Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Βελιγράδι Σερβία



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω το Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας. Στην προηγούμενη ανάρτηση μου, είδατε το Φρούριο Kalemegdan.

Καθώς φύγαμε από το Φρούριο, είδαμε ωραία κτίρια όπως αυτό, που φιλοξενεί την Αυστριακή Πρεσβεία, Art Nouveau με πράσινη εντυπωσιακή στέγη.


Στην επόμενη φωτογραφία, βλέπετε το αντίστοιχο, της Γαλλικής Πρεσβείας, σε αρχιτεκτονική Art Deco. Στην κορυφή του υπάρχουν τρεις χάλκινες φιγούρες γυναικών, που αντιπροσωπεύουν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα.


Αμέσως μετά βλέπουμε τον εντυπωσιακό μπαρόκ πύργο από το 1758 του Καθεδρικού Ναού του Βελιγραδίου, τον αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Κτίστηκε από το 1837 έως το 1840 και υπέστη πολλές καταστροφές κατά καιρούς.

Με απόφαση του 1979 ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός, ανακηρύχθηκε ως Πολιτιστικό Μνημείο εξαιρετικής σημασίας!

Διακρίνεται καθαρά από τις ακτές του Σάβα ποταμού.



Η είσοδος του Καθεδρικού




Η πλούσια εσωτερική διακόσμηση, το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, η εντυπωσιακή εικονογράφηση και το μεγάλης αξίας θησαυροφυλάκιο, καθιστούν τον Ναό πολύτιμο μνημείο.



Στον περίβολο του Καθεδρικού Ναού υπάρχουν οι τάφοι επιφανών ανδρών.



Απέναντι ακριβώς είναι το νεοβυζαντικό κτίριο του Πατριαρχείου της Σερβίας, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1935 και ανακηρύχθηκε πολιτιστικό μνημείο το 1984. Εδώ λειτουργούν ένα εκκλησιαστικό μουσείο και μία βιβλιοθήκη.

Χαρακτηριστικό της πρόσοψης είναι το γλυπτό οικόσημο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και μια ψηφιδωτή σύνθεση που αντιπροσωπεύει τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.



Απέναντι από την πλαϊνή όψη του Καθεδρικού, βλέπουμε μία χαρακτηριστική παραδοσιακή Kafana (Ταβέρνα).
Το όνομα της, ένα ερωτηματικό!


Κτίστηκε το 1824 και είναι η παλαιότερη ταβέρνα της πόλης.


Άλλαξε πολλά χέρια και είχε διάφορα ονόματα, αλλά ο τελευταίος ιδιοκτήτης, της έδωσε το όνομα του Καθεδρικού Ναού, κάτι που δεν ενέκρινε η εκκλησία γι αυτό κι εκείνος έβαλε μία ταμπέλα με ένα ερωτηματικό, έτσι κι έμεινε.

Στις βιτρίνες της ταβέρνας υπάρχουν παραδοσιακά αντικείμενα ως και παραδοσιακές στολές, το ίδιο και στο εσωτερικό της.



Κι ένα αντιπροσωπευτικό πιάτο


Λίγο παραπάνω βλέπουμε το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Δημοτικό Σχολείο "King Petar I", που από το 1965 χαρακτηρίστηκε ως πολιτιστικό μνημείο.


Κοντά και το Κέντρο Επισκεπτών της Εθνικής Τραπέζης της Σερβίας, εντυπωσιακό παλάτι, πρώτη έδρα της Τράπεζας από το 1884 και νυν εκπαιδευτικό και εκθεσιακό κέντρο.


Το μοντέρνο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, αρκετά μακριά από το παλιό.


Κοντά στον Καθεδρικό βλέπουμε το Konak kneginje Ljubice, δηλαδή την κατοικία της πριγκίπισσας Ljubica.
Ακόμα ένα πολιτιστικό μνημείο εξαιρετικής σημασίας.
Κτίστηκε το 1829 για να στεγάσει την οικογένεια Obrenovic. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι Σερβική-Βαλκανική.
Σήμερα είναι Μουσείο επισκέψιμο, με ενδιαφέρουσες συλλογές.


Κι έτσι βαδίζοντας, φτάσαμε στην Knez Mihailova Street, δηλαδή στον ενός χιλιομέτρου πεζόδρομου Mihailova.
Το όνομα του το πήρε το 1870, δύο χρόνια μετά την δολοφονία του πρίγκιπα Mihailo Obrenović.

Κι αυτός ο δρόμος, ο πολύ όμορφος και με πολύτιμα αξιοθέατα, αποτελεί πολιτιστικό χώρο εξαιρετικής σημασίας και προστατεύεται από το Σερβικό Κράτος.

Πάμε να την διασχίσουμε. Εξαιρετικά κτίρια-παλάτια ένθεν και ένθεν, καταστήματα, καφέ, όμορφος κόσμος, μουσικοί του δρόμου, μπαλόνια, παιδάκια, μια χαρούμενη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα!

Το πρώτο κτίριο είναι η Βιβλιοθήκη του Βελιγραδίου, η μεγαλύτερη δανεισμού στην Σερβία.


Απέναντι το Salon of the Museum of Contemporary Art Belgrade, από το 1961. Υπέροχης αρχιτεκτονικής με τρούλο!


Και ένα ωραίο γκράφιτι δίπλα


Μπροστά της ένα παρκάκι με μία προτομή



Στην Kneza Mihailova βρίσκονται κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτό αριστερά που είναι το Heritage House Kuca legata, δηλαδή το σπίτι της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου καλλιτέχνες δωρίζουν και εκθέτουν τα έργα τους. Είναι τρία κτίρια μαζί του 19ου αιώνα.







Το Μουσείο Zepter, ένα ιδιωτικό μουσείο τέχνης, όπου γίνονται εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.







Η Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών που ιδρύθηκε το 1841, το ανώτερο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα στην Σερβία.

Μπροστά της η κρήνη Delija και είναι η τρίτη βρύση μ΄αυτό το όνομα, μιας και οι δύο προηγούμενες κατεστράφησαν.





Στην επόμενη φωτογραφία μου, δεξιά βλέπετε την Banca Intesa, με πρόσοψη από γυαλί και αριστερά βλέπετε ένα ακόμα μνημείο ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβίας, αρχιτεκτονικής Art Nouveaou, την Prometna Βanka, με ένα θόλο γεμάτο γλυπτά.

Αριστερά της φωτογραφίας, βλέπετε ένα κομψό μέγαρο.


Ένα περίπτερο με ποπ-κορν


Και μια "ζωντανή" διαφήμιση ενός Ίντερνερ καφέ


Ο ενός χιλιομέτρου ιστορικός πεζόδρομος τελείωσε και ήδη βρισκόμαστε στην Πλατεία Δημοκρατίας, μία κεντρική αστική περιοχή, με τα σπουδαιότερα κτίρια της ιστορικής πόλης του Βελιγραδίου.

Δεσπόζει το μπρούτζινο μνημείο του Prince Mihailo στο άλογο του, από το 1882, το οποίο θεωρείται Μνημείο Πολιτισμού Μεγάλης Σημασίας από το 1979. Είναι έργο του Ιταλού γλύπτη Enrico Pazzi και απεικονίζει την νίκη του πρίγκηπα κατά των Τούρκων και την απελευθέρωση του Βελιγραδίου καθώς και 6 ακόμα πόλεων.

Δεξιά στην φωτογραφία μου, βλέπετε το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας με τους πράσινους θόλους.


Εκεί και το Εθνικό Θέατρο κτισμένο το 1868, επίσης Μνημείο Πολιτισμού Μεγάλης Σημασίας!

Εδώ παρουσιάζονται εξαιρετικά έργα δραματουργίας, ένα φημισμένο μπαλέτο και μία πολύ αξιόλογη όπερα.


Και η πλαϊνή όψη του Εθνικού Θεάτρου. Είναι τεράστιο και φιλοξενεί και το Μουσείου Θεάτρου.


Γύρω από την πλατεία ενδιαφέροντα κτίρια, όπως αυτό το ημικυκλικό με τα γλυπτά, από το 1923, σήμερα πολυτελές ξενοδοχείο, το Centar No 1.


Φεύγοντας από την πλατεία Δημοκρατίας, συνεχίζουμε για το κέντρο της παλιάς πόλης του Βελιγραδίου, που είναι η πλατεία Terazije. Δεν είναι ακριβώς πλατεία, με την έννοια του όρου, είναι μία ευρεία λεωφόρος που αποτελεί το κέντρο της πόλης. Εξαιρετικά κτίρια, πάρκα, πολυτελή ξενοδοχεία και μνημεία, πάμε να την γνωρίσουμε.

Dimitrije and Anka Naumović Foundation.

Το περίτεχνο αυτό κτίριο με τα γλυπτά, το ίδρυσε ο Dimitrije, η γυναίκα του Anka και ο υιός τους Vasa Naumović το 1923.
O Dimitrije Naumović ήταν φυλακισμένος και έκανε αυτό το ίδρυμα για να υποστηρίξει τους τεχνίτες και τις οικογένειες τους, όταν αυτοί έφευγαν από την ζωή ή ήταν άρρωστοι ή φυλακισμένοι.


Bank of Smederevo

Ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 1912. Και δεξιά της το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας.


To Hotel Moskva

Ένα στολίδι αρχιτεκτονικό της Russian Art Nouveau, από το 1906, με πρόσοψη από κεραμικά πλακίδια. Έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες απ'όλον τον κόσμο, πολιτικούς, καλλιτέχνες, διανοούμενους. Οι φωτογραφίες τους, διάβασα, ότι κοσμούν τους τοίχους του ξενοδοχείου. Διάβασα ακόμη ότι δεν υπάρχει δωμάτιο ή σουίτα με αριθμό 13.

Ως πολύτιμο αρχιτεκτονικό μνημείο, προστατεύεται από την κυβέρνηση της Σερβίας από το 1968.



Terazije Fountain

Κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο, ανεγέρθηκε το 1860 για να σηματοδοτήσει την επιστροφή του πρίγκιπα Μίλο Ορένοβιτς στο θρόνο. Έχει ύψος 6,30 μ.και το νερό τρέχει από στόματα λιονταριών. Πριν απ αυτήν υπήρχε εδώ ένας Οθωμανικός πύργος νερού.



Palace Atina

Ένα ακόμη εντυπωσιακό κτίριο σε Βενετσιάνικη αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, από το 1902!


Στο ισόγειο του υπάρχουν καταστήματα από γνωστούς οίκους μόδας.


Historical Museum of Serbia

Από το 1963 που ιδρύθηκε περιέλαβε συλλογές ακόμα και από την αρχαιότητα, διατηρώντας την έτσι ιστορία της Σερβίας.



Zgrada Ministarstva Prosvete

Υπουργείο Παιδείας Βελιγραδίου από το 1870 και ανακαινισμένο το 1924, σε αρχιτεκτονική Σερβικού στυλ, με το οικόσημο της Σερβίας.



Το Stari dvor

Το Παλαιό Παλάτι, από το 1882, ήταν η βασιλική κατοικία της δυναστείας Obrenović. Σήμερα φιλοξενεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Βελιγραδίου.

Η εντυπωσιακή εξωτερική αρχιτεκτονική του, με τις δωρικές κολώνες και τις Καρυάτιδες, το καθιστά ως ένα από τα ωραιότερα κτίρια του Βελιγραδίου.




Η πλαγία του όψη


Απέναντι του το Novi Dvor

Το Νέο Παλάτι, από το 1913, είναι η επίσημη έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το παλάτι κτίστηκε για τον βασιλιά Peter I Karađorđević, γνωστού και ως Old King. Ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Σερβίας.


Ανάμεσα στα δύο παλάτια , βρίσκεται ένα ωραίο πάρκο με συντριβάνια και αγάλματα, το Pionirski Park.




Εδώ στο Pionirski Park, βλέπουμε ένα μνημείο, αφιερωμένο στην μάχη του Καϊμακτσαλάν (Βόρας), όπου κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σέρβοι απώθησαν τους Βουλγάρους.
Για όσους έχουν επισκεφθεί το Καϊμακτσαλάν, θα ξέρουν ότι στην κορυφή υπάρχει ένα εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που το έκαναν οι Σέρβοι εις ανάμνησιν της νίκης τους επί των Βουλγάρων.

Για να τιμήσουν τους ήρωες τους οι Σέρβοι, έφεραν πέτρες από το Καϊμακτσαλάν και συγκεκριμένα από την κορυφή (2524 μ.) κάτω από τις οποίες υπάρχουν οι ορειχάλκινες πλάκες όλων των στρατηγών που πολέμησαν γενναία στην μάχη αυτή.


Κοντά στο πάρκο βλέπουμε το κεντρικό κτίριο των Ταχυδρομείων της Σερβίας από το 1938, ένα παλάτι της κλασσικής Ακαδημαϊκής αρχιτεκτονικής, πολιτιστικό μνημείο.


National Assembly of the Republic of Serbia

Το εξαιρετικό νεο-μπαρόκ κτίριο του Σερβικού Κοινοβουλίου, τραβάει τα βλέμματα των τουριστών. Καταλαμβάνει 13.800 τ.μ. και ολοκληρώθηκε το 1938.



Temple of Saint Sava

O Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός του Αγίου Σάββα, κτισμένος σε έναν λόφο, δεσπόζει της πόλης, με συνολικό ύψος 82 μ.!

Κτίστηκε το 1935 προς τιμήν του Αγίου Σάββα, του ιδρυτού της Ορθόδοξης Σερβικής εκκλησίας. Καταστράφηκε πολλές φορές από πολέμους και ξανάρχισε να κτίζεται το 1985. Η πρόσοψη του είναι πολύ εντυπωσιακή από λευκό μάρμαρο και γρανίτη.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλοί θόλοι εκ των οποίων ο κεντρικός, 4.000 τόνων, χρειάστηκε 40 ημέρες για την ανύψωση του.
Χωράει μέχρι και 10.000 ανθρώπους! Όταν τον επισκεφθήκαμε το 2011 δεν είχε αγιογραφηθεί ακόμα.

Ο περιβάλλον χώρος του έχει κήπους και συντριβάνια!






Museum of Yugoslavia, όπου ο τάφος του Τίτο.


Γύρω του μια λαμπερή φθινοπωρινή φύση.


Το στάδιο Partizan.


Belgrade Main railway station

Ο κεντρικός ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός Βελιγραδίου, από το 1882, ήταν ο πιο πολυσύχναστος στην χώρα. Αλλά το 2016 μεταφέρθηκαν οι περισσότερες γραμμές στον καινούργιο σταθμό Prokop, κι έμειναν ελάχιστες και κυρίως διεθνείς γραμμές.
Είναι πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο, λίγα λεπτά με τα πόδια, αλλά δυστυχώς από το 2018 έκλεισε και θεωρείται ένα σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο μεγάλης σημασίας.


Farmer's market "Zeleni venac"

Λίγο πιο πάνω από τον παλιό σταθμό, λίγο ανηφορικά, υπάρχει μια πολύ πλούσια σε προϊόντα λαϊκή αγορά, όπου βρίσκεις τα πάντα.


Belgrade Cooperative Palace, aka. Geozavod

Το παλάτι του Συνεταιρισμού Βελιγραδίου, από τα λαμπρότερα παλάτια, ήταν μια συνεταιριστική Τράπεζα για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, από το 1882.

Η εξαιρετική αρχιτεκτονική του είναι αναγεννησιακή και κυρίως μπαρόκ και θεωρείται πολιτιστικό μνημείο σπουδαίας σημασίας.


Barracks Of The 7th Regiment

Οι περίφημοι στρατώνες του 7ου Συντάγματος κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1901 σε ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική.

Αποτελούν ένα πολιτιστικό μνημείο της παλιάς πόλης του Βελιγραδίου.


Branko's Bridge

Χτίστηκε το 1956 στα θεμέλια της Γέφυρας του βασιλιά Αλέξανδρου, η οποία καταστράφηκε κατά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γέφυρα αυτή περνάει πάνω απόν ποταμό Σάβα και συνδέει την παλιά με την νέα πόλη του Βελιγραδίου.

Το ευτύχημα είναι ότι έμειναν οι παλιοί πυλώνες και πάνω σ΄αυτούς έγινε η νέα γέφυρα. Διάβασα δε, ότι έχουν κάνει ένα μοντέρνο lift που ανεβάζει τα ποδήλατα και τον κόσμο στην γέφυρα.




Ministry of Economy - Υπουργείο Οικονομικών


Government of the Republic of Serbia

Το Κυβερνητικό Μέγαρο, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής από το 1926.



Court of Appeal

Το Εφετείο Βελιγραδίου, από το 2010.


Απέναντι του ακριβώς το Railway Museum, το Μουσείο Σιδηροδρόμων από το 1950, με περισσότερα από 40.000 εκθέματα.


Στο ξενοδοχείο Exelsior είδαμε την Ελληνική σημαία


Και σ΄ένα άλλο κτίριο είδαμε την παρακάτω ταμπέλα, που γράφει "Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού".


Ministarstvo zdravlja

Υπουργείο Υγείας. Ιδρύθηκε το 1991.


Mνημείο του πρίγκιπα Μίλο Ορενρένοβιτς


Και τώρα ένα θλιβερό θέαμα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Σερβίας, βομβαρδισμένο από το 1999, στέκει εκεί για να θυμίζει τον πόνο του Σερβικού λαού.


Πιστέψε με, έχω πάμπολλες φωτογραφίες από τα εξαιρετικά κτίρια του Βελιγραδίου. Όχι μόνο τα δημόσια κτίρια, από τα οποία σας παρουσίασα τα σπουδαιότερα ίσως, αλλά και πολλές ιδιωτικές κατοικίες είναι στολισμένες με αγάλματα και αρχιτεκτονικά στολίδια, όπως τα παρακάτω.



Θα τελειώσω με μια βόλτα σε μια όμορφη λιθόστρωτη καλλιτεχνική γειτονιά, 300 μ. από την πλατεία Δημοκρατίας, κάτι αντίστοιχο με την Montmartre των Παρισίων, την Skadarlija.
Διάβασα ότι την επισκέφθηκαν πολλοί διάσημοι, ακόμα και βασιλείς.



Σε μια ταβερνούλα μας έφερε το γκρουπ το βράδυ, για φαγητό και τοπική μουσική, αν και η ορχήστρα έπαιζε πιο πολύ Ελληνικά τραγούδια, για να μας ευχαριστήσει.





Από την όμορφη βραδιά, δημιούργησα ένα -4- λεπτών βίντεο, για να πάρετε μια ιδέα από την Skadarlija.

Θα τελειώσω μ΄αυτό την σημερινή μου ανάρτηση.



Σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη σας!

9 σχόλια:

  1. He disfrutado con el precioso recorrido que has hecho de la ciudad. Gracias a él, he podido contemplar, preciosos rincones y hermosos edificios.

    Besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..τεράστια συλλογή, μαζί κι εκείνες με την σημαία μας!

    Καλέ εορτές,

    Σας φιλώ

    Αστοριανή, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ προσεγμένη συνέχεια, χαιρόμαστε τις ταξιδιωτικές σου αναρτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mucho tiempo sin venir a verte Magda. Tuve un jaleo con el blog y creo que borré a muchos amigos. Y hoy vi tu comentario en un blog y me acordé de tí. Por aquí estoy de nuevo. Ahora me llevo tu enlace.
    Buen paseo amiga.
    Un abrazo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική παρουσίαση της πόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη και το κολακευτικό σας σχόλιο!

      Διαγραφή