Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Το Κάστρο της Πύλου - Πελοπόννησος



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα επισκεφθούμε ένα ακόμα αξιόλογο κάστρο της Πελοποννήσου, το Κάστρο της Πύλου ή Νιόκαστρο.
Η Πύλος αναφέρεται από τον Όμηρο ως Βασίλειο του Νέστορα και αρχικά ονομαζόταν Κορυφάσιο.

Δείτε μια αεροφωτογραφία του Νιόκαστρου


Το Κάστρο της Πύλου κτίστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς, οι οποίοι κράτησαν τον έλεγχο του πάνω από 100 χρόνια.

Μετά τους Οθωμανούς, ήρθαν οι Βενετοί υπό τον Μοροζίνι και έμειναν από το 1686 ως το 1715, οπότε το ανακατέλαβαν οι Τούρκοι.

Το 1770 οι αδελφοί Ορλώφ κατέλαβαν προσωρινά το Νιόκαστρο το οποίο με την απομάκρυνση του ρωσικού στόλου γνώρισε την 6η Ιουλίου 1770 την εκδικητική μανία των Τουρκαλβανών που έστειλε η Πύλη.

Το 1821 κατά την Ελληνική Επανάσταση, εξεγείρονται οι κάτοικοι της Πύλου με τους Γεωργάκη και Νικόλαο Οικονομίδη.

Το 1825 όμως ήρθε ο Ιμπραήμ ο οποίος κατέσφαξε 200 υπερασπιστές στην νήσο Σφακτηρία, πολιόρκησε το Νιόκαστρο, το κανονιοβόλησε επί τριήμερον, έκοψε το νερό του υδραγωγείου και ανάγκασε τους Έλληνες να παραδοθούν. Μεταξύ των Ελλήνων ήταν και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.

Στις 20 Οκτωβρίου 1827 ο ενωμένος συμμαχικός στόλος (Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων) κατέστρεψε τον Τουρκοαιγυπτιακο στόλο στο Ναυαρίνο, αναγκάζοντας τον Ιμπραήμ να εγκαταλείψει την Πελοπόννησο. Το Νιόκαστρο παραδόθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 1828 στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα υπό τον στρατηγό Μαιζόν.

Αυτή είναι η ιστορία του Κάστρου και πάμε να το γνωρίσουμε. Δείτε την Πύλο στον χάρτη



Ερχόμενοι από την Μεθώνη και μπαίνοντας στην Πύλο, στην θέση "Καμάρες", βλέπουμε κομμάτι του τουρκικού υδραγωγείου του 16ου αιώνα, που αρχικά ήταν 15 χιλιομέτρων!


Μια ολάνθιστη μπουκαμβίλια


Κολοκύθες, μαζεμένες από το καλοκαίρι, για να γίνουν πίτες γλυκιές!


Και φτάνουμε στο Κάστρο,που είναι περιτριγυρισμένο από πεύκα, και ανάμεσα απ αυτά, έχουμε μια θαυμάσια θέα στο λιμάνι της Πύλου


Μια καμπάνα κρέμεται από ένα τεράστιο πεύκο!


Εδώ το Φρούριο είναι οργανωμένο και η πινακίδα του, απολύτως ενημερωτική για το ωράριο και την τιμή του εισιτηρίου


Και η πινακίδα με ένα σύντομο ιστορικό


Άποψη των εξωτερικών τειχών με την κυρία είσοδο.
Τα τείχη είναι κτισμένα με ασβεστόλιθους και πωρόλιθους 8,5 μ.ύψους και πάχους 3 μ.



Μπαίνοντας στον χώρο του φρουρίου, δεξιά μας είναι το ταμείο και αρχαιότητες


Αριστερά μας βλέπουμε ένα μακρόστενο πέτρινο κτίριο ανακαινισμένο, το οποίο αποτελούσε τους στρατώνες του Γάλλου Στρατηγού Μαιζόν.

Στο ισόγειο φιλοξενούνταν μέχρι το 2012 η συλλογή του Rene Puaux, ενός από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες. Ο Rene κατά τη διάρκεια της ζωής του συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό σκίτσων, πινάκων και άλλων αντικειμένων από την ελληνική επανάσταση. Τη συλλογή του αυτή τη δώρησε στην Πύλο. Η συλλογή μεταφέρθηκε στην ανακαινισμένη Οικία Τσικλητήρα στο κέντρο της Πύλου.


Σήμερα το κτίριο χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη και ως ξενώνας για το επιστημονικό προσωπικό.



Λίγο παρακάτω την προσοχή μας έλκει ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος αρχικά ήταν τζαμί αλλά κατά την διάρκεια της Βενετικής κατοχής, μετετράπη σε εκκλησία.
Σήμερα, όπως βλέπετε, γίνονται εργασίας αναπαλαίωσης και συντήρησης του Ιερού Ναού.


Μια πλούσια συλλογή από κανόνια, είναι εκτεθειμένη στον περίβολο του κάστρου της Πύλου



Πιο κάτω από την εκκλησία το κτίριο του Πασά, ένα επίμηκες λιθόκτιστο κτίριο του 17ου αιώνα, όπου υπάρχει το πρώτο Μουσείο έκθεσης εναλίων αρχαιολογικών ευρημάτων στον Ελλαδικό χώρο.


Και τώρα θα κατευθυνθούμε στην Ακρόπολη του φρουρίου, καταγράφοντας τις όμορφες εικόνες του φρουριακού περίβολου με φόντο το βαθύ μπλε του Ιονίου Πελάγους!





Θα ανεβούμε το λιθόστρωτο ανηφορικό δρομάκι για να φτάσουμε στην είσοδο. Απαιτούνται παπούτσια με καλό κράτημα, κλειστά.


Λίγο πριν μπούμε, νοιώθουμε "μικροί" μπροστά στον μεγαλοπρεπή και στέρεο προμαχώνα του κάστρου.Η καταπράσινη φύση βρήκε τον τρόπο να φωλιάσει στις τεράστιες πέτρες!


Η κεντρική πύλη εισόδου στην ακρόπολη του εξαγωνικού κάστρου με τους έξι (6) πύργους-προμαχώνες!


Βλέπουμε τα πρώην κελιά των φυλακών και νυν γραφεία του κάστρου.




Πέτρινες σκάλες οδηγούν πάνω στις επάλξεις απ΄όπου η θέα είναι μοναδική! Βλέπετε ότι το κάστρο φτάνει μέχρι την θάλασσα, φαίνεται επίσης από ψηλά ο υπό ανακαίνιση Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ακριβώς απέναντι η πολύπαθη νήσος Σφακτηρία, βραχονησίδα 5 τετρ.χλμ.η οποία κατά τον έβδομο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, αποτέλεσε τόπο αιματηρού αγώνα μεταξύ Σπαρτιατών και Αθηναίων.

Επίσης κατά το 1825 έπεσαν μαχόμενοι εδώ Έλληνες και Φιλέλληνες πολεμώντας τον Ιμπραήμ.


Η ιστορική λοιπόν νήσος Σφακτηρία είναι γεμάτη από τάφους και μνημεία.


Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπουμε το νησάκι Τσιχλί-Μπαμπά, το οποίο αποκόπηκε με φυσικό τρόπο, σχηματίζοντας μια τεράστια πύλη, η οποία το καθιστά πανέμορφο και ενδιαφέρον!



Στην επόμενη φωτογραφία ένα επίμηκες κενό στα χοντρά πέτρινα τείχη, αποτελεί ένα "παράθυρο" με μία υπέροχη θέα!


Περιφέρομαι ενθουσιασμένη πάνω στα τείχη και αποτυπώνω στον φωτογραφικό φακό όλες τις μαγευτικές εικόνες του φρουρίου! Θέλω να το δείτε από όλες τις πλευρές.







Αν μπορούσα, θα έμενα ώρες εκεί πάνω να αγναντεύω την μαγευτική θέα :)
Τώρα πάμε κάτω στην αίθουσα "Θόλος" να βιώσουμε μια συγκινητική εμπειρία, με την βοήθεια σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων υψηλής τεχνολογίας!

Θα δούμε την εικονική και ακουστική αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Ναυαρίνο λέγεται ο κόλπος της Πύλου, όπου έγινε η περίφημη Ναυμαχία στις 20 Οκτωβρίου του 1827 και η οποία σήμανε την ελευθερίας της Ελλάδας!

Η αίθουσα είναι μακρόστενη, μπαίνεις μέσα με το αρχικό εισιτήριο και οι τοίχοι της καλύπτονται από τεράστιες οθόνες, όπου ανά 10΄λεπτά, προβάλλεται το θαυμάσιο ιστορικό ντοκυμαντέρ της ναυμαχίας, σε πολλές γλώσσες.



Κατά την διάρκεια της προβολής έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα από τα πλοία που συμμετείχαν στην Ναυμαχία!
Αφηγείται ο ηθοποιός Κώστας Πρέκας με την ζεστή φωνή του.

Το βίντεο είναι αυτό και καλά θα κάνετε να το δείτε, για να ζήσετε και να μάθετε την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.




Φύγαμε από την αίθουσα με συγκίνηση η οποία έγινε εντονότερη όταν, μετά την έξοδο μας από το Κάστρο, αντικρίσαμε δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Ήταν 18 Οκτωβρίου και σε δύο ημέρες η Πύλος θα είχε μια υπέρλαμπρη γιορτή, γιατί στις 20 Οκτωβρίου 1014, έκλειναν 187 χρόνια από την Ναυμαχία!


Κατεβήκαμε για λίγο στην πλατεία της Πύλου, μιας πανέμορφης και γραφικής παραλιακής πόλης, με 2.500 κατοίκους, με όμορφα σπίτια.
Στο κέντρο της πλατείας,που ονομάζεται πλατεία των Τριών Ναυάρχων και που περιστοιχίζεται από αιωνόβια πλατάνια υπάρχει μία στήλη-μνημείο με τις μορφές των ναυάρχων των τριών στόλων που αντιμετώπισαν το Τουρκο-Αιγυπτιακό ναυτικό στη ναυμαχία του 1827, των Κόδριγκτον, Χέυδεν και Δεριγνύ.


Ένθεν και ένθεν του μνημείου υπάρχουν δύο κανόνια, ένα τουρκικό και ένα ενετικό.


Υπάρχει ακόμη μία μαρμάρινη επιγραφή από τότε που συμπληρώθηκαν τα 150 χρόνια από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.Όπως είπαμε τον περασμένο Οκτώβριο έκλεισαν 187 χρόνια.


Τα καφέ γύρω στην πλατεία γεμάτα, οι φρεγάτες δεχόταν επισκέψεις από τον κόσμο, τα πάντα ήταν γιορτινά και οι Ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν δίπλα-δίπλα με τις Αγγλικές, Γαλλικές και Ρωσικές σημαίες!






Πολύ θα ήθελα να παραμείνουμε εκεί για δύο ημέρες, για να χαρούμε τον επίσημο εορτασμό, με στρατιωτική και μαθητική παρέλαση!
Όμως έπρεπε να φύγουμε, δυστυχώς.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Πύλου είναι από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου, χάρις στην μακρόστενη νήσο Σφακτηρία, που αποτελεί έναν φυσικό κυματοθραύστη για την Πύλο! Δείτε το στην επόμενη φωτογραφία.


Και μια τελευταία από αρκετά ψηλά, καθώς φεύγαμε για την Γιάλοβα.


Μετά από 10 χλμ. φτάσαμε στο πανέμορφο ψαροχώρι, στην Γιάλοβα, όπου μετά από ένα γρήγορο γεύμα πλάι στην γαλάζια θάλασσα, πήραμε τον δρόμο του γυρισμού.



Όλη η ακρογιαλιά γεμάτη ταβερνάκια και καφέ!


Μοσχοβολούσαν οι ταβέρνες!


Κι εδώ πάνω στο κύμα, με το κόκκινο γεράνι δίπλα απ΄το τραπέζι,


χαρήκαμε τις θαλασσινές νοστιμιές



κι ευχηθήκαμε να είμαστε γεροί και να επισκεφθούμε πάλι την γοητευτική Πελοπόννησο!

Ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας!


22 σχόλια:

  1. i have worked and lived in the peleponis area and i loved it and i miss it. thank you for the impressions magda mou!
    filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς Μάγδα. Θαύμαζα τις φωτογραφίες σας σήμερα το μεγαλοπρεπές κάστρο, αλλά η θέα ήταν θαυμάσιο με αυτόν. Μου άρεσε το νησί των διακλάσεων βράχων. Συνεχίστε προς το σπίτι, πάρα πολύ, ήταν γεμάτος ενδιαφέροντα μέρη. Τις καλύτερες ευχές μου και στέλνω τα φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σου αγαπητή μου Μάγδα και καλό μήνα.
    Όπως πάντα απόλαυσα τις ομορφιές αλλά και την ιστορία της πατρίδας μου.
    Νάσαι καλά. Ήμουν χωρίς κομπιούτερ 15 μέρες. Χτες βράδυ κατάφεραν να μου το συνεφέρουν. Ο Μάρτης μας έφτασε άγριος. Χιονίζει από το πρωί.
    Την αγάπη μας σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανέμορφο το κάστρο και η παραλία! Σ ευχαριστούμε Μάγδα μου για την βόλτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφα μέρη Μάγδα μου και πάντα πληρέστατη η ξενάγησή σου!
    Εχουμε κάνει διακοπές στη Γιάλοβα παλιότερα όταν τα παιδιά ήταν μικρα και δε μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλα ταξίδια.
    Πέρυσι ξαναπήγαμε εκδρομή στην Πύλο με το συλλογο γονέων και τα πιτσιρίκια ενθουσιάστηκαν τόσο με το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων όσο και με την αναπαράσταση της ναυμαχίας.Και το κάστρο που είναι τόσο καλοδιατηρημένο κεντρίζει τη φαντασία μικρών και μεγάλων...
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Hello Magda!:) Your photos are as always of very beautiful and interesting places. The views from the fortress are spectacular, and the Marina and tree lined streets are
    really lovely.
    Hope you are keeping well.
    Warm Regards.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αξίζουν πάρα πολλά αυτές οι επισκέψεις σε ιστορικά μέρη της πατρίδας μας κι εμείς είμαστε τυχεροί που μας μεταφέρεις αυτές τις όμορφες εικόνες συνοδευόμενες από τα πάντα υπέροχα κείμενά σου. Να είσαι καλά Μάγδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχει ένα ακτινοβόλο φως οι φωτογραφίες, Έτσι για να πούμε, η θερμοκρασία ήταν ευχάριστο.

    Μου αρέσει το κάστρο, σας την τοποθεσία και η θέα από την κορυφή του κάστρου.

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το έχω πει πολλές φορές, αλλά αν δε μου πεις να σταματήσω, δεν θα το κάνω : Μάγδα λατρεύω τις περιηγήσεις σου!!!!!!!!!
    Το έχω περπατήσει πριν από χρόνια, Άνοιξη!!!!!!!!!!!! Υπέροχο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ...κι ο Δημήτρης, θέλει καλαμαράκια και ψαράκια φρέσκα!!!!!!!!!!!!!
    Αχ! Μάγδα μου!
    Ευχαριστούμε για την υπέροχη διαδρομή. Φιλιά κι Αγάπη,
    Υιώτα
    Αστοριανή, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έχω λόγια αγαπητή Μάγδα και για αυτή σου την ανάρτηση.
    Το μόνο που μπορώ να σου πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ!
    Να είσαι πάντα καλά να μας ταξιδεύεις!Σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πω ,πω τη όμορφη που είναι η Ελλαδιτσα μας ...
    θέλει χρόνια να την γυρίσεις .....ευτυχώς που
    ταξιδευεις εσύ Μαγδα μου ..να εισαι καλά...
    καλό μήνα ..σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι αναρτήσεις σου είναι πάντα θαυμάσιες και απολαυστικές Μάγδα.
    Να είσαι καλά να μας χαρίζεις διαμάντια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. merveilleuse Grèce, pays d'amour et de culture, tu me manques tellement . merci Magda pour ce superbe reportage ...bisous de Nanou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ottimo reportage cara Magda, molto particolareggiato di notizie utili da conservare gelosamente per un prossimo viaggio. Ciao e buon giovedì, Angelo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεμάτη φως και λεπτομέρεια φωτογραφίες.
    Πολύ καλή ιστορία.Σας ευχαριστούμε που πλησιάζουν αυτά τα όμορφα μέρη και την ιστορία.
    Un abrazo..
    Ramon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό μήνα Μαγδούλα!!! Οπως πάντα αλλη μία ενδιαφέρουσα και εξαιρετική ξενάγηση!!!Τι ομορφα μέρη που υπάρχουν και με πόσο μαεστρία μας ξεναγείς!!!! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Magda, querida,

    Que dizer dessas fotos, desse passeio maravilhoso???

    Meu Deus!! Que azul que são as águas...quanta história de um lugar lindo, lindo!!!

    Sempre viajo com você!!

    beijinhos, tenha um belo final de semana,

    Lígia e =^.^=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Que Deus te dê um esplendoroso dia, com raios luminosos que te possam clarear os olhos para ver o quanto és importante. Deus Pai te fez assim: mulher importante e figura do próprio amor. Ele te moldou como uma rosa: forte e justa como os espinhos, linda e suave como as pétalas. (fonte:aqui)

    FELIZ DIA INTERNACIONAL DAS MULHERES!
    Um doce abraço, Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχη και η σημερινή σου εκδρομή!

    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή