Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

DUBROVNIK - CROATIAΚάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στο "μαργαριτάρι της Αδριατικής" το Dubrovnik, ιστορικά "Ragusa".
Η παλιά πόλη, όπως ήταν φυσικό, ανακηρύχθηκε κατά το έτος 1979, μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η περιτριγυρισμένη από τείχη πόλη, είναι γεμάτη από εκπληκτική αρχιτεκτονική και γλυπτικές λεπτομέρειες και διαθέτει εντυπωσιακά κτίρια, εκκλησίες, μοναστήρια, μουσεία και κρήνες.

Πάμε όμως να τα δούμε. Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, ήρθαμε με το φέρι από το Split και μετά από 11 ώρες υπέροχου ταξιδιού στην Αδριατική, αποβιβαστήκαμε στο λιμάνι του Dubrovnik.


Βρήκαμε κατατοπιστικές πινακίδες


και έναν πολύ ενημερωτικό χάρτη που δείχνει την περιοχή του λιμανιού Cruz και την παλιά πόλη που είναι στην εκ διαμέτρου αντίθετη πλευρά.


Από το λιμάνι με ένα ταξί πήγαμε στο ξενοδοχείο και από εκεί κατεβήκαμε πεζή την οδό Βranitelja Dubrovnika, μία αριστοκρατική οδό 800 μ. με παλιές βίλες, που οδηγεί κατ΄ευθείαν στην παλιά πόλη.

Πάμε να την περπατήσουμε...Στα αριστερά μας τα παλιά αρχοντικά, που σήμερα τα περισσότερα είναι κομψά ξενοδοχεία


και στα δεξιά μας η θάλασσα και ο γκρεμός και όπως έγινε μόδα παντού, οι κλειδαριές των ερωτευμένων.


Μεσογειακή βλάστηση και υπέροχη μπλε θάλασσα!


Πολυτελή ξενοδοχεία φωλιασμένα σε μικρούς κολπίσκους


Ήταν απόγευμα και ο κόσμος καθόταν σε παγκάκια και απολάμβανε την θάλασσα!


Όμορφες εικόνες με τα παλιά πετρόκτιστα αρχοντικά και ανάμεσα τους να ξεπροβάλλουν καμπαναριά, όπως αυτό της επόμενης φωτογραφίας.
Βλέποντας όλα αυτά τα υπέροχα αρχοντικά, δεν μπορεί να μην αναλογιστούμε, ότι το Dubrovnik ιστορικά, πάντα ευημερούσε χάρις στο ναυτιλιακό του εμπόριο, ιδιαίτερα τον 14ο και 15ο αιώνα, αλλά και στους σπουδαίους του διπλωμάτες και εξαιρετικούς πολιτικούς.
To Dubrovnik είναι μία πόλη που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα, αλλά οι ρίζες της ανάγονται στους αρχαίους χρόνους.


Το Πανεπιστήμιο της, σχετικά νεοσύστατο (1903), αλλά πολύ σύγχρονο.

Ένα υπέροχο παρεκκλήσι και πάνω απ αυτό ενοικιαζόμενα δωμάτια.


Απέναντι ένα κομψό πάρκο


Η είσοδος αυτού του σπιτιού έχει δύο αγάλματα σκύλων


Η μία βίλα καλύτερη από την άλλη!Εδώ σε ένα κενό, βλέπουμε ψηλά τον λόφο Srd και ένα ανάκτορο-φρούριο των αρχών του 19ου αιώνα. Από το 1969 υπάρχει ένα τελεφερίκ, που δυστυχώς δεν προλάβαμε να το επισκεφθούμε.
Κρίμα, γιατί θα είχαμε μια υπέροχη θέα από ΄κει πάνω.


Δίπλα το ξενοδοχείο Grand Hotel Imperial


Η παλιά πόλη είναι ήδη μπροστά μας με τα μεγαλόπρεπα τείχη της,πάχους 4-6 m., ύψους 15 μ. και ο συνολικός τους περίγυρος είναι στα 2 χλμ. Κι αυτά "έπαιξαν" στην σειρά Game of Thrones.
Eίναι από τα καλύτερα συστήματα οχύρωσης του Μεσαίωνα, καθώς ποτέ δεν παραβιάστηκαν από κανέναν εχθρό, από τον 12ο αιώνα που κτίστηκαν.


Κατευθυνόμαστε στην γέφυρα που οδηγεί στην γοτθική είσοδο Pile. Πάνω από την είσοδο βλέπουμε το άγαλμα του πολιούχου της πόλης Saint Blaise (Αγίου Βλασίου).


Η τάφρος γύρω από τα τείχη γέμισε με πράσινο και με λουλούδια.


Πριν μπούμε στην παλιά πόλη, ας την δούμε περιμετρικά


Το εντυπωσιακό φρούριο Minceta των τειχών του Dubrovnik.


Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε αριστερά την οχυρωμένη παλιά πόλη του Dubrovnik και δεξιά το φρούριο του Αγίου Λαυρεντίου, ύψους 37 μ. με κανόνια και με την επιγραφή " "Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro" " που σημαίνει ότι η ελευθερία δεν πουλιέται,ούτε για όλο το χρυσάφι της γης!


Μπροστά από την παλιά πόλη, βλέπουμε το καταπράσινο, από πεύκα και ελιές, νησάκι Lokrum, που απέχει ένα τέταρτο με την βάρκα και η βόλτα κοστίζει 5 ευρώ.
Γύρω του σουλατσάρουν όλη την ημέρα κρουαζιερόπλοια απ΄όλα τα μέρη της γης.Εν τω μεταξύ άρχισε να σουρουπώνει, ας περάσουμε την Πύλη. Μέσα από την είσοδο της κυρίας πύλης, υπάρχει μία δεύτερη και μετά σκάλες.


Το πρώτο που αντικρίζουμε μόλις κατεβούμε τα σκαλιά είναι η Κρήνη του Ονοφρίου.Onofrios della Cava, ήταν ο κατασκευαστής αυτού του τεράστιου συντριβανιού, κατά το 1463, καθώς και ενός μικρότερου.
Αυτός κατασκεύασε το σύστημα ύδρευσης της πόλης, που ήταν άψογο.
Από 16 κεφαλές τρέχει το νερό.


Μπροστά μας είναι η κεντρική οδός της πόλης, η Placa, που ονομάζεται Stradun. Έχει μήκος 298 μ.και είναι το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο με τα μπαρόκ κτίρια της.
Την σημερινή της μορφή την πήρε μετά τον σεισμό του 1667, όταν τα γοτθικά και αναγεννησιακά κτίρια είχαν καταστραφεί.

Αριστερά του συντριβανιού βλέπουμε την Φραγκισκανική Εκκλησία, την Μονή και το καμπαναριό της. Κτίστηκαν κατά τον 13ο αιώνα, αλλά η εκκλησία καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό του 1667.
Στο συγκρότημα περιλαμβάνεται μία βιβλιοθήκη μεγάλης αξίας και ένα φαρμακείο του 1317, που λειτουργεί ακόμη και είναι το τρίτο παλαιότερο στον κόσμο!


Εδώ είναι το Μουσείο του Φραγκισκανικού συγκροτήμαατος


Ευτυχώς διεσώθη από τον σεισμό η, διακοσμημένη σε γοτθικό στυλ, πρόσοψη της εκκλησίας με την Πιετά, πλαισιωμένη από τρία αγάλματα.


Και λεπτομέρεια από την Pieta.


Ένα χαρακτηριστικό, από τα πολλά, σοκάκι της παλιάς πόλης, με κρεμασμένες μπουγάδες, ρεστοράν και καφέ.


Βαδίζουμε στον κεντρικό δρόμο, προς την θάλασσα.


Απέναντι μας στο τέλος του Stradun και στην πλατεία Luza, βρίσκεται ένα κομψό ρολόι του 15ου αιώνα. Είναι 31 μ. ψηλό. Ανακατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε το 1929.
Πάνω στην κορυφή, δίπλα από την καμπάνα, υπάρχουν δύο πρασινισμένοι από τον καιρό, χάλκινοι άνδρες, που χτυπούν με τα σφυριά τους την καμπάνα, κάθε μεσημέρι.
Δίπλα του είναι το City Guard, η κατοικία των Admirals από τον 15ο αιώνα. Διατηρείται η εκπληκτική μπαρόκ πρόσοψη!
Αριστερά του είναι το Sponza Palace.


Η πλατεία Luza, είναι πολύ όμορφη, γιατί συγκεντρώνει πολλά και εξαιρετικά μνημεία.

Ένα απ΄αυτά είναι το Sponza Palace, του 16ου αιώνα, μικτής αρχιτεκτονικής, γοτθικής και αναγεννησιακής.
Βρίσκεται αριστερά του Πύργου του ρολογιού και κατά καιρούς ήταν Τελωνείο, Σχολείο, Οπλοστάσιο, Τράπεζα κλπ.
Σήμερα φυλάσσονται εδώ τα πολύτιμα αρχεία της πόλης. Υπάρχει χειρόγραφο από το 1022.
Το αίθριο του παλατιού, χρησίμευε ως κέντρο εμπορίου.


Στην ίδια πλατεία το υπέρτατο θρησκευτικό έμβλημα της πόλης, η εκκλησία του Saint Blaise, του Αγίου Βλασίου, η μνήμη του οποίου εορτάζεται κάθε 3 Φεβρουαρίου στην πόλη με μεγαλοπρέπεια.
Ο Άγιος Βλάσιος ήταν γιατρός και Επίσκοπος Σεβάστειας της Μικράς Ασίας, κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Λικινίου (308-323μ.Χ).

Ως ιατρός πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στους ανθρώπους.Θεράπευε ακόμα και τα άγρια ζώα. Η Θεία Χάρη του θεραπεύει ασθένειες του λαιμού και του λάρυγγα.
Πέθανε με μαρτυρικό θάνατο, δι΄αποκεφαλισμού, υπέρ της πίστεως του.
Στην Ελλάδα το γιορτάζουμε κάθε 11 Φεβρουρίου.

Στην μέση της πλατείας βρίσκεται και η στήλη του ιππότη Ορλάντο από το 1468.


Η εκκλησία είναι κτισμένη σε στυλ μπαρόκ από το 1715. Από τον μεγάλο σεισμό και την φωτιά κάηκαν όλα τα άλλα αγάλματα, εκτός από το άγαλμα του Αγίου Βλασίου, το οποίο στέκει στην κορυφή του Ναού, ως πολιούχος της πόλης του Dubrovnik.
Στο χέρι του κρατάει μία μικρογραφία της πόλης.


Η πλαγία όψη του Ναού του Αγίου Βλασίου


Στην πλατεία υπάρχουν πολλά καφέ και ρεστοράν και τα περισσότερα με ζωντανή μουσική.


Απέναντι μας ακριβώς ο Ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός του Ντουμπρόβνικ, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1673 και ολοκληρώθηκε το 1713.
Η αρχική του κατασκευή βασίστηκε σε μια μεγάλη δωρεά του Άγγλου βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ο οποίος επιστρέφοντας από την Γ΄Σταυροφορία, κινδύνευσε από μία σοβαρή καταιγίδα έξω από το Ντουμπρόβνικ και ορκίστηκε ότι αν επιζήσει θα κτίσει έναν ναό, κάτι που πραγματοποίησε, ασχέτως αν αυτός καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό.


Η είσοδος του Ναού πλαισιώνεται από -4- Κορινθιακούς κίονες. Αγάλματα Αγίων κοσμούν την πρόσοψη καθώς και τα κιγκλιδώματα.


Το Δημαρχείο


Δίπλα το χάλκινο άγαλμα του συγγραφέα Marin Držić, που θεωρείται ο Σαίξπηρ της Κροατίας. Πολλοί άνθρωποι κάθονται στα πόδια του ή τον αγγίζουν για γούρι.


Αυτό είναι το παλάτι του Πρύτανη (Rector's Palace), σε αρχιτεκτονική μπαρόκ, με την εντυπωσιακή κιονοστοιχία! Μετά από αλλεπάλληλες καταστροφές, λειτουργεί από το 1872 ως Μουσείο Ιστορίας. Υπάρχουν ακόμη ένα οπλοστάσιο και μία φυλακή.


Βραδιάζει και ο κόσμος μαζεύεται στα ρεστοράν και στα καφέ. Είναι τόσα πολλά στο Ντουμπρόβνικ.
Αυτή είναι η πλατεία Gunduliceva Poljana Market, όπου κάθε πρωί γίνεται λαϊκή αγορά. Δεσπόζει σ΄αυτήν ένα χάλκινο άγαλμα,


το οποίο ανήκει στον Ivan Gundulic, ευγενή, αριστοκράτη, γόνο του Ντουμπρόβνικ, λυρικό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα!


Εικόνες από την πλατεία της λαϊκής αγοράς
Οι σκάλες οδηγούν στην μπαρόκ εκκλησία των Ιησουϊτών ( Jesuit Church of St. Ignatius Loyola), που ολοκληρώθηκε το 1825. Δεξιά, φαίνονται οι κίονες της εκκλησίας.
Οι σκάλες κτίστηκαν το 1738 από τον Pietro Passalacqua.

Στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα, οι Ιησουίτες ίδρυσαν το διάσημο Κολέγιο Collegium Ragusinum, όπου φοιτούσε η ελίτ του Ντουμπρόβνικ.

Το βλέπετε πάνω ψηλά με το ρολόι, δίπλα στην εκκλησία. Σήμερα είναι γυμναστική Ακαδημία, που συνυπάρχει με μία εξαιρετική βιβλιοθήκη.


Έχει βραδιάσει αρκετά και βγαίνουμε στο παλιό λιμάνι της πόλης. Τα φώτα άναψαν και η γοητεία του Ντουμπρόβνικ αυξήθηκε!

Το τεράστιο φρούριο απέναντι είναι του Αγίου Ιωάννη, έγινε το 1557 και σήμερα φιλοξενεί το Ναυτικό Μουσείο, καθώς και το Ενυδρείο της πόλης.


Στο ρεστοράν αριστερά της φωτογραφίας, φάγαμε μύδια. Οι κίτρινες βάρκες κάνουν τις κοντινές διαδρομές.


Απολαύσαμε την γαλήνια βραδιά σ΄αυτήν την όμορφη πόλη!


Στον γυρισμό μας, όλα τα εντυπωσιακά μνημεία, παλάτια και κάστρα, ήταν υπέροχα φωταγωγημένα!
θα σας τα δείξω εν τάχει δίχως σχόλια, γιατί όλα σας τα παρουσίασα λεπτομερώς παραπάνω.


Σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!

15 σχόλια:

 1. Grazie di questo bellissimo reportage, come sempre fai tu. Ricco di foto e notizie storiche, ci fai conoscere sempre le bellezze del nostro meraviglioso mondo. Ciao Magda un abbraccio e buona serata, Angelo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αχ Μαγδα μου ποσο μου αρεσουν τα ταξιδια σου !!!
  να εισαι καλα ...καλο μηνα με υγεια
  φιλακια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Buen recorrido con interesantes imágenes de este lugar.

  Me gusta las vistas que ofrece.

  Besos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Την περιμενα καιρο αυτη την αναρτηση.και ταξιδεψα μαζι σου αγαπημενη μου φιλη Μαγδα.σε ευχαριστω πολυ.να εχεις παντα καλα ταξιδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λίτσα μου αγαπημένη, χαίρομαι τόσο πολύ που ταξιδεύεις μαζί μου!
   Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Σου εύχομαι καλό μήνα!
   Φιλιά

   Διαγραφή
 5. I love this country very much and I went there many times. A big hug, dear Magda!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Υπέροχη πόλη, εξίσου όμως εξαιρετική και η διαδικτυακή περιήγηση εκ μέρους σου!
  Καλό μήνα εκπληκτική μας Μάγδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Magda,
  as always, great relationship and beautiful pictures.
  Dubrovnik is a wonderful city.
  Thank you very much. My memories revived.
  happy weekend :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Dubrownik to wspaniałe miejsce.
  Dziękuję Ci za ten spacer i przypomnienie Dubrownika.
  Pozdrawiam:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλημέρα και καλή εβδομάδα γλυκιά μου.
  Και φυσικά Καλές Γιορτές να έχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γεια σας Magda. Ήμουν ευτυχής να κοιτάξω τον δρόμο προς την παλιά πόλη και να θαυμάζω το εσωτερικό του πέρα από τους τοίχους. Τους θαύμαζα τρεις φορές ήδη. Είναι όμορφο. Είμαι σπίτι μετά από έναν εφιάλτη στο νοσοκομείο. Τώρα ασκώ και ο πόνος περνάει. Κινούμαι ήδη, αλλά μόνο στο σπίτι, επειδή τα παράθυρα χιονίζουν. Ελπίζω ότι το επόμενο έτος θα έρθω στο γυμναστήριο. Χαίρομαι που με θυμάσαι. Χαιρετίζω και στέλνω πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ Magda για την πρόσκλησή μου. Είναι πολύ, πολύ ωραίο και θα προσπαθήσω να το χρησιμοποιήσω. Αγκαλιές και φιλιά.

   Διαγραφή
 11. Γεια σου Magda, οι φωτογραφίες είναι ωραίες.
  Μου άρεσε πολύ να συναντήσω αυτά τα μέρη.
  Καλός μήνας του Δεκεμβρίου.
  ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή