Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΠΡΕΣΠΕΣ - PRESPES - GREECE



Κάνετε κλικ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα επισκεφθούμε τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, ένα τοπίο φυσικό απείρου κάλλους, με μεγάλη βιοποικιλότητα σε χλωρίδα και πανίδα!
Θα χαρείτε όλο το οδοιπορικό και θα απολαύσετε την άνοιξη, σ΄όλη την διαδρομή!
Επιλέξαμε τον δρόμο Έδεσσας-Φλώρινας, γιατί αυτή την εποχή, οι κερασιές γύρω από την Έδεσσα, είναι ολάνθιστες!
Από Θεσσαλονίκη μέχρι τις Πρέσπες, μέσω αυτού του δρόμου, χρειάζονται -3- ώρες περίπου, 230 χλμ.
Υπάρχει και συντομότερος δρόμος, δια της Εγνατία οδού, μέσω Καστοριάς.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε στον χάρτη όλη την διαδρομή μας.


Περνούμε περιφερειακά την Έδεσσα και οδεύουμε προς Φλώρινα.



Κι από τις δύο πλευρές του δρόμου, το θέαμα ήταν συναρπαστικό!





Στην Φλώρινα, μπαίνουμε για λίγο στην πόλη και αμέσως στρίβουμε δεξιά για Βίγλα. Ο δρόμος είσαι δασικός, πολύστροφος βέβαια, αλλά φαρδύς. Στην επόμενη φωτογραφία, υπάρχει πινακίδα που σε προειδοποιεί για το ότι μπορεί να συναντήσεις αρκούδα και πρέπει να την σεβαστείς.



Παρακάτω θα δείτε, τον δασικό δρόμο με τις οξιές, την κορυφή του όρους Βαρνούντα με τις ανεμογεννήτριες και τις πίστες του σκι, που τώρα δεν έχουν πολύ χιόνι.









Ήδη φθάσαμε στην Βίγλα-Πισοδερίου, σε υψόμετρο 1550 μ. Εδώ βρίσκονται οι πέντε αναβατήρες για τις πίστες και δύο τουριστικά σαλέ, για διανυκτέρευση και φαγητό.





Η επόμενη φωτογραφία μας δείχνει τον χάρτη των δέκα (10) χιονοδρομικών πιστών,που είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών!



Ο περιβάλλον χώρος







Σε 5 χλμ.συναντούμε το αρχοντικό χωριό Πισοδέρι με 1450 μ. υψόμετρο. Περιβάλλεται από μεγάλα δάση οξιάς, παρθένου φύσης, όπου ζουν πολλά είδη ζώων και πηγάζει ο ποταμός Αλιάκμονας.



Εδώ ετάφη η κεφαλή του Παύλου Μελά και εδώ είναι η Μοδέστειος Σχολή, κτίσμα του 1903, ανώτερο εθνικό ίδρυμα, σήμερα ξενώνας.
Το Πισοδέρι έχει 60 κατοίκους, Βλαχόφωνους που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα!
Επίσης είναι η γενέτειρα του Νικολάου Κασομούλη, ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η προτομή του οποίου βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Όλη η οικογένεια Κασομούλη αγωνίστηκε ηρωικά στην Επανάσταση του Γένους.



Η βρύση του χωριού και ένας μικρός καταρράκτης



Φεύγοντας, σε μια στροφή του δρόμου, υπάρχει πινακίδα, η οποία οδηγεί στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, του 1050, που αποτέλεσε κρησφύγετο του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και των συναγωνιστών του.



Φθάσαμε όμως στην περιοχή του Τριγώνου, όπου στρίβει ο δρόμος δεξιά για τις Πρέσπες και ίσια πάει στην Καστοριά και στην Αλβανία.
Εδώ υπάρχει το άγαλμα του Εμμανουήλ Σκουντρή, Κρητικού Μακεδονομάχου, που ήρθε από το Άδελε της Κρήτης, να πολεμήσει για την Μακεδονία μας, όπως και πολλοί άλλοι Κρητικοί, ο Ιωάννης Πούλακας, ο Γεώργιος Βολάνης και ακόμα 37 παλληκάρια!



Ένα παρατημένο εκκλησάκι



Μια πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση





Και οι πινακίδες που σε οδηγούν



Μετά από λίγα χιλιόμετρα, στην θέση Περβάλι, ένας χώρος αναψυχής και ξεκούρασης με την πρώτη εκπληκτική θέα στην Μικρή Πρέσπα.



Αριστερά το μικρό νησάκι και δεξιά το μεγαλύτερο νησί του Αγίου Αχιλλείου στην Μικρή Πρέσπα.



Το νησάκι λέγεται Βιδρονήσι, ανήκει στην Μικρή Πρέσπα, κατ΄εξοχήν Ελληνική, με μικρό μέρος της μόνο, να ανήκει στην Αλβανία.



Μετά την ολιγόλεπτη στάση, συνεχίζουμε με προορισμό τα δύο πετρόκτιστα και όμορφα χωριά, τον Λαιμό και τον Άγιο Γερμανό.
Πρώτα θα πάμε προς το βουνό και μετά στις λίμνες.



Ο Λαιμός μας υποδέχεται με τα θαυμάσια σπίτια του, αρκετά εξ αυτών ξενώνες και την καταπράσινη φύση του, γεμάτη αγριολούλουδα!



Σωροί από καλάμια, που χρησιμοποιούνται στην αναρρίχηση των φασολιών, του κατ΄εξοχήν προϊόντος των Πρεσπών.



Ένα ακόμα αρχοντικό με τοπική αρχιτεκτονική, έτους κατασκευής 1932.



Απέναντι απ αυτό, ένα πολύ ευγενικό ζευγάρι με το εγγονάκι τους, μου επέτρεψαν με προθυμία να φωτογραφήσω το ολοζώντανο γριβάδι, προϊόν των λιμνών των Πρεσπών.



Σχεδόν ενωμένος ο Άγιος Γερμανός με τον Λαιμό. Η πρώτη του εικόνα είναι το ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, με αρκετά παιδάκια στην αυλή του και το Μουσείο της Βυζαντινής Συλλογής του Αγίου Γερμανού.





Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 17ου αιώνα και το Ηρώον του χωριού.



Μία ανθισμένη φορσύθια πάνω σε πέτρινο τοίχο



Δύο παλιά μαγαζιά, με τα σημάδια της εγκατάλειψης, το ένα λέγεται Αγάπη και το άλλο Χαρά!



Συνεχίζουμε τον ανηφορικό δρόμο προς την κεντρική πλατεία. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1100 μ. στους πρόποδες του όρους Βαρνούντα, η υψηλότερη κορυφή του οποίου είναι 2334μ. Έχει 250 κατοίκους Πόντιους και Βλαχόφωνους.
Μέχρι πέρυσι λειτουργούσε και Ειρηνοδικείο, αλλά συγχωνεύθηκε με το Ειρηνοδικείο της Φλώρινας.



Το χωριό έχει διατηρήσει όλα τα πέτρινα σπίτια του.





Στην πλατεία δεσπόζει το ψηλό καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γερμανού, προς τιμήν του Γερμανού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, που καθαιρέθηκε στην περίοδο της εικονομαχίας και τον 11ο αιώνα αγιοποιήθηκε.
Η μικρή εκκλησία είναι του 10ου αιώνα. Το 1882 κτίστηκε μία μεγάλη εκκλησία που ενώθηκε με την μικρή.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, υπάρχει το σκήνωμα του Αγίου στο ύψος του σταυρού.



Και οι δύο εκκλησίες ήταν ανοικτές.
Ο Βυζαντινός ναός είναι πολύ μικρός, με πολύ μικρά παραθυράκια και με εξαιρετική τοιχογράφηση, που όπως προκύπτει από τις δύο κτητορικές επιγραφές, έγινε σε τρεις φάσεις. Περισσότερες πληροφορίες μας δίνει η αρχαιολόγος κ.Μελίνα Παϊσίδου, β΄εξαδέλφη μου, στον ιστότοπο http://odysseus.culture.gr/.





















Με τα αισθήματα του σεβασμού και της συγκίνησης, αποχωρήσαμε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γερμανού.
Με ικανοποίηση είδαμε ότι υπάρχει Κέντρο Ενημέρωσης για τις Πρέσπες, στην πλατεία.



Εκεί υπάρχει και το Δημοτικό κατάστημα



Και μία πινακίδα που μας ενημερώνει για την μοναδική ιχθυοπανίδα των Πρεσπών!



Ταβερνούλες, καφέ και ξενώνες









Την πλατεία διασχίζει ένα ποταμάκι που οι όχθες του είναι γεμάτες λουλουδάκια και το κυριότερο, υπάρχει στα νερά του μία σπάνια πέστροφα, της οποίας η αλιεία απαγορεύθηκε, γιατί απειλείται με εξαφάνιση. Ωραία σπίτια κοσμούν κι αυτήν την περιοχή!









Και τέλος, ένας νεαρός καβαλάρης



Και τώρα πάμε στις λίμνες. Ο δρόμος από τον Άγιο Γερμανό είναι μία ευθεία προς αυτές.
Το πρώτο που βλέπουμε είναι ένα κουκλίστικο σπιτάκι που πουλάει φασόλια.



Κι αμέσως μετά ενθουσιάζομαι από το κίτρινο χαλί που στρώθηκε στις Πρέσπες!!!



Η αποθέωση της φύσης! Στο βάθος τα κάτασπρα Αλβανικά βουνά, η μπλε μικρή Πρέσπα και το κίτρινο χαλί!!!



Δεν ήθελα να φύγω, φωτογράφιζα, τραβούσα βίντεο, αλλά η ώρα περνούσε...Να και μία πλάβα...έτσι λέγονται οι παραδοσιακές ξύλινες βάρκες της λίμνης, των οποίων οι τεχνίτες, διαρκώς λιγοστεύουν, δυστυχώς...



Στρίβουμε δεξιά της πινακίδας, προς Ψαράδες και ανεβαίνουμε ανήφορο. Από ψηλά το θέαμα της Μικρής Πρέσπας είναι εκπληκτικό!
Υπάρχει και ένα ξύλινο περίπτερο με ωραία θέα. Απολαύστε την...









Απ αυτήν την κίτρινη λουλουδιασμένη λωρίδα, κατεβήκαμε από τον Άγιο Γερμανό. Απέναντι μας λοιπόν, το χωριό και ο Βαρνούντας
χιονισμένος!





Εκεί, μέσα στις πέτρες, ποικιλία αγριολούλουδων!
Οι Πρέσπες έχουν 1500 είδη φυτών!!!!



Μετά από μερικές στροφές βρεθήκαμε σε ένα άλλο θαύμα της φύσης των Πρεσπών!
Στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που περιτριγυρίζεται από αιωνόβιους κέδρους! Πως να μην αποτελούν Εθνικό Δρυμό οι Πρέσπες, με τέτοιους φυσικούς θησαυρούς!!!









Συνεχίζεται η ομορφιά του βραχώδους ανοιξιάτικου τοπίου και με τους Ψαράδες μπροστά μας







Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της εισόδου του χωριού και πάμε να γνωρίζουμε τους ακριτικούς Ψαράδες.
Βρίσκονται σε 850 μ.υψόμετρο. Είναι το μοναδικό Ελληνικό χωριό στην αρχή της Μεγάλης Πρέσπας, που την μοιράζονται τρία κράτη.
Η Ελλάδα, η Αλβανία και η FYROM κατά το μεγαλύτερο μέρος.
Χωρίζεται από την λίμνη Οχρίδα από την οροσειρά Σούβα Γκόρα που σημαίνει Ξεροβούνι. Όπως είπαμε και στην παρουσίαση της Οχρίδας, η Μεγάλη Πρέσπα είναι ψηλότερη, γι αυτό και τα νερά της χύνονται στην Οχρίδα, μέσα από υπόγεια ρήγματα.
Οι κάτοικοι είναι 100 περίπου και ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία.
Υπάρχει εδώ μία φυλή μικρόσωμων αγελάδων, η βραχυκερατική αγελάδα των Πρεσπών. Κι αυτές είδος προς εξαφάνιση. Τώρα, όπως διάβασα, υπήχθησαν σε ένα πρόγραμμα διάσωσης.





Περπατούμε κατά μήκος της λίμνης, δυστυχώς όμως ο δυνατός αέρας, δεν μας επέτρεψε να επισκεφθούμε τα ασκηταριά της περιοχής με βάρκα.





Ξαφνικά ακούμε ένα εγκάρδιο "καλημέρα σας" από τον ευγενικό και χαμογελαστό ρεπόρτερ της ALFA TV κ.Γ.Γρηγοριάδη. Ήταν εκεί με το συνεργείο του για ένα ντοκιμαντέρ για τις Πρέσπες, που θα προβληθεί στις 9 του Μάη, στην εκπομπή του κ.Ν.Μάνεση. Μάλιστα, παρά τον καιρό, πήγαν με ένα ψαρά και ψάρεψαν ένα μεγάλο γριβάδι. Με χαρά τους φωτογράφησα.





Εδώ στους Ψαράδες, δημιουργήθηκε ένα θαυμάσιο πλωτό λιμανάκι για τις βάρκες. Το διασχίζαμε και κουνιόμασταν από τον αέρα!





Πανοραμική άποψη του χωριού







Πάμε μια βόλτα στο χωριό









Και θα τελειώσουμε την ημερήσια εκδρομή μας, στο γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου





Πόσα λουλουδάκια κάτω από τις πινακίδες!!!



Εδώ ζουν 21 κάτοικοι, που εξυπηρετούνται με την πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650 μ.που κατασκευάστηκε το 2.000. Έχουν και τις βάρκες τους για να κουβαλούν τα βαριά πράγματα. Δείτε το νησί από ψηλά...





Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και ανεβαίνουμε στην γέφυρα. Τα άσπρα συννεφάκια, καθρεφτίζονται στην λίμνη...







Και μια ευχάριστη έκπληξη! Μετά από ένα μακροβούτι, ήρθε μπροστά μου ένα σκουφοβουτηχτάρι (Podiceps cristaus). Την πληροφορία μου την έδωσε, όπως κι άλλες, η ευγενική ιδιοκτήτρια του ξενώνα του Αγ.Αχιλλείου κ.Ι.Παρασκευοπούλου. Μου είπε επίσης ότι στο πρόγραμμα διάσωσης της βραχυκερατικής αγελάδας, λαμβάνουν μέρος και οι κάτοικοι του Αγίου Αχιλλείου.







Κάνουμε έναν περίπατο στο νησί. Η εκκλησία στην κορυφή είναι του Αγίου Αχιλλείου.
Στο πίσω μέρος του νησιού, υπάρχουν τα ερείπια μιας τρίκλιτης βασιλικής του 10ου αιώνα, η οποία απετέλεσε για πέντε αιώνες, τον επισκοπικό ναό της Πρέσπας. Εδώ μετέφερε ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ από την Λάρισα, τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου.



Ο ξενώνας που έχει και εστιατόριο,είναι γεμάτος έργα τέχνης!



Σε ένα τοίχο, λίγο παρακάτω, ήταν κρεμασμένα τα απαραίτητα σύνεργα των ψαράδων της λίμνης. Η πλούσια ιχθυοπανίδα των Πρεσπών, τις έχει κατατάξει ανάμεσα στους δέκα υγροτόπους της Μεσογείου. 23 είδη ψαριών ζουν στις Πρέσπες, εννέα εκ των οποίων είναι ενδημικά, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Γι αυτό και προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
Εξ αυτού του λόγου, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους, απαγορεύεται η αλιεία.



Ξαφνικά, είδα ένα σμήνος πουλιών, όσο τα πρόλαβα, τα φωτογράφισα.



Η τελευταία εικόνα που θα δείτε, είναι η καινούργια εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου στο ύψωμα του νησιού, τριγυρισμένη από ...Άνοιξη!!!



Κάθε τόπος έχει τις ομορφιές του.
Η Ελλάδα μας είναι τόσο όμορφη! Ας σεβαστούμε αυτήν την ευλογημένη φύση, είναι δώρο Θεού!
Αγαπημένοι μου φίλοι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας!

61 σχόλια:

  1. La meraviglia di luoghi magici.
    Paesaggi favolosi, affreschi sublimi.
    La scoperta di un luogo fatato.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Acabei de conhecer o seu blog e achei simplesmente maravilhosas as imagens,magníficas!!!Me visite:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
    Siga-me e pegue o meu selinho!!!

    Obrigada.

    Beijos Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εξαιρετική παρουσίαση από φοβερά τοπία...να σαι καλά μπράβο σου και τι ωραίες φωτό....καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hello Magda
    Beautiful scenery and wonderful photographs of this trip.
    congratulations

    A greeting
    Jose
    TROTASENDES BENICALAP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Beautiful pictures of your intriguing trip!
    Magda, thank you for sharing it with us.

    Hugs and kisses!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. A quello che ha detto così bene @Costantino voglio solo aggiungere il particolare fascino che esercita in me una chiesa bizantina, della cui tipologia qui nella Liguria di Ponente restano, purtroppo, ben scarse tracce.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hi Magda, wonderful photos and post, as always!!!!
    I posted your post in https://plus.google.com/u/0/107701274878476981338/posts hope you like!!
    Have a good week, dear!!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάγδα μου,πολυταξιδεμένη,τι όμορφες εικόνες!
    Υπέροχος τόπος,γαλάζιο των λιμνών,όμορφη αρχιτεκτονική με πέτρα-είναι ξεχωριστή η πατρίδα μας με τις εναλλαγές του τοπίου της!
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια καταχώρηση με φωτογραφίες φορτωμένο ομορφιά από την αρχή μέχρι το τέλος.
    μια καλή δουλειά. και μια άλλη μεγάλη βόλτα ..
    Χαιρετισμούς. -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Dziękuję za wspaniałą wycieczkę z pięknymi widokami i wiosną. Przepraszam za skromny komentarz, ale moje myśli są ciągle z moim pieskiem, którego już nie ma. Pozdrawiam cieplutko i dużo buziaków przesyłam.
    Σας ευχαριστώ για ένα μεγάλο ταξίδι με την υπέροχη θέα και την άνοιξη. Συγγνώμη για την μέτρια σχόλιο, αλλά οι σκέψεις μου είναι ακόμα με το σκύλο μου, η οποία δεν υφίσταται πλέον. Χαιρετίζω θερμά και την αποστολή πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η βόλτα και το φωτογραφικό υλικό ήταν ΤΕΛΕΙΑ !!!! Όσο για τις πληροφορίς, κατατοπιστικότατες!
    ΖΗΛΕΥΩΩΩΩΩΩ ...έχω να πάυ στις Πρέσπες από το ...1978 !!!!
    Άραγε θα αξιωθώ να ξαναπάω κάποτε ξανά;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Very nice landscapes, dear Magda and frescos. On July I'll come to Santorini.
    Kisses from Italy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. dear magda mou, i wish i could travel so much like u do. those pictures are awesome again and i didnt know this site of greece, so much lovely meadows and flowers, its awesome!
    filakia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Hello Magda,
    This is really enjoyment!! It's always a pleasure to see all your travelshots. They are so fabulous.
    It must be nice to be there in that fantastic area.

    Many greetings,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΄Ενα ακόμη σπουδαίο οδοιπορικό Μάγδα.
    Πάντα μας αφήνεις τις πιο ευχάριστες εντυπώσεις.
    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν έχω πάει ποτέ στις Πρέσπες Μάγδα μου,στ αλήθεια έχω φτάσει μόνο μέχρι Θεσσαλονίκη, έχω ακούσει λοιπόν τα καλλίτερα γι αυτά τα μέρη και τα επιβεβαιώνουν οι μαγευτικές φωτογραφίες σου.
    Ισως ...κάποια στιγμή...
    Προς το παρόν , φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οπως πάντα, φωτογραφίες, περιγραφή, περιήγηση αξέχαστες. Ποιά φωτογραφία σου να πρωτοθαυμάσω? Με ποιά περιγραφή σου να ταξιδεψω?
    Μπράβο Μάγδα μου.
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. I feel as though I've just been on an amazing journey! Your photos are outstanding, the trip looks like a real adventure and you seen some amazing buildings as well as scenery. I love the 12th photo, I can see spending a fair amount of time lounging and enjoying a delicious meal there.

    Beautiful!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Gracias Magda por acercarnos este bello Parque a través de tus bonitas y detallistas fotografías. Como siempre, estupendo reportaje.
    Un abrazo.
    Ramón

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ...σε καληνυχτίζω (12.06) με τα μάτια γεμάτα Ελλάδα!
    Θα επανέλθω! Υπόσχεση!

    Φιλάκια, ανάμοικτα με ΕΥΓΕ και σε ΖΗΛΕΥΩ !!!
    Πάντα με την αγάπη μου,
    Υιώτα
    αστοριανή, Νέα Υόρκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. a peaceful, wonderful place...
    your reportage is great ! as usual, you bring us inside this place!
    compliments...
    ciao

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μάγδα μου, όνειρο! Πολλά ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια για την υπέροχη ανάρτηση! Μας μάγεψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μάγδα μου ένα εξειρετικό αφιέρωμα
    για ένα εξαιρετικό και πανέμορφο μέρος!
    Σε συγχαίρω!!
    Η Φλωρινιώτισσα Στέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Dear Magda,
    you are so right, Greece is wonderful.
    You have much pictures and every is interesting. It's a view in the life of the Greek.
    Wonderful the old church (Pic 43, and ...)
    Please could you write the date of your trip.
    Thanks Magda.
    Greetings and kisses
    Angela

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Hi Magda, this is the link : https://plus.google.com/u/0/107701274878476981338/posts
    of my g+ page where I posted 5 favorite post of the week!!!
    Besos, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μάγδα με μάγεψες! Βλέποντας τόσες -μα τόσες- όμορφες εικόνες... ξέχασα τι ήθελα να σου γράψω... Έμεινα με τη γεύση του ταξιδιού! Άλλωστε σε τι θα χρησίμευαν τα λόγια μου;

    Πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ θα 'θελα να σου δώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είναι ένας προορισμός που πολύ θα ήθελα να επισκεφθώ. Μέχρι σήμερα δεν μου έχει δωθεί η ευκαιρία. Ελπίζω στο μέλλον να τα καταφέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γεια σου Μάγδα μου, δεν έχω πάει στις Πρέσπες, υπέροχο μέρος, να είσαι καλά που με ταξίδεψες για άλλη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χωρίς να φύγετε από το σπίτι, με έκανες να απολαύσετε ένα όμορφο ταξίδι.

    φιλιά

    http://ventanadefoto.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Άλλο ένα εκπληκτικό ταξίδι!!!!
    Να είσαι καλά για την ολοκληρωμένη ξενάγηση.
    Φιλιά θαλασσένια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. These villages are very similar to those here, with snow and the lakes in the mountains. Glad to see over there to San Jorge :))
    Thanks magda, I made the trip with you.
    A kiss.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μάγδα... τι να πω... είσαι τυχερή!!!.. μπραβο!! χαίρομαι που είδα κι εγώ τόσες ομορφιές!! φαντάζομαι.. απολαύσατε φρέσκο ψάρι!!! τα λέμε!!!
    (περιμένω κι άλλα!! ωραία βεβαίως!! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. I so enjoyed your trip.The National Park of Prespa is definately one I would like to visit after seeing all your fabulous photos.
    The snow capped mountains, tree blossoms, and the lake with all those species of fish is a nature lover's dream. Thank you for the travel experience Magda.
    Have a lovely day.
    Kisses
    Sonjia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Un Buen Reportaje Fotográfico. Bellas Fotos.
    El paisaje con los cerezos en flor, una vista preciosa.

    Saludos, manolo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μάγδα, έχουμε κάνει αυτή την διαδρομή πριν τρία χρόνια. Γνωρίσαμε όλα σχεδόν τα μέρη, που δείχνεις στις ωραίες σου φωτογραφίες. Ήταν χειμώνας, η φύση ήταν καταπληκτικά όμορφη και ας μην ήταν ανθισμένη. Από τις πιο ωραίες μας εκδρομές. Πραγματικά περάσαμε καταπληκτικά!
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τι ωραία Μάγδα μου!!! Με τα θαυμάσια οδοιπορικά σου γνωρίζω μέρη της Ελλάδας που ήταν μεγάλη μου επιθυμία να τα γνωρίσω, αλλά δεν έτυχε γιατί βλέπεις η δουλειά μου με οδηγούσε σε άλλα μονοπάτια. Σε φιλώ με πολλή αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. καλησπερα..τι ομορφο κ ρομαντικο ταξιδι..τα παραδοσιακα μου αρεσουν πολυ...πολυ ομορφες ολες οι φωτος και οι πληροφοριες... ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Wunderful impressions dear Magda. I see snow in the montains. What a nice trip.
    Sabine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Εχω επισκευθει τις Πρεσπες πριν απο λιγα χρονια, αλλα τωρα συνειδητοποιω ποσα λιγα εχω δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γιαυτο χαρηκα το ταξιδι αυτο μαζι σου μεσα απο τις πανεμορφες φωτογραφιες σου, Μαγδα μου.

    Πολυ ωραια το τοπια, η θαλασσα, τα σπιτια και σευχαριστω για τις πληροφοριες σου επισης.

    Να εισαι καλα,

    Φιλια Πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Magda,que linda viagem, lugares lindos!
    obrigada pela partilha. Abraços.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Hi Magda, thank you so much for the amazing tour. All the pictures are exceptionally beautiful and gorgeous. I really enjoyed going thru all the wonderful scenery. You're so lucky, get to travel to so many beautiful places. Thank you for sharing with us.

    Have a lovely week ahead,regards. Hugs to you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Hola Magda. Son paisajes naturales de una increíble belleza muy bien conservados. Una maravilla de región y de país.
    Un abrazo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. je regarderai plus attentivement.. en voyage pour le moment...biz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Υπέροχος και ο σημερινός σου περίπατος αγαπητή μου Μάγδα.
    Περπατήσαμε σε μέρη ιστορικά που πάντοτε ήταν μια επιθυμία μου να τα γνωρίσω.
    Πανέμορφα όλα.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. What scenic views, Magda ! The countryside looks so colourful with all those blooming trees. Even the ski hills look lovely under the remaining snow. And beautiful views inside the church.

    Thank you for another outstanding tour. Have a great weekend !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Πανέμορφη κι' ετούτη η εξόρμηση..... και πολύ τη χάρηκα!!!! Ο τόπος μας είναι παραδεισένιος αλλά δεν φαίνεται να τον έχουμε εκτιμήσει όπως του αξίζει και τον πληγώνουμε καθημερινά!!!!!
    Έχω πάει στις Πρέσπες πριν κάμποσα χρόνια μόνο που δεν ήταν Άνοιξη δυστυχώς. Η δική σου περιγραφή και οι φανταστικές φωτογραφίες σου μου τις γνώρισαν καλύτερα και σ' ευχαριστώ!!!!
    Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο Μάγδα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  48. Hello, magda.

     Your work is embraced in your gentleness.
     Sharing a moment of peace.
     It is a joy for all.

     Your heart warm message in the cold.
     I always give mind of thanks to you.

    Greeting.
    Have a good weekend. From Japan, ruma❃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Un bellissimo reportage della bella Grecia, dei suoi colori e sapori, cultura e natura sempre bella! Complimenti Magda! ciao Cri : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Resto sempre incantata dai tuoi magnifici reportage, viene voglia di visitare queste stupende meraviglie, è una terra stupenda che anche se per pochi giorni, ho avuto la fortuna di vedere, goderne e apprezzare. Un grosso bacio
    Emi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Witaj,piękni,ciekawie i kolorowo tu u Ciebie.Jeśli pozwolisz zostanę i rozgoszczę się na dłużej,Ciebie zapraszam w wolnej chwili w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie.Jola,dodam tylko,że Twoje fotografie są fantastyczne

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Many beautiful pictures ... the more I liked the church!
    A good week, dear friend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Μετα από 12 ώρες κούρασης(σχολαστικης καθαριότητας) το ταξίδι στιΠρέσπες με γαλήνεψε απόλαυσα διαδρομές φανταστικές, καταπράσινα και κατακίτρινα λιβάδια,υπέροχα τοπία ορεινά και θαλασσινά,θαύμασα αγιογραφίες και χάρηκα με τα λατρεμένα μου πετρόχτιστα οικήματα!!Μία ακόμη υπέροχη ανάρτηση ελαβε τέλος ...είμαι σε αναμονή για την επόμενη!!! Καλό Πάσχα μεχαρά υγεία και ευτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Υπέροχη,μαγευτικό το ταξίδι σου που μας πήγες Μάγδα μου!
    Η αφήγησή σου είναι ο καλύτερος οδηγός για κάποιον που θέλει να γνωρίσει αυτά τα μέρη.


    Χαρούμενη Ανάσταση εύχομαι
    με τους αγαπημένους σου!

    Είμαι πολύ χαρούμενη που επιτέλους θα γνωρίσω και'γω αυτήν την υπέροχη ορεινή Ελλάδα!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Imagine uma viagem em um carro chamado Vida,
    uma estrada chamada Sonho,
    com amores chamados Família e um amigo chamado Deus.
    Então vire a esquina chamada Esperança
    e quando chegar num lugar chamado Sucesso,
    agradeça ao motorista chamado Jesus!
    Quando chegar na casa chamada Prosperidade,
    não se acanhe com os hóspedes cujos nomes são: Andei,
    Lutei e Venci!
    Como vencedora que sou com as graças do nosso
    Pai vim hoje te deixar meu carinhoso abraço na
    certeza de que todos os seus e lutas terão um final feliz
    Beijos no coração e muitos afagos na alma.
    Evanir...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Hello Dear Magda!
    I am delighted every your perfect picture.
    Fell in love with the beautiful landscapes, flowers, buildings
    I love to visit churches ... you always are showing them very carefully ...
    Your posts are great.
    I wish you a nice weekend.
    Regards:)
    Lucia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Μάγδα μου λατρεύω ότι η φύση απλόχερα μας δίνει αλλά πως να μη λατρέψω και σένα που έχεις μοναδικό τρόπο να μας τα παρουσιάζεις όλα ; Δεν έχω πάει και είναι μεγάλη μου επιθυμία. Η φύση με μαγεύει και εμένα μου αρέσουν τα πάντα .
    Απόλαυσα πολύ μα πολύ αυτη την περυσινή σου βόλτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή