendidi che viene voglia di visitarli. Brava, complimenti, saluti buona festa del 1° Maggio, a presto Angelo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Dear Magda!
  Thanks for this interesting journey from your beautiful country. You have taken so many fantastic photos.

  Greetings and hugs!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Hello dear friend, I can say that thanks to your wonderful photo of a wonderful place I've visited your beautiful Greece
  a friendly greeting

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. πολύ όμορφος τόπος....εξαιρετική παρουσίαση σου μπράβο σου...
  καλό μήνα και να σαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Amplio y excelente reportaje, como siempre que te visito me entran ganas de viajar. Lástima ...
  Un abrazo y gracias por mostrar tan bellos lugares.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. documentado reportaje, bello paisaje y rico patrimonio. una buena presentacion de ese lugar. saludos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Otro reportaje de los tuyos maravilloso y digno de ver, ademas se puede ver lo bien que lo docuemntas.
  Un saludo y a por otro.
  La vida viajando es maravillosa

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Dziękuję za wspaniałą wycieczkę do tego cudownego miejsca. Podobały mi się bardzo stare domy na palach, zabudowa miasta, ciekawe budynki z kamienia, piękne jezioro ... . Wszystko mi się podobało, no i oczywiście Twoje cudowne zdjęcia. Pozdrawiam i przesyłam dużo buziaków.
  Σας ευχαριστούμε για ένα υπέροχο ταξίδι σε αυτό το υπέροχο μέρος. Μου άρεσε η πολύ παλιά σπίτια στα ξυλοπόδαρα, πόλεις κτίριο, ενδιαφέροντα πέτρινα κτίρια, όμορφη λίμνη ... . Μου άρεσαν τα πάντα γι 'αυτό, και φυσικά υπέροχες φωτογραφίες σας. Αφορά και την αποστολή πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Thank you Magda!! Very creative these options!! Some are simple and're as beautiful as the others!!


  Love your visit!

  Sweet embrace!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Εκπληκτική απεικόνιση φυσικής ομορφιάς.
  Μάγδα μου!

  Καλό Μήνα. Καλό Πάσχα!

  Υγ.:
  Στο βιβλίο μου,
  Ο έκτος Κύκλος (των νεανικών οραμάτων...) που παρουσιάσαμε το 2004, κατά τους Ολυμπιακούς...
  είχα τον κεντρικό μου ήρωα να γυμνάζεται στην λίμνη της Καστοριάς...!!!

  Σε φιλώ, σ΄ευχαριστώ,
  Υιώτα
  αστοριανή, ΝΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Una natura sempre bella, ma un tuffo sempre più profondo nella storia e nell'arte dell'affascinante Grecia!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Για άλλη μία φορά μας ταξίδεψες υπέροχα νοητικά! Και ειδικά σε μια πόλη που η ομορφιά της μπορεί και σ'απομακρύνει έστω για λίγο από την καθημερινότητα της Αθήνας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. ¸.•°✿✿⊱彡

  Belíssimas fotos. Paisagens lindas!

  Ótimo mês de maio!
  Beijinhos.
  Brasil.°✿⊱彡
  ¸.•°✿✿⊱彡

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Οταν βλέπω τέτοιες Πόλεις Μάγδα μου, νοιώθω αγαλλίαση και υπερηφάνεια που γεννήθηκα σ αυτή τη μικρή γωνιά της Γης!
  Πέρασα να σου ευχηθώ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
  Νάσαι πάντα καλά ΚΑΙ Ν ΑΠΟΛΑΜΒΑ΄ΝΕΙς ΤΗΝ ΚΆΘΕ ΣΤΙΓΜΉ ΜΕ ΤΟΥς ΑΓΑΠΗΜΈΝΟΥς ΣΟΥ
  Φιλιά πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Olá Magda!
  Que bela e longa excursão eu fiz na tua companhia! Cheguei ao fim sem fôlego! Mas valeu a pena percorrer todos esses caminhos, lagos, casa antigas, igrejas degradadas,vilas esquecidas e de uma grande beleza. A paisagem é maravilhosa!!! Obrigada por me mostrares tudo isso.
  Beijos de Portugal.
  M. Emília

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Αν και έχω "γνωρίσει" την Καστοριά μέσα από τις θαυμάσιες εικόνες της Αγράμπελης, κατά κόσμον Ντίνας, εσύ εδώ μας έδωσες τόσες λεπτομέρειες που ήταν αιτία να τη γνωρίσω περισσότερο. Με ξάφνιασες με τόσες φωτογραφίες... πολύ φοβάμαι πως θα ενοχληθεί οblogger με τόσο βάρος...

  Καλή Ανάσταση, φίλη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Ε απίστευτο! Ήμουν εκεί μια βδομάδα πριν. Μέχρι να καταλάβω πότε πήγες περίμενα να με δω σε κάποια από τις φωτογραφίες σου. Και όταν αλητεύω δε θέλω ντοκουμέντα! χιχιιχ
  Υπέροχη η Καστοριά, δεν είχα ιδέα οτι τη λίμνη τη λένε Ορεστιάδα. Κι επίσης τα αρχοντικά που είδες είναι υπέροχα, δεν τα συνάντησα όλα. Αυτόν το χασκουλίνο όμως νομίζω πως τον είδα, ο ίδιος θα ήταν, τεμπελούκος. :D
  Έβγαλα κι εγώ τη λίμνη 500 φωτογραφίες, όμορφες αντανακλάσεις. Κι η Καστοριά ωραία και απλώνεται πολύ όμορφα στο τοπίο. Αλλά δυσκολευόμουν να προσανατολιστώ.
  Τα παντοφλάκια όμως που ήρες είναι όλα τα λεφτά!
  Εύχομαι να περάσεις τέλεια το Πάσχα με όλη την οικογένεια και αυτούς που αγαπάς.
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Kι εγώ θέλω να σε ευχαριστήσω για όσα όμορφα ταξίδια μοιράστηκες μαζί μας.Εύχομαι καλή Ανάσταση με υγεία και προσωπική ευημερία.Τα φιλιά μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. θεε μου δωσε μου ματια να βλεπω τι μοναδικο οδοιπορικο με λεπτομερεια χρωματα αρωματα και φως νασαι καλα Μαγδα μου να χαιρεσαι την πανεμορφη οικογενεια σου τουτες μερες και πιο πολυ την πανεμορφη εγγονουλα σου Καλη Ανασταση !!!!! φιλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Μάγδα μου, δεν έτυχε μέχρι τώρα να πάω στην Καστοριά (καλά νέοι είμαστε, χα,χα,χα, θα γίνει κάποτε και αυτό) αλλά με αποζημίωσες με την τόσο όμορφη και γεμάτη περιήγηση που μαε έκανες. Πολλές ευχές για Καλό Πάσχα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Thank you for the wonderful trip and beautifil picurtes ♥
  Sabine

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Dear Magda compliments for your shots. I was in Kastoria many years ago. It was on August, It was very warm I remember the lake and I know that Kastoria is famous for manufacturing of fur.Greece is wonderful.
  Kisses from Italy.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Magda, obrigada pela linda viagem...Lugares maravilhosos!
  Beijos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Κατέγραψες πολύ όμορφα τα αξιοθέατα μιας από τις ωραιότερες πόλεις της πατρίδας μας. Καλό Πάσχα Μάγδα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Μαγδα μου, καθε δημοσιευση σου ειναι καταπληκτικη και οι πληροφοριες σου παντα πλουσιες και χορταστικες, οπως και οι φωτογραφιες σου.

  Εχω επισκευθει την λιμνη και την πολη τησ Καστοριας, μα μονο τωρα εμαθα τοσο θαυμασια πραγματα απο τα ιστορικα στοιχεια που μας εδωσες και για την πολη και για την ιστορια της.
  Πλουσια η παραδοση μας η Ελληνικη, αρχοντικα, μοναστηρια, θησαυροι, ιστορια!
  Γιαυο σευχαριστω πολυ και ευχομαι ολοψυχα να εχουμε ολοι μας Καλο Πασχα!!

  Φιλια πολλα,

  Μπεττυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Έρωτας αυτή η λίμνη !!!!!
  Απίστευτα πλούσια η ξενάγησή σου.(αυτό το γραμματοκιβώτιο μου έκλεψε την καρδιά)
  Χιλλιες ευχαριστίες !!!
  Καλή ανάσταση.
  Καλό Πάσχα Μάγδα μου με πολλές αγαπημένες αγκαλιές ;-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! Με υγεια και χαρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Hello dear friend Magda a bit late I went to get you the best wishes
  for your happy and peaceful Easter to you and the people ate more expensive
  a friendly hug

  Titian.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά Μάγδα μου ευχομαι να περνάς όμορφα με τους αγαπημένους σου με γέλια και ξεγνοιασιά!!Ευχαριστώ για το εξαιρετικό ταξείδι που μας πρόσφερες !απόλαυσα το κάθε τι μέσα από τον φακό της φωτογ.μηχανής σου αλλά και τον φακό της ψυχής σου!!!Λατρεύω τις χήνες!!! χα χα!!!Φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Καλή φωτογραφίες, μια υπέροχη βόλτα στο οποίο κάθε εικόνα, προστίθενται νέα και όμορφα μέρη γεμάτα φως και χρώμα. -
  Χαιρετισμούς. -

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Xρόνια πολλά Μάγδα και πάντα εμπνεύσεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Τι ομορφιά!!!!
  Χρόνια πολλά και σ' ευχαριστούμε πολύ Μάγδα μου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Magda, it was a wonderful trip. Your photos are stunning.
  I admire the great cerkiwe, landscapes, views of ...
  Thank you, I can see a unique place.
  Regards and sending kisses.
  Lucia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Πολύ θα ήθελα να πάω!
  Χρόνια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Υπέροχη η ξενάγηση που μας έκανες. Φτιάχνουν και τις ωραιότερες γούνες, από εκεί είναι κι ο γουναράς μου.

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΜΑΓΔΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!

  Φιλιά πασχαλινής αγάπης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Dear Magda, are you Spanish? I do not know how to write you hihihih.
  What susprises me is that the sky is always blue in Greece. Such beautiful places from your country!!!!And seeing the green scenery reminds me of spring!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Hi magda :))
  I'm late, but I've been "mu lia" between doctors and rehabilitation now. Here I am to see your wonderful story. The pictures are beautiful, I really like the 109 110 142, for their reflections in the agua.Gracias for sharing.
  Good night. A kiss :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Ciao Magda, sono un po' in ritardo e spero mi scuserai. Sono stato un po' impeganto in questi ultimi tempi. Venire da te e guardare le tue belle foto è come essere sul posto e ci dai sempre la spinta per visitare personalmente i luoghi. Brava, ancora una volta e buon fine settimana.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. What a wonderful tour, Magda, with so many lovely photos to show us all the sights and wonders. Beautiful colours and reflections. Makes me itch to go and travel again !

  I hope you had a happy Easter. Christ is risen indeed !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. μέρες τώρα είχε πάρει το μάτι μου την ανάρτηση...
  κι όλο τη φύλαγα για πρωινό καφέ αλλα τα τρεξίματα
  δε μ αφήνανε!!!!! Σήμερα την απόλαυσα!
  Ευχαριστώ σε για το παραθύρι που μας ανοίγεις!
  Καστορια...χρονια πριν κάναμε ένα πέρασμα είχα
  κράτηση την ομορφιά της...
  αλλα σήμερα πραγματικά την έζησα!!!!!

  Αν έκανες ταξίδι στην Κύπρο θα ήσουνα η απάντηση
  στις προσευχές του γιου μου!!!!!!!!

  Χριστός Ανέστη magda μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θαυμάσιο και αυτό το ταξίδι που μας ξενάγησες Μάγδα μου.
   Ιδέα δεν είχα γιαυτόν τον οικισμό!

   Πάντα τέτοια μοναδικά ταξίδια να κάνεις και να μας ταξιδεύεις!

   Φιλιά Πασχαλινά!

   Διαγραφή
 55. Upea kuva ja sana kertomus.. Kreikka on paratiisi Eden.. Kauniin maisemat varasti sydämeni

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Wonderful photos of the beautiful and historical place! It seems like I I watch everything around with my own eyes...Many great thanks for this trip!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Thanks for showing the beauty of your country. Wonderful photo's Magda.
  Have a wonderful sunday.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. ¸╭•⊰✿¸.

  Bom domingo!
  Feliz Dia das Mães!
  Beijinhos.♡ღ

  •*✿⊱╮ღ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Υπέροχη η ξενάγηση!Ευχαριστούμε!Απόλαυσα τις φωτογραφίες σου τόσο πολύ!Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Hi Magda, thank you so much for sharing so many wonderful photos in one posting. All the scenery are really beautiful and exotic. You sure one lucky lady, get to travel and visit so many beautiful places.

  Have a wonderful week ahead,regards. With hugs and love to you.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μάγδα
  Υπέροχος και ο σημερινός σου περίπατος στην πανέμορφη Καστοριά.
  Πριν χρόνια την είχα γνωρίσει και έμεινα εκεί μιά βδομάδα για το γύρισμα ενός ντοκυμανταίρ.
  Επίσκεφτηκα τα περισσότερα από τα αξιοθέτα που τόσο όμορφα μας πρόσφερες σήμερα.
  Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Dear Magda,
  You took so many pictures and I enjoyed seeing each and every. It’s interesting that such an ancient civilization existed around 5260 BC and some similar things were excavated in Japan but they are not so old as yours. I imagined how those ancient people lived on that beautiful place close to the beautiful lake. Thank you for taking us along with you.

  Following the birth of my second grandchild (girl) in April, my third one (boy) was born in May. I think you know how I’ve been so busy happily. Please excuse me of my late visit. Enjoy yourself in the balmy breeze of May.

  Yoko

  ΑπάντησηΔιαγραφή