Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Zadar - Croatia



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα γνωρίσετε την μεσαιωνική πόλη Zadar, στα παράλια της Κροατίας.
Είναι η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη της Κροατίας.
Εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 4ο αιώνα π.Χ., ως οικισμός της Ιλλυρικής φυλής. Έκτοτε πολλές φορές κατακτήθηκε, καταστράφηκε, αλλά κάθε φορά αναδυόταν από τις στάχτες της, πιο ισχυρή, πιο πλούσια σε πολιτισμό και ομορφιά.

Τα τείχη της, μέρη των οποίων υπάρχουν και σήμερα, ήταν τα πιο ισχυρά σ΄όλη την Δημοκρατία της Βενετίας, κατά την Ρωμαϊκή εποχή και σ΄αυτό οφείλει την ανεξαρτησία της, σε σχέση με άλλες πόλεις. Επίσης ποτέ δεν κατακτήθηκε από τους Τούρκους.

Tο Zadar ψηφίστηκε και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Ευρωπαϊκός προορισμός για το 2016.

Πάμε να την γνωρίσουμε. Το λεωφορείο έφτασε στην πόλη. Κι εμείς κατευθυνθήκαμε στην παλιά πόλη, την μεσαιωνική. Στον σταθμό λεωφορείων είδαμε τον κατατοπιστικό χάρτη της πόλης.


Δείτε και την αεροφωτογραφία μου


Για να πας εκεί, πρέπει να διασχίσεις την γέφυρα, η οποία συνδέει την σύγχρονη με την μεσαιωνική πόλη. Kατασκευάστηκε το 1962, είναι μόνο για πεζούς και έχει μήκος 152 μ. και πλάτος 6 μ.


Όπως θα δείτε στις επόμενες δύο φωτογραφίες μου, υπάρχουν πολλά ωραία μοντέρνα κτίρια και το λιμάνι προς τα δεξιά.



Στο τέλος της πεζογέφυρας υπάρχουν τα τείχη της παλιάς πόλης καθώς και μία από τις πύλες της.


Μέσα από τα τείχη μας υποδέχεται η πλατεία του λαού (Narodni Trg). Η πλατεία αυτή είναι το κέντρο της δημόσιας ζωής στο Zadar από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.


Εξαιρετικά κτίρια κοσμούν την πλατεία.Το Zadar περικλείει μέσα στα τείχη του, πολύτιμα μνημεία από την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Ας τα γνωρίσουμε ένα προς ένα.

Απέναντι μας ακριβώς ο Town Guard (Gradska straža), στα Ελληνικά ο Πύργος της Φρουράς, το Φρουραρχείο, σχεδιασμένο από έναν Βενετσιάνο αρχιτέκτονα, τον Michele Sanmicheli σε Αναγεννησιακό στιλ, μαζί με τον Πύργο του Ρολογιού. Είναι εδώ από το 1562. Σήμερα είναι Εθνολογικό Μουσείο.
Το ρολόι του πύργου χτυπά ασταμάτητα από το 1803.



Δεξιά του, το Αναγεννησιακό κτίριο του Δημαρχείου, από το 1935. Το δεξί και ψηλότερο μέρος του Δημαρχείου κοσμείται από ανάγλυφες παραστάσεις.

Στο ψηλότερο μέρος βλέπουμε ανάγλυφα τον Saint Chrysogonus, πολιούχο της πόλης.




Και μία αρχιτεκτονική λεπτομέρεια του


Κοντά του, το παλάτι Ghirardini, ένα ψηλό εντυπωσιακό κτίριο του 15ου αιώνα με ένα μπαλκόνι σε στυλ Γοτθικής Αναγέννησης.
Γλυπτά κοσμούν την πρόσοψη του και δεξιά του γράφει με μεγάλα γράμματα Matica Ηrvatska.

Έψαξα να βρω τι σημαίνει και από την Wikipedia βρήκα ότι "είναι το παλαιότερο ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό κροατικό εθνικό θεσμικό όργανο. Ιδρύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1842 από τον Κροάτη Janko Drašković και άλλα εξέχοντα μέλη του Ιλλυρικού κινήματος κατά την Κροατική Εθνική Αναγέννηση (1835-1874).
Εκδίδει πολλά περιοδικά.
Στόχοι του είναι να προωθήσει την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα της Κροατίας στους τομείς της τέχνης, της επιστήμης, της πνευματικής δημιουργικότητας, της οικονομίας και της δημόσιας ζωής, καθώς και να φροντίσει για την κοινωνική ανάπτυξη της Κροατίας".


Απέναντι το City Lodge, από το 1565, το οποίο στέγαζε τα Δικαστήρια της πόλης. Σήμερα φιλοξενεί εξαιρετικές εκθέσεις καθ΄όλην την διάρκεια του έτους.


Από την πλατεία του Λαού, ξεκινά ο μεγαλύτερος δρόμος της πόλης, ο Kalelarga. Κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, όλα τα κτίρια κατεστράφησαν και ξανακτίστηκαν αργότερα με μια μοντέρνα μορφή.
Ο δρόμος αυτός οδηγεί στο Ρωμαϊκό φόρουμ.

Στο βάθος βλέπουμε το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού του Zadar, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αγία Αναστασία. Κτίστηκε τον 13ο αιώνα σε Ρωμανικό στυλ και το καμπαναριό του ολοκληρώθηκε τον 19ο αιώνα, από τον TG Jackson. Ανεβαίνοντας τα 180! σκαλιά του, έχετε απεριόριστη θέα στην πόλη.
Κάπου διάβασα ότι είναι ο μεγαλύτερος Ναός στην Δαλματία.



Η πρόσοψη του


Η πλαγία πρόσοψη του


Και ένα μέρος από το πλούσιο εσωτερικό του


Κάπου εδώ κοντά, μια βιτρίνα με εντυπωσιακά παγωτά, καλλιτεχνικά παρουσιασμένα, τράβηξε την προσοχή μας!


Στην συνέχεια η επιβλητική εκκλησία του Sv.Donato (Αγίου Δονάτου), του πολιούχου της πόλης από τον 9ο αιώνα. Κατασκευάστηκε στην άκρη του Ρωμαϊκού φόρουμ, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, από τον Επίσκοπο και διπλωμάτη της Δαλματίας Donatus, σε προρωμαϊκό στυλ. Έχει ύψος 27μ. Είναι πολύ εντυπωσιακό κυκλικό κτίριο.
Ο Επίσκοπος Donatus ήταν πρεσβευτής του Καρλομάγνου στην περιοχή.
Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν και πέτρες από το γύρω φόρουμ.

Σήμερα, εξ αιτίας της άριστης ακουστικής του, χρησιμοποιείται ως συναυλιακός χώρος ιερής και μεσαιωνικής μουσικής. Εδώ λαμβάνει χώραν το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Μουσικής.


Δίπλα του είναι το παλάτι της Αρχιεπισκοπής.


Βλέπουμε στο παλάτι κρεμασμένα δύο λάβαρα και μία αναμνηστική μαρμάρινη επιγραφή στεφανωμένη. Είναι εις μνήμην της επίσκεψης του αγαπημένου των Κροατών Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄, το 2003. Όταν πήγαμε εμείς το 2013, ήταν η επέτειος των δέκα χρόνων, που με συγκίνηση γιόρτασαν. Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά την επίσκεψη του στο Ζαντάρ, ο Πάπας εκοιμήθη.


Η μαρμάρινη στεφανωμένη αναμνηστική επιγραφή


Μία άποψη του επιβλητικού Ναού με το καμπαναριό του.


Φαρδιά σκαλοπάτια οδηγούν στον Ναό


Και γύρω του ερείπια από το Ρωμαϊκό Φόρουμ, που έγινε από τον 1ο αιώνα π.Χ έως τον 3ο αιώνα μ.Χ από τον πρώτο Αυτοκράτορα Αύγουστο.
Είναι το μεγαλύτερο στην Δαλματία με διαστάσεις 90 επί 45 μ. Θυμίζει πολύ την Ρώμη.


Βλέπουμε την 15μ.ύψους κολόνα "της ντροπής". Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα έδεναν με αλυσίδες τους καταδικασμένους για διάφορα αδικήματα, για να ταπεινωθούν ενώπιον των συμπατριωτών τους. Η κολόνα χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό μέχρι το 1840. Το λιοντάρι στην κορυφή προστέθηκε αργότερα από τους Βενετούς. Οι αλυσίδες υπάρχουν ακόμα.


Στο Φόρουμ υπάρχει και ένα παλιό πηγάδι.


Επίσης πολύ κοντά, είναι η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ηλία. Βλέπουμε το καμπαναριό του.


Δεξιά του φόρουμ, βλέπουμε την Καθολική εκκλησία St. Mary. Ιδρύθηκε το 1066 και είναι ένα μοναστήρι των Βενεδικτίνων από την ευγενή Čika του Zadar. Αριστερά της είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο.


Η εκκλησία του St. Grisogono και το καμπαναριό της είναι τα μοναδικά επιζώντα τμήματα της παλιάς Βενετσιάνικης μονής που ιδρύθηκε στα πρώτα χρόνια του μεσαίωνα.
O Άγιος ήταν Ρωμαίος ιππότης του 3ου αιώνα μ.Χ. επί Διοκλητιανού, ο οποίος του προσέφερε ανώτατα αξιώματα, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του. Ο Άγιος αρνήθηκε και ο αυτοκράτορας τον αποκεφάλισε.
Είναι, όπως προείπα και στην αρχή, ο προστάτης Άγιος της πόλης του Zadar.

Μπροστά από την εκκλησία υπάρχει το άγαλμα του Petar Zoranic (1508-1569), Κροάτη συγγραφέα και ποιητή της Αναγέννησης.


Βρισκόμαστε στην Trg 3 bunara, δηλαδή στην πλατεία των τριών πηγαδιών.
Εδώ υπάρχει μια μικρή αγαπημένη εκκλησία στο Zadar, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία της υγείας.
Κοσμείται από τρία μικρά αγάλματα αγγέλων.
Κτίστηκε το 1703 και περιέχει ένα αντίγραφο μιας διάσημης ζωγραφικής του 1447 «Παναγία του Kaštelo», του ζωγράφου Blaž Zadranin το πρωτότυπο της οποίας βρίσκεται τώρα στη Μόνιμη Έκθεση Θρησκευτικής Τέχνης.


Η εικόνα της Παναγίας


Στον πλαϊνό τοίχο υπάρχει αυτή η Κροατική επιγραφή που σημαίνει οδός Αγίου Leopold Mandić.
Ο Leopold Mandić ήταν ιερέας, εξομολογητής, πιστός Χριστιανός και παρηγορητής των φτωχών και των αδυνάτων.
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία τον αγιοποίησε το 1983.
Σώζεται ανέπαφο το λείψανο του και όταν το έφεραν για λίγο στην Παναγία της υγείας στο Zadar, χιλιάδες ανθρώπων τον προσκύνησαν.


Δεξιά της εκκλησίας υπάρχει ένα καταπράσινο πάρκο, όπου υπάρχουν προτομές διακεκριμένων ανδρών του Zadar από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και επιστημονικό τομέα.
Παραθέτω ενδεικτικά δύο φωτογραφίες, γιατί οι προτομές ήταν πολλές.



Απέναντι από το πάρκο βρίσκεται το Mali Arsenal, μέρος των φρουρίων της πόλης από τον 15ο αιώνα.
Σήμερα είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα, με 3D οθόνη, γυάλινο πάτωμα, οθόνες αφής και ειδικά εφέ φωτισμού και έτσι μπορεί κάποιος να ανακαλύψει το παρελθόν του Zadar.


Και τώρα θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, το οποίο κτίστηκε γύρω στο 1221.
Το Μοναστήρι και η εκκλησία είναι τα παλαιότερα γοτθικά κτίσματα στην Δαλματία.
Μέσα από το πλούσιο, αιώνιο παρελθόν του ήταν πάντα το επίκεντρο της πνευματικής ζωής στην πόλη του Ζαντάρ. Υπήρξε επίσης και ένα High Franciscan College.
Έχει μία πλούσια πινακοθήκη, σπουδαία έγγραφα και περγαμηνές, καθώς και Μουσείο.



Η εσωτερική του αυλή





Η πινακίδα του Μουσείου.


Και τέλος ένα μέρος από την εκκλησία και τον γαλήνιο ολάνθιστο κήπο της.


Συνεχίζουμε τον περίπατο μας στα στενά δρομάκια,


τα γεμάτα από γκαλερί, καφέ και ρεστοράν.



Το ροζ κτίριο δεξιά μας είναι τα Δικαστήρια της πόλης.



Και να μπροστά μας το επιβλητικό και πλούσια διακοσμημένο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Κτίστηκε το 1902.


Η πρόσοψη του


Αριστερά γράφει στα Κροατικά "Δικαστήριο του Ζαντάρ" και δεξιά γράφει "Δημοτικό Δικαστήριο του Ζαντάρ".


Συνεχίζουμε στα γραφικά στενά




Βρισκόμαστε μπροστά στην εκκλησία του Sv. Dominika. Εδώ δημιουργήθηκε το πρώτο Πανεπιστήμιο του Zadar το 1396.


Η πινακίδα αναφέρεται στην ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου το 1396.


Υπάρχει επίσης αναρτημένη πινακίδα με την προτομή του Spiro Brusina (1845-1908), σπουδαίου Κροάτη ζωολόγου, ειδικού στην μελέτη των μαλακίων και οστρακοφόρων, που αποκαλείται "πατέρας της Κροατικής θαλάσσιας βιολογίας".


Κοντά και το Εμπορικό Επιμελητήριο όπου η Ένωση Ζωγράφων του Zadar


Η πινακίδα πάνω στον πέτρινο τοίχο του Επιμελητηρίου γράφει "Ένωση Ζωγράφων Ζαντάρ".


Και τώρα η πλατεία Five Wells, δηλαδή η πλατεία με τα πέντε πηγάδια.
Κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα, οι Βενετοί βοήθησαν την πόλη ν΄αντέξει τις επιθέσεις των Τούρκων, κατασκευάζοντας μία μεγάλη δεξαμενή πόσιμου νερού και πέντε, τέλεια ευθυγραμμισμένα, πηγάδια.
Γύρω από την πλατεία υπάρχουν οχυρωματικά έργα που σώζονται και είναι σε εξαιρετική κατάσταση.


Λεπτομέρειες ενός από τα πηγάδια. Όλα είναι ίδια.


Στην ίδια πλατεία και μία βρύση


Βλέπετε τις οχυρώσεις,


όπου δεξιά δεσπόζει ο πενταγωνικός Captain's Tower, ο Πύργος του Καπετάνιου. Το όνομα του το πήρε από την κοντινή κατοικία του Βενετσιάνου διοικητή (καπετάνιου) της πόλης.Σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις, είναι δε ο μόνος που σώζεται από τους δέκα που υπήρχαν.



Ο,τι απόμεινε από το παλάτι του Μεγάλου Καπετάνιου, το οποίο βομβαρδίστηκε το 1921. Μέχρι τώρα μόνο το ισόγειο ανακαινίστηκε σε Αναγεννησιακό Βενετσιάνικο στυλ.


Δίπλα στην πλατεία υπάρχει το παλαιότερο πάρκο, με την ονομασία Queen Jelena Madije και δημιουργήθηκε το 1829 από έναν Αυστριακό διοικητή-βοτανολόγο τον Baron Franz Ludwig von Welden.


Στην συνέχεια της πλατείας των πέντε πηγαδιών, είναι η πλατεία Petar Zoranic, η ανασκαφή της οποίας, απεκάλυψε πλήθος Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων.
Με μία έξυπνη κίνηση, κατάφεραν να αναστηλώσουν τις αρχαιότητες και να τις εντάξουν στην πλατεία, χωρίς αυτή να χάσει την λειτουργικότητα της, γιατί είναι μια πλατεία πολυσύχναστη.
Αυτό το πέτυχαν, τοποθετώντας γυάλινες διαφανείς πλάκες, στις οποίες περπατάς κανονικά και κάτω βλέπεις τις αρχαιότητες.


Στην μέση της πλατείας βλέπετε την οκταγωνική βάση ενός από τους Πύργους, που δεν σώζονται πια και απέναντι μία Ρωμαϊκή κολόνα, που βρέθηκε απολύτως ανέπαφη στο Forum και που την μετέφεραν εδώ.


Δείτε από κοντά την βάση του πύργου και γύρω της το γυαλί.


Και φυσικά δεν λείπουν από την πλατεία ρεστοράν και καφέ.


Βαμμένη σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, πίσω από την Ρωμαϊκή κολόνα, ξεχωρίζει η εκκλησία του ST SIMEON, σε στυλ μπαρόκ. Μέσα στην εκκλησία φυλάσσεται ένα ασημένιο στήθος του Αγίου Συμεών από το έτος 1380, μεγάλης αξίας.


Η πλαγία όψη της εκκλησίας του Αγίου Συμεώνος


Δίπλα στις οχυρώσεις είναι η Πύλη της Γης, η κυρία είσοδος της πόλης. Χτίστηκε το 1543 από τον Βενετσιάνο αρχιτέκτονα Michele Sanmicheli, σε Αναγεννησιακό στυλ.
Πάνω από την κυρία είσοδο της αψίδας, βλέπουμε το μνημειώδες λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα της Βενετικής Δημοκρατίας.
Έχει τρεις εισόδους, η μεσαία είναι για τα αυτοκίνητα και οι δύο πλαϊνές για τους πεζούς.


Κάτω από την Πύλη, βλέπουμε το γραφικό λιμανάκι Fosa.


Είχε γίνει απόγευμα και πήραμε τον δρόμο, που οδηγεί προς την θάλασσα, περνώντας από τα κτίρια του Πανεπιστημίου. Όπως σας είπα και παραπάνω είναι το παλαιότερο στην Κροατία, καθώς ξεκινάει από το 1396.
Στα σύγχρονα χρόνια ξεκίνησε το 2003.



Ο Άγιος Δημήτριος είναι εκεί, ανάμεσα στις Σχολές, κτισμένος στις αρχές του εικοστού αιώνα (1901) σε νεοκλασικό στυλ.




Οι σχολές είναι μπροστά στην θάλασσα και στην παραλία βλέπεις νέα κι όμορφα παιδιά!



Είδαμε και δύο χαριτωμένα σκυλάκια!


Υπάρχει μεταξύ των Σχολών ένα πάρκο σκιερό με πολλά δέντρα, παγκάκια και ωραία θέα στην θάλασσα.


Υπάρχει ακόμα το καφέ Studena



Καθίσαμε κουρασμένοι από την ξενάγηση της ημέρας να ξαποστάσουμε και να απολαύσουμε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.



Είδαμε πολύ κόσμο μετά την σκάλα να κατευθύνεται προς το τέλος της παραλίας. Τότε δεν ήξερα το γιατί. Τώρα που διαβάζω πολύ για να σας ξεναγήσω όσο πληρέστερα γίνεται, το έμαθα αλλά είναι αργά.


Αυτό που χάσαμε είναι τα σύγχρονα επιτεύγματα της πόλης και βρίσκονται στην άλλη άκρη της προκυμαίας. Δείτε την φωτογραφία. Εμείς φτάσαμε ως την σκάλα. Έπρεπε να κάνουμε τον γύρο της παραλίας.


Η γαλάζια στρογγυλή βάση αποτελείται από 300 γυάλινες πλάκες, κάτω από τις οποίες υπάρχουν φωτοβολταϊκά που συλλέγουν τον ήλιο και μετά με την βοήθεια χρωματιστών προβολέων αλλάζουν χρώματα και φωτίζουν την περιοχή. Η κατασκευή λέγεται "Χαιρετισμός στον ήλιο" και κατασκευάστηκε από τον περίφημο αρχιτέκτονα Zadar Nikola Bašić, ο οποίος έχει λάβει πολλά διεθνή και εθνικά βραβεία.


Το δεύτερο που χάσαμε είναι το 'Θαλάσσιο Όργανο", δίπλα από την γαλάζια βάση. Εκεί στις σκάλες έχει τοποθετηθεί ένας μηχανισμός από τον ίδιο αρχιτέκτονα, έτσι ώστε όταν χτυπούν τα κύματα στις σκάλες ακούγονται απόκοσμοι ήχοι.


Κρίμα για μας, ελπίζω να τα δείτε εσείς...

Εμείς μετά την σκάλα, κατευθυνθήκαμε προς την έξοδο,περνώντας από την πλατεία του Φόρουμ όπου μικρά περίπτερα με σουβενίρ έμεναν ανοιχτά ως το βράδυ.


Βγήκαμε από την παλιά πόλη, διασχίζοντας την Πύλη της Θάλασσας, η οποία έχει στην κορυφή της τον προστάστη της Άγιο Χρυσόγονο στο άλογο.


Βγαίνοντας, είδα και έναν γνήσιο Δαλματικό σκύλο! Η κυρία που το συνόδευε με ευχαρίστηση μου επέτρεψε να τον φωτογραφίσω. Την ευχαριστώ και πάλι!


Και μια πινακίδα από ένα απαστράπτον κόκκινο αυτοκίνητο! Ενθύμιο κι αυτό του υπέροχου Zadar!


Έξω από την πύλη ένα πράσινο τουριστικό τρενάκι.


Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος "έβαψαν" την θάλασσα και έκαναν πιο γοητευτική την μαρίνα!



Ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα μέρα, σε μια πόλη-ζωντανό μουσείο!

Έως την επόμενη ανάρτηση, ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!

10 σχόλια:

  1. Zadar to cudowne miasto, szczególnie piękny jest zachód słońca.
    Pozdrawiam:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Un buen ejemplo de superación que honra a sus habitantes.

    Precioso lugar en donde has realizado un estupendo reportaje.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Μαγδα μου ...ειναι ομορφη η Κροατια μερχι την Zagreb
    πηγα αλλα οχι παραθαλασια ...ελπιζω καπια στιγμη να παω
    προς στο παρον ταξιδευψα με της φωτογραφεις σου ...
    Να ειναι καλα ...φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα ακομα ομορφο ταξιδι που απολαυσαμε χαρη στις υπέροχες φωτογραφίες σου Μάγδα μου και την τελεια ξενάγησή σου .. καθε φορα που ερχομαι εδώ ταξιδευω.. μαζι σου το ότι ζηλευω ΄λίγο ειναι κατανοητό νομιζω αφου λατρευω τα ταξιδια και έχω κάνει σχετικα λιγα στην ζωή μου !
    Να είσαι καλα και να ταξιδευεις παντα..ειναι ότι καλύτερο μπορουμε να κανουμε αν το αγαπαμε !!!
    Καλό φθινόπωρο φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη ξενάγηση όπως πάντα ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τις Φωτογραφίες και τις αφηγήσεις σου ,μας ταξιδεύει Μάγδα μου.
    Ευτυχώς, γιατί δεν βλέπω να ταξιδεύουμε τώρα γρήγορα.
    Πάντως δεν θα σκεφτόμουν την Κροατία τουριστικά.
    Τα μουσικά σκαλιά και το η γαλάζια βάση, πιστεύω θα είναι πολύ εντυπωσιακά.
    Καλή συνέχεια.
    Πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ταξιδιωτικές μας γνώσεις εμπλουτίζονται σε κάθε επίσκεψή μας.
    Καλό φθινόπωρο να έχεις Μάγδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing!
    Thank for your very good article...!
    ,ผลบอลเมื่อคืน

    ΑπάντησηΔιαγραφή