Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

ΣΑΝΤΙΑΓΟ ντε ΚΟΜΠΟΣΤΈΛΑ - Βόρεια Ισπανία Santiago de Compostela - Northern SpainΚάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Tο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα είναι η πρωτεύουσα της Γαλικίας και ιερός τόπος προσκυνήματος στην Ισπανία. Ο Καθεδρικός Ναός της πόλης, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο (Santiago), είναι ο προορισμός ενός από τους πιο σημαντικούς δρόμους προσκυνήματος, γνωστός ήδη από τον 9ο αιώνα ως ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου (Camiño de Santiago). Το 1985 όλη αυτή η διαδρομή αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Δείτε την ιερή πόλη στον χάρτη καθώς και το πιο δημοφιλές δρομολόγιο των προσκυνητών.


Χιλιάδες ανθρώπων έρχονται στο Σαντιάγο κάθε χρόνο, περπατώντας 30 μέρες περίπου, για να εκπληρώσουν ένα τάμα ή μία πνευματική τους ανάγκη.

Ένα σακίδιο στην πλάτη, ένα φλασκί με νερό, ένα μπαστούνι και ένα μεγάλο χαρακτηριστικό κοχύλι με σταυρό, είναι οι αποσκευές τους.


Πολλά πανδοχεία με εξαιρετικά χαμηλές τιμές για τους προσκυνητές, υπάρχουν στον δρόμο. Εκεί τρώνε, κοιμούνται και όταν φεύγουν σφραγίζεται και το ειδικό για τους προσκυνητές διαβατήριο τους, αδιάψευστη απόδειξη της πολυήμερης πεζοπορίας τους.


Όλος ο δρόμος, 800 και πλέον χλμ.από τα Γαλλικά σύνορα, διασχίζει πόλεις, χωριά και πεδιάδες και είναι άριστα σηματοδοτημένος!Ο καθεδρικός ναός δεσπόζει στην κύρια πλατεία της παλιάς και καλοδιατηρημένης πόλης.
Η κατασκευή του καθεδρικού ναού ξεκίνησε το 1075 κατά τη βασιλεία του Alfonso VI, και χρηματοδοτήθηκε από τον Επίσκοπο Ντιέγκο Peláez.

Κτίστηκε αρχικά σε Ρωμανικό στιλ, αλλά επεκτάθηκε πολύ, με κτίρια μπαρόκ, γοτθικά και νεοκλασικά.

Η πρόσοψη Ομπραντόιρο του καθεδρικού ναού είναι έργο του Fernando de Casas y Novoa, και θεωρείται ως μία από τις υπέρτατες εκφράσεις του ισπανικού μπαρόκ. Ο κύριος βωμός είναι επίσης σε στυλ μπαρόκ, και η κρύπτη του Αγίου Ιακώβου Αποστόλου βρίσκεται ακριβώς από κάτω.


Το άγαλμα του Αγίου Ιακώβου


Οι πιστοί αγκαλιάζουν το άγαλμα για να ευλογηθούν.


Η κρύπτη, όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου Ιακώβου


Στην ίδια κεντρική πλατεία Ομπραντόιρο του Καθεδρικού βρίσκεται και το Rajoy Palace, όπου είναι η έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και της Προεδρίας του Συμβουλίου της Γαλικίας.
Κτίστηκε το 1766 σε στυλ νεοκλασικό από τον αρχιεπίσκοπο του Σαντιάγκο, Bartolomé Rajoy, ως ιεροδιδασκαλείο.


Στα δεξιά του Δημαρχείου, όπως είμαστε ψηλά στην πλατεία, βλέπουμε την μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Fructuoso του 18ου αιώνα, γνωστή και ως Εκκλησία των θλίψεων, η οποία βρίσκεται στην Rua da Trindade, στο μνημειακό κέντρο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Η μεγαλύτερη έμφαση της διακόσμησης της, δόθηκε προς τα πάνω, για να είναι ορατή από την κεντρική πλατεία Ομπραντόριο.
Το όνομα της το πήρε από τον επίσκοπο της Tarragona που μαρτύρησε κατά το έτος 259.
Τα τέσσερα αγάλματα συμβολίζουν τις τέσσερις σπουδαιότερες αρετές Σύνεση, Δικαιοσύνη, Σθένος και Εγκράτεια.


Κι ανάμεσα τους φαίνεται ένα καταπράσινο κομμάτι της πόλης, λίγο μακρύτερα από το μνημειακό κέντρο.


Στην πόλη του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα υπάρχουν τέσσερις μεγάλες πλατείες. Η κυριότερη είναι η Plaza dell'Obradoiro, όπου ο Καθεδρικός και άλλα σπουδαία κτίρια, η Plaza dell'Inmaculada, η Plaza de la Quintana και τέλος η Plaza de las Platerias.
Όλοι οι λοιποί δρόμοι, συγκλίνουν προς αυτές.

Σε όλες αυτές τις πλατείες, όλα τα κτίρια είναι αξιοθαύμαστα, σε όποιο αρχιτεκτονικό στυλ κι αν ανήκουν!

Ας δούμε μερικές φωτογραφίες από τον εξαιρετικό Ναό του Αγίου Ιακώβου. Μία από τις πολλές εισόδους του, σε ρωμανικό στυλ στην Praza das Praterias


Δεξιά ο πύργος με το ρολόι.Μία από τις υπέροχες μπλε πόρτες!


Εδώ βλέπουμε την ανατολική είσοδο του Καθεδρικού, την Puerta Σάντα (Ιερά Πόρτα), στην πλατεία Quintana


Η Plaza de Platerías, που σημαίνει πλατεία των Αργυροχρυσοχόων, όπου η βορεινή ρωμανική πρόσοψη του Καθεδρικού. Η πόρτα λέγεται και πύλη του Παραδείσου.
Στο κέντρο της πλατείας η κρήνη των Αλόγων.


Διακόσμηση!


Βρισκόμαστε στην Plaza de la Quintana, απέναντι από τον καθεδρικό ναό και βλέπουμε δεξιά μας το γυναικείο Μοναστήρι του 9ου αιώνα, Convento de San Paio de Antealtares, όπου αρχικά στεγαζόταν τα λείψανα του Αγίου Ιακώβου, που όπως προείπα, τώρα στεγάζονται στον Καθεδρικό ναό.Στην Plaza de la Inmaculada, υπάρχει το επιβλητικό Μοναστήρι San Martín Pinario, του 17ου αιώνα.

Με έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θρησκευτικό κτίριο του Σαντιάγο, μετά τον καθεδρικό ναό.


Εδώ βλέπετε με πόση υπομονή και τάξη περιμένουν οι προσκυνητές, προκειμένου να επισκεφθούν τον Καθεδρικό ναό.


Μπροστά μου ήταν ένα γκρουπ, που είχαν αναμνηστικά καπέλα!


Σε ένα μαγαζί με σουβενίρ, υπάρχει το ακριβές αντίγραφο της BOTAFUMEIRO, δηλαδή το τεράστιο θυμιατήρι που κρέμεται με σκοινιά από την οροφή του Καθεδρικού.
Από τον Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν την ατμόσφαιρα, που γινόταν βαριά λόγω του μεγάλου πλήθους των πιστών.
Είναι ασημένιο και έχει βάρος 63 κιλών.


Σημείωση:
Το Botafumeiro της πόλης Cava de' Tirreni στην Ιταλία, είναι σήμερα το μεγαλύτερο θυμιατό στον κόσμο, με ύψος 1,60 μ.και βάρος 70 κιλά. Δέχεται 13 κιλά θυμίαμα, και είναι φτιαγμένο με ασήμι. Φωτογραφίες και λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ: http://magdax.blogspot.gr/2015/12/cava-de-tirreni-italy.html

Σουβενίρ


Η πόλη του Santiago de Compostela έχει 33.000 φοιτητές.
Εδώ βλέπουμε την αυλή της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, με το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Alonso III. de Fonseca, 1475-1534.


Μια ματιά στα γύρω στενά δρομάκια της πόλης, που είναι γεμάτα από καφέ κι εστιατόρια.


Πιάτο με θαλασσινά


Ένα μπαράκι, πνιγμένο στα λουλούδιαΜία νεανική παρέα προσκυνητών


Η εκκλησία του San Miguel dos AgrosΤο εσωτερικό της


Η ξενάγηση μας τελείωνε και κατηφορίσαμε προς την είσοδο της πόλης, όπου περίμενε το πούλμαν.
Κι εδώ ανεβήκαμε στο πούλμαν, ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στην ιερή πόλη του Αγίου Ιακώβου.Την ευλογία του να έχουμε.


Κατά το υπόλοιπο μισό της σημερινής ημέρας, θα επισκεφθούμε τα Rias Baixas.

Αυτά τα καταπληκτικά παραθαλάσσια μέρη της δυτικής ακτής της Ισπανίας, θα τα γνωρίσετε στην επόμενη ανάρτηση μου.

Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: