Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ




Κάνετε κλίκ για μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας.

Click photo to enlarge.

Σήμερα θα επισκεφθούμε τα Καλάβρυτα του Νομού Αχαΐας.

Μια όμορφη ορεινή, ιστορική και μαρτυρική κωμόπολη, με 1650 κατοίκους, κτισμένη στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός), σε υψόμετρο 750 μ.

Θα ξεκινήσουμε το οδοιπορικό μας από το παραθαλάσσιο Διακοπτόν (Διακοφτό), την γενέτειρα του αξέχαστου ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου, το οποίο απέχει 36 χλμ. από τα Καλάβρυτα.

Ο χάρτης του http://www.elabs.dreamhosters.com/ είναι πολύ κατατοπιστικός



Ο δρόμος ελίσσεται στις κατάφυτες από πεύκα και άλλα είδη φυτών, πλαγιές του Χελμού, που στα μέσα Οκτωβρίου είχαν στολιστεί με τα πιο όμορφα φθινοπωρινά τους χρώματα!

Πρώτη στάση για φωτογράφιση το εξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, λίγο πριν το Άνω Διακοπτό, που είναι κτισμένο στα 482 μ.


Η θέα από εδώ είναι εξαιρετική! Βλέπουμε το φαράγγι του Βουραϊκού και τα κατάφυτα βουνά!


Ανεβαίνοντας τον φιδογυριστό δρόμο, βλέπουμε το Άνω Διακοπτό με τις κόκκινες στέγες του και την καταπληκτική του θέα στον Κορινθιακό κόλπο!


Ένα ξενώνα-μπαλκόνι με απέραντη θέα


Λίγο παραπάνω συναντούμε τον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων της Κερνίτσης-Διακοπτού.


Απέναντι του, μια πέτρινη βρύση με γάργαρο νερό!


Σε μια άλλη στροφή του δρόμου, βλέπουμε ένα αντίγραφο της ατμομηχανής του Μουντζούρη, του οδοντωτού σιδηροδρόμου, που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Βρίσκεται στο πανέμορφο χωριό Καλυβίτης με την υπέροχη θέα!


Δίπλα και το Σαλέ της Γεύσης, εστιατόριο γραφικό με πολλές νοστιμιές!


Η βρύση του


Από το μπαλκόνι του, το χωριό Καλυβίτης σ΄όλη του την μεγαλοπρέπεια!


Και ευρύτερη θέα


Αλλά θέα και προς την άλλη πλευρά, στον δρόμο προς Καλάβρυτα.



Συνεχίζουμε την ανάβαση

Εδώ λόγω κατολισθήσεων, έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στον δρόμο και επειδή το υψόμετρο είναι γύρω στα 800 μ.έχει και κιόσκι για θέα και ξεκούραση.



Εδώ βλέπετε ένα οροπέδιο-αμπελώνα στα 800 μ ύψος, πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού, καθώς και τις εγκαταστάσεις της οινοποιίας CAVINO.
Οι αμπελώνες εδώ είναι από το 1550 όταν η Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου, παρήγαγε κρασιά. Επειδή όμως δεν υπάρχουν πλέον αρκετοί μοναχοί, τα νοίκιασαν στην εταιρία Cavino.


Στην επόμενη φωτογραφία, η πινακίδα μας οδηγεί στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου


Ανεβαίνοντας τον ανηφορικό δρόμο προς την Ιερά Μονή και ρίχνοντας το βλέμμα προς τα επάνω, δέος και έντονη συγκίνηση μας κυριεύουν.

Ένας θεόρατος βράχος, σε υψόμετρο 950 μ. και γαντζωμένα επάνω του, τα κτίρια της Μονής.




Βρισκόμαστε στην αρχαιότερη Μονή της Ελλάδας μας, που το 362 μ.Χ έκτισαν οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Μοναχοί Συμεών και Θεόδωρος.
Από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας μας!

Ανεβαίνουμε αρκετές σκάλες για να εισέλθουμε στο εσωτερικό της.

Μπροστά μας το μνημείο με τα ονόματα 16 μοναχών, βοηθών και επισκεπτών που κατεκρημνίσθησαν απ΄αυτόν τον βράχο στις 8-12-1943, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και δίπλα η Παγκαλαβρυτινή Ένωσις μας υπενθυμίζει ότι στις 24 Ιουνίου Ι827 μοναχοί και αγωνιστές ενωμένοι, με την βοήθεια της Παναγίας, απέκρουσαν νικηφόρως!!! 20.000 στρατό του Ιμπραήμ πασά.


Η είσοδος της Ιεράς Μονής


Η πρώτη αίθουσα, όπου στον απέναντι τοίχο έχει φιλοτεχνηθεί η νικηφόρος μάχη των αγωνιστών μας, καθώς και η πυρκαϊά που τέσσερις φορές, το 840, το 1400, το 1640 και το 1934 κατέστρεψε το Μοναστήρι.




Εξαιρετικές εικόνες κοσμούν την Μονή



Η πόρτα μας οδηγεί στον πάνω όροφο,


όπου υπάρχουν εντυπωσιακές αίθουσες!



Οι λεπτομέρειες από την αγιογράφηση των τοίχων






Εδώ είναι όλοι εκστατικοί, από το θαύμα του αποτυπώματος της εικόνας της Παναγίας στον πλάτανο, εξ ου και η ονομασία Παναγία Πλατανιώτισσα, που είδατε στην προηγούμενη ανάρτηση μου.


Το Καθολικό της Μονής, σκαμμένο στον βράχο, με τις τοιχογραφίες του 1653, φιλοξενεί την Ιερή Εικόνα της Παναγίας με το Θείον Βρέφος, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Η εικόνα είναι φτιαγμένη από μαστίχα και κερί και ενώ έχει μαυρίσει από τις αλλεπάλληλες πυρκαϊές, η Θεία Πρόνοια δεν επέτρεψε να καταστραφεί.



Ο γέροντας της Μονής είχε την καλοσύνη να μου εξιστορήσει την ιστορίας της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας, ότι δηλαδή η εικόνα αυτή βρέθηκε από μία βοσκοπούλα από την Ζαχλωρού (ένα παρακείμενο χωριό), σε μια σπηλιά με πηγή, στην οποία πήγε ένας τράγος της να πιει νερό.

Υπέδειξε τον τόπο στους αδελφούς μοναχούς, οι οποίοι σιγά-σιγά έκτισαν την Μονή, η οποία αριθμεί σήμερα 80 κελιά. Η βοσκοπούλα Ευφροσύνη, τιμάται σήμερα ως Αγία και η πηγή με το αγίασμα ονομάζεται "Η πηγή της κόρης".

Μία πόρτα μας οδηγεί στην σπηλιά και στο αγίασμα






Και η πηγή με το αγίασμα


Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου έχει πολλές αίθουσες, πολλούς ναΐσκους και είναι 8όροφη.

Σε έναν μικρό ναό, φυλάσσονται λειψανοθήκες με οστά Αγίων, καθώς και κάρες των ιδρυτών της Μονής.






Εθνικά και Ιερά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, βρίσκονται στην Ιερά Μονή! Ακόμα και ένα ολόκληρο χρυσοποίκιλτο τέμπλο!
Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα-μουσείο.






Μια τελευταία ματιά στο Μεγάλο Σπήλαιο,


στον περιβάλλοντα χώρο,


όπου βγαίνοντας, βλέπουμε απέναντι ένα μεγάλο εστιατόριο.


Δέκα χιλιόμετρα μας μένουν για τα Καλάβρυτα απ αυτόν τον δρόμο


Εμείς κάναμε συν πέντε, προσπερνώντας τα Καλάβρυτα, για να προλάβουμε να επισκεφθούμε την Μονή της Αγίας Λαύρας.

Φτάσαμε εκεί στις τέσσερις το απόγευμα, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.Είχε κλείσει και ήδη χτυπούσε η καμπάνα για τον Εσπερινό.
Ευτυχώς που ήταν ανοιχτή η κεντρική πόρτα κι έτσι επισκεφθήκαμε τον κήπο του Μοναστηριού.


Από τις αρχαιότερες Μονές και η Αγία Λαύρα, ιδρύθηκε από τον Μοναχό Ευγένιο το 961 μ.Χ. Κάηκε κι αυτή τρεις φορές και ανοικοδομήθηκε.
Είναι γνωστή σε όλους μας, διότι εδώ ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το Ιερό Λάβαρο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο ήταν παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης και όρκισε τους αγωνιστές-πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


Γεγονός που τιμάται ως Εθνική εορτή κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου, που είναι και η μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Εδώ ο πλάτανος, που γύρω του μαζεύτηκαν τα παλληκάρια και έδωσαν τον όρκο της ελευθερίας!


Ο περιβάλλων χώρος της Αγίας Λαύρας έχει και άλλους μικρότερους ναούς




Εδώ είναι και η προτομή του αγωνιστή Βασιλείου Πετμεζά, εκ των ηρώων της Επανάστασης, Στρατηγού (1785-1872)


Σε ένα δέντρο μία πινακίδα με το ιστορικό της Ιεράς Μονής εν συντομία


ένα κανόνι


και μία κρήνη


Δυστυχώς, είχα την εντύπωση ότι το Μοναστήρι θα ήταν συνεχώς ανοιχτό μέχρι την δύση του ηλίου και δεν φρόντισα να μάθω το ακριβές ωράριο.
Γι αυτό το φωτογράφισα φεύγοντας για να ενημερωθείτε, τουλάχιστον εσείς, σωστά.


Κατεβαίνοντας τον δρόμο προς τα Καλάβρυτα, είχαμε ωραία θέα της πόλης. Τράβηξα από εδώ την πρώτη φωτογραφία μου στην σημερινή μου ανάρτηση, καθώς και την επόμενη.


Η ιστορική διαδρομή των Καλαβρύτων ξεκινάει από την αρχαιότητα, το 776 π.Χ. όταν όταν έφερε το όνομα Κύναιθα, σύμφωνα με τον ιστορικό μας περιηγητή Παυσανία.

Το όνομα Καλάβρυτα που σημαίνει καλές βρύσες, το πήραν μεταγενέστερα, το 13ο αιώνα μ.Χ, την εποχή της Φραγκοκρατίας.

Από το 1430 μέχρι το 1443 ήταν ένα από τα τρία δεσποτάτα της Πελοποννήσου, με πρώτο δεσπότη τον Θωμά Παλαιολόγο και στην συνέχεια τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

Και τώρα θα ανεβούμε στον λόφο Καππή, στον τραγικό τόπο, όπου οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, όλο τον αντρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων, από 12 χρονών και άνω.

Ανεβαίνουμε προς τον λόφο



Λίγο παραπάνω από το νεκροταφείο της πόλης, αντικρίζουμε ένα τεράστιο λευκό Σταυρό


και την τραγική πινακίδα


Γεμάτη συγκινησιακή φόρτιση,μη μπορώντας να συγκρατήσω τα δάκρυα μου, άκουσα από ένα κάτοικο των Καλαβρύτων, που ήταν εκείνη την στιγμή στον λόφο, πως έγινε το τραγικό περιστατικό.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί μάχες με τους αντάρτες, όπου οι Γερμανοί έχασαν κάποιους άντρες στην μάχη. Εις αντίποινα, αφού έκαψαν και σκότωσαν στα γύρω χωριά, περικύκλωσαν τα Καλάβρυτα, ενώ προηγουμένως είχαν στήσει και είχαν κρύψει τα πολυβόλα τους γύρω από αυτόν τον λόφο.
Έκλεισαν τα γυναικόπαιδα μέσα στο σχολείο και οδήγησαν όλους τους άντρες άνω των 12 ετών στον λόφο, δήθεν για να τους μιλήσουν.
Εν τω μεταξύ οι Γερμανοί, που είχαν συγκεντρώσει όλα τα λάφυρα και χρήματα των κατοίκων, έβαλαν φωτιά στο σχολείο καθώς και σ΄όλο το χωριό.

Άφησαν τους άντρες έντρομους, σφαδάζοντες, να "δουν" αυτό το θέαμα και αμέσως μετά από μία φωτοβολίδα-σύνθημα για την εκτέλεση, άρχισαν τα πολυβόλα να θερίζουν.

Οι γυναίκες αλλόφρονες, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα του σχολείου και άρχισαν να τρέχουν προς τον λόφο, για να αντικρίσουν το αποτρόπαιο έγκλημα, για να δουν τα παιδιά τους, τους άντρες τους, τους αδελφούς τους νεκρούς.

Και μέσα στον παγωμένο Δεκέμβρη, κατάφεραν με δυσκολία να τους ενταφιάσουν.

Μερικοί ετάφησαν εδώ, άλλοι στο νεκροταφείο του χωριού. Οι τεράστιες μαρμάρινες επιφάνειες του ιερού αυτού μνημείου, είναι γεμάτες από ονόματα πεσόντων.




Στην επόμενη μαρμάρινη πλάκα, θα δείτε αριστερά και ένα γυναικείο όνομα. Μου εξήγησε ο αφηγητής μου, ότι η ΚΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΛΑ ήταν μία ηλικιωμένη γυναίκα, που ποδοπατήθηκε κατά την προσπάθεια εξόδου της από το σχολείο.


Ονόματα, ονόματα...ατελείωτος κατάλογος...


Στην επόμενη μαρμάρινη πλάκα, αναγράφονται εκτός από τα ονόματα των φονευθέντων και 6 ονόματα ανθρώπων, που γλύτωσαν από την χαριστική βολή.
Δυστυχώς, τυφλωμένη από τα δάκρυα, δεν έβλεπα τι φωτογράφιζα και δεν έβγαλα ολόκληρη την στήλη.


Κάτω από το έδαφος, ένα μικρό εκκλησάκι γεμάτο από εκατοντάδες καντήλια και εκατοντάδες ονόματα...


Και με τεράστια γράμματα, ΟΧΙ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΕΙΡΗΝΗ




Έξω από το μικρό εκκλησάκι ένα θαυμάσιο γλυπτό της Άννης Βαφιά.
Μια γυναικεία μορφή, πετρωμένη, γεμάτη θλίψη και απόγνωση. Η γυναίκα μάνα, σύζυγος, κόρη, αδελφή...


Η γυναίκα, που μετά τόση οδύνη, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα, ανάστησε τα ορφανά της και την πόλη της!

Και χάρις σ΄αυτήν, όπως βλέπω από κει ψηλά, από τον αιματοβαμμένο λόφο, τα Καλάβρυτα στέκουν όρθια, περήφανα και ζωντανά!!!


Ακόμα και σήμερα, το σημείο αυτό της ανάρτησης μου, δυσκολεύτηκα να το παρουσιάσω. Στο σημείο αυτό, ευχαριστώ θερμά τον άγνωστο αφηγητή μου.

Στο κέντρο των Καλαβρύτων, στον κεντρικό του δρόμο, το Μουσείο του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος, είναι συγκλονιστικό.


Θα επισκεφθούμε τώρα την κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, όπου δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω τον επί 50 χρόνια κουρέα των Καλαβρύτων κ.Ιωάννη Κουτρουμπή, που με πρόσχαρη διάθεση μου μίλησε για την πόλη του και μου υπέδειξε τα κυριότερα μνημεία.


Μου έδειξε τα δύο ρολόγια στην Μητρόπολη και μου είπε ότι στο ένα ο χρόνος σταμάτησε στις 2.34 της 13ης Δεκεμβρίου του 1943, όταν έγινε αυτό το βαρύ και απεχθές έγκλημα.

Γύρω από την εκκλησία, οι προτομές ενδόξων ηρώων!!!

Νικόλαος Αθ.Πετιμεζάς,Στρατηγός (1790-1865) - Εκ των πρωτεργατών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


Αθανάσιος Πετιμεζάς, Ήρωας Αγωνιστής και η Καπετάνισσα χήρα του Πανωραία Πετιμεζά


Ανδρέας Ασημ. Ζαΐμης (1791-1840), από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


Ένα μνημείο αφιερωμένο στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913


Και δύο κανόνια είδα στην κεντρική πλατεία, της οποίας κάθε γωνιά, είναι ΙΣΤΟΡΙΑ !



Λίγο παραπάνω από την πλατεία, στέκεται αγέρωχο το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, βυζαντινού ρυθμού, σαν φρούριο κτισμένο.
Λέγεται από ιστορικές πηγές, ότι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, επί του οποίου τα Καλάβρυτα είχαν εξελιχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο κατά το 1440, το δώρησε στην πριγκίπισσα Αικατερίνη Παλαιολόγου.

Ευτυχώς παρά τις καταστροφές και τις φωτιές, το τριώροφο, 530 τμ. παλάτι, διασώθηκε και ο τελευταίος ιδιοκτήτης του κ.Βασίλειος Τσαπάρας, το δώρισε στον Δήμο Καλαβρύτων για κοινωφελείς σκοπούς. Και έτσι χρησιμοποιείται, ως συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο.



Πάνω στον κεντρικό δρόμο το άγαλμα του Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου (1890-1973) Πρωθυπουργού της Ελλάδος και Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.


Και μερικές εικόνες από την σύγχρονη, τουριστική πόλη των Καλαβρύτων, που έχει ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ και γνήσια τοπικά προϊόντα!












Σήμερα αγαπημένοι μου φίλοι, κάνατε μαζί μου ένα ταξίδι, στην ιστορία και στην μνήμη. Αυτό είναι τα Καλάβρυτα!
Την επόμενη φορά θα ταξιδέψουμε με το περίφημο ιστορικό, οδοντωτό τρενάκι των Καλαβρύτων, στο πανέμορφο και καταπράσινο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού!
Θα έχουμε ραντεβού στον ιστορικό σταθμό των Καλαβρύτων, εδώ


Ως τότε γεια σας και σας ευχαριστώ θερμά που ταξιδέψαμε μαζί!

33 σχόλια:

  1. Να μου ζήσεις Μάγδα με τα ωραία σου! Εκδρομή και άσχημη γίνεται; Δε γίνεται! Το Σαλέ και το μοναστήρι στο βράχο είναι το κάτι άλλο! Βοήθειά σας Μάγδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφο αυτό το ταξίδι στα μαρτυρικά Καλάβρυτα Μάγδα μου!!!
    Τάχω επισκεφθεί και εντυπωσιάστηκα μ όλα αυτά που κι εσύ περιγράφεις και μου τα ξαναθύμησες και με ταξίδεψες ξανά.
    Σ ευχαριστώ για το ωραίο ταξίδι και σου εύχομαι Καλή εβδομάδα!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή μου Μάγδα καλησπέρα σου.
    Με την σημερινή σου ανάρτηση με γύρισες χρόνια πίσω όταν αυτόν τον περίπατο τον είχαμε κάμει με το Β! Γυμνάσιο Πατρών.
    Στ΄αλήθεια "ένα ταξίδι στην ιστορία και τη μνήμη", όπως πολύ σωστά γράφεις.
    Περιμένω και την ανάβαση με τον οδοντωτό όπου και αυτή την διαδρομή την έχω κάμει.
    Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Olá amiga, passei por aqui para desejar-lhe uma abençoada semana.
    Lugares maravilhosos...surpreendentes!!!!!!!!!!
    Doce abraço Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάγδα μου όλα σου τα ταξίδια τα αγαπώ μα σήμερα με αυτό το οδοιπορικό νιώθω φορτισμένη από την ιστορία , τις μαρτυρικές μορφές του πολέμου !!! Ναι έχω πάει , έχω δει και συγκινηθεί πολύ !!! Η αφήγησή σου τα φέρνει όλα στο νου μου και ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη
    Σε φιλώ γλυκά και σου εύχομα, Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχουμε πάει τόσες φορες στα Καλάβρυτα και πάντα η ιστορία τους μας συγκλονίζει... Σελίδες δόξας και σελίδες μαρτυρίου, πώς να μη συγκινηθεί κανείς;
    Τι πέρασαν αυτες οι γυναίκες, εχασαν τους αγαπημένους τους και μέσα στον τόσο πονο έχασαν και τα σπίτια,και τη σοδειά της χρονιάς και τα ρούχα και τα πάντα μέσα στο καταχείμωνο.
    Πριν από τρία χρόνια έτυχε να πάμε την παραμονή της μαύρης επετείου, πάνω στο λόφο ήταν κόσμος με μαυρα, δεν αντέξαμε να κατεβούμε. Ντρεπομαι που το λέω αλλά και μόνο η εικόνα από το αυτοκίνητο ήταν αρκετή για να φέρει δάκρυα στα μάτια. Μέσα στο χωριό μαυρα πανιά κρεμασμένα και πένθιμη ατμόσφαιρα. Ντόπιοι φίλοι μας εξήγησαν ότι κανείς δε στολίζει για Χριστούγεννα αν δεν περάσει αυτή η μέρα.
    Το μόνο που δεν έχουμε κάνει ως τψρα είναι το ταξίδι με τον Οδωντοτό, γι' αυτό περιμένω την επόμενη ανάρτηση για να το δω μέσα από τα δικά σου μάτια.
    Καλό βραδυ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hello Magda,
    Very impressive pictures of that amazing area. Great the mountains and the walls through the monastery.
    Nice streets with cozy market stalls selling various goods. Nice shots Magda!!

    Big kiss and kind regards,
    Marco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείχνει υπέροχος τόπος! Και οι φωτογραφίες σου, τέλειες!
    Σε ευχαριστούμε για το όμορφο οδοιπορικό, Μάγδα μου!
    Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. beatiful views, Magda!
    I just love all the herb shops in Greece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Un bel viaggio nella stupenda Grecia, viste panoramiche mozzafiato, monasteri con il loro affreschi e il cimitero di guerra….anch'io quando ho visitato quello che abbiamo noi ho pianto addolorata al pensiero di queste persone morte nella guerra…sono difficili da vedere ma fanno parte della nostra storia. Complimenti per il reportage sempre molto interessante da vedere. Ciao Cri : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πήγα την περασμένη Κυριακή στα Καλάβρυτα, Μάγδα, (το ξέρεις... μου υπέδειξες και κάτι που το πέτυχα, αλλά...) αν και τα είχα επισκεφτεί. Το έκανα με την προυπόθεση της επιστροφής με τον οδοντωτό, δυστυχώς όμως, δεν υπολόγισα την αλλαγή της ώρας και το τελευταίο δρομολόγιο της κατάβασης ήταν στις 5:08 μ.μ. ώρα που πλέον βραδυάζει με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να απολαύσω το τοπίο που τόσο ήθελα.
    Πάντως από τη δική σου παρουσίαση συμπλήρωσα λεπτομέρειες που δεν είχα προλάβει να δω.

    Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχος τόπος Μαγδα μου και όχι μονο για την φυσική του ομορφια αλλα για αυτά που έχεουν τραβήξει οι μαρτυρικοί κατοικοι αυτόυ του τόπου...φαντάζομαι την φορτήση σου όσο βρισκοσουν εκεί εδώ εμεις διαβαζοντας την αναρτηση σου στο ταξίδι που μας πήρες μαζί σου και φορτιστήκαμε πόσο μάλλον εσύ !!!! σε ευχαριστούμε για το ταξιδι να είσαι καλά και να έχεις μια όμορφη εβδομαδα.. φιλακιααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα Καλάβρυτα είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ περιοχή και έχει τόσες και τόσες ομορφιές να δεις και να θαυμάσεις αλλά και πολλά ενδιαφέροντα. Τα γλυπτά, της Μάνας στον λόφο και αυτό στον αυλόγυρο του σχολείου-μουσείου με τη μάνα να σέρνει στην κουβέρτα το νεκρό άντρα και τα παιδιά γύρω, είναι από τα πιο συγκλονιστικά που έχω δει ποτέ.
    Το Μέγα Σπήλαιο, αν και έχω πάει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στα Καλάβρυτα, έχω να το επισκεφτώ πάνω από 30 χρόνια. Όλες τις φορές τώρα τελευταία πήγαινα αργά και το έβρισκα κλειστό. Από τις φωτογραφίες σου βλέπω πόσο ενδιαφέρον είναι.
    Υπέροχες φωτογραφίες και εξαιρετική περιγραφή.
    Νέστε καλά και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. It is always a pleasure to travel with you Cupcake.
    Your reports are great. Striking the 21 and 22. I love the church and 90. I am very envious of 111, here the railway station was closed in 1984.
    Thank you ;))
    Good Tuesdays.
    Un beso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ηταν αδύνατον να διαβαστεί με την μία, Τρεις φορές μπηκα και... πάνω κάτω οι εικόνες!! Τι να πρωτοδώ τι να πρωτοθαυμάσω !!!! Γνώριζα ονόματα τοπονύμια λίγη ιστορία αλλά όλα μαζί σωστα τοποθετημένα με συγκλόνησαν..... Αριστη η δουλειά σου.... εξαιρετική η προσπάθεια σου να μοιραστείς μαζί μας φωτογραφίες και ιστορία του τόπου που τον λαβώνουμε καθημερινά εμείς οι ιδιοι!!!!! Φιλάκια ανεκτίμητη Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "συγκλόνισαν" το σωστό!!!" τοπωνύμια" δυο λάθη σε δύο αράδες ; ασυγχώρητη είμαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραία θεα, εκπληκτικο το μοναστηρι και η ιστορια των Καλαβρυτων που ξαναζωντάνεψε! Υγ. Η φωτογραφια με το μενου και τα φαγητα με λίγωσε χαχχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Hallo Magda
    Ein sehr schöner und beeindruckender Bericht von der Reise zu diesem Ort
    und im die nicht immer schöne Vergangenheit.

    Gruß
    Noke

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. υπεροχη ξεναγηση φιλη μοΥ! καλημερα! φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Uau!! Que portais maravilhosos!!

    Suas fotos são magnífica.

    Fico aqui olhando e sonhando em um dia ver toda essa beleza bem de pertinho.

    Querida Magda, tenha um dia bem bonito!

    beijinhos,

    Lígia e =^.^=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εμείς ευχαριστούμε που ... μας παίρνεις μαζί στα ταξίδια σου !!!!
    ήταν πολύ όμορφα... ταξίδεψα με της εικόνες σου
    πολλα πολλα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μάγδα μου.. πού με πηγες... !! α... κοντά στο χωριό μου... μύρισα τον αέρα των αγαπημένων Καλαβρύτως... τέλεια!!
    νάσαι καλά.. περιμένω το επόμενο!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ...νιόπαντρη... σχεδόν μετά από ένα χρόνο... πήραμε ένα ταξί με οδηγό-ξεναγό και δεν αφήσαμε σπιθαμή για σπιθαμή...
    (Από τον άλλο δρόμο, πάει ψηλά, για Βαλιμή -την πρώτη πόλη που κάποτε ήκμαζε κι είχε πέρασμα για Αρκαδία..., και γενέτειρα του παππού μου Χρήστου- ως που κατέβηκαν στην θάλασσα... τα Βαλιμήτικα...
    Μαγδα μου, αγαπημένη,
    η αγάπη μου, μαζί και του Δημήτρη που ...ήπιε νερό, άρα ¨δικός μας¨....!!!!
    σε ευχαριστούμε ΠΟΛΥ!!!

    Πάντα με την αγάπη μου,
    Υιώτα, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σου Μάγδα. Θα δείξουμε τον τόπο με ένα μεγάλο μοναστήρι, αλλά με μια τραγική ιστορία. Σας ευχαριστώ για αυτό το ταξίδι και στέλνω πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η ανάρτηση των αναρτήσεων αυτή αγαπητή Μάγδα,ειδικά η επίσκεψη σου και η περιγραφή για τα Καλάβρυτα,φέτος πήγα για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο,
    όμως δεν είδα όλα τα μέρη που θα ήθελα,πήγα μόνο Ναύπιο,Επίδαυρο, και Υδρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Φρέζια μου που σ΄ευχαρίστησε!
      Ελπίζω να ταξιδέψεις και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, είναι μαγευτική!!!
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  26. Desde luego un magnifico y completo reportage,,,un saludo desde Murcia....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Thanks so much Magda for taking us with you on this beautiful trip. Can imagine how impressing it was to see and hear what the second world war did to the people of this village.
    Have a wonderful weekend.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ....... να μην ξεχνάμε πάνω απ'όλα ....
    πολύ σ'έυχαριστώ για την βαθιά συγκίνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Hi my dear Magda, wow... another fantastic tour. So far all the places that you visited are really beautiful and spectacular. The cave is amazing, love it very much.

    Even thou I yet to have the chance to visit but your virtual tour with your impressive photography is good enough. Thanks for sharing.
    Have a nice day, regards. Lots of love to you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή