Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Μπέργκεν - Νορβηγία - Bergen-Norway


Σήμερα θα επισκεφθούμε το γοητευτικό Μπέργκεν, την κύρια πύλη προς τα φιόρδ!

Θα πάρουμε το λεωφορείο της γραμμής, από το λιμάνι του Όλεσουντ και μετά από 9,30 ώρες εκπληκτικής διαδρομής, μέσα από βουνά, φιόρδ και λίμνες, θα φτάσουμε στο Μπέργκεν.
Η απόσταση είναι 386 χλμ. Αλλά οι δρόμοι είναι στενοί και οι ταχύτητες μικρές.

Κάποιος μπορεί να σκεφθεί ότι αυτό είναι κουραστικό και ίσως βαρετό. Κουραστικό είναι, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίσεις την Νορβηγική εξοχή, που είναι τόσο πλούσια και ανόθευτη.
Αυτό οφείλεται σ΄αυτόν τον θαυμάσιο λαό, που έμαθε να συνυπάρχει και να σέβεται απολύτως το περιβάλλον του.

Σ' αυτήν την εννιάωρη και πλέον διαδρομή, το πούλμαν θα ανεβεί και θα κατεβεί σε 4 πλοία!!! Θα διασχίζει μικρά και μεγάλα φιόρδ. Και πιστέψτε με, δεν βαρεθήκαμε καθόλου.

Αυτό είναι το πανέμορφο Μπέργκεν!


Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.


Δείτε τον χάρτη της διαδρομής. Άνω αριστερά στο κυκλάκι είναι το Όλεσουντ και κάτω τέρμα αριστερά, το Μπέργκεν.



Καθίστε αναπαυτικά μαζί μας, στο άνετο και ζεστό Νορβηγικό πούλμαν και ξεκινάμε. Ευτυχώς δεν είχε πολύ κόσμο και πάλι οι μπροστινές θέσεις ήταν άδειες. Τυχερό μας :)
Ο καιρός ίδιος, ψιλόβροχο, αν και Αύγουστος!


Γρήγορα διέσχισε την πόλη του Όλεσουντ και βγήκε στην εξοχή. Η πρώτη μαγική εικόνα που είδαμε!
Ένας γραφικός πολύχρωμος οικισμός, πάνω στο νερό, πράσινο σε όλες τις αποχρώσεις, δέντρα, βουνά μεγάλα με πολλά σύννεφα κι όλα αυτά καθρεφτισμένα στο νερό!


Μπαίνουμε στο πρώτο πλοίο, το οποίο σε 15΄θα μας περάσει στην απέναντι πλευρά του φιόρδ. Περιμένουμε να αδειάσει και να περάσουμε εμείς. Ο ουρανός βαρύς, το τοπίο επιβλητικό με ψηλά βουνά, μισοαγκαλιασμένα με σύννεφα!



Το πλοίο άδειασε, μπήκαμε και ξεκίνησε.



Από το παράθυρο του λεωφορείου



Βαθιά και μαύρα τα νερά από τον καιρό!


Όταν βγήκαμε από το φέρρυ, ο καιρός ήταν πιο φωτεινός.


Πρόλαβα να φωτογραφίσω κάποιες ιχθυοκαλλιέργειες


κι ένα όμορφο πολύχρωμο χωριουδάκι με ένα μικρό λιμάνι



Μια στάση ταξί


Κι αμέσως το δεύτερο πλοίο που θα μας περάσει απέναντι σε 12 λεπτά.


Βγήκαμε και από το δεύτερο φέρρυ. Ο δρόμος είναι ο Ε-39. Στενός, πεντακάθαρος, καταπράσινος, διαγραμμισμένος.


Σπιτάκια μικρά και πολύχρωμα, σαν να ζεις σε παραμύθι!!!


Τα νερά τρέχουν από τα βουνά, καθώς τα χιόνια λιώνουν...


Ένας καταρράκτης στην στροφή του δρόμου!


Βλέπουμε μια κωμόπολη


Γραφικά τοπία καταπράσινα!



Και μερικά χιόνια στις κορυφές των βουνών. Τα δύο σπιτάκια στην άκρη του νερού, έχουν παραδοσιακές χορταρένιες στέγες!


Θα μπούμε στο τρίτο κατά σειράν φέρρυ,μόλις αδειάσει, για 10 λεπτά.


Η περιοχή που διασχίζουμε έχει βουνά με χιόνια. Το μέσο ύψος των βουνών είναι 1000 μ.


Βγήκαμε από το πλοίο, αλλά η εικόνα του καιρού παραμένει η ίδια.


Βρισκόμαστε σε ένα γαλήνιο φιόρδ κατοικημένο





Η κωμόπολη αυτή έχει αρκετούς κατοίκους, κάναμε στάση. Είναι σταθμός μετεπιβίβασης.



Ένα χωριουδάκι, διακρίνεται η εκκλησία του


Εδώ πια έπαψε να βρέχει, ο δρόμος στέγνωσε.


Στην άκρη του δρόμου δεξιά, μπάλες από ζωοτροφές; πρόσφατα θερισμένες. Το κάθε τι προσεγμένο και νοικοκυρεμένο. Το βλέπεις σε κάθε σου βήμα!


Στις επόμενες 3 φωτογραφίες, το τοπίο αντανακλάται στο νερό και το θέαμα είναι σπουδαίο, αν και φωτογραφημένο μέσα από το λεωφορείο που κινείται.




Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω η πινακίδα μας πληροφορεί ότι θέλουμε ακόμα 209 χλμ. για το Μπέργκεν. Παρακαλούσα να μην τελειώσει. Κάθε στροφή και μια έκπληξη της φύσης παρουσιαζόταν μπροστά μας.


Σπιτάκια με ανθισμένες αυλές!


Κι αμέσως μετά ένα ουράνιο τόξο!


Γεωργικό τοπίο, με χωράφια, με σπιτάκια...


Βρισκόμαστε ήδη στο Lavik, ένα χωριό πάνω στο μεγαλύτερο φιόρδ της Νορβηγίας, το Σόγκνεφιόρδ. Θα ανεβούμε στο τέταρτο και τελευταίο πλοίο. Από εδώ το Μπέργκεν είναι 2,5 ώρες περίπου.


Το πλοίο μας περιμένει...


Θα ταξιδέψουμε 20 λεπτά, διασχίζοντας κάθετα το μεγάλο και εντυπωσιακό φιόρδ! Ησυχία στους δρόμους, ησυχία και στο πλοίο. Τίποτα δεν ταράζει την μοναδικότητα της Νορβηγικής εξοχής!


Βγήκαμε στην απέναντι όχθη


και το λεωφορείο συνέχισε το τελευταίο μέρος του ταξιδιού του.

Μερικά ακόμα πανέμορφα τοπία, ανάμεσα σε θάλασσα και δάση




και ήδη διασχίζουμε την γέφυρα του Μπέργκεν, μήκους 1.236 μ. που όταν έγινε το 1972, ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα της Νορβηγίας, τώρα είναι η έβδομη! Φανταστείτε τι σπουδαία έργα γίνονται συνεχώς στην Νορβηγία!!!



Κάτω από την γέφυρα, το Αρχιπέλαγος Sotra. Γεμάτο οικισμούς!


Και μετά από 9.30 ώρες, κουρασμένοι και βαθύτατα εντυπωσιασμένοι από το Νορβηγικό τοπίο, φτάσαμε στον σταθμό αυτοκινήτων του Μπέργκεν. Υπέροχος, γεμάτος κόσμο, καταστήματα, κυλιόμενες σκάλες, ρεστοράν!!!


Και στο Μπέργκεν υπάρχει ένα πολύ εξυπηρετικό γραφείο τουριστικών πληροφοριών, που σου βρίσκει και ξενοδοχεία ή δωμάτια ενοικιαζόμενα, σου παρέχει χάρτες, βιβλία και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες!

To Μπέργκεν είναι η δεύτερη πόλη της Νορβηγίας, με 263.000 κατοίκους, χώρια τα περίχωρα. Θεωρείται η πόλη της βροχής, γιατί βρέχει συχνά.
Η πόλη είναι ένα διεθνές κέντρο υδατοκαλλιέργειας , ναυτιλίας , αλιείας , βιομηχανίας πετρελαίου και υποθαλάσσιας τεχνολογίας, έχει δε πολύ ανεπτυγμένη τουριστική κίνηση!

Έχει επίσης Πανεπιστήμιο με 16.000 φοιτητές.

Φάγαμε στον σταθμό και πήγαμε για ύπνο. Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στο Μπέργκεν.
Ένας θαυμάσιος τρόπος να το γνωρίσεις, είναι να το δεις από ψηλά!
Γι αυτόν τον σκοπό, υπάρχει ο Fløibanen, δηλαδή ένας οδοντωτός-Funicular, πολύ κοντά στο λιμάνι, που σε 8 λεπτά, σε ανεβάζει στα 350 μ. και απολαμβάνεις μια πανοραμική θέα της πόλης!

Από το λιμάνι ανεβαίνεις ένα ανηφορικό πλακόστρωτο δρόμο και φάτσα απέναντι είναι ο σταθμός.


Αυτός, δηλαδή



Η πόλη είναι απλωμένη στα πόδια σου! Γυρίζεις γύρω-γύρω και την βλέπεις λεπτομερώς. Οκτώ συνοικίες έχει το Μπέργκεν.




Βλέπουμε κάτω μπροστά μας μια όμορφη λίμνη με ένα συντριβάνι! Θα το δούμε κι από κοντά, αργότερα.


Σε όλες τις Νορβηγικές πόλεις, πάντα είναι αραγμένο και ένα κρουαζιερόπλοιο!


Υπάρχουν πολλά μονοπάτια εδώ στο Fløyen, ένα όμορφο δάσος, εστιατόριο, παιδική χαρά, καφέ.Τα σκαλοπάτια είναι για ξεκούραση!



Καθώς βλέπουμε το Μπέργκεν από ψηλά, καταλαβαίνουμε γιατί η πόλη λέγεται και πόλη των "Επτά βουνών". Γιατί περικλείεται από 7 ορεινούς όγκους, ο ψηλότερος των οποίων είναι 950 μ.


Είναι ώρα όμως να κατεβούμε στην πόλη να την γνωρίσουμε.

Και ξεκινάμε από την παλιά πόλη, το Μπρύγκεν. Το Μπέργκεν ιδρύθηκε από το βασιλιά Όλαφ το 1070.
Στα τέλη του 13ου αιώνα, το Μπέργκεν έγινε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές πόλεις της Χανσεατικής Ένωσης, της οποίας Σάξονες έμποροι (Γερμανοί, δηλαδή) διέμεναν σε ξεχωριστή συνοικία της πόλης και απολάμβαναν αποκλειστικά προνόμια στο εμπόριο με τους ψαράδες του Βορρά, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι κατέφθαναν στο λιμάνι της πόλης. Σήμερα η παλαιά προκυμαία του Μπέργκεν, το Μπρύγκεν, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αυτό είναι το Μπρύγκεν, με τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια!


Οι Νορβηγοί όμως το 1536, με μια έξυπνη κίνηση, δια του βασιλέως τους, ανάγκασαν τους Σάξονες εμπόρους, να γίνουν Νορβηγοί υπήκοοι, αλλιώς θα τους έδιωχναν από την χώρα. Έτσι μείωσαν την Γερμανική επιρροή!


Εικόνες του λιμανιού του Μπέργκεν






Και τώρα το αγαπημένο μου κομμάτι του λιμανιού, μπροστά στην θάλασσα, η ψαραγορά του Μπέργκεν!!! Εδώ είναι ο παράδεισος των ψαροφαγάδων! Φάγαμε και το μεσημέρι και το βράδυ και μακάρι να μέναμε κι άλλο...



Κάθε πάγκος, απ΄αυτούς τους παραμυθένιους:) που βλέπετε, έχει δίπλα του ξύλινα τραπέζια, που μπορείς να καθίσεις, ΑΝ βρεις τραπέζι ελεύθερο! και έχει και ψηλά τραπεζάκια, να φας όρθιος. Επίσης, ψωνίζεις κανονικά για το σπίτι, αλλά μπορείς να πάρεις και σάντουιτς με θαλασσινά! Μαγεία σας λέω!


Και μετά από τις θαλασσινές νοστιμιές θα πάμε μια βόλτα στις γειτονιές,γύρω από το λιμάνι.Υπάρχουν κάτι δρομάκια με πολύ όμορφα σπίτια, πολύχρωμα, ξύλινα και κτισμένα!




Στην γωνία αυτού του δρόμου, μαζεύτηκαν 4 κοριτσάκια, ξανθά, σαν αγγελάκια και παίζουν με τις κούκλες τους! Τα καμάρωσα από μακριά! Κάποτε στις γειτονιές, έτσι παίζαμε κι εμείς...


Κάνουμε βόλτα σε μια συνοικία στο Engen και στην πλατεία Ole Bull. Εδώ, το εντυπωσιακό κτίριο είναι το Εθνικό Θέατρο του Μπέργκεν, το μεγαλύτερο και παλαιότερο! Έγινε με πρωτοβουλία του Ole Bull, βιολιστή και συνθέτη, που γεννήθηκε στο Μπρέγκεν. Από τους πρώτους συγγραφείς εδώ ήταν ο Χένρικ Ίψεν!


Μπροστά στο θέατρο, το άγαλμα του Bjørnstjerne Martinius Bjornson, ποιητή, μυθιστοριογράφου , θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού. Ήταν ο πρώτος Νορβηγός Νομπελίστας, μάλιστα είναι ο στιχουργός του Νορβηγικού Εθνικού Ύμνου.

Λίγο πιο κάτω απλώνεται ένα ωραίο πάρκο με λουλούδια και αγάλματα. Οι άνθρωποι εδώ χαίρονται τον καλό καιρό, εν προκειμένω το σταμάτημα της βροχής. Πάνω ψηλά διακρίνεται το Εθνικό Θέατρο.


Ένα μικρό παρκάκι με το άγαλμα του βιολιστή Ole Bull, όπου παίζουν αμέριμνα τα παιδάκια στην μικρή τεχνητή λιμνούλα.


Στην άλλη πλευρά βλέπουμε το υπέροχο Byparken, το μεγάλο πάρκο, που έγινε το 1865.
Χαρακτηριστικά κτίρια είναι το Μέγαρο Τηλεπικοινωνιών (Rikstelegraf - Rikstelefon), όπου υπάρχει το άγαλμα του Edvard Grieg, μεγάλου Νορβηγού συνθέτη και πιανίστα, από τους κορυφαίους της ρομαντικής μουσικής!


Βλέπουμε το καταπληκτικό κτίριο KODE, Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπέργκεν και σε πρώτο πλάνο το Περίπτερο της Μουσικής από το 1888. Περίτεχνο, κομψό, περιτριγυρισμένο από λουλούδια!




Η πανέμορφη λιμνούλα με το συντριβάνι, που την είδαμε κι από ψηλά! Θα πίστευε κανείς ότι όντως είναι λίμνη. Δεν είναι, είναι μέρος ενός φιόρδ, που διαμορφώθηκε από αρχιτέκτονες, εις τρόπον ώστε να χύνεται στην θάλασσα όταν υπερχειλίζει, αλλά με μια κατάλληλη βαλβίδα να μην δέχεται το αλμυρό νερό της θάλασσας. Ονομάζεται Lille Lungegårdsvannet.


Η λίμνη είναι πολύ κοντά στον τερματικό σταθμό των τρένων


Δίπλα της στέκει το τεράστιο Kunstmuseum


H τελευταία εικόνα από το Μπέργκεν, κοντά στην Ole Bull Plass, είναι τρυφερή! Πέντε πανέμορφα κορίτσια-αγγελούδια, μόλις γυρνούσαν από την τελετή έναρξης της σχολικής χρονιάς, η οποία στην Νορβηγία αρχίζει μέσα Αυγούστου και τελειώνει τον Μάιο. Δέχτηκαν να τα φωτογραφίσω με χαρά κι ευγένεια!
Τις ευχήθηκα τα καλύτερα και τις ευχαρίστησα από καρδιάς! Να είναι γερές, να έχουν καλή πρόοδο και τύχη στην ζωή τους!


Στην επόμενη ανάρτηση και τελευταία του οδοιπορικού μας στην Νορβηγία, θα γνωρίσετε το μεγαλύτερο φιόρδ της Νορβηγίας, το Σόγκνεφιόρδ!

Ως τότε γεια σας και σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε!

34 σχόλια:

  1. Γεια σου αγαπητέ Μάγδα. Λοιπόν, αυτό δεν zwiedzałaś Μπέργκεν στη βροχή, αλλά ο τρόπος που δεν πέρασε. Μετά από όλα, ήταν υπέροχη θέα. Bergen είναι όμορφα και σας αγαπούσε πάρα πολύ σίγουρος. Κατακόρυφη πτώση στην αγάπη στα πολύχρωμα σπίτια. Στην αγορά έφαγα νόστιμο γαρίδες. Δικός σου Νήσος φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πιο όμορφη από ό, τι εισόδου και όμορφο μέρος Νορβηγία, εικόνα ουράνιο τόξο και μόνο αξίζει μια καταχώρηση. Ευχαριστίες για τη διανομή ταξίδι σας.
    Χαιρετισμοί και ευτυχισμένη Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με βασανίζειιιιιις :-)))

    Μεγάλο απωθημένο μου η Νορβηγία αλλά θέλει πολλές μέρες και ακόμα είναι δύσκολο...... αυτές τις μέρες κοιτούσα αυτά τα ταξίδια έτσι για να ονειρεύομαι.
    Δεν ξέρεις πόσο το ρούφηξα το οδοιπορικό σου .
    Να'σαι καλά κι ας γκρινιάζω : -))
    ελπίζω κάποτε να χρειαστώ τις συμβουλές σου ;-)
    Πολλά πολλά φιλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I think we have seen the same things. I was there few years ago to participate to a *jeûne*, not eating for 1 week, and walk. I especially remember Bergen and these beautiful colored houses. I have choose this time not to go with the others, on top of Bergen walking. But walk around the city. by the sea side, beautiful white and blue houses. A very nice souvenir.
    Now, I remember Egypte, you can see on my blog. If you go over the Nil... some pictures of my shops windows.

    Un petit coucou de Lausanne en Suisse.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Remember as well the fishs market. I couldn't not eat anything to stop the *jeûne * It would have been shame !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για άλλη μια φορά υπέροχο!
    Νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάγδα σ' ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τις υπέροχες εικόνες και πληροφορίες που μας μετέφρες κι απ' αυτό το ταξίδι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπέργκεν.
    Ένας θαυμάσιος τρόπος να το γνωρίσεις, είναι να το δεις από ψηλά! Μαγδα

    Ευτυχώς για μας, Φίλη μου! Μέσα από τα μάτια σου βλέπουμε τον κόσμο!!!
    Απίστευτες ανθρώπινες δημιουργίες... Ηρεμία!!!!!!!!!
    Είναι όντως οι άνθρωποι, εκεί, ήρεμοι;;

    Σε φιλώ, με όλο μου τον θαυμασμό,
    Υιώτα
    και Δημήτρης, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Schöne Bilder von Bergen und der Reise durch die grüne Landschaft von Norwegen.

    Gruß
    Noke

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφα μέρη και υπέροχες φωτογραφίες! (Ειδικά αυτή με το ουράνιο τόξο... τέλεια!)
    Ευχαριστούμε για την ξενάγηση! Φιλιά πολλά, καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Hello Magda,
    What a wonderful pictures you've made while your trip.
    So great and what a fantastic view on some shots over the city. Really amazing.
    Nice that lovely fish food on the market.
    But to be honest that last picture is really top...hihi...!!

    Big kiss and sweet greetings,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο καλός και επιδέξιος παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. those landscape and views are sooo incrediable!
    hugs and filakia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Μάγδα μου καλή μου φίλη.
    Για μια φορά ακόμη σ΄ευχαριστώ για τα όμορφα ταξίδια που προσφέρεις.
    Σε ζηλεύω. Πολύ θα ήθελα να τα επισκεφτώ.
    Νάσαι καλά και καλή εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ohh boy MAGDA !!!!!!this is very very familiar to mee:)))))first photoes i thought my oh my this si my country!!hahahaha

    Soo nice to see them at your blog!!!1WWWOOOWWW

    Soo good to see someone like this rain town:)))))

    If i knew you where here I should guide you along!!

    Well i am off too Voss,Geilo ,Sogn and Setedal(got an old hut there).However there is soo much snow I dont know we can get there by car:))

    wish you all good and HAPPY EASTER!!

    Kisss xxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ohh boy MAGDA !!!!!!this is very very familiar to mee:)))))first photoes i thought my oh my this si my country!!hahahaha

    Soo nice to see them at your blog!!!1WWWOOOWWW

    Soo good to see someone like this rain town:)))))

    If i knew you where here I should guide you along!!

    Well i am off too Voss,Geilo ,Sogn and Setedal(got an old hut there).However there is soo much snow I dont know we can get there by car:))

    wish you all good and HAPPY EASTER!!

    Kisss xxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Wundervolle Bilder und Eindrücke liebe Magda. Das war eine schöne Reise ♥
    Viele Grüße Sabine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Eχω αρκετή ωρα εδώ και ταξιδευω μαζί σου απο τον περασμενο προορισμό σου..Μάγδα μου...ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΑΞΙΔΙ... τι να πρωτοθαυμασω.. δεν ξέρω.. εχω μείνει με την ομορφια και την γαλήνη που εκπεμπουν τα τοπια αυτά...σαν ζωγραφικοί πίνακες είναι ... απέραντες καταπρασινες και πεντακαθαρες εκτασεις που σε μαγευουν....να είχαν και το ήλιο μας..!!!!! τι καλα που εκνες και πήγες αυτό το ταξιδι....!!!! και εμεις τυχεροί... που ειχαμε την καλύτερη ξεναγό....!!! σε ευχαριστούμε πολύ... να είσαι παντα καλά και να μας παίρνεις μαζι σου στα ταξιδια σου... να έχεις μια ομορφη εβδομαδα...!!! φιλακιααααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Oi Magda!
    Adorei a sua narração e as lindas imagens deste lugar maravilhoso, fiquei encantada com tanta beleza.
    Beijos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τι όμορφιες είναι αυτές.. γέμισε το μάτι μας!! μπραβο!! τι να πω.. εκπληκτη...
    να πω.. όμως... ωραίες οι φωτο..και ΤΕΛΕΙΑ Και τα εδέσματα!!! χαχα...
    η Νορβηγία είναι πάντα γοητευτική για μένα... έχω και τα έργα του Ιψεν... που έχω δει κι ακούσει...κι ολα είναι μαγικά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    μακια!! ευχαριστώ και καλή εβδομαδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Hi my dear Magda, wow.... another wonderful trip. You sure one lucky lady, get to visit all the wonderful places. The scenery are amazing and beautiful. Love the rainbow, that's a good picture. All the pictures are very well taken, thank you for sharing the joy with us.
    Appreciate your kind effort.

    Have a nice week ahead,regards. A big hugs to you.
    Amelia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. I like this a bit nostalgic climat of Scandinavia on these shots!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Beautiful place, nice photographies.
    Marvellous the article.
    Saludos.
    Ramón

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπέροχη ξενάγηση...με έκανες να νιώθω σα να γύρισα μόλις από εκεί!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητή μου Μάγδα , με ταξίδεψες με τον καλύτερο τρόπο σε ένα προορισμό που είναι το όνειρο της ζωής μου.Αυτά τα φιόρδ τα έχω πλάσει στην φαντασία μου σαν ένα μαγευτιτκό τοπίο.Μου το πρόσφερες απλόχερα!!Υπέροχο και το Οσλο.Καθαρό και γραφικό!!Θαύμασα το καθαρό από αφισοκολλήσεις Πανεπιστήμιο , όπως και το πάρκο γλυπτικής.Η Νορβηγική εξοχή όμως με γοήτευσε.Αν παραμείνει απλά ένα όνειρο σ' ευχαριστώ πολύ που μου πρόσφερες τις θαυμάσιες εικόνες σου!!!Σου στέλνω φιλιά και την αγάπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Hello. Your works is Superb.
    Greetings from Japan. ruma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ⋰˚هჱܓ
    Muito lindo... outra maravilhosa viagem virtual.

    Bom início de semana!
    Beijinhos.
    ❤ه° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Magda, adorei estar com você vendo esses lugares fascinantes da Noruega!!

    Adoro sua sequencia de imagens!!

    Tudo tão belo!

    Tenha um lindo dia,

    beijinhos,

    Lígia e =ˆ.ˆ=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μάγδα μου, σου εύχομαι, καλό Πάσχα και καλλή Ανάσταση με τν εγγονούλα σου. Και εγώ αυτές τις μέρες έστειλα με τον παραγκελιοδόχο το δέμα, με τα διάφορα, στις εγγονές μου. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τήν ανάρτηση αυτή την πέρασα στα γρήγορα αλλά θα επανέλθω να απολαύσω το ταξίδι του βορρά με την εξαιρετική ξενάγησή σου!!!! Είμαι κάπως χαλαρή και θέλω θα σχολιάσω τις αναρτήσεις της γειτονιάς .Δεν είμαι αδιάφορη και αγενής αλλά άλλα είχαν περισσότερη προτεραιότητα.Πρόλαβα εχθές και εκανα και ανάρτηση. Θέλω να σου ευχηθώ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με αγκαλίτσες φιλάκια και όμορφα λογάκια της μικρούλας σας και καλό Μήνα γεματο με αρώματα της ΄Ανοιξης που έρχεται και φεύγει μετανοιωμένη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γεια σας Μάγδα,
    συγνώμη αλλά μόλις είδε τώρα το σχόλιό σας.
    Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη αυτή τη γη που αγαπώ! φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή