Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Βόρεια Ισπανία - Northern Spain - BILBAO



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Στην συνέχεια της περιήγησης μας στην αυτόνομη χώρα των Βάσκων (Euskadi), θα επισκεφθούμε το Μπιλμπάο που ανήκει στην επαρχία Vizcaya.

Ας το δούμε στον χάρτη


1.000.000 άνθρωποι, κατοικούν στο Μπιλμπάο και γύρω απ΄αυτό. Κι αυτό διότι, κατά τον 19ο και αρχάς του 20ου αιώνα, είχε αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανία χάλυβα, σιδήρου, βάμβακος, η ναυτιλία, η ναυπηγική και ο Τραπεζικός τομέας.

Από το 1970 όμως οι βιομηχανίες εντός της πόλης απομακρύνθηκαν και διάσημοι αρχιτέκτονες, ανέλαβαν την μεταμόρφωση της πόλης, σε πολιτιστικό κέντρο!

Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Nervion, που εκβάλλει στον Βισκαϊκό κόλπο.

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα του Μπιλμπάο από το πούλμαν. Αριστερά στο βάθος βλέπετε μία άσπρη τοξωτή γέφυρα. Είναι η γραμμή του τρένου που πάει προς Σαν Σεμπάστιαν.


Το πούλμαν μας πηγαίνει στο ξενοδοχείο. Από το παράθυρο βλέπουμε μια υπέροχη πόλη σύγχρονη, με εξαιρετικά κτίρια μοντέρνα, καθώς και παλάτια!

Ένα τεράστιο γλυπτό πρόλαβα να φωτογραφίσω σε μια στροφή, το οποίο λέγεται Μνημείο της Ιερής Καρδιάς του Χριστού και είναι συνολικού ύψους 40 μ. εκ των οποίων το άγαλμα του Χριστού είναι 10 μ. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Gran Via, την κεντρική οδό της πόλης.

Αρχιτέκτονας είναι ο Pedro Muguruza Otaño και γλύπτης ο Lorenzo Coullaut Valera.


Μια σύντομη ματιά γύρω από το ξενοδοχείο



Μια βιτρίνα με βακαλάο, κάτι που συνηθίζεται πολύ εδώ.


Μια όμορφη γωνιά


Και ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο, που είναι ένα δημόσιο σχολείο! Καμωμένο από τον αρχιτέκτονα Ricardo Bastida το 1915.
Το όνομα του σχολείου είναι SERRANO FELIX PUBLIC SCHOOL.


Ο χρόνος όμως σε ομαδική εκδρομή είναι πολύ περιορισμένος. Μισή μέρα στο Bilbao, είναι μια "κινηματογραφική" περίληψη μιας εξαίσιας πόλης :(

Κατευθυνόμαστε προς το στολίδι του Bilbao που είναι το Guggenheim Museum!
Έκσταση και θαυμασμός είναι τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν στην θέα αυτού του τόσο εντυπωσιακού κτιρίου!


Τα πτερύγια από μέταλλο και τιτάνιο, αντικατοπτρίζουν τους γύρω λόφους, τον ουρανό και την ραγδαία εξέλιξη της θαυμάσιας πόλης!
Αρχιτέκτονας του Μουσείου ο Frank Gehry, ο οποίος το παρέδωσε το 1997 καθιστώντας το "σήμα κατατεθέν" του Bilbao!

Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 24.000 τμ. και το ύψος του φτάνει τα 50μ.
Φανταστείτε τι περιλαμβάνει αυτό το Μουσείο! 19 γκαλερί, αίθουσες, εστιατόρια, διαφανή ασανσέρ, αίθουσες για παιδιά, για άτομα με ειδικές ανάγκες, αίθουσες με υπολογιστές και πόσα άλλα, που δεν είναι δυνατόν να τα εξερευνήσεις σε δύο ώρες.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολλά μουσεία του Ιδρύματος Solomon Guggenheim, τέσσερα στην Αμερική, στην Βενετία, στην Λιθουανία, στο Ελσίνκι, στο Μπιλμπάο, στο Βερολίνο, στο Άμπου Ντάμπι Διάβασα ότι οι εκθέσεις εναλλάσσονται σε όλα τα Μουσεία.

Ας πάμε όμως στο Μουσείο.


Προσέξτε τις δύο πινακίδες. Η πρώτη, μπλε, γράφει RICHARD SERRA-LA MATERIA DEL TIEMPO και η δεύτερη σε κόκκινο φόντο γράφει Anish Kapoor.

Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε, εκτός από τα μόνιμα έργα που εκτίθενται, την δουλειά αυτών των δύο καλλιτεχνών.

Στην είσοδο, η θέα προς τα πάνω είναι ιλιγγιώδης!


Ανεβαίνοντας τις σκάλες, έχουμε μια μεγάλη θέα στην μεγαλύτερη αίθουσα, όχι μόνο του μουσείου, αλλά και όλου του κόσμου, μήκους 132 μ.
Εδώ φιλοξενούνται τα γλυπτά του RICHARD SERRA, από χάλυβα, με την ονομασία "Το θέμα του χρόνου". Είναι τεράστια.


Οι υπάλληλοι του Μουσείου μας θύμησαν ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Γι αυτό δεν μπόρεσα να φωτογραφίσω τις υπόλοιπες αίθουσες.

Σε συγκεκριμένη ώρα θα πηγαίναμε σε ειδική αίθουσα όπου ο άλλος καλλιτέχνης, ο Ινδός στην καταγωγή γλύπτης Anish Kapoor, θα μας παρουσίαζε το έργο του.

Περιμέναμε αρκετά και σταθήκαμε μπροστά για να απολαύσουμε το έργο. Αριστερά υπήρχε ένα μικρό κανόνι και δεξιά μας κουτιά με κόκκινη μπογιά.

Το έργο λέγεται “Shooting into the Corner". Η χρήση του κόκκινου κεριού από τον καλλιτέχνη, στοχεύει στο να μας θυμίσει την σάρκα, το αίμα και την μεταμόρφωση.

Η διαδικασία κράτησε ελάχιστα. Ήρθε ένας άντρας, έβαλε μπροστά το κανόνι, αυτό εκσφενδόνισε 11 κιλά μπάλες από κόκκινο κερί, που βρήκαν την γωνία του τοίχου και τελείωσε η παράσταση. Διάβασα ότι 20 τόνοι κεριού καταναλώθηκαν κατά την διάρκεια της έκθεσης του έργου του.

Δεν άντεξα στον πειρασμό του να τραβήξω μία αναμνηστική φωτογραφία.

Ο κύριος που εκτέλεσε το έργο δεν είναι ο καλλιτέχνης.


Όταν τελείωσε η περιήγηση, βγήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στον ποταμό Νεβιόν.


Μπροστά μας η εντυπωσιακή γέφυρα La Salve Bridge, με το κόκκινο τόξο "L'arc Rouge", του Γάλλου αρχιτέκτονα Daniel Buren.


Έξω από το μουσείο, σε πρώτο πλάνο ένα πολύχρωμο γλυπτό του Jeff Koons, "Τουλίπες" , σε γιγαντιαίες αναλογίες (πάνω από 2 μέτρα ύψος και 5 μέτρα πλάτος) από χρώμιο και ανοξείδωτο ατσάλι

και στο βάθος το έργο "Tall Tree & The Eye" του Anish Kapoor. Αποτελείται από 73 ανακλαστικές σφαίρες από ανοξείδωτο χάλυβα και άνθρακα.


Μπροστά από το Μουσείο δεσπόζει ο Puppy του Αμερικανού γλύπτη Jeff Koons.
Έχει ύψος 12μ. και τα πολύχρωμα φυτά του είναι από ανοξείδωτο χάλυβα.




Έβαλα τρεις διαφορετικές φωτογραφίες μου, για να δείτε και τα υπέροχα κτίρια που περιβάλλουν το Μουσείο Guggenheim.

Μια ματιά ακόμα γύρω από τον χώρο του Μουσείου


και το πούλμαν θα μας ανεβάσει στον λόφο Artxanda, απ΄όπου θα έχουμε μια όμορφη θέα της πόλης. Υπάρχει και οδοντωτός που ανεβαίνει εδώ, καθώς και ασανσέρ.


Εδώ δεσπόζει η BASILICA BEGOÑA, έργο του Sancho Martínez de Arego, γοτθική του 16ου αιώνα. Η Παναγία Begona είναι η πολιούχος της Bizkaia και οι άνθρωποι την αποκαλούν "Μητέρα".


Η θέα της πόλης. Από κάτω ακριβώς το Μουσείο Guggenheim, πίσω του ο ημιτελής τότε Πύργος Iberdrola, που ξεκίνησε το 2009 (εμείς ήμασταν εκεί το 2010), ύψους 165 μ. με 40 ορόφους!
Είναι το ψηλότερο κτίριο στην χώρα των Βάσκων.



Φωτογράφισα από ψηλά από μία άλλη πλευρά του λόφου, πάλι φαίνεται το ποτάμι και τα όμορφα χρωματιστά σπίτια της πόλης.


Στην συνέχεια το πούλμαν ξεκίνησε από τον λόφο με προορισμό την παλιά πόλη.

Περνάμε από την Moyúa Plaza,απ΄όπου ξεκινούν ακτινωτά οι δρόμοι και όπου υπάρχει το Νεο-Φλαμανδικό Μέγαρο Chávarri, απέναντι, από το 1894. Το πανέμορφο παλάτι πήρε το όνομα του από τον αρχιτέκτονα που το κατασκεύασε.
Σήμερα μένει εκεί ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γραφείου της Βασκικής κυβέρνησης της Vizcaya.


Δεξιά του παλατιού ο πανύψηλος πύργος, που όπως είπαμε κατασκευαζόταν ακόμη.


Περάσαμε μπροστά από το δεύτερο κυριότερο μουσείο μετά το Guggenheim, που είναι το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο.


Περνώντας από μία γέφυρα φωτογράφισα το κτίριο αριστερά, που είναι το Palacio Euskalduna Jauregia, ένα εκπληκτικό Συνεδριακό Κέντρο και μαζί και Μέγαρο Μουσικής.
Εγκαινιάστηκε το 1999, αμέσως μετά την κατασκευή του Μουσείου Guggenheim.Αρχιτέκτονες του οι Federico Soriano and Dolores. Palacios.


Δείτε μια λεπτομέρεια από την πρόσοψη του.


Λίγο παρακάτω η Zubizuri Bridge , η λευκή γέφυρα του γνωστού και σε μας από την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Σαντιάγκο Καλατράβα, ορόσημο κι αυτή του Μπιλμπάο.



Το πούλμαν συνέχισε περνώντας από την γέφυρα Arenal Bridge, με προορισμό να περάσει απέναντι στην παλιά πόλη


Απέναντι από την γέφυρα είναι το Δημαρχείο του Μπιλμπάο (Ayuntamiento) από το 1892 με αρχιτέκτονα τον Joaquín Rucoba.

Από το Δημαρχείο αρχίζει και η παλιά πόλη.


Λεπτομέρεια του Δημαρχείου


Παλιά πόλη του Μπιλμπάο ((Casco Viejo ή Las Ciete Calles) δηλαδή επτά δρόμοι.

Όταν ιδρύθηκε η πόλη πριν 700 χρόνια, το ποτάμι την χώριζε σε δύο μέρη. Στα αριστερά γινόταν οι εξορύξεις σιδήρου και στα δεξιά του ποταμού, το εμπόριο και η αλιεία. Τότε υπήρχαν τείχη και η παλιά πόλη είχε τρεις παράλληλους δρόμους.
Αργότερα θεώρησαν χρήσιμο να γκρεμίσουν τα τείχη και να δημιουργήσουν άλλους -4- παράλληλους δρόμους κι έτσι οι δρόμοι έγιναν επτά.

Βρήκα ένα παλιό χάρτη στην Wikipedia όπου φαίνονται καθαρά οι -7- δρόμοι.


Σήμερα η παλιά πόλη είναι κορυφαίος εμπορικός και τουριστικός προορισμός.Ταβερνάκια,μπαράκια, καφέ και μαγαζάκια δίνουν ζωή.Τα σπίτια πολύχρωμα και χαρούμενα. Εδώ μας άφησε το πούλμαν και κάναμε την βόλτα στην πόλη.

Συνδέεται με μετρό, τραμ και με λεωφορείο με όλο το Μπιλμπάο. Για τις ανηφοριές, υπάρχουν ασανσέρ.

Ξεκινήσαμε την βόλτα από την Plaza Nueva, που είναι τετράγωνη, νεοκλασική από το 1821. Οι καμάρες της είναι γεμάτες από παραδοσιακά ταβερνάκια. Κάθε Κυριακή γίνεται εδώ υπαίθρια αγορά με αντίκες και λουλούδια.


Και εδώ ο αρχηγός της εκδρομής κ.Βαγγέλης Παπαχρήστου (για όσους συμμετείχαν στην εκδρομή) την ώρα του καθήκοντος :)


Εδώ βλέπουμε την πλατεία Unamuno και τις σκάλες Mallona


Νέοι άνθρωποι, τουρίστες, όλοι απολαμβάνουν το όμορφο περιβάλλον της πόλης.


Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μαγαζάκι με σουβενίρ με την πινακίδα να γράφει Kukuxumusu. Είναι μία Βασκική εταιρία κατασκευής σουβενίρ, που έχει έδρα την Παμπλόνα.
Η Βασκική αυτή λέξη σημαίνει "μικρό τσιπ φιλί". Δείτε ψηλά στην βιτρίνα, έχει αστείες φατσούλες.


Το σήμα αυτό που βλέπετε στο πεζοδρόμιο γράφει Camino de Santiago και σηματοδοτεί τον δρόμο των προσκυνητών που διανύουν πολλά χιλιόμετρα πεζή, για την πόλη Santiago de Compostela στην Γαλικία της Ισπανίας.


Ο περίπατος συνεχίζεται στην πύλη Zamudio. Η ονομασία έμεινε από τότε που υπήρχαν τα τείχη. Το μέρος αυτό ήταν μία από τις εισόδους.
Τώρα είναι ένας διαμορφωμένος χώρος 800 τετραγωνικών με συντριβάνια και παγκάκια.


Στην πλατεία αυτή, δεξιά μας είναι ο Καθεδρικός Ναός του Σαντιάγκο.


Είναι γοτθικός από τα τέλη του 16ου αιώνα.



Λίγο παρακάτω βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου του 18ου αιώνα.


Πίσω του ακριβώς και πάνω στο ποτάμι το Teatro Arriaga, σε στυλ νεο-μπαρόκ από τον αρχιτέκτονα Joaquín Rucoba το 1890, τον ίδιο αρχιτέκτονα που έχτισε το δημαρχείο της πόλης . Το θέατρο πήρε το όνομά του από τον Juan de Crisostomo Arriaga , γνωστό Βάσκο συνθέτη.


Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε αριστερά μας, το κίτρινο τεράστιο κτίριο La Ribera , σε στυλ Art-deco, το οποίο είναι η πηγή της τοπικής γαστρονομίας. Βρίσκεται κι αυτό στην παλιά πόλη, πάνω στο ποτάμι.

10.000 τμ. καταλαμβάνει και είναι η μεγαλύτερη κλειστή αγορά της Ευρώπης! Βρίσκεται εδώ από τον 14ο αιώνα, αλλά την σημερινή του μορφή την έχει από το 1929 χάρις στον αρχιτέκτονα Pedro Ispizua.

Στο βάθος αριστερά είναι η εκκλησία του San Antón και η αντίστοιχη γέφυρα του.


Εδώ τελείωσε η ξενάγηση μας στο γοητευτικό Bilbao.

Με λύπη μου, διαπιστώνω ότι υπάρχουν τόσα πολλά, που ΔΕΝ είδαμε.

Έφεραν οι άνθρωποι εδώ τους καλύτερους αρχιτέκτονες και δημιούργησαν κτίρια υπερ-μοντέρνα, με θαυμάσιες γραμμές, κτίρια του μέλλοντος που συνυπάρχουν θαυμάσια με την παραδοσιακή εικόνα της πόλης!

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι! ΜΑΚΑΡΙ να μπορούσα να ξαναπάω στο Μπιλμπάο, το λιγότερο για τρεις μέρες.

Στην επόμενη ανάρτηση θα πάμε στην πρωτεύουσα όλης της χώρας των Βάσκων, στην Vitoria-Gasteiz.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!


20 σχόλια:

  1. Come sempre cara Magda, un vero spettacolo la carrellata di queste foto.
    Ciao e buona giornata cara amica.
    Tomaso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Μάγδα. Μπιλμπάο είναι μια τεράστια και όμορφη πόλη. Μου αρέσει ιδιαίτερα η παλιά πόλη, αλλά και το σύγχρονο μουσείο και τα περίχωρά της. Σας ευχαριστούμε για την προβολή της πόλης στην οποία δεν ήμουν. Με φιλικούς χαιρετισμούς και στέλνω τα φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hello Magda,
    Wonderful pictures of your trip. So great!!

    Many greetings,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... Ο χρόνος όμως σε ομαδική εκδρομή είναι πολύ περιορισμένος. Μισή μέρα στο Bilbao, είναι μια "κινηματογραφική" περίληψη μιας εξαίσιας πόλης... Μάγδα

    Περιορισμένος για σας,
    μα τόσο άπλετος για μας,
    που βλέ΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄πουμε και θαυμάζουμε Τέχνη και κι έμπνευση... σου εύχομαι να ξαναπάς!

    Μάγδα μου, ακόμη ένα μικρό-μεγάλο "Ευχαριστώ"!

    Φιλιά και στους δυο σας,
    Υιώτα,
    "αστοριανή"
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Γιώτα μου η φίλη μας έκανε υπέροχη ξενάγηση σ'αυτή την καταπληκτική πόλη!!!

      Διαγραφή
  5. ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΓΔΑ.
    ΓΙΟΛΑΝΤΑ / ΚΩΣΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερές φωτογραφίες και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου! Ειδικά όσον αφορά το μουσείο. Εντυπωσιάστηκα και από το γλυπτό Puppy!
    Να είσαι καλά, Μάγδα μου, σε ευχαριστούμε για την ξενάγηση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είδαμε πράματα και θάματα,ευχαριστούμε Μάγδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχα και πάλι όσα μας έδειξες Μάγδα μου γλυκιά!!! τι τυχερή που πηγαίνεις σε τόσο όμορφα μέρη?? μακάρι να μπορέσουμε κάποτε κι εμείς, στη σύνταξη ίσως?? αν υπάρξει σύνταξη βέβαια..χα χα!! φιλάκια και ευχαριστώ πολύ !!! με ταξιδεύεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Bello Bilbao y se come magníficamente bien, Deseo que te guste España.Besos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Magda beautiful story !!
    I know very well Bilbao. We lived there a while, now is precious, not before, there were blast furnaces, and always full of smoke, since they closed it has changed much for the better, it was a great idea.
    I'm glad you liked it.
    Good weekend.
    Besos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχα όλα αγαπητή μου Μάγδα.
    Αξέχαστη εκρομή σ΄αυτά τα πανέμορφα μέρη.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία η παρουσίαση. Δεν έχω πάει αλλά σίγουρα θέλει κάποιες μέρες. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Boa tarde, excelente fotorreportagem com lindas fotos sobre a linda cidade de Bilbao que é maravilhosa.
    AG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oι αναρτήσεις σου είναι για βράβευση!
    Θερμά συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπιλμπάο γνωρίζουν καλά, έχω πολύ καλούς φίλους εκεί και είναι τόσο γοητευτική όσο και η ίδια η πόλη. Σας συγχαίρω για την αναφορά που έκανε, γιατί δεν έχουν αφήσει κανένα γωνία χωρίς αυτές τις πολύτιμες φωτογραφίες που μπορείτε να κάνετε.
    Ένα πολύ μεγάλο φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. l'expo au guggenheim est la même que j'ai vu l'année passé ...j'avais la permission de photographier... mais pas les oeuvres de niki de saint phalle... comme toi, j'aimais cette ville.. visité malheureusement sous une pluie battante...bises

    ΑπάντησηΔιαγραφή