Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

From Zadar to Trogir ( Dalmatian coasts)



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στις Δαλματικές ακτές, μετά το Zadar θα επισκεφθούμε την επίσης μεσαιωνική πόλη Trogir, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Απολαύστε όμως πρώτα την παραθαλάσσια διαδρομή με το λεωφορείο της γραμμής, από το Zadar στο Trogir. Η απόσταση είναι 130 χλμ. Όλες μου οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες μέσα από το λεωφορείο.

Δείτε τον χάρτη


Είμαστε έξω από το Zadar και βλέπουμε τα παραθαλάσσια θέρετρα του.








Η επόμενη πινακίδα μας ενημερώνει ότι ο Εθνικός Δρυμός Krka απέχει 25 χλμ. Αυτό το πάρκο καθώς και το Plitvice είναι δύο επίγειοι παράδεισοι στην Κροατία. Το πάρκο Plitvice το επισκεφθήκαμε, είναι μαγευτικό, μπορείτε να το δείτε στο blog μου με την ετικέτα Λίμνες Plitvice.
Μακάρι να μπορέσω να επισκεφθώ και το Πάρκο krka.


Ήδη βρισκόμαστε στο Vodice, μία πόλη των 9.000 κατοίκων, στην επαρχία Σιμπένικ. Ιδρύθηκε κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους και το όνομα της σημαίνει "πηγές νερού", που τροφοδότησαν όλη την περιοχή.
Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.








Τώρα διασχίζουμε την γέφυρα του ποταμού krka, μήκους 391 μ. και ύψους 65 μ.


Στο βάθος της φωτογραφίας αριστερά, στο σημείο που ο ποταμός εισρέει στην Αδριατική θάλασσα, είναι φωλιασμένη η ιστορική πόλη Sibenik.


Την διασχίζουμε περιφερειακά. Αριστερά στο ύψωμα αχνοφαίνεται το Φρούριο του Αγίου Μιχαήλ από τον 15ο αιώνα, όπου υπάρχει ένα αμφιθέατρο με υπέροχη θέα και εξαιρετικές εκδηλώσεις.




Κι ύστερα, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκουμε ενδιαφέρουσες παραλίας, όρμους και χωριουδάκια.









Μπλε και πράσινο, σ΄όλη την διαδρομή!


Ήδη έχουμε φτάσει στην Grebastica, μια μικρή γραφική πόλη στο βάθος ενός μακρύ κόλπου, που περιβάλλεται από τη χερσόνησο Ostrica και από το νησί Tmara.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, γίνονται κι εδώ πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως σ΄όλη την Δαλματία.












Στην περιοχή της Grebastica, όπως βλέπετε, υπάρχουν καταγάλανες γωνιές και μικρά καταπράσινα νησάκια






Στην συνέχεια από την περιοχή της Grebastica, αρχίζει μία άλλη πανέμορφη περιοχή, αυτή του Primosten.







Στην επόμενη καμπή του δρόμου, καθώς έστριψε το λεωφορείο, φάνηκε το γραφικό χωριό Primosten, το οποίο είναι ξακουστό για τους αμπελώνες του και το εκλεκτό κρασί του Babic.


Οι κάτοικοι του Primosten και της γύρω περιοχής, ασχολήθηκαν με την αμπελοκαλλιέργεια από την εποχή των Ιλλυριών, κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.

Υπάρχουν πολυάριθμες ταφόπλακες με σκαλισμένα μοτίβα κρασιού, αμφορείς και πιεστήρια κρασιού που αποδεικνύουν την ύπαρξη των αμπελώνων εκείνης της εποχής.

Το 1947 αποφασίστηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση να μοιραστούν στους αμπελοκαλλιεργητές τα διαθέσιμα 184.000 τμ. σε βραχώδεις και απότομες πλαγιές.

Η περιοχή αυτή είναι το Bucavac Veliki, 3 χλμ. μετά το Primosten, δίπλα στην μαρίνα Kremik.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι με τεράστιες προσπάθειες, έβγαζαν κομμάτια βράχου, σχεδόν με τα χέρια τους ή με την βοήθεια ελαφρών εργαλείων, αυτά τα έκαναν φράκτες και έτσι συμμετρικά φύτευαν στο κοκκινόχωμα τα αμπέλια τους.

Διάβασα ότι μία τεράστια φωτογραφία των μοναδικών αυτών αμπελώνων, κοσμεί το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στην Ν.Υόρκη, υπάρχει δε και αίτηση ένταξης των αμπελώνων στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco.

Στην επόμενη φωτογραφία μου, αν και μέσα από το λεωφορείο, φαίνονται οι βράχοι με τα συμμετρικά αμπέλια, πάνω από την μαρίνα, στο βάθος, ένθεν και ένθεν αυτής.


Γρήγορα το λεωφορείο της γραμμής, πέρασε στην περιοχή της πόλης Rogoznica, η οποία είναι κτισμένη πάνω σε μία καταπράσινη χερσόνησο, που καλύπτεται η περισσότερη από δάση.
Υπάρχει εκεί και ένα ασφαλές φυσικό λιμάνι! Ψαράδικο και τουριστικό χωριό, πανέμορφο,



με μία καταγάλανη θάλασσα!


Επόμενο χωριό η Marina. Κρατάει από τον 16ο αιώνα και ανήκει στον Δήμο του Split. Έχει αμμώδεις παραλίες, ελιές και πεύκα και φυσικά τουρισμό.
Την περίοδο 1495-1500 οι επίσκοποι του Τρογκίρ έχτισαν έναν τετράπλευρο πύργο με επάλξεις, για θερινή τους κατοικία. Όπως όλα τα χωριά που περάσαμε, έχει πολυάριθμα ιστορικά μνημεία.

Το πρώτο που είδαμε είναι το πετρόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.


Και μετά ο Πύργος, καθώς και το λιμάνι με την μαρίνα για τα γιοτ.








Είμαστε πια πολύ κοντά στον προορισμό μας, που είναι το Trogir.


Βλέπουμε υδατοκαλλιέργεις,


ορμίσκους γραφικούς και απέναντι ένα όμορφο χωριό.
Είναι το ψαροχώρι Seget Vranjica, τουριστικό θέρετρο, μόλις 5 χλμ.από το Trogir.


Πλησιάζουμε στο Trogir


Λίγο πριν τον σταθμό των λεωφορείων βλέπουμε την υπαίθρια αγορά της πόλης.



Ο σταθμός των λεωφορείων


Λίγο πριν κατεβούμε πρόλαβα να φωτογραφίσω, με φόντο έναν ανταριασμένο ουρανό, το καμπαναριό του καθεδρικού Ναού του Trogir,


στο οποίο θα σας ξεναγήσω στην επόμενη ανάρτηση μου.

Ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας!

7 σχόλια:

  1. Γεια σας Magda. Κάνετε τον δρόμο και τους χώρους που ξέρω εν μέρει. Έτσι ήταν ωραίο να δούμε τα πάντα. * Περιμένω ακόμα για χειρουργική επέμβαση ισχίου. Ο όρος γίνεται όλο και περισσότερο και είμαι σε αυξανόμενη πίεση. Ακόμα και ένα blog δεν μπορεί να με παρηγορήσει. Χαιρετισμούς και αγκαλιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι μετά από μια επίσκεψη στο νοσοκομείο. Η απελευθέρωση υποτίθεται ότι ήταν 4 εβδομάδες από τις 10 Αυγούστου και είναι ήδη 7 εβδομάδων. Αναμονή για το τηλέφωνο, έτσι συμφωνήθηκε. Αυτή είναι λοιπόν η υπηρεσία υγείας μας, δυστυχώς. Ελπίζω να συναντηθούμε στην Ελλάδα. Ονειρεύομαι αυτό. Χαιρετισμούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  2. A través de tu precioso reportaje , he podido vivir ese viaje que tal felizmente has realizado.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aν μέσα από το λεωφορείο έκανες τέτοια φωτογραφική δουλειά, τι να πω... Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing!
    Thank for your very good article...!
    ,ผลบอลเมื่อคืน

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing.Thank for your very good article...!

    ดูหนังออนไลน์

    ΑπάντησηΔιαγραφή