Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

From Dubrovnik to Split ( Dalmatian coasts)Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα γνωρίσουμε μία παραθαλάσσια ενδιαφέρουσα διαδρομή! Θα πάμε με το λεωφορείο της γραμμής από το Dubrovnik στο Split. Κι αυτό γιατί από το Split ήρθαμε στο Dubrovnik με το πλοίο, από την Αδριατική θάλασσα (μπορείτε να δείτε λεπτομερώς το ταξίδι στο blog μου).

Έτσι σήμερα μας δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε το κομμάτι των Δαλματικών ακτών που χάσαμε, ακριβώς επειδή ήρθαμε από την θάλασσα.

Η διαδρομή είναι 215 χλμ. και διαρκεί γύρω στις 6 ώρες. Επειδή θα διασχίσουμε ένα κομμάτι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, θα πρέπει -όταν ταξιδέψετε κι εσείς εκεί- να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα έγγραφα, δηλαδή ταυτότητα ή διαβατήριο.

Η τιμή εισιτηρίου είναι 15 ευρώ. Μην ξεχάσετε να καθίσετε αριστερά στο λεωφορείο, για να έχετε δίπλα σας την θάλασσα.

Επίσης πρέπει να σας προαναφέρω, ότι όλες οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι μέσα από το λεωφορείο.

Δείτε και τον χάρτη. Η διαδρομή μας είναι η διπλή παραθαλάσσια κόκκινη γραμμή.


Ξεκινήσαμε από το Dubrovnik το πρωί μιας συννεφιασμένης μέρας. Περάσαμε την κρεμαστή γέφυρα του λιμανιού τουκαι αφήσαμε πίσω την γοητευτική πόλη!


Αριστερά μας έχουμε ένα μικρό αρχιπέλαγος με τις νήσους Elaphiti, από την Ελληνική λέξη "ελάφι".
Τα νησιά αυτά ήταν γεμάτα από ελάφια κι αυτό το μαθαίνουμε από το βιβλίο του Ρωμαίου συγγραφέα Πλίνιου, με την ονομασία Naturalis Historia, που δημοσιεύτηκε τον 1ο αιώνα (πηγή: Wikipedia).Σύντομα φτάνουμε στην λιμνοθάλασσα του Zaton. Το μικρό αυτό τουριστικό χωριό, απέχει μόλις 8 χλμ. από το Dubrovnik και πολλοί παλιοί ευγενείς είχαν εδώ τα εξοχικά τους.
Ο προστατευμένος κόλπος του, τα πεύκα και η όμορφη θάλασσα, αποτελούν ένα ήσυχο προορισμό.


Συνεχίζουμε δίπλα από τις δαντελωτές ακτές,


έχοντας απέναντι την χερσόνησο Pelješac, την δεύτερη μεγαλύτερη στην Κροατία, μετά την Istria. Μπορείτε να διακρίνετε εδώ, μέσα στην θάλασσα, μικρές κουκίδες που είναι υδατοκαλλιέργειες στρειδιών και μυδιών.
Επίσης εδώ παράγεται και ωραίο κρασί. Σε πρώτο πλάνο, βλέπετε τα αμπέλια.


Εδώ υπάρχουν πολλά μικρά κατάφυτα νησάκιαΑπέναντι μας, στην χερσόνησο Pelješac, βλέπουμε το εκπληκτικό τείχος μήκους 5 χλμ. και το φρούριο Fortress of Koruna, που ανήκουν στο χωριό Mali Ston. Το αποκαλούν και Σινικόν Τείχος της Ευρώπης.
Εδώ κάθε χρόνο γίνεται και Μαραθώνιος που περιλαμβάνει και ένα μέρος των τειχών.

Αυτή, η τόσο σπουδαία οχύρωση, ιδρύθηκε το 1335 ως μέρος της Δημοκρατίας της Ραγκούσα (παλιά ονομασία του Ντουμπρόβνικ).

Το πέτρινο τείχος φθάνει μέχρι την πόλη Ston. Η μικρή πόλη είναι ξακουστή για το, θαυμάσιας ποιότητας, αλάτι της, που το παράγει εδώ και 4.000 χρόνια. Ακόμα μαζεύεται με το χέρι, όπως παλιά. Αυτό γίνεται το καλοκαίρι.


Η περιοχή αυτή δεν περιλαμβάνει μεγάλα ξενοδοχεία και τουριστικές υποδομές, είναι όμως ξακουστή για την πολιτιστική της κληρονομιά και την εκπληκτική κουζίνας της. Μύδια, στρείδια, ψάρια και γαρίδες, κατέχουν την πρώτη θέση!

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε ένα νησάκι με σπίτια ψαράδων.
Είδα φωτογραφίες στο Ίντερνετ, όπου βάρκες παίρνουν τους τουρίστες, τους γυρίζουν στις υδατοκαλλιέργειες και μετά τους φιλεύουν στρείδια και ντόπιο κρασί. (Αυτό το κάνουν και στην Βόρεια Ισπανία, υπάρχει στο blog μου και είναι πολύ έξυπνο και πολύ ευχάριστο!).
Φυσικά κατά τους θερινούς μήνες.


Δείτε πόσες υδατοκαλλιέργειες!


Και ήρθε η ώρα να περάσουμε τα σύνορα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Βρισκόμαστε στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη Neum, που "κόβει" την συνέχεια της διέλευσης στην Κροατία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνθήκης του Karlowitz το 1699.

Πολύ τουριστική πόλη, με τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα, έχει μήκος 20 χλμ. ακτογραμμής.

και η τελευταία, από το Neum


Περάσαμε τα σύνορα, έχοντας ακόμα απέναντι μας την χερσόνησο Pelješac.
Μπήκαμε στην αμπελουργική περιοχή Komorna. Στην περιοχή αυτή που ευνοεί την παραγωγή κρασιού, ενώθηκαν το 2008 επτά αμπελουργοί και ξεκίνησαν την βιολογική καλλιέργεια. Υπάρχουν και -4- οινοποιία που είναι επισκέψιμα.Τα αμπέλια, όπως βλέπετε, φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Απέναντι μας το τέλος της χερσονήσου Pelješac.


Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το κοιμητήριο και η εκκλησία Sv.Ante του χωριού Raba.


Και τώρα βλέπουμε το Δέλτα του ποταμού Neretva, ενός ποταμού που πηγάζει στην Βοσνία, την διασχίζει και στην συνέχεια διασχίζει την Κροατία και εκβάλλει στην Αδριατική.
Είναι σπουδαίος υγρότοπος και αναφέρεται στην Συνθήκη Ραμσάρ.
Εδώ στο Δέλτα, εκτός από τα ορνιθολογικά και ιχθυολογικά αποθέματα, αναπτύσσονται και καλλιέργειες, όπως η καλλιέργεια των μανταρινιών, γιατί το κλίμα είναι πολύ ήπιο και επιτρέπει την ανάπτυξη των εσπεριδοειδών.
Κάθε χρόνο, οι βάρκες των ντόπιων γεμίζουν με τουρίστες που πηγαίνουν στα κτήματα και συλλέγουν μόνοι τους μανταρίνια. Είναι μία μεγάλη γιορτή και στους δρόμους πωλούνται σε περίπτερα, τόνοι από μανταρίνια.


Μετά από το Δέλτα του Neretva, υπάρχει η πόλη Ploce, η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο λιμάνι, το δεύτερο σε κίνηση μετά την Rijeka.


Είμαστε στο χωριό Cardac, ένα τουριστικό χωριό που κοντά του υπάρχει ένας φυσικός δρυμός.


Πεύκα ως την γαλάζια θάλασσα και ξενοδοχειακές υποδομές.
Το χωριό Živogošće με το Φραγκισκανικό Μοναστήρι του 1616 σε πρώτο πλάνο και από πάνω το βουνό Biokovo.
Η Μονή ανακαινισμένη, έχει μία σπουδαία βιβλιοθήκη, η οποία αποδεικνύει ότι ήταν πνευματικό κέντρο και κέντρο αλφαβητισμού των κατοίκων.


Τα παρακείμενα κυπαρίσσια, προστατεύονται ως φυσικά μνημεία.


Το επόμενο τουριστικό μέρος είναι το Igrane. Και εδώ, όπως παντού, τουριστικές υποδομές, ψάρι άφθονο και ελαιώνες.


Στην κορυφή του χωριού, ξεχωρίζει το ψηλό καμπαναριό της ενοριακής εκκλησίας της Παναγίας του Ροδαρίου, χτισμένο το 1752.Δεξιά της εκκλησίας βλέπετε τον Πύργο Zalina από το 1668. Το όνομα του το πήρε, από τον λαϊκό ήρωα του 17ου αιώνα John Antičić, που ονομαζόταν Zale. Μέσα από τον πύργο αυτό, υπερασπίστηκε σθεναρά την πατρίδα του, από τις Τουρκικές επιθέσεις. Ουδέποτε κατακτήθηκε αυτός ο πύργος. Είναι πολύ καλά διατηρημένος.


Ήδη βρισκόμαστε στην Riviera Makarska, η οποία εκτείνεται σε μήκος 60 χλμ. Η Makarska είναι μια μικρή τουριστική πόλη κάτω από το βουνό Biokovo, από τις πολύ γνωστές πόλεις, με υποδομές τουριστικές για όλα τα γούστα.Βρισκόμαστε στο τέως ψαράδικο και νυν τουριστικό χωριό, το Podgora, λίγο έξω από την Makarska. Ψηλά και δεξιά της φωτογραφίας διακρίνεται ένα πανύψηλο γλυπτό, που ονομάζεται "τα φτερά του γλάρου".


Ένα μνημείο πάνω στον δρόμο


Είμαστε στην Baska Voda, ένα μικρό ψαροχώρι τουριστικό.


Και μετά ξεκινάει η ξακουστή παραλία Brela, που γνωστά περιοδικά την κατατάσσουν στις ομορφότερες του κόσμου.

Έχει μήκος 6 χλμ. είναι ακριβώς,κάτω από το βουνό Biokovo, το οποίο κατεβαίνει, με απότομους σχηματισμούς γεμάτους πεύκα, μέχρι την τυρκουάζ κρυστάλλινη θάλασσα!Εδώ κάτω είναι πανέμορφες παραλίες, που προσεγγίζονται μόνο με σκάφη. Μία απ αυτές είναι η Vruja.Ύστερα βρίσκουμε το παραθαλάσσιο χωριό Minice, ήσυχο με πολλά μνημεία. Απέναντι βλέπετε το νησί Hvar.Οι επόμενες φωτογραφίες είναι από την Ριβιέρα Omis, η οποία εκτείνεται σε μήκος 35 χλμ. με εξαιρετικές παραλίες, όπου το πεύκο σε πολλά σημεία, αγγίζει την θάλασσα.
Ένα όμορφο σκαρί μας υποδέχεται στο ναυπηγείο της Omis.


H Omis είναι μία μικρή τουριστική πόλη στην έξοδο του ποταμού Cetina στην Αδριατική, που περικλείεται από φαράγγια.


Είναι γνωστή ως η πόλη των πειρατών, οι οποίοι κατοικούσαν εδώ και απέκρουαν με τα καράβια τους κάθε εχθρικό εισβολέα.


Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε πως ο ποταμός βγαίνει ανάμεσα από το φαράγγι και χύνεται στην θάλασσα.

Η εκκλησία στην δεξιά όχθη είναι ο Ορθόδοξος Ναός του Αγίου Πέτρου του 10ου αιώνα. Εδώ μέχρι και τον 18ο αιώνα, εδιδάσκοντο οι ιερείς την γλαγκολιθική γλώσσα, δηλαδή το παλαιότερο σλαβικό αλφάβητο των Κυρίλλου και Μεθοδίου, με σκοπό να κατανοεί και ο πιο απλός άνθρωπος την εκκλησιαστική λειτουργία.


Στην επόμενη φωτογραφία φαίνονται και οι δύο όχθες του Cetina.


Ο ποταμός εδώ προσφέρεται για ράφτινγκ και τα φαράγγια του για αναρρίχηση. Πέραν αυτών υπάρχουν καθαρές θάλασσες και όμορφες παραλίες.

Βρισκόμαστε ήδη στις παραλίες της Podstrana, που είναι στα περίχωρα (7 χλμ.) του Split. Ωραία σπίτια, θάλασσα, τουριστικά καταλύματα, ψάρι, όπως και σε όλες της ακτές της Κροατίας, που γνωρίσαμε.Και η τελευταία μου φωτογραφία, από την μαρίνα και το πάρκο της όμορφης πόλης Podstrana.
Το σημερινό μας ταξίδι με το λεωφορείο από το Dubrovnik, λήγει σε λίγο, η φωτογραφική μπήκε στην τσάντα, γιατί σύντομα θα φτάσουμε στο Split.


Στην επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω την γοητευτική πρωτεύουσα της Κροατίας, το Zagreb που είναι και ο τελευταίος μας προορισμός στην υπέροχη Κροατία!

Ως τότε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη σας!

11 σχόλια:

 1. Schöner und interessanter Bericht von der Reise.Alles so schöne grüne Landschaften und das Meer.

  Noke

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μια όμορφη αναφορά, αυτά τα μέρη είναι πολύ όμορφα και είναι ευγνώμων που τους μοιράζεστε, Magda.
  Πολλά φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Hello Magda!
  A beautiful relationship and great photos.
  I'm in love with Croatia. It is a beautiful country.
  Greetings.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ομορφη διαδρομή μεσα στο πρασινο κ το γαλαζιο Μάγδα μου, νασαι καλά, καλές γιορτές φίλη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Hermoso paseo en barco, que descubre unos maravillosos lugares.
  Estupendo viaje para disfrutar.

  Besos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια
  και όπως πάντα μου αρέσουν πολύ οι αναρτήσεις σας

  Καλώς σας βρήκα...Χαίρομαι πολύ που είμαι ξανά στη μπλογκογειτονιά μας...Αν σας αρέσει η παγκόσμια μυθολογία θα χαρώ πολύ να σας δω στο ταπεινό μου μπλογκοσπιτάκι. Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όμορφες εικόνες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
  Σε ευχαριστούμε για την ξενάγηση! Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ciao Magda, complimenti per i tuoi post, buon pomeriggio un abbraccio Angelo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Να εισαι καλα Μαγδα μου.Χαρις εσενα χορταινουν τα ματια μας ομορφιες.πολλα φιλακια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λιτσάκι μου, σ΄ευχαριστώ πολύ!
   Φιλάκια πολλά, μαζί με τις καλύτερες ευχές μου για ευτυχισμένα Χριστούγεννα.

   Διαγραφή